2021-12-19 7 瀏覽
同朋友食完韓國小店後 見仲早就過返尖沙咀市中心啲搵糖水食行過呢間之前排晒隊既小店見佢地樓梯位冇人排 即刻上去睇吓原來都幾多人 仲剩最入既bar枱有位 職員都戴住聖誕帽同頭飾 都好友善提醒要出去落單同拎食物裝修簡單 走小清新風格有個大玻璃窗睇到廚房職員全部都係後生仔啲甜品好好食同埋幾精緻有中式同西式甜品俾佢啲主打吸引左 叫咗龍眼爽冰 榴槤爽冰 同埋杏仁茶豆腐花 全部都好好食係高水準既甜品 好有heart  同高CP甜品鋪一定會再去試多幾樣
同朋友食完韓國小店後 見仲早就過返尖沙咀市中心啲搵糖水

全部都好好食係高水準既甜品
好有heart  同高CP甜品
一定會再去試多幾樣
2021-12-16
$50 (宵夜)
  • 龍眼爽冰
  • 榴槤爽冰
  • 杏仁茶燉蛋白
突然好想食中式糖水,就搵到哩間杏仁甜品專門店,小店行淺綠色小清新路線,裝修得好靚,坐得都好舒服~🌿杏仁茶燉蛋白 $55成碗都係白雪雪咁好靚‼️每日即磨杏仁茶,杏仁味好香,燉蛋白滑得黎有少少QQ感,而且唔太甜,兩者配合得好夾。推介👍🏻榴連湯圓 $36黑媽媽的榴連湯圓⚫️,一咬落去d榴槤餡就爆哂出黎,一碗有成5粒咁多架~🖤🖤🖤🖤🖤糖不甩 $15粒粒都可以痴住勁多花生碎!丸子都好煙韌啊!抵食之選!

杏仁茶燉蛋白 $55

榴連湯圓 $36

糖不甩 $15
粒粒都可以痴住勁多花生碎!丸子都好煙韌啊!抵食之選!
2021-12-17 75 瀏覽
星期六同老公去完買野之後,又到下午茶口痕時間,拉左佢一齊去食甜品甜一甜。我好貪心,叫左3款share黎食。貓山王榴槤爽冰老公唔食榴槤,所以我可以一個人獨享。榴槤真材實料,綿滑香甜,個冰都夠綿,唔需要咬冰粒,而且榴槤味好出,好好食又透心涼。芒果奶昔雙皮奶有三個層次,最面個層係清甜既芒果,跟住係芒果冰,最低個層係雙皮奶。雙皮奶好滑,有奶味,仲有種食豆腐花既感覺,正呀。紅豆咖啡雪糕咖啡雪糕好咖啡,口感偏冰感,仲有花奶俾你自己落,第一次食呢種配搭,幾新鮮。
我好貪心,叫左3款share黎食。

紅豆咖啡雪糕
紅豆咖啡雪糕
2021-12-11
2021-12-17 13 瀏覽
尖沙咀糖水舖 裝修都幾新穎綠x白 有啲似cafe添呀不過價錢唔平 未食過咁貴嘅糖水🤭店名杏 主打天然又健康的杏仁茶.榴槤爽冰真係不得了 好正😍勁好食 (雖然真係好貴)拎緊過嚟已經聞到陣榴槤味🤤上面有榴槤肉🤤 用上貓山王食到最後一啖都係好濃 同埋爽冰溶得唔快因為食咗咁濃 試雙皮奶就試唔到味🙈入口幾滑 中間好似有層芒果冰其實同聰x有冇關係?聰x以前都有款叫芒果奶昔雙皮奶🤔賣相一樣.榴槤爽冰 $59芒果奶昔雙皮奶 $59

尖沙咀糖水舖 裝修都幾新穎
綠x白 有啲似cafe添呀
不過價錢唔平 未食過咁貴嘅糖水🤭
店名杏 主打天然又健康的杏仁茶
榴槤爽冰真係不得了 好正😍
勁好食 (雖然真係好貴)
拎緊過嚟已經聞到陣榴槤味🤤
上面有榴槤肉🤤 用上貓山王
食到最後一啖都係好濃 同埋爽冰溶得唔快
因為食咗咁濃 試雙皮奶就試唔到味🙈
入口幾滑 中間好似有層芒果冰
其實同聰x有冇關係?
聰x以前都有款叫芒果奶昔雙皮奶🤔
賣相一樣
榴槤爽冰 $59
芒果奶昔雙皮奶 $59
經常都說 #生活就是需要一點甜  現代生活中,每天要面對著形形式式的生活壓力,有時,真的令人感到鬱悶、無奈、沮喪,甚至透不過氣…… 所以 BeautySearch 的生活,就是不能欠缺一份「甜」,精緻可愛的甜點,不只滿足我們的味覺,同時也會得到視覺享受,令我們感到愉悅。  臨近聖誕節,最近忙於四出選購禮物的同時,BeautySearch 也不忘四出覓食,途經尖沙咀美麗華時,發現了這家甜品店 - 《Almond Dessert》。 座落於舊式大廈,遊走狹窄的街道時,忽然被一道小樓梯牽引,來到 Almond Dessert,粉綠色與白色作主調,加上白色的窗框與木系的桌椅,配上一些小擺設,感覺充滿小清新的氣息!最適合相約閨密好友齊齊來打卡! 榴槤爽冰$59 雖然榴槤味濃,有時也怕濃郁的氣味持久不散,但榴槤獨特的氣味又實在太吸引了,還是叫人忍不住!而這款榴槤爽冰,驟眼看只放了少許榴槤蓉在沙冰球上,但氣味卻相當濃郁,因為連沙冰中也混入榴槤,令每一口爽冰都充滿濃濃的榴槤氣息,加上口感Q彈的西米粒,非常的好吃。芒果奶昔雙皮奶$59 別以為「雙皮奶」這道流傳百年的中式甜品,只能在舊式糖水舖才可享用,其
經常都說 #生活就是需要一點甜

榴槤爽冰$59
芒果奶昔雙皮奶$59
別以為「雙皮奶」這道流傳百年的中式甜品,只能在舊式糖水舖才可享用,其實這兒也能發現,而且,注入大大片的芒果,舖滿在雙皮奶上層,不但令外型更為吸睛,而且更添香甜,甘香嫩滑。
全家福湯圓$49
湯圓寓意團團圓圓,每逢節日臨近,冬至、元宵、團年飯,都不能錯過!而這款全家福湯圓,絕對是最適合患有『選擇困難症』的朋友享用,因為可以一次過品嘗數款不同口味的湯圓:榴槤、抹茶、黑芝麻,餡料全是我喜愛的,加上圓潤 Q彈口感,就算不是慶祝佳節也可享用喔!
楊枝甘露豆腐花吸吸$45
BeautySearch 一向喜歡楊枝甘露,這款清涼小品,以芒果和柚子,加上椰香、奶香,變成濃的化不開的港式風味。而店子再注入香甜細滑的豆腐花,想不到原來味道非常夾,多了一份清新感覺之餘,亦令口感提升,相當滋味!
1K
同好多年無見嘅舊同事見面~不如揀個甜蜜蜜嘅地方🥰 就係一齊去食養生暖胃甜品😋甜品店堅持人手制作,真係養生又養顏嘅甜品✨ 稀有糖燉燕窩系列-杏仁燕窩燉蛋白燕窩同杏仁蛋白係分開上,燕窩份量滿滿,而且係人手挑選,再用古法煮好😍 。 放入熱騰騰🔥嘅杏仁蛋白中,每一啖都食到燕窩,同時品嘗到蛋白嘅香氣及幼滑。銀耳糯蓮子桃膠 銀耳煮得剛好,味道軟糯香甜,桃膠口感好似啫喱咁爽滑,飲落好滋潤,啱晒依家乾燥嘅天氣。仲唔係好甜,好健康

甜品店堅持人手制作,真係養生又養顏嘅甜品

稀有糖燉燕窩系列-杏仁燕窩燉蛋白

銀耳糯蓮子桃膠
  • 銀耳糯蓮子桃膠
  • 杏仁燕窩燉蛋白
2021-12-16 16 瀏覽
加拿分道人氣甜品店,以杏仁為甜品嘅主題,杏仁汁制成的杏仁茶和杏仁燉蛋白每日限量供應,堅持品質,新鮮每日現磨,亦有豆腐花、傳統創新甜品及湯圓等,滿足喜好不同冷熱甜品的客人需要,是尖沙咀必吃甜品店。我最鍾意食杏仁製造出嚟嘅所有食物,所以一見到呢間甜品舖真係好開心,食飽晚飯就嚟朝聖,店舖位於2樓,到達時已經排了一條長長人龍,幸好流量快,等左一陣就有得食。招牌杏仁茶燉蛋白 $55杏仁茶分開兩層,面頭係新鮮磨制既杏仁茶,磨得細滑,好香濃嘅杏仁味,而且甜度剛好,精彩部份位於放喺底嘅蛋白,超級滑,加埋杏仁茶一齊食,真係好味到呢😋黑芝麻湯圓 $36湯圓一樣咁好味,芝麻餡磨得幼細,好濃香,湯圓皮好薄好细滑,所以爆咗少少餡都係正常😆另外用咗桂花糖水襯底,正正,冬天好啱食✨必須回頭的甜品店✨

招牌杏仁茶燉蛋白 $55

黑芝麻湯圓 $36
另外用咗桂花糖水襯底,正正,冬天好啱食

✨必須回頭的甜品店✨
2021-12-15 24 瀏覽
You are what you eat, so eat sweet ❤️...冬天更加令人想吃糖水💕,一份暖入心既幸福甜蜜滋味。尖沙咀一間新開甜品舖,估唔到一早已經咁多人😳,小清新木系風味既裝橫,比人一種好放鬆舒適既感覺,而且甜品中西fusion 都有,精緻又用心調配,食落滋潤又好味。✨龍眼爽冰 $55✨楊枝甘露豆腐花 $59✨香滑芝麻糊加芝麻湯圓 $40一場黎到,當然要試試招牌甜品,中西都有一冷一熱更滋味。龍眼爽冰喜冰涼又清甜;楊枝甘露滿滿芒果蜜香💛;芝麻糊就相對失色一點,若然更香濃一定更滋味,不過配煙韌湯丸口感不錯。..冬天更加需要甜蜜滋味❤️,你要吃一口嗎🥰❓..×××甜品 -Almond Dessert]××ש尖沙咀加拿分道40-46號香檳大廈地下6號舖..

✨龍眼爽冰 $55

✨楊枝甘露豆腐花 $59

✨香滑芝麻糊加芝麻湯圓 $40

冬天更加需要甜蜜滋味❤️,你要吃一口嗎🥰❓
×××[杏甜品 -Almond Dessert]×××
©尖沙咀加拿分道40-46號香檳大廈地下6號舖
2021-12-15 25 瀏覽
日系小清新悠閒風甜品店🥑以牛油果綠為主色,柔和植物作店內裝飾🌿 十分舒服的甜品糖水店🧡🧡飯後想吃點甜甜的,又想與朋友坐下再傾多陣計,呢到係唔錯既選擇!除左環境佈置舒服,食物質素亦十分高,感覺到呢間小店既用心☺️🥛招牌杏仁茶燉蛋白 $55呢度嘅招牌一定要試!杏仁茶每日人手新鮮打磨,杏仁味十分濃厚,而且帶有天然既甜味,配埋滑滑嫩嫩嘅燉蛋白,感覺食完皮膚都變好☺️☺️🍡桂花糖水抹茶湯丸 $49店員推介我食抹茶湯圓,身為抹茶控嘅我梗係要試啦!咬一啖發現超驚喜,湯圓入邊嘅流心抹茶餡爆漿出嚟,濃郁嘅正宗抹茶味充滿口腔,超級正啊😋😋😋🥭芒果奶昔雙皮奶 $59芒果永遠係糖水嘅好朋友😋呢個雙皮奶係店內十大受歡迎嘅甜品之一,雙皮奶又滑又綿,另一層嘅奶昔口感特別,兩者夾埋有多重質感,配埋又甜又多汁嘅芒果,真係超好食,冇得輸!糖不甩 $15本身鐘意食煙煙韌韌既野,所以叫左糖不甩過一過口癮😆鍾意佢砂糖同花生粒俾得夠多,同湯圓一齊食落口,甜甜地,口感煙韌👍🏼👍🏼滿意🤤呢一間喺正尖沙咀旺區,同朋友食完晚餐可以順路食埋甜品, 夠晒就腳👍🏼正!
日系小清新悠閒風甜品店🥑

🥛招牌杏仁茶燉蛋白 $55

🍡桂花糖水抹茶湯丸 $49

🥭芒果奶昔雙皮奶 $59

糖不甩 $15

2021-11-23
2021-12-13 18 瀏覽
呢間係尖沙咀的甜品店大約8點已經開始有好多人排隊,見店以『Almond』為名,以為淨係得杏仁口味的甜品,點知原來超多款式,好有驚喜🤩🤩🤩黎新店梗係要揀佢哋1️⃣0️⃣大推介的款色啦🧡榴蓮爽冰🧡榴蓮湯圓呢2款榴蓮控必點呀,我都忍凍要食😂😂😂佢哋用貓山王榴蓮,超濃郁creamy口感,再配雪糕口感的榴蓮爽冰,真係啖啖幸福的感覺👍🏻👍🏻👍🏻怕凍嘅朋友仔可以揀湯圓,榴蓮味一樣禁出色🧡杏仁茶燉蛋白呢排招牌必點啦🤩男朋友一食就愛上,好啱冬天食暖粒粒,而且杏仁有潤肺作用,杏仁茶配超滑嘅蛋白,真係2-3分鐘就ko唒成碗🧡楊枝金露吸吸男朋友仲叫埋呢杯飲品行住飲,估唔到飲品都會禁足料,最重要係芒果🥭清甜又冇渣架,唔會死甜下次去過尖沙咀食完飯,一定要去試一試😋😋😋follow 佢地仲有新品桃膠送添

黎新店梗係要揀佢哋1️⃣0️⃣大推介的款色啦

🧡榴蓮爽冰

🧡榴蓮湯圓

🧡杏仁茶燉蛋白

🧡楊枝金露吸吸

• 榴槤爽冰
  • 榴蓮湯圓
甜品店走木系文青風格,裝潢以湖水綠色配搭淺木色為主調,周圍擺放植物裝飾,感覺清新又舒適。主打健康、天然無添加既甜品,更採用天然果糖製作低糖甜品。除咗招牌杏仁口味甜品,仲有好多唔同款式既甜品,一定有款啱你口味🥰❀ 杏仁茶燉蛋白 🥚必食招牌甜品✨ 嚟到以杏為名既甜品店,一定唔可以錯過佢地既杏仁甜品😍 杏仁茶係由每日新鮮研磨既南北杏整成,未食就聞到杏仁既香氣,質感順滑,杏味香濃,唔似平時既杏仁茶有陣香精味~最特別係配埋燉蛋白,都充滿蛋香味又滑溜,兩者味道好夾又唔會太甜,食完又暖又滋潤👍🏻❀ 龍眼爽冰 🍧好耐無食龍眼爽冰,見到就即刻叫咗😝 將龍眼肉混合冰粒製成,食落有驚喜,每啖都有清甜既龍眼味😍 爽冰食落似雪芭,質感幼滑,仲食到龍眼肉!表面灑上爽脆既水晶珠及椰果,令口感更豐富~❀ 芒果奶昔雙皮奶 🥛平時好中意食雙皮奶,見到有芒果口味就叫嚟試下~上層係芒果片,中層芒果沙冰,而下層係雙皮奶,食落有三重口感好特別💕 芒果好香甜,沙冰質感綿感,芒果味濃郁,配埋嫩滑既雙皮奶食,味道好豐富,依個配搭都幾正🥰❀ 全家福湯圓 🥣一碗試晒4款唔同口味既湯圓,有抹茶、奶黃、榴連及芝麻。湯圓口感軟糯煙韌,咬開有流心

❀ 杏仁茶燉蛋白 🥚

❀ 龍眼爽冰 🍧

❀ 芒果奶昔雙皮奶 🥛

❀ 全家福湯圓 🥣
一碗試晒4款唔同口味既湯圓,有抹茶、奶黃、榴連及芝麻。湯圓口感軟糯煙韌,咬開有流心餡料,當中最鍾意係抹茶及奶黃,抹茶味濃又帶甘香,奶黃味道亦香濃,配埋清甜既桂花糖水,整體唔會太甜
下午茶
  • 芒果奶昔雙皮奶
  • 龍眼爽冰
  • 全家福湯圓
2021-12-13 25 瀏覽
冬天最好就食啲甜品滋潤一下😙杏Almond 採用天然果糖打造微糖、零糖甜品,咁就唔會吸收過多嘅糖,夠曬健康👍🏻.🔸杏仁蛋白燉燕窩 試食價 $168杏仁味超香濃,燕窩超多啊,有足足50克分量,食落每一啖都滿滿嘅燕窩,超帶口感,再配上暖笠笠嘅杏仁蛋白,非常窩心❤️最鍾意呢度啲甜品喺超微甜,就好似我喺屋企燉咁,唔想落咁多糖,養顏又健康👍🏻.🔸新鮮呂宋芒果汁睇落色澤好靚,飲落有香濃嘅芒果味,味道不甜
冬天最好就食啲甜品滋潤一下😙

🔸杏仁蛋白燉燕窩 試食價 $168

🔸新鮮呂宋芒果汁
睇落色澤好靚,飲落有香濃嘅芒果味,味道不甜
2021-12-13 10 瀏覽
係尖沙嘴食完飯,有 d 口痕,想食甜品,又好似無咩甜品揀,突然諗起最近係加拿芬道開左間杏甜品,就去試下。間舖頭係淡青色為主,走年輕文青路線,係打卡嘅好地方!哇,真心好味!叫左杏仁燉蛋白同榴槤爽冰,OMG。燉蛋白好似蒸水蛋咁,先係個碗底整熟左,之後再倒 d 杏仁茶上去。熱熱地咁食,冬天就會覺得暖粒粒。杏仁茶本身好香好滑,再加埋啲凝固左嘅蛋,會有唔同口感。到個榴槤爽冰,啲榴槤好靚好香,雪糕好軟熟,配埋啲粒粒爽冰,有唔同材料交集,有口感得來,味道也有層次。

間舖頭係淡青色為主,走年輕文青路線,係打卡嘅好地方!

哇,真心好味!叫左杏仁燉蛋白同榴槤爽冰,OMG。

➡️𝗙𝗼𝗹𝗹𝗼𝘄左我未啊😚跟住我去飲飲食食😎吃是真愛❤️ @eatistruelove.hk 🌟唔知大家會唔會好似我咁成日係尖沙咀食完飯諗唔到食咩甜品呢?好似黎黎去去都係個幾間咁食到悶!最近發現多左間小清新既甜品店,款式都幾多😎🔸士多啤梨爽冰🍓😍食得出用真材實料嘅真士多啤梨打成嘅乳酪冰,口感綿密又充滿士多啤梨味!🔸楊枝甘露🥭果然係上得頭十名嘅實力派,唔係芒果季都揀到咁甜嘅芒果,滿滿果肉加上酸尾尾嘅西柚,好清爽!🔸全家福湯圓貪心嘅你一定要揀全家福,可以一次過試晒所有口味,有皇牌榴槤,芝麻,高粱奶黃同抹茶。個人覺得最正係榴槤,最估唔到黑色竟然係榴槤!一啖咬落去爆餡嘅榴槤,成粒都係真果肉唔係香精!生磨芝麻係永恆嘅經典,有兩粒唔洗爭。抹茶🍵正正常常茶味香濃回甘。特別d係高粱奶黃,甜甜奶黃中有少少米酒味幾特別😗
➡️𝗙𝗼𝗹𝗹𝗼𝘄左我未啊😚跟住我去飲飲食食😎
吃是真愛❤️ @eatistruelove.hk 🌟

🔸士多啤梨爽冰🍓

🔸楊枝甘露🥭

🔸全家福湯圓
  • 全家福湯圓
  • 士多啤梨爽冰
2021-12-13 62 瀏覽
✨生命中需要一點甜來調和 呢間嘢坐落於尖沙咀 佢小清新木系Cafe嘅裝修好溫馨主打健康少甜嘅糖水 同埋必試嘅杏仁茶行完Donki行到攰 就可以坐低食返個糖水------------------------------ 💖杏仁茶燉蛋白 $55 嚟到當然要試吓佢嘅主打系列 杏仁茶上枱暖笠笠 好大陣杏仁味 個人唔太接受到杏仁嗰種味 但係飲落呢個杏仁茶味好OK 唔會太甜 飲飲下反而覺得陣杏仁味好香🤣 杏仁茶下邊仲有燉蛋白🥚 好嫩滑好正 增加咗佢個口感層次 係佢嘅加分位🤙🏻💖芒果奶昔雙皮奶 $59 面頭有好足料嘅芒果果肉 舖到個碗滿一滿 果肉都好清甜下面有啲芒果沙冰 係芒果果汁打成嘅沙冰 味道一啲都唔淡 加埋最底層嘅雙皮奶 正呀🥰 💖榴槤豆腐花 $59 一上枱勁大陣榴槤味🤤有一大球嘅榴槤果肉係面 非常之足料 為咗增添口感 仲加咗啲榴槤沙冰 最底層就係豆腐花 原來個豆腐花都有驚喜 佢一啲都唔普通 豆味好香濃 💖龍眼爽冰 $55 呢道相對其他款式就比較普通 係街外都容易食得到 但佢啲龍眼冰好有味 龍眼好出 唔會話食到後尾就好淡 得返啲冰咁 加入左椰果同爆爆珠 食落好過癮🥴 -------------
✨生命中需要一點甜來調和

呢間嘢主打嘅杏仁茶系列一定要試!超推介! ❤️‍🔥

佢成間嘢甜品品質都好有保證
用料一啲都唔馬虎
食落都少甜得黎唔淡口 好適合而家追求健康嘅人
甜甜地但又唔會over咗~
杏仁茶燉蛋白
榴槤豆腐花