2023-05-16 93 瀏覽
[李家]主打韓式傳統炸雞,餐廳由正宗韓國人主理,而家已經有5間分店,分別位於尖沙咀、土瓜灣、灣仔,大角咀和西灣河,主打以家傳秘方炮製外皮超脆多款口味既炸雞,除此之外,仲有好多韓國美食,例如芝士雞蛋卷、芝士辣排骨、辣炒年糕、海鮮蔥餅、雪濃湯等等……..想食韓式炸雞,一定只係會諗到李家,今晚就去咗灣仔分店朝聖,一坐低店員就會放低最愛嘅前菜椰菜絲沙律和醃蘿蔔,每次總會食唔停口,陣間胃口大開▪️半半自選炸雞🍗原味炸雞必食原味,脆脆嘅炸雞皮,皮脆肉嫩,肉汁滿滿,而且醃得好入味,唔需要點任何醬汁已經好好味,店家會附上韓式甜辣醬,點上又有另一番風味,李家嘅原味炸雞一定唔會令你失望,半隻份量有成八九件,真係超級抵食😋🍗蜂蜜蒜蓉炸雞炸雞加上蜜糖醬汁,好甜美,炸雞雖然加咗醬汁,但係雞皮仍然保持脆口,內質一樣Juicy ,面頭加咗炸蒜頭粒同埋大量蒜蓉,非常惹味,呢個味道都好鍾意非常唔錯🍲▪️牛膝骨湯 奶白色既湯底經長時間熬製鮮肉與牛骨,令到骨頭中的味道滲出,濃郁又鮮甜,湯頭裏有大量燉得軟腍既牛膝骨肉和牛筋,蛋絲,紅棗,滿滿骨膠原又滋補,推介🍹▪️APPLE CIDER RITA 以原裝裝滿蘋果酒的酒瓶,倒插於闊口

▪️半半自選炸雞

🍗原味炸雞

🍗蜂蜜蒜蓉炸雞

🍲▪️牛膝骨湯

🍹▪️APPLE CIDER RITA
以原裝裝滿蘋果酒的酒瓶,倒插於闊口酒杯內,賣相一流,一味道清新微酸,略帶蘋果的清甜,再混入梳打水和檸檬汁,更添清酸果香。Cider的氣泡爽口綿密,整體清甜順喉,食炸雞嘅最佳拍檔

• 原味炸雞
  • 牛膝骨湯
李家是香港第一代韓國炸雞+啤酒的人氣長龍店,酥脆炸雞 是韓國老闆的家傳秘方㊙️,有原隻炸雞以及無骨炸雞選擇,份量超大🍗 ——— ✤ 青辣椒蛋黃醬炸雞|$𝟏𝟐𝟑(半隻) 店家毫不吝嗇地在炸雞面頭淋上海量醬汁,中間夾雜住新鮮爽脆洋蔥絲🧅、青辣椒,無骨雞件的肉質嫩滑多汁;酥脆的外皮熱辣辣,整體𝐜𝐨𝐦𝐛𝐢𝐧𝐚𝐭𝐢𝐨𝐧 𝐫𝐞𝐟𝐫𝐞𝐬𝐡很是輕新💕 ✤ 蜂蜜炸蒜炸雞|$𝟏𝟏𝟖(半隻) 另一款則選取了比較大路的這款𝐡𝐨𝐧𝐞𝐲 𝐚𝐧𝐝 𝐠𝐚𝐫𝐥𝐢𝐜,炸雞表皮淋上店家特別調製的香甜醬汁、混入原顆軟稔蒜頭🧄儘管過了好一陣子,炸雞的外皮也沒有淋掉。 ✤ 燒五花腩肉|$𝟐𝟎𝟖 烤得恰到好處外皮焦脆的五花肢腩,配合泡菜和香蔥絲更為可以解膩,如果伴以生菜會更𝐫𝐞𝐟𝐫𝐞𝐬𝐡呢🥬美中不足的是有大半的豬五花略為有點肥膩。 ✤ 芝士雞蛋卷|$𝟏𝟗𝟖嫩滑的千層雞蛋蛋漿包裹住邪惡無比的拉絲芝士,混入酸甜的番茄醬🥫以及沙拉醬更為惹味。
———
✤ 青辣椒蛋黃醬炸雞|$𝟏𝟐𝟑(半隻)

✤ 蜂蜜炸蒜炸雞|$𝟏𝟏𝟖(半隻)

✤ 燒五花腩肉|$𝟐𝟎𝟖

✤ 芝士雞蛋卷|$𝟏𝟗𝟖
  • 燒五花腩肉
  • 芝士蛋卷
  • 蜂蜜蒜蓉炸雞
喺韓式炸雞啱啱流行嘅時候 佢就已經存在 可以話係香港嘅第一代韓式炸雞專門店☝🏻由韓國人開設 味道夠晒正宗🤩.📌前菜椰菜絲加埋千島醬 幾清爽 醃蘿蔔好爽口juicy 酸酸甜甜 好開胃🥬.📌無骨青辣椒蛋黃醬炸雞跟洋蔥(半隻) $123半隻份量都幾大~7-8件😍外皮炸得勁脆 即使淋滿晒醬汁 都冇整淋到 肉質嫩滑又多汁 無骨雞啖啖肉 超滿足🐔蛋黃醬完全唔膩 再加埋擁有獨特辣味同甜味嘅青陽辣椒同洋蔥絲 識落更加清新惹味🫑🧅.📌粟米炸雞(半隻) $118呢一款都好特別有驚喜‼️有骨雞都好嫩滑 就算係雞胸位都唔乾鞋 雞味比無骨更濃香🍗粟米粉甜甜地 配埋炸雞 甜甜鹹鹹 又幾夾🌽加埋粟米片一齊食 香脆感up🔝另外仲有粟米件 都唔hea喎 應該係有加牛油烤過 香口得嚟又清甜🧈.📌泡菜湯 $168上枱嘅時候出晒煙 熱辣辣 冬天飲超正🔥一撈起配料多到嚇親 勁足料😨除左有泡菜 仲有滑豆腐, 豬腩肉, 金菇, 洋蔥🤤泡菜好淋 味道偏辣 成個湯超惹味開胃🌶️平時多數都係用豬肉片 呢到係用豬腩肉 口感好軟淋又入味 仲有啲脂肪 食落更甘香🐷不過佢嘅價錢仲貴過半份炸雞 都幾進取🤑.📌西柚子味無酒精Rita $78食炸雞一定要

📌前菜

呢一款都好特別有驚喜‼️

📌泡菜湯 $168
上枱嘅時候出晒煙 熱辣辣 冬天飲超正🔥

📌西柚子味無酒精Rita $78
炸雞一定要配番杯啤酒🍻第一次飲冇酒精嘅啤酒🤫好神奇 真係有啤酒香味 但飲完又唔會醉😎加左酸酸甜甜嘅西柚syrup 好有cocktail嘅感覺🍹不過飲到最後冇晒啲西柚味 就會好似飲緊啤酒咁 味道少奇怪🫣
西柚子味無酒精Rita

📌Trevi檸檬無糖汽水 $18
普通檸檬味梳打水 幾清爽 可以解下炸雞嘅油膩感🍋
Trevi檸檬無糖汽水
前菜
西柚子味無酒精Rita
Trevi檸檬無糖汽水
2023-03-13 335 瀏覽
地道韓國特色餐廳,相信大家都對“李家”唔陌生👀韓國人店員,由入門口已經有好親切既韓國歡迎光臨,以為去左韓國😂 不過店員唔識中文同埋英文一般,所以大家最好按圖點餐👈🏻蜂蜜蒜蓉炸雞,味道甜甜地好香脆,炸得岩岩好。蜜糖同蒜味都好突出,好好食。份量上原來嗌半份都幾多,好適合兩個人一齊食再嚟係青辣椒蛋黃醬炸雞,雞肉好嫩,醬汁香濃。大量既蛋黃醬加上青辣椒同青蔥絲,濃味既蛋黃醬配上辣味既青辣椒辛味,刺激而且濃厚既味道同口感確實係唔錯既口味,加上啲青辣椒令味道更豐富,好好味。然後係芝士辣海鮮炒年糕,味道好濃郁,韓國年糕炒得好彈牙。海鮮新鮮,有青口,大蝦,章魚仔,每樣都好新鮮,配上埋芝士,味道更加香,辣辣地香濃又好食。另外嗌左支蘋果味燒酒飲,第一次飲蘋果味,味道都幾清新。蘋果味道幾易入口,好好飲,食韓國野唔同朋友飲返杯燒酒點叫食過韓國菜總括而言,呢幾款味道都好好,唔會太過辣同埋膩,價錢上今餐咁樣先食左$525,兩個人飽到個肚腩突晒出黎

地道韓國特色餐廳,相信大家都對“李家”唔陌生👀

蜂蜜蒜蓉(有骨)

2023-03-12
10 分鐘 (堂食)
蜂蜜蒜蓉(有骨)
蘋果味soju
本身好鍾意食韓國炸雞,成日都會同朋友去試唔同嘅炸雞,有啲餐廳試過一次都未必會返轉頭再食,但係李家係其中一間我會食過返尋味嘅🤣 之前通常都係去尖沙咀嗰間,去開灣仔發現佢原來有分店,忍唔住入咗去🤪🔺半份蜜糖蒜蓉炸雞x 半份香蔥炸雞炸雞就算淋咗醬落去都仲保持到好脆口😍 但係咬到入去啲雞肉係好滑同埋好juicy 😋 其他味都試過但係私心推介呢兩隻味👍🔺芝士辣雞炒年糕芝士係可以拉絲出嚟嗰種😍 好正好邪惡,次次都會叫🤪🔺牛肉炒粉絲好地道嘅味道,粉絲好彈牙好有口感👍🔺Corona 啤酒特飲x Apple cider特飲而家天氣咁熱真係忍唔住要飲返兩杯🤣 加咗extra,冰落去夠晒冰爽👍當然唔少得有呢啲小菜👍整體質素都好好👍 會繼續返嚟再食🤣

🔺半份蜜糖蒜蓉炸雞x 半份香蔥炸雞

🔺芝士辣雞炒年糕
芝士係可以拉絲出嚟嗰種😍 好正好邪惡,次次都會叫🤪

🔺牛肉炒粉絲
好地道嘅味道,粉絲好彈牙好有口感👍

🔺Corona 啤酒特飲x Apple cider特飲

當然唔少得有呢啲小菜👍

整體質素都好好👍 會繼續返嚟再食🤣
2023-05-19
午餐
  • 芝士辣雞炒年糕
2023-05-11 31 瀏覽
🔸韓式芝士炸豬扒豬扒上枱既時候岩岩炸起,拉絲力好強,芝士味唔會好濃,但勝在芝士份量多~ 有薄薄一層豬扒包住,芝士係主角,芝士控可以試下🤓 伴碟有薯條同沙律,食曬都幾飽🔸半半炸雞(甜辣味,粟米味)太多味都想試,好彩可以Mix🤤 最大路既甜辣炸雞,醬汁好惹味,唔好太重味,食完唔會好口渴想飲野,不錯!粟米味幾新穎,有幾舊粟米同埋粟米粉撈埋炸雞,淡淡粟米味,如果再多d粉會更加滿足😆 半半炸雞份量都幾多,最後食唔曬,打包左成盒返屋企再食😂
🔸韓式芝士炸豬扒

🔸半半炸雞(甜辣味,粟米味)
太多味都想試,好彩可以Mix🤤

掛住韓國就食下韓國炸雞先!做完gym決定要去食宵夜,見哩間人氣炸雞店收得較夜,終於有機會試了!首先是鐵板燒牛肉,十分大碟,肥牛十分肥美,個汁調得十分香濃,口感嫩滑,仲有好多雜菜,撈埋牛肉食好有口感,估唔到炸雞店都有咁出色既燒牛肉,相當有驚喜!接下我們點了半半炸雞,可以選擇兩個口味,我們揀了有骨炸雞-甜辣味和蜂蜜蒜蓉味。炸雞外層酥脆,肉質也很嫩滑,份量也是超級多,每個味都有6至7件!調味剛好,甜辣味好濃厚,蜂蜜蒜蓉味甜甜咸咸的,我至愛,兩個味都非常好吃。想健康啲叫左蒸水蛋,味道不錯,蛋味濃郁,口感非常滑嫩。飲品叫了檸檬梳打,非常清新,喝起來可以解膩!

想健康啲叫左蒸水蛋,味道不錯,蛋味濃郁,口感非常滑嫩。

飲品叫了檸檬梳打,非常清新,喝起來可以解膩!

2023-04-13 104 瀏覽
之前同朋友去咗食韓國料理~我哋一嚟就試咗燒五花腩肉雖然好肥,但係好惹味另外佢會有啲配料俾你搭配加埋一齊食好正🤣🤣韓國料理點少得叫炸雞!我哋叫左一款甜辣同埋一款原味炸雞雞肉好嫩滑 即炸熱辣辣又脆皮個人比較鍾意甜辣口味醬料調味剛剛好~我哋另外叫咗兩支西柚同檸檬梳打味道都唔錯!🏠李家炸雞(灣仔店)地址: 灣仔駱克道405-419華發大廈地下C舖#食物#好食#平民美食#美食#hkfoodies#foodiehk #foodiehkig#foodieshk#香港美食
之前同朋友去咗食韓國料理~
我哋一嚟就試咗燒五花腩肉
雖然好肥,但係好惹味
另外佢會有啲配料俾你搭配
加埋一齊食好正🤣🤣

韓國料理點少得叫炸雞
我哋叫左一款甜辣同埋一款原味炸雞

雞肉好嫩滑 即炸熱辣辣又脆皮
個人比較鍾意甜辣口味
醬料調味剛剛好~
我哋另外叫咗兩支西柚同檸檬梳打

味道都唔錯!

🏠李家炸雞(灣仔店)
地址: 灣仔駱克道405-419華發大廈地下C舖

2023-04-10 89 瀏覽
李家 - 灣仔📍灣仔駱克道405-419華發大廈地下C舖李家炸雞遍佈港九新界~主打多款韓式炸雞~今日又來食由韓國人🇰🇷主理~店員都係講韓文🇰🇷更有多款正宗韓國主食炸雞🍗分有骨同無骨~叫左碟半半炸雞~一次過可以試到兩款口味炸雞即叫~新鮮即炸😋大概等10-15分鐘上碟新鮮熱辣~炸雞外皮香脆~完美鎖住炸雞雞肉既肉汁。有骨半半炸雞 雙併~ 醬油炸雞 半隻 $89食落帶有濃香醬油味香~炸到香脆😋呢款無炸粉~雞皮香脆肉嫩。咖哩味炸雞 半隻 $104用上自家秘製炸漿~炸雞外皮香脆到好似薯片咁😋超香口配埋咖喱粉~惹味非常。泡菜煎餅 $138 以魷魚、泡菜製成煎餅煎得外皮脆~餅質濕潤。年糕餃子湯 $98韓式餃子~係菜肉粉絲餡料~大大粒又足料配韓式年糕~湯底清清地~唔錯#Cheongyang #Mayo #Chicken #Onion#Spicy #curry #FriedChicken #Squid #Grapefruit #Soda
李家 - 灣仔
📍灣仔駱克道405-419華發大廈地下C舖

李家炸雞遍佈港九新界~
主打多款韓式炸雞~今日又來食

由韓國人🇰🇷主理~店員都係講韓文🇰🇷
更有多款正宗韓國主食

炸雞🍗分有骨同無骨
~叫左碟半半炸雞
一次過可以試到兩款口味

炸雞即叫~新鮮即炸😋大概等10-15分鐘
上碟新鮮熱辣~炸雞外皮香脆~
完美鎖住炸雞雞肉既肉汁

。有骨半半炸雞 雙併~
醬油炸雞 半隻 $89
食落帶有濃香醬油味香~炸到香脆😋
呢款無炸粉~雞皮香脆肉嫩

。咖哩味炸雞 半隻 $104
用上自家秘製炸漿~
炸雞外皮香脆到好似薯片咁😋超香口
配埋咖喱粉~惹味非常

。泡菜煎餅 $138
以魷魚、泡菜製成煎餅
煎得外皮脆~餅質濕潤

。年糕餃子湯 $98
韓式餃子~係菜肉粉絲餡料~大大粒又足料
配韓式年糕~湯底清清地~唔錯

一直都好想試呢間韓國炸雞始祖🇰🇷🍗今年補祝生日時終於食到啦😆✌🏻生日我大晒🤣所以我話事食咩🤣重點係我朋友食過尖沙咀同荃灣個間都肯同我再食,證明係值得encore 😋所以今次我揀咗灣仔店,對我朋友嚟講都係第1次食呢一間😆我哋食晚上時段,餐廳內在環境比較昏暗,加上牆上嘅霓虹燈裝飾,氣氛有點像酒吧!配菜:沙律和酸白蘿蔔我哋兩個人點咗1份自選半半炸雞🍗可選2款味道,然後選擇咗👉🏻無骨🍯蜂蜜蒜蓉 $118🌽 粟米味 $123😋食後感:-分咗一半炸雞係蜂蜜蒜蓉,另一半炸雞係粟米味,其實一半嘅份量都幾多,好夠食🤩-蜂蜜蒜蓉炸雞一嚟到超香蒜蓉味🤤食落口甜甜嘅蜂蜜加上好香嘅香蒜蓉味,浸完蜂蜜嘅炸雞外皮比較軟身,加埋肉一齊食,好好味😋推介必吃👍🏻-粟米味炸雞有埋粟米同脆脆食,炸雞比較乾身,外面好脆,裡面仲好熱,咬完會出煙,口感似鹽酥雞,咸咸哋有少少粟米香,好好味😋粟米同脆脆都好味🤤推介必吃👍🏻一直以嚟覺得食炸雞都係要配啤酒,今次見到一款幾特別嘅配搭,係兩款酒溝埋用一壺煲水壺飲,好似韓劇見過呢個情節😆於是叫咗一壺試吓新嘢!🥃🍶五十歲酒 (百歲酒+真露) $128酒精成份:百歲酒13%真露16.5%🥃百歲酒是
一直都好想試呢間韓國炸雞始祖🇰🇷🍗

🥃🍶五十歲酒 (百歲酒+真露) $128
酒精成份:
百歲酒13%
真露16.5%

🥃百歲酒是韓國傳統人蔘酒,是韓國常見的保健酒,由糯米和十二種中藥釀造,據說飲百歲酒可以活到一百歲,所以稱為『百歲酒』

🍶真露是韓國最受歡迎的燒酒品牌,也是世界上最暢銷的蒸餾酒,是由大米,通常還配以小麥、大麥或者甘薯等為原料釀造而成!

😋飲後感:
-第1次溝韓國酒飲,仲要係用成個煲水壺飲,好有韓國風味🇰🇷
-本來以為會好難入口,飲完一啖之後覺得好似一啲我曾經飲過嘅cocktail 味道,少少甜少少苦,有少少人參香氣,個人覺得幾好飲😍而且同炸雞都幾夾,啤酒反而會愈飲愈飽,呢款酒冇咁飽肚,不過酒精成分比啤酒高好多
-個人不勝酒力😂飲咗6小杯已經覺得到頂,煲水壺內仲有好多😆呢款酒好啱鐘意飲酒又飲得多嘅人,好抵飲🤣

🦐韓式海鮮湯 $198
😋食後感:
-少少辣裡面有好多海鮮,好鮮味😂即刻好想加碗飯撈湯,想飲熱湯之選👍🏻

食完真心覺得好味道👍🏻特別係炸雞🍗🤤
值得encore 再encore🤤🤤唔洗去韓國🇰🇷都食到正宗韓國嘅味道呢!
2023-04-07
  • 半半炸雞
  • 海鮮湯
  • 五十歲酒
  • 粟米味炸雞
二訪嘅韓國炸雞餐廳😋🍗幾年前食過一次已經覺得好食 因為肉質好滑!今次再食都係好好食❤️‍🔥.▪️青辣椒蛋黃醬炸雞跟洋蔥 (半半炸雞 $118)酸酸地似cream & onion隻味有醬汁令炸雞唔乾🫶🏻入面係熱辣辣超滑嘅肉質~▪️辣咖喱味炸雞 (半半炸雞 $113)估唔到佢嘅咖哩粉又香又濃味😻每一舊炸雞都唔細~▪️鐵板炒泡菜豬肉 ($158)呢個反而係最辣嘅🌶🌶🌶炒得好香!係一個餸酒或者餸飯嘅好選擇😋▪️芝士辣海鮮炒年糕 ($158)超多芝士喺面頭~有蝦、青口、魷魚等除咗年糕佢仲放咗烏冬🤣食完真係好飽!▪️Corona Rita雞尾酒 ($78)加左青檸汁 冇乜甜味所以成杯野好酸🫥▪️Terra ($78)好甜!記得撈勻啲酒飲~▪️Somersby ($78)如果怕其他味唔啱叫依款蘋果酒就冇錯啦~不過呢杯甜到要加水飲🥶.✍🏻整體:外脆內滑嘅雞❤️‍🔥而且熱辣辣好好食🍗半半炸雞份量都好多驚嘆左我哋🤣
二訪嘅韓國炸雞餐廳😋🍗
幾年前食過一次已經覺得好食 因為肉質好滑!
今次再食都係好好食❤️‍🔥
▪️青辣椒蛋黃醬炸雞跟洋蔥 (半半炸雞 $118)
酸酸地似cream & onion隻味
有醬汁令炸雞唔乾🫶🏻
入面係熱辣辣超滑嘅肉質~

▪️辣咖喱味炸雞 (半半炸雞 $113)
估唔到佢嘅咖哩粉又香又濃味😻
每一舊炸雞都唔細~

▪️鐵板炒泡菜豬肉 ($158)
呢個反而係最辣嘅🌶🌶🌶
炒得好香!係一個餸酒或者餸飯嘅好選擇😋

▪️芝士辣海鮮炒年糕 ($158)
超多芝士喺面頭~
有蝦、青口、魷魚等
除咗年糕佢仲放咗烏冬🤣食完真係好飽!

▪️Corona Rita雞尾酒 ($78)
加左青檸汁 冇乜甜味
所以成杯野好酸🫥

▪️Terra ($78)
好甜!記得撈勻啲酒飲~

▪️Somersby ($78)
如果怕其他味唔啱
叫依款蘋果酒就冇錯啦~
不過呢杯甜到要加水飲🥶
✍🏻整體: