2023-04-30 28 瀏覽
大圍呢間居酒屋好闊落 木系裝修 裝飾都好有日本feel✌️未放假去旅行 就帶住屋企人係本地一齊回味下日本滋味先🤭-Drinks-1. 梅酒梳打 $582. 巨峰生啤 $68呢兩款飲品都非常冰凍 好過癮值得一讚味道調得剛剛好 唔會太甜 同埋個玻璃杯斟酒前都係雪凍左👍🏻-Food-3. 胡麻豆腐蕃茄沙律 $68$68沙律🥗黎講算好大碟🤭 蔬菜夠fresh好爽口!4. 炸池魚仔 $58好香脆🐟🐟全部新鮮炸起 仲要金黃色💓食呢d炸魚仔最正就係唔洗吐骨🤭5. 松葉精選蟹鉗(2隻)$88🦀淨係蟹鉗夠晒多肉 雖然係冰鮮材料 但肉質都幾爽👍🏻6. 原隻磯煮鮑魚 $65磯煮鮑魚重點就係甜甜地🤭呢隻鮑魚都切開左四片 夠晒入味💓 本日MVP✌️7. 鮮帆立貝肉(6切)$80黎得居酒屋當然要叫返樣刺身🤗呢個厚切正呀 真係幾有日本感覺🇯🇵8. 牛油果松葉蟹肉脆殼卷 $158呢個卷物係超大份😂必食得飽!頭尾都有松葉蟹腳 🦀 非常足料!9. 福岡谏蕎麥麵 $88驚唔夠飽就加多個蕎麥麵🍜 夠晒經濟🤭麵條爽口彈牙 醬油夠味但唔過咸 就算食飽都唔會覺得滯👍🏻

大圍呢間居酒屋好闊落 木系裝修 裝飾都好有日本feel✌️
未放假去旅行 就帶住屋企人係本地一齊回味下日本滋味先🤭

-Drinks-
1. 梅酒梳打 $58
2. 巨峰生啤 $68
呢兩款飲品都非常冰凍 好過癮

-Food-
3. 胡麻豆腐蕃茄沙律 $68
$68沙律🥗黎講算好大碟🤭 蔬菜夠fresh好爽口!

4. 炸池魚仔 $58

7. 鮮帆立貝肉(6切)$80
黎得居酒屋當然要叫返樣刺身🤗
呢個厚切正呀 真係幾有日本感覺🇯🇵

8. 牛油果松葉蟹肉脆殼卷 $158
呢個卷物係超大份😂必食得飽!
頭尾都有松葉蟹腳 🦀 非常足料!

9. 福岡谏蕎麥麵 $88
驚唔夠飽就加多個蕎麥麵🍜 夠晒經濟🤭
麵條爽口彈牙 醬油夠味但唔過咸 就算食飽都唔會覺得滯👍🏻
2023-04-29 26 瀏覽
夜晚見鋪頭啲丼飯poster幾吸引,價錢ok,點知入到去先話丼飯淨係for lunch,夜晚只有單點,非常失望。其實我一條友唔係太有興緻食好野,於是叫咗啲壽司,三紋魚刺身同軟殼蟹手卷就算。味道正常,無嘜驚喜驚嚇,普通料囉。
味道正常,無嘜驚喜驚嚇,普通料囉。
2023-04-28 13 瀏覽
最近肥雞係大圍發掘到一間居酒屋,覺得好啱鍾意食日本野嘅朋友仔,首先講下居酒屋入面嘅裝修,由外到內都沿用實木傢俬,比人一種日本當地傳統居酒屋嘅感覺,一行門口就有幾位著日式制服嘅後生仔女用純正日文 こんにちは(你好!),然後就會睇到餐廳入面牆身放滿日本清酒,位置可以選擇坐係bar枱睇師傅整壽司切魚生 或者坐榻榻米 如果有多過4位仲有細房坐添~睇得出居酒屋係佈置同埋迎接客人嘅用心,好似真係去左日本嘅居酒屋咁!話明居酒屋,點可以唔飲下佢出名嘅酒呢?肥雞飲左梅酒生啤同埋柚子sake, 味道入口即融, 甜甜地之餘無沖淡到酒嘅果味,平時少飲酒嘅肥雞都飲得好滋味! 現場嘅所有食材都係即叫即整,但又唔會等太耐, 第一道菜式係深海池魚薄切, 新鮮空運到港嘅深海池魚配埋wasabi同埋特制柚子醬油, 再飲翻啖柚子sake, 加上池魚刺身嘅薄度啱啱好,唔會太肥膩! 第二道係胡麻豆腐蕃茄沙律,沙律菜配搭涷豆腐有種fresh嘅感覺,加上胡麻醬,清新爽口啦,食完即刻胃口大開!第三道係阿波尾雞翼, 聽店員介紹呢度嘅雞翼係來自放養嘅阿波尾雞,雞肉一啲激素同抗生素都無,可以放心食用,隻燒雞翼外脆內熱,彈性同肉感十足仲好香

第三道係阿波尾雞翼, 聽店員介紹呢度嘅雞翼係來自放養嘅阿波尾雞,雞肉一啲激素同抗生素都無,可以放心食用,隻燒雞翼外脆內熱,彈性同肉感十足仲好香口!

第四道係福崗涷蕎麥麵,呢個麵同平時嘅蕎麥麵唔同,用溫泉蛋,木魚絲同天婦羅碎蝦,夾埋鮮甜高湯,簡單嘅食材配搭埋一齊帶到特別嘅蕎麥麵體驗,整體好清好甜好爽!
2023-03-27
2023-04-28 16 瀏覽
近排唔知點解好想食日本野可能熱熱地想食啲凍凍地嘅野行過見到冇左間M3 就諗住試下木子刺身盛盒 $328有5款刺身 海膽 螢光魷魚 金目鯛 油甘魚 中拖羅 好新鮮 中拖羅好厚身好重魚油松葉蟹肉蟹籽沙律 $88勁多蟹籽 每粒都脆卜卜青瓜絲切得好幼細 一口咬落去口感好豐富開胃之選福岡冷蕎麥麵 $88簡單但好味嘅蕎麥麵入面有溫泉蛋 紫菜 木魚絲 脆脆撈埋一齊食 幾好食蕎麥麵幾彈牙 個凍湯夠晒凍 消暑一流柚子sake勁重酒味 Happy Friday冇得輸
近排唔知點解好想食日本野

消暑一流

柚子sake
勁重酒味 Happy Friday冇得輸
2023-04-23 26 瀏覽
朋友話大圍新開咗間日式居酒居,收工就同佢過來晚聚。以木系為主調,成間鋪擺滿了各式各樣的酒樽同酒桶🍺有普通座位、榻榻米、吧枱以及可以包廂,好適合一班朋友來飲酒食飯~❦ 松葉蟹肉蟹籽沙律 $88鮮甜嘅松葉蟹配上清新青瓜絲、蟹籽,配合沙律醬汁,清新又惹味!❦ 精選火焰壽司拼盤 9件 $268拼盤有三文魚、鮮帶子、甜蝦等,經火焰後都帶出魚香味,每件都相當鮮甜,好正😋❦ 雜錦天婦羅 $108冬菇、茄子、青椒、魚和兩大隻海老天婦羅,天婦羅的炸漿薄而脆,入口一點也不油膩,咬下爽口緊緻,鮮味瀰漫口腔~❦ 免治雞肉棒能吃得出雞肉及雞軟骨的比例恰到好處,再加上美味的月見汁,焦脆的雞軟骨串混合金黃色的蛋黃,一口咬下去,雞軟骨不會太硬~❦ 福岡凍蕎麥麵 $88係清涼爽口嘅食法,加流心蛋、天婦羅脆脆、紫菜同蕎麥麵汁,味道簡單又好味~❦ 柚子sake $58清爽芳醇的柚子酒,清新的柚子香味, 甜味同酸味互相平衡,入口淡淡的優香~❦ 巨峰生啤 $68非常之易入口,有巨峰提子的清香,適合初嘗飲酒人士~

❦ 松葉蟹肉蟹籽沙律 $88

❦ 精選火焰壽司拼盤 9件 $268

❦ 雜錦天婦羅 $108

❦ 免治雞肉棒

❦ 福岡凍蕎麥麵 $88

❦ 柚子sake $58

❦ 巨峰生啤 $68
非常之易入口,有巨峰提子的清香,適合初嘗飲酒人士~
2023-04-22 51 瀏覽
住大圍見到新餐廳就即管試下,入到去就知中伏。唔係好明咁嘅質素點解可以收咁貴。好少專登打篇嘢講,今次真係忍唔到。牛油果松葉蟹肉脆殼卷- 唔係話唔好食,係超普通,唔難食,但$158得6件,仲要勁細件,完全唔值呢個價。同尖沙咀有啲居酒屋價錢差唔多,但質素差好遠。厚燒燒牛舌心- 唯一一樣嘢好食拖羅蓉脆脆餅 - 完全冇特別,脆脆餅有啲實,得個樣,唔掂!完全唔建議大家去呢度,成間餐廳得兩枱客,包括我在內,但係侍應係完全冇斟茶,要到我問有冇茶,先至俾。3-4個員工serve 兩枱客都唔會自動斟茶,又係要叫。總結嚟講,呢度又貴服務又差食物質素又低。

厚燒燒牛舌心- 唯一一樣嘢好食

拖羅蓉脆脆餅 - 完全冇特別,脆脆餅有啲實,得個樣,唔掂!

總結嚟講,呢度又貴服務又差食物質素又低。

精選刺身盛合八點
花螺辣酒煮
2023-04-22
30 分鐘 (堂食)
2023-04-21 25 瀏覽
呢間居酒屋嘅氣氛比較輕鬆,可以係同朋友飲下酒,啱啱放工嘅時候去搵啲食物同埋飲品。環境都好有日本嘅感覺,有個日式大卡位 可以坐到9位朋友,食嘢飲酒都好chill🍶厚燒牛舌心--好厚切又唔酥!肉質嫩滑,口感十分豐富。加上香濃芥末醬,增加香味,好好味啊!吉列港島蠔身好大,中間有啲蠔汁,好鮮味。食咗一粒,就會感覺到啲鮮味同埋沙律醬香滑,好吸引啊!試咗兩款好特別嘅生啤,分別係巨峰生啤同柚子生啤,有啲似cocktail,少少甜,易入口👍

💜 喺土耳其返嚟要食返啲啱口味既好野食😂 食日本菜就啱哂😚 💜 今次同🐼去左大圍既新居酒屋🏮入到去覺得樓底超高,空間感好大☺️ 仲有大玻璃,環境都幾舒服☺️💜 胡麻豆腐蕃茄沙律🥗 $68胡麻醬無得輸🤣 豆腐好滑,沙律菜同蕃茄都幾新鮮👍🏼 💜 木子刺身盛合 (5点) $328餐廳會嚴選五款日本直送時令刺身~今次我哋就食左鱈魚, 螢光魷魚, 深海池魚, 海膽, 和帆立貝~當中我最鍾意食鱈魚同深海池魚😍 非常新鮮👍🏼 鱈魚輕輕炙燒過,口感更好~💜 雜錦天婦羅🍤 $108之後係我好鍾意天婦羅😍 呢度姐天婦羅漿唔會太厚,亦唔會太油膩👍🏼有蝦, 茄子, 青椒, 粟米芯, 魚等天婦羅。好食😋💜 汁燒雞頸肉 $38串燒!初頭以為會好多雞皮,食落去發現雞肉同雞皮比例剛剛好🐔 醬汁亦唔會太鹹💜 日本宮崎腸 $38食落去覺得有啲似台灣腸😆 都係好濃味💜 日式鰻魚炒飯 $108我超怕食落口feel好多細骨既鰻魚😖 好彩呢度既鰻魚冇呢個問題😝食埋個炒飯,就飽飽💜 因為第日返工唔想飲酒,所以叫咗士多啤梨梳打 $48 同 和歌山白桃汁 $38。一個有氣解壓,一個鮮甜😙💜 大圍呢間居酒屋都有幾多選擇,又坐得舒服,遲啲可以

💜 喺土耳其返嚟要食返啲啱口味既好野食😂 食日本菜就啱哂😚

💜 胡麻豆腐蕃茄沙律🥗 $68
胡麻醬無得輸🤣 豆腐好滑,沙律菜同蕃茄都幾新鮮👍🏼

💜 木子刺身盛合 (5点) $328
餐廳會嚴選五款日本直送時令刺身~

💜 雜錦天婦羅🍤 $108
有蝦, 茄子, 青椒, 粟米芯, 魚等天婦羅。好食😋

💜 汁燒雞頸肉 $38

💜 日本宮崎腸 $38
食落去覺得有啲似台灣腸😆 都係好濃味

💜 日式鰻魚炒飯 $108
食埋個炒飯,就飽飽

一個有氣解壓,一個鮮甜😙

💜 大圍呢間居酒屋都有幾多選擇,又坐得舒服,遲啲可以再戰😌
去大圍踩完單車🚴同朋友一齊搵日本嘢食🤓搵左依間木子居酒屋環境勁日本風環境木調裝修 掛住啲燈籠🏮一入去見到好多日本海報裝飾靠門有兩個仿榻榻米座位同吧枱位好有日本當地嘅居酒屋即視感😍✳️巨峰梳打天氣好熱 一坐低我地已經叫凍嘢飲巨峰提子係我最愛既紫色🥰唔會太甜好飲👍🏻✳️自家制檸檬綠茶依個飲品微酸甜 喺夏天飲真係好解渴🫶🏻✳️秘之丼$168咁神秘 吸引左我哋🤓由壽司師傅發板安排咩魚生啱晒選擇困難嘅me刺身顏色靚 丼飯用木筒仔上枱上面仲有旗仔做裝飾雜錦魚生有油甘魚、劍魚腩、三文魚、八爪魚、甜蝦、吞拿魚仲有大蟹鉗🤤仲有蟹籽刺身肉厚,鮮甜口感好,每一款魚生都好新鮮油亮✳️ 刺身定食6點(配赤酢飯)我想食帆立貝同海膽所以叫左依款海膽甘甜又creamy 幾乎入口即化👍🏻😍其他刺身好厚切🤓真心高質連🦐蝦膏都好甜🤤油甘魚係我最愛入口滑嫩又好有魚油香兩個餐都有茶碗蒸+泡菜+沙律+面豉湯每樣食物都有水準✳️活平目魚刺身 (十二切)$188肉質特別爽口彈牙,平目魚刺身配柚子醬油俾我哋點,啲魚肉清甜味更出午餐定食都咁高質 刺身俾足料下次要同朋友一齊嚟飲埋酒感受埋日式居酒屋入夜後摸杯底傾計既氣氛🤓🫶🏻
去大圍踩完單車🚴同朋友一齊搵日本嘢食🤓

壽司師傅發板安排咩魚生
啱晒選擇困難嘅me

刺身顏色靚 丼飯用木筒仔上枱
上面仲有旗仔做裝飾

刺身肉厚,鮮甜口感好,
每一款魚生都好新鮮油亮

✳️ 刺身定食6點(配赤酢飯)

我想食帆立貝同海膽所以叫左依款

下次要同朋友一齊嚟飲埋酒
感受埋日式居酒屋入夜後摸杯底傾計既氣氛🤓🫶🏻

2023-04-18
2023-04-18 17 瀏覽
大圍靚裝居酒屋 🎎一入門口已經有一張大嘅木枱木凳一班人圍住坐,好開心再行入啲仲有個bar 枱位同一間私人房,真係好有日本feel 🇯🇵日本特盛岩蠔 📍$138生蠔配海膽、魚子醬、三文魚子,4樣矜貴食材放埋一齊,果然係絕配,每樣都好新鮮,而且提升了大家各自嘅味道,唔會搶味 👍🏻木子三文魚盛合 📍$88一個盛盒,將三文魚嘅各部分食哂 😋 生,火炙,三文魚籽,全部都有!岩哂三文魚🍣控呀角切刺身和風沙律 📍$88超多刺身嘅和風沙律,價錢夠哂抵食,感覺上好似刺身多過菜 😂😂 鮮蝦、三文魚、白魚、三文魚籽樣樣齊 深海池魚薄切 📍$198切得好薄身,好考刀工 👍🏻 點一點個酸汁,好開胃,食完再食福岡凍蕎麥麵 📍$88流心蛋配呢個凍蕎麥麵 ,夏天食好舒服,而且味道同口感都好豐富鱈魚片 📍$48好薄好脆,餸酒一流呀 柚子清酒 📍$酸酸甜甜,好清新,好易入口 威士忌梅酒 📍$58
大圍靚裝居酒屋 🎎
一入門口已經有一張大嘅木枱木凳
一班人圍住坐,好開心
再行入啲仲有個bar 枱位
同一間私人房,真係好有日本feel 🇯🇵

日本特盛岩蠔 📍$138

木子三文魚盛合 📍$88

角切刺身和風沙律 📍$88

深海池魚薄切 📍$198
切得好薄身,好考刀工 👍🏻 點一點個酸汁,好開胃,食完再食

福岡凍蕎麥麵 📍$88

鱈魚片 📍$48
好薄好脆,餸酒一流呀

柚子清酒 📍$
酸酸甜甜,好清新,好易入口

威士忌梅酒 📍$58
2023-04-18 17 瀏覽
係大圍發現左間居酒屋~懷舊既裝修~有普通seat 位, 又有吧枱~同可以成班朋友一齊食既位置~可以飯聚又可以食宵夜生蠔新鮮爽口, 海水味唔重~幸福爆燈啦!師傅刀工亦好好, 鯛魚刺身切得好薄好通透👍值得一提, 佢d串燒幾好味~特別係韭菜豬肉卷,韭菜同豬肉完美結合,一啖就咬唔哂!啲雞軟骨同雞肉串都燒得恰到好處,入口即化,真係好過癮呀!岩飲酒既朋友嗒埋杯Sake or 飲下cocktail 應該幾有feel😂😆總括黎講,呢間居酒屋係小區算有質素~👍👍

總括黎講,呢間居酒屋係小區算有質素~👍👍
2023-04-17 19 瀏覽
今日同frd踩單車去到大圍,想食d凍既野食,見到呢間居酒屋lunch set幾吸引,有埋面豉湯、蒸蛋、沙律、漬物,就決定入去試下😛🔸 海鹽火炙左口魚邊丼左口魚邊份量唔少,舖滿左個丼,少少調味更突顯魚油香味🤤 佢地既丼唔係用白飯,係有特別調味過,唔會好濃味,又幾特別~🔸 秘之丼諗唔到食咩,諗住比廚師發板,上枱見到又幾豐富,係雜錦魚生丼,又神奇地樣樣都岩食😆 用左木筒上,好多飯,做完運動好肚餓都食唔落~ 好食又抵食🤓🔸 士多啤梨梳打士多啤梨味幾濃,唔會好甜🍓🔸 青蘋果梳打飲落幾清新,幾香青蘋果味🍏

🔸 海鹽火炙左口魚邊丼

🔸 秘之丼

🔸 士多啤梨梳打
士多啤梨味幾濃,唔會好甜🍓
🔸 青蘋果梳打
飲落幾清新,幾香青蘋果味🍏
2023-04-14 17 瀏覽
大圍最近新開咗間日式居酒屋,木系裝修充滿日本風情,設有榻榻米同吧枱座位,而且食物種類多元化,值得一試👍🏻木子刺身盛合(5点) $328刺身好新鮮,呢五款入面我最鍾意食嘅就係吞拿魚同海膽,吞拿魚厚切啖啖肉,油脂甘香,海膽就更加唔駛講啦,味道清甜,質感細膩🤤厚燒牛舌心 $98牛舌燒得真係啱啱好夠晒juicy,口感嫩得嚟牛味都好濃郁,點埋芥末醬食仲惹味😆吉列廣島蠔 $88炸得好香脆,入面仲熱辣辣,蠔肉都好新鮮,入口仲有淡淡海水嘅鮮甜味😚福岡凍蕎麥麵 $88蕎麥麵好清爽Q彈,湯汁望落清淡但食落都好夠味,再配上溫泉蛋、蔥花、芝麻同海苔,味道更加豐富有層次感😌豚肉韭菜卷 $38將豚肉卷埋新鮮嘅韭菜一齊食都幾特別,燒汁夠晒惹味之餘仲好開胃🤓巨峰梳打 $48自家製檸檬綠茶 $38

木子刺身盛合(5点) $328

厚燒牛舌心 $98

吉列廣島蠔 $88

福岡凍蕎麥麵 $88

豚肉韭菜卷 $38

巨峰梳打 $48
自家製檸檬綠茶 $38
2023-04-13 47 瀏覽
今日收工去左大圍附近食大圍站附近出名多野食 諗左好耐今日食咩好 最後揀左間居酒屋果然無失望環境好舒服Gathering一流見有包廂又有他他米勁正咁先黎左隻磯煮鮑魚同埋兩隻松葉蟹鉗兩樣都好鮮味 😋然後叫左松葉蟹肉蟹籽沙律最鐘意食蟹籽沙律 🥗好開胃 正呀😋😋然後黎左個重頭戲黎左個九宮格 係火炙壽司拼盤好靚 岩哂打卡用 仲要好好食 每一件都好好味 🍣跟住每人食左個燒飯團🍙🍙熱辣辣 好暖胃 紫菜仲好脆tim~ 最後食埋個野菜天婦羅就岩岩好炸到岩岩好 唔油膩我地叫左兩杯野飲 🍺🥃甜甜地既柚子生啤 同埋wiskey tonic今次未試到串燒 🍢下次一定要再黎試下
今日收工去左大圍附近食

火炙壽司拼盤

跟住每人食左個燒飯團🍙🍙
熱辣辣
好暖胃
紫菜仲好脆tim~
燒飯團

燒飯團
野菜天婦羅
柚子生啤
Whisky  Tonic
早幾日起大圍果邊踩完單車,去咗木子居酒屋食晚飯~依間居酒屋嘅裝修好日系,仲有榻榻米坐,空間都幾大,幾舒服😌嚟到居酒屋當然有多款清酒🍶而食物嘅種類都唔少今次叫咗:胡麻豆腐蕃茄沙律$68胡麻豆腐好滑,新鮮嘅蕃茄同埋生菜加埋醬汁,真係好開胃活平目魚刺身(12切)$188好新鮮好鮮甜~加少少wasabi 同醬油一齊食,更加帶出鮮味松葉精選蟹鉗$88都幾大隻,蟹肉鮮甜,鐘意食蟹嘅可以試吓雜錦天婦羅$108炸得啱啱好,好香脆,唔會好油膩~各種嘅食材都好新鮮,包括蝦,鱚魚同埋蔬菜,最鐘意炸蝦天婦羅同茄子~蝦肉爽口彈牙,茄子外脆內軟福岡凍蕎麥麵 $88本身諗住運動完隨便揀個主食食下,點知好有驚喜🤩麵條好彈牙,湯汁鮮甜~配埋溫泉蛋同天婦羅脆脆一齊去口感好豐富飲品方面,我哋叫咗芒果白桃烏龍茶($58)同埋柚子檸檬梳打($48)都好好味,特別係柚子檸檬梳打,好開胃總括而言,依間居酒屋嘅食物質素唔錯,食物種類都唔少~服務方面都幾好,員工親切,下次再去大圍踩單車會再去試下串燒類、壽司同卷物🍣
今次叫咗:
胡麻豆腐蕃茄沙律$68
胡麻豆腐好滑,新鮮嘅蕃茄同埋生菜加埋醬汁,真係好開胃

活平目魚刺身(12切)$188

松葉精選蟹鉗$88
都幾大隻,蟹肉鮮甜,鐘意食蟹嘅可以試吓

雜錦天婦羅$108

福岡凍蕎麥麵 $88

5 分鐘 (堂食)
  • 福岡凍蕎麥麵