2023-02-16 84 瀏覽
溫泉蛋魚生沙律好正!😚原來沙律都可以食得咁特別,🥗上邊除咗有經典嘅角切魚生之外,仲可以打埋隻溫泉蛋一齊食,🥚加上滑溜嘅蛋漿,沙律都變得更加滋味。.一人份量壽司定食,🐟入邊有經典嘅三文魚,池魚,厚肉嘅帶子,🦐甜蝦,鮮藍鰭赤身同鮮八爪魚都好唔錯,٩( 'ω' )و平時自己比較少點章紅魚、油甘魚,呢度一set都有齊!原隻北寄貝,加州卷,(๑´ڡ`๑)豐富~.特別重要推薦佢哋呢度嘅串燒,🍢真係好多種選擇,🥰更加有一個小鐵盤俾你裝住,有feel。

2023-02-08 76 瀏覽
平日weekday中午嚟,😍都好旺人。因為性價比高價錢,🤓夠親民。🍣而且仲有香港人最鍾意嘅日本壽司、🥢刺身,當然唔可以錯過,lunch sets夠抵食。我鍾意❤最鍾意嘅一定係佢哋嘅火炙壽司,燒過之後三文魚更加肥美。🍱另外都有海膽軍艦,一大啖放入口,香甜嘅海膽,🍚軟熟日本醋飯,配上脆口紫菜,更加鮮美。朋友嗌嘅🍤魚生丼都好唔錯,件件刺身切得大份,夠新鮮。👍我們仲叫咗香蔥拖羅卷,🍘人氣手卷,有4大件,可以和朋友一起分享。

朋友嗌嘅🍤魚生丼都好唔錯,件件刺身切得大份,夠新鮮。👍

2023-02-07 56 瀏覽
今日好忙之餘,仲要夜左收工,大半日只食左早餐😑諗住同同事喺公司附近食咗飯先回家,附近有間比較耀眼的日式小店,門口掛了多燈~其實收工都有成日經過,但就無試 😃天婦羅炸蝦$68炸蝦即口即炸好脆口,但粉略為厚左小小菊一人前$178三文魚壽司北寄貝壽司油甘魚壽司章紅魚壽司甜蝦帶子壽司鮮藍鯨壽司池魚壽司鮮八爪魚壽司加州卷壽司本身不抱太期望,但都有意外驚喜~刺身新鮮,飯比一般壽司細,男仔就可能未必夠食溫泉蛋魚生沙律$68份量算多,沙律醋加上溫泉蛋拌勻,增加魚生的嫩滑鮮美

天婦羅炸蝦$68
炸蝦即口即炸好脆口,但粉略為厚左小小

菊一人前$178
池魚壽司
鮮八爪魚壽司
加州卷壽司

溫泉蛋魚生沙律$68
份量算多,沙律醋加上溫泉蛋拌勻,增加魚生的嫩滑鮮美
2023-02-07
5 分鐘 (堂食)
2023-02-05 63 瀏覽
第一次星期六嚟食lunch,平時weekday嚟食dinner都未見過咁多人,今次要排隊入座。已經食過幾次,第一次食lunch;啲set 都幾抵食,有凍/熱食揀;定價$60幾到$100幾,豐儉由人;定食都幾豐富,全部都跟沙律、麵豉湯、茶碗蒸,仲有一包紙包飲品;刺身同壽司都算新鮮。🍣『M03 人氣壽司定食』$98三文魚2件,火灸油甘魚,皇帝蟹棒,火灸辣味魷魚,火灸鰻魚,火灸左口魚,火灸醬油漬三文魚2件,加州卷2件⋯⋯🍜『M04 壽司刺身烏冬定食』$118三文魚刺身2件,甜蝦刺身2隻,池魚刺身2件,三文魚壽司 1件,吞拿魚赤身壽司1件,油甘魚壽1件,真鯛壽司1件,醋鯖魚壽司1件,烏冬1碗⋯⋯🍱『M09 四色魚生丼 』$118三文魚,活赤貝,池魚,甜蝦。📍 東京街日本料理 (西洋菜南街) (太子)太子西洋菜南街228號地舖。好味指數:🌕🌕🌕🌕🌑回味指數:🌕🌕🌕🌕🌑

已經食過幾次,第一次食lunch;啲set 都幾抵食,有凍/熱食揀;定價$60幾到$100幾,豐儉由人;定食都幾豐富,全部都跟沙律、麵豉湯、茶碗蒸,仲有一包紙包飲品;刺身壽司都算新鮮

🍣『M03 人氣壽司定食』$98

壽司1件,醋鯖魚壽司1件,烏冬1碗
M04 壽司刺身烏冬定食

⋯⋯
🍱『M09 四色魚生丼 』$118
三文魚,活赤貝,池魚,甜蝦
M09 四色魚生丼

📍 東京街日本料理 (西洋菜南街) (太子)
太子西洋菜南街228號地舖

好味指數:🌕🌕🌕🌕🌑
回味指數:🌕🌕🌕🌕🌑
2023-02-04
7 分鐘 (堂食)
M04 壽司刺身烏冬定食
M09 四色魚生丼
2023-02-01 2374 瀏覽
新年過後,陸續收到去完日本嘅同事手信,東京,大阪,福崗………。搞到我已經決定晚餐要食日本菜嚟平衡返個心理。就去東京……………………….街啦 (哈哈….),門口裝飾已好鬼和風打開木門,店內面積唔算大,但入座率已經有八成,好彩仲有張二人枱。友人主食點咗個三文魚海膽籽盛丼($188),有埋蒸蛋,沙律及麵豉湯,相當豐富。成個丼被厚切三文魚及海膽覆蓋咗一大半,玉子及蟹柳仍能佔領當餘位置,成個丼顏色配搭搶眼。厚切三文魚入口鬆軟,又夠口感; 至於海膽啦喎,當然要配飯及魚籽一齊食啦。海膽嘅鮮甜味與脆卜卜又咸香嘅魚籽係味蕾先後爆發,正呀。小食要串燒當然唔少得,就叫燒牛舌 ($28)及燒雙椒一口牛 ($28)啦推介呢客燒牛舌,有一定厚度,入口有燒烤香味,而件牛舌亦相當嫩滑,加少少少黑椒調味,一串唔係幾夠喉……….哈哈。而串燒雙椒一口牛就給比下去了,但都係正常水準啦。另一客主食出場…………………菊 壽司定食 ($178),亦有蒸蛋,沙律及麵豉湯。壽司種類包括魚類,貝類及海產類都有D,幾多樣化。佢地就係三文魚,原隻北寄貝,油甘魚,鱆紅魚,甜蝦,帶子,赤身,八爪魚,池魚及加州卷壽司細細舊,絶對可以輕鬆食晒全部,

友人主食點咗個三文魚海膽籽盛丼

($188),有埋蒸蛋,沙律及麵豉湯,相當豐富。

而串燒雙椒一口牛就給比下去了,但都係正常水準啦。

壽司種類包括魚類,貝類及海產類都有D,幾多樣化。

壽司細細舊,絶對可以輕鬆食晒全部,可以有空間叫其他嘢食。帶子壽司係我嘅至愛,飯粒鬆軟醋度適中,一啖一舊快靚正。

二大枱枱面唔大,建議可以之後加單,咁就食得輕鬆啦。
食物方面,價錢好平,而且份量都幾多,幾抵食。叫左三文魚壽司拼盤、串燒拼盤、海膽壽司、軟殼蟹壽司 同 雜錦天婦羅。但海膽唔新鮮紫薯天婦羅亦無煮熟,咬落勁硬餐廳職員方面,著西裝戴眼鏡嘅職員好有禮貌但另一名綁馬尾嘅男侍應,不停係餐廳客人進食期間,莫名其妙更換醬油樽、醬油碟,而且放低個下超級大力,發出嘈音,嚇親唔少食客一個小建議,如果餐廳唔希望客人慢食傾計,可以設用餐時間限制,入座前告知就得。好似該名侍應嘅做法就顯得十分趕客了。
食物方面,
價錢好平,而且份量都幾多,幾抵食。
但海膽唔新鮮

紫薯天婦羅亦無煮熟,咬落勁硬

餐廳職員方面,
著西裝戴眼鏡嘅職員好有禮貌

但另一名綁馬尾嘅男侍應
不停係餐廳客人進食期間,
莫名其妙更換醬油樽、醬油碟,
而且放低個下超級大力,發出嘈音,
嚇親唔少食客

一個小建議,
如果餐廳唔希望客人慢食傾計,
可以設用餐時間限制,入座前告知就得。
好似該名侍應嘅做法就顯得十分趕客了。

三文魚壽司拼盤
串燒拼盤
2023-01-30
三文魚壽司拼盤
2023-01-26 76 瀏覽
·太子| 東京街日本料理去完拜年好肚餓係附近搵食見到哩間餐廳嘅定食好吸引又見到好多人食緊都應該唔差決定入去醫吓個肚😆入到去店內員工都好有禮貌☺️- 什錦刺身定食三文魚 赤身 油甘魚 八爪魚 章紅魚 帶子 北寄貝 甜蝦全部刺身都係厚切仲要好鮮甜定食仲跟咗白飯 味增湯 茶碗蒸 同沙律🫶🏻- 壽司刺身烏冬定食刺身: 三文魚 甜蝦 池魚壽司: 三文魚 赤身 油甘魚 真鯛 醋鯖魚跟咗碗烏冬 茶碗蒸 沙律 味增湯最中意係個池魚刺身 有油香啲肉質又爽口🤤
太子| 東京街日本料理

壽司: 三文魚 赤身 油甘魚 真鯛 醋鯖魚
跟咗碗烏冬 茶碗蒸 沙律 味增湯
最中意係個池魚刺身 有油香啲肉質又爽口🤤

2023-01-26
5 分鐘 (堂食)
2023-01-17 92 瀏覽
朋友係太子返工,逢逢佢生日就比佢揀食乜,屬於地頭蟲嘅佢就揀咗東京街,果然冇介紹錯入到去感覺cozy, 座位好寬敞1. 蟹膏蟹肉沙律啲沙律醬遮住咗,勁多蟹膏同埋蟹肉啊,仲要好濃味,唔似D冰咗好耐既蟹肉咁冇哂味2. 墨汁海膽餅好有驚喜,就咁睇黑蚊蚊開頭以為係燒蘑菇😂一咬落去,D海膽汁即刻洶湧而上,好香好creamy, 記得趁熱辣辣嘅時候食3. 燒秋葵金菇肥牛卷 + 燒帆立貝燒得啱啱好,金菇肥牛卷個汁調味恰到好處,唔會太甜4. 大盛丼唔好講味道住,見到個樣都已經大快朵頤,樣樣刺身都係我鍾意食嘅,有牡丹蝦,海膽,魚子,吞拿魚腩,吞拿魚蓉,帶子,油甘魚,赤貝,超!級!新!鮮!每件都好夠份量,仲送沙律茶碗蒸同埋麵豉湯,呢個價錢真係物有所值!今次experience 好好,以食物嘅質素來講一啲都唔貴,一定會再嚟

入到去感覺cozy, 座位好寬敞

1. 蟹膏蟹肉沙律

2. 墨汁海膽餅

3. 燒秋葵金菇肥牛卷 + 燒帆立貝
燒得啱啱好,金菇肥牛卷個汁調味恰到好處,唔會太甜

4. 大盛丼

2022-11-12 264 瀏覽
行過太子想食日本嘢,經過見到呢間。就諗住入去試吓,個環境都幾舒服都似日本嘅居酒屋,音樂唔算好大聲會幫住日本嘅音樂。前菜叫左個牛油果沙律,個沙律充滿蛋黃醬又幾開胃。今日特別想食生蠔,就叫咗兩隻試吓先。師傅處理得都幾好,蠔身好飽滿,食落口好creamy 充滿海水味。當然要食壽司啦,叫左櫻一人.極向壽司定食。怪獸三文魚腩都幾肥美,金目鯛就好彈牙,佢啲魚生做得幾好,全部食物都好新鮮。池魚好鮮甜,鮮藍鰭赤身食落去有啲似大拖拿,活赤貝超級爽口。珍寶帶子好震撼好鬼死大隻,入口鮮甜。海膽幾新鮮,唔係嗰啲食落口好重明礬味既海膽。食完海膽之後再食牡丹蝦已經冇咩味。最後叫咗個北海道雪花牛肉鍋,個鍋好多牛肉,過一過壽司嘅凍氣,加埋白飯食真係一流。

前菜叫左個牛油果沙律,個沙律充滿蛋黃醬又幾開胃。

當然要食壽司啦,叫左櫻一人.極向壽司定食。

池魚好鮮甜,鮮藍鰭赤身食落去有啲似大拖拿,活赤貝超級爽口。

2022-11-07 251 瀏覽
前幾日lunch 去左太子始創中心對面既「東京街」食日本菜🍣非常有驚喜✨佢哋平民價錢,高級日本🇯🇵料理質素👏🏻,餐廳門面非常有日本風格,令你有置身於日本旅行感覺🥂。餐廳既刺身壽司🍣非常有水準,午市既極尚火炙壽司定食$128,有十二件火灸壽司,十分豐富👏🏻,最出色既係怪獸鰻魚、三文魚腩同埋蒜香帶子,海鮮鮮甜好味😋,各款壽司有不少口感,真正大滿足。另外加點日本海膽軍艦✨海膽新鮮好味,軟棉香滑👍🏻,而澳洲生蠔🦪大大隻,肥美又好味,估唔到日式料理店既生豪可以如此新鮮好味。而北海道雪花牛肉鍋$108加配烏冬$18夠曬份量,雪花牛肉肥瘦適中,嫩滑有咬口,配埋豆腐、金菇、粉絲等等,十分抵食。餐廳整體質素十分高而且抵食,性價比十分高。👍🏻

餐廳整體質素十分高而且抵食,性價比十分高。👍🏻
2022-11-04 213 瀏覽
這是👦🏻「生日月」的尾聲繼續是全家至愛的日本菜🍣🍱🍤地點在太子始創中心對面非常方便🚩而且性價比很高👍🏻前菜先來一客芒果蟹籽沙律 $48🥗🥭賣相非常吸引用料又多又新鮮💯主菜選了一客生、一客熟「菊壽司定食」$178本身是一人份一盤壽司🍣12件,配麵豉湯件件都是厚件魚生🤩新鮮度十足👦🏻一個人差不多吃光一整盤沒留給👩🏻😒😒😒😒熟食是安格斯牛扒🥩 $138配菜有炒雜菜🥦和沙律菜🥒還有大大碗白飯🍚牛扒烤得正好,粉嫩粉嫩的😋再多點一客天婦羅蝦🍤$68有5️⃣隻大蝦肉質和味道都不錯😍吃得出質素來🆒滿意度和回頭率都很高的一家良心日本店👍🏻👍🏻👍🏻
這是👦🏻「生日月」的尾聲
繼續是全家至愛的日本菜🍣🍱🍤

地點在太子始創中心對面
非常方便🚩
而且性價比很高👍🏻

前菜先來一客芒果蟹籽沙律 $48🥗
🥭賣相非常吸引
用料又多又新鮮💯

主菜選了一客生、一客熟
「菊壽司定食」$178
😒😒😒😒

熟食是安格斯牛扒🥩 $138
配菜有炒雜菜🥦和沙律菜🥒
還有大大碗白飯🍚
牛扒烤得正好,粉嫩粉嫩的😋

再多點一客天婦羅蝦🍤
$68有5️⃣隻大蝦
肉質和味道都不錯😍
吃得出質素來🆒

滿意度和回頭率都很高的一家良心日本店👍🏻👍🏻👍🏻

門面兩個對稱日式燈籠同日式推門,滿滿日本風情🇯🇵一人晚餐恩物!$178食到9款壽司🍣我自己習慣由白身魚食到赤身魚🐟🔸甜蝦好鮮甜,蝦肉彈牙🦐🔸帶子肉身豐厚,爽口彈牙🔸鮮八爪魚八爪魚處理不當便會有腥味,東京街的八爪魚無論是色澤,還是味道都屬於上乘!🔸 原隻北寄貝口感一流,顏色呈橙紅色,勾起食欲🔸池魚魚肉細膩,油香味濃🔸油甘魚味道鮮甜,與池魚前後進食可以互相提鮮🔸章紅魚好驚喜百幾蚊套餐有章紅魚,口感紮實,回甘味重🔸鮮藍鰭赤身肉質紅赤,肉厚味濃🫶🏻🔸加州卷蟹籽加州卷是傳統風味!不死鹹的沙拉醬非常夾逢禮拜一至禮拜四,有88折優惠即刻叫多一碟三文魚厚切刺身(4件)$58非常抵食!食材新鮮
門面兩個對稱日式燈籠同日式推門,滿滿日本風情🇯🇵

🔸甜蝦
好鮮甜,蝦肉彈牙🦐
🔸帶子
肉身豐厚,爽口彈牙

🔸鮮八爪魚
🔸 原隻北寄貝
口感一流,顏色呈橙紅色,勾起食欲
🔸池魚
魚肉細膩,油香味濃

🔸油甘魚
味道鮮甜,與池魚前後進食可以互相提鮮
🔸章紅魚
好驚喜百幾蚊套餐有章紅魚,口感紮實,回甘味重
🔸鮮藍鰭赤身
肉質紅赤,肉厚味濃🫶🏻
🔸加州卷
蟹籽加州卷是傳統風味!不死鹹的沙拉醬非常夾

逢禮拜一至禮拜四,有88折優惠
即刻叫多一碟三文魚厚切刺身(4件)$58非常抵食!食材新鮮
2022-10-26 173 瀏覽
我好鐘意食刺生魚生之類嘅,上網睇到呢間餐廳嘅刺生好正咁所以叫咗同我一樣都係鐘意食日本野嘅朋友去試吓😋。我哋叫左一個牛油果🥑沙拉,好清爽,牛油果生熟啱啱好👍🏻,然後叫左2隻澳洲生蠔🦪,哇!肥美多汁,又唔腥,配埋餐廳自家製的海鮮蕃茄辣醬我仲飲埋佢啲汁呀!😍除此之外,我哋都叫咗一個東京首座,飯團上面有玻璃蝦、海膽、帶子、三文魚子,好有層次,咬落好有口感。😋最後叫咗一個大盛丼,老闆好大方!飯上面嘅刺生真係暴多又厚切,就黎滿寫,又好多款!有海膽、三文魚腩、拖羅、蔥花拖羅魚容、帶子、蟹肉、蟹膏、活赤背、油甘魚、牡丹蝦、鮑魚,每件魚生都好肥美又鮮甜。😍😍今餐真係好滿足呀!!!下次一定要再黎過!!😍😋

牛油果沙律

澳洲生蠔

東京首座

大盛丼

今餐真係好滿足呀!!!
下次一定要再黎過!!😍😋
牛油果沙律
澳洲生蠔
東京首座
2022-10-21 97 瀏覽
餐廳位於太子,主打的就是日式料理,距離地鐵站只需要3分鐘左右,方便又快捷。以小店形式經營,座位雖小,但五臟俱全,加上內裏燈火通明,乾淨又衛生。菊一人•壽司定食,包含了三文魚、原隻北奇貝、油甘魚、章紅魚、甜蝦、帶子、鮮藍鰭赤身、鮮八爪魚、池魚、加州卷。作為一人份量,選擇真的不錯,但最重要的當然就是新鮮又美味,挑選的選材新鮮,但令我最驚喜的就是師傅的手握飯,入口粒粒分明,充滿口感和不黏口。三文魚刺身(厚切),香港人的最愛,還是用料新鮮。日本土佐豆腐,外皮香脆可口,配搭醬汁,外裡軟滑又可口。煉奶芝士年糕,作為甜品,真是一個不錯的選擇,香脆的外皮,內裏拉斯的芝士,配搭香軟的年糕,再加煉奶,配搭起來鹹鹹甜甜,正正是一餐完美的結束。

三文魚刺身(厚切),香港人的最愛,還是用料新鮮。
日本土佐豆腐,外皮香脆可口,配搭醬汁,外裡軟滑又可口。
2022-10-18 93 瀏覽
東京街日本料理餐廳位係西洋菜南街,由太子地鐵站B2出口,直行過去5分鐘唔使,十分方便,就在始創中心對面,門口已經充滿日本風情,仲以為自己去左日本 🇯🇵,店舖不算很大,但還算舒服,店員也很Nice充滿日本風情的裝飾一坐下,先嚟一杯綠茶,一碗面豉湯,面豉湯是我飲過都算最好味的,不太鹹,有不少海帶和豆腐,熱辣辣,天氣轉冷飲一啖身暖暖的,仲有一小碗芝麻沙律刺身新鮮,都算厚切$158炸芝士蛋年糕,脆脆的外皮包着暖暖芝$32生蠔$84雜錦壽司,豉油燒三文魚,第一次食,滿口三文魚兩人埋單$372
東京街日本料理
充滿日本風情的裝飾