2022-11-07 120 瀏覽
避風塘賴尿蝦🦐🦐($時價 $75斤加工)一上枱已經好震撼😱,賴尿蝦尺寸好大,有一隻手板咁長,而且香味十足,外脆內軟,肉質嫩口又多汁,估唔到會咁好食,連啲蝦腳我都食埋🤣,好入味,真正色香味俱全,正。😋😋😋菠蘿咕嚕肉🍍🧆($138)餐廳招牌菜,用左洋蔥🧅同埋紅黃青椒🫑爆炒完,咕嚕肉脆口皮薄,肉質鬆化,咕嚕肉食落去有咬口之餘又唔會太實。而且師父將冰凍嘅菠蘿表面,用火槍燒一下,擺盤打卡,港女我最愛💯💯🈵豉椒炒蜆($時價 $75斤加工)粒粒分明,炒到就嚟離殼而冇甩出嚟,蜆肉熟透之餘仍然保存到蜆汁,睇得出師傅掌握火候的功力好好👍!豉椒味相當入味,而且尺寸啱啱好唔會太大粒,送飯一流!😍😍腐乳炒通菜🥬($88)呢碟份量相當大,可以比四個人食🤩,腐乳汁嘅濃度剛剛好,掛汁之餘不會好杰又不會太稀,一路食都唔會覺得越食越鹹,可見師傅調味有水準。👏👏👍汽水/罐($12)缽仔白飯/碗($12)
避風塘賴尿蝦🦐🦐($時價 $75斤加工)

菠蘿咕嚕肉🍍🧆($138)

豉椒炒蜆($時價 $75斤加工)

腐乳炒通菜🥬($88)

汽水/罐($12)
缽仔白飯/碗($12)
  • 椒鹽瀨尿蝦
2022-11-07 93 瀏覽
發現自己住左屯門多年都未去過三聖食海鮮估唔到自己搬左出屯門後 被友人召喚左我返屯門陪佢一齊食海鮮lol棠記個位其實都幾影搵搭505輕鐵 去到三聖總站落 行過對面街 跟手開住google大神就可以到達了兩條友仔 戰鬥力唔算高隨意咁叫左4個餸先講我最愛的菠蘿咕嚕肉平時係出面酒樓食係菠蘿粒連同咕嚕肉一齊炒棠記呢就係以新鮮菠蘿切好咁伴碟最驚喜係菠蘿係有微微烤過 食入口更美味咕嚕肉個肉一睇就知好crispy 外脆內軟皮薄啊 食落有d肉幾有彈性 再加埋有肥瘦都幾相宜 咬落唔太油膩得黎 又香又有口感椒鹽賴尿蝦 賴尿蝦比我想像中大隻 餐廳仲好貼心 上椒鹽賴尿蝦的同時會比埋濕紙巾賴尿蝦肉爽口又彈口 可以講話真係啖啖肉啊金黃色的外表 超級香口的椒鹽雖然知道好熱氣 但我地都唔理了 食到lam lam脷油鹽水浸蜆粉絲同菇類吸收哂蜆的精華 鮮甜味出哂黎不過我就覺得胡椒落重手左少少 但友人覺得ok值得一讚係蜆無砂 nice!!!蒜蓉油麥菜超有鑊氣新鮮油麥菜 食落幾爽口 一d都唔老 油麥菜保持到翠綠色
發現自己住左屯門多年都未去過三聖食海鮮

雖然知道好熱氣 但我地都唔理了 食到lam lam脷

油鹽水浸蜆
粉絲同菇類吸收哂蜆的精華 鮮甜味出哂黎
不過我就覺得胡椒落重手左少少 但友人覺得ok
值得一讚係蜆無砂 nice!!!

蒜蓉油麥菜
超有鑊氣
新鮮油麥菜 食落幾爽口 一d都唔老 油麥菜保持到翠綠色
2022-11-06 95 瀏覽
今日入屯門探朋友,夜晚就去屯門標誌海鮮聖地-三聖村食晚飯。我們泊好車一直行,見到一間門面都光猛的店舖,「棠記海鮮小廚 」,於是入去試吓。菠蘿咕嚕肉:咕嚕肉一咬落去外脆內軟,我讚不絕口。再加上以青椒、紅椒、洋蔥配上酸甜汁撈勻,特別惹味開胃。另外,要問什麼水果最受歡迎,那一定是菠蘿了。平時食的咕嚕肉,菠蘿是撈埋入咕嚕肉煮,這裡的菠蘿是在咕嚕肉旁放在菠蘿殼上,賣相很好,而且能品嘗到菠蘿鮮甜味道!豉椒炒蜆:豉椒與炒蜆是百吃不厭的組合,用豉椒炒蜆肉,更可帶出蜆的鮮味,加上惹味的醬汁,很香很美味。而且份量都大碟,非常抵食!

2022-11-03
2022-11-06 96 瀏覽
📍#棠記海鮮小廚 (屯門)屯門三聖村豐漁樓地下10-11號🔺🔺🔺🔺🔺🔺🔺🔺🔺🔺🔺🔺🔺餐廳夠晒平民貼地 價錢合理 入三聖邨必食首選 所有食物都鑊氣十足❣️椒鹽瀨屎蝦 瀨尿蝦新鮮肥美 即炸完再加上辣椒 乾蒜 糖 鹽 同五香粉去爆炒 非常有火喉 蝦殼鬆脆 而瀨尿蝦食落好有海水味 同鮮味 蝦肉彈牙 鮮甜❣️菠蘿咕嚕肉 即炸新鮮既肉排 非常香口 脆身 加上特製既酸甜醬汁再配埋洋蔥 三色椒 淋上即炸既肉排上 非常醒胃 仲有半個即燒菠蘿 伴碟 正❣️金銀蛋菠菜 用上湯 咸蛋 皮蛋 炸蒜頭 煮既湯 湯頭十分濃旭 鮮甜 再淋上新鮮既菠菜上 好味

📍#棠記海鮮小廚 (屯門)

🔺🔺🔺🔺🔺🔺🔺🔺🔺🔺🔺🔺🔺

❣️椒鹽瀨屎蝦

❣️菠蘿咕嚕肉

❣️金銀蛋菠菜

2022-11-06 88 瀏覽
成日都好想食海鮮,但一直都唔知去邊度食,今日朋友介紹去屯門三聖食。一去到初頭以為是光光猛猛的店舖,朋友說小店的還好, 所以我們走進橫街一間棠記海鮮小廚。朋友介紹必吃菠蘿咕嚕肉 🍍菠蘿同咕嚕肉分開都係第一次見原隻菠蘿燒過 多汁鮮甜咕嚕肉酸甜 外皮香脆 肉質鬆軟 口感一流另一推食物是炸鮑魚 真係唔知道鮑魚係可以咁煮薄薄的炸粉包著原隻鮑魚 令鮑魚更香口鮑魚新鮮彈牙 亦都洗得乾淨無海水味我就點左椒鹽鮮魷 有點避風塘的感覺香辣的炸蒜蓉 能提升鮮魷味道總括而言,對是日晚餐感到滿意食物熱辣辣的奉上, 份量不少,與價錢成正比

朋友介紹必吃菠蘿咕嚕肉 🍍

薄薄的炸粉包著原隻鮑魚 令鮑魚更香口
鮑魚新鮮彈牙 亦都洗得乾淨無海水味

我就點左椒鹽鮮魷 有點避風塘的感覺
香辣的炸蒜蓉 能提升鮮魷味道

總括而言,對是日晚餐感到滿意
食物熱辣辣的奉上, 份量不少,
與價錢成正比

2022-11-03
2022-11-05 144 瀏覽
第一次去屯門三聖食海鮮,思前想後,今晚做左以下決定去楊合利買左海鮮大瀨尿蝦$390中蝦$190特大聖子$270奄仔$220蠔$130合共$1200去棠記加工加工5斤12收6斤$每斤$75共$450加米底$80咕嚕肉$138茶水約$50加一後$783即總數約$2000/4位棠記,一入去感覺已經唔好,因為一陣油憶味,可能係油煙殘留喺餐枱,枱布等又冇清洗乾淨所至期望食物符合預期,可惜真係好一般,又唔夠火候,調味又唔到位1)豉油皇蝦殼唔脆又唔入味,味道唔得平恆2)瀨尿蝦同樣走油時間差左約半分鐘,避風塘唔夠蒜香,只食到辣椒味,好在size夠大夠鮮,就算當白灼食都好食😂3)特大聖子皇加脆米底,同是欠火候,好在聖子本身超厚肉又鮮甜,米底不是炸米底,而係類似潮式糖醋麵做法,半煎炸壓到死實實,所以口感比較差4)砵酒蠔帶甜味,男友話好食,但我就一般,臨走時見人嗰碟酥炸生蠔,炸得好靚仔,可能佢做上粉炸嘢比較出色吧?!5)奄仔蟹,清洗求其,又冇將塊掩內啲蟹屎jit左出黎先去油鹽焗,所以部分有啲臭屎味🤮另加一個好多人讚嘅咕嚕肉,最伏皮係脆口嘅,但收$138一碟,肉份量實在太少,仲每舊都有一半係肥豬肉🙄酸甜汁冇山
第一次去屯門三聖食海鮮,思前想後,今晚做左以下決定

去楊合利買左海鮮

咕嚕肉$138
茶水約$50
加一後$783
即總數約$2000/4位

期望食物符合預期,可惜真係好一般,又唔夠火候,調味又唔到位
1)豉油皇蝦殼唔脆又唔入味,味道唔得平恆
另加一個好多人讚嘅咕嚕肉,最伏
皮係脆口嘅,但收$138一碟,肉份量實在太少,仲每舊都有一半係肥豬肉🙄酸甜汁冇山渣香味,菠蘿又就黎爛咁唔香唔甜!
我100%唔會再入這食店🙅‍♀️
三聖?或會再試多一間吧😅

2022-11-05
2022-11-04 75 瀏覽
記得朋友介紹,特登山長水遠入到去食,我仲記得等位等咗好耐,後來我哋食咗幾個海鮮,其中最記得嘅就係扇貝,聖子,味道不錯。不過如果唔想等位等咁耐,我諗咪未天黑就要入去,可能比較好些

2016-11-06
生日
2022-11-04 62 瀏覽
三聖出名食海鮮 不過自從細個搬走咗之後都好少再嚟 今晚就返去試下棠記 一般嘅大排檔格局 特色係你可以自己買海鮮俾佢加工,或者喺舖頭入面叫唔同嘅海鮮小菜🍻🦐豉油皇炒大蝦 $時價豉油王炸炒蝦碌,開邊大蝦好易剝殼又夠入味 外殼脆卜卜 一啖咬落去外層香脆嘅蝦殼 仲有充滿着豉油王好入味嘅醬汁加埋入面爽口彈牙蝦肉😋菠蘿咕嚕肉$138 上枱顏色好靚 咕嚕肉食落都好香口 外層炸得好酥脆,肉糖醋比例岩岩好 菠蘿唔係用罐頭,而且仲係燒菠蘿菠蘿鮮甜多汁無渣🍍🍍酸酸甜甜 加埋食好開胃🍍豉椒炒蜆 $時價蜆肉新鮮無夠沙肥美而且有鑊氣味道又夠 醬汁唔會只得鹹味😋😋炸脆皮乳鴿$58/1炸乳鴿外皮好脆口而且肉質唔會太乾岩晒餸啤酒一流🍺🍺總括而言呢間餐廳就好啱一大班人嚟一齊食唔同種類嘅海鮮麻甩一下🤭

🦐豉油皇炒大蝦 $時價

菠蘿咕嚕肉$138

豉椒炒蜆 $時價
蜆肉新鮮無夠沙肥美而且有鑊氣味道又夠 醬汁唔會只得鹹味😋😋

炸脆皮乳鴿$58/1
炸乳鴿外皮好脆口而且肉質唔會太乾岩晒餸啤酒一流🍺🍺

2022-11-03 60 瀏覽
✅招牌咸鵝發揮正常 鵝肉夠哂入味 而且例牌分量都幾大碟下 可以一試✅ 椒鹽瀨尿蝦 夠晒鑊氣 瀨尿蝦 夠晒大隻肥美 超級爆鮮甜 去到三聖村梗係要食海鮮啦 要食就食札札跳 超新鮮果啲 好正呀🤗🤗✅ 豉汁炒蜆蜆本身已經好新鮮 隻隻脹卜卜 個豉汁味好香濃 絕對係白飯神偷 😋😋第一次食棠記 環境乾淨衞生又光猛 夠晒地道 別有一番風味 自己買完海鮮過黎加工就得 太方便喇 呢到鑊氣十足 大大力推介 👍👍棠記海鮮小廚 (屯門)屯門三聖村豐漁樓地下10-11號
✅招牌咸鵝
發揮正常 鵝肉夠哂入味 而且例牌分量都幾大碟下 可以一試

✅ 椒鹽瀨尿蝦

✅ 豉汁炒蜆

棠記海鮮小廚 (屯門)
  • 豉椒炒蜆
2022-10-31 63 瀏覽
無論是大排檔、中式餐館、酒店中菜廳,都是跟朋友聊天之地方。鮑魚也是經常必點菜式,其獨特的味道無論用來蒸、炆、炸都美味。其實店子鮑魚的煮法有好多,這天吃了椒鹽鮑魚,洗得清潔之小秘訣,香脆可口!粉絲蒸扇貝蒜蓉粉絲蒸扇貝天作之合!有橙膏吃~是棒。味是新鮮扇貝,調味得好豉汁炒蜆豉汁味道好,滲入蜆之中,鮮味十足之感覺呢。海鮮做得好吃~豉汁蜆微辣!咕嚕肉咕嚕肉好吃了,這店做法好吃,大大的肉~色澤紅亮,份量及五花肉,處理到很好吃~跟朋友在一起,吃的是心情是味道,這些都是小店才做到的。人情味濃,是不錯呢!棒棒
無論是大排檔、中式餐館、酒店中菜廳,都是跟朋友聊天之地方。

粉絲蒸扇貝

豉汁炒蜆

咕嚕肉

2022-10-31 56 瀏覽
朋友帶路吃大排檔~去大排檔很是令人想大吃,聊聊心事,是美好。新派菜式~看得到師傅對配料瞭如指掌,功架十足,即叫即製 吸睛之手作點心,演繹有高品質小菜佳餚。經典必吃是有層次的小菜呢,矜貴考功夫之炸物、充滿了海上風味海鮮,特色味道,海鮮食物落足心機製作,極高水準。咕嚕肉咕嚕肉很多人做得不好吃了,這店的大廚做法好吃,大大的肉~色澤紅亮,軟糯入味,在這些菜肴裹,咕嚕肉,分別在烹飪方式,肥瘦相間的五花肉,處理到很好吃~粉絲蒸扇貝扇貝洗淨,沒有內臟感覺很棒,排放碟上加上蒜頭,有指天椒,味道不錯。蒜蓉粉絲蒸扇貝用清蒸,健康家常菜感覺,粉絲索汁後香辣又惹味~酥炸鮑魚鮑魚元寶,份量味重,棒~感覺椒鹽酥炸鮑魚香口~惹味菜式是大受歡迎~這道菜是酒樓都受歡迎食物,大節日吃到喔,鮑魚要吃!豉汁蒸蟶子豉汁蒸蟶子是簡單的家常菜式,豉汁味道滲入蟶子之中,而蟶子鮮味充份吸收。海鮮來說,店子做得好吃~豉汁蟶子微辣感很惹味!處理蟶子內臟技巧亦好,不見沙石

新派菜式~看得到師傅對配料瞭如指掌,功架十足,即叫即製

咕嚕肉

粉絲蒸扇貝

酥炸鮑魚

豉汁蒸蟶子
2022-10-25 74 瀏覽
💛好味指數:4.7/5💛💜回頭指數:4.6/5💜三聖海鮮一向都好出名,約咗朋友入黎食海鮮🦐係附近揀咗間人流比較多嘅海鮮舖🤣✅菠蘿咕嚕肉$138估唔到大排檔嘅擺盤都咁精緻☺️咕嚕肉酸酸甜甜配飯食好開胃☺️配料有洋蔥、青椒、菠蘿,額外仲會上多份菠蘿,切開一件件好方便,而且好甜香🍍✅蒜蓉炒菜心$88健康啲叫咗碟菜🥬用蒜蓉炒過帶出菜心甜味,菜心軟硬適中,簡單小菜都整得好好食,仲要炒菜心份量好多😆不過都俾我地清灑🍽✅招牌鹹鵝$158叫咗個例牌,鵝肉相當入味,帶鹹香😊✅豉椒炒蜆 豉椒炒蜆鮮甜好入味,完全無沙,第一次食旁邊有煎米粉,煎到好似脆餅咁幾得意,點埋豉椒汁仲好食😙✅避風塘瀨尿蝦點咗兩隻瀨尿蝦好大隻😍瀨尿蝦的肉質好鮮甜🦐而且好惹味,推薦👍🏻🐻總結小菜的味道不錯,幾推薦大家入黎試吓!棠記海鮮小廚 (屯門)屯門三聖村豐漁樓地下10-11號
💛好味指數:4.7/5💛
💜回頭指數:4.6/5💜
✅菠蘿咕嚕肉$138

✅蒜蓉炒菜心$88

✅招牌鹹鵝$158
叫咗個例牌,鵝肉相當入味,帶鹹香😊

✅豉椒炒蜆

✅避風塘瀨尿蝦

🐻總結
小菜的味道不錯,幾推薦大家入黎試吓!

棠記海鮮小廚 (屯門)
2022-10-21 87 瀏覽
三聖出名食海鮮,今晚去試下棠記。你可以自己買海鮮俾佢加工,或者叫佢買埋。今晚我地四個人食左以下items:🔶️菠籮炒咕嚕肉 (8.8/10)好大碟!有別於一般咕嚕肉,佢個菠蘿有心機攞盤,菠蘿超級新鮮超級甜超級多汁。咕嚕肉炒起妳新鮮,酸甜店剛好,豬肉帶少少脂肪好香!🔶️咸鵝($98,8.8/10)好似話係呢度幾出名,鵝肉好結實好有鵝香,咸咸地好入味。🔶️豉椒炒蜆配炒米餅 (8/10)幾特別,有煎香左既米餅墊底,吸左豉汁味,第一次咁食。蜆炒得入味。🔶️椒鹽瀨尿蝦 (8.2/10)多大隻,有好重椒鹽味!🔶️炒菜心 (8.7/10)普通既一碟菜心,但幾好味,好翠綠好嫩,同埋好大碟!✏️總括而言,佢既海鮮加工做得唔錯,好夠鑊氣!😊

🔶️菠籮炒咕嚕肉 (8.8/10)

🔶️咸鵝($98,8.8/10)
好似話係呢度幾出名,鵝肉好結實好有鵝香,咸咸地好入味。

🔶️豉椒炒蜆配炒米餅 (8/10)

🔶️椒鹽瀨尿蝦 (8.2/10)
多大隻,有好重椒鹽味!

🔶️炒菜心 (8.7/10)
普通既一碟菜心,但幾好味,好翠綠好嫩,同埋好大碟!

✏️總括而言,佢既海鮮加工做得唔錯,好夠鑊氣!😊
  • 菠蘿咕嚕肉
  • 椒鹽賴尿蝦
平時都聽得多屯門三聖邨嘅海鮮好正好好食,今次就真係特登走入去屯門三聖嗰邊食海鮮同小炒🤤屯門三聖嗰邊都有幾間專門食海鮮嘅飯店,而我哋就選擇左豐漁樓地下嘅棠記海鮮小廚😋我哋一共叫咗2️⃣個海鮮同2️⃣個小炒🤤😋⭐️豉椒炒蜆有大排檔風味的菜式 - 豉椒炒蜆,小菜嘅鑊氣足夠,鮮甜蜆肉加上惹味嘅豉椒醬汁,可以講係十分夾,又唔會太鹹,味道啱啱好,而且每粒蜆肉都好飽滿。大滿足!😋⭐️椒鹽炸賴尿蝦隻賴尿蝦好大隻呀,我都係第一次食咁大隻嘅賴尿蝦,將蝦炸到金黃色,油炸嘅瀨尿蝦沾上炒香嘅椒鹽,鹹香得黎帶點辣,加上賴尿蝦嘅肉質鮮甜爽口,啖啖都係肉好滿足🤤。⭐️菠蘿咕嚕肉肉嚼起來既有焦脆感內里又會有肉的鮮嫩感,裏面略帶少許肥肉吃起來很香,酸酸甜甜嘅咕嚕肉,忍唔住都叫咗碗飯夾埋一齊食🤤😋咕嚕肉旁邊有已經切好左嘅新鮮菠蘿🍍🤤酸甜得黎又多汁🍍好開胃😎⭐️炸乳鴿乳鴿的肉汁好飽滿,一咬就爆哂汁,皮脆而不乾身嘅乳鴿,食起來香脆肉嫩,而且乳鴿好入味,鐘意食乳鴿嘅朋友唔好錯過🐣🐣

我哋一共叫咗2️⃣個海鮮同2️⃣個小炒🤤😋

炸乳鴿
  • 豉椒炒蜆
  • 菠蘿咕嚕肉
2022-10-15 78 瀏覽
近日天氣開始轉涼,放假與屋企人周圍去行下,今次揸車來到屯門的三聖,這裡最多就是海鮮檔,可以自己揀新鮮的海鮮去附近的餐廳加工。我們比較懶,直接找一間餐廳點海鮮和小菜吃,比較方便~🔺果皮蒸鮑魚(時價):用果皮清蒸的鮑魚鮮甜美味而且可以吃到果皮的果香,鮑魚的肉質非常彈牙。🔺蒜蓉炒芥蘭($88):芥蘭口感脆嫩,蒜蓉的香味遮蓋住芥蘭的苦澀味,而且份量都頗多。🔺菠蘿咕嚕肉($138):菠蘿另上,而且有稍微燒熱過,令菠蘿的味道更清甜而且爽脆口感。咕嚕肉味道酸甜,口感外焦裡嫩,當然不少得洋蔥、青椒、紅椒等配料。🔺上湯煮蜆(時價):在簡單的調味下已經突出到蜆的鮮味,每粒蜆都非常肥美,最緊要是沒有沙,吃落很鮮甜美味。粉絲和菇類吸滿湯底的鮮味,啖啖可口!