2021-11-02 943 瀏覽
自從第一次朋友介紹這間韓燒之後,就搵唔到其他韓燒好食,而家食韓燒我只會揀這一間,入到餐廳雖然環境普通,一坐低就有好多配菜俾你食,尤其是個茄子,真係好好味韓國淡水鰻魚-食落去唔同普通鰻魚咁淋,係爽口的,加埋紫蘇葉,係好好既配答特大牛排骨-燒到剛剛好,好林好入味韓牛-這個喺韓國運嚟香港,入口即溶感覺海鮮煎餅-海鮮都好多,脆卜卜海帶湯-海帶比較多,湯比較濃,好好飲食韓燒當然要飲米酒,這間米酒我最推介,不太懂好易入口今餐2人食,太滿足了

特大牛排骨-燒到剛剛好,好林好入味

韓牛-這個喺韓國運嚟香港,入口即溶感覺

海鮮煎餅-海鮮都好多,脆卜卜

海帶湯-海帶比較多,湯比較濃,好好飲

食韓燒當然要飲米酒,這間米酒我最推介,不太懂好易入口

今餐2人食,太滿足了

• 前菜
  • 海鮮煎餅
2021-11-01 865 瀏覽
自從被某飲食網站介紹過呢間韓國餐廳之後,呢度嘅預約就變得好full,非常之難book。幾經辛苦,終於試到喇,我哋今次order左 呢度最出名嘅醬油蟹、鰻魚、豬腩肉同埋魷魚。每樣食物都好出色,免費提供嘅小菜都好好食,不過 小食食晒就冇得refill 全程有韓國阿豬媽幫手,佢會幫手烤肉同埋分好晒啲食物俾我哋,雖然佢講嘢態度有啲串串地,但係佢嘅廣東話都非常之好,聽得明我哋要啲咩,有陣時仲會搞吓笑搞吓氣氛。
烤海鰻
烤豬腩肉魷魚
2021-10-31
烤海鰻
烤豬腩肉魷魚
2021-10-21 1042 瀏覽
🙋🏻‍♂️餓底探員今晚去咗尖沙咀調查呢間韓式料理,菜式正宗夠地道,必食醬油蟹,淡水鰻魚,仲有阿豬媽幫忙燒,大家可以蹺埋手等食🦀 醬油蟹 $500📸表示見個醬油蟹就好掛住韓國,睇見啲蟹膏已經令人食指大動,佢仲要配埋個紫菜飯一齊食,正!🙋🏻‍♂️表示醬油蟹一啲都唔腥,蟹肉新鮮有口感,食落個醬油味唔重,略嫌醃得唔夠入味,蟹膏都夠多,阿豬媽會幫忙將個紫菜飯撈勻放入蟹蓋度,啲蟹膏配埋紫菜飯食真係好夾,醬油蟹被譽為最強嘅白飯小偷的確當之無愧🐟韓國淡水鰻魚 $400📸表示除咗醬油蟹,呢個鰻魚都係人氣食品,睇住佢由原條放落爐慢慢燒,燒到兩邊熟咗,再剪到細細嚿,然後每將嚿棟起嚟燒,等兩邊均勻燒好就可以食🙋🏻‍♂️表示個鰻魚燒到焦香,食落好厚肉好有口感,個鰻魚本身無醃過,食起上嚟好鮮甜,如果用紫蘇葉包住再蘸個醬一齊食,又會有另一番風味🥩特大牛排骨 $280📸表示塊牛排骨卷埋一大嚿,攤開嚟燒嘅時候會見到佢𠝹晒花咁好靚,油花分怖均勻,睇到都流晒口水🙋🏻‍♂️表示阿豬媽燒咗一陣將佢剪到細細嚿再繼續燒到佢接近well done,食落口感好軟腍,好juicy,食完一嚿又一嚿,食到停唔到口,去到得返最後一嚿嘅時候有啲唔捨得食

🦀 醬油蟹 $500

🐟韓國淡水鰻魚 $400

🥩特大牛排骨 $280
🙋🏻‍♂️表示阿豬媽燒咗一陣將佢剪到細細嚿再繼續燒到佢接近well done,食落口感好軟腍,好juicy,食完一嚿又一嚿,食到停唔到口,去到得返最後一嚿嘅時候有啲唔捨得食🤭

🍖薄片五花腩 $120
📸表示個五花肉切到好薄,就算成餅五花肉放上爐燒都唔使擔心佢受熱唔均勻會唔熟,之後剪到細嚿再燒到焦香就食得
🙋🏻‍♂️表示個薄片五花肉雖然燒到焦香,食落一啲都唔乾身,有咬口,但呢個五花肉係無調味,所以要蘸個醬汁,或者夾埋泡菜一齊食會好啲
🍜炸醬麵 $90
📸表示個睇落無韓國食嘅咁深色,不過就清楚 見到有好多五花肉粒,面頭放咗青瓜絲同芝麻,將碗炸醬麵嘅視覺效果提升咗唔少,比起得炸醬喺面頭吸引好多,無咁單調
🙋🏻‍♂️表示食之前將炸醬撈勻,等每條麵都沾上炸醬,食落麵質彈牙,夾雜炸醬嘅鹹香,味道同喺韓國食到嘅一樣咁好味,搞到人好掛住韓國,可惜呢段時間無得去旅行,唯有食咗當去咗韓國止止痕先🤭

📈吃貨指數
😋好味度 8.5/10
🔙返啅度 8.5/10
2021-10-21 772 瀏覽
五點五十分,沒有思索的決定,好,這晚就吃韓國料理吧。沒有預約所以要七點前交枱👌🏼,想吃人參雞湯結果卻被二人烤肉餐😍吸引,點上一杯啤酒🍺。沒想到的是,招呼很不錯噢,都不用自己動手烤肉😁懶人有福囉。繁忙時段的話阿豬媽肯定會超忙吧,人手不是很夠,叫了一次阿姨加茶被忘記了,真的一點都不稀奇。肉一次過被烤好,慢慢吃的話最後的都涼了,不過吃到超飽的,感覺已經很幸福了。簡單的一頓飯,簡單就是幸福。❤️
五點五十分,沒有思索的決定,好,這晚就吃韓國料理吧。

沒想到的是,招呼很不錯噢,都不用自己動手烤肉😁懶人有福囉。

簡單的一頓飯,簡單就是幸福。❤️
2021-10-20 571 瀏覽
Had my Korean lunch with my flatmate and friends in this place which my friends love to do Korean BBQ here a lot! They offer a good variety of lunch set, very good value and portion Comes with a generous selection of Banchan( Korean side dish). Doesn’t look too authentic for all but most of taste good 😌 Two things to highlight was the braised beef ribs, tender but not too soft and the veges in there soak up the sauce so it was really tasty!Their spicy pork belly on hot plate is a highlight , wen

Their spicy pork belly on hot plate is a highlight , went so well with rice and I would say this portion can go with two bowls of rice( Korean size one)

We also had a set of kimchi soup plus rice and a fish of non spicy stirfry (that’s what included for one set) my frd said the soup was great and beef is average but good enough for him

And we the other set was bibimbap, I had a spoon of it and it was pretty neat.

My friend paid for this and she told me the price was surprisingly low (we order four sets and still below 4XX)and we all think it taste good and very good value for money, next time we should plan on coming back for some dinner, for BBQ and some soy marinated raw crab.
2021-10-17 729 瀏覽
二星期前預訂一個房間一家五口慶祝太太生日、因為太耐冇食韓牛所以訂六點、訂位時已經預訂三隻醬油蟹同韓牛!下午二點幾有電話再確認訂位、五點五十分到已經有客人在餐廳入面!醬油蟹相當不錯、新鮮無腥味😋😋😋😋!二欵韓牛tenderloin和板腱肉都及水準、淡水鰻魚有驚喜😋😋😋😋!石板豬肉八爪魚相當入味😋😋😋總體來說食物相當不錯、價錢偏貴少少、不過侍應可能太忙、有幾個記性不好、叫杯熱水叫幾次先記得!燒肉嘅阿豬媽就好熟手👍👍👍另外有一位講廣東話嘅侍應服務不錯、那個石板豬肉八爪魚知道我們可能吃不完更加建議我們打包明天加些韓國年糕再煮更好味、值得一讃👍👍👍整餐飯都沒有催促我們埋單、埋單那位韓國老板好有禮👍👍👍
整餐飯都沒有催促我們埋單、埋單那位韓國老板好有禮👍👍👍
2021-10-16
慶祝紀念
生日
  • 醬油蟹
  • 前菜
  • 燒鰻魚
  • 韓牛
  • 石板豬肉八爪魚
本身睇食評都有少少擔心店家對待客人態度麻麻。但係親身食過之後沒有覺得不禮貌對待,而且感受到店家的親切。當晚預約了8:00pm,準時到達就可以即刻入座。係confirm booking 的時候已經講定要留3隻醬油蟹! 所以一坐低就叫左份蟹先!之後仲order左鰻魚,魚籽湯,牛排骨,豬五花,韓式拌飯,生菜包;飲品就嗌左馬格利米酒同Draft Sunstory!因為一order就會送上韓式小配菜,因為一行5個人,佢地都送上左2 Set的配菜。之後陸續上埋其他菜,因為本身小菜都很佔位置,而且中間有一個燒烤爐,所以枱面都幾震撼都唔知應該食得邊樣先,可能因為咁,店家見到枱面咁混亂,佢係有d忟嘅,不過佢忟並唔係因為我地,(估計)係佢覺得其他店員放到一枱都係野又無其他人幫到忙。我地都好明白負責的店主又要招呼我地又要幫手燒又要執枱落order,將心比己,我覺得佢都唔係對客人無禮貌。講返食物先!1. 醬油蟹3隻,蟹蓋的膏會用連同飯素拌飯,而其他蟹肉一開4份。個人覺得蟹都新鮮,肉都有鮮甜味。不過都唔可以食多過2件,會開始有點咸。2. 鰻魚店主燒得好,外脆內軟。佢會示範包紫蘇葉的食法。3. 豬五花正常,不過頭
本身睇食評都有少少擔心店家對待客人態度麻麻。

但係親身食過之後沒有覺得不禮貌對待,而且感受到店家的親切。

當晚預約了8:00pm,準時到達就可以即刻入座。

韓式配菜

講返食物先!
1. 醬油蟹

2. 鰻魚
店主燒得好,外脆內軟。佢會示範包紫蘇葉的食法。

3. 豬五花
正常,不過頭尾有些位置就會燒得稍微有點乾身。

4. 特大牛排骨
這個好食,juicy又香,食完一份唔夠再叫多一條。
特大牛排骨

5. 魚籽湯同韓式拌飯
這兩個都比較普通,我覺得可以留肚食其他野。而因為枱面太多碟的關係,都係店員係一邊分好再上給我們,都算係幾貼心ge。

整體食物都好食,有機會都想再去!
2021-10-07
韓式配菜
特大牛排骨
  • 韓國淡水鰻魚
  • 泡菜
韓國淡水鰻魚 $400 🥰😋本家名物之一,果然名不虛傳🥰 阿豬媽將鰻魚每一邊都燒得好香脆,鰻魚肉質結實有口感。好味👍🏻特大牛排骨 $280 🥰😋好有驚喜😍阿豬媽炒得好香,調味恰到好處,肉質腍😍😍性價比高。推介土豆脊骨湯 $380 👎🏻 麻麻泡菜煎餅 $120😍😍 好味炸醬麵 $90 😊麵質彈牙,調味👌🏻前菜當晚6點入座,餐廳當時還未滿座,阿豬媽好專注咁幫你燒魚燒肉分菜…. 期間仲有講有笑😊 服務不錯
韓國淡水鰻魚 $400 🥰😋

特大牛排骨 $280 🥰😋

土豆脊骨湯 $380 👎🏻 麻麻

泡菜煎餅 $120😍😍 好味

炸醬麵 $90 😊麵質彈牙,調味👌🏻

2021-10-06 616 瀏覽
冇得去旅行 有冇掛住日本同韓國呢🥺特別係韓國必食既醬油蟹🦀最近系香港搵到間韓國菜 止下癮😮‍💨韓國傳統一定會有前菜 依度既前菜絕對唔馬虎每碟份量都好多 最特別系個水晶粉條醬汁酸辣開胃 質地好似蒟蒻咁 好特別🍴醬油蟹 $500醬油蟹好新鮮 蟹膏亦好多 絕對冇腥味食落鮮甜 系韓國既味道 一個價錢有兩隻蟹系足夠2-3個人食 一份蟹會有一大碗紫菜飯跟埋🤤員工好好人 佢地會將蟹殼既蟹膏同紫菜飯撈埋👍🏻令飯粒都吸收埋蟹膏既精華 而且蟹身都好多肉🤤佢既醬油咸甜適中 就算食到尾都唔會覺得口渴或者太濃🥰🍴牛排湯(連飯) $110入面有3-4大塊既牛排 白蘿蔔同少量粉絲🥰湯底較淡 有別於平時既泡菜湯 中意清淡既朋友可以試下👍🏻最值得讚既係牛排肉好腍 肉味香濃😋🍴冷麵 $110冷麵都係用傳統整法 加冰落湯底入面變成一個好清涼既主食 而且都好足料😮有青瓜 酸蘿蔔 雞蛋同牛肉麵條煙靭 入口彈牙 湯底亦好清甜 成個麵都好消暑 有透心涼既感覺😋
冇得去旅行 有冇掛住日本同韓國呢🥺

有青瓜 酸蘿蔔 雞蛋同牛肉
麵條煙靭 入口彈牙 湯底亦好清甜
成個麵都好消暑 有透心涼既感覺😋

2021-09-25 873 瀏覽
(⁎⁍̴̛ᴗ⁍̴̛⁎) 本家韓國料理|回頭率極高的韓國醬蟹|由於太掛住韓國既美食,專登去位於尖沙咀既本家一嚐正宗韓國料理,佢最出名既就係醬油蟹,基本上每檯都會叫!😍 而我食完就覺得...好值得試!! 醬油蟹 ($480/2隻)平時都唔係好敢係香港食生蟹,怕唔新鮮,食壞肚皮🤨但係本家既蟹味道十分鮮甜,食得出好新鮮,醬油調味恰到好處,唔會太鹹搶走個鮮味。兩隻蟹都蟹膏滿滿,勁肥美多肉😍 諗番起都好想再食😆另外,即使店家好忙好full, 佢地既韓籍職員都好快過黎幫手撈飯(紫菜飯),真係好似係韓國食緊野咁呀😳😳 值得一讚!燒板腱肉 ($230)我地本身想嗌special menu入面既1++韓牛 ($380),但賣哂😭😭😭 (七點半落order都賣哂😂 真係好旺場)咁$230依個味道正正常常,畢竟唔係韓牛,係澳洲牛,但肉質都係十分新鮮的!同樣地,好快就有韓國職員黎幫我地燒😋 服務真的不錯!值得一提既就係佢地都有好多款小菜,每一碟都好好味,泡菜好夠辣!好少香港韓食會送咁多小菜👍🏻👍🏻總括而言,本家既食物質數都好高,旁邊幾檯都有嗌其他燒饅魚,豬手...望落份量多,十分吸引😋食醬油蟹既話香港首選,加上職員服務
(⁎⁍̴̛ᴗ⁍̴̛⁎) 本家韓國料理

|回頭率極高的韓國醬蟹|

醬油蟹 ($480/2隻)

燒板腱肉 ($230)

總括而言,本家既食物質數都好高,旁邊幾檯都有嗌其他燒饅魚,豬手...望落份量多,十分吸引😋食醬油蟹既話香港首選,加上職員服務殷勤,有機會既話我一定會再食~ 佢既價位中上,但食物質數高同埋好正宗,所以十分推薦喜歡醬蟹既小吃貨一試!

推薦指數:9/10

地址: 本家韓國料理 (尖沙咀)
尖沙咀金馬倫道22-24號東麗中心1樓
2021-07-31
10 分鐘 (堂食)
2021-09-24 1134 瀏覽
提早一個月book,要提早成個月book位,就比我食下有幾把炮,但原來都不過如是。食飯當日打俾我,問我可唔可以延遲半個鐘,我提早咗成個月book,突然之間要我延遲,我當然話唔OK。去到餐廳,等咗半個鐘先有位,但我明明已經book咗枱😅食之前已經見到,有好多食評話服務態度好差。服務態度差,都仲有咁多人去食,我諗一定好好食。兩個人叫咗醬油蟹同燒鰻魚,醬油蟹$500兩隻,好腥好鹹,一啲都唔好食。燒鰻魚係一條鰻魚嘅一半份量,啲鰻魚上咗枱,等咗20分鐘先有人嚟幫我哋燒,仲要係我哋叫咗幾次先有。一開始落單落咗兩杯嘢飲🧃但係佢哋完全冇咗回事,三催四請先至黎嗰兩杯野飲。性價比唔高,喺香港食過好多醬油蟹,比呢度份量多價錢又平,絕對唔會再有第二次。
2021-09-24 823 瀏覽
舖頭有唔同國籍嘅待應,韓國/東南亞國家嘅都有,有時講英文都溝通唔到,手腳亦唔夠利落。佢提供熱牛蒡茶,非常特別,飲落有啲似麥茶。*前菜前菜只有一套,冇得添加,非常可惜,因為佢比好多韓國餐廳整得好食,而且好多種類。辣泡菜:酸辣泡菜,比平時食開嘅前菜辣好多醬油茄子:偏向日式調味,但茄子纖維感重甜薯仔:成塊連中間都非常甜,非常軟腍辣脆肉瓜:6種入面最辣嘅前菜,但好惹味醬油豆腐:日式鹹醬油硬豆腐,豆香帶啲啲辣冷拌菠菜芽菜:最平實嘅前菜,比較單調淡味炸醬麵 $65份量正常size,麵底唔係公仔麵嘅麵,質感偏腍。炸醬有洋蔥薯仔脆肉瓜粒,份量多,反而冇乜豬五花肉。炸醬夠撈晒成個麵,我覺得略為有啲張口。炸醬鹹得嚟比較單調,醬汁本身冇咗啲一齊炒醬嘅肉同菜味。冷麵 $65原本好靚,但係佢會幫你剪斷啲麵。配菜有半隻熟烚蛋,幾片爽脆青瓜醃蘿蔔雪梨,仲有兩片韌又冇晒牛味嘅牛展。麵底份量多,係標準韓式蕎麥麵,細身煙韌,過咗冷河去外面層澱粉,非常彈牙,唔剪斷唔得。牛骨湯夠凍,清甜唔油膩,加埋醋,酸酸鹹鹹,非常開胃,透心涼。
前菜
辣泡菜:酸辣泡菜,比平時食開嘅前菜辣好多
醬油茄子:偏向日式調味,但茄子纖維感重
甜薯仔:成塊連中間都非常甜,非常軟腍
辣脆肉瓜:6種入面最辣嘅前菜,但好惹味
醬油豆腐:日式鹹醬油硬豆腐,豆香帶啲啲辣
冷拌菠菜芽菜:最平實嘅前菜,比較單調淡味

炸醬麵 $65
炸醬麵

冷麵 $65
冷麵

2021-09-14
炸醬麵
冷麵
2021-09-23 531 瀏覽
打電話嚟book枱,問咩日子都話full咗。唔緊要,咁我問返佢最快咩日子有位,佢鬧返我轉頭話要比日子佢先得。好啦,問問下終於有日子有位,咁我再問多一個日子睇吓有冇位,佢就話:你諗好要咩日子先,再cut我線
2021-09-22 359 瀏覽
一直都未去過韓國 撞正疫情更加未試過出名既醬油蟹朋友話依間係好出色即刻就試下先!入到去每一台都會有侍應招呼唔洗驚自己唔識燒而且一坐低就上成十幾款小菜有啲泡菜呀醃蘿蔔 未叫野食都食到飽呀除咗醬油蟹出色之外佢既燒鰻魚我都想比100分佢啲醋無遮左陣魚味而且一啲都唔腥一定要試呀!
一直都未去過韓國 撞正疫情

佢啲醋無遮左陣魚味
而且一啲都唔腥
一定要試呀!
2021-09-20 894 瀏覽
醬油蟹,啲糕小得可憐,啲醬油咸到腎亏,而且肉小韓牛,牛板肉,不論自己燒或工作人員燒都韌到不得了,到成口渣,沒牛味,不如食美國牛還有我們弄錯了鐵板,將燒牛的用来烧蝦,導致塊板有啲燶、疑似老板娘的人走過來、 唧了一聲,這種服務態度,誰會再來受氣大蝦,一般般餃子年糕,個湯充滿胡椒粉未, 餃子餡 裏面啲肉 是梅的蔬菜小份,啲生菜是燶葉的, 蘿蔔是乾的, 麵豉醬, 只有鹹味餐前配菜, 泡菜是韓國的主流, 難食到打冷震兩個人食咗千三蚊, 居然係唔飽嘅有生之年不會再來, 無謂同自己過唔去
醬油蟹,啲糕小得可憐,啲醬油咸到腎亏,而且肉小
大蝦,一般般
餃子年糕,個湯充滿胡椒粉未, 餃子餡 裏面啲肉 是梅的
餐前配菜, 泡菜是韓國的主流, 難食到打冷震
兩個人食咗千三蚊, 居然係唔飽嘅
有生之年不會再來, 無謂同自己過唔去