2021-09-16 241 瀏覽
今次已經係😈第三次幫襯板神 試勻哂三間分店 每間分店食物質素都不相伯仲 都係咁好食🤣之前兩次都係食佢既lunch set 今次終於有機會帶朋友黎灣仔分店食dinner~ 可能成日覺得dinner set個價錢貴d 所以凝住野食都會比lunch 好食d🙊前菜分別係芝麻豆腐、蕃茄同海膽墨魚 味道相當不俗 尤其海膽墨魚非常之鮮甜三文魚子蟹肉牛油果三文治呢個combo果然係無敵 同想像中一樣咁好食!toppings份量十分慷慨 略嫌個餅底唔夠香脆🥲刺身三色刺身分別有赤身、間八同炙燒金目鯛 刺身全部都係厚切且肥美 相比起炙燒金目鯛 😈較喜歡赤身同間八 總係覺得炙燒過後既刺身會無咁重魚味🙈龍蝦龍蝦肉質爽口彈牙 食落口感較結實 面層淋上龍蝦膏醬汁 令到味道升華 非常濃味 大蝦&北海道帶子板神海鮮真係無令過😈失望 大蝦蝦肉鮮嫩多汁 超級入味 而帶子則煎得外脆內軟 味精鮮甜可口美國牛肉薄燒除左海鮮 板神既牛肉亦都相當高質 牛肉薄燒係😈其中最愛既一道菜 medium rare既牛肉非常之juicy 而且油脂味恰好 鮮嫩既牛肉包裹住香蔥 令到整體無咁油膩 一口食落相當滿足😋😋😋牛肉炒飯炒飯十分之入別 而且粒

三文魚子蟹肉牛油果三文治

刺身

大蝦&北海道帶子

美國牛肉薄燒

牛肉炒飯
炒飯十分之入別 而且粒粒分明 但食到最後真係太飽 食唔哂成碗炒飯🤢

龍蝦湯

板神pancake
估唔到令到😈最有驚喜竟然係呢個pancake味道完全可以媲美到出邊既pancake 專門店!pancake空氣感十足 食落十分之輕盈 食完唔會好有罪疚感☺️

唯一可惜既係今次無得坐係bar 枱欣賞師傅既刀功 建議下次黎到一定要book定bar枱🙈
2021-09-16 107 瀏覽
©環境:灣仔分店是位於樓上鋪簡約而充滿日式風格的裝修,環境清幽分為三部分:卡位可飽覽海景鐵板位可欣賞師傅手勢獨立房既有師傅專門一對四的服務更多左幾分私隱感呢🥳.©服務:師傅既有專業水準,亦表現親切會詢問我地嘅口味從而作出微調😍其他服務員周不時主動倒茶,維持茶溫.©Highlight (影相/性價比/其他):Teppanyaki 2人 Set $2680 相當抵食!由前菜至甜品都盡顯高質師傅的即場炮製,影到好多靚相🥳.©食物評價: ©前菜 + 季節沙律雪梨涼菜:入口清新清甜芝麻豆腐:芝麻味香濃再拌以青瓜醬海膽三文魚籽:鹹鮮香在口中爆開沙律為火雞沙律菜伴胡麻醬~.©刺身刺身放在冰盤上,增加冰爽度有三款,油甘魚,吞拿魚和𩶘魚油甘魚膠質豐富,魚香味濃吞拿魚入口即化𩶘魚味道清甜富彈性.©澳洲鮑魚生猛鮑魚,師傅即場拆件香煎~分為兩Part食用中間位:口感爽彈帶咬勁,微微焦香邊邊位:口質更腍D,鮑魚味更突出.© 北海道帶子帶子兩面煎至金黃色,肉厚嫩滑配上黑魚籽做點䮕,突顯鮮味🥰.©大蝦濃厚嘅蝦膏香味配上爽嫩彈牙蝦肉肉質同口感毫不輸比龍蝦😘.©美國牛肉牛肉有兩種層次比我地食5成熟嘅薄燒牛配上蔥花蒜肉汁

©環境:
灣仔分店是位於樓上鋪
簡約而充滿日式風格的裝修,環境清幽
分為三部分:
卡位可飽覽海景
鐵板位可欣賞師傅手勢
獨立房既有師傅專門一對四的服務
更多左幾分私隱感呢🥳

©服務:
師傅既有專業水準,亦表現親切
會詢問我地嘅口味從而作出微調😍
其他服務員周不時主動倒茶,維持茶溫
©Highlight (影相/性價比/其他):
Teppanyaki 2人 Set $2680 相當抵食!
由前菜至甜品都盡顯高質
師傅的即場炮製,影到好多靚相🥳
©食物評價:

©前菜 + 季節沙律
雪梨涼菜:入口清新清甜
芝麻豆腐:芝麻味香濃再拌以青瓜醬
海膽三文魚籽:鹹鮮香在口中爆開
沙律為火雞沙律菜伴胡麻醬~

©刺身
刺身放在冰盤上,增加冰爽度
有三款,油甘魚,吞拿魚和𩶘魚
油甘魚膠質豐富,魚香味濃
吞拿魚入口即化
𩶘魚味道清甜富彈性

©澳洲鮑魚
生猛鮑魚,師傅即場拆件香煎~
分為兩Part食用
中間位:口感爽彈帶咬勁,微微焦香
邊邊位:口質更腍D,鮑魚味更突出

© 北海道帶子
帶子兩面煎至金黃色,肉厚嫩滑
配上黑魚籽做點䮕,突顯鮮味🥰

©大蝦

第一層:自家製餅底
第二層:牛油果蓉
第三層:鮮蟹肉絲
第四層:日本蕃茄粒+金箔
多重層次感,味道清新😆

©炒飯+漬物+湯
度身訂造煙肉勁量蔥花蛋炒飯
最愛呢碗炒飯🤣惹味香口,仲好有鑊氣
漬物有蘿蔔漬同牛榜
飲埋自己製味噌湯,超滿足🥳

©板神班戟
不得不說,估吾到連甜品都超水準👍
高質過大多甜品店添🤣
班戟入口即化
薘鬆口感配上焦香Cream同草莓作結❤️
2021-09-15 3996 瀏覽
再次食呢間我最愛嘅鐵板燒店❤️今次為左就朋友番工就訂左位於灣仔The Hennessy嘅分店。店舖位於The Hennessy嘅30樓,座位大部分都有落地大玻璃,可以遠眺港島嘅夜景。今次我地嘅座位就唔係對住師傅,冇得望住佢地燒野食。前兩次都係食佢地嘅lunch set, 今次就試埋佢地嘅dinner set😋我地就揀左✨美國牛肉薄燒/厚燒Teppanyaki Set($2680 2pp),內容非常豐富,真係飽到捧住個肚走。✨前菜前菜三款分別係凍芝麻豆腐、海膽魷魚同高糖蕃茄。三款嘅味道都係偏清新,作為開胃菜非常合適。✨刺身三盛緊接住前菜嘅係三款時令刺身:赤身、間白、炙燒拖羅。先食左白身魚先,再慢慢食味道較濃嘅赤身同拖羅,整體味道都幾鮮甜。✨牛油果蟹肉他他他他嘅層次豐富,由底至頂分別係麵包、牛油果、蟹肉、蕃茄粒同三文魚子,呢個配搭基本上都好少失手😋✨鐵板燒帶子終於入戲肉,開始食鐵板燒海鮮。最先出場嘅係味道較淡嘅帶子,同樣係非常新鮮,火喉控制得非常好,食到微微焦香之餘亦保持到刺身般嘅口感。✨鐵板燒大蝦燒大蝦同樣出色,蝦肉嘅鮮味突出,再配以餐廳特調嘅海鮮醬汁,真係想食多隻🤣✨鐵板燒龍蝦燒龍蝦又有

刺身三盛

牛油果蟹肉他他

鐵板燒帶子

鐵板燒大蝦

鐵板燒龍蝦
燒龍蝦又有另一番鮮味,龍蝦嘅火喉同樣係控制得好好,口感鮮嫩,再加埋蝦膏去煎,令成個味道更上一層樓。

鐵板燒美國牛肉
食完海鮮到食牛,其實食到呢度已經非常飽😂牛肉分別有薄燒同厚燒,兩款嘅牛味都非常香濃。我自己就比較鍾意薄燒,牛肉入都仲夾左香蔥同蒜粒,口感相對嫩滑同豐富😋

板神班戟
最後講下甜品板神班戟,我本身唔係太鍾意呢類梳乎厘pancake, 因為覺得蛋味好重,而呢度嘅pancake個蛋味係我可以接受嘅程度,而且空氣感十足,即使食完成餐飯再食都仲可以負擔到❤️

成個set除左上述提及嘅菜式外,仲有沙律、炒飯、湯等嘅料理, 所以大家可以想像到我食完之後係有幾飽😂整體而言,板神都係未試過令我失望😋Dinner set比起Lunch set味道確實更佳,亦食得出用料係更靚更新鮮,但價錢亦比lunch set貴double,所以個人覺得lunch set會抵食好多。
沙律
2021-09-15 2322 瀏覽
板神鉄板燒日本料理 位於灣仔的分店,居高臨下,可欣賞維港優美景致,再享用高水準的日式鐵板燒,視覺與味覺都得到最佳的享受!Teppanayki Set (For 2 Person) $2680前菜有三款包括:清甜的苦瓜雪梨、順滑的海膽魷魚 及 濃郁的黑芝麻豆腐,為此盛宴揭開序幕!季節沙律沙律菜新鮮爽甜,加上雞肉粒及胡麻醬,清新開胃!刺身3款深海池魚、油甘魚腩 及 赤身 肉質嫩滑,充滿魚油香,鮮甜美味!本日海鮮蟹肉牛油果他他,配上三文魚籽,更顯矜貴,口感味道層次豐富,而且鮮味十足!龍蝦餐廳另一賣點 當然是席前欣賞師傅的廚藝,令人賞心悅目!主角巨型龍蝦出場,師傅先將龍蝦起肉,配上以牛油、龍蝦膏及龍蝦腦製成的醬汁,所以將爽口彈牙的龍蝦肉 變得特鮮特濃,令人回味無窮!北海道帶子軟嫩肉厚的帶子煎至微微金黃,配上魚子醬,絕對一試難忘!大蝦大蝦同樣非常巨型!將濃厚蝦膏加入大蝦一同炒,滋味滿分!季節野菜顏色鮮艷的紅椒、蘆筍、粟米仔、香菇,為下一度主菜作準備!美國牛肉薄燒 / 厚燒可以自選熟度,亦可選擇是否加入蔥花及蒜片於牛肉薄燒內,夠貼心!整體好惹味!厚燒牛肉 牛味濃郁,肉汁豐富,美味可口!炒飯.漬物牛

季節沙律

沙律菜新鮮爽甜,加上雞肉粒及胡麻醬,清新開胃!

刺身3款

本日海鮮

北海道帶子

軟嫩肉厚的帶子煎至微微金黃,配上魚子醬,絕對一試難忘!

大蝦

大蝦同樣非常巨型!將濃厚蝦膏加入大蝦一同炒,滋味滿分!

季節野菜

顏色鮮艷的紅椒、蘆筍、粟米仔、香菇,為下一度主菜作準備!

美國牛肉薄燒 / 厚燒

厚燒牛肉 牛味濃郁,肉汁豐富,美味可口!

炒飯.漬物

牛肉粒炒飯 炒至金黃色,粒粒分明,好飽肚!

湯品

龍蝦頭沒有浪費,用來餚湯,龍蝦頭更有龍蝦膏,鮮味突出!

焦糖多士

多士香脆可口,加上甜美焦糖,不錯!

板神班戟

梳乎厘班戟蛋香濃郁嘅,充滿空氣感,有入口即化之感!大滿足!
2021-09-14 215 瀏覽
疫情以來,一直只幫襯觀塘店外賣,從未試過堂食,饅魚,銀鱈魚定食水準穩定做得不錯,有足夠信心下 (各人口味不同,太多伏),延遲了半年之約就選定了就近友人公司的灣仔店享用午饍。入座後最終點選了特選鐵板燒套餐,我自然點選favor邪惡的鵝肝,友人自己知自己事選了銀鱈魚。日式前菜 沙津就正常,不是重點;首先是鵝肝,鐵板前的師傅禮貌地問是否要二人分上,煎好的鵝肝 用了貌似馬卡龍的麵包夾住,我一啖下去,外脆入口融化,這就是我喜歡的邪惡質感,可惜的是我連麵包一起放入口,這不是我慣常食法,我要的是純粹的邪惡,可恨... 結果友人分了他的一半給我, 但剩食又沒了入口融化的口感,難道是麵包相對粗糙口感才顯得它的油滑,還是放涼了的影响...然後來的是銀鱈魚,煎得魚皮外脆魚肉嫩滑應該是基本要求,而我曾吃過最好的是魚肉比較實淨乾身而不失嫩滑, 觀塘店外賣体驗過其中一次,今次做到我的基本要求但不是最好;接著煎龍蝦, 肥大肉厚, 吃著新鮮彈牙但非肉嫩,我覺得是熟了一點...到主角 A5和牛厚燒,我個人對肉味濃的美牛之類,淺嘗即止,但唯獨鐘情油脂均勻雪化和牛情有獨鐘。師傅介紹 今次和牛因為部位關係會有多少少咬口(免責
伏),延遲了半年之約就選定了就近友人公司的灣仔店享用午饍。

日式前菜 沙津就正常,不是重點;
首先是鵝肝,鐵板前的師傅禮貌地問是否要二人分上,

師傅介紹 今次和牛因為部位關係會有多少少咬口(免責聲明
),而我們要求了三成熟。成品我覺得是近5成熟,但亦合乎期望。雖未做到入口即融,仍是油香豐富細軟無筋。 在日本當地也不是每次都品嘗到入口即融呢。

最後是炒飯,上面曾提及我常光顧觀塘店外賣,最失望就是它的和牛炒飯午餐,缺乏特色,性價不符。 但今次可能師傅 煎龍蝦時曾建議我們留蝦頭作炒飯之用,的確是將炒飯生色不少,除了和牛油香亦有些少龍蝦肉膏點綴,風味十足 相比之前失望体驗。

一餐終結自然是甜品,可選擇咖啡或蕨餅; 老實話,這兩件蕨餅真的可有可冇,作為一間中上日式鐵板燒店,甜品雖然是套餐附送,亦應該交出更有特色的。

服務方面,訂枱時服務員已交待點半要還枱,而當日我們買單後吹水過點半,直到服務員禮貌地說 「唔好意思,下一輪客人...」,我們先唔好意思急急腳走人....

整体來說,食物質素平均水準以上,值得回頭
,因塵世太多好評如潮但實際不外如是 甚至伏
2021-09-14 256 瀏覽
✨有靚景有質素✨.最初主要因為呢間嘅裝修靚,所以決定去,有啲喜出望外嘅係呢間好好食😋整體好好食,特別推薦佢個大蝦、彈牙得黎啖啖肉,有調味但唔會完全蓋過蝦嘅鮮味;個炒飯亦非常出色,粒粒分明夠乾身好夠鑊氣,好食到我成碗都食晒(平時食鐵板燒我唔會食得晒碗炒飯);另外A5薄片和牛好好食,只係配吐司覺得有啲膩😆不過唯一美中不足係個銀鱈魚,魚質有啲韌,油脂未見豐富,對比其他餐廳百零蚊嘅午市銀鱈魚定食套餐都遜色不少🌝下次去一定揀帶子~至於朋友話個鵝肝好好食,我亦覺得擺盤好靚( ˶˙ᵕ˙˶ ).🔻午市特選套餐 $580(8.5/10)- 前菜、沙律、大蝦、A5薄燒牛肉、帶子/銀鱈魚/法國鵝肝、季節野菜、炒飯、漬物、麵豉湯、甜甜/咖啡*另收加一服務費.最後順帶一題,有位女侍應好親切友善,最後送咗個焦糖多士比我哋,好脆幾好食❤️不過另外都有個小小扣分位,但唔影響食物質素,有興趣想知可以DM問我😹.
✨有靚景有質素✨
另外A5薄片和牛好好食,只係配吐司覺得有啲膩😆
🔻午市特選套餐 $580(8.5/10)
*另收加一服務費
2021-09-13 1825 瀏覽
聽講灣仔有間鐵板燒店相當出名樓高30層,既有卡座,亦有廂房窗位可一覽夜景光彩廂房可欣賞師父手藝.【餐牌】.【前菜】【湯】味噌湯有嫩豆腐,海帶,洋蔥絲等清一清味蕾再戰甜品🤣擺盤好精緻,以木盤承載,好有日式Feel😍分為三小點:1. 涼瓜雪梨2. 芝麻豆腐3. 海膽伴三文魚籽作用前菜,的確滿開胃的👍.【季節沙律。野菜】小碗滿載沙律菜再配以濃郁沙律醬自家製嘅牛油果蟹肉他他四層口感,蕃茄粒,鮮蟹肉,牛油果蓉,脆餅.【刺身三款】刺身同樣有三款有油甘魚,吞拿魚同鱲魚雖然樣樣都勁新鮮,但小編偏愛吞拿魚肉質細緻,滿滿嘅魚油香,豐腴甘美🥰.【龍蝦/澳洲鮑魚】二選其一,小編揀左後者成隻手掌咁大嘅鮑魚,上枱時仲郁緊架😆經過師父精湛嘅即場「表演」鮑魚由劏開到煎熟,我地全場睇到實😍建議先食原味,原汁原味火喉岩岩好,爽身又彈牙再食可沾少少岩鹽,鮮香味更突出🥳.【大蝦】大蝦肉厚嫩滑,以蝦膏為汁再煎香蝦嘅鮮味發揮至極限😍.【北海道帶子】北海道刺身級帶子,目測厚度有1cm!配上魚子醬,更能突出帶子嘅鮮味呢😎.【美國和牛薄燒+厚燒】廚師真係好貼心👍將煎熟後嘅和牛放係麵包上,作吸油之用薄燒和牛口感細膩軟滑,脂香滿溢厚燒和牛

聽講灣仔有間鐵板燒店相當出名
樓高30層,既有卡座,亦有廂房
窗位可一覽夜景光彩
廂房可欣賞師父手藝

【餐牌】

【前菜】【湯】
味噌湯有嫩豆腐,海帶,洋蔥絲等
清一清味蕾再戰甜品🤣

擺盤好精緻,以木盤承載,好有日式Feel😍
分為三小點:
1. 涼瓜雪梨
2. 芝麻豆腐
3. 海膽伴三文魚籽
作用前菜,的確滿開胃的👍

【季節沙律。野菜】
小碗滿載沙律菜再配以濃郁沙律醬
自家製嘅牛油果蟹肉他他
四層口感,蕃茄粒,鮮蟹肉,牛油果蓉,脆餅

刺身三款】
刺身同樣有三款
有油甘魚,吞拿魚同鱲魚
雖然樣樣都勁新鮮,但小編偏愛吞拿魚
肉質細緻,滿滿嘅魚油香,豐腴甘美🥰

【龍蝦/澳洲鮑魚】
二選其一,小編揀左後者
成隻手掌咁大嘅鮑魚,上枱時仲郁緊架😆
經過師父精湛嘅即場「表演」
鮑魚由劏開到煎熟,我地全場睇到實😍
建議先食原味,原汁原味
火喉岩岩好,爽身又彈牙
再食可沾少少岩鹽,鮮香味更突出🥳

【大蝦】
大蝦肉厚嫩滑,以蝦膏為汁再煎香
蝦嘅鮮味發揮至極限😍

【北海道帶子】
北海道刺身級帶子,目測厚度有1cm!
配上魚子醬,更能突出帶子嘅鮮味呢😎

【美國和牛薄燒+厚燒】
廚師真係好貼心👍
將煎熟後嘅和牛放係麵包上,作吸油之用
薄燒和牛口感細膩軟滑,脂香滿溢
厚燒和牛更有咬口,牛味亦更為濃厚~

【炒飯。漬物】
炒飯粒粒分明,隨伴住蛋花,蔥花,紅蘿蔔粒
加入和牛入去
啖啖牛肉香,香而不膩🥳

【板神班戟】
梳乎厘班戟,無論味道同口感都令我回想起
係日本食果陣嘅感覺呀😍
重點係一人份量真係恰到好處
同時又令人意猶未盡🥲

2021-09-10
2021-09-13 186 瀏覽
看了openrice評論好好,所以打算上來和朋友試吃。我們叫了$780的set dinner - 鮑魚推薦!牛肉太油、炒飯推薦,刺身普通。景色不俗,只是海景好少。預定檯的時候也沒有講明限時,我們吃這麼長一個set,竟然限時!剛上完甜品 還沒時間吃就要買單,我話你們沒有講限時喔,服務大嬸好惡的話 有講,就是一定要8點鐘交檯。如果$300-500食餐飯的地方限時正常,但是這個價位還限時真是全港首次見到!態度還惡略。不會再來
看了openrice評論好好,所以打算上來和朋友試吃。
景色不俗,只是海景好少。
態度還惡略。
不會再來
2021-09-12 188 瀏覽
For lunch. Decor and view are both great.  However that's about the only positives about this restaurant.  Rarely have I seen such a supposedly high profiled restaurant so poorly managed.  As if none of the managers/owners have ever operated a restaurant before.  The common staff really tried their best and I feel bad for them having such bad managers/owners.  For the price they charge, altho not high, you can definitely find much better alternatives in terms of both food quality and service.  It's actually a waste of time getting into details, just put this joint on your ignore list, period.
2021-09-12
午餐
  • none
2021-09-12 1301 瀏覽
來到週末當然要放肆一下,今日相約好朋友聚舊,就由朋友揀餐廳,呢間鐵板燒咁啱我都想試好耐餐廳環境好大坐得都好舒適,最正有埋個靚景睇下,見到雪櫃好多靚牛啊,仲有多款清酒今日就點咗$2680二人前,佢係美國牛肉薄燒或厚整燒,另揀咗龍蝦配大蝦先上前菜三點,三文魚籽配海藻鹹鮮味好出、東風螺夠哂爽口鮮甜,仲有清新高糖蕃茄見到我哋個主角喇,煮前先幫佢哋影個靚相,2款牛肉,仲有今日嘅海鮮之後就上刺身三點,秋刀魚本身有獨特味道,再火灸後又多一份濃香,仲有肥美油差魚同埋爽口深海池魚沙律都可咁砌到咁靚嘅,底層係脆多士,仲有新鮮牛油果,搭埋鮮甜蟹肉同肥美三文魚做成嘅他他,夏天食真係好開胃又清新,面上仲鋪滿金箔㗎見到師父開始鐵板龍蝦了,熟手地拆肉再調味,仲將龍蝦膏用嚟炒蝦肉,夠哂邪惡又濃香,入口爽口彈牙充滿膏香又鮮甜之後就係大蝦出場,隻蝦勁新鮮,好爽口又鮮味,少少調味已經好夠之後到2款牛肉喇,薄燒牛肉加入大量香蔥及蒜片真係好正,而厚燒三成熟好粉嫩帶微紅,入口嫩滑牛味又夠香濃師父再炒上雜菜解一解膩感湯品係之前龍蝦嘅頭去煮個麵豉湯,味道清甜又有啲啲鹹香,個龍蝦頭仲好多肉又有蝦膏㗎每次都好期待鐵板本炒飯,粒粒都炒到好

師父再炒上雜菜解一解膩感

每次都好期待鐵板本炒飯,粒粒都炒到好分明,加入嘅牛肉粒牛脂好香,會想追住食

最後甜品係用鐵板焗出嚟嘅疏乎厘,好鬆軟又滑,加埋忌廉食一流啊
2021-09-09 204 瀏覽
今日Lunch同事心血來潮話好想食板神,臨急臨忙打去訂位,好好彩比我哋訂到鐵板燒位,個view好靚,仲可以遠望山景我哋叫咗兩個Lunch set, 一個海鮮套餐,一個特選套餐。前菜都ok個餐有帶子、銀雪魚、法國鵝肝,選擇其中一款,結果我揀咗帶子。當師傅一拎上枱,我立刻心心眼,隻碟配合返粒帶子,用上貝殼外型餐具,帶子上仲加咗D魚子,提升咗帶子嘅鮮味,無論視覺抑或是味覺都係好好嘅享受鮑魚反而冇咩鮮味隻蝦真係好食嘅!除咗彈牙之外,師傅仲會將蝦頭嘅蝦膏變成醬汁,淋返上隻蝦上面,令你食每一啖都有濃濃嘅蝦味蝦頭都仲有好多膏燒野菜同厚燒牛肉,預期之內⋯正常😃食埋個炒飯都好飽喇師傅送嘅焦糖多士,睇住佢用咗好多糖去整,明知唔健康,都照食啦!不過真係外脆內軟,係好味嘅~為咗減低罪惡感,餐飲我叫咗杯齋啡成餐飯都好滿意,無論食物及服務都令我想再次幫襯

前菜都ok

鮑魚反而冇咩鮮味

蝦頭都仲有好多膏

燒野菜同厚燒牛肉,預期之內⋯正常😃

食埋個炒飯都好飽喇

成餐飯都好滿意,無論食物及服務都令我想再次幫襯
2021-09-09 155 瀏覽
板神鉄板燒日本料理灣仔店位於30樓,可一邊欣賞維港景色,一邊享用高質鐵板燒日式料理,雙重享受!店內環境整潔,熟成櫃亦有display到熟成中嘅靚牛,配合埋無敵嘅維港景色,無論日景定夜景,都相當IGable!Teppanayki Set (For 2 Person) $2680前菜三款前菜分別為苦瓜雪梨、海膽魷魚、黑芝麻豆腐,味道由淡到濃,等味蕾有充份嘅Warm up!季節沙律蔬菜鮮嫩爽脆,加入了雞肉,唔錯!刺身3款深海池魚 - 細緻爽口帶油份,味道甜美!油甘魚腩 - 肉厚肥嫩而且甘甜,以青檸皮增鮮!赤身 - 肉質好柔軟,魚味香濃!本日海鮮蟹肉牛油果他他,用三文魚籽提鮮,同埋加咗少少紫蘇葉增香,每一啖都鮮味無窮!大蝦 / 北海道帶子套餐可選2項,貪心嘅我當然要各1啦!珍寶Size嘅帶子煎至兩邊金黃,加埋魚子醬同吃,鮮味喺口腔內爆發!大蝦,巨型到同隻龍蝦一樣咁長!巨型大蝦煎香後,加入以蝦膏製成嘅醬油拌炒,味道濃厚!蝦頭亦去殼煎香,啖啖精華!龍蝦師傅以巧手將龍蝦去殼煎香,再加入以牛油、龍蝦膏和龍蝦腦煮成的濃厚醬汁,鮮上加鮮!切件後嘅龍蝦啖啖肉,甜美彈牙,滋味無窮,每人得半隻真係唔夠喉!季節野

季節沙律
蔬菜鮮嫩爽脆,加入了雞肉,唔錯!

刺身3款
深海池魚 - 細緻爽口帶油份,味道甜美!

油甘魚腩 - 肉厚肥嫩而且甘甜,以青檸皮增鮮!

赤身 - 肉質好柔軟,魚味香濃!

本日海鮮

大蝦 / 北海道帶子

季節野菜
紅椒、蘆筍、粟米仔、香菇,四種顏色嘅野菜,煎香後夠晒爽口!

美國牛肉薄燒 / 厚燒
薄燒牛肉加入蔥花和蒜片,煎香後卷起再件,師傅手法純熟快速,入口香口惹味!厚燒嘅牛肉相當Juicy,滋味無窮!

炒飯.漬物
牛脂嘅香氣同埋醬油嘅咸鮮完美結合,炒飯飯粒分明,Good!

以剛才嘅龍蝦頭餚製成嘅湯品,龍蝦頭嘅精華出晒嚟,又鮮又甜!

焦糖多士
喺等甜品嘅時候,師傅醒多個甜品俾我哋嘆,甜美得嚟又香脆可口!

板神班戟
Q彈嘅梳乎厘班戟,空氣感十足,入口輕盈綿滑,好睇又好食!
2021-09-09 170 瀏覽
之前介紹過一間喺銅鑼灣嘅鐵板燒唔知大家試咗未呢?今次呢一間價錢都會貴啲,我覺得晏晝都值得食環境、服務同埋食物質素相對亦都高啲我同朋友都分別嗌咗特選鐵板燒套餐我哋就揀咗澳洲和牛嘅薄燒餐$480同厚燒餐$500前菜、沙律、季節野菜、漬物、麵豉湯、甜品唔只主角大蝦同牛肉,上面呢啲個餐都包埋仲有帶子、銀雪魚、鵝肝三揀一,真係飽到!雖然我同朋友叫嘅嘢都唔同但係師傅煮完都會好細心自動幫我哋分開兩份講咗主角薄燒牛肉同厚燒牛肉先薄燒嗰款煮之前廚師會問我哋使唔使要葱同蒜強烈建議大家一定要加,因為真係香好多蔥蒜嘅份量都俾得好多,牛肉都可以話係入口即化而厚燒嗰款,牛味都非常香濃,係我哋所點嘅五成熟之後係我哋揀嘅銀雪魚同鵝肝,兩款都非常高質銀雪魚魚油味突出,見到師傅將魚皮壓走多餘嘅水分咬落真係薯片咁薄咁脆鵝肝亦都係煎得外層比較乾身,但係咬落去軟滑油脂感爆發,但係連埋漢堡包仔一齊食啱啱好最後介紹埋隻大蝦,分開咗蝦肉、蝦頭同蝦尾兩部份蝦肉煎完彈牙爽口,配以醬汁點少少鹽就最完美蝦頭蝦尾嘅部份仲有膏,三款主食都好好味炒飯炒到粒粒分明就算食晒成碗都唔會滯最後師傅仲私人送咗焦糖多士俾我哋食座位有分海景同吧枱,係得呢間分店
之前介紹過一間喺銅鑼灣嘅鐵板燒
唔知大家試咗未呢?
今次呢一間價錢都會貴啲,我覺得晏晝都值得食
環境、服務同埋食物質素相對亦都高啲

我同朋友都分別嗌咗特選鐵板燒套餐
我哋就揀咗澳洲和牛嘅薄燒餐$480同厚燒餐$500
前菜、沙律、季節野菜、漬物、麵豉湯、甜品
唔只主角大蝦同牛肉,上面呢啲個餐都包埋
仲有帶子、銀雪魚、鵝肝三揀一,真係飽到!
雖然我同朋友叫嘅嘢都唔同
但係師傅煮完都會好細心自動幫我哋分開兩份

講咗主角薄燒牛肉同厚燒牛肉先
薄燒嗰款煮之前廚師會問我哋使唔使要葱同蒜
強烈建議大家一定要加,因為真係香好多
蔥蒜嘅份量都俾得好多,牛肉都可以話係入口即化
而厚燒嗰款,牛味都非常香濃,係我哋所點嘅五成熟

之後係我哋揀嘅銀雪魚同鵝肝,兩款都非常高質
銀雪魚魚油味突出,見到師傅將魚皮壓走多餘嘅水分
咬落真係薯片咁薄咁脆
鵝肝亦都係煎得外層比較乾身,但係咬落去軟滑
油脂感爆發,但係連埋漢堡包仔一齊食啱啱好

最後介紹埋隻大蝦,分開咗蝦肉、蝦頭同蝦尾兩部份
蝦肉煎完彈牙爽口,配以醬汁點少少鹽就最完美
蝦頭蝦尾嘅部份仲有膏,三款主食都好好味

炒飯炒到粒粒分明就算食晒成碗都唔會滯
最後師傅仲私人送咗焦糖多士俾我哋食
座位有分海景同吧枱,係得呢間分店先有大海景㗎咋
2021-08-22
2021-09-08 149 瀏覽
慶祝生日揀咗環境靚靚仔仔*板神*嘆個鐵板燒😍。靜雞雞話你知。為食妹👧🏻第一次食鐵板燒ga🤫。🥢前菜🥢沙律🥢刺身海藻。花螺。蕃茄擺盤精美。揭開序幕🤩。刺身厚切。口感一流👍🏻。二人餐揀咗龍蝦🦞同帶子輕煎帶子。刺身盤口感。上面加上黑魚子同金箔。盡顯矜貴😍。龍蝦🦞師傅三兩下手勢將龍蝦拆殼。睇到我地眼定定😲。淋上🦞膏製成嘅汁醬。非常滋味😋。薄燒牛肉平時唔鍾意食蒜。牛肉包住爆香嘅蒜片同京蔥。食落又唔錯wor🤪。牛柳揀咗5成熟。牛柳入口即溶。用咗板神🥪吸走多餘油份。盡顯師傅功力😎。板神炒飯炒飯粒粒分明。油份剛好。龍蝦🦞湯🥣將龍蝦🦞殼放埋一齊煲。味道更加鮮甜😛。板神班戟原來只有灣仔呢間板神先有班戟架🥰。班戟即整即食。口感軟綿綿。幸福感滿瀉❤️。
🥢前菜🥢沙律🥢刺身
海藻。花螺。蕃茄擺盤精美。揭開序幕🤩。
刺身厚切。口感一流👍🏻。
二人餐揀咗龍蝦🦞同帶子

輕煎帶子。刺身盤口感。上面加上黑魚子同金箔。盡顯矜貴😍。
龍蝦🦞
師傅三兩下手勢將龍蝦拆殼。睇到我地眼定定😲。
淋上🦞膏製成嘅汁醬。非常滋味😋。
薄燒牛肉
牛柳
板神炒飯
炒飯粒粒分明。油份剛好。
龍蝦🦞湯🥣
將龍蝦🦞殼放埋一齊煲。味道更加鮮甜😛。
板神班戟
原來只有灣仔呢間板神先有班戟架🥰。
班戟即整即食。口感軟綿綿。幸福感滿瀉❤️。
2021-09-04 123 瀏覽
Super high price-performance ratio teppanyaki 😍 Perfectly satisfied my cravings for grilled Japanese food. The Wanchai branch overlooks the Happy Valley Racecourse, what an airy and phenomenal view 🤍 .The lunch set that my family and I ordered includes: - Appetiser - Salad & Shrimp (sliced or steak)- Beef - Scallop, silver cod or foie gras (pick one) - Seasonal vegetables- Fried rice - Pickles- Miso Soup- Dessert or coffee.Sliced U.S. Beef Set ($380)Love the garlic and spring onion inside the be
- Appetiser
- Beef
- Seasonal vegetables
- Fried rice
- Pickles
- Miso Soup
- Dessert or coffee
Sliced U.S. Beef Set ($380)
Love the garlic and spring onion inside the beef, as it gives each bite a really full flavour. The taste might be a bit dominating for some, but it kinda suits my preference. 😬
Rating ⭐️: 9/10

Steak U.S. Beef Set ($400)
Eaten with fried garlic pieces, this one has a stronger beef tang and a more obvious texture. Both cooking methods have their distinctive styles and are equally good!! 😆
Rating ⭐️: 9/10
CP值極高嘅鐵板燒!😍 由前菜到甜品,款式包羅萬有。牛肉方面有得揀厚燒($400)薄燒 ($380)。厚燒嘅肉味比較突出,薄燒入邊有好多蔥、蒜同其他調味料,適合我呢啲重口味人士😂。灣仔分店景觀開揚,望住跑馬地馬場,感覺特別chill😛
God Of Teppanyaki
Address: 30/F, The Hennessy, 256 Hennessy Road, Wan Chai