2012-11-09 468 瀏覽
自從上年,與家人到台灣旅遊,吃過當地美食,其中最令我印象就是當地稱之「車輪餅」的小食,一直令我念念不忘,掛念至今。在多個月前,經過旺角的街頭小食檔看到原來香港也有售賣,心感興奮,想不到香港的街頭小食已漸漸變得國際多元化,難得經過當然要買來一嚐,做法相似但香港取名為「叮噹餅」,味道有三種口味,分別是豆沙、奶黃和椰絲,相比起台灣的十多款口味,甜鹹俱備,除了基本的紅豆和奶黃的餡,還有芋頭、蘿蔔絲、芝麻、綠豆和菜脯等等,味道層出不窮,香港實在不能媲美。最近,為了考試的事忙碌著,連家門也沒踏出一步,所以老爸專程走到旺角的<東京站 章魚小丸子>買我最喜歡的街頭小食「叮噹餅」作為支持,令我大為感動!拿到回家時還存有一絲暖意,把盒打開,香氣充滿四周,頓時令人食慾大增!兩款外型一樣的叮噹餅,就隨便挑一款先嚐。其實所謂的「叮噹餅」就是由日本的銅鑼燒演變而來,我個人覺得兩者味道差不多,只是叮噹餅的餅皮麵粉奶油味較重,兩者各有千秋,而且在台灣的車輪餅不但餅皮薄脆,餡料比例更是令人滿意,做得比香港出色許多!可能是香港少有這類型的小食,加上現時百物騰貴,所以單買一個也要$6呢!豆沙叮噹餅(4/$2
豆沙叮噹餅&椰絲叮噹餅
兩款外型一樣的叮噹餅,就隨便挑一款先嚐。
外型
豆沙叮噹餅
豆沙餡入口非常綿密
餡料份量十足
餅皮軟熟煙韌
豆沙叮噹餅(4/$20):用力撕開,叮噹餅內裡藏有非常多的豆沙餡
,豆沙細緻綿密,入口即化,味道雖然甜卻一點都不膩,水準依然保持出色,簡直俘虜了一班紅豆迷的心。另外,餅皮方面充滿蛋香,用手輕輕按一按,有回彈效果,入口軟熟煙韌,外層輕微帶脆用上與雞仔格一樣的蛋漿,因此餅皮味道勁似雞仔格
椰絲叮噹餅
內餡質感嫩滑
椰絲叮噹餅(4/$20):餡料份量比豆沙少,甜度剛好不過份,奶味濃香,反而椰絲被淪為配角,味道不太突出,搶去主角的位置,幸好,餡料質感嫩滑之餘,亦帶有椰絲口感,配合著餅皮一起吃味道非常合拍,質素不比豆沙餡的好,但仍算不欲之作。
要在香港找到台灣地道口味的叮噹餅真是很難,但這間的叮噹餅已屬很有水準,百吃不厭!叮噹餅份量甚大,飽肚感極高,是相對果腹的小食,何況吃過兩大盒的叮噹餅,更加是充滿體力,變身為小叮噹
,繼續跟書本拼搏!
豆沙餡入口非常綿密
餡料份量十足
餅皮軟熟煙韌
內餡質感嫩滑
  • 豆沙叮噹餅
2012-08-17 552 瀏覽
經過此店,見到有幾得意既日式Q餅,同埋叮噹餅有紅豆味、奶黃味、椰絲味一個叮噹餅$6,四個$20我不嬲對椰絲無咩興趣,所以揀咗2個紅豆味+2個奶黃味($20)另外,日式Q餅有20款唔同既口味選擇,令到我心大心細最後揀咗芝士粟米帶子紫菜($18)先講叮噹餅紅豆太甜,幸好外皮夠蛋香味,還挺濃郁的,而且不太甜可以中和番甜漏既感覺返而我認為奶黃味的餡甜而不膩,同埋餡料十分之滑溜,讚!初嚐日式Q餅的芝士粟米帶子紫菜,我覺得芝士與其他配料味道挺夾的但唯一美中不足的是餅皮太脆,食既時候會跌到周圍都係,好麻煩整體最好味既係奶黃味叮噹餅,可以一嚐!

一個叮噹餅$6,四個$20
另外,日式Q餅有20款唔同既口味選擇,令到我心大心細
最後揀咗芝士粟米帶子紫菜($18)
奶黃味叮噹餅
先講叮噹餅
返而我認為奶黃味的餡甜而不膩,同埋餡料十分之滑溜,讚!

但唯一美中不足的是餅皮太脆,食既時候會跌到周圍都係,好麻煩

整體最好味既係奶黃味叮噹餅,可以一嚐!
5 分鐘 (外賣自取)
奶黃味叮噹餅
2012-07-06 433 瀏覽
旺角不是我常去的地區,之前在尖沙咀看完電影,散場後沿彌敦道一直走,約了網友在某間商場的大堂交換物件,完成交換後,難得身在旺角熱鬧的街道,當然要逛逛街。行至晚上八時,還未食晚飯,看到這裡的日式Q餅似乎不錯,有很多不同的配搭,看別人買了Q餅,即叫即製,我也忍不住買一份 - 芝士蘑菇煙肉,在等待的時間我把店員製餅的步驟拍下,餅底雖然很薄,放上的配料卻很多,餅底摺疊起來時,變成厚厚的饀餅,非常鬆脆,只是煙肉和蘑菇都煎得不夠熱,散發不出食材的香味,相信選擇素菜口味,例如栗米紫菜肉鬆,味道會夾啲。
2011-05-27 201 瀏覽
很久也沒有到旺角掃街, 一早起來心兒忐忑地召喚我, 腦電波也映出一些肥姐串燒、燒餅皇等美食的影像來打擾我, 我忍受着忍耐着......直到下午,我的身體和手脚都像着了魔般不由自主地逼我換上街服及穿波鞋。 就是這樣我被帶上巴士, 乘車到旺角去。旺角街頭多了很多大大小小高高矮矮的美國水兵, 他們也很識食, 識嚟旺角掃街。 我第一站就要嚟食$16超巨型嘅串燒金菇肥牛卷及$13超厚身的串燒鴨胸。 我記得好似是每樣加咗1蚊價。當阿姐幫我煮熱時, 我見到一個阿兵哥用半鹹淡廣東話同阿姐講:「三個。」阿姐好似認得佢咁, 笑住口問返佢:「今次要三個??」手也豎起三隻手指,阿兵哥點下頭而佢旁邊嘅水兵兄弟就問佢地講乜野, 阿兵哥就解釋俾兄弟聽, 而且重教佢講廣東話嘅一至十。後來發展成點就唔知啦, 因為阿姐pack好咗我盒食物, 一手交錢一手交貨, 我就行去旁邊間Coco買珍珠奶茶啦~~巨型嘅串燒金菇肥牛卷...一串有4巨件, 阿姐剪開就有8粒, 別人街鋪一碟4粒小吃都要賣十多元一客, 還要size是這兒的二分之一。超厚身的串燒鴨胸就一串3厚件, 阿姐又剪開就有6塊。 阿姐還加上唔辣兼甜甜地又有花生粒的

巨型嘅串燒金菇肥牛卷...一串有4巨件, 阿姐剪開就有8粒, 別人街鋪一碟4粒小吃都要賣十多元一客, 還要size是這兒的二分之一。超厚身的串燒鴨胸就一串3厚件, 阿姐又剪開就有6塊。 阿姐還加上唔辣兼甜甜地又有花生粒的沙爹醬, 能令熱辣辣串燒加點南洋風味。
我估計4巨件金菇肥牛卷已經要用完整包金菇, 所以弄熟後的卷都含有很多鮮甜菇汁, 而肥牛把這些含汁的熟菇狠狠到包牢着, 牛肉汁與菇汁混合地充斥口腔。 至於鴨胸呢......可能煮的時間掌握得準, 所以鴨胸沒有煮得乾巴巴, 加上厚切皮下脂肪厚, 所以滿口膏腴脂潤。

吃畢倒有小滿足, 不過我還是要去找「下一站, 幸福!」(繼續去掃街
2011-05-24
外賣自取
$14.50 (下午茶)
  • 超巨型嘅串燒金菇肥牛卷
  • 超厚身的串燒鴨胸
2010-08-22 159 瀏覽
 最近真的愛上了小丸子這間店了,從遠處都能聞到香味,每次都不能抵擋它的誘惑而買下了佢的食物才行。 這次仍是要了叮噹餅♥,兩個豆沙﹑一個椰絲﹑一個奶皇,外賣三個給媽媽吃,一個自己吃了豆沙,本來一個五元,四個只要十八元,真伐算! 我覺得叮噹餅仍然是傳統的豆沙味最棒!不過不知道媽媽喜歡什麼味道所以三種味道都買齊了。整個叮噹餅都充滿了餡料,各種香味都飄進我小小的鼻子裡,真想把其他的都吃掉了! 個人很喜歡豆沙的味道,吃下去很有口感,豆沙味令人都會更加開心,哈哈而其他的味道就不太清楚,不過媽媽說三個都很好吃,不過還是最愛豆沙♥

最近真的愛上了小丸子這間店了,從遠處都能聞到香味
,每次都不能抵擋它的誘惑而買下了佢的食物才行。

這次仍是要了叮噹餅♥兩個豆沙﹑一個椰絲﹑一個奶皇,外賣三個給媽媽吃,一個自己吃了豆沙,本來一個五元,四個只要十八元,真伐算

叮噹餅 ♥
外賣盒 ♥
2010-08-21
叮噹餅 ♥
外賣盒 ♥
2010-08-17 136 瀏覽
 去完cafe,就到了小丸子的店,今次不想吃小丸子,所以叫了一個叮噹餅,這次要了豆沙味。 叮噹餅傳出一陣陣的香味,我放置了十至十五分鐘,仍然是暖暖的,咬下去仍是充滿豆沙的香味。豆沙佈滿叮噹餅內,只吃了一個,但我吃完都很飽了,實在不錯

2010-08-12 114 瀏覽
 一直覺得這間店的章魚小丸子很好吃,價錢亦很平民化,14元6粒(雖然加了價兩次)。但仍不比日船差。 這間店的醬料很足夠,紫菜也不會吝嗇,而且放了一會兒也是熱辣辣的!如要吃小丸子,這店一直是我的首選!

2010-06-29 49 瀏覽
食完Pepper Lunch未夠喉, 繼續係旺角搵野食突然間想食章魚丸, 路經此店, 於是就買盒試下其實有時候食章魚丸係好睇運氣, 我自己就運氣麻麻, 每次食既章魚丸一於粒章魚細到食左都唔知, 一係就無章魚係裡面$14有6粒, 價錢合理, 章魚丸微熱汁醬方面, 店員落手重左, 下次食既話要叫佢輕手D第一啖咬落已經食到有章魚, 很好再咬, 原來唔止一粒章魚, 唔錯三咬,食哂餡料夠, 幾好幾好, 好開心食到有章魚既章魚丸 (唔係搞gag, 呢個世界真係有章魚丸係無章魚)
食完Pepper Lunch未夠喉, 繼續係旺角搵野食

突然間想食章魚丸, 路經此店, 於是就買盒試下

, 一係就無章魚係裡面

$14有6粒, 價錢合理, 章魚丸微熱

汁醬方面, 店員落手重左, 下次食既話要叫佢輕手D

第一啖咬落已經食到有章魚, 很好

再咬, 原來唔止一粒章魚, 唔錯

三咬,食哂

2010-06-28
  • 章魚丸
2010-06-28 54 瀏覽
這裡的QQ餅,與可麗餅(CREPE)與 班戟(Pancake) 其實..已經續漸融化為同一種美食了!只要是一個煎既麵餅再加些咸或甜的餡再捲起就是了。這天,朋友好想食crepe!旺角有很多食crepe的選擇,例如在朗豪城的Mamma Mia Gelato,新世紀的麻布茶房和女人街的小食店!最後,看過Mamma Mia Gelato唔岩心水就去左女人街到睇雖然這裡的qq餅只售$18,但是它沒有CREAM也沒有雪糕,我們ORDER的這個香蕉朱古力很DRY呀 哈哈,不過沒關係吧,過過口隱也好!這個QQ餅即叫即整,阿姐身手純熟。很快便將適當份量的餅漿倒在煎PAN上,她不需要用殼來控制份量,隨手一倒就已經剛剛好!接著等它熟了一點點便將原條香蕉切面放在上面,再加上朱古力醬,再用純熟的手勢把餅摺起來,壓兩壓,就送到我們手裡!她壓的手勢很好,可能是用了陰力,壓一壓也不會壓破或弄串!我們當然要趁它熱辣辣的時候品嚐啦!它是微微脆邊的,內面的餅底又煙煙UN UN。一開始吃的時候,都吃不到朱古力醬。吃到下面,朱古力醬係咁標出黎,標到腳呀鞋呀衫呀地下都係...朋友仲食到嘴角都有添 即刻影底佢先!其實,食完這個Cr

哈哈,不過沒關係吧,過過口隱也好!

即刻影底佢先!

其實,食完這個Crepe,我都唔係好滿足..因為美中不足的是沒有cream & 雪糕做餡呀!
我真係好想食雪糕
好多CHOCO醬呀!
睇下佢食到幾輪進..XD
1K
2010-05-10 39 瀏覽
好一排冇吉魚蛋掃街了. 今日行mk, 吉返夠本先~行經呢頭, 見d 魷魚都好似燒得好像樣, 叫了一串.要13蚊呢.阿姐將佢由個串竹籤放進個兜內.再加d 醬及辣汁.d 汁初初有d 甜, 之後便勁辣!係兩段的口感, 後勁凌厲呀!估唔倒咁勁; 但講返塊肉, 雖不算好爽, 但都幾好咬口, 燒得唔太燶了, 幾入味.但13蚊又真係幾貴~
好一排冇吉魚蛋掃街了. 今日行mk, 吉返夠本先~
行經呢頭, 見d 魷魚都好似燒得好像樣, 叫了一串.
要13蚊呢.

阿姐將佢由個串竹籤放進個兜內.
再加d 醬及辣汁.
d 汁初初有d 甜, 之後便勁辣!
係兩段的口感, 後勁凌厲呀!
但13蚊又真係幾貴~
汁幾辣, 肉都幾鮮
$13 (宵夜)
汁幾辣, 肉都幾鮮
2010-04-07 44 瀏覽
尋晚去旺角,有個同事介紹呢間魚蛋點好食。呢日終於有機會試下,十蚊有一份,一份就有十粒。辣辣魚蛋講堅,我既程度認為可以再辣。佢辣得黎係加左沙嗲汁,唔會一味得個辣字。講番個魚蛋,我覺得就淋左小小。不過我覺得係食得過既。正唔係正在個魚蛋,而係正在汁到。食完魚蛋,同個同事講笑咁講。將香港既魚蛋文化發揚光大,可以sell到去東京既淺草。咁樣可以宣揚香港文化之後,仲可以賺大錢。純粹講下笑,因為小丸子係其中一個好受歡迎既進口小食之一。
一份就有十粒。

辣辣魚蛋
講堅,我既程度認為可以再辣。佢辣得黎係加左沙嗲汁,唔會
係正在個魚蛋,而係正在汁到。

其中一個好受歡迎既進口小食之一。
2010-04-06
2010-02-02 43 瀏覽
奶皇叮噹餅($5):果個人似即整比我架,所以食落熱辣辣。而且好厚,d味好似雞蛋仔咁!!不過入面既奶皇唔夠奶味,但係好流!!
奶皇叮噹餅($5):
果個人似即整比我架,所以食落熱辣辣。
而且好厚,d味好似雞蛋仔咁!!
不過入面既奶皇唔夠奶味,
但係好流!!
奶皇叮噹餅~
熱辣辣架!!
2010-02-02
奶皇叮噹餅~
熱辣辣架!!
  • 叮噹餅
2009-12-28 43 瀏覽
呢款燒餅而家好少地方先有得賣,以前有就唔買,今次我同家姐經過呢度終於可以買啦,熱辣辣又有好多款式選,有紅豆味、奶皇味及椰絲味。我最中意食紅豆味,所以買左2個紅豆、1個奶皇及1個椰絲。款紅豆又香又熱又多豆,好正!而我家姐最中意食奶皇及椰絲,故個2個係買俾佢既,佢話奶皇又香又滑,而椰絲又香。所以下次再經過呢度都要再買先得。正!
各款燒餅
2009-12-23
各款燒餅
2009-12-26 39 瀏覽
在MK見未開飯買0的小食頂住肚先,要了串燒魷魚﹗12蚊串唔平喎﹗見老闆用剪刀剪一粒粒,再放在小膠盒中,衛生唔會滴到周圍都係﹗魷魚有咬口彈牙,個汁有沙爹香亦夠哂辣,剪埋剪埋幾十粒,兩個人食會比較好,我一個人食一串多左0的﹗我食野其實唔太鍾意多汁的食物,愛吃原味,多汁總是覺得會蓋過其原有口感味道,就像呢度出品的這個魷魚,吃不出魷魚的味道,一切也是沙爹同埋辣,反而我覺得如果要辣的話在上面可以加少少辣粉來燒,會更加原汁原味﹗
在MK見未開飯買0的小食頂住肚先,要了串燒魷魚﹗

其他
2009-12-09 28 瀏覽
經過幾次,都想試試這的小食,但無quota了,因為大家在登大士街都常都已大戰連場!5元而已的叮噹餅,對你身體來講的卡路里是不少.令人更失望的是完全唔熱!叫了奶黃味,在display的是整個橫切面都是奶黃.實物呢?只有中心部分的一點,大約只有整個橫切面的30%.騙人.奶黃,有點甜,其實味道應該不錯,但是奶黃餡太少太少,點試真個味?