2025-05-07
今日我去咗一間佐敦食牛肉飯嘅餐廳,心情好期待,因為聽講佢哋嘅牛肉飯好出名。我叫咗泡菜牛肉飯,令人垂涎欲滴。首先,牛肉真係好香,切得薄薄嘅,煮得啱啱好,鮮嫩多汁,咬落去口感超級滑。佢哋用咗一啲特製醬汁,味道濃郁,完全唔會過咸,真係好好味!而且,泡菜嘅味道真係為整碗飯添咗好多層次。佢嘅酸酸辣辣,剛好可以中和牛肉嘅油膩感,食嘅時候每一口都有驚喜,啱啱好嘅酸度仲可以刺激味蕾。再講講飯,佢哋用嘅米好鬆軟,飯粒分明,吸咗牛肉同泡菜嘅味道,食落去真係回味無窮。整碗飯嘅比例剛好,無論係牛肉、泡菜定係飯,都唔會搶味最後,餐廳環境都幾舒服,服務人員態度友善,等食物嘅時候都唔覺得等得冇耐。總括來講,呢碗泡菜牛肉飯真係好值得一試!如果你鍾意牛肉,絕對唔好錯過,等唔到下次再嚟啦!