2018-06-13 165 瀏覽
忘了是那一個週六天,慶喜了就與男友一同到朗豪坊這家名氣甚大的桃園眷村用膳,可惜的確名過於實門面的確是相當有擔當,是蠻華麗的門口,座位其實不多,但勝在商場本來夠寬闊一心抱著期待來試一下過江龍的咸豆花,打算試一下它的奧祕是什麼但吃下去才發現不是人人能接受,因為小妹正是未能接受它的入口感其實味道是不差的,只是入口的口感讓我感到疑惑男友多叫了個燒餅拼油條蛋,實在是不該下單如圖所見的比較乾,配上去就是乾加乾的單調難入口吃起上來亦挺麻煩的碎得不像樣,可能是我們的吃技未到家吧這個芝士蛋燒餅更是慘不忍睹,驟眼看上去就只不過是生菜燒餅,賣相分只有一星,而且吃上去亦毫不吸引,對我而言這餐廳是只可一,不可再因為以燒餅來說,三四十元一個亦不算平宜,所以還是滿失望的。

咸豆花

其實味道是不差的,只是入口的口感讓我感到疑惑

燒餅拼油條蛋

男友多叫了個燒餅拼油條蛋,實在是不該下單
如圖所見的比較乾,配上去就是乾加乾的單調難入口
吃起上來亦挺麻煩的
碎得不像樣,可能是我們的吃技未到家吧

芝士蛋燒餅

因為以燒餅來說,三四十元一個亦不算平宜,所以還是滿失望的。
2018-05-23
10 分鐘 (堂食)
之前去朗豪坊等朋友,等到有啲餓,就俾我見到原來台灣輕食之選桃園眷村嚟咗香港🇭🇰,佢地嘅燒餅油條豆漿飯糰包子都好有水準。今次自己就揀咗原味燒餅同熱豆漿,原味眷村燒餅上面鋪滿芝麻非常香而且食時非常鬆脆;豆漿飲落充滿豆香,甜度適中且幼滑,份量亦啱啱好!除咗原味燒餅之外,仲可以搭配其他餡料,如芝士蛋、玉米蛋、豬排蛋等,健康之選則可揀蔬果沙律燒餅;而豆漿除咗原味/無糖之外,亦有鹹嘅、紅棗、紅茶豆漿俾大家選擇㗎! 除咗主食及飲品,甜品仲有豆花(都係有鹹嘅),梗有一款啱你口味喔😚值得一提的是,佢哋係有由台灣🇹🇼過嚟嘅師傅👨🏻‍🍳坐陣,保証鮮製不媽虎!想偶爾感受一下台灣嘅氣息,去嚐嚐喲✌🏽
想偶爾感受一下台灣嘅氣息,去嚐嚐喲✌🏽
原味眷村燒餅
熱豆漿
2018-04-07
原味眷村燒餅
熱豆漿
2018-06-08 124 瀏覽
這間台灣早餐店雖然已經在朗豪坊開了一段時間, 但到現在仍然有很多人來吃他們的炸油條、燒餅和豆漿。 我今次在晚飯時段來這裏吃一個輕食, 我點了一杯紅棗豆漿和一杯無糖豆漿試試喝。另外, 再點了一個玉米 煎蛋燒餅、幾條炸油條和一碗甜豆花。甜豆花是和朋友分享的, 當晚飯後的甜點。這間早餐店是自助形式的, 點餐後, 他們會給你一部電子機, 電子機響起的時候, 便要到櫃檯自行拿取預先點好的食物和飲品。紅棗豆漿的紅棗味不是很突出,甜度剛剛好,豆漿很香滑,有豆味。無糖豆漿的豆味相對沒有那麼突出 , 但豆漿質感仍然很香滑。即叫即炸的油炸鬼很酥脆。玉米煎蛋燒餅的燒餅咬下去很香脆, 帶點芝麻香。裏面的煎蛋的份量挺多的, 好吃!甜豆花的分量比我想像中大, 真的要二人分享才能吃得完, 但我認為甜度略低了點。

紅棗豆漿

無糖豆漿的豆味相對沒有那麼突出 , 但豆漿質感仍然很香滑。
油炸鬼

即叫即炸的油炸鬼很酥脆。
玉米煎蛋燒餅

2018-06-08
玉米煎蛋燒餅
  • 玉米蛋燒餅
2018-06-06 85 瀏覽
因為在剛過去的星期日大吃大喝後,接著的星期一lunch想食啲唔好咁heavy既,所以就揀左呢間試吓! 本身想叫一個飯糰,一個煎餅,點知飯糰賣哂。😢 唯有下次再試!我地兩個人食,最終揀左個功夫辣雞腿燒餅,一杯米漿,一杯無糖豆漿。其實都幾貴,個燒餅4x元,飲品各2x元。不過喺朗豪坊難免收得貴啲... 飲品比想像中大杯,豆漿好天然的感覺,米漿就有啲似核桃露!? 個功夫辣雞腿好惹味,配埋生菜蕃茄,感覺幾清新。原本以為實唔夠飽,但飲埋野原來都好飽😂😂😂總括黎講都值得一試👍

總括黎講都值得一試👍
2018-06-04
2018-06-03 73 瀏覽
今日起身去咗朗豪坊 一試桃園眷村喺一個 烈日當空嘅正午時間在喺傘下 有點陰陰哋嘅地方望住熙來攘往 朗豪坊open area 都有一點嘅寫意來一碗咸豆花我已經忘了上一次飲過咸豆漿可能已是小時候在上海菜館飲啦油炸鬼 炸菜 小蝦米 喺平滑嘅豆漿上加上點點口感肉鬆青瓜飯糰入面幾多材料暖暖的 有點清新 幾好味味道能重拾昔日嘅感覺但係價錢方面............. 比一般的貴 不竟在朗豪坊內
今日起身去咗朗豪坊 一試桃園眷村

入面幾多材料
暖暖的 有點清新 幾好味

味道能重拾昔日嘅感覺
2018-06-01 80 瀏覽
今日去咗朗豪坊,試咗一間最近都幾受人歡迎嘅中式早餐店。有啲人話係台式,有啲人又話似係上海,總之係好食就得啦。辣雞腿燒餅燒餅好分鬆脆,加上辣雞腿肉,有少少似印度嘅燒雞,唔會太辣,加上新鮮番茄同生菜,中和左過分油膩感。而且食完兩份都真係好飽。台式香腸飯團滷肉蛋飯團來到早餐店又點可以冇飯團呢?兩個飯團送到手上都暖暖地,不過着令人驚喜除咗就係入面酸菜之外,仲有好香脆的油炸鬼,特別為飯團增添另外一個完全唔同嘅口感。紅棗豆漿紅棗味淡淡地,加入埋熱嘅豆漿,飲落十分暖胃。不過如果你諗住係好甜嗰啲就會好失望。低糖黑糖珍珠豆乳剛剛新推出就連餐牌都未有,黑糖味充分令到低糖嘅豆乳更加甜。而且珍珠都尚算煙韌,不過始終味道有啲淡。兩個人食好飽,聽講鹹豆漿都係幾特別嘅下次可以試吓。食飽又可以再行街啦。

辣雞腿燒餅

台式香腸飯團

滷肉蛋飯團

低糖黑糖珍珠豆乳

2018-05-28 64 瀏覽
自從在香港開了分店後,就成為了我早點必食地方,地理位置方便,正正就在 旺角站出口C出口的 朗豪坊!叫一個 燒餅油條蛋,一次滿足了三個願望,我很怕燒餅弄到成手油,但此店做得十分出色,沒有油外,皮做得非常香脆,再加上熱辣辣的蛋餅及炸油條,惹味非常。一個人的份量真的未免太誇張吧。哈哈?
自從在香港開了分店後,就成為了我早點必食地方,
地理位置方便,正正就在 旺角站出口C出口的 朗豪坊!

但此店做得十分出色,沒有油外,皮做得非常香脆,
再加上熱辣辣的蛋餅及炸油條,惹味非常。
一個人的份量真的未免太誇張吧。哈哈?
2018-05-28
2018-05-24 102 瀏覽
今日去朗豪坊做嘢,到了午飯時間也不知食什麼好, 因這裏太多不同美食可選。 正當行到上4樓美食廣場這一層, 發現這間桃園眷村,有豆漿、 飯糰和燒餅可食, 反正好耐冇食過, 就決食這間。餐廳形式是自助的,選好食物先到收銀處付款,然後等機仔提示便可到水吧拿取食物。在收銀處旁睇了一陣食物menu後, 便柯打了功夫辣雞腿燒餅$48、 豬扒蛋燒餅 $48、肉燥飯糰$32和甜豆花$28, 不收加一, 不用$160,價錢絕對大眾化。味道方面,燒餅以功夫辣雞腿燒餅較好, 燒餅表層 滿是芝麻,皮脆脆地、熱辣辣的,加上辣雞腿少少辣特別惹味。肉燥飯糰, 材料非常之多,分別有鹵水蛋、油炸鬼 、榨菜和肉燥, 多種濃味食材被糯米裹著, 特別 滋味。最後甜豆花, 面層鋪滿了口感軟稔花生, 甜甜地加上滑口豆花, 味道非常特別。

2018-05-24
2018-05-24 91 瀏覽
早前經過朗豪坊發現開左間新既中式店鋪,個名好特別令我印象深刻,所以今次趁有時間就去看下。細看餐牌發現原來呢間中式小店系售賣香港罕有既上海瓷飯,豆花,米漿,粥品等小吃,除了中式食品外,原來呢間小店更有售各種口味既豆漿,充滿東北風味。紅茶豆漿今次小試牛刀,嘗試了招牌之一既紅茶豆漿。呢杯豆漿只提供熱飲,呢家豆漿一嘗完味道就會知道佢地既豆漿並非浪得虛名,全人手磨制而成,充滿豆香味,十分清甜,配合紅茶,又幾特別,紅茶吾會搶走豆漿味道,充滿茶味,想一次過試曬兩種口味下次經過都可以一試。
外賣自取
2018-05-21 65 瀏覽
After I have finished watching a movie at Langham Place, I was already feeling hungry thus decided to eat at Langham Place. When i saw Taoyuan village, it reminded me of those shaobing i ate at Taiwan and it was long time ago. Taoyuan village was located inside Langham Place, at level 4. Their menu does not serve rice or noodles, they served shaobing, beancurd, soy bean drinks and rice rolls. Soya bean with red beans and pearls - Soya bean was smooth and slightly sweet, with strong soy bean tast

Soya bean with red beans and pearls - Soya bean was smooth and slightly sweet, with strong soy bean taste. Pearls were smooth and chewy and red beans were chewy as well.

Kungfu spicy chicken shao bing - The bread was toasted till very soft and crispy, like eating biscuits. Chicken was marinated till very juicy and smooth, tender as well.

Pork floss rice roll - Rice roll was surprisingly soft and chewy, and it contained pork floss and green cucumbers inside. Cucumber were juicy and fresh and pork floss were flavourful too.

You tiao - It was fried till soft and crispy, not too overly tough. Vinegar sauce was provided to enhance the taste.
2018-05-17 76 瀏覽
一直都知呢間係來至台灣,同朋友黎到食既時候,俾她提醒呢啲係上海野食🙈👉🏼玉米蛋燒餅 42▪︎啲料幾足 👍🏼咬落去啖啖都係料💕而且夠大份 兩個人食都得 但係塊包有d乾🙈啲配料又唔算好特別 所以整體唔係令人太深刻👉🏼肉澡滷蛋粢飯 $32▪︎雖然呢個同外面十幾蚊既粢飯比係貴左d🙈但勝在啲餡配搭夠新鮮 😚呢款滷蛋肉鬆食落好有台灣風味 所以值得一試🤓👉🏼熱豆漿 $22 鹹豆漿$28▪︎食上海野又點少得飲豆漿呢😎🌟大推鹹豆漿 🤩d紫菜食落好香 豆腐又夠曬滑😚配料好足 好正呀‼️

👉🏼玉米蛋燒餅 42

配料好足 好正呀‼️
2018-05-16
  • 鹹豆漿
2018-05-17 90 瀏覽
今次是第2次幫襯,下午陽光曬到坐位上有點熱,先付款點餐, 今天點了肉鬆飯團, 裡面有肉鬆&菜普,很開胃,吃到底仍然有肉鬆咸豆花有小蝦米,菜普,紫菜,豆花,比外面的甜豆花更好味,好像很少地方有咸豆花,玉米燒餅的皮很香脆,如果多點汁就更好, 有點乾,份量有大份,建議2個人share吃,新出的紅豆珍珠豆漿,要求一杯走甜,但最後送餐來時,店員不知哪杯是走甜珍珠沒有甜味,很健康,但吸的時候常常塞住吸管喜歡這家餐廳的菜在外面很少有,飯團最好吃,味道十分,服務差一點點
今次是第2次幫襯,下午陽光曬到坐位上有點熱,

玉米燒餅的皮很香脆,如果多點汁就更好, 有點乾,
份量有大份,建議2個人share吃,

珍珠沒有甜味,很健康,但吸的時候常常塞住吸管

2018-05-15 151 瀏覽
今日系朗豪坊行街,記得之前開左間幾特別的餐廳叫桃園眷村主要吃粢飯,豆漿,豆花和燒餅。自己去排隊買野食買完收銀員會俾呢個牌俾我,等到個牌嚮就可以自己出去拎食物。咸豆花有紫菜,炸菜,油條脆,蝦米,蔥配上嫩滑的豆腐花咸味適中,又幾香口幾過癮。功夫辣雞腿燒餅麵包外層好鬆脆,內里軟熟,配上爽脆生菜,清甜蕃茄片和肉質嫩滑的微辣雞腿肉包埋全部一起食非常fresh 。台式香腸蔥蛋飯團,粢飯包住香腸咬落口好彈牙又有少少汁,又有蛋,油條和炸菜粒一起食幾香口,粢飯又夠煙韌。紅棗豆漿豆漿味濃,淡淡的紅棗味,又不會太甜。
功夫辣雞腿燒餅
台式香腸蔥蛋飯團
紅棗豆漿
紅棗豆漿豆漿味濃,淡淡的紅棗味,又不會太甜。
2018-05-11
功夫辣雞腿燒餅
台式香腸蔥蛋飯團
  • 台式香腸蔥蛋飯糰
  • 鹹豆花
2018-05-12 82 瀏覽
happy friday 的下午茶去了吃台式早餐~~2人份量看似不多~~但已經飽到晚餐都幾乎不用吃~~鹹豆腐花有蝦米、紫菜、油條碎、炸菜、辣椒油等,很多配料呢~~豆花滑滑溜溜的。油條蛋燒餅~~熱呼呼、香噴噴~差點燙到嘴......油條和燒餅都是脆卜卜~蛋餅是加了蔥的~~左邊是米漿~帶有濃濃的花生香~~結結的有點像花生糊~是令人懷念的台灣古早味~右邊是紅棗豆漿~帶有紅棗清香~~濃濃的豆漿混合著紅棗的清甜味~~很特別~2杯飲料都是大杯又飽肚~~一個女生未必可以喝得完一杯......
happy friday 的下午茶去了吃台式早餐~~

2人份量看似不多~~但已經飽到晚餐都幾乎不用吃~~

10 分鐘 (堂食)
  • 紅棗豆漿
2018-05-12 73 瀏覽
叫左個台式香腸䓤蛋飯團同芝士蛋燒餅,加杯無糖豆漿個飯團好乾冇乜味,街邊啲次飯好食過佢多多聲都係十幾蚊但係個燒餅仲差,凍冰冰無味反而個豆漿算幾正常唯一嘅優點係唔使點樣等位,不過我下次應該唔會再幫襯😳
叫左個台式香腸䓤蛋飯團同芝士蛋燒餅,加杯無糖豆漿

個飯團好乾冇乜味,街邊啲次飯好食過佢多多聲都係十幾蚊

但係個燒餅仲差,凍冰冰無味

反而個豆漿算幾正常

唯一嘅優點係唔使點樣等位,不過我下次應該唔會再幫襯😳