啱哂啦!今次我去嘆咗一家餐廳嘅家常小炒,真係正到不得咗!🤤 餐單上頭盤就直頭係滋味滿分,啲餃子啖啖肉餡,鮮嫩得滯,加上啲醬汁,一啖落去,皮薄餡多,啲餃子嘅味道正到飛起!轉個頭,個椒鹽豆腐真係外脆內軟,簡直係口感上嘅完美演繹。摸個啖豆腐入口,添上啲香香脆脆嘅椒鹽,隨即哂口都係香味🥢。至於啲班蘭炒飯呢,就真係令我回味無窮。班蘭嘅清香夾帶咗普通炒飯少有嘅特色,每粒飯都彈牙得來飽滿嘅熱氣,炒得金黃又有層次,真係食到我心都暖!叉燒噏,我都唔通常會咁捧場,但係今次真係唔得唔讚,肉質嫩滑,啲叉燒甜而不膩,入口即化,啱正一流!我話你知,呢個食評都係真心話,絕冇浮誇。哩家餐廳,恰恰好滿足到我肚皮又窩心,下次仲想再去轉轉,希望大家都可以試吓!👍💛

2023-08-07 91 瀏覽
呢間東海堂位於商業大廈嘅樓下,所以每逢返工時間都會見到好多人喺度買早餐,佢哋都提供好健康嘅三文治,所以都吸引唔少人買。臨急臨忙要買一件蛋糕,我就諗起呢間東海堂,所以就喺度買咗一件蛋糕送俾同事,快靚正嘅選擇。

2021-08-10 511 瀏覽
公司附近間東海堂,早上提供多款三文治🥪,有腿蛋治、磨菇蛋治等,最緊要係新鮮整,小編最怕食雪櫃雪住冷冰冰嘅三文治,感覺唔新鮮,唔知幾時整。加$8 仲可以有埋豆漿或黑芝麻豆漿,幾方便。
2019-11-20 697 瀏覽
而家每朝起身👀 心裡面都會有股不期然嘅壓力👉🏻👈🏻 擘大對眼、腳都未落地就開始諗.... 唔知今朝返工交通有冇受阻?#小秘書 要唔要6:30就出門口?工作上預先安排嘅行程,會唔會因為被人堵路而要改?爸爸媽媽出咗去,一陣會唔會搵唔到的士㗎?... 唉 真係煩到爆!所以我呢排嘅 #早餐 都只可以買 #外賣🍽公司最近嘅就只有「東海堂」可能就因為咁... #東海堂 漸漸亦成為我嘅 #早餐供應商😅 #腿蛋治 + #豆漿 幾乎係我嘅例牌食物😉 唔係因為佢特別好味,只係因為 #收銀員 同 #三文治櫃🥪特別近門口,最啱成日遲到嘅我😅 今日我揀咗 #芝麻豆漿😏 口味比較濃郁,配埋厚厚嘅 #360牛乳炒蛋,簡簡單單、好有滿足感😋

2019-11-20
外賣自取
$24 (早餐)
2019-06-20 414 瀏覽
係鰂魚涌返工唔係好耐每日搵早餐食的確唔易今次就試試東海堂呢間三文治每朝早經過都見到好多人排隊買唔知好唔好味呢「餐蛋治 $16」蛋都好滑麵包又唔會太硬可配埋飲品的我就通常係公司沖茶或到隔離7-11買野飲佢地有幾款三文治選擇通常我買餐蛋或腿蛋價錢可接受微微暖食完都幾飽肚我覺得唔錯啦外賣可用八達通職員收錢速度都算快基本上朝早買幾秒就可交易岩哂返工趕時間既我間唔中食下都ok既始終火腿餐肉都唔係好健康而家早餐又多一個選擇了
係鰂魚涌返工唔係好耐
每日搵早餐食的確唔易
今次就試試東海堂呢間三文治
每朝早經過都見到好多人排隊買
唔知好唔好味呢

「餐蛋治 $16」
蛋都好滑

間唔中食下都ok既
始終火腿餐肉都唔係好健康
而家早餐又多一個選擇了
2019-05-05 337 瀏覽
早上見有人龍買早餐,想必好食,又標榜北海道牛奶做的雞蛋。於是買了火腿蛋治,結果又意外又失望,壞火腿,又酸又「縮」。值得一讚就是我通知佢地腿蛋治有問題,佢哋叫我拿回去退錢,態度ok
腿蛋治
2019-04-29
2019-04-28 148 瀏覽
#小秘書 都有一段時間無幫襯公司附近間 #東海堂,事關學人扮 #健康 🥒,朝朝改咗食 #番薯 / #代餐,可惜又唔覺自己瘦咗 👉🏻👈🏻 不過點都好,食得輕盈啲,始終對身體好😚呢排我嘅 #御用 #營養師 請咗假,我又要「食自己」😪 近近地就去 #東海堂 買件 #腿蛋治、芝麻豆漿 做 #HappyFriday #早餐🥪🍽 #三文治 裡面嘅 #炒蛋 係用 #北海道牛乳 炒嘅,味道特別香、又唔會太油👍🏻#東海堂 嘅 #三文治 都係預先做好嘅,等趕返工嘅同事可以即時拎走,本來呢個安排係唔錯嘅,不過啲 #倒汗水 好多時整到份 #三文治 濕哂,唯一美中不足之處😉

2019-04-26
外賣自取
$22 (早餐)
2018-06-11 582 瀏覽
居然有新鮮即製三文治,即沖咖啡或奶茶。 由於位於商業大廈必經之地,東海堂提供3.6牛乳炒蛋治,有腿蛋治、午餐肉蛋治或雞蛋蛋治。加錢還可以有咖啡或奶茶,價錢大約20多元,是一個有營養的早餐選擇。
居然有新鮮即製三文治,即沖咖啡或奶茶。

2018-05-28 462 瀏覽
真係唔好講笑,散水餅食得多,平又有貴又有。估唔到東海堂呢個3.6牛乳布丁杯($24)咁出色!好滑好香好有奶味,同milk top有得'輝'!食完都幾飽下,頂到成個下晝。-P.S.背景有🍘👧🏾Jam最愛嘅男神😍
P.S.背景有🍘👧🏾Jam最愛嘅男神😍
「絨紅~軟芝士蛋糕」每次回家途中經過東海堂, 都會忍不住看看有什麼新款蛋糕。今期推廣的是日本食材高梨乳業的軟芝士系列。絨紅。軟芝士。這兩款食材都是我喜歡的, 二話不說買走帶回家品嚐。外層沾滿紅噹噹的紅絲絨蛋糕碎, 好美喔。內層是鬆軟的紅絲絨蛋糕, 以日本Takanashi高梨乳業的忌廉芝士在中間相隔, 增加口感。忌廉芝士的芝味香濃, 配以甜度適中的紅絲絨蛋糕, 互相輝映, 大家都沒有搶去對方的位置, 很搭配~蛋糕售價$26, CP值很高, 推薦
「絨紅~軟芝士蛋糕」

每次回家途中經過東海堂, 都會忍不住看看有什麼新款蛋糕。

今期推廣的是日本食材高梨乳業的軟芝士系列。

絨紅。軟芝士。
這兩款食材都是我喜歡的, 二話不說買走帶回家品嚐。

蛋糕售價$26, CP值很高, 推薦
絨紅軟芝士蛋糕
2018-02-23
絨紅軟芝士蛋糕
2017-10-29 384 瀏覽
行過東海堂見到岩岩出爐,醒起老爸早幾日先講過話想食鮮奶撻,真係橋,今勻整定大家有食神!(點解當時諗唔起東海堂有鮮奶撻賣...)  睇睇牌佢仲要做緊買4送2,計計數先!一個$8.5,而家$34有六個,除番開即係$5一個咋喎,嘩,岩晒!回家後D鮮奶撻仲係熱的,急不及待即與父母開餐!個牛油皮好鬆化,又唔膩。主角鮮奶餡 (係用澳洲 3.6 牛乳製造) 則口感香滑,味道不慍不火充滿奶香又唔羶。 整體黎講真係性價比,加上熱辣辣出爐再加分,賣 $5 一個真係抵食又好食。

鮮奶撻 (買4送2)
2017-10-23
外賣自取
鮮奶撻 (買4送2)
2017-10-16 308 瀏覽
今次又介紹幾款我較常吃的甜點。水果撻($19),有水蜜桃,菠蘿,蜜瓜,士多啤梨和藍莓於面層,尤愛水蜜桃和菠蘿,鮮甜美味。中間是忌廉和海綿蛋糕,撻皮上還塗上薄薄的一層朱古力醬,豐富了味蕾;雖餅底尚算鬆脆,唯皮邊薄之餘亦已腍身,有點失望。花畑木糠芝士蛋糕 ($22)。上層鋪滿木糠餅碎,芝士味頗香濃,帶點微酸,質感幼滑,唯餅皮比一開始推出時越做越薄,厚的一邊仍感鬆脆可口,可惜太薄的一邊感覺不夠滿足!蜜瓜撻($20)選用了當造的蜜瓜,蜜瓜香甜多汁,撻皮不像水果撻般四方形,是圓身的,卻比方形的撻皮來得較厚實,亦更鬆脆,這才滿足啊!怎樣也可,由於太方便我,即使有時味道口感不完全合我意,我也會繼續買的!
今次又介紹幾款我較常吃的甜點。
水果撻

花畑木糠芝士蛋糕

花畑木糠芝士蛋糕

蜜瓜撻

蜜瓜撻
2017-10-15 170 瀏覽
買cake連叉都唔俾,一開始仲直接用袋裝,問距有冇盒距話用盒個cake會走黎走去你唔驚?正常都會係件cake個低幫你固定啦,距又真係唔理,換佐個盒就扔俾我就算!!

2017-06-18 305 瀏覽
芝士控真係要試下東海堂呢個芝士漢堡!麵包鬆軟,入面 D 餡係流心軟芝士,味道好出但又唔會太濃烈 (唔會太臭芝士味),好滑好CREAMY。佢叫芝士漢堡係因為個厚度,我個人認為佢應該叫"流心軟芝士包包"。
2017-06-01
下午茶
2017-05-03 268 瀏覽
今年生日,弟弟除了請我們吃飯外,在正日當天,還買了一個生日蛋糕給我,令我喜出望外呢! 其實事我已叫他不用買了,因為我們一家也不是太能吃,怕浪費了,即使知道我只能吃一口,他仍表達其用心,我這個姐姐也感覺到很窩心。這次他買來了東海堂新出的赤莓‧甜心系列的日本草莓果凍慕絲蛋糕,看到已經心心眼了,因其賣相確實是十分精緻。蛋糕有不同層次,最底層是白朱古力脆脆,往上以草莓慕絲和海綿蛋糕層層相間,中間夾著草莓醬,最面層是一片草莓果凍,晶瑩剔透,加上新鮮日本草莓,令整個蛋糕真的草莓香氣洋溢,口感層次十分豐富,有幼滑細膩的慕絲,有綿密細緻的蛋糕,有口感清脆的餅底,蛋糕整體酸甜度調配均稱,以我不算太好草莓之人來說,亦感到相當不錯! 雖然定價偏高了點,但確值得一試!最重要的還是心意,不用吃甜品也甜在心頭。

最重要的還是心意,不用吃甜品也甜在心頭。