2015-03-26 512 瀏覽
好耐冇黎過上水街市,今日想食粥,於是就終於有機會黎試下呢間東莞佬粥店。一睇餐牌,忍唔住:哇!咁抵既!$22有粥有粉麵油炸鬼配仲有豆漿/菊花茶飲?!咁我就想試下啲未食過既粥,要左碗豬什粥,本身諗住食炒米,但可惜冇,佢就同我轉左炒河,咁就飲豆漿。我幾中意佢加左啲油炸鬼碎係碗粥面頭,幾好香幾好食。碗豬什粥食落就有豬腸、豬肚、豬皮,都係覺得豬皮難逃有陣漂水味既命運,同埋我自己嫌碗粥淡味左少少。之後試下碟炒河,本身仲諗緊點解佢會咁好肯俾碟跟餐冇得叫既炒河我食,點知…好難食,啲河粉碎哂,夾都夾唔起,仲要又係好淡口,完全唔掂,最後淨係食左碗粥,飲左杯豆漿就走人。係就係抵,不過俾碟咁既炒河我,有啲失望,下次有機會可能我會翻黎食翻碟炒米既。
一睇餐牌,忍唔住:哇!咁抵既!
$22有粥有粉麵油炸鬼配仲有豆漿/菊花茶飲?!
2015-03-02
2015-02-25 616 瀏覽
人生第一次吃竹䉀粥(甜粥)少許甜,可下火,感覺很特別。材料: 竹䉀、蘿蔔、馬蹄、黃豆、芡實、龍眼肉、羅漢果、陳皮(可配腸粉餐,餐價二十幾蚊)炸兩大大件夠抵食,但條油炸鬼凍咗少少,如可以熱辣辣就fit晒!
人生第一次吃竹䉀粥(甜粥)
少許甜,可下火,感覺很特別。
材料: 竹䉀、蘿蔔、馬蹄、黃豆、芡實、龍眼肉、羅漢果、陳皮
(可配腸粉餐,餐價二十幾蚊)
竹䉀粥
2015-01-02
2014-01-07 1218 瀏覽
上周六中午要跟友人出席活動,事前決定在上水先打打底,我們不約而同要吃這裡的竹庶粥,到底有什麼吸引之處?已幾年沒來,位於石湖墟街市熟食中心的東莞佬粥店,名字就這樣易記、平民化,其出品亦然。這裡售賣各式粥品、腸粉、蒸飯等。價錢經濟,吸引不少附近的街坊前來光顧。說到必吃的,首推竹庶粥。由$8 一碗到現在漲價到$13 /碗,仍然是抵吃!因份量超大,單吃一碗已很飽肚~ 材料有:竹蔗,紅蘿蔔,花生等,沒有肉類,素食者均可~味道清清甜甜也不膩,友人覺得更像吃糖水「麥米粥」呢~$13 不夠抵吃? 我們有個更好的方法:套餐!除了粥,還有炒麵 /腸粉/ 油炸鬼,再送豆漿或菊花茶,只是$21~ 肯定夠兩個女士吃有餘了。~炒麵 (跟餐):上色均勻有鑊氣,配料簡單,就芽菜蔥段,炒得香口乾身,很不錯。油炸鬼(另加$7):上枱時已代為剪成細段,可惜已放涼,脆度大減~白粥 (另加$7):因想試試這裡的粥底功架如何,又貪心再多點一碗白粥。結果是: 超。綿。滑又富腐竹香,是炸物的好拍檔呢~ 二人超額完成,人均還不到$18~注:竹蔗粥很受歡迎,中午前多數賣光,早起的鳥兒有粥吃啊~~

注:竹蔗粥很受歡迎,中午前多數賣光,早起的鳥兒有粥吃啊~~
2014-01-04
$17 (早餐)
  • 竹庶粥
2013-08-05 562 瀏覽
講開上水林德記同時,東莞佬粥店也是非談不可的好地方。通常在對面的林德記等到肚餓的時候,大部份的客人都會在對面的東莞佬來個小吃。這裡最有名的是甘蔗粥,不過我吃了當兩次都不甚欣賞。反而,這裡的炸品和炒粉麵卻是我的最愛。今天就試試只售八元的炒麵。八元大大碟,令人欣喜,其實如果外賣的話,更加厲害,麵會把膠盒裝得滿滿,不過比堂食貴一蚊。炒麵炒得很爽,有蔥有銀芽,麵一條條細緻分明,油份量剛剛好,乾身不肥膩,吃得令人愉快開懷。下周再談粥品和炸物!
講開上水林德記同時,東莞佬粥店也是非談不可的好地方。

炒麵
下周再談粥品和炸物!
2013-08-04
炒麵
2013-03-15 787 瀏覽
素聞上水石湖墟市政大廈多熱鬧, 尤其是有農場餐廳老細 陳興濤 翻身之作 「農家意粉」, 齋是「農家意粉」己值得刻意抽空去一次 「中港是非地」--- 上水。 其實, 出發前......都有幾分忐忑過, 尤其是必須要乘港鐵東鐵線列車 ( 還是習慣叫KCR/火車) 到上水, 幸好那天早上沒見到有什麼可怕的衝突, 而市面上見到是上水居民多過拉車旅客 (想講: 拉車旅客的轉數的確高, 港府只限兩罐奶粉出境, 現在他們改為把一包兩包甚至數包嬰兒紙尿片運出境)安全抵達上水港鐵站, 並且由A出口一路沿著商場穿過去, 十分鐘左右便可以眺望到石湖墟市政大廈, 好方便! 市政大廈的首兩層是街市, 沒想過環境是多麼的整潔, 地上並沒有溼漉漉的污水, 冷氣流通, 街市內還設有排椅可供給市民休息完再血拼過。 至於熟食中心就位於三樓, 從二樓乘扶手電梯向上走, 轉左開始行, 再轉多一角就被我發現「東莞佬粥店」(目標店之一), 一間有竹蔗茅根粥出售的粥店。 早前拜讀過梁家權的文章, 從字裏行間得知他對竹蔗茅根粥有著一份情意結, 而且那碗竹蔗茅根粥是沒有羅漢果和紅蘿蔔, 味道和顏色都很清(米白色),

市政大廈的首兩層是街市, 沒想過環境是多麼的整潔, 地上並沒有溼漉漉的污水, 冷氣流通, 街市內還設有排椅可供給市民休息完再血拼過。 至於熟食中心就位於三樓, 從二樓乘扶手電梯向上走, 轉左開始行, 再轉多一角就被我發現「東莞佬粥店」(目標店之一), 一間有竹蔗茅根粥出售的粥店。 早前拜讀過梁家權的文章, 從字裏行間得知他對竹蔗茅根粥有著一份情意結, 而且那碗竹蔗茅根粥是沒有羅漢果和紅蘿蔔, 味道和顏色都很清(米白色), 只要加點鹽就能化出淡淡甜味直透心脾。
什麼時候都是充斥著饕客!
坊間粥店有賣的, 他有... 無賣的, 他也有!
有需要茗茶就$2, 茶葉可以揀, 普洱、壽眉、水仙 定 香片。
$20 有粥有配菜也有飲品, 肯定飽!當然選了全港獨賣的竹蔗粥
全港獨有的竹蔗茅根粥, 是東莞人最愛的甜粥, 粥裏加入竹蔗、茅根、玉竹、羅漢果、馬蹄、紅蘿蔔、黃豆、圓肉等煮成, 還有淡淡的果皮香氣, 用料非常豐富, 粥底綿而味道甘甜, 甜味是源自材料本身, 那當然是味道天然, 究竟有沒有米的成份在內???
據聞老闆東莞佬自幼跟爸爸推車仔在街邊賣粥, 直到現在搬入街巿熟食檔, 煮粥賣粥五十多年, 每朝清晨6時開舖前, 他已經忙着煲粥, 菜乾粥、花生粥最少要煲兩小時才夠入味。
很久也沒嚐過帶鹹鮮香味的香蔥蝦米腸粉, 腸粉軟綿米味也重, 並不是硬膠般的質地也沒有令胃酸倒流, 只不過腸粉卷得較為鬆散;蝦米應該預先做過功夫, 爆香過才卷腸粉?? 香蔥蔥味濃, 也能夠帶起淡味腸粉的滋味
菊花茶也是自家煲, 初嚐勁甜, 幸好檯面有水壺可自己溝淡, 向女侍應生反映(其實想知道菊花茶是否來貨), 她應承會向老細東莞佬轉達, 味道其實幾似維他盒裝菊花茶‧‧‧
熊爸叫的碎牛粥餐, 食到小半碗就開始轉水, 碎牛打到起根, 彈牙口感, 不過我知道有食客不喜歡, 嫌韌! 始終各花入各眼, 碎牛亦有用酒調過味, 酒香是慢慢地在口腔內滲出;最驚喜是用冬菜入饌, 冬菜與碎牛味道好夾;粥底綿再加上大量米粉碎, 偶有咬口。
炒麵另叫, $8一碟, 好高的麵塔山。 麵質彈牙亦無黏牙, 老細所選購的麵餅質數高;炒麵炒得乾身及夠味, 絕不會過鹹;雖然只得少許芽菜, 可能會認為味道會寡但是有靚蔥總能提昇食物香味, 不要小看碎碎的幾位青蔥, 它們能添香提味, 增進食慾, 難怪信奉佛教的信眾要戒五辛。
豬潤腸 $18有3大條腸粉, 豬潤餡也不吝嗇, 厚度適中兼且全部熟掉, 熟得來也不會嚡與韌, 豬潤沒有內臟臭味, 有只有是豬潤本身陣味, 唯一就是豬潤並非黃沙潤, 沒有沙沙的濃郁味道;腸粉皮滑溜軟熟,饒富米香。
魷魚腸粉 $13有2條...咦! 是水魷來的... 不過還吃得出有魷魚味, 似乎用料靚而且無鹼水味, 餡量好多, 咬落水魷是彈牙, 而非一咬便斷的貨式, 確實未曾嚐過這種配搭。
川流不息的人群, 確實有點怕, 是否計上水港鐵站外, 另一熱點!?!?

題外話/補充資料: 早起的鳥兒有蟲吃:)
2013-03-09
$40 (早餐)
  • 香蔥蝦米腸粉
  • 碎牛粥
  • 炒麵
  • 豬潤腸
  • 魷魚腸粉
  • 油器
2012-10-27 330 瀏覽
從小時候起,東莞佬一直也是我吃粥吃腸粉最愛的地方,不過人大了,上班下班, 放假又怎會這麼早起,所以,通常也是買外賣多,這天請了假,當然要去堂食啦!東莞佬還是跟以前一樣,份量很大,一個人吃一個餐真的有一點太飽!這次兩個人點了一個餐,有炒麵、碎牛肉粥和豆漿,再另加了炸兩!一如既往,都會在炒麵和腸粉上加上最愛的甜醬和麻醬,再灑上炒香了的芝麻,好味!最重要是這些配料是以自助形式隨意添加,加多少也無人會理!炒麵方面,是一般的豉油皇炒麵,只加了一點點芽菜和䈡,雖然有一點兒油,不過陪著粥來吃很不錯!而份量也很大,看似一個炒麵撘成的小山丘!炸兩方面,雖然內裡的油炸鬼不是很脆,不過混著醬和芝麻來吃很香口!而碎牛肉粥是即叫即煑的生滾粥,牛肉碎混了一些炸米粉和好像冬菜的東西,增加了口感和味道,而粥底本身也很綿!每次想吃粥的話,也一定選碎牛肉粥!總結,若然不怕環境有點擠迫和桌面有點黏,東莞佬真的是好味的經濟之選!也是外賣的好選擇!
2012-08-29 306 瀏覽
早前有機會於早上去到上水,記憶中在石湖墟市政大廈有這間東莞佬粥店提供相信是全港只此一家的竹蔗粥,一於要試一試。這次我當然要選竹蔗粥,另加一碟腸粉,還一杯送的豆漿。竹蔗粥是啡色的,吃起來就似是竹蔗茅根的味道,碗內有些紅蘿蔔,眉豆等,吃起來甜甜的也很豐富。腸粉有蔥花及蝦米在內,吃起來還熱的,作為飽肚之物,還是合格的。而豆漿則味道一般,反正是送的,也不能要求太多。

這次我當然要選竹蔗粥,另加一碟腸粉,還一杯送的豆漿。

而豆漿則味道一般,反正是送的,也不能要求太多。
2012-08-25 174 瀏覽
東莞佬粥店又是一間陪我成長的粥店中學時常到自修室溫書 餓了就來醫肚那時一碗粥才8元 很適合窮苦的學生一個套餐 有粥可選炒面或油炸鬼再加豆漿才18元不過今天不是太餓 一碗艇仔粥就夠了粥有兩種價錢 一款15元一款11元 用料的分別而已一向最喜歡艇仔粥 既便宜又好吃艇仔粥用料很足 有魷魚花生豬肚等魷魚很爽甜 感覺很新鮮粥煮得很綿 不像其他粥店的科學粥 水和米是分開的小小一碗就已經很飽肚看見別人炸的金黃色的油炸鬼 食指大動不過今天已經很飽了 下次才再吃套餐
東莞佬粥店又是一間陪我成長的粥店

小小一碗就已經很飽肚

看見別人炸的金黃色的油炸鬼 食指大動
不過今天已經很飽了 下次才再吃套餐
2012-06-19 166 瀏覽
無緣無故被人帶了來這裡吃午餐,這裡是街市,環境當然很一般,不過以街市來說,都算不錯了,至少冷氣足夠,在這炎熱的夏日,沒有冷氣的確有些辛苦。街市麻,所以價錢應該expect會很平民,以現在的物價指數來說,這裡算不過不失吧,貨真價實。魚片艇仔粥($15): 很足料,就這樣看上去,看到每樣材料都有好幾件,以$15來說,其實算不錯了,因為有些地方雖然價錢平,但其實只有名沒有實的。而味道也算ok,略嫌淡了些,加了胡椒粉就剛剛好,吃完也不會口渴,味精指數低,質感也算軟綿綿,整體都不錯。炸兩($10): 記得以前很喜歡吃炸兩,不過現在已經漸漸的不喜歡了,覺得腸粉興油條分開吃比較好吃,雖然現在沒有以前的喜愛,但這裡的做得也不錯,份量十足,而且油條是脆的,兩者都是熱的,證明不是做家放了很久,有些店家的炸兩很難吃,油條是"林",腸粉是凍的!!這裡沒有這個情況,所以不妨一試!整體感覺都不錯的,其實order完後,看到有些更吸引的,就是$18包了一碗一餸弼、腸粉和一杯豆漿,這個套餐就真的超值了,下次再有機會,一定會order這個餐!!

2012-05-06 280 瀏覽
“小皮球, 香蕉油, 炒米餅, 糯米糰….” 呢o的上一代耳熟能詳o既廣東童謠, 似乎受時間o既流逝而逐漸被歷史o既洪流所淹沒;一o的富有特色o既廣東食品同傳統, 亦似乎遭到同一命運. 好在, 呢o的傳統仍然o係新界部份地區繼續流傳落o黎, 其中包括o係上水至有得食到o既東莞清熱妙品 “竹蔗粥”.呢間粥舖係一位住係區外o既朋友話我知o既. 佢位處石湖墟街市2樓o既熟食中心內 (見上圖), 正正就o係「農家意粉」o既對面. 呢度每日只做早市生意, 多年o黎以價廉物美o既早餐吸引附近o既街坊同熟客光顧.從佢地o既餐牌可見, 呢度主要以售賣廣東粥品油器類為主 (見上圖), 最令我注意o既自然係呢度o既主角 “竹蔗粥” 同埋平時甚少食到o既 “粟米粥”. 所有粥品都以套餐o既形式發售, 18蚊包埋油條/腸粉或炒麵同一杯凍飲. 而我先後係5月1日同5月6日去食o左佢地兩次早餐. 味道如何? 依家話你知:竹蔗粥 (見上圖): 上檯時見佢係啡紅色令我感到奇怪, 因為以前食過o既蔗粥係同米一樣係白色o既. 唔同地方有唔同o既做法, 呢度o既用蔗粥用料相當豐富, 除o左基本o既米同竹蔗茅根外,見到同食到
掛係舖頭頂o既廣告燈箱.
早餐餐牌 - 最搶眼o既莫過於 “竹蔗粥” 同 “粟米粥”.
竹蔗粥 - 紅蘿蔔大大件.
竹蔗粥 - 配料甚多: 紅蘿蔔、眉豆、薏米等
見到同食到o既仲有紅蘿蔔、眉豆、薏米、淮山同龍眼肉 (見上圖). 粥o既稀杰度適中, 食到微甜而偏淡o既味道; 紅蘿蔔、淮山同其他配料煮得好稔, 已融入o左個粥裡面. 食到一半左右咬到一片似係硬殼o既o野, 再從剩餘o既粥內搵到另一塊, 一睇原來係羅漢果o既果殼, 由此就解開o左呢隻粥o既啡紅色同埋甜味之迷: 羅漢果係晒成乾後, 裡面o既果糖依然好甜, 一般會用作煲湯或煲中藥時o既代糖, 烹調時佢o既果肉同皮亦會滲出天然o既啡紅色到食物裡面.

總體上, 呢碗竹蔗粥o係味道方面可以話係中規中矩, 無太大o既驚喜; 而有咁多o既材料, 絕對係適合o既清熱消暑佳品.
粟米粥 - 米 + 粟米 + 紅蘿蔔 = 食得舒服.
粟米粥 (見上圖): 四種簡單o既材料 - 白米、粟米粒、紅蘿蔔粒、水, 煮出o黎既效果幾綿滑. 淡淡o既一口, 食落舒服, 係驅熱補虛之選. 我鍾意.
油炸鬼 - 大大條.
油炸鬼 (見上圖): 一大條切好上碟. 雖然佢已攤凍o左一段時間, 咬落去依然仲係好酥脆. 唔難想像如果我係早一兩個鐘o黎呢度趁熱食佢, o個種又熱又脆o既感覺一定正到不得了. 凍就係凍o左, 依然值得我讚.
蝦米腸粉 - 傳統拉腸, 好食過酒樓o個o的.
蝦米腸粉 (見上圖): 係傳統o既拉腸, 腸身亦用o黎做牛腸同蝦腸. 佢相當重米漿, 幾痴碟, 唔會好似酒樓o個o的又爽口又唔好食. 蝦米細粒o左o的, 無損整體o既好味程度.
凍豆漿 - 好淡o既豆味, 麻麻地.
凍豆漿 (見上圖): 開得好稀, 飲到有小小黃豆味, 平庸之作.
維他貨色, 始終好過淡茂茂o既豆漿.
凍菊花茶 (見上圖): 屬於維他o既貨色, 幸好忠於原著, 唔會好似豆漿咁淡茂茂.

總結: 以18蚊一個廉宜o既早晨套餐o黎講, 呢度粥品同大部份食物o既水準保持住中挺水平, 實屬食得過. 竹蔗粥同粟米粥呢o的將來可能會失傳o既傳統廣東食品, o黎到呢度o既話, 亦一試無訪. 作為上水人, 我有機會都會食多幾碗, 一來消暑, 二來係讓呢o的童年時o既美好回憶, 一點一滴咁流在我心中.
2012-05-06
掛係舖頭頂o既廣告燈箱.
竹蔗粥 - 紅蘿蔔大大件.
竹蔗粥 - 配料甚多: 紅蘿蔔、眉豆、薏米等
粟米粥 - 米 + 粟米 + 紅蘿蔔 = 食得舒服.
油炸鬼 - 大大條.
蝦米腸粉 - 傳統拉腸, 好食過酒樓o個o的.
  • 粟米粥
  • 蝦米腸粉
  • 油炸鬼
2012-03-25 121 瀏覽
如果你是土生土長的上水人,就一定會知道「東莞佬」這個名字﹗十多年前的上水街市 (即現處海禧華庭)還未搬上現在的新街市,木圓檯木摺椅,像焗爐裡的街市來個熱粥,試問住在上水的你還記得嗎?星期六早上十時半左右來到上水街市,一心來到吃粥。現在較有趣的是,原來我跟其他人一樣也看看桌上的餐牌才安心坐下,哈哈﹗怕坐錯位置呢﹗平日我通常都會叫外賣拿回家,因為今天較早,人較少,坐得比較舒服。在這裡吃粥的,大多是上了年紀的老友記或是中年人…難得到來,吃個我從小到大都非常愛吃的「碎牛粥配油炸鬼」熱辣辣端上的碎牛粥,粥底好棉,粥內的碎牛才是精華也在。牛肉蠻多的,並且是加入了米酒釀製了,所以這裡的碎牛粥有一種特別的香味。而且粥裡仍加入米粉增加口感,十幾元的一碗粥,算是不錯了。油炸鬼不太好吃,不是新鮮炸出而且略油,大家可挑炒麵也是不錯的選擇﹗「東莞佬粥店」在我腦海裡存在著二十年,在這裡我不只是吃對這裡的粥,而且亦是對這裡的一份情。
如果你是土生土長的上水人,就一定會知道「東莞佬」這個名字﹗

星期六早上十時半左右來到上水街市,一心來到吃粥。
在這裡吃粥的,大多是上了年紀的老友記或是中年人…
難得到來,吃個我從小到大都非常愛吃的「碎牛粥配油炸鬼」
熱辣辣端上的碎牛粥,粥底好棉,粥內的碎牛才是精華也在。

而且粥裡仍加入米粉增加口感,十幾元的一碗粥,算是不錯了。

「碎牛粥配油炸鬼」
2012-03-24
$16 (早餐)
「碎牛粥配油炸鬼」
  • 碎牛粥
1K
24Nov2012, 10:20失去至親的第一個生日,決定好好卸壓。(對公已無拖欠,問心無愧)享受了自然醒,較預期的晚了到目標一。熟食中心客人極多,好不容易佔到坐位。價錢仍是出奇的親民要了竹蔗粥和炒麵。竹蔗粥仍是那麼滋潤,不好甜的我,仍食不停口。- 用料仍是那麼簡樸和自然。炒麵到,麵山香氣撲鼻;色澤可人。- 麵條爽彈,細長。(謝過花友祝頌:壽星食壽麵)- 配菜銀芽、椰菜清甜。十數分鐘,便享受了這簡單、獨特的早餐。好滿足。
24Nov2012, 10:20
失去至親的第一個生日,決定好好卸壓。
(對公已無拖欠,問心無愧)

享受了自然醒,較預期的晚了到目標一。

熟食中心客人極多,好不容易佔到坐位。
平覇街坊店
價錢仍是出奇的親民

要了竹蔗粥和炒麵。
滋潤竹蔗粥
竹蔗粥仍是那麼滋潤,不好甜的我,仍食不停口。
- 用料仍是那麼簡樸和自然。
銀芽炒麵
炒麵到,麵山香氣撲鼻;色澤可人。
- 麵條爽彈,細長。(謝過花友祝頌:壽星食壽麵)
- 配菜銀芽、椰菜清甜。

十數分鐘,便享受了這簡單、獨特的早餐。
好滿足。

2011-11-24
$16 (早餐)
平覇街坊店
滋潤竹蔗粥
銀芽炒麵
2012-01-29 63 瀏覽
今日人日,首先祝大家心想事成。今日和媽媽又來到東莞佬吃東西,因為我好喜歡來這兒吃的,這兒的炒麵好好味的。我叫了:皮蛋豬紅粥-本來是叫菜乾粥,但因為是新年,所以便叫另一個,不過都好好味!媽媽叫了:艇仔粥-不知好不好味,因為我不吃的!我們例牌叫了:炒麵-例牌叫的,太好味了,好好吃的,好爽的!又叫了一個:蝦米腸-好好吃,d蔥花好香呀!最後亦叫了:油條好好味,不過太大塊,細一點就更加好!服務不錯呀,有一個侍應好好人,她經常請我們吃東西。我一定會再來的!
今日人日,首先祝大家心想事成。
我叫了:
媽媽叫了:
艇仔粥-不知好不好味,因為我不吃的!
我們例牌叫了:
炒麵-例牌叫的,太好味了,好好吃的,好爽的!
又叫了一個:
蝦米腸-好好吃,d蔥花好香呀!
最後亦叫了:
油條好好味,不過太大塊,細一點就更加好!
服務不錯呀,有一個侍應好好人,她經常請我們吃東西。
我一定會再來的!
正!好好味的炒麵。
題外話/補充資料: 今日因為是新年第一日開舖,所以好亂,有漏單的情況,但因為是第一次,所以會原諒。
2012-01-29
正!好好味的炒麵。
2011-09-24 120 瀏覽
來到北區,厭倦了上水廣場連鎖式食肆,了無新意又昂貴;於是看看附近的熟食中心有沒有好路數。與其他熟食中心一樣,水牌個個一樣,甚麼小菜茶餐廳的都有,突然,被我看到:東莞佬粥店。都好,間中清下腸胃也是好事。 中午時份人山人海,東莞佬粥店在靠近一旁(龍豐花園出口),坐下即刻有心水:竹蔗粥! 一般的粥品這兒都有供應,但竹蔗粥可能是小弟食功尚淺,之前從未試過!竹庶粥 第一眼看,還以為是綠豆沙一碗。淺嘗一口就有甜絲絲的竹蔗味。原來竹蔗都可以用來做粥品確是不錯!加入了很多的配料,如陳皮、黃豆等。對於平日皮蛋瘦和肉丸粥,甜粥更可增進胃口。有時候,來試點新口味也是不錯的。當然,天天吃如此的甜粥或許會是無福消受,偶然來一碗就當是個獎勵自已過去一星期的辛勞。說實在其實有點像吃甜湯的樣子,如果加入一些配料又會如何呢?又可能我吃的這碗已是水尾所以味道好像特別濃配料也特別爛。炒麵也是可以的,跟餐連豆漿16元,真是世間難求啊! 平平宜宜又一餐,嘻嘻哈哈又一日。人生難免多風雨,得閒來碗竹蔗粥!

竹蔗粥
竹庶粥

炒面及粥:16元有交易

2011-09-24
5 分鐘 (堂食)
2011-06-16 67 瀏覽
一早入到上水 肚仔餓 就上openrice搵下上水有咩食粥..? 我一向麻麻 但係望多兩眼 好似ok喎.. 最重要既係.. 我比佢既價錢深深吸引住.. go!去到 兜左個圈先搵到 (一入門口 轉左就係 我一開始轉左右 orz )位唔多 但係街坊都好friendly 唔會介意你搭台的我叫左 菜乾粥 + 剩腸粉 (可選蝦米腸) + 凍豆漿豆漿- 不過不失 味道唔太濃 但勝在新鮮腸粉- 都幾滑 加上甜醬 麻醬及芝麻 good! (醬怪 lol菜乾粥- 好足料 菜乾多就唔洗講 入面仲有幾件豬軟骨 同埋有d.. 柯仔? 個粥底都幾綿 少少咸 好味~一個粥餐 3樣野 都係15蚊.. 而家既市道.. 去邊度搵(.. 但我都係冇勇氣試個竹蔗粥 想象唔到甜粥係咩味道.....)
一早入到上水 肚仔餓 就上openrice搵下上水有咩食

整個set
豬軟骨 正!
柯仔(?)
2011-06-16
$15 (早餐)
整個set
豬軟骨 正!