2017-03-28 1354 瀏覽
今日返完教會之後,就去左附近嘅東大街覓食。。。行左好耐都睇唔到有心水嘅鋪頭,直到行到最後嘅時候,見到呢一間「桻之燒」出面既餐牌,佢嘅圖片好靚,加上價錢合理所以我就決定入去食啦~我同友人分別叫咗英式早晨全餐同法國鵝肝伴安格斯牛肉漢堡~本身諗住上菜嘅時候一定冇圖片嗰啲咁好睇啦,點知係比圖片更好睇,而且真係色香味俱全呢個餐有德國香草雞肉腸同德國豬肉腸,而佢就叫咗德國豬肉腸同黑松露炒滑蛋黎配(而唔係煎太陽蛋或者水波蛋)!賣相非常之吸引,由於我嘅嘢食仲未到所以我就試咗少少嘅滑蛋同埋佢既德國腸,味道方面我覺得係一般既好味,但係絕對唔係好好味,不過咁嘅價錢再加埋咁多樣嘅嘢食今日去嘅排碟,我覺得絕對係抵嘅!終於到我嘅嘢食嚟啦~牛同鵝肝嘅味道非常之香,未食就已經諗到佢有幾好味!估唔到鵝肝同埋呢個牛肉漢堡嘅味道非常之夾就好似呢個牛肉漢堡多左層肥肉咁樣,另外當你食嘅時候你係絕對會食到好重嘅鵝肝加牛肉味,嗰個味道非常之難形容絕對絕對一試
我同友人分別叫咗英式早晨全餐同法國鵝肝伴安格斯牛肉漢堡~
終於到我嘅嘢食嚟啦~
牛同鵝肝嘅味道非常之香,未食就已經諗到佢有幾好味!

• 法式鵝肝伴安格斯牛肉漢堡
睇報紙介绍這家串燒店,當天行開附近順道一試:牛舌心中上,肉不硬。雞皮惹味白鱔非常美味燒乳鴿尚可牛骨髓味濃酥炸池魚仔好過出面的炸多春魚六花腩超肥腻一個人試不了那麽多,會再帮襯試埋其他串燒款式。小店態度友善值得一讚
睇報紙介绍這家串燒店,當天行開附近順道一試:

牛舌心中上,肉不硬。
雞皮惹味
白鱔非常美味
燒乳鴿尚可
牛骨髓味濃
酥炸池魚仔好過出面的炸多春魚
六花腩超肥腻

2017-03-25 663 瀏覽
海鮮新鮮美味,火候剛好。其他食物口味偏重,亦會配合sauce 。如果口味喜歡濃味的食家應該喜歡這種煮法例如蝦多士同牛骨髓亦用上大量sauce配合。餐廳亦有挑選優質sake,亦有十四代tasting 組合,對sake 情有獨鐘的人仕應該可以同老闆交流下心得囉~ 溫馨提示如果打算peak hour 去的食家記得要先訂位,如果沒有的話,可能要等等。
海鮮類
2017-03-25
  • 乳鴿
2017-03-24 669 瀏覽
喺筲箕灣做野咁耐,聽過好多街坊推介呢間桻之燒串燒店。平時午飯時間經過都要排隊嘅,所以我地今次好醒地打電話訂左檯。懷住期待嘅心情下午一點半黎到,真係坐滿晒人,好彩留左檯。午餐都有好多選擇,我地當然叫返燒烤食物嘅set啦!而set佢可以配飯,意粉或者紫薯蓉。平時都好少食紫薯蓉,果然有驚喜,佢比起薯蓉硬身d,有陣香味,又唔會太甜,都好適合配惹味嘅燒烤架!燒牛肋骨午餐完全係驚喜,佢係燒完cut成一粒粒嘅,有d都幾肥但整體好香,調味超級好味!少少咸但紫薯剛好balance返!讚呀

燒牛肋條
燒羊扒
2017-03-23
燒牛肋條
2016-06-24 3438 瀏覽
老公生日當晚我們去了筲箕灣東大街, 選了吃串燒. 點了其中一個2人套餐, 店員介紹套裝只限於星期一至四供應, 如果合心水的話是單點的7-8折左右. 反正不想只吃串燒, 便點了含意粉的那個套餐.先來的是前菜"一口蠔", 小酒杯內有生蠔在最底層, 上層是有少許蕃茄蓉及帶點辣的醬汁, 清新配濃味, 配合得不錯!燒海鮮, 我們選了一隻象拔蚌及加錢要了一隻5頭鮑魚. 此碟一上枱便已聞到很香的炭燒味, 海鮮很新鮮, 少許蒜蓉成功提升象拔蚌及鮑魚的鮮味! 怪不得單點價錢不平宜了.蟹肉蝦多士脆口多士上有用醬汁混合了蟹肉, 再加上燒過的大蝦. 味道不錯但大蝦如可黏著多士會更好.串燒牛舌及六花腩牛舌是我的最愛, 所以要求也比較高, 此串牛舌質數還可接受, 如可以再厚點及嫩點便好. 六花腩肥瘦交替, 滿口油卻不算油膩, 不過2人分一串已經很夠喉了, 始終不是有生菜包著那種吃法.蟹肉天使麵沒多留意清楚, 來到才知原來是湯意粉! 從來不太喜歡湯意粉的我卻從此有點改觀, 小露荀很甜, 小片辣椒剛好為清而鮮的湯底加分, 原來也可以很美味的.甜品(燒香蕉)及飲品之間, 我們都選了飲品, 很濃果味及帶點酸的疏打, 吃串

蟹肉蝦多士

串燒牛舌及六花腩

蟹肉天使麵

甜品(燒香蕉)及飲品之間, 我們都選了飲品, 很濃果味及帶點酸的疏打, 吃串燒喝凍飲是常識吧~
2016-06-21
慶祝紀念
生日
  • 燒鮑魚
2016-06-19 1826 瀏覽
我地星期六lunch黎呢度分別叫左串燒同all day breakfast (跟餐分別叫左凍檸茶同咖啡)。(特別推介)呢個all day breakfast 特別在用上蒜蓉多士代替麵包,同埋條腸係燒烤過,特別惹味串燒set 連沙律,菜比較苦,串燒份量偏少,當lunch未必夠飽。串燒中以雞翼最為好味,其他一般
(特別推介)
2015-11-08 2492 瀏覽
筲箕灣對我呢個新界人來說真的陌生,很多得朋友介紹,才會來到呢間不理成本,樣樣用新鮮貨的隱世食堂。因為朋友仔係熟客,同老闆幾熟,全餐都係老闆發牌,唔新鮮唔好味果樣都唔食。其實睇個餐牌我都唔個點選擇好,因為咩都有得食,中、西、日、泰咩都有,海鮮菜式更加超多!老闆原來每朝都係相熟海鮮批發拿貨,唔會用急凍海鮮,所以晚晚都有新鮮海鮮食,不過好多正野都會好快賣晒。所以最好預先訂位就同老闆訂定自己想食的海鮮~✨岩燒原隻鮮鮑魚 大大隻新鮮鮑魚加上蒜蓉醬連殼去火烤再切片,肉質相當鮮嫩多汁且帶著微微燒烤香氣,蒜蓉味道頗為突出,因為鮑魚太鮮甜反而覺得蒜味多餘了。✨泰式野生扇貝仔老闆話野生扇貝仔好少有,雖然體積不大但味道相當鮮甜。加上用泰式湯汁烹調,酸甜辣的味道平衡且融合,更突出扇貝仔的鮮味!✨清酒煮日本沙白一個好味到連湯都飲晒的菜式,雖然只是簡單用清酒烹調,但日本沙白本身帶有海水咸味,加上用蔬菜的清甜,整個湯底都帶著海味跟清酒的香氣。✨泰式鹽燒多寶魚當日新鮮入貨的多寶魚加入泰式香料及於魚身灑上胡椒、鹽巴再用火烤處理。外皮烤微酥且帶有彈性,魚肉肉質相當嫩滑且鮮甜,沾上老闆特製的泰式醬汁,味道再加提鮮。✨香燒新

岩燒原隻鮮鮑魚(時價)

✨岩燒原隻鮮鮑魚

✨泰式野生扇貝仔

✨清酒煮日本沙白

✨泰式鹽燒多寶魚

香燒新鮮農場頂鴿($98)

✨香燒新鮮農場頂鴿
老闆在國內鴿場選好乳鴿即場用滷汁處理後並即時運送到香港,乳鴿滷得入味,肉質跟一般吃到的冰鮮乳鴿比起來嫩滑很多,香氣亦更為濃郁。

花雕醉香燒雞翼($36)/鹽燒鮮雞皮包蝦膠($42)/香燒西班牙黑豚六花腩($38)/厚燒牛舌心($48)

✨花雕醉香燒雞翼
相當驚喜的一道菜式,因為很少吃到烤雞翼會有濃濃的花雕香氣而且相當入味,又帶有火烤香氣。
✨鹽燒鮮雞皮包蝦膠
相當費工夫的一道菜而且老闆是用新鮮雞皮且每塊都是自己處理,再包上蝦膠去烤,脆得來又感到蝦膠的彈牙口感,相當有趣。
✨香燒西班牙黑豚六花腩
烤得香脆且不會肥肉的油膩感,帶有濃濃的豚肉甜味。
✨厚燒牛舌心
肉質嫩滑且烤的火喉掌握得很好。

✨法式鮮蟹肉虎蝦烤多士
必推薦的菜式,滿滿的蟹肉混入沙律醬汁加上大大隻虎蝦,法包烤得超級酥脆,整個味道簡直好吃到流淚!有種錯覺我是在吃龍蝦包嗎?!太好吃啦!

秘製烤焗牛骨髓配法包($88)

✨秘製烤焗牛骨髓配法包
呢個又另一好吃到震的菜式,火烤牛骨髓加上特調的雞肝醬汁,味道濃郁且香氣十足,用酥脆法包沾上醬汁及牛骨髓,每一口都是享受!

整餐下來,每一道菜式都吃得出老闆的用心,食材的新鮮,驚喜的味道,配上實惠的價錢,讓我覺得好吃的食物真是要細心發掘!
岩燒原隻鮮鮑魚(時價)
泰式鹽燒多寶魚($158)
香燒新鮮農場頂鴿($98)
法式鮮蟹肉虎蝦烤多士($78)
秘製烤焗牛骨髓配法包($88)
  • 法式鮮蟹肉虎蝦烤多士
  • 泰式野生扇貝仔
  • 香燒新鮮農場頂鴿
2015-11-05 1449 瀏覽
呢個all day breakfast真係合哂我心意😍餐廳是日式的所以幾特別價錢都只係$78 連一杯飲品 4.8/5💜黑松露炒蛋好滑 日式牛肉薯餅勁好味茄汁焗豆加左熱 蒜蓉多士香脆 芝麻醬沙律👍真係100分唔使講野💯係一定會無限翻chak的
呢個all day breakfast真係合哂我心意😍
餐廳是日式的所以幾特別
價錢都只係$78 連一杯飲品 4.8/5💜
黑松露炒蛋好滑 日式牛肉薯餅勁好味
茄汁焗豆加左熱 蒜蓉多士香脆 芝麻醬沙律👍
真係100分唔使講野💯
係一定會無限翻chak的
早餐
  今日要寫嘅哩間餐廳,佢地都唔係做生意嘅~!點解我咁講呢?因為今時今日嘅香港無幾多間會咁不計成本、花時間、花手工去做食物、又好味、三個人先三百蚊左右。佢地用嘅食材係不單只新鮮咁簡單,而且仲好講究,甚至令我覺得挑剔~!《燒南非鮑魚》燒得剛剛好,外面唔會乾,肉爽有汁,但我感覺蒜蓉有一點濃味影響左品嘗,佢地每日都會去街市買當日最揀手海鮮~!《泰式扇貝》香茅、辣椒、蒜蓉等料頭促成左泰國風味,而且哩啲扇貝仔又鮮甜又唔韌,好食《清酒煮日本沙白》哩個煮法有啲「油鹽水浸大花甲」嘅影子,非常喜歡哩個味道,因為本人都好鍾意煮哩個餸~!《鎮店鹽燒多寶魚》店裏面有個牌寫住每日有咩魚,本來想食馬𩵼,但係多寶魚比較多魚皮,燒出來脆咯咯,正《香燒鮮農場頂鴿》好野!首先佢堅係「乳鴿」,唔係搵啲「老鴿」嚟扮「乳鴿」。正如菜名,佢地有專人喺中山鴿場揀鴿,所以用料講究、挑剔~!左1《厚燒牛舌心》牛,咁大條脷,佢淨係用個心,如果食開牛舌嘅人就知道,牛舌最外面喺比較「鞋」、肉質鬆散,牛舌心則比較爽、滑、牛味濃郁~!左2《香燒西班牙黑豚六花腩》口感柔潤、豬皮脆口中《首創鮮雞皮手打蝦膠卷》每隻新鮮雞有一對雞腿,而佢地只用雞腿皮,

《燒南非鮑魚》

《泰式扇貝》

《清酒煮日本沙白》

《鎮店鹽燒多寶魚》

《香燒鮮農場頂鴿》
好野!首先佢堅係「乳鴿」,唔係搵啲「老鴿」嚟扮「乳鴿」。
正如菜名,佢地有專人喺中山鴿場揀鴿,所以用料講究、挑剔~!

左2《香燒西班牙黑豚六花腩》口感柔潤、豬皮脆口

中《首創鮮雞皮手打蝦膠卷》每隻新鮮雞有一對雞腿,而佢地只用雞腿皮,先去油再包裹手打蝦膠,燒至外脆內爽,真係好鐘意燒雞皮

右《自家浸製花醉香燒雞翼》六年陳嘅花雕酒-香醇,而廚師用嚟腌製雞翼,可能你會問:「嘥唔嘥啲呀?」我話比你聽如果煮得唔好食嘅話就嘥。
陳年花雕香味深入到雞骨,但又唔會奪走本身雞翼嘅油香

《法式先蟹肉虎蝦烤多士》
新鮮虎蝦爽口再配合外脆內軟嘅法式多士,加上秘製醬汁,食落唔會覺得膩

《秘製烤焗牛骨髓配法包》
榮登今日最邪惡之選嘅菜式,佢真係唔係流嘅!
哩道菜嘅醬汁係用雞肝調配而成,而牛骨髓經過燒烤之後,釋放出骨髓中嘅精華油,同食鵝肝要用麵包吸埋剩低嘅油一樣,而配合埋雞肝醬互補不足,可以話係有過之而無不及~!

《嗜清酒人士》
最後,哩間桻之燒仲有好多清酒,仲有好多喺日本無出口嘅限量靚酒~!

*提提你,識酒之人去到想知道有咩正野,記得睇牆壁上嘅清酒招紙,或者直接請教老闆,因為佢對清酒嘅熱愛已經令佢變成精~!
2015-10-28
  • 秘製烤焗牛骨髓配法包
  • 法式先蟹肉虎蝦烤多士
  • 自家浸製花醉香燒雞翼
  • 首創鮮雞皮手打蝦膠卷
  • 厚燒牛舌心
  • 香燒鮮農場頂鴿
2015-10-29 754 瀏覽
最近去多左東區, 有日番完placement 之後同男朋友去東大街揾下食其實東大街真係有好多野食, 真係好難揀但記得之前見朋友講過呢間串燒點好有心同有好多出邊無得食的串燒, 所以揾埋男朋友同埋朋友仔一齊去試下~估唔到又真係一試難忘, 仲好想試下佢D lunch因為你睇得出廚房超有心做呢!!!!講太多廢話~~講番D食物先第一樣就食清酒煮沙白平時食清酒煮蜆就多啦, 其實沙白同蜆我都唔係好識分, hahaa不過我只係知呢到每粒都好大粒同埋而且佢加埋清酒同蒜味真係超香超鮮味基本上呢個係我去親每間舖都會食ge呢到特別好的係真係一粒沙都無, 我諗其實呢D位就睇到廚房想比咩感覺客人欣賞!再黎就叫左條魚, 其實呢件係咩魚我真係唔記得, 而且我亦都未食過但見到的第一下己經嘩嘩聲, 因為佢個樣真係太有型師傅用左不同的香料舖面燒成再加上檸檬汁, 真係將魚的鮮味完全帶晒出黎咪睇佢外表咁, 其實佢真係好滑滑到我唔覺唔覺就食左成半條你睇佢入邊幾白雪雪, 真係好想再食多次丫!!食完兩樣其實己經好滿足但之後先係主角出場串燒分別有(牛舌、六花腩、醉燒雞翼同埋雞皮蝦膠卷)其實每一樣都好好味, 燒得剛剛好, 我好怕食串燒時
其實東大街真係有好多野食, 真係好難揀
所以揾埋男朋友同埋朋友仔一齊去試下~
估唔到又真係一試難忘, 仲好想試下佢D lunch
因為你睇得出廚房超有心做呢!!!!

講太多廢話~~講番D食物先

第一樣就食清酒煮沙白
平時食清酒煮蜆就多啦,
其實沙白同蜆我都唔係好識分, hahaa
不過我只係知呢到每粒都好大粒同埋
而且佢加埋清酒同蒜味真係超香超鮮味
基本上呢個係我去親每間舖都會食ge
欣賞!
清酒煮日本沙白
再黎就叫左條魚,
其實呢件係咩魚我真係唔記得, 而且我亦都未食過
但見到的第一下己經嘩嘩聲, 因為佢個樣真係太有型
師傅用左不同的香料舖面燒成
再加上檸檬汁, 真係將魚的鮮味完全帶晒出黎
咪睇佢外表咁, 其實佢真係好滑
滑到我唔覺唔覺就食左成半條
你睇佢入邊幾白雪雪, 真係好想再食多次丫!!
食完兩樣其實己經好滿足
但之後先係主角出場
串燒
分別有(牛舌、六花腩、醉燒雞翼同埋雞皮蝦膠卷)
其實每一樣都好好味, 燒得剛剛好,
我好怕食串燒時調味重勁過食物的味道
呢到的串燒絶對唔會咁樣!
你一定會食得出食物的原味

我排串燒最深刻(唔排最好味, 因為每一樣都好好味)
1. 雞皮蝦膠卷 2.醉雞雞翼 3.牛舌心 4.六花腩

1.雞皮蝦膠卷真係無得輸, 我完全諗唔到點解廚師會有呢個諗法
雞皮的香經過燒時將D油逼晒落去蝦膠入邊, 一邊會吃到雞油的香又會有蝦的鮮及蝦膠的彈牙
呢個配搭我真係好鍾意丫!!!!!!!!!!!

2. 醉雞雞翼又係我無食過的串燒
第一啖己經食到醉雞的香, 無諗過醉雞燒過後會更加有酒香
而且更入味, 不過如果再燒得再脆身D我會更愛

3. 牛舌心, 平時你都只係會食牛舌,己經覺得好爽口好唔錯
牛舌心更加比平日的牛舌爽口好吃, 但唔知點解佢會比較容易咬開
所以我覺得真係比牛舌仲好食

4.六花腩
其實我真係唔識分五花定六花腩, 不過我估應該係油脂分配更平均
原本諗住會好油, 但食落去一D都唔油, 而且油同肉的比例好好
自家浸製花雕醉香燒雞翼
首創鮮雞皮手打蝦膠卷
厚燒牛舌心
蝦多士, 平時食蝦多士宜係用左蝦漿,
但呢到真係傻傻地的, 用鮮蟹肉同虎蝦整
我平時其實唔食沙律醬千島醬之類的東西
但呢個多士配上這種醬我又可以接受到,
問下老闆先知原來佢地D醬都係自己整
真係超有心丫, 因為整完的醬其實真係唔可以放好耐!
法式鮮蟹肉虎蝦烤多士
朋友仔好鍾意食乳鴿, 每次見到佢都會食乳鴿
我無諗過日式舖會有乳鴿食
黎到我最鍾意的另一樣
就係牛骨髓配法包
原全係我無諗過的食法囉
一上枱我仲諗緊要點食
點知原來係己經變晒精華, 好似jam咁捈上去包到
又係令人一試難忘的食物
就算幾飽我都食晒, 你真係可想而知有幾正
燒菠蘿係我每次都必點的食物
因為燒左ge 佢會更甜更多汁更香
燒菠蘿
我想講另一種甜品係我好鍾意的
燒湯圓, 究竟佢係點燒我都決定唔去理
但燒到焦焦地的芝麻湯圓加上麥芽糖真係好正
麥芽糖湯圓
我真係覺得呢間串燒好有心帶比我好多衝擊
好多野我無諗過可以咁食的佢地都做左出黎
如果鍾意食串燒的朋友仔, 我真係子建議你地去試下
你會食得出廚師的心思的~~~~
2015-10-14
香燒鮮農場頂鴿
燒菠蘿
麥芽糖湯圓
2015-10-25 421 瀏覽
同女友搵食愈搵愈遠, 我地發覺好野都係要周圍走先搵到~  好似瑪寶鮮又係唔去過唔知佢好味~好多餐廳都係收收埋埋無人識, 但好好味~香燒西班牙黑豚六花腩$38厚燒牛舌心$48自家浸製花雕醉香燒雞翼$36不得不讚這裡的串燒,串燒 火細久燒會燒乾燒老火大會外焦內不熟~這家店燒串燒, 外脆, 內裡緊緊熟! 要讚!!不是我點菜, 一吃雞翼就吃得出花雕香味~ 我對自己的味覺到現在都在沾沾自喜~牛舌心超爽口, 口感無得輸~花腩走油就呃你, 腩好味正因為有油脂, 香口, 好味! 鹽燒原條鮮魚$158起(好似係)多寶魚想買都難, 估唔到有得食~ 哈!魚肉白 , 肉嫩, 皮脆, 燒得好~  入面有香身茅~應該仲有檸檬葉/草~  自己燒不到~  要點!法式鮮蟹肉虎蝦烤多士$78這個因為女朋友沙律敏感就交了給我~~千島醬是會膩的醬, 加了蟹肉, 再放兩隻蝦上去~ 鮮味 x 口感   剛好~~香燒鮮農場頂鴿 $98自從龍華令我極度失望之後, 這裡的鴿, 鴿鮮味強, 而且燒得好好~ 皮脆肉不乾身! 秘製烤焗牛骨髓法包$88這是我超深刻的一道菜, 我家姐很喜歡吃骨髓, 但我厭麻煩每次都讓他吃~想不到可以這樣造一道骨
好多餐廳都係收收埋埋無人識, 但好好味~

香燒西班牙黑豚六花腩$38
厚燒牛舌心$48
自家浸製花雕醉香燒雞翼$36
不得不讚這裡的串燒,
串燒 火細久燒會燒乾燒老
火大會外焦內不熟~
這家店燒串燒, 外脆, 內裡緊緊熟! 要讚!!

牛舌心超爽口, 口感無得輸~
花腩走油就呃你, 腩好味正因為有油脂, 香口, 好味!

鹽燒原條鮮魚$158起(好似係)
多寶魚想買都難, 估唔到有得食~ 哈!
自己燒不到~  要點!

法式鮮蟹肉虎蝦烤多士$78
這個因為女朋友沙律敏感就交了給我~~

香燒鮮農場頂鴿 $98

秘製烤焗牛骨髓法包$88
想不到可以這樣造一道骨髓, 配合他的醬超美味~  更絕的是跟法包~ 剛剛好!! 不過最多可以多兩件

燒菠蘿$26
鮮菠蘿, 有誠意, 這樣的師傅真的燒什麼都燒得好好~

麥芽糖湯圓$28
這是另一驚喜, 燒不破, 外脆口~咬下去有一種軟糯~  非常正的口感!
題外話/補充資料: 食到傻左~ 三百蚊一位, 正常食量約$160-250 可以夠食~ 如果係識食之人,真係要一試, 我覺得性價比高! 食材好~ 就好味~ 當然最正係佢燒得好~ 但願呢個廚房的人不要走~
2015-10-14
  • 牛骨髓法包
  • 乳鴿
  • 串燒
2015-10-03 460 瀏覽
Mom is complaining that I have not taken her out for dinner for too long, and she saw a tv program featuring this restaurant near where we live, so I promised to bring her there. The restaurant is rather small and we were seated at the table right next to the door. So everytime someone came in and out the half door next to us was open. It caused a lot of nuisance. 😡 Anyway, except that fish which was full of bones and not really tasty, the rest were ok. The small abalone was a bit rough though a
The restaurant is rather small and we were seated at the table right next to the door. So everytime someone came in and out the half door next to us was open. It caused a lot of nuisance. 😡 Anyway, except that fish which was full of bones and not really tasty, the rest were ok. The small abalone was a bit rough though and not too good for aged people. As a whole my mom likes it here. As you could expect from a grilled place, there isn't much seasoning from the food so the freshness of it is all you can taste.
2015-09-29 547 瀏覽
是日到筲箕灣出job,午餐自然走到東大街搵食。曾在主打燒海鮮的桻之燒吃過晚餐,試過他們出品的意粉水準不錯,所以就決定lunch time再去幫趁。一人食被安排到窗口位置,12點半的小店客人不多,所以坐得很舒服。午餐menu有10個選擇,我選了香煎北海道帶子配香草醬意粉,先上餐湯和蒜蓉包,然後主菜來了!香草醬很濃郁,帶子鮮甜,意粉亦煮得很剛剛好!(PS如果可以追加多隻帶子就好了!)飲品我點了即磨咖啡(加$4)。
香煎北海道帶子配香草醬意粉

題外話/補充資料: 午餐以cash付款免收加一
2015-09-22
2015-07-28 984 瀏覽
在網上世界 , 有很多人已經摒棄了一台獨大的 TVB , 然而經過今餐那爆場的經驗 , 發覺 TVB 依然是存在在很多人的心目中 , 仍然與大家息息相關 , 我親耳聽到店員與熟客傾談的內容 , 自從星期日晚 TVB 的飲食節目播出後 , 訂座率節節上升 , 店舖內座位有限 , walk in 客肯定要等一等才能入座。 而我及丈夫當然是「聽媽媽的話」, 收到指示後立刻打電話到餐廳訂位兼且預留鮮魚一條。 桻の燒 原來是一家集 日式串燒 及 西餐 crossover 的小店 , 日本清酒、生啤黑啤 ... 總知能熱場助慶的酒精類飲品亦有供應。不過 , 若留心細讀餐牌 , 他們所售賣的串燒 ( 燒烤 ) 調味製作並不會單單著重於某幾種 formula , 叫做 Fusion 燒烤會更為妥當。 蒜香燒原隻有殼元貝 (時價)新鮮已是最好的調味劑 , 簡單以蒜蓉吊味已足夠。 鹽燒百花鱸魚 $ 158 不經打鱗便拿去燒的魚 , 可保持魚肉雪白 , 肉質嫩滑;百花鱸魚是單骨魚 , 稍有幾條短小刺骨 , 食用較為安全 , 而且魚味不算濃 , 怕吃魚的人士也能接受。 事先把粗鹽塗抹魚鱗 , 再釀入香茅及檸檬

蒜香燒原隻有殼元貝 (時價)
新鮮已是最好的調味劑 , 簡單以蒜蓉吊味已足夠。
鹽燒百花鱸魚 $ 158
事先把粗鹽塗抹魚鱗 , 再釀入香茅及檸檬葉在魚肚中 , 燒烤後魚皮適合作下酒菜 , 而魚肉會吸收香葉散出的淡香。
吃魚時蘸些酸汁 , 更能帶出惹味。
香燒鮮農場頂鴿 $ 98
光亮飽滿的頂鴿 , 鴿汁漏瀉 , 吃一口 , 皮略脆 , 肉帶甜甜滷水香 , 有鴿臊味之餘 , 肉質也嫩嫩。
雞皮手打蝦膠卷
店方獨創的邪惡食法 , 把新鮮雞皮去脂後再釀入手打蝦膠 , 蝦膠內更加入馬蹄肉以增加口感;把雞皮燒至焦脆 , 蝦膠亦彈牙十足 , 風味至極 !
香燒布吉直送泰國臘腸 $ 38
好奇一問 : 生蒜的目的何在 ? 後來得知曾經有客人向店方介紹以生蒜配搭台灣香腸 , 可是店方認為台灣香腸的肉質太腍 , 後更改為泰國臘腸。 經燒烤過的泰國臘腸 , 甜味更為濃郁 , 配搭生蒜同吃 , 出奇地生蒜的辣味被泰國臘腸所掩藏 , 卻保留蒜香。
麥芽燒湯圓 $ 28
個人認為是全餐中最扣分的一項 , 全部麻蓉湯圓被燒破、漏餡 , 賣相亦不討好 , 縱使燒烤後的湯圓帶煙韌口感。

且看 TVB 的威力能持久多少 ! 不怕不怕 , 有麝自然香 !
  • 香燒布吉直送泰國臘腸
  • 雞皮手打蝦膠卷
  • 蒜香燒原隻有殼元貝
2015-06-29 1110 瀏覽
女A今天遠道而來男A公司陪我練習,雖然已是我們第三次練習,但男A其實心裏仍是十分緊張,尤其在自己主場。而女A從未來過筲箕灣,當然要帶佢食高手鷄蛋仔和品嘗特色小店。選了東大街上店內情況比較穩閉的串之燒,店內的坐位不多,我倆彷彿有一個自己的小天地,也有一段很美好的對談。女A正與人打賭減肥,理論上不應多吃,但在男A做東和捧着食埋今天明天就開始減的心態,都忍不住口大開食戒,埋下了日後痛苦的伏線。串燒是該店的拿手好戲,我們當然吃完一串又一串。其中想令人難忘是鷄泡魚乾,雖說魚乾,但油份豐富,一點也不乾。另外一個推介,係餐牌上無的紫心薯蓉,平日附於午餐,晚上要特別order,紫色的薯蓉混了牛油,很香!之後我們還坐了浪漫電車去了大坑,美其名是尋找下一段美食之旅,實際上算是慶祝了我的birthday eve。

2015-05-26