2021-10-16 60 瀏覽
這是一間有特色的糖水店,店舖在二樓,一上去就給人乾淨舒服感覺,店內以淺青色為主,枱與枱空間足夠,每枱亦有一盤花,有二人枱適合情侶,轉角枱適合4個朋友,最喜歡的是有像日式的Bar枱,可以一邊食一邊望住廚師準備食物。甜品以杏仁,榴連,蜜爪,芒果為主,用爽冰,豆腐花,湯圓和吸吸表現各食物的味道,有熱有凍。🌼蜜瓜爽冰這次選了蜜瓜爽冰,蜜瓜和冰都切得好細粒,食落好有口感,加上蜜瓜味雪糕,滿分💯。如果你是榴連控,一定要試他們的榴連爽冰,一定好味,因為店主講他們是用最適合做甜品的泰國榴連來做,選料認真。🌼全家福湯圓湯圓選了全家福,貪它一次試足3款味道,有榴連,抹茶同黑芝麻,個湯不是只有糖的甜味,還加了其他,估計是桂花,又是滿分💯。🌼咖啡杏仁茶最後是咖啡杏仁茶,是我最喜歡的😍。首先,咖啡以冰上,與熱杏汁分開,要自己將熱杏汁放在咖啡冰,這過程打卡一流。其次,咖啡是齋啡,甜的熱杏汁將苦的冰咖啡熔化,混合出來的味道一流,想甜啲或苦啲自己可以控制,又是滿分💯。

🌼蜜瓜爽冰

蜜瓜爽冰
全家福湯圓
咖啡杏仁茶
2021-10-16 27 瀏覽
尖沙咀新開甜品店🌿走小清新風格主打杏仁甜品系列, 有杏仁燉蛋白、杏仁芝麻品鮮、杏仁茶等等, 亦有一系列中式糖水、豆腐花、鮮果爽冰🔸必試 - 杏仁茶燉蛋白*每日限量1️⃣0️⃣0️⃣碗*杏仁每日新鮮現磨, 經過隔渣工序, 人手壓杏汁, 啖啖真材實料😋杏仁味好香濃, 完全唔係杏仁香精/加工味道嗰種! 入口順滑, 唔會食到杏仁粉粒; 燉蛋白口感好滑溜! 係滋潤養顏嘅甜品❤️🔸芒果奶昔雙皮奶上面鋪上新鮮芒果肉🥭, 用上菲律賓芒果, 大大片好鮮甜, 中間有芒果奶昔沙冰, 底層係雙皮奶, 享受三重好滋味! 🔸芝麻湯圓湯圓會配桂花糖水, 帶一點清甜嘅味道。湯圓皮煙韌軟糯, 一咬落去芝麻餡即刻湧出嚟, 黑芝麻味好香, 又唔會太甜~
尖沙咀新開甜品店🌿走小清新風格

🔸必試 - 杏仁茶燉蛋白
*每日限量1️⃣0️⃣0️⃣碗*

🔸芒果奶昔雙皮奶

🔸芝麻湯圓
2021-10-15
$60 (宵夜)
  • 杏仁茶燉蛋白
  • 芒果奶昔雙皮奶
2021-10-15 33 瀏覽
個日見間鋪咁爆就叫外賣啦一碗係蛋白杏仁茶 一碗係個芒果雙皮奶認真講 好死甜 杏仁咪唔算香蛋白ok Ge都滑嘅芒果個個啲雙皮奶完全冇奶味俾啲又係好死甜嘅芒果雪糕cover 哂同埋雪糕多過奶 好似唔係咁吸引兩碗野唔值呢個價囉
個日見間鋪咁爆就叫外賣啦
一碗係蛋白杏仁茶 一碗係個芒果雙皮奶

認真講 好死甜 杏仁咪唔算香
蛋白ok Ge都滑嘅
芒果個個啲雙皮奶完全冇奶味
俾啲又係好死甜嘅芒果雪糕cover 哂
同埋雪糕多過奶 好似唔係咁吸引
兩碗野唔值呢個價囉
Almond這間甜品店的甜品款式多,餐廳位置在The one商場附近,行街經過就很想去吃,位置很方便。店主很熱情,會很關心客人的意見,很有禮貌,我和家人吃了以下幾款甜品:🤗杏仁茶燉蛋白:(必食)是店舖主打甜品,蛋白份量充足,味道好吃到停不下來😆感覺很滋潤又健康,不會太甜,喜歡低糖的概念!咖啡杏仁茶:欣賞這個創意意念,咖啡和杏仁茶分開,把咖啡雪成特別的冰形狀,咖啡選料很好。我可一邊倒杏仁茶,把茶和香濃咖啡的味道融合在一起,直到咖啡味冰塊慢慢融化,每一口都有齊兩種味道,一試保証有驚喜😁😆全家福湯圓:有齊三種味道:抹茶、榴槤、黑芝麻餡料充足,榴槤選材自泰國,所以特別香滑。三種味道各有特色,打卡色彩繽紛💚💛🤍蜜瓜爽冰:吃完真的有清爽的感覺,我很喜歡蜜瓜的清新味,蜜瓜味香甜,也感受到奶的香港,再加上冰爽的感覺,很令人滿足😁對餐廳評價:5分為最高分:好吃程度:5分😆😁😆😁😆環境:4.5分🥳🥳🥳🥳🥳回頭率:5分💘💘💘💘💘服務態度:5分💯💯💯💯💯

對餐廳評價:5分為最高分:
好吃程度:5分😆😁😆😁😆
環境:4.5分🥳🥳🥳🥳🥳
回頭率:5分💘💘💘💘💘
服務態度:5分💯💯💯💯💯

• 蜜瓜爽冰
  • 杏仁茶燉蛋白
2021-10-15 14 瀏覽
今日同男朋友喺尖沙咀行街,突然想食下糖水,上網查下,就見到呢間文青風糖水店裝修都幾靚咁,而且糖水款式都好多同埋新穎,所以就決定去試吓!呢間糖水店主打杏仁奶雙皮奶,仲有佢哋嘅爽冰系列,喺咁炎熱嘅夏天,就梗係叫爽冰啦😂😂🍡榴槤爽冰 HK$59一黎到就聞到好香嘅榴槤味,店主話係用咗金枕榴槤,連啲冰都有榴槤嘅香味!連我果位對榴槤多多要求嘅男朋友都十分滿意!而家天氣咁熱嘅時候食返個榴槤爽冰,真係好爽!🍡抹茶湯圓 HK$42呢間糖水店我覺得佢哋嘅菜式都幾特別,連湯圓都有別於傳統,我都係第一次見到有抹茶湯圓🤩🤩湯底係桂花湯,飲落去甜甜地清清地,一咬落去,啲抹茶餡料就湧出嚟,好似食緊熱版嘅抹茶雪糕咁,好香奶味!🍡芒果奶昔雙皮奶HK$59最底果層係雙皮奶,中間夾住奶昔沙冰,最面層就係新鮮嘅芒果!芒果真係超甜,食得出係生果本身散發出嚟嘅甜,而唔係加咗糖水!芒果奶昔咬落綿密,唔似一般冰咁,而且好香嘅芒果味!好可惜我覺得雙皮既奶味就弱咗少少,但就好滑!

🍡榴槤爽冰 HK$59

🍡抹茶湯圓 HK$42

🍡芒果奶昔雙皮奶HK$59

2021-10-14 129 瀏覽
岩岩打左兩個風 作為服務業既我 打幾多號風都係要開工既 咁岩今次約左人 好彩臨收工前都落左8號波 就同朋友搵到依間新開既甜品店咁岩打完風就開番 就決定黎依度小聚一下位置方面 位於the one對上斜路 舊時好似印象係一間茶記定車仔麵檔 店面以Tiffany blue色調設計 絕對係幾搶眼既一間店 內裡是簡約Tiffany blue裝修 打卡一流個人超愛這種設計haha由於試業關係 堂食可享9折優惠 唔好以為試業階段就冇乜野食 反之 店舖推出好多甜品 樣樣好吸引 今次就分別點左 抹茶湯圓($42) 、糖不甩($15) 、 紅豆咖啡雪糕($42) 基本上客人可以掃QR CODE落order,但要用visa master嗰啲網上俾錢先 , 冇既就即時出去落單俾錢。首先到既糖不甩同抹茶湯圓 , 抹茶湯圓據聞都係依間promote菜式之一。一碗有5粒 , 先講個糖水 , 不得不說好特別 是以桂花糖水作配襯, 一入口係清香既桂花味 感到好意外 而湯圓一咬 啲抹茶流水爆哂出黎 絕對真材實料, 濃郁既抹茶味絕對岩哂一眾既抹茶迷😋😋 糖不甩 一碗大概5粒左右 , 細細粒,$15黎講算係抵 之後緊接既就係
個人超愛這種設計haha

糖不甩 一碗大概5粒左右 , 細細粒,$15黎講算係抵
之後緊接既就係朋友既紅豆咖啡雪糕 , 底部是以紅豆壓底 上面配有咖啡味雪糕 配上奶 入口係清香奶同咖啡味, 意外既 咖啡味雪糕唔會濃到苦 岩岩好
左 :糖不甩,  右:  抹茶湯圓

*題外話 由於今次我食既係抹茶湯圓 所以描述會以湯圓為主

見隔離枱叫左2份榴槤爽冰 , 是依間店舖既no.3熱賣甜品,榴槤味超濃烈, 濃烈即係代表真材實料,岩哂榴槤愛好者 😆不過相信討厭榴槤既朋友絕對會避之則吉😂
宵夜
左 :糖不甩,  右:  抹茶湯圓
  • 抹茶湯圓
2021-10-13 35 瀏覽
最近尖沙咀開了一家甜品小店,是以杏仁甜品為主的🤤。店舖位於尖沙咀香檳大廈地鋪,以小清新文青風為裝修,環境舒適涼快。用傳統的杏仁茶製作,配合新派甜品元素,感覺挺特別的😍。-💥咖啡杏仁茶 HKD$50,用了熱辣辣的杏仁茶,配著可麗露造型的咖啡,給人一種特別的感覺🙈。這個是中式版的Affogato吧,做到冰火交融的口感。杏仁茶和咖啡味道濃郁,感覺挺配合的甜品,咖啡的苦澀味,加上清甜的杏仁。-💥杏仁茶燉蛋白 HKD$57,具有美容功效的甜品,平常也很喜歡吃的💕。這個是店家招牌甜品,而且是限量發售的。杏仁味道濃郁清甜😍,口感幼滑無碎粒。蛋白口感滑溜溜的,熱辣辣吃口感不錯的,在這個天氣吃很滋潤的感覺🥰。-💥全家福湯圓 HKD$51 / 抹茶湯圓 HKD$42,這個一次吃到三款口味,共有五粒,心大心細的選這個就對了😚。裡面有抹茶、黑芝麻及榴槤口味,配著清甜的桂花糖水。每一款裡面也做到流心效果,湯丸皮口感煙韌軟糯🤩。抹茶味道甘香不苦澀,黑芝麻口感幼滑,榴槤味道很濃郁。三者比較之下,較喜歡吃抹茶,因為這口味較少見🤤。-💥士多啤梨豆腐花 HKD$42,這個配搭很創新,所以點來試試看😎。面頭是士多啤梨沙冰,

💥全家福湯圓 HKD$51 /

💥士多啤梨豆腐花 HKD$42,這個配搭很創新,所以點來試試看😎。面頭是士多啤梨沙冰,底下是冰涼的豆腐花。酸酸甜甜的士多啤梨,取代了傳統的糖膠,少了一份甜膩感🤩。這個豆腐花味道較輕盈,帶來酸酸甜甜的味道,豆腐花口感很滑身。
2021-10-11
10 分鐘 (堂食)
2021-10-13 56 瀏覽
最近尖沙咀開左一間小清新甜品店 主打每日新鮮製作杏仁茶同水果爽冰🤤 店舖以湖水綠色作主調 餐具等都好打卡able我地今晚終於去左一試 真係超正 推介大家係尖沙咀食完飯一定要去試下❤️Menu有精選既10款甜品推介 我哋一共揀左3款甜品 分別係龍眼爽冰 芒果奶昔雙皮奶同紅豆咖啡雪糕😍 龍眼爽冰真係超有驚喜 平時食到龍眼口味既甜品都係偏淡 但係呢個龍眼爽冰龍眼味真係超濃😱 同店員傾落先知原來一小杯龍眼爽冰已經用左超過30粒龍眼肉 先製作出咁好食既龍眼爽冰😋 冰面仲放左椰果同水晶珠作為配料 真係好值得一試🥰芒果奶昔雙皮奶香滑既雙皮奶上放上手打芒果奶昔 口感好似沙冰 酸酸甜甜好冰涼😋 面頭舖上大大片芒果果肉 整體唔會好甜好膩👍🏻紅豆咖啡雪糕咖啡既香濃程度令我哋震驚🤯 濃郁既咖啡香甜味係口腔徘徊 再加上香甜又好腍既紅豆 真係好正丫🤩 推薦大家一定要過嚟幫襯🌟

Menu有精選既10款甜品推介 我哋一共揀左3款甜品
分別係龍眼爽冰 芒果奶昔雙皮奶同紅豆咖啡雪糕😍

2021-10-12 33 瀏覽
去完尖沙咀行街,見到糖水店都想坐低食碗糖水滋潤下,見到餐牌主打杏仁系列及鮮果爽冰,更加吸引到我同老公一齊sweet 下。杏仁茶燉蛋白每日新鮮即做,用了南杏北杏,即磨的杏仁粉令到甜品更加香氣四溢。杏仁茶仲要經過隔渣,萃取的杏汁入口香濃又順滑。加上燉蛋白滑溜,兩者很搭配,熱辣辣食,風味更佳。養顏又潤肺,入秋就要滋養下。抹茶湯圓抹茶控必食,湯圓內餡是抹茶為主,咬爆後爆漿,湯丸皮軟糯,糖水一改傳統的薑湯,而是桂花糖,微甜得黎仲有一縷清香。榴槤爽冰喜歡榴槤會勁鍾意,因為整個甜品沒有加入水,成份有金枕頭,純牛奶為主。陣陣的榴槤香味已經好吸引,配上粒粒爽冰,富有口感。楊枝甘露多芒果老公勁愛,用了頂級的菲律賓芒果,粒粒芒果很香甜又大粒,楊枝甘露的柚子肉清甜無苦澀,加了十蚊就增添芒果粒。

楊枝甘露多芒果

📍尖沙咀 𝚃𝚜𝚒𝚖 𝚂𝚑𝚊 𝚃𝚜𝚞𝚒❝終於有高質甜品舖🍧必食水果爽冰❞成日係尖沙咀食完飯想食d港式甜品都唔知可以去邊🤣宜家終於有著落!!😙舖頭走小清新風坐得舒服🌿店主熱情同我地介紹佢地主打新鮮水果甜品&自家磨杏仁糖水🤩但我個日去冇杏仁茶燉蛋白😢下次要試!😤🍧龍眼爽冰 $55 (4/5)呢度既冰好厚身 唔會好水好易溶個種 係因為佢地就咁用龍眼肉打碎而成 好足料!👍🏻真係啖啖都咬到爽口既龍眼肉 好濃龍眼既香甜味🤤🥭芒果奶昔雙皮奶 $59 (4/5)最面係幾大塊超甜又juicy既芒果😆中間係自家製新鮮芒果爽冰🍧最底係雙皮奶🍼好夠滑同奶香🥰🍵抹茶湯圓 $42 (4.5/5)呢個好好食😍流心既抹茶餡好香濃 湯圓軟糯 糖水底係清甜既桂花糖水🌼好岩我口味👍🏻😋꧁꧁ ——𝓂𝑜𝓇𝑒 𝒾𝓃𝒻𝑜𝓇𝓂𝒶𝓉𝒾𝑜𝓃—— ꧂꧂📍杏 甜品店尖沙咀加拿分道40-46號香檳大廈地下6號舖
📍尖沙咀 𝚃𝚜𝚒𝚖 𝚂𝚑𝚊 𝚃𝚜𝚞𝚒
❝終於有高質甜品舖🍧必食水果爽冰❞

龍眼爽冰

🍧龍眼爽冰 $55 (4/5)

芒果奶昔雙皮奶

🥭芒果奶昔雙皮奶 $59 (4/5)

抹茶湯圓
🍵抹茶湯圓 $42 (4.5/5)

꧁꧁ ——𝓂𝑜𝓇𝑒 𝒾𝓃𝒻𝑜𝓇𝓂𝒶𝓉𝒾𝑜𝓃—— ꧂꧂
📍杏 甜品
尖沙咀加拿分道40-46號香檳大廈地下6號舖
2021-10-11 22 瀏覽
裝潢以白色為主調,走簡約小清新風格,用上溫暖舒適的木桌,更擺設了植物和乾花,環境悠閒舒適。店舖以健康甜品為主,使用純天然食材及天然果糖製作,主打多款杏仁甜品。杏仁茶燉蛋白 ($55)每日新鮮現磨,限量100碗。蛋白質地細嫩滑順,杏仁香氣溫和,清香而不甜膩,兩者在口裏相融,層次豐富。龍眼爽冰 ($55)每碗龍眼爽冰差不多用上三十粒龍眼肉,清甜可口,龍眼清香在嘴裡久久不散,再配搭Q彈的椰果和脆脆的水間珠,入口有多重口感,清爽透心涼!榴蓮湯丸 ($36)所有湯圓來自寧波,外皮柔滑煙韌,榴槤餡有流心效果,吃起來細膩潤滑,香醇濃郁,清甜而不膩,讓人忍不住一口接一口,回味無窮,喜歡吃榴槤的,一定不要錯過!

杏仁茶燉蛋白 ($55)
每日新鮮現磨,限量100碗。

龍眼爽冰 ($55)

榴蓮湯丸 ($36)

呢間糖水舖環境好文青🍽✨,糖水有特色,「雙皮奶🥛」同「抹茶湯圓🍵」都必食!另外仲有杏仁甜品🍮,仲要No SERVICE CHARGR❗️🥳:-1️⃣「抹茶湯圓🍵($42)」呢個必食😍,難得食到濃味又甘香嘅抹茶湯圓🤪,流心餡好正,配桂花清甜湯底🌼~Matcha dumplings👍🏻-2️⃣「芒果奶昔雙皮奶🥭($59)」好出色‼️😍老闆都大讚!食落好香奶香味,夠滑,芒果香甜多汁,整體唔會太甜🦥~Double-layer milk with mango milkshake 👍🏻-3️⃣「杏仁茶燉蛋白🤍($55)」好滑ahhh,杏仁茶夠香🤪,養生之選👵🏻~Steamed egg white in almond milk👍🏻-⚠️:如圖,外賣袋好qq🥡~can take-away
1️⃣「抹茶湯圓🍵($42)」
2️⃣「芒果奶昔雙皮奶🥭($59)」
3️⃣「杏仁茶燉蛋白🤍($55)」
⚠️:如圖,外賣袋好qq🥡~can take-away
2021-10-09 91 瀏覽
同朋友gathering, 食完正餐當然要去食甜品, 經過見有新開甜品店, 而且新張期間全店9折, 絕對係無可抗拒!餐廳內以淺色tone做主色, 很有小清新感覺, 亦係值得打卡嘅甜品店。見到menu上有每日限定款, 仲有精選十款甜品, 每款有參考照片, 清晰又吸引。我地叫咗三款甜品share, 榴槤控嘅我一見到有榴槤系列, 係一定唔會放過, 【榴槤爽冰】HK$59令人一試愛上! 每啖都充滿榴槤嘅香甜, 質地有如雪糕般, 入口即溶, 面層仲有榴槤蓉, 令整體榴槤味更加突出; 透明粒粒很爽脆, 層次同味道同樣一流! 值得推介!【榴槤湯丸】HK$36軟糯湯丸皮入面為流心榴槤餡, 榴槤濃度比爽冰淡少少, 糖水清甜, 加咗少少桂花, 多一點清新。【杏仁茶墩蛋白】HK$55店員推介, 標榜新鮮即磨, 陣陣杏仁香, 極為香滑, 底層為入口即化又滑嘅蛋白, 簡直perfect match!

我地叫咗三款甜品share,

榴槤控嘅我一見到有榴槤系列, 係一定唔會放過,
【榴槤爽冰】HK$59

【榴槤湯丸】HK$36
榴槤湯丸

【杏仁茶墩蛋白】HK$55
杏仁茶墩蛋白

2021-10-08
榴槤湯丸
杏仁茶墩蛋白
今日喺尖沙咀食完晚飯,經過見到哩間新開既甜品店,就決定入去試下。上完樓梯入到舖頭發現哩到既環境真係幾靚,佈置好花心思,周圍都係我好鍾意既Tiffany Blue🥰餐牌上既甜品名非常特別,而甜品用料新鮮,亦夠晒真材實料。🥛杏仁茶燉蛋白 $55哩個真係超出色好有驚喜❗️新鮮即磨杏仁茶同燉蛋白既味道都好出,但係又能夠恰到平衡,蛋白幼滑細緻,兩樣配埋一齊真係超好食😋超好味推介👍🏻🍨榴槤爽冰 $59一入口榴槤味非常濃郁,爽冰上面仲有榴槤茸,爽冰質感非常特別,介乎雪糕同冰之間,超冰凍,勁啱夏天食,旁邊仲有水晶珠,榴槤控必食推介😆👍🏻🍹蜜瓜吸吸 $39蜜瓜吸吸一飲落口好似飲緊蜜瓜奶咁,非常順滑富奶香,仲要超級足料!有半杯都係蜜瓜果肉粒粒同波波珠,飲完真係超級滿足!🥄全家福湯圓 $49全家福湯圓包含各種唔同口味,我就揀左抹茶同榴槤,湯圓質感煙韌,最有驚喜既係啲湯圓一咬落去就流心爆漿,抹茶味同榴槤味都超濃郁,而糖水底係桂花味,整體唔會太甜,味道非常唔錯。整體黎講,甜品店環境好舒適,甜品質素真係相當高,每一款都令人好滿意,推薦大家黎開尖沙咀都可以試下!🌟溫馨提示🌟而家做緊試業期間外賣自取八折優惠!

餐牌上既甜品名非常特別,而甜品用料新鮮,亦夠晒真材實料。

🥛杏仁茶燉蛋白 $55

🍨榴槤爽冰 $59

🍹蜜瓜吸吸 $39

🥄全家福湯圓 $49

🌟溫馨提示🌟
而家做緊試業期間外賣自取八折優惠!

宵夜
喺尖沙咀發掘到間好高質嘅甜品舖 裝修行簡約日系風🪴 同平時嘈雜嘅糖水舖唔同 呢到真係可以好舒服咁𝒄𝒉𝒊𝒍𝒍住食糖水🥰 雖然只係試業 但𝒎𝒆𝒏𝒖選擇都唔少 要暖笠笠養顏嘅又有 要冰爽嘅水果沙冰都有🤍 店員亦樂意為你逐一介紹 勁有𝒉𝒆𝒂𝒓𝒕! 每份甜品都用木盤裝住 同佢嘅裝修同出一轍🍂‎♡‧₊˚ 芒 果 奶 昔 雙 皮 奶 $59 (🌟9/10)上層係原片呂宋芒 中間係手打奶昔 底層係雙皮奶 打造三層口感🧡 既香滑又清新🤩‎♡‧₊˚ 杏 仁 茶 燉 蛋 白 $45 (🌟9/10)呢到嘅招牌杏仁茶係每日新鮮打磨 用唔曬就掉 絕對唔會留過夜 因為香味會流失 有別於坊間嘅杏仁茶燉蛋白 呢到杏仁茶同燉蛋係分開兩層 從而能夠更細味兩者 上層杏仁香味撲鼻 下層燉蛋滑溜 連本來好怕飲杏仁嘅👦🏿都完全唔抗拒!‎♡‧₊˚ 抹 茶 湯 圓 $42 (🌟8.2/10)湯丸口感軟糯 帶點煙韌 咬開後係爆餡嘅流心抹茶醬💚 略嫌桂花糖水有少少淡 如果甜啲會更好(°´˘`°)/‎♡‧₊˚ 龍 眼 爽 冰 $55 (🌟8.8/10)用30粒龍眼製成嘅刨冰 每一啖都係清甜嘅龍眼味 爽口綿密 仲加咗椰果同西米增加口感🤤 💬

芒果奶昔雙皮奶

‎♡‧₊˚ 杏 仁 茶 燉 蛋 白 $45 (🌟9/10)
杏仁茶燉蛋白

‎♡‧₊˚ 抹 茶 湯 圓 $42 (🌟8.2/10)
抹茶湯圓

‎♡‧₊˚ 龍 眼 爽 冰 $55 (🌟8.8/10)
龍眼爽冰

💬 整體對呢間小店相當滿意 希望佢水準會一直保持落去 加油😋