李家 (華發大廈)

Chicken HOF & SOJU (Wah Fat Mansion)
Not allowed to order half piece chicken even though there are such choices written on the menu. Staff are not helpful. Food price are not cheap but tastes are just so so and not necessarily better than McDonald’s. An overrated restaurant. Will not go again.
2022-06-03
2022-04-19 604 瀏覽
裝修完之後第一次來,總體而言,都算keep 到1- 炸雞 , 一如既往的好食 五花肉,老左d, 拌飯 敗筆2- 食物portion 細左啲,以前0裝修時 個份量好多.3- 服務,普普通通啦,態度唔差 但又無咩笑容
裝修完之後第一次來,總體而言,都算keep 到
1- 炸雞 , 一如既往的好食
五花肉,老左d,
拌飯 敗筆

3- 服務,普普通通啦,態度唔差 但又無咩笑容
2022-04-19 385 瀏覽
Still have to work in easter holiday ...trying to order something good to compensate myself .......can you believe this costs me $158????!!!!korean deep fried fish cake soup ! its just few pieces of fish cake inside , and most important, this is not even spicy ...! ordered a lunch set also , big portion of rice , this is just like a kid menu!! sausage and eggs ??!  will never order this restaurant again TOTALLY NOT RECOMMEND!
ordered a lunch set also ,

TOTALLY NOT RECOMMEND!
2022-04-18
外賣自取
2022-01-15 1036 瀏覽
午飯時段 , 唔想同人迫 , 外賣炸雞一隻 李家12點開始營業 , 10:30 試下打電話叫外賣竟然有人接 12點已經預備好 今日揀咗蜜糖味 ,小小甜剛剛好 ,隨雞附送小椰菜沙律及酸蘿蔔
午飯時段 , 唔想同人迫 , 外賣炸雞一隻
12點已經預備好
蜜糖炸雞
2022-01-14
外賣自取
蜜糖炸雞
2021-11-21 1119 瀏覽
香港都很難找到好似「李家」的韓國地道酒吧了,雖然裝修不算華麗,但就有家的感覺,除咗食炸雞🍗,飲啤酒🍻之外,還有提供大大份韓式食物😘😘蜂蜜蒜蓉炸雞🍗(Half)$118調味炸雞是炸完之後裹上一層蜂蜜蒜蓉醬汁,吃起來甜甜的蒜香味很濃,比肯德基好吃得多。雖然有裹粉但不會太油膩也不會很乾,鷄皮香脆,雞肉鮮嫩,配啤酒超讚👍👍海鮮蔥餅$158滿滿大蔥,蝦仁🍤,魷魚🦑,蜆肉,煎餅外層香脆,食落口感豐富,是很受歡迎的下酒菜😋😋芝士辣海鮮炒年糕$158mozzarella芝士鋪滿整個上層,Q彈嘅韓式年糕,咬落煙煙韌韌,配上新鮮嘅青口,大蜆,鮮蝦🦐,魷魚🦑椰菜,紅蘿蔔,青椒🫑,伴炒韓式辣醬,辣辣哋好惹味,仲有份量十足嘅烏冬底,好正👍附上小菜,不辣蘿蔔酸酸甜甜的,另一盤生的高麗菜絲加了千島醬,清新爽口,可平衡炸雞油膩感😚😚

蜂蜜蒜蓉炸雞🍗(Half)$118

海鮮蔥餅$158

芝士辣海鮮炒年糕$158

2021-11-21
2021-08-21 1211 瀏覽
1.蒜頭蜂蜜炸雞 ,醬偏甜但雞肉好好吃2.泡菜煎餅是我吃過香港最好吃的煎餅(同行五名友人一致認同)3.起司蛋捲保持水準4.鮑魚雞湯湯頭好喝 雞肉很嫩 5. 海鮮炒年糕 以上本次用餐餐點都很推薦 份量算大 建議4人同行 可以享受較多美食👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍
1.蒜頭蜂蜜炸雞 ,醬偏甜但雞肉好好吃
2.泡菜煎餅是我吃過香港最好吃的煎餅
(同行五名友人一致認同)
3.起司蛋捲保持水準

• 芝士雞蛋卷
  • 芝士蛋卷
  • 炸雞
2021-08-17 861 瀏覽
灣仔炸雞首選行完美食展過銅鑼灣搵野食,見到間炸雞突然癮起😌即係入去食炸雞飲啤酒🍻⭐️半半炸雞$178無骨炸雞份量超足,半半炸雞包括一半原味同一半甜辣味,炸雞脆身夠juicy,連加左甜辣醬都係脆卜卜,一份炸雞加埋成15件👍🏻抵食之選 ⭐️烤去骨豬肉$158呢個都幾特別,係先炒香洋蔥墊底,再撈埋豬肉片一齊爆炸,最後放上鐵板上滋滋聲好有鑊氣。⭐️辛辣麵$68辛辣麵冇乜特別可以介紹啦,主要係想講叫辛辣麵配烤豬肉🙈好夾,而且辛辣麵會加咗雞蛋一齊煮,好地道韓式風味烤雞好出色好食,其他小菜都不過不失。值得再幫襯。
灣仔炸雞首選

⭐️半半炸雞$178

⭐️烤去骨豬肉$158

⭐️辛辣麵$68

烤雞好出色好食,其他小菜都不過不失。值得再幫襯。
2021-08-14 434 瀏覽
呢間李家之前就已經係外賣app見過,可以由尖沙咀送到去屯門就試咗都唔錯🤣🤣今次就嚟到試試佢既堂食😆咁一坐底就送上前菜,都唔錯!嚟得食韓國菜就梗係要食炸雞飲酒今次就叫咗佢哋好推薦既超高質蜜糖炸雞😍炸雞炸到外脆內軟 啲肉超級嫩滑 兩人食岩岩好😋😋😋係有喺韓國食炸雞既quality 😆酒方面就叫咗somersby lemon有汽soda既特飲,大大杯夠晒送雞😜食左咗多炸野試返啲養新湯品,佢既新菜式 乾明太魚湯 魚味超濃 大推😍

咁一坐底就送上前菜,都唔錯!

嚟得食韓國菜就梗係要食炸雞飲酒

2021-08-13 205 瀏覽
아니 반반을 시켰는데 닭다리가 1도 없어요. 한마리가 아니라 반마리가 온 주문이네. 한국음식이라고 자주 시켰었는데 값이 싼것도 아닌데 너무 실망이네. 이 가격이면 차라리 다른 브랜드를 시켜먹겠네. 여자 둘이 먹었는데도 배고픔.
外賣送餐
2021-08-06 230 瀏覽
Came here for dinner, ordered a bunch of food, and then… I’m pretty sure that they forgot to put in our order for the chicken.How… can you come to a Korean *fried chicken* restaurant, and they forget to place your order for *the fried chicken*? It was a shame because normally we love this place and they usually have good food. The dishes that did make it to the table were tasty…. but we ended up with a $HK350+ bill for a kimchee pancake, two non alcoholic drinks and two bowls of instant noodles.

It was a shame because normally we love this place and they usually have good food. The dishes that did make it to the table were tasty…. but we ended up with a $HK350+ bill for a kimchee pancake, two non alcoholic drinks and two bowls of instant noodles. Not worth it.

Not sure what was going on tonight—maybe it’s because they were very busy?—but probably won’t be coming back for a while. They took the chicken off the bill and were apologetic enough (for HK), but can’t help feeling supremely disappointed.
2021-07-24 378 瀏覽
放工同朋友去咗灣仔食依間韓國餐廳 聽聞佢嘅炸雞係超級好食🤣入到去舖頭嘅感覺真係麻麻地 好暗 好迫 環境真係好一般 不過嘢食又真係幾好食喎🤣主菜嚟之前先嚟咗兩個前菜 一個係酸蘿蔔 另一個係高麗菜配沙律醬 兩款都係麻麻地我哋嗌左兩樣嘢食 第一樣係魚餅湯($158) 佢有三種辣度選擇 我哋就揀咗小辣 睇相就知佢份量真係超多 好啱一大班朋友一齊分享 好多好多魚糕 咁耐冇去過韓國 一次過食到咁多魚糕真係好幸福 個湯微微辣 唔會話食到好辛苦 非常濃味 不過湯底整體偏鹹 我哋就叫咗侍應俾咗一杯熱水我哋加落去 加番啲熱水個味道就會好好多 我哋都覺得呢一個係幾好食嘅嚟到依度一定要嗌炸雞 我哋就叫咗醬油炸雞($168) 我哋加咗$10將佢變成無骨雞 好大份 每一舊雞都係好嫩滑同juicy 炸雞嘅炸皮唔係話好厚 都幾脆 所以唔會話食到好膩 而炸雞嘅皮充滿着醬油汁 好入味 略為少少鹹 但係整體水準都係幾高我覺得餐廳食物嘅份量好多 真係好適合同一大班朋友嚟食 環境確實一般 但食物質素幾好

2021-07-18 234 瀏覽
突然想食炸雞,我第一時間諗起<李家>,李家的炸雞真係無得輸😋!一坐低先送上前菜白蘿蔔和椰菜絲🔥Best choice🔥半半炸雞(原味+甜辣)$168一個價錢,可以試晒兩種味道,絕對係最佳選擇!而且只要+$10就可以轉埋無骨炸雞,啖啖肉好滋味😌。原味炸雞跟尖沙咀店食過一樣,外脆內嫩,肉質鮮美🥰。第一次嘗甜辣味炸雞,醬汁調配得合度好處,又不影響雞肉鮮味,無得頂👍🏻。全鰒蔘雞湯$198平時成日捱夜,係時候補一補,叫咗補氣養生的人蔘雞湯🍲。熱騰騰♨️滾住上枱效果非常澎湃,還有陣陣人蔘香味,忍不住連續吃了三碗。除了整隻雞、紅棗、糯米等等基本食材,還有兩大隻鮮鮑魚,非常足料,食完真係好滿足😌。Fruit Soju 青葡萄味$70食炸雞點少得Soju,青葡萄味甜甜的,幾啱女士飲,不過略為唔夠凍。

一坐低先送上前菜白蘿蔔和椰菜絲

2021-07-12
  • 甜辣炸雞
  • 原味炸雞
2021-07-15 253 瀏覽
前排係尖沙咀食過一次李家,嘢食都好有質素,今次經過灣仔嘅分店,忍唔住要再食😆芝士辣海鮮炒年糕 ($158)- 芝士份量超級多,多到每舊年糕都覆蓋到,鹹香惹味,而且年糕Q彈,咬落煙煙韌韌,口感十足,仲有海鮮配搭都好多元,有青口、蜆肉、大蝦,鮮味滿滿,仲有份量十足嘅烏冬,好正啊😋海鮮蔥餅 ($158)- 蔥餅煎得幾好食,材料十足,海鮮有蝦、魷魚、蜆肉,啖啖都鮮味十足,連埋滿滿嘅大蔥,新鮮脆身,成個海鮮蔥餅口感十分豐富,每啖都格外滿足😆餃子拉麵 ($68)- 拉麵係韓國嘅辛辣麵,果然唔會令人失望,麵質彈牙滑身,湯底辛辣十足,惹味無比,每啖都好爽口,辣得過癮🤩- 餃子大件厚身,菜同肉嘅比例均衡,咬落去每啖都爆汁,好好味啊🤤- 可樂(+$6)冰凍透心涼,解熱一流,配搭辣麵一個字—「爽」😋青提子啤酒 ($88/PINT)- 第一次試呢隻青提子啤酒,一上檯visual就好有衝擊,大大枝,入口格外酸甜,清新爽口,唔單單淨係得啤酒嘅甘味,鍾意refreshing嘅啤酒嘅人一定要叫啊😋餐廳員工都好好人,服務態度好,而且上菜速度好快☺️

芝士辣海鮮炒年糕 ($158)
芝士辣海鮮炒年糕

海鮮蔥餅 ($158)
海鮮蔥餅

餃子拉麵 ($68)

可樂

青提子啤酒 ($88/PINT)
青提子啤酒

餐廳員工都好好人,服務態度好,而且上菜速度好快☺️
2021-07-01
可樂
青提子啤酒
2021-07-14 164 瀏覽
去開灣仔d餓,經過李家決定同朋友去食炸雞。間店都幾暗,暗到差d以為冇開門😅坐低之後首先會送上個前菜,睇下menu跟住就落單。我地2個人叫左個海鮮薄餅,半半炸雞 同 乾明太魚湯。半半炸雞有齊原味同甜辣味,加10蚊可以選擇去骨,食落啖啖肉,岩哂懶人。原味既皮炸到金黃色好香脆,甜辣味既就淋滿哂甜辣醬。炸雞食落唔會油膩,入面既肉仲好嫩滑。乾明太魚湯明時韓國餐廳都好少機會食到,成鍋滾住咁上枱。熱辣辣既魚湯好香好清甜。入面有蜆,明太魚乾,豆腐,豆芽等等好多材料,十分特別。海鮮薄餅估唔到咁大個🙈用左蝦等等既海鮮,比較飽肚。。。李家灣仔駱克道405-419華發大廈地下C舖。。

坐低之後首先會送上個前菜,睇下menu跟住就落單。

我地2個人叫左個海鮮薄餅,半半炸雞 同 乾明太魚湯。

半半炸雞

乾明太魚湯

海鮮薄餅

估唔到咁大個🙈用左蝦等等既海鮮,比較飽肚。

李家
灣仔駱克道405-419華發大廈地下C舖

2021-07-12 161 瀏覽
今日去左食韓國野呢間餐廳係銅鑼灣,地鐵站行5分鐘就到,好就腳餐廳播住kpop勁有韓國氣氛食物方面,基本上平時韓國餐廳叫到既野呢度都有,仲見到有好多款特色炸雞,但因為朋友喉嚨痛,唯有下次嚟先至再叫我同朋友叫咗人蔘雞湯同泡菜煎餅泡菜煎餅:呢個泡菜煎餅同樣分量十足,一上枱已經聞到好香嘅泡菜味,佢個餅皮煎得幾香脆,咬落去超級香口,真係冇得頂人蔘雞湯:呢個人蔘雞湯好大煲,入面仲要好足料,仲有兩隻鮑魚,蔘雞湯熱辣辣,人蔘味好香,啲雞肉好嫩,冇煮過龍,真係抵讚我諗入面足足有成隻雞食極都仲有雞肉,淨係食呢個都夠飽最後要讚下佢哋嘅店員,超有禮貌!
今日去左食韓國野

呢間餐廳係銅鑼灣,地鐵站行5分鐘就到,好就腳
餐廳播住kpop勁有韓國氣氛

我同朋友叫咗人蔘雞湯同泡菜煎餅

我諗入面足足有成隻雞食極都仲有雞肉,淨係食呢個都夠飽

最後要讚下佢哋嘅店員,超有禮貌!

2021-07-12