2004-02-03 66 瀏覽
每逢初一十五我得閒都會同媽咪黎食齋.佢個羅漢齋炒麵雖然油左d,但好好食,又上得快,d料都好多,初一十五食都係廿几蚊盤!!另外佢個芋頭魚同炸蜜瓜鮮奶亦係我0既至愛!!!!真係好好食,食極都唔厭~下次你去都記得要試呀!
2004-01-05 27 瀏覽
星期日行大嶼山,去了大澳果間東方小衹園,原來同灣仔依間係同一家族的人開的。不過大澳可能始終係鄉村地方,好食過灣仔間多多聲,除o左有齋食外,仲有肉食tim,因為人客唔多,所以唔會預先整定,是即叫即煮的。所以時間比較耐,但煮出o黎的食物新鮮熱辣。而且當然夜晚7點,得我o地一圍台,好似食緊私房菜咁。朋友介紹一坐底立即叫鹽焗雞,因為係?o地自己養,所以order先至即即煮,隻雞幾大隻無肥膏肉質新、生炒骨好夠鑊氣、配料多又新鮮、粟米魚肚又係勁多魚肚,非常爽口、紅燒豆腐應該係山水豆腐,因為好滑口、竹笙時菜比一般酒樓多好多,d竹笙鋪滿係面、最緊要食個什錦併盤(大$150、小$87),雖然係d齋鹵味、腐皮卷同d素雞素鵝等、其他齋舖一定唔會做得咁好食。我o地8 個人叫了7「食送」1湯,埋單都要670蚊,以鄉村o黎講唔係平、不過係出面好難食到d咁好食的齋。
(非會員)
我覺得佢係留下佢檔個d野食還可以,但係真係食佢整個d炒野gei時候........就真係好唔得。
2003-10-18 54 瀏覽
sure have -_-!you go to see see ^_^my office quite near with it...
sure have -_-!
you go to see see ^_^
2003-10-17 12 瀏覽
呢度有得賣既咩??可能我記錯吧,但我好似唔多覺眼有馬蹄糕賣wor!
2003-10-17 22 瀏覽
今日經過買左5件糕點(芝麻,椰汁,紅豆,馬豆,馬x) 10 dollars only -_-!但是好好味!5件出色.although quite 油...
今日經過買左5件糕點(芝麻,椰汁,紅豆,馬豆,馬x)
10 dollars only -_-!
2003-09-27 19 瀏覽
雖然係油左d,但味道過得去,同埋又係由細食到大的老字號,初一十五跟得屋企食得多食慣左都覺得食得過。不過我勁鍾意叫佢地d點心食,尤其是個炸糯米卷!!買岩岩出爐個d就正到痺啦,度度都無得賣,仲要成日勁快賣晒~~此外再推介個荽茜餅(有餡無餡都幾好)同紅豆/馬荳糕~~
2002-08-08 28 瀏覽
昨晚食完之後好驚呀!因為碟碟多油多到嚇死你,食完之後好驚肥O左幾磅。就算食O左粒屙油丸都驚屙唔清D油。
昨晚食完之後好驚呀!
因為碟碟多油多到嚇死你,
食完之後好驚肥O左幾磅。
就算食O左粒屙油丸都驚屙唔清D油。
2001-06-11 22 瀏覽
「搵食行遠D」- 灣仔道東方小衹園尋日放左學同2個同學走左去呢度食lunch(因為有個同學係念佛食素o既),3個人叫左3個送,羅漢齋炒麵、鮮竹素玉鴨、北菇西蘭花。羅漢齋炒麵一般啦,都幾多油下,不過點都唔及鮮竹素玉鴨咁誇張,炒都可以炒到有半個碟高o既油,又勁咸,咁相比起黎, 北菇西蘭花雖然都好多油下,但就清淡得多; 唔知係呢排D北菇大跌價定係D西蘭花貴得滯, 北菇仲多過西蘭花o既????雖然大家都好肚餓,但真係食唔落啦,仲要狂飲茶解渴! 呢餐盛為$180丫!如果大家係諗住為健康而素食的話,真係奉勸一句–「搵食行遠D」!
「搵食行遠D」- 灣仔道東方小衹園
上次去食嗌o左香茶菇粒炒飯一個唔知咩小菜同埋琵琶豆腐.好多油啊食完返屋企勁想嘔
2001-06-05 19 瀏覽
都係齋鹵味啦,我都好鍾意呀~不過一如齋舖的作風, 其他o既就好油膩,好多油,ling立立咁.......女仔食真係要用茶洗洗先~~
都係齋鹵味啦,我都好鍾意呀~
女仔食真係要用茶洗洗先~~
(非會員)
2000-03-24 19 瀏覽
華安哥有冇試過d齋鹵味,又大盒又抵食!
華安哥有冇試過d齋鹵味,又大盒又抵食!
2000-03-05 34 瀏覽
錦鹵汁料多兼熱騰騰,云吞脆卜卜,每碟賣廿八元,認真抵食。
錦鹵汁料多兼熱騰騰,云吞脆卜卜,每碟賣廿八元,認真抵食。
2000-02-26 78 瀏覽
未來外母最愛的齋菜鋪, 初一十五的最佳選擇. 齋菜較青淡, 難弄得出色, 不過東方小祗園卻是齋老字號. 一向喜歡吃齋鹵味, 貪夠味, 不過到小祗吃齋鹵味, 則有點笨. 不是不好吃, 比之其他齋鋪不知出色多幾倍了, 不過太易飽, 且小祗園最出色的不是齋鹵味. 魚翅瓜就是此鋪引入, 為香港的齋菜帶來新意. 以此為材料的菜式, 非試不可的了. 齋魚翅羹是其一. 另齋鱔也好吃, 用大片紫菜和芋頭茸一起卷著, 然後落油炸, 切片, 醮點甜酸汁, 真是極品, 芋頭極之香口, 又有紫菜味, 十分特別, 不過, 一定要熱吃.
未來外母最愛的齋菜鋪, 初一十五的最佳選擇.

2000-02-26 38 瀏覽
未來外母最愛的齋菜鋪, 初一十五的最佳選擇.