2023-06-15 70 瀏覽
原味小籠包(6隻) $72呢間小籠包出名真係有原因!小籠包嘅皮真係非常薄,薄得黎又唔會輕易夾爛。一咬落去,入面啲湯汁就湧出黎,食得出佢好鮮甜。入面啲豬肉緊緻鮮嫩,真係好好食!特色皇朝小籠包(8色)$142呢間小籠包出名嘅其中一個原因就係佢花臣多,有8隻味,個人心目中嘅排名係咁:黑松露>蟹粉>=蒜香>鵝肝>芝士=原味>川味>絲瓜黑松露真係香到爆,就算未咬開都聞到佢嘅黑松露味蟹粉都唔錯,有蟹嘅鮮味蒜香嘅蒜味真係好重,但個人覺得稍微有啲太濃,有啲鹹鵝肝有驚喜,我本身驚佢腥,但食落一啲都唔腥,反而有啲油脂嘅香味芝士我覺得同原味差唔多,比原味多咗陣芝士味川味都真係幾辣,食落有譚仔嘅感覺,佢排後面嘅原因唔係唔好食,只係前面個啲太好食至於絲瓜味就真係唔好食,好唔夾,有陣草味,個人唔太喜歡聞香蔥油餅同普通蔥油餅唔一樣!佢有啲似蘿蔔酥,但唔係蘿蔔,係蔥油,咬落真係好酥脆!好鬆化
原味小籠包(6隻) $72

特色皇朝小籠包(8色)$142
特色皇朝小籠包

黑松露真係香到爆,就算未咬開都聞到佢嘅黑松露味

蟹粉都唔錯,有蟹嘅鮮味
蒜香嘅蒜味真係好重,但個人覺得稍微有啲太濃,有啲鹹

芝士我覺得同原味差唔多,比原味多咗陣芝士味

至於絲瓜味就真係唔好食,好唔夾,有陣草味,個人唔太喜歡

2023-06-13 65 瀏覽
晚上去左將軍澳中心搵食, 呢度有間#樂天皇朝 ,都好耐冇食上海野,於是乎便進入開餐囉。餐前小吃是花生🥜加栗子🌰,炆得軟淋入味,食住慢慢選擇食物☺️。芝麻醬油麥菜,第一次食生的麥菜,用青瓜🥒包住,點上芝麻醬一齊食,咬落清脆爽口的很開胃。無錫鮮肉鍋貼 🥟 ,比起小籠包,我地更喜歡食鍋貼,底部煎得香脆,咬落肉質鮮嫩又多汁。鮮蝦抄手伴麵,抄手皮薄料足,拌麵🍜帶有麻香味,撈勻酸酸辣辣,令人食得好開胃。雪菜黃魚燴麵,湯為奶白色,入口有些微魚香味,魚肉滑嫩無骨啖啖肉,拉麵爽口順滑好食😋。

鮮蝦抄手伴麵,抄手皮薄料足,
拌麵🍜帶有麻香味,撈勻酸酸辣辣,令人食得好開胃。

2023-06-13
同母親大人去左將軍澳中心撐枱腳,最後決定到樂天皇朝嘆下午茶,原來下午茶而家做緊6折,正呀。上海生煎包:呢個有驚喜,熱辣辣,第一啖咬落去肉汁係爆出嚟,第二口仲有肉汁流出嚟,而且肉嫩多汁。皇朝小籠包:有8種唔同嘅味道,包括原味、糟溜絲瓜、鵝肝、黑松露、芝士、蟹粉、蒜香、川味。我地由原味食到去最濃味嘅川味,每一啖嘅小籠包入面肉汁都好豐滿。鮮蝦雲吞豬骨湯:睇落清清地,其實湯底味道好足夠。鮮蝦雲吞拉麵:雲吞入面嘅鮮蝦味好出,湯底好鮮味。香煎豆沙鍋餅:豆沙餡唔會太甜,味到做得幾好。🔎樂天皇朝 (將軍澳中心) (將軍澳)📍將軍澳唐德街9號將軍澳中心G樓G31號舖

鮮蝦雲吞豬骨湯:睇落清清地,其實湯底味道好足夠。

鮮蝦雲吞拉麵:雲吞入面嘅鮮蝦味好出,湯底好鮮味。

香煎豆沙鍋餅:豆沙餡唔會太甜,味到做得幾好。

🔎樂天皇朝 (將軍澳中心) (將軍澳)
📍將軍澳唐德街9號將軍澳中心G樓G31號舖
  • 上海生煎包
2023-06-05 51 瀏覽
最近同新識嘅朋友出街,言談間透露佢好鍾意食小籠包,所以靈機一觸,帶左佢黎樂天皇朝食八色小籠包!因為呢間嘅小籠包唔止皮薄餡靚好好食之外,重要賣相吸引色彩豐富,令人食指大動!特色皇朝小籠包有齊原味、川味、鵝肝、蟹粉、黑松露、芝士、絲瓜、蒜香嘅口味。品賞每一粒都有不同嘅味覺享受,有傳統的、清淡的、濃味的、有新意嘅味道,非常滿足。令到我比較驚喜嘅係黑松露同埋鵝肝,兩樣都唔會太過濃郁,反而食到淡淡的香味,基本上每一粒小籠包到非常爆汁,而且餐廳有個教學指南,建議我哋由淡味食到濃味,非常細心。李白醉雞之前係網上見到已經好想試,估唔到今日有機會食到佢,雞肉非常嫩滑,而且酒味調配剛剛好,每一啖都食到酒香味。蒜香排骨炸到非常香脆,而且份量非常多,排骨個味道醃得好好,食嘅時候肉質非常鬆軟,而且食嘅時候又唔會感覺好油膩,如果加埋白飯就更加好啦!

李白醉雞

蒜香排骨
2023-05-27 89 瀏覽
二訪呢間京滬菜,佢主打小籠包同上海點心,抵食而且好高質!佢嘅小籠包好講究,每粒都有18摺,皮薄多汁,夾起身都唔會咁易爛,每粒都有25克重,每粒都係店舖即場製作,有返咁上下水準!佢哋仲有個招牌特色皇朝小籠包,有齊原味、川味、蒜香、芝士、糟溜絲瓜、蟹粉、鵝肝、黑松露各一粒,可以一次過試晒八種口味!‼️佢下午茶時段小籠包、點心、涼菜、湯同拉麵有半價,真係勁抵食!------------------------------🦆◖上海風味醬鴨◗ $65一個禮拜咁細細份,啲醬料醃得好入味,香料味好濃郁;鴨肉嘅口感實淨,外皮煙煙韌韌咁,都幾惹味,但味道偏鹹,建議可以同佢嘅拉麵一齊食!🐖◖招牌原味小籠包◗ $72有六粒同埋十粒揀,今次叫咗六粒,每粒都大大粒,外皮超薄,夾起身都唔會穿!裏面嘅肉餡肥瘦均勻,食到有啲肉嘅粒粒感,肉味都幾濃郁,湯汁飽滿鮮甜又唔會油膩,推薦!🍄◖黑松露小籠包◗ $138叫咗八粒,黑松露味嘅小籠包真係勁吸引!咬落去,啲湯汁爆出嚟,黑松露香味好濃郁仲有淡淡的鮮肉味,食落去口感脆脆地,佢嘅餡裏面都有唔少黑松露混合,都幾足料,都係必試之選!🥠◖蘿蔔絲酥餅◗ $48一碟有三件,外表做得好精緻

🦆◖上海風味醬鴨◗ $65

🐖◖招牌原味小籠包◗ $72

🍄◖黑松露小籠包◗ $138

🥠◖蘿蔔絲酥餅◗ $48
一碟有三件,外表做得好精緻!咬落去超鬆脆,外層嘅炸皮好薄,裏面夾住白蘿蔔絲,清甜爽脆,食落一啲都唔油膩!

✨◖竹炭流沙包◗ $46
有三粒,偏細粒,竹炭嘅外皮好鬆軟,裏面嘅餡料鹹蛋黃味濃郁,起沙有顆粒感,小心啲會好容易爆餡!🤣

🌟 Encore指數:8.5/10
2023-05-26 60 瀏覽
依個$148嘅蔥爆, 份量少到如果唔係我親自去攞,真係會以為係速遞員偷食.....🤨 係咪搏外賣客唔會行番落去投訴? 有冇人可以分享下堂食係咪會多啲牛肉 無咁可憐?食物質素係高既,牛肉係好食,其他小菜亦唔錯,但普遍偏咸, 健身/健康控唔好試,high sodium, 會水腫. 尤其 蒜蓉炒菠菜食完會好口渴.

2023-05-26
外賣自取
2023-05-16 146 瀏覽
今日去開將軍澳,好想好想食小籠包,咁樂天皇朝就真係好出名同埋好好食,鐘意佢皮好薄,而且又夠肉汁,真係完全滿足我既願望~今次就點左原味小籠包,不過之前食八色都好正既,任君選擇。蒜香排骨豬骨湯拉麵佢炸得真係好好呀,而且肉汁仲保留左你度,咬入去一D都唔乾,你會令你想食多幾塊既,每塊豬上面都有蒜香,見到好細心既安排。春卷炸得好香脆,而且入面有魚同菜,又真係好健康同香口既春卷,值得推介。菠蘿咕嚕肉肉汁鮮甜,仲有新鮮菠蘿,係我最愛既小菜之一。仲叫左杯蘋果圓肉茶:香甜、足料,幾好味好滿足。

蒜香排骨豬骨湯拉麵

菠蘿咕嚕肉

肉汁鮮甜,仲有新鮮菠蘿,係我最愛既小菜之一。

仲叫左杯蘋果圓肉茶:香甜、足料,幾好味好滿足。
蘋果圓肉茶
題外話/補充資料: 樂天皇朝就真係好出名小籠包
2023-05-15
蘋果圓肉茶
  • 蒜香排骨豬骨湯拉麵
  • 小籠包
🍴皇朝小籠包 $72第一次試招牌小籠包,味道簡單但好驚艷!真係做到皮薄多汁嘅效果,枱面仲有薑絲同醋點嚟食,可以令到味道更加昇華,我唔鍾意薑就咁食原味已經好好味。🍴川味涼皮 $58 & 上海生煎包 $45叫咗一凍一熱小食,涼皮晶瑩通透帶少少彈牙,同平時街邊小店嘅涼皮店完全唔同口感🫶🏼生煎包唔會太油,包底仲有少少脆身,不過我自己就鍾意食薄皮嗰種多啲。🍴鮮蝦豬肉抄手拌麵 $75抄手除咗有菜肉餡,仲可以揀豬肉蝦,我哋揀咗豬肉蝦餡都好大粒,個拌麵加咗醋撈埋食唔太油膩都幾開胃😋🍴李白醉雞 $88本身醉雞要加$10先可以轉雞髀肉,但係無轉都有一層雞髀肉,另一層雞胸肉🤭都好香紹興酒味同埋仲保持到嫩滑🐤
🍴皇朝小籠包 $72
第一次試招牌小籠包,味道簡單但好驚艷!

🍴川味涼皮 $58 & 上海生煎包 $45

🍴鮮蝦豬肉抄手拌麵 $75

🍴李白醉雞 $88
都好香紹興酒味同埋仲保持到嫩滑🐤
  • 原味小籠包
  • 李白醉雞
  • 上海生煎包
  • 四川抄手拌麵
👧🏻😋👅🍽✨小籠包專門店但其他野都好好食🥰-樂天皇朝 🇭🇰 將軍澳唐德街9號將軍澳中心地下G31號舖 🇭🇰-👑樂天皇朝最出名小籠包, 望一望個餐牌原來其他嘢都好吸引, 同埋果真好好食😍👑裝修金碧輝煌, 座位舒服, 服務周到👍🏻-🌈特色皇朝小籠包 $142💯餐牌同枱面有張紙仔指示由淡味到濃味食八隻小籠包💯原味, 青瓜, 鵝肝, 黑松露, 芝士, 蟹粉, 蒜香, 川味, 其實每款都係expect到既味道, 但每隻味都好突出, 鵝肝仲好少見☺️💯爆肉汁+嫩肉餡真係冇得輸😍-🫓京醬肉絲配薄餅 $108✨好似片皮鴨既食法但入面係肉絲, 啖啖肉唔使點醬, 本身已經用京醬炒過, 同中式薄餅都係好夾- 🥠蘿蔔絲酥餅 $58💯已經攤左一陣先食都係避唔到焫親條脷既命運🤣 岩岩炸起好新鮮💯蘿蔔絲超滑, 酥皮層層分明, 又薄又酥脆-🥟蟹粉鍋貼 $58✨又一個焫嘴代表🤣 佢既爆汁程度同小籠包有得揮✨蟹粉蟹汁超級濃郁, 煎脆既皮就係鍋貼既特色, 外脆內軟正-🍡宮廷驢打滾 $48💯一個凍既甜點作結岩岩好! 糯米皮包住紅豆蓉捲左好多層, 再沾上黃豆粉, 香甜軟糯-🥜小食 - 花生栗子 $20✨煮到超腍既花生同粟子, 個
👧🏻😋👅🍽✨
小籠包專門店但其他野都好好食🥰
樂天皇朝
🇭🇰 將軍澳唐德街9號將軍澳中心地下G31號舖 🇭🇰
👑裝修金碧輝煌, 座位舒服, 服務周到👍🏻
🌈特色皇朝小籠包 $142
💯餐牌同枱面有張紙仔指示由淡味到濃味食八隻小籠包
💯爆肉汁+嫩肉餡真係冇得輸😍

🫓京醬肉絲配薄餅 $108
京醬肉絲配薄餅

🥠蘿蔔絲酥餅 $58
💯蘿蔔絲超滑, 酥皮層層分明, 又薄又酥脆
蘿蔔絲酥餅

🥟蟹粉鍋貼 $58
✨又一個焫嘴代表🤣 佢既爆汁程度同小籠包有得揮
✨蟹粉蟹汁超級濃郁, 煎脆既皮就係鍋貼既特色, 外脆內軟正

🍡宮廷驢打滾 $48

🥜小食 - 花生栗子 $20
✨煮到超腍既花生同粟子, 個汁甜甜地好開胃

京醬肉絲配薄餅
2023-05-11 1241 瀏覽
是晚過左黎將軍澳,呢邊都幾多野食朋友話想食小籠包,便試了這間餐廳雖然幾多人等位,但係人流入得好快是自助拎飛的形式,拎飛等左一陣仔就有侍應帶位一入店,是一個很大的大廳,坐滿晒人侍應帶左我地入去較入既位置,原來仲有一個空間,是小廳的形式,容納的人數也不少餐廳的裝潢都算幾富麗堂皇天花裝了墜下的白色吊燈﹑餐廳的牆身掛了不少花花的畫畫整體是用了比較柔和的橙色﹑淡啡黃色為主色調,幾和諧舒服的感覺,當中也帶點懷舊味道坐位的安排也不錯,枱與枱之間也有適當的空間我同朋友兩個人可坐到一個4人的枱服務方面,侍應普遍都幾有禮貌舉手落單加水等等對應都快而且我見到部長都會特意望下客人有咩菜未黎,跟進力不錯食物味道方面,叫了4個菜,我和朋友都好滿意特別對上海風味醬鴨比較難忘朋友平常不太吃鴨鵝的,他也對這菜的味道讚賞不絕!價錢對比返味道﹑服務同環境,覺得性價比不錯一定會回頭的店!有menu 牌睇然後有一張黑白紙俾食客圈食物落單的形式坐低會有一小碟小食,同埋會開一壺茶➽小食 $15幾欣賞呢個小食有花生同栗子, 重點佢醃得好入味, 花生同栗子超腍身小食前菜黎講,都算做得有點誠意➽醋醬海蜇頭 $88用的是海蜇頭, 狀呈一片
是晚過左黎將軍澳,呢邊都幾多野食
朋友話想食小籠包,便試了這間
餐廳雖然幾多人等位,但係人流入得好快
是自助拎飛的形式,拎飛等左一陣仔就有侍應帶位

一入店,是一個很大的大廳,坐滿晒人

餐廳的裝潢都算幾富麗堂皇
天花裝了墜下的白色吊燈﹑餐廳的牆身掛了不少花花的畫畫

坐位的安排也不錯,枱與枱之間也有適當的空間
我同朋友兩個人可坐到一個4人的枱

服務方面,侍應普遍都幾有禮貌
舉手落單加水等等對應都快
而且我見到部長都會特意望下客人有咩菜未黎,跟進力不錯

食物味道方面,叫了4個菜,我和朋友都好滿意
特別對上海風味醬鴨比較難忘
朋友平常不太吃鴨鵝的,他也對這菜的味道讚賞不絕!
價錢對比返味道﹑服務同環境,覺得性價比不錯
一定會回頭的店!
有menu 牌睇
然後有一張黑白紙俾食客圈食物落單的形式
坐低會有一小碟小食,同埋會開一壺茶
小食
➽小食 $15

幾欣賞呢個小食
有花生同栗子, 重點佢醃得好入味, 花生同栗子超腍身
小食前菜黎講,都算做得有點誠意
➽醋醬海蜇頭 $88

用的是海蜇頭, 狀呈一片片,不是平時坊間食既一條條
口感比較爽脆, 一條條的是比較軟身, 兩者口感上分別幾大

做得好的位是, 首先沒有一點沙
以前食過不少海蜇都有沙

然後,個醋醬好讚

醋味是有,但不太多, 不會太酸
加上帶點甜, 整體味道非常適合, 很開胃

海蜇頭有青瓜墊底, 浸滿了不少醋汁
平常我不太吃生的青瓜, 嫌佢草腥味太重
但由於個汁太正,所以我都因為個汁食唔少青瓜
➽上海風味醬鴨 $65

上枱時覺得個份量略少, 但食落先覺得岩岩好

這是一款醃製的鴨肉,沒有汁醬拌碟的
鴨肉做得比較乾身, 但不是柴或難咬的那些口感
鴨帶有咸香味, 好香
我覺得最好食係那些皮下帶些脂肪的部位
脂肪位收乾左少少, 還有些軟腍的口感, 配合這個咸香味, 好好食

上方提到份量不多, 但仍夠, 因為佢帶點咸, 所以兩人吃這一小份剛剛好
而且睇返價錢, 也對應
➽皇朝小籠包 (8種味) $142

應該是比較多小籠包口味選擇的一間店
因為未食過其他味, 不敢只選一隻口味
加上店家有同時試晒8種口味的選擇, 於是不作異想, 叫了一籠呢

好靚好吸晴的外表, 睇樣都有點興奮
整體黎講, 皮不厚算幾薄, 夾起也不易穿
小籠包內肉汁也幾多
整體是好食的呢!

店家特別做了一張小紙仔建議客人由最淡的口味食到最濃
但我地兩個人share 好難跟, 哈哈
同埋我呢D 外貌協會形, 一黎就揀自己喜歡既顏色食就算了, 哈哈

我試了3種口味
糟溜絲瓜:絲瓜係一個好清既味道,所以比較貼近似原味,不過因為加左粒狀絲瓜,所以有咬口,是值得叫一籠的味道

黑松露:它的皮超黑,黑到發亮的感覺。松露超香,入口好濃郁,好食!

蟹粉:加了蟹粉,添多了一些鮮味,和小籠包也是夾的,味道也是頗濃郁的一款

個人最喜歡的是黑松露,真係好香。
但是黑松露和蟹粉是比較濃郁味道的,如果叫一整籠同一款味,相信應該會幾膩,所以建議多人食時分享會比較好。
➽上海炒飯 $95

份量幾多的
加了幾大隻的蝦入去,蝦口感爽彈,幾新鮮的感覺
醬油味好香,飯炒得粒粒分明,夠爽身

茶位 $10 一位
需加一服務
題外話/補充資料: 茶位 $10 一位;需加一服務
2023-05-09
5 分鐘 (堂食)
$233.75 (晚餐)
小食
  • 黑松露小籠包
香港有多上海菜館,而這間<樂天皇朝> 性價比亦很高,亦是我最常與家人到訪的一間餐廳-🔸招牌原味小籠包 $72外皮厚薄適中,承托著包內熱騰騰的湯汁! 肉質鬆化及肉味香濃。 一口放進嘴裏滿是爆汁的滋味-🔸紅油抄手 $68最正就是微辣濃香的湯汁! 外型類似餛飩,皮薄潤滑,豬肉豐富,十分滿足-🔸鮮蝦豬肉雲吞豬骨湯拉麵 $85雲吞粒粒飽滿,餡料有豬肉、鮮蝦及木耳碎,拉麵口感順滑-🔸皇朝擔擔拉麵 $68麻醬辣油,濃郁鮮香,還配上香蔥花生碎,添口感層次-🔸香煎豆沙鍋餅 $58外皮煎炸得又香又脆,豆沙餡香滑軟糯,即叫即整,夠熱夠香

🔸招牌原味小籠包 $72

🔸紅油抄手 $68

🔸鮮蝦豬肉雲吞豬骨湯拉麵 $85
雲吞粒粒飽滿,餡料有豬肉、鮮蝦及木耳碎,拉麵口感順滑

🔸皇朝擔擔拉麵 $68
麻醬辣油,濃郁鮮香,還配上香蔥花生碎,添口感層次

🔸香煎豆沙鍋餅 $58
外皮煎炸得又香又脆,豆沙餡香滑軟糯,即叫即整,夠熱夠香
2023-05-08 56 瀏覽
好耐無食過了,今次叫左同平時唔一樣嘅食物,試下新菜式前菜粟子花生,夠淋,好入味1️⃣原味小籠包皮薄,多湯唔辣口,肉質滑2️⃣肉碎乾扁買季豆豆夠林,無青菜味,肉汁濃,配豆好味3️⃣蟹粉炒飯蟹粉味好香,一上枱蟹粉味撲鼻,入口香滑,飯軟身,蟹粉汁足夠成碟飯均勻有汁,仲有陣陣餘香4️⃣無錫鮮肉鍋貼底皮香脆,肉質鮮嫩又多汁 好味5️⃣檸檬薏米水淡淡嘅薏米水配上檸檬,感覺好清新舖頭樓底高,好有空感星期一都滿座,食物質素唔錯開心愉快開始新一週

好耐無食過了,今次叫左同平時唔一樣嘅食物,試下新菜式

前菜
粟子花生,夠淋,好入味

1️⃣原味小籠包
皮薄,多湯唔辣口,肉質滑

2️⃣肉碎乾扁買季豆
豆夠林,無青菜味,肉汁濃,配豆好味

3️⃣蟹粉炒飯

4️⃣無錫鮮肉鍋貼
底皮香脆,肉質鮮嫩又多汁 好味

5️⃣檸檬薏米水
淡淡嘅薏米水配上檸檬,感覺好清新

舖頭樓底高,好有空感

星期一都滿座,食物質素唔錯

開心愉快開始新一週
2023-05-05 80 瀏覽
突然間好想食上海菜,即刻諗起呢度❤️<刀切小饅頭(炸)>充滿左童年回憶🥰饅頭炸到脆卜卜,dip煉奶食係正!<芝麻醬油麥菜>推介!用青瓜包住油麥菜,咬落非常之爽口,一啲”草青”味都無,好refreshing,dip芝麻醬係perfect match!<京醬肉絲配薄餅>次次黎都必點佢!薄薄嘅crepe包住甜甜哋嘅肉絲,食幾多塊都覺得仲想encore😂肉絲亦唔會過油👍🏻<龍華素鴨>推介,味道帶少少甜,係好開胃嘅前菜👍🏻<桂花酒釀丸子><桃膠紅棗桂圓湯>最後點少得甜品🥰2款甜品都超足料
突然間好想食上海菜,即刻諗起呢度❤️

<刀切小饅頭(炸)>
充滿左童年回憶🥰饅頭炸到脆卜卜,dip煉奶食係正!

<芝麻醬油麥菜>

<京醬肉絲配薄餅>

<龍華素鴨>
推介,味道帶少少甜,係好開胃嘅前菜👍🏻

<桂花酒釀丸子>
<桃膠紅棗桂圓湯>
最後點少得甜品🥰2款甜品都超足料
  • 京醬肉絲配薄餅
難得放假要獎勵下自己食好少少,呢個港島九龍新界都有既店,每次經過都比佢果8隻唔同色既小籠包吸引住,今次決定同屋企人一齊去食下順便食個點心嘆下茶。茶錢就$10位,價錢上都還好唔算好貴。特色皇朝小籠包 $142/8粒呢款係餐廳主打既特色小籠包,蒸好後熱辣辣放上檯面出晒煙,一籠有8粒,8粒唔同既口味,食法既次序亦都有分先後。味道由上而下原味:皮唔太厚,帶有煙韌既口感,肉汁好飽滿,咬開滴晒d湯汁出黎絲瓜:呢個幾特別,絲瓜好爽口好脆,味道幾清個口感幾有層次鵝肝:味道唔會特別腥,口感滑身,幾濃既肝既黑松露:呢個係食到中段一個小衝擊,因為個黑松露味直接係個口到爆發d香味出黎,好完呢粒會想回味一陣先再食下一粒芝士:直頭有芝士粒係入面,芝士既香味好濃,個感覺似係食緊芝士火鍋咁蟹粉:蟹粉濃香,鮮味而且黃油滲晒出黎蒜香:尾二既小爆發,滿滿既蒜香包圍住晒成個口腔川味:最後既大爆發,川味既辛同麻辣感完全係衝擊住味蕾,作為結尾既味道,味道同刺激感持續唔斷續,好食好特別薺菜黃魚春卷 $55/3件好特別既內餡,春卷炸得好脆好香口而且唔會炸得過份,黃金色一條既春卷炸既時間拿捏得非常好。春卷皮薄多層內外都夠脆身,內餡選用

特色皇朝小籠包 $142/8粒

味道由上而下
絲瓜:呢個幾特別,絲瓜好爽口好脆,味道幾清個口感幾有層次
鵝肝:味道唔會特別腥,口感滑身,幾濃既肝既
蟹粉:蟹粉濃香,鮮味而且黃油滲晒出黎
蒜香:尾二既小爆發,滿滿既蒜香包圍住晒成個口腔
薺菜黃魚春卷 $55/3件

好特別既內餡,春卷炸得好脆好香口而且唔會炸得過份,黃金色一條既春卷炸既時間拿捏得非常好。春卷皮薄多層內外都夠脆身,內餡選用左薺菜同黃魚,薺菜既清香味道反而比普通既春卷味道更吸引,而且加埋一條條既黃魚魚肉,嫩滑既口感之中帶出鮮魚味,好好食。
蟹皇鍋貼 $58/3件
見到個餐牌係餐廳推薦點心,確實係好唔錯。每隻都將個底煎得好香脆,鍋貼皮煙韌,每隻包住入面既內餡都有滿滿既蟹皇,一咬開已經將肉汁連黃油流晒出黎,濃香既蟹黃味道沾少少醋一齊食令到個鮮味更加出。
京味炸醬拉麵 $72
一大碗既炸醬拉麵,麵底選用上海拉麵款,口感適中唔會太爛身或太硬身。炸醬用左辣椒,豬肉,肥肉,豆乾一齊做,味道上偏辣但香。口感上多層次,豆乾切成細細一粒連埋豬肉同麵一齊食就更加豐富。

小總結黎講,呢到座位同環境都相對舒服,座位空間夠闊唔會太嘈,適合同屋企人或者朋友黎飲杯茶食個點心食個麵。價錢上以中階價為基礎,但食物水準達至高階酒店級級數,即叫即整既點心絕對係超值。另外原來下午茶有折,下次晏少少先食咁都幾抵食。
2023-05-02
10 分鐘 (堂食)
2023-04-25 111 瀏覽
若果想吃平民化的上海菜,我和家人經常都會到附近商場的樂天王朝吃晚餐,他的晚餐非常多元化選擇,大家都可以各自點自己喜歡的菜式,滿足所有人的口味!他的蝦仁酸辣湯拉麵,酸酸辣辣,非常開胃,喜歡吃酸辣湯麵的不妨一試,但這個是偏辣,要吃得辣才好點哦!另外他的鮮肉鍋貼,都是非常多汁,而且煎得熱騰騰,感覺不會很乾,非常美味!我也很喜歡吃他的刀切小饅頭,因為外面的皮脆卜卜,再加上煉奶一起吃,甜甜的我很喜歡!❤️❤️❤️