2024-05-27
今日平日放工約咗朋友係上環見面, book咗一間omakase。環境十分舒服, 裝修都十分有格調。今日既前菜就係北海道白蘆筍, 螢光魷魚同埋水雲。呢幾道清爽小菜令我食慾大增, 好期待下一道菜色!真鯛薄切配大蔥酸汁同紫蘇葉花,展現咗原味鮮甜,層次分明嘅口感令人一口接一口停唔到手。 赤貝同橘子嘅組合都係意外驚喜,兩者交織出獨一無二嘅風味體驗!平貝同海膽蛋黃醬絕對係我嘅最愛,濃郁嘅口感加上豐富嘅層次,真係人間美味!長崎生蠔都係一絕,配埋紫菜酸汁提味,清爽中帶點腥味,令人欲罷不能。深海池魚嘅燒烤同生魚片兩食,透過唔同嘅烹調手法帶出魚肉嘅唔同風味,再加埋醬油同芥末,辛香爽口令人吮指回味。 伊勢海老個湯汁都係驚為天人,鮮甜嘅龍蝦肉浸喺濃厚嘅高湯入面,真係想一啖氣喝晒!金目鯛配柚子皮清新爽口,北海道青柳魚肉質細嫩,燒過嘅北寄貝又帶點竹炭鹽嘅獨特風味,每一道菜都令人大開眼界。最後以魚麵豉湯作結,溫潤濃厚嘅口感令人身心都被徹底溫暖。甜品嘅芒果同蜜瓜都係清甜多汁,為呢場味覺盛宴劃上完美嘅句號。總括嚟講, 好滿意今晚既菜色, 絕對要再嚟呢度體驗一番。
最後以魚麵豉湯作結,溫潤濃厚嘅口感令人身心都被徹底溫暖。
總括嚟講, 好滿意今晚既菜色, 絕對要再嚟呢度體驗一番。