2004-06-18 15 瀏覽
我同男朋友係慕名而去架,不過總算冇令我地失望。甜品選擇好多,我地試左幻彩明珠同冰燕琉璃。我好鍾意琉璃既口感呀,我地下次仲會去試其他架﹗
我同男朋友係慕名而去架,不過總算冇令我地失望。
2004-06-17 20 瀏覽
尋日買外賣返屋企食,都未打開蓋,就好清楚發現碗豆腐花側邊夾住一條長頭髮,由碗入面伸延到外面,當堂冇晒胃口,於是食左朋友果碗,D豆腐花本身的確係幾好咪既。如果唔係果條頭髮的話,相信我會覺得更加好味。另外食左擂沙湯丸,正!!
2004-06-17 4 瀏覽
前兩日終於去左松記吃糖水,記得大家話過麥當當對面至係正宗,望過門口椰樹logo同阿老闆領奬相,應該無去錯。糖水種類花多眼亂,又想吃湯丸又想吃summer又想吃楊枝甘露,坐係度都改左幾次決定,最後決定吃哈囉!材料都好多:雜豆、大粉圓、椰汁糕、一粒粒透明好似眼仔既植物種子(唔記得係咩名)、芒果汁。溝埋黎食都幾好味,天熱吃就真係好正!!下次會再試其他!不過希望整甜品阿姐注意一下,我碗哈囉同隔離枱既甜品都漏到落墊碗隻碟仔,見到隻碟有又想刮埋黎食,隻碟仔大大話話都有成匙糖水哦,咁好味既糖水唔好浪費嘛,但好似好怪相。=)
溝埋黎食都幾好味,天熱吃就真係好正!!下次會再試其他!
2004-06-16 2 瀏覽
好多謝咁多Friends支持,又敎某人甲那些時段比較清閒希望唔會令某人失望,Happy,車匩,你們對松記真好,我會努力keep住D品質.七月份搬舖你知不知道在那裡?仲有本店網站會有新型式出現注意.最後開飯喇你們CUT松記好多好評,原本有過佰好評現在只有99個少好多為什麼?
2004-06-16 10 瀏覽
謝謝回覆um...大家講到松記的糖水咁抵食,或者當dinner都可以的:-)
謝謝回覆
2004-06-16 33 瀏覽
回應下下文,你想知咩時間少人D呀,哈哈,問我啦,因為我成日放完校會行過黎食,around3點幾啦,入面有好多位,食得幾舒服,不過話時話,我未試過夜晚黎,所以唔知等位情況有幾墟磡!~
2004-06-16 8 瀏覽
你o係人地開餐前實有位,不過就怪o的啦咁早食糖水!
你o係人地開餐前實有位,不過就怪o的啦咁早食糖水!
2004-06-16 8 瀏覽
看見很多人都給予這間糖水店評語,本想試試,但幾次經過都見到很多人在門口等,自己時間又不多,故未及嘗試。想問問各位常去的朋友,請問"松記"通常哪一天/哪個時段會較少人的?等我可以因應一下才去0麻!
2004-06-15 10 瀏覽
幻彩明珠真係好正呀!又平又好食!!
幻彩明珠真係好正呀!又平又好食!!
2004-06-15 10 瀏覽
大大碗,多料,口感一流,仲可以同佢講走乜走物,又唔會比面色你睇,都爭係收你十五大元,唔係抵係咩呢?
2004-06-14 24 瀏覽
$15 一個幻彩明珠價錢合理而且效率極高紫米露也做得不錯~
$15 一個幻彩明珠價錢合理
而且效率極高
紫米露也做得不錯~
2004-06-13 11 瀏覽
我都成日去松記食糖水,食得多發現:1)湯圓最好食,因為由佢起家2)d舊式糖水都ok,但水準down grade 左3)唔好食d生果西米露或者其他新款野,因為佢地係因應market而濫竽充數咁做,d生果汁好稀好少,尤其係芒果汁,一大碗得o個幾啖其實concentrate係自己叻個瓣咪仲好!
我都成日去松記食糖水,食得多發現:
1)湯圓最好食,因為由佢起家
2)d舊式糖水都ok,但水準down grade 左
其實concentrate係自己叻個瓣咪仲好!
2004-06-08 16 瀏覽
紫瑩你重點指出回應(抽筋)等人多謝.我從未見過咁長篇的食評,用了許多心機和時間,松記糖水咁多食評有D是不滿意和無理,有些是善意也有惡意但多數都是真實的評論小貓子生果唔夠冰凍對不起,因雪櫃已舊,本想更換但本店將近搬遷請見諒,本總店將在七月份搬遷到隔鄰,到時會更換所有雪櫃和用具請忍耐松記在七月份有新的改變各界注意.FATMAN我會注意員工的態度.FATMAN,.JOJO,KENNEYCHOY,TLG,多謝支持.因為遅D搬遷會很繁忙所以會有一段時間不能和大家交流.仲有一樣開心的事話比大家知,在2004年6月5日本人得到加州士多啤呢食品創意大賞好希望和大家分享呢份喜悅,再見!!!!!
2004-06-08 8 瀏覽
2004-06-08 6 瀏覽
我是個常去松記的人, 經過附近會去吃, 有時十多個朋友也會從石硤尾步行去長沙灣, 就為每人一至兩份甜品!我想, 吸煙是個別人士的習慣, 店員其實也無能為力吧. 這是一間走平民路線的店子, 是很難阻止個別顧客吸煙的. 再說, 我去這麼多次, 也未見過有人吸煙, 或許您那次是不好運的例子罷!至於禮貌問題... 其實店員們都很好..記得有次我忘了叫走花奶, 等甜點送來後我才發覺, 跟店員們講, 他們也肯換給我呀~~而且我每次也想很久才點餐, 常常要他們先給我的朋友寫單, 過後我才再叫, 但我從未遇過有人對我"黑口黑面"喎... ?_?我想, manner 不是表面上肯不肯對你笑, 而是用一個怎樣的心來待客吧...有說"價錢同質量成反比, 十幾蚊碗野仲少過許x山"..但, 他們有的是質, 您所說的只是量少而已...不知您是男是女呢? 請別忘了, 女生的食量較少; 一家店子, 總得照顧男生和女生的需要吧~其實, 也有些甜品是大份得我自己一個人也吃不完的(我已經是個大食的肥女生), 所以, 其實也有選擇呀~一間好的店子, 人多要排隊是必然的; 別忘了, 除了要serve 店子裡的客人, 還有專誠駕
至於禮貌問題... 其實店員們都很好..
有說"價錢同質量成反比, 十幾蚊碗野仲少過許x山"..
但, 他們有的是質, 您所說的只是量少而已...
一間好的店子, 人多要排隊是必然的; 別忘了, 除了要serve 店子裡的客人, 還有專誠駕車來買糖水甜品的顧客. 店員們做糖水的地方有多大, 去過的人都清楚. 想一想它和用餐地方的比例, 便會明白其實店員們已經serve 得很快. 它吸引到的人太多, 才會這樣子吧.
其實和這個店子沒有甚麼關係, 也不是支持了很久的"fans" (只兩年多). 只是我看到的和您經歷的有點不同, 僅希望提出來分享一下吧.