2022-08-16
三聖村海邊一帶相信係唔少香港人食海鮮首選,我由細到大已經成日跟住屋企人過嚟呢邊開餐,多數係一大班親戚過嚟,除咗有齊各式各樣嘅新鮮地道海鮮之外,仲提供自攜海鮮加工服務,加工費明碼實價😃今次幫襯呢間棠記~豉油皇大蝦食海鮮嘅人氣首選菜式之一,擺盤好靚仔,未食就已經流晒口水😋蝦肉大大隻,集新鮮、彈牙於一身😜蝦殼就吸盡晒醬汁精華,極之惹味! 油鹽水浸蜆經典水上人菜式,可以講係我最鍾意嘅海鮮大排檔餸菜之一,獨愛蜆肉嘅鮮甜、肥美😃呢碟蜆肉份量夠晒多,蜆肉洗得夠晒乾凈,基本上食唔到沙👍湯頭吊出蜆肉鮮味,仲食到大頭菜嘅味道,墊底唔少得索晒湯汁精華嘅粉絲,簡簡單單,夠晒滋味!招牌鹹鵝廣東地區美食之一,鹹鵝夠晒入味,鵝肉嫩滑,啱晒一班人送啤酒一齊食🍻菠蘿生炒骨生炒骨酸酸甜甜,做得相當脆口,肉質非常之嫩滑,啱晒我大啖大啖咁食,面頭嘅糖醋汁仲成功做到拉絲嘅效果🤪而且菠蘿特別鮮甜,好開胃😝同場好多食客一袋、二袋抽入嚟,俾廚房即場加工炮製!食大排檔,一定要啤啤佢🍺
今次幫襯呢間棠記~
豉油皇大蝦
食大排檔,一定要啤啤佢🍺