2022-11-16 66 瀏覽
朋友12月就要移民了 問佢最想食咩 佢就話係韓國野🇰🇷 所以就黎左銅鑼灣橋底依間李家食炸雞🍴醬油半半炸雞 $98🍴咖哩味半半炸雞 $113原來可以自選半半炸雞 一人揀一個口味岩岩好🍗炸雞酥脆香口 醬油夠曬香濃 咖喱口味都非常惹味 咬落去都幾多汁唔會話炸到乾曬👍🏻🍴雪濃湯 $168雪濃湯牛骨湯底香濃 加埋素麵同牛肉片 最後我地成煲飲曬😋🍹Corona Rita $88食炸雞又點可以冇啤酒呢🍺Corona啤酒整成既margarita 天氣熱熱地 飲完好清爽😚

🍴醬油半半炸雞 $98
🍴咖哩味半半炸雞 $113
原來可以自選半半炸雞 一人揀一個口味岩岩好🍗

🍴雪濃湯 $168
雪濃湯牛骨湯底香濃 加埋素麵同牛肉片 最後我地成煲飲曬😋

🍹Corona Rita $88
炸雞又點可以冇啤酒呢🍺

而家秋高氣爽就係行山的好季節,果日同朋友係香港島行山,努力運動後特別肚餓,落到銅鑼灣已經餓到飢腸轆轆,但雖如此,我地都唔會求其亂食,經過謹慎考慮後,決定食好耐都無食既韓國炸雞,而家韓國炸雞選擇好多,但見到李家招牌,我同朋友都二話不說決定食呢間,因為講到香港韓國炸雞,佢真係第一代人龍店! 行完山超級肚餓,所以好快咁就決定咗想食乜: 🥢炸雞可以揀2款pick N mix, 有有骨同無骨炸雞揀, 貪多款式既我地梗係揀2款啦~ 有骨蔥炸雞(半隻)& 青辣椒蛋黃醬炸雞(半隻) 2籃雞黎到嚇咗一跳, 唔記得咗係咁大份🤣🤣,每份都有5-6件, 每件雞都新鮮熱辣,雞皮脆卜卜,蔥炸雞係佢地當初Signature 既口味, 蔥絲加埋一齊食好香; 另外, 叫咗個新口味(對於我黎講)青辣椒蛋黃醬炸雞,原本以為好辣, 但其實係有青辣椒既香,但無佢既辣,而且蛋黃醬亦中和咗個辣, 但又唔會好漏, 成個醬好惹味,好出色,好推介呢個! 🥢海鮮炸醬麵 呢個係私心選擇, 因為成日見到D韓國節目D 人成日都會叫海鮮炸醬麵, 好奇心之下就揀黎試吓, 一上枱又係超大碟, 上面滿滿既海鮮, 又蝦, 又魷魚, 個麵係

行完山超級肚餓,所以好快咁就決定咗想食乜:

有骨蔥炸雞(半隻)& 青辣椒蛋黃醬炸雞(半隻)

🥢海鮮炸醬麵
呢個係私心選擇, 因為成日見到D韓國節目D 人成日都會叫海鮮炸醬麵, 好奇心之下就揀黎試吓, 一上枱又係超大碟, 上面滿滿既海鮮, 又蝦, 又魷魚, 個麵係偏淋身, 同埋比我想像中淡口味, 不過配埋炸雞咁食就剛剛好, 否則可能就太重口味.

🥢檸檬味Corona Rita & 西柚味Non-alcohol Rita
2隻味都好fresh, 唔會太甜, 又夠大杯, 配炸雞剛剛好, 而且Corona 個味都仲飲到, 唔會被個底既味所遮蓋; 至於個無酒精既Rita, 朋友話都唔錯, 係用咗零酒精既啤酒, 所以味道其實一樣~
  • 青辣椒蛋黃醬炸雞
2022-11-14 128 瀏覽
呢間真係元祖級嘅韓國餐廳‼️ 同朋友想去幾次但成日滿座🫣 炸雞真係好食🐥有頗多分店 質素都幾平均 lunch set好抵下次試下💁🏻‍♀️❣️半半炸雞 有骨🍗❣️蜂蜜蒜蓉 x 青辣椒蛋黃醬 $113+118呢度好多唔同味道揀 唔使成日都係食甜辣醬味🤣 炸雞真係皮脆肉嫩 雞皮索索聲 醬汁沾滿晒成個表面🤤 好邪惡啊😈😈蜂蜜蒜蓉味好推薦 有好多蒜蓉同埋焗過嘅蒜粒🧄 加埋蜂蜜甜鹹甜鹹食落幾溫和*ˊᵕˋ)੭青辣椒呢個配搭好特別🌶 尤其配埋生洋蔥有點嗆辣~青辣椒係切碎混落蛋黃醬所以每啖都有😛 ❣️牛膝骨湯 $178食韓國嘢通常鍾意叫碗湯 係特別好飲‼️熬煮到白色 飲落有牛味又唔會太鹹 仲落咗紅棗杞子蛋絲感覺滋潤💯 裏面仲有唔少嘅牛筋牛肉 配飯都一流👍🏻🐄❣️Stella炸雞係要配啤酒🐥🐓🍺🍻
半半炸雞

半半炸雞
牛膝骨湯
  • 青辣椒蛋黃醬炸雞
2022-11-13 84 瀏覽
鍾意食韓國嘢既同事,今日就叫我Lunch一齊去食李家!佢話突然間好想食炸醬麵😆♥ 芝士雞蛋卷🧀🥚$128滿滿流心既芝士切開仲要係拉絲! 我哋喺度諗呢度究竟用咗幾多隻雞蛋呢😂 真係超級大份而且好有蛋香味🥰♥ 海鮮炸醬麵 $188超級大碟!份量級炸醬麵! 海鮮都好足料,分別有蝦、八爪魚、魷魚🦑等等,炸醬麵醬汁夠晒風味😆♥ 蜂蜜蒜蓉炸雞 $208本身仲掙扎緊嗌唔嗌炸雞好因為覺得一定食唔晒😂最後我哋都好想食諗住最多食唔晒打包番公司,炸雞熱辣辣炸得好香脆,雞肉鮮嫩,蜂蜜蒜蓉汁食落辣辣地好惹味 正😋♡ 餐廳食物都係偏大份,多啲人食share會好啲,最後炸醬麵同埋炸雞食唔晒都要打包🤣 不過總括嚟講都好有韓式風味

♥ 芝士雞蛋卷🧀🥚$128

♥ 海鮮炸醬麵 $188

♥ 蜂蜜蒜蓉炸雞 $208

2022-11-13 63 瀏覽
今日同朋友去咗銅鑼灣做嘢, 晏晝嘅時候去附近醫肚唔係好肚餓, 就食啲韓國小食當晏晝啦<韓式魚餅湯>大食妹覺得今日有少少凍, 嗌咗份暖笠笠嘅韓式魚餅湯暖下胃李家嘅韓式魚餅湯份量好足, 有各式各樣唔同形狀嘅魚餅, 裏面仲有豆芽菜同白蘿蔔, 配搭甜甜辣辣嘅高湯真係好啱秋冬食<蜂蜜蒜蓉炸雞>炸雞同樣唔野少, 分量大到兩個人食都食唔晒炸雞即叫即炸, 相機食完炸雞依然香脆熱辣辣外面沾上甜甜嘅蜂蜜同埋辣辣地嘅蒜蓉, 非常惹味<檸檬梳打(左) 及 黑莓梳打 (右)>食炸雞又點可以唔配凍飲, 晏晝都係唔好咁早飲酒精, 嗌咗兩杯梳打梳打夠晒氣, 檸檬梳打酸酸地好開胃, 黑莓梳打就偏甜
今日同朋友去咗銅鑼灣做嘢, 晏晝嘅時候去附近醫肚
唔係好肚餓, 就食啲韓國小食當晏晝啦
<韓式魚餅湯>
大食妹覺得今日有少少凍, 嗌咗份暖笠笠嘅韓式魚餅湯暖下胃
<蜂蜜蒜蓉炸雞>
炸雞同樣唔野少, 分量大到兩個人食都食唔晒
炸雞即叫即炸, 相機食完炸雞依然香脆熱辣辣
外面沾上甜甜嘅蜂蜜同埋辣辣地嘅蒜蓉, 非常惹味
<檸檬梳打(左) 及 黑莓梳打 (右)>
梳打夠晒氣, 檸檬梳打酸酸地好開胃, 黑莓梳打就偏甜
  • 韓式魚餅湯
位於鵝頸橋有不少食肆部分更開至深夜🌜這間餐廳開至晚上十一時半十分適🈴️下班後💼 與三五知己一同享用炸雞🍗宵夜及啤酒🍻🧀芝士雞蛋卷一切開蛋卷🔪清楚能看見溶化的芝士湧出來😍有拉絲的效果質感軟綿🍳 味道香濃可見真材實料值得一試🌟🌟🐷燒五花腩肉五花肉出奇地不會太肥膩🐖肥膏的部分較為少👍🏻豬肉經過燒烤後 外層呈金黃焦色入口軟嫩 油香滿溢🙈難以抗拒✨ 🍗燒烤雞生怕熱氣的我🔥點了較為健康的炸雞享用烤雞掩製過後 十分入味 味道帶甜辣惹味🌶️烤雞及年糕份量十分多 我們兩人都不能完成🤣大食的朋友也不用擔心呢🙈
位於鵝頸橋有不少食肆

2022-11-12
  • 芝士蛋卷
  • 五花腩
2022-11-09 62 瀏覽
食炸雞梗係去韓國元祖炸雞店 #李家 行完街就近銅鑼灣就有分店即刻同天天爸爸入去啤一啤扮吓韓國🇰🇷情侶拍拖先👩‍❤️‍👨 坐低,店員還會送上一小盤醃漬蘿蔔發椰菜絲沙律🥗之後我地就叫左半半有骨炸雞🍗可以揀兩種味每樣半份😋啱晒我依啲心多多 咩都想試既人🤣原味-個炸漿真係好薄又夠脆,比起一般連鎖炸雞店真係差天共地😝,雞肉仲充滿肉汁👍🍯蜂蜜蒜蓉-剛炸好的蜂蜜蒜蓉炸雞真的超辣手表面上會有蜂蜜大蒜醬,還辣上超香蒜蓉及蒜粒🧄每一口都有濃郁的香甜蒜香,口感酥脆,雞肉非常的多汁海鮮煎餅外皮香脆,煎餅入邊有蝦仁🦐魷魚🕊🦑大蔥增添口食炸雞點會飲啤酒 🍻 男人點返平實嘅樽裝啤酒😅媽媽咁鍾意打卡梗係點🍎蘋果西打麗塔🍹清新蘋果味配炸雞一流🫶仲要大大杯
炸雞梗係去韓國元祖炸雞店 #李家
行完街就近銅鑼灣就有分店
即刻同天天爸爸入去啤一啤扮吓韓國🇰🇷情侶拍拖先👩‍❤️‍👨

坐低,店員還會送上一小盤醃漬蘿蔔發椰菜絲沙律🥗
之後我地就叫左

半半有骨炸雞🍗
可以揀兩種味每樣半份😋啱晒我依啲心多多 咩都想試既人🤣

海鮮煎餅
外皮香脆,煎餅入邊有蝦仁🦐魷魚🕊🦑大蔥增添口

炸雞點會飲啤酒 🍻
男人點返平實嘅樽裝啤酒😅
媽媽咁鍾意打卡梗係點
🍎蘋果西打麗塔🍹
清新蘋果味配炸雞一流🫶仲要大大杯

2022-11-09
  • 原味炸雞
上網睇佢係香港第一代嘅韓國炸雞🍗喺香港已經開左幾間分店店舖裝修唔華麗 不過就有種韓國家庭經營小店嘅感覺-🍯蜂蜜蒜蓉有骨炸雞 (自選半半炸雞) 💰$113🧀芝士調味有骨炸雞(自選半半炸雞) 💰$113要無骨炸雞嘅話每份加$5 (半份價錢)炸雞味道都幾多 有:原味、甜辣、醬油、蔥、蜂蜜蒜蓉、芝士、咖哩、青辣椒蛋黃醬因為朋友唔食辣 所以我哋就揀咗呢兩隻味😗但點知食落都有少少辣辣地( ˶°⌓°˶)炸雞熱辣辣 外皮炸得夠脆👍🏿-🐖燒五花腩肉 💰$208呢個一上碟仲有’滋滋’聲 五花腩厚度適中 燒完之後都保留到少量肉汁就咁食調味已經足夠 不過另外仲有辣醬可以點🌶-芒果汁 💰$18粒粒提子汁 💰$18
上網睇佢係香港第一代嘅韓國炸雞🍗
喺香港已經開左幾間分店
店舖裝修唔華麗 不過就有種韓國家庭經營小店嘅感覺

🍯蜂蜜蒜蓉有骨炸雞 (自選半半炸雞) 💰$113
🧀芝士調味有骨炸雞(自選半半炸雞) 💰$113
要無骨炸雞嘅話每份加$5 (半份價錢)
因為朋友唔食辣 所以我哋就揀咗呢兩隻味😗
但點知食落都有少少辣辣地( ˶°⌓°˶)
炸雞熱辣辣 外皮炸得夠脆👍🏿

芝士調味有骨炸雞
蜂蜜蒜蓉有骨炸雞
燒五花腩肉
2022-11-07 93 瀏覽
李家炸雞果然係炸雞專門店,炸雞真係一流!李家炸雞我諗大家都聽過呢間鋪,因為每次行過都見到好多人係到排隊,今次特登早啲去食,咁先唔洗排隊直入叫咗兩款菜,炸雞當然係必點,另一樣就叫咗個人參雞湯試一試蜂蜜蒜蓉炸雞!佢真係做到皮脆嘅時候隻雞又幼滑,仲要鎖到啲汁係入面,勁juicy!同埋好鍾意個醬汁,因為甜度對我黎講啱啱好,而且個炸雞份量好夠,上枱個下我都嘩咗聲,如果兩個人細食啲一份炸雞已經夠飽🤣對於唔飲酒嘅我地黎講,冇得用啤酒送炸雞,所以叫咗個人參雞湯🤣一啖湯一啖雞原來都幾正,個湯都係不惜工本,成隻雞上,啲材料亦都好多,感覺中和咗炸雞嘅肥膩感🫣
李家炸雞果然係炸雞專門店,炸雞真係一流!

叫咗兩款菜,炸雞當然係必點,另一樣就叫咗個人參雞湯試一試

睇韓劇又搞到炸雞癮起😂 之前已經食過幾次 每次必點無骨半半炸雞 (原味+甜辣) 雞塊大小適中 上枱嘅時候好夠熱 外皮香脆 內裏勁juicy 原味食到本身雞嘅味道 甜辣就惹味d 人蔘雞有種韓國地道味 人蔘味濃 仲加入咗糯米 連埋啲湯一齊飲好有咬口 而且絕對唔係味精湯 凍凍地又好耐冇食過麵 叫咗個辛辣麵食添 熱辣辣好正呀😆一段時間冇食過 但餐廳依然保持到食物質素份量唔小 價錢合理 如果你都鍾意食韓國炸雞又未試過既朋友 呢間一定唔會令你失望架😋
睇韓劇又搞到炸雞癮起😂

人蔘雞有種韓國地道味 人蔘味濃 仲加入咗糯米
連埋啲湯一齊飲好有咬口 而且絕對唔係味精湯

凍凍地又好耐冇食過麵 叫咗個辛辣麵食添 熱辣辣好正呀😆

一段時間冇食過 但餐廳依然保持到食物質素

• 半半炸雞
半半有骨炸雞(自選)芝士炸雞 $113蜂蜜蒜蓉炸雞 $113芝士雞蛋卷 $128辛辣麵 $58西柚梳打 $38呢間人氣連鎖韓國餐廳最出名就係佢地闆嘅家傳秘方正宗炸雞,而且仲係香港最早出現嘅韓式炸雞店之一,夠晒地道!今次貪心啲自選兩隻味,揀咗乾身嘅芝士炸雞同有汁嘅蜂蜜蒜蓉,真係各有千秋都好值得推介!蜂蜜蒜蓉汁主調係甜甜嘅蜂蜜,蒜味只係調和作用,唔會好重,整體入口唔會死甜,所以好正!而外皮就點加咗醬汁都仲好酥脆,雞肉嫰滑多汁~芝士款式同樣出色,佢用咗兩種唔同嘅芝士粉,造出特色嘅口感層次芝士雞蛋卷好多韓式餐館都有得食,但呢間係特別好食,可能因為佢個芝士用料幾好,凍咗都唔會變到好硬;辛辣麵就係好耐無食所以叫嚟過下口癮,佢用咗韓國人好地道嘅鐵鍋上,成個視覺感觀都加分
半半有骨炸雞(自選)
芝士炸雞 $113
蜂蜜蒜蓉炸雞 $113

芝士雞蛋卷 $128
辛辣麵 $58
西柚梳打 $38

ᵕ̈ ᑋᵉᑊᑊᵒ ᵕ̈ ᑋᵉᑊᑊᵒ 都好耐無食韓國嘢lu~ Hello @leegachicken_hk 👋🤩前菜準備充足,蘿蔔餐前開胃 餐後消濟,又有椰菜。之後就到個幾個主角🤩半半炸雞🍗 168份量係非常足夠,又炸到好脆,食落唔會好油。🤩海鮮蔥餅 158海鮮大大粒,蔥量岩岩好,不過佢係偏林身🤩魚餅湯 158又係大大份,好足料。好入味!ᵕ̈ ᑋᵉᑊᑊᵒ ᵕ̈ ᑋᵉᑊᑊᵒ ◇◇◇◇◇◇◇◇◇🔎 #cass_wanchai🔎 #cass_灣仔 🔎 #cass_korean🔎 #cass_韓國菜 🔎 #eatwccinhk

ᵕ̈ ᑋᵉᑊᑊᵒ ᵕ̈ ᑋᵉᑊᑊᵒ

都好耐無食韓國嘢lu~
Hello @leegachicken_hk 👋

🤩前菜準備充足,蘿蔔餐前開胃 餐後消濟,又有椰菜。

之後就到個幾個主角

🤩半半炸雞🍗 168

份量係非常足夠,又炸到好脆,食落唔會好油。

🤩海鮮蔥餅 158

海鮮大大粒,蔥量岩岩好,不過佢係偏林身

🤩魚餅湯 158

又係大大份,好足料。好入味!

ᵕ̈ ᑋᵉᑊᑊᵒ ᵕ̈ ᑋᵉᑊᑊᵒ
◇◇◇◇◇◇◇◇◇

🔎 #cass_wanchai
🔎 #cass_灣仔
🔎 #cass_korean
🔎 #cass_韓國菜
🔎 #eatwccinhk
2022-11-02 83 瀏覽
#chuchu食在灣仔 #chuchu食在銅鑼灣📍 李家🐷約咗中同食飯,揀左呢間以前「來自星星的你」好出名嘅炸雞韓國野!都係大型連鎖之外既好選擇!💡銅鑼灣同灣仔中間,銅鑼灣站出會近啲!—————————————————————❣️ 自選半半炸雞 (無骨) $118+$118🐷呢啲咁懶嘅人緊係揀無骨炸雞,啖啖肉,揀左蜂蜜蒜蓉同芝士味,各半份,炸完之後分別淋上蜂蜜蒜蓉醬汁同芝士粉!蜂蜜蒜蓉食落甜甜地蒜香味都有,唔會太油膩,鷄皮炸到變好脆,入面好嫩.❣️ 泡菜餅 $138泡菜煎餅好食,酸酸辣辣真係好開胃,一咬落去就feel到泡菜嘅爽,不過可以再煎得脆啲!. ❣️ 海鮮炸醬麵 $198超級大碟😂🐷同兩個朋友都食唔曬,要打包!味道都唔錯,好多海鮮,蝦呀、墨魚仔呀、蜆呀咁!.❣️ 米酒 $98係用成個壺裝住,真係好韓國!第一次飲原味嘅米酒,原來真係好米味!#chuchu飲酒—————————————————————不專業評分👅好味指數: 7/10💰性價比: 6.5/10👍🏻推薦: 7/10 —————————————————————🏡地址: 李家 (華發大廈) (灣仔)灣仔駱克道405-419華發大
#chuchu食在灣仔 #chuchu食在銅鑼灣
📍 李家
💡銅鑼灣同灣仔中間,銅鑼灣站出會近啲!
❣️ 自選半半炸雞 (無骨) $118+$118

👅好味指數: 7/10
💰性價比: 6.5/10
👍🏻推薦: 7/10
—————————————————————
🏡地址: 李家 (華發大廈) (灣仔)
灣仔駱克道405-419華發大廈地下C舖
🕑營業時間:11:30-23:30
#chuchu食韓國嘢
Follow🐷 @chuchu_hkfoodie
tag埋你啲朋友仔like下我啲po♥️
需要你的支持喔🥺🙆🏻‍♀
🐷💬每一篇食評都好認真打架

#香港美食 #hkfood #852food #相機食先 #香港好去處 #hkfoodie #hkblogger #hkfoodiestagram #週末好去處 #食好西 #美食推薦 #好食 #食食食 #tasty #美食 #飲品 #甜品#follow #like #like4like #人氣食店 #eatwithfoodiez

2022-10-05
My friend and I went to a Korean restaurant called “Chicken HOF & SOJU” (李家)located in Shop C, G/F, Wah Fat Mansion, 405-419 Lockhart Road, Wan Chai灣仔駱克道405-419華發大廈地下C舖.Korean dishes serving in this restaurant are based on the Korean boss secret recipes!"Original Fried Chicken"原味炸雞HKD$168+$10 Boneless(無骨)The battery is not stodgy nor oily at all!!crispy and crunchy golden skin!!There are several other flavors to choose from!!"Grilled LA Short Rib Marinated"LA鐵板燒牛仔骨HKD$208The short rib is incredi

灣仔駱克道405-419華發大廈地下C舖.

"Original Fried Chicken"
原味炸雞
HKD$168+$10 Boneless(無骨)

LA鐵板燒牛仔骨
HKD$208

The short rib is incredibly juicy,tender and soft.

sumptious greasy is render out

served in zizzling hot iron pan!!

Yummmmmmmmm

"Shinramyeon"
辛辣麵
HKD$58

The noodles are very al dente!!

well cooked.not too soft nor too hard!!

A very tall slim Korean girl served us
10 分鐘 (堂食)
下午茶
2022-10-31 60 瀏覽
今日又到Blue Monday,同事話要食餐好既就揀左公司附近既李家食韓式炸雞,佢地午市有Lunch Set Menu,價錢都幾親民無骨蜂蜜蒜蓉炸雞 ($108/半隻; $188/全隻)炸雞有多個口味: 原味、醬油、甜辣、芝士、蜂蜜蒜蓉同青辣椒蛋黃醬,我地就揀左蜂蜜蒜蓉口味既炸雞,無骨炸雞啖啖肉就最岩女士食,雞件炸到好酥脆,配埋甜甜地既蜂蜜蒜蓉醬,超好食泡菜炒飯 ($70)另外我地仲叫左兩個飯做主食,一款叫左泡菜炒飯,上面加左一片芝士同太陽蛋,食既時候拌勻一齊食,芝士半溶仲做到拉絲既效果,好正石鍋拌飯食韓國菜點少得石鍋拌飯呢,燒熱左既石鍋滋滋聲,配料都幾多,加入韓式拌飯汁就最惹味

無骨蜂蜜蒜蓉炸雞 ($108/半隻; $188/全隻)

泡菜炒飯 ($70)

石鍋拌飯