2024-05-05
💁♀️💁♂️ 18/4/2024(Thu), Dinner🍽每隔一段時間💁♀️為食妙妙同💁A先生都會去食放題,我哋嘅首選都係大喜屋集團嘅分店,今次我哋就嚟到旺角雅蘭中心嘅分店,餐廳地方夠大而坐得都幾舒服,侍應上菜、收碟都好主動同快速,整體用餐🍽️嘅體驗好好。而今晚我地order咗:🔆 成人晚市放題($298+10%)晚市嘅放題有分唔同時段,星期一至四晚8:30後入座就係$298。若果想彈性一啲嘅,自選時段俄座任食2個鐘都只係$328,價格合理。我哋就預約8:30,依返時段去到餐廳好快就安排到座位入座。進入餐廳後先見到一個都幾大幾闊落嘅自助區,有飲品、前菜、沙律🥗、湯同埋甜品可以自取。飲品方面都係一般啤酒🍻、汽水🥤、清酒🍶、梅酒、紅酒🍷、白酒等,呢度仲特別有果汁如橙汁、蔗汁同椰青水。同其他我哋去過嘅大喜屋一樣,落單方面都係用QR code,落完單無耐食物就會準確送上。首先第一輪我哋點咗刺身同壽司🍣先,呢間分店有松葉蟹🦀腳、食落都多肉結實;另外三文魚、油甘魚、池魚等嘅刺身都好新鮮肥美;馬刀貝、赤貝食落爽口好食;帶子、大赤蝦🦐就夠晒鮮甜;海膽軍艦嘅紫菜夠脆,海膽雖然唔係大粒,但食落都好甘甜。另
而今晚我地order咗:
🔆 成人晚市放題($298+10%)
另外比較特色嘅有三文魚籽海膽寶石山,有啲切細粒嘅魚生,上面再放一片海膽同三文魚籽,再配合和風汁,入口酸甜鮮味。
熟食方面,鐵板法式鵝肝多士絕對值得一試,多士烘得夠香脆,鵝肝切得夠慷慨大片,唔會話俾一片薄薄嘅你。西京燒比目魚油份充足,魚皮夠脆,加上甜甜嘅燒汁,不錯👍🏻。鐵板牛油黑松露帶子嘅帶子彈牙,加埋黑松露牛油🧈嘅香氣,連配菜蘆筍、菇🍄等等都好好食。
食到咁上下又係時候點返啲甜品🍧🍮嘅時候,呢度有榴槤嘅甜品主要有兩款:榴槤三重奏同埋脆炸貓山王,榴槤三重奏入面有一件燒榴槤肉、榴槤奶凍同埋榴槤薄餅,燒過嘅榴槤香氣更突出軟滑,而夾住榴槤蓉嘅薄餅皮食落香甜煙韌一,不錯;脆炸貓山王外皮香脆,包住入面香甜幼滑嘅貓山王果蓉,香脆好食。
我哋只係每款淺嘗少少,食咗咁多款都已經捧住肚皮,仲要有唔少菜式都無點過,一如既往大喜屋嘅放題係性價比高,難怪每次都差不多滿座,若果無訂枱就未必食到或者要等一段時間。
🔆🔆🔆🔆🔆🔆🔆🔆🔆🔆🔆🔆🔆
❤🙆♂️(A先生)整體食評:9/🔟
❤🙆♀️(為食妙妙)整體食評:9/🔟
👉🏻 食物選擇多,上枱速度快又無漏單或者俾少咗嘅情況👍🏻
A先生車友指數 🚗
🛣️ 交通容易指數:🚗🚗🚗🚗🚗(5/5)
🅿️ 泊車容易指數:🚗🚗🚗🚗(4/5)
👉🏻 泊車最方便都係朗豪坊🅿️,有大量車位
👉🏻 港鐵🚇出口隔離就係可以雅蘭中心,另外巴士🚌、小巴都可以輕易到達
🔆🔆🔆🔆🔆🔆🔆🔆🔆🔆🔆🔆🔆