2006-12-21 6 瀏覽
已經係第三次黎松記食甜品了但係第一次寫食評原因係次次食完都唔記得間舖頭名所以今次特別記住上兩次食過佢地既芒果琉璃同幻彩明珠今次就試埋個哈囉份量比另外個兩款細但就我因為甜品我唔食太多而且都好鬼多料15蚊超抵食唯一唔好就係間舖面比較細次次我地十幾人去到都要係出面加又話唔好講野太大聲驚人投訴夏天重衰冷氣機水滴到週身都係真係要小心小心
已經係第三次黎松記食甜品

又話唔好講野太大聲驚人投訴
夏天重衰冷氣機水滴到週身都係
真係要小心小心
2006-12-18 29 瀏覽
幾個人食左唔同既野,雜果琉璃,幻彩明珠,雜果涼粉奶黃綠茶湯圓,咖啡木糠布甸,全部都係大路野,除左個布甸,大家一致覺得其他好食
2006-12-04 11 瀏覽
星期六油麻地頭,記得今晚屋企無生果食,所以便同肥B走去松記買糖水食,貪佢有生果嘛!平時食開幻彩明珠同哈囉,今次轉口味,叫開心世界同楊枝金露,開心世界有香蕉,西瓜,奇異果,芒果,大西米同椰汁糕,加理花奶,有咬口,生果都幾新鮮,料又夠多,ok,而肥b碗楊枝金露,芒果都夠多同甜,西柚就酸dd,但兩碗都好大碗,食完飯食,當飯後甜品,您一定會覺得非常飽同滿足!
星期六油麻地頭,記得今晚屋企無生果食,
所以便同肥B走去松記買糖水食,貪佢有生果嘛!
平時食開幻彩明珠同哈囉,今次轉口味,
叫開心世界同楊枝金露,開心世界有香蕉,西瓜,
奇異果,芒果,大西米同椰汁糕,加理花奶,有咬口,
生果都幾新鮮,料又夠多,ok,而肥b碗楊枝金露,
芒果都夠多同甜,西柚就酸dd,但兩碗都好大碗,
食完飯食,當飯後甜品,您一定會覺得非常飽同滿足!

2006-10-26 17 瀏覽
松記的食評多得嚇人﹐自己卻原來從未寫過﹐見最近又去了一次﹐就湊湊熱鬧寫一個吧。熱燉蛋- 色水較淡﹐單看賣相實在不太吸引﹐但吃了一口就知道相當對自己口味﹐蛋味足而不過甜﹐口感軟硬適中﹐只是如果可以再熱一點就更好了。紫米奶皇湯丸- 比普通湯丸口感較實一點﹐吃下去有點紫米味﹐頗特別﹐但裡面的奶皇餡則只算一般﹐如果其質感可以做到有點流沙的感覺相信會更好﹐畢竟是湯丸嘛。糖不甩- 這個做得幾出色!! 甜度及口感都做得好好﹐亦勝在夠熱﹐沾糖不甩的花生碎做得很香口﹐只論味道實在是很令人滿意的一樣甜品。唯一要彈的就是花生碎略嫌不夠多﹐沾最後一粒時已差不多沒有了。蕃薯糖水- 這個一般﹐蕃薯太大件﹐亦不夠入味﹐糖水亦偏淡薑味不足﹐只勝在夠大碗﹐肚餓時當飯吃也無不可﹐哈。三色涼粉(圖)- 又是份量很大的一道甜品﹐用三種不同顏色的“涼粉”拼出頗別緻的賣相﹐說真的我也是被其賣相吸引才叫這個的。但其實沒甚麼味﹐除了黑色的吃得出有點傳統的涼粉味以外﹐白色及透明的都只吃出有點很清淡的甜味﹐除此以外﹐就是靠那些花奶了﹐所以叫的時候一定吩咐要下花奶﹐否則味淡如吃大菜糕。試過幾樣之後的暫時結論﹐松記的出品品質算是不錯﹐亦有創
松記的食評多得嚇人﹐自己卻原來從未寫
過﹐見最近又去了一次﹐就湊湊熱鬧寫一
個吧。

熱燉蛋- 色水較淡﹐單看賣相實在不太吸
引﹐但吃了一口就知道相當對自己口味﹐
蛋味足而不過甜﹐口感軟硬適中﹐只是如
果可以再熱一點就更好了。

紫米奶皇湯丸- 比普通湯丸口感較實一點﹐
吃下去有點紫米味﹐頗特別﹐但裡面的奶
皇餡則只算一般﹐如果其質感可以做到有
點流沙的感覺相信會更好﹐畢竟是湯丸嘛。

糖不甩- 這個做得幾出色!! 甜度及口感都
做得好好﹐亦勝在夠熱﹐沾糖不甩的花生
碎做得很香口﹐只論味道實在是很令人滿
意的一樣甜品。唯一要彈的就是花生碎略
嫌不夠多﹐沾最後一粒時已差不多沒有了。

蕃薯糖水- 這個一般﹐蕃薯太大件﹐亦不
夠入味﹐糖水亦偏淡薑味不足﹐只勝在夠
大碗﹐肚餓時當飯吃也無不可﹐哈。

三色涼粉(圖)- 又是份量很大的一道甜品
用三種不同顏色的“涼粉”拼出頗別緻的
賣相﹐說真的我也是被其賣相吸引才叫這
個的。但其實沒甚麼味﹐除了黑色的吃得
出有點傳統的涼粉味以外﹐白色及透明的
都只吃出有點很清淡的甜味﹐除此以外﹐
就是靠那些花奶了﹐所以叫的時候一定吩
咐要下花奶﹐否則味淡如吃大菜糕。

試過幾樣之後的暫時結論﹐松記的出品品
質算是不錯﹐亦有創意﹐但並非全部都好
食; 但如果說抵食﹐我完全沒有異議﹐服
務也相當不錯﹐對喜歡吃甜品的人來說﹐
都算是值得一去的。
2006-10-23 10 瀏覽
首先,我相信我這篇食評不會為這店構成任可影響,它始終會受歡迎,因為,論抵食,它真的抵,十數二十元,它就給你一碗滿滿的甜蜜與歡樂;論選擇,它的各款百搭選擇,相信就算給你每天嘗試一碗也可能要食足一年。或者,我所感的不足,就是它的太多選擇了。由於它的配料選擇多,雪糕紅豆綠豆涼粉糯米西米團子栗子綠茶等等,東拼西湊的就能推陳出新,變成一款甜品,所以,甜品就變得沒有性格。坦白說,它的各款配料元素,若然每樣獨立的處理及享用,可能你會覺得每樣都不過爾爾,每樣都不是有甚麼特殊的性格,都是唯唯喏喏的不過不失,不會令你失望但同時並不會給你驚喜。或者簡單直接點說,它的甜品欠缺了深度及誠意,因為,它不會或不需要把最簡單的做好,賣得好,就行了。咦...我有點思念源記了。

咦...我有點思念源記了。
2006-10-20 7 瀏覽
過咁多次, 都要寫番鑊至得.一句到尾, 又平, 又足料, 又好食! 食過好多, 湯丸啦–我可以食6粒都唔覺膩D乜乜冰物物冰啦–d料好彭拜呀! 生果又新鮮, 想點?!西米, 涼粉, 雪糕類–又係句啦, 正呀, 勁好.全部都十零廿蚊, 所以即使成日都好迫都冇得怨啦, 但佢都好乾淨!
過咁多次, 都要寫番鑊至得.
一句到尾, 又平, 又足料, 又好食!
食過好多,
湯丸啦–我可以食6粒都唔覺膩
D乜乜冰物物冰啦–d料好彭拜呀! 生果又新鮮, 想點?!
西米, 涼粉, 雪糕類–又係句啦, 正呀, 勁好.
2006-10-20 1 瀏覽
在附近吃完火鍋就去,看報紙介紹的圖片已經覺得很吸引,尤其是四色湯丸……不過我反樸歸真,吃薑汁撞奶。吃時還提我要片面,不要搞,薑汁味很夠濃,奶很滑,食完會想再食。
1K
2006-10-20 4 瀏覽
晚飯後要搵甜品食, 友人話要去松記, 皆因近近地得黎d野又好食! 我本來就冇咩寄望, 因為之前去過一大次, 感覺唔係咁好, 可能我地唔識order啦! 尋晚友人介紹幻彩明珠比我(如果我冇記錯個名), 而佢就要左個雪山! 幻彩明珠果然好幻彩下, 紅紅黃黃咁, 好靚好吸引, 又大碟; 生果又多, 果汁底好味, 不過我最欣賞佢d大西米, 好有口感好咬口! 至於個雪山我就唔係好清楚, 不過感覺都唔會差啦! 因為都有雪山feel呀!總括黎講都叫做抵食架! 一句到尾, 印象改觀晒!

總括黎講都叫做抵食架! 一句到尾, 印象改觀晒!
2006-10-17 3 瀏覽
見食評好..專登黎食...叫左雪山..要芝麻味雪糕原來係椰汁西米露..好多料..有西米..大粒珍珠..椰汁糕..上面仲有芝麻雪糕..好好味呢..唔太甜..又多料..勁飽肚..食到最後個芝麻雪糕溶左..個雪糕本身好濃味..溶左落西米露到感覺好似芝麻糊...一碗糖水可以有兩個風味...都係第一次見..下次去開都要去幫襯..good
見食評好..專登黎食...

叫左雪山..要芝麻味雪糕

好好味呢..唔太甜..又多料..勁飽肚..

2006-10-08 2 瀏覽
星期五放早, 約定同事到期待已久0既澳牛, 點知人0地都收早, 好無奈...想食0左好耐喇!! 下個禮拜再0黎過!肚餓但轉頭要食晚飯, 唔想食太多0野, 就去0左出名0既松記, 同事叫0左幻彩明珠, 佢話好食, 我試0左一啖, ok 啦我0既綠茶奶黃湯圓呢...湯都夠薑, 皮冇綠茶味且厚0左少少, 餡相對較少(湯圓本身唔大粒), 唔太甜, ok半年前食過芝麻燉奶, 冇芝麻味...
半年前食過芝麻燉奶, 冇芝麻味...
2006-09-16 10 瀏覽
上次食松記係另一間佐敦的分店,但已結業這間店一樣咁多人,但等得不太久合桃糊加芝麻,奶皇湯丸-合桃糊滑,但唔夠合桃味芝麻湯丸好香芝麻味,奶皇湯丸滑但沒有芝麻湯丸好吃友人表示紅豆湯丸不好吃,綠茶湯丸一般總結:又平又大碗,但無需專程來吃
上次食松記係另一間佐敦的分店,但已結業

這間店一樣咁多人,但等得不太久
合桃糊加芝麻,奶皇湯丸-合桃糊滑,但唔夠合桃味
芝麻湯丸好香芝麻味,
奶皇湯丸滑但沒有芝麻湯丸好吃

友人表示紅豆湯丸不好吃,綠茶湯丸一般

總結:又平又大碗,但無需專程來吃
2006-08-11 10 瀏覽
每次黎松記都係食Summer,唔單止價錢平仲好好味~每杯可揀兩球雪糕,初期有供應超好味既青檸雪糕,只可惜而家冇喇...不過曲奇雪糕都唔錯~
2006-08-09 7 瀏覽
第一次光顧只是舊鋪既事,是日再跟朋友到松記為夏日消暑。點了一個幻彩明珠and summer!幻彩明珠仍舊是走奶,涼粉黑珍珠大西米和生果,配以甜甜既芒果汁,否則涼粉絕對淡而無味,生果都算新鮮,應該冇用糖水浸過。至於summer,有2個雪糕球、生果和西米,雪糕有6-7款任君選擇,應是牛奶公司出品,配以新鮮生果真的涼透心,是為夏日消暑佳品。松記一向以款式多價錢平出名,當有hk$15一碗糖水之時,只因有少少不滿便給劣評時,你可有想過,它才hk$15!!!
2006-08-03 8 瀏覽
第一次寫的評語>o<.......因為我係尖沙咀做野所以成日去松記食糖水的平心而論而家周街都係糖水鋪有好有壞松記係值得一試的出面二三十元一個糖水都係個d野但松記價錢公道$15一個幻彩明珠生果涼粉大堆頭食一個已經好滿足不過有時真係淡小小加奶會好味d如果唔夠可以一試*楊枝金露加大珍珠*mango pancake*hello我又唔係咁鐘意松記係值得一試的!!!
第一次寫的評語>o<.......

因為我係尖沙咀做野

如果唔夠可以一試
*楊枝金露加大珍珠
*mango pancake

*hello我又唔係咁鐘意

松記係值得一試的!!!
2006-07-25 13 瀏覽
只到過吳松街尾松記第三分店(現已收爐)堂食;過口癮,到吳松街頭松記第二分店一遊。話雖「縮水」,二號松記依舊車水馬龍。吃的是幻彩明珠:有雜果、涼粉、黑珍珠、大西米...還附送我不大喜歡用來搭配的芒果汁。話雖如此,如果沒有芒果汁,也許會淡口些...因為沒有下糖水,也沒有用罐頭雜果。

話雖「縮水」,二號松記依舊車水馬龍。