2010-03-22 123 瀏覽
水餃麵水餃有蝦的?!?!仲有其他切碎曬的餡料…幾爽口彈牙…個皮仲好薄得黎唔係溶散曬…麵都幾有水準喇...標準的~星洲炒米幾多配料喎…蝦爽口…唔會用太多色料去染成營光黃~米粉炒到一條條都幾香口…仲有旦絲同芝麻都幾好口感…叉燒旦炒飯叉燒粒多D…冇咩旦喇…碎到都食唔出旦味…又唔係做到旦包粒粒飯的效果…?!?!用左老抽? 好深色的~成個飯都好好好油…龍鬚豉油王炒麵呵…幾多大條的龍鬚喎…食食下又發現幾條的~唔UN…又好咬口…麵有少少油…不過可接受…雖然麵幼…不過又幾彈牙架喎…湯跟餐的…給遊客試一下中國的傳統煲湯…幾好!!!唔多人…坐得好舒服呀…同朋友黎傾下計…好地方!野食唔多chOICES…不過這是酒店的24HOURS REST. 都係俾人醫下肚…港式的食物…都會E幾廿款出名的了…
水餃麵
水餃有蝦的?!?!
仲有其他切碎曬的餡料…
幾爽口彈牙…
個皮仲好薄得黎唔係溶散曬…
麵都幾有水準喇...標準的~
星洲炒米
幾多配料喎…蝦爽口…
唔會用太多色料去染成營光黃~
米粉炒到一條條都幾香口…
仲有旦絲同芝麻都幾好口感…
叉燒旦炒飯
叉燒粒多D…冇咩旦喇…
碎到都食唔出旦味…又唔係做到旦包粒粒飯的效果…?!?!
用左老抽? 好深色的~
成個飯都好好好油…
龍鬚豉油王炒麵
呵…幾多大條的龍鬚喎…食食下又發現幾條的~
唔UN…又好咬口…
麵有少少油…不過可接受…
雖然麵幼…不過又幾彈牙架喎…

跟餐的…
給遊客試一下中國的傳統煲湯…幾好!!!

唔多人…坐得好舒服呀…
同朋友黎傾下計…好地方!
都係俾人醫下肚…
港式的食物…都會E幾廿款出名的了…

2010-02-28
2009-07-26 33 瀏覽
難得沙田有多一間24小時的食肆, 可惜和同區大部份食肆一般"不吃也吧" 叫了:雲吞麴: 勁皂水味 $25牛肉粥: 淡而無味 $30油菜: 少得可憐 $8咖啡: 味淡 $5lemon 利賓納: 凍飲杯超細 $8撇開味道不說, 效率亦奇差,等了20min 才上食物.地方服務是可以的, 但畢竟食物才是最重要的罷?!我住沙田, 不幸地本區無多少好味的食肆, 十分無奈!!!!!!

雲吞麴: 勁皂水味 $25
牛肉粥: 淡而無味 $30
油菜: 少得可憐 $8
咖啡: 味淡 $5
lemon 利賓納: 凍飲杯超細 $8
撇開味道不說, 效率亦奇差,等了20min 才上食物.
地方服務是可以的, 但畢竟食物才是最重要的罷?!

2009-07-25
2009-07-15 85 瀏覽
聚會後開飯的選擇往往離不開河畔一帶地區。若想坐得舒服一些,就會走多兩步路到麗豪酒店內的"月光光"吃碗粉麵....沒來一段時間,發覺午市menu多了不少選擇 ---- 除了雲吞及牛根粉麵一類之外,現在還有一系列的即炒粉麵飯供應,看起來不像從前的那樣單調,這自然是一樁好事來....不知怎的今日忽然很想吃豬手,就叫了份南乳豬手飯。一端上枱來看見那微啡色的色澤就知是不太像樣,吃進口淡淡的毫無南乳濃香,基本上是沒有多大味道的而且肉及皮也是硬得可以。感覺上豬手是完全沒有炆過的,只是先用水烚熟之後再淋一個南乳汁在上而已。最噁心是皮上的毛是還沒有全然拔清....反而太太叫的蠔油义燒粒炒飯就好得多 --- 义燒粒用上半肥瘦的部份,吃落去不會有嚡且死實的感覺;飯是既很上色又炒得乾爽,而且是一粒粒的,絕無太多"黐埋一嚿"的情況出現。事前真的想不到這飯是會炒得如此出色....說老實話,是有跌眼鏡了.....

....

說老實話,是有跌眼鏡了
.....
(非會員)
2009-03-18 71 瀏覽
前日去開沙田, 經過麗豪酒店, 發現地下開咗間通宵餐廳(月光光餐廳), 有朋友話有D肚餓, 不如入去試吓, 入去D環境唔錯, 裝修幾雅緻, 開放式廚房. 我哋叫咗雲吞麫, 月光三寶盒, xo醬煎腸粉, 鹵水拼盤, 仲有D特色飲品. 雲吞麫D麫又爽口又無乜鹼味, 個月光三寶盒有蝦餅, 蝦膠釀青椒同茄子,幾有口感又唔油, 其他食物都好好味, 而且價錢唔貴, 五個人加埋都係百幾蚊, 抵食,經過開不防去試吓
2009-03-18
  • 雲吞麫
2009-02-04 66 瀏覽
我好鐘意同d sale姐姐黎呢間傾野,貪佢環境清雅,粥粉面甜品都超多.最正係枱面大.灘晒d文件同部腦都仲得. 我地点左: 云吞麵--麵身爽滑,但云吞略淡 鮑魚雞粥--粥底靚,食得出無乜味精 月光宝盒--煎釀三宝,全用虾膠 雞翼牛碾--質量夠,入味 楊枝甘露豆腐花--柚肉份量夠,豆腐很滑 奇異菓汁--即榨係好飲好多佢地係24小時營業,最哀唔係係屋企附近,如果唔係,夜晚肚餓走轉就可以買宵夜啦

我地点左: 云吞麵--麵身爽滑,但云吞略淡
鮑魚雞粥--粥底靚,食得出無乜味精
月光宝盒--煎釀三宝,全用虾膠
雞翼牛碾--質量夠,入味
楊枝甘露豆腐花--柚肉份量夠,豆腐很滑
奇異菓汁--即榨係好飲好多

2009-02-02 68 瀏覽
今天到河畔探朋友,經過麗豪酒店下有間餐廳叫月光光,行埋D睇睇,原來食粥麵及甜品,反正重有時間便入去食碗麵,餐廳佈置簡潔,有卡位坐得有舒適,叫了一碗雲吞麵及煎釀三寶,麵質很爽亦食唔到鹼水味, 煎釀三寶,感覺用料新鮮,如果豉油分開放會好D. 最後再order 一碗什果豆腐花,什果是新鮮的,比起用罐頭什果好得多,豆腐花很滑但不夠甜.大致上是一間不容錯過之餐廳
今天到河畔探朋友,經過麗豪酒店下有間餐廳叫月光光,行埋D

• 煎釀三寶
  • 豆腐花
(非會員)
2009-01-07 48 瀏覽
早幾日去左月光光食野,先叫左個鮮牛肉粥. 粥底夠綿,牛肉都好新鮮, 一食就知唔係雪櫃牛肉 ^^之後又叫左個芒果西米露, d芒果酸左少少,可能唔係時令生果啦 ,但整體都唔錯.想唔到酒店都會有一間24小時營業既餐廳,價錢唔算好貴,而且仲唔收加一服務費同提供外賣服務tim. ,雖然餐廳裝修簡單,但環境同氣氛都唔錯 .

2009-01-06 43 瀏覽
那天...我正在放假...朋友介紹我去食月光光.....我諗...酒店應該唔方會平......但朋友說不是這樣的......咁我就去左試下...那時太約下午1點幾.......有LUNcH.....35元.....平到哭==有棻跟....還有腸粉........都飽呀...酒店服務..水準算係咁啦.........平.....正唯一不足係人手不夠....

有棻跟....還有腸粉........都飽呀...

酒店服務..水準算係咁啦.........平.....正

唯一不足係人手不夠....
2008-12-30 46 瀏覽
前日聖誕節去開沙田, 見肚餓, 有朋友就話不如去麗豪酒店地下間(月光光餐廳)試下,入面環境好舒服, 裝修好雅緻, 開放式廚房夠衛生, 咁我哋Order咗雲吞麵、紅荳冰、炒蘿蔔糕、芒果汁什果西米露。雲吞麵啲蝦好大隻,啲麵就唔同出面食開o個啲咁多鹼水味,紅荳冰啲紅荳應該攪拌過,好有沙冰口感,不過炒蘿蔔糕就失望啲。食落去成口都係油,又無咩蘿蔔味,其他食物水準都可以,最緊要價錢抵,四個人食都係一百蚊鬆啲,又好食。不過隔鄰間酒吧嘈音比較大,靜靜傾計就要中午時間去,正門口比較難到,欠指示牌,要問吓啲酒店職員,總括嚟講都好滿意,去開沙田o既朋友不妨去試吓。^v^
2008-11-03 51 瀏覽
知道麗豪酒店地下開了不少新食店,於是趁週末就黎試下!黎到已經三點多,有好幾間廳餐也在下午茶時段休息,雖然眼見入面只得一檯食客(之後也有四五檯客),但被舒適的環境吸引及在沒多選擇下便入去試試.我們點了三個下午茶餐:(一) 鮮牛肉湯麵 配豆漿 ($30)牛肉都幾"淋",但無乜牛肉味;麵底幾爽,幸好沒有簡水味!點了熱豆漿,都幾大杯,略甜,有豆香味,但不夠熱,只是微暖.(二) 鮮桂魚片粥 配豆漿 ($30)桂魚片幾鮮甜,而且都有好多塊,粥既份量幾多,由於用番瓦煲盛著上檯,所以熱辣辣,"正"!(可以加$3配是日甜品,當日係綠豆沙)(三) 鼓油皇炒麵 配月光光甜品&豆漿 ($30)炒麵無乜特別,同一般粥麵舖、街市檔既出品無乜分別,而且份量比較小!當日既甜品係芒果涼粉,都幾好食!如果可以大碗d仲好 之係我地再點了一個甜品:意大利咖啡芝士班戟 ($28)件cake幾香咖啡味,不過食唔到芝士味;附上一小碟咖啡醬點黎食,好好味!班戟只得兩件,仲好細件添,唔太抵食,但由於出面多數都係食生果班戟,所以覺得幾特別,一試無妨呢!整體黎講,食物不俗、環境舒服、地方清潔、待應有禮,值得一試!順帶一提:此乃二十四小時

知道麗豪酒店地下開了不少新食店,於是趁週末就黎試下!
黎到已經三點多,有好幾間廳餐也在下午茶時段休息,

我們點了三個下午茶餐:
(一) 鮮牛肉湯麵 配豆漿 ($30)
牛肉都幾"淋",但無乜牛肉味;麵底幾爽,幸好沒有簡水味!
點了熱豆漿,都幾大杯,略甜,有豆香味,但不夠熱,只是微暖.

(二) 鮮桂魚片粥 配豆漿 ($30)

(可以加$3配是日甜品,當日係綠豆沙)

(三) 鼓油皇炒麵 配月光光甜品&豆漿 ($30)
當日既甜品係芒果涼粉,都幾好食!如果可以大碗d仲好

之係我地再點了一個甜品:意大利咖啡芝士班戟 ($28)

班戟只得兩件,仲好細件添,唔太抵食,
但由於出面多數都係食生果班戟,所以覺得幾特別,一試無妨呢!

順帶一提:此乃二十四小時營業,全日不設加一服務費.

鮮牛肉湯麵
鮮桂魚片粥 & 熱豆漿
鼓油皇炒麵 & 芒果涼粉
意大利咖啡芝士班戟
  • 鮮桂魚片粥
  • 意大利咖啡芝士班戟
2008-10-28 42 瀏覽
繼上次於河夢進餐後,今次再偕太座來吃個light lunch....環境相當寬敞好坐,位與位之間相當大。驟眼看上去是西餐廳格局,但實際上卻是以粥麵小吃作主打....最大的優點是二十四小時無休運作,住在附近的街坊可有福了....一個粥麵set lunch只賣接近四十大洋,以酒店級來說都算是十分便宜了。跟太座各點一份,埋單才一百大洋,算是合理la...本來對食物質素是有點期望的,但吃落卻又不太對路 ---- 薑葱灼牛肉飯內的牛肉是梳打製成品,薑及葱也下得不夠,整體水準絕不能稱之為及格;雲吞餡是全蝦的,一點豬肉也沒有下,而且蝦是一點味也沒有的,大失所望;牛腩不夠入味,失望 x 2;湯底淡得很,更遑論有大地魚魚香了,失望 x 3;可幸麵沒有很重的鹼水味,總算是吃得過,不然便要到附近買麵包啃了本來跟餐是一碟油菜,但端來是除菜外再附送一小碟腸粉,很surprise但那腸粉吃落卻是硬得可以,很難吃。太座邊吃邊笑說寧願整碟都只是油菜好了....環境一流,但食物卻全然令人失望,可惜,可惜....

環境一流,但食物卻全然令人失望,可惜,可惜....
2008-08-02 39 瀏覽
店內常常有員工們聚在一旁開會,由於換了侍應,今晚既服務進步多了! 魚片粥 - 粥底夠綿但味道淡淡的,薄切魚片新鮮,小心細骨。蔥和薑絲,加埋少許胡椒粉好快食晒 瑤柱滑雞粥 - 用 coupon 換的。滑雞柳去了骨,味道調得唔錯,似綿花雞既雞肉。瑤柱絲令綿綿既粥底鮮味一點。 我地打算試埋其餘兩間新開既餐廳

我地打算試埋其餘兩間新開既餐廳
2008-08-02 61 瀏覽
帝都部份餐飲已為奧運暫停服務至九月中,麗豪這邊就新開了三間食店,其中這一間開廿四小時呢! XO醬炒籮白糕 - 用 coupon 換的一款小食。籮白糕稔軟,蝦米幾香,XO醬微辣,加埋辣油先夠。 雲吞麵 - 雲吞既蝦彈牙但無蝦味,蝦肉比例四分之三,似乎太多。麵勝在無鹼水味但不太爽身,湯底亦太清。 牛腩麵 - 牛腩唔 un 卻只得鹹味,麵同上。我地都覺得有腩汁既湯底較好。 感覺似酒店內的茶餐廳,可惜服務速度極慢,輪流叫晒全部侍應埋單都無理到,用了差唔多半個鐘先走到。

2008-07-31 18 瀏覽
見麗豪酒店竟然開咗間24小時仲有得食甜品既餐廳, 一定要試試啦!環境都唔錯, 乾淨企理, D位都幾舒服, 點都好過晒附近D大排檔一打開MENU, 有超多選擇, 粥粉麵飯樣樣齊仲有好多甜品!!!最驚喜係真係一D都唔貴!最後同個朋友試左木瓜汁, 芒汁什果涼粉同煎釀三寶個木瓜汁真係新鮮搾同有好多果肉喺入面, 夠晒天然又唔甜, 正正正!芒汁什果涼粉賣相都非常好, 分量都好夠, 味道亦很好煎釀三寶都好好味, 唔似街邊檔淨係食到成口油, 其中以蝦餅特別好食今次食得好滿意, 會去多幾次試多D 其他野
最驚喜係真係一D都唔貴!
最後同個朋友試左木瓜汁, 芒汁什果涼粉同煎釀三寶
芒汁什果涼粉賣相都非常好, 分量都好夠, 味道亦很好
今次食得好滿意, 會去多幾次試多D 其他野
$35 (宵夜)
  • 芒汁什果涼粉
  • 鮮果汁
2008-07-25 36 瀏覽
 昨日去開沙田搵舊同事食完飯,點知見到有間野叫做"月光光",仲要係麗豪酒店開既24小時既糖水&粥麵店,見佢門面幾靚仔,所以膽粗粗就入去試下D甜品啦~點知MENU入面有勁多款甜品,我地3個見有D係餐廳推介既,就Order左!一共我地叫左兩個甜品同一杯果汁,分別係: 月光光班戟同黑芝麻萬壽果奶凍,仲有一杯鮮榨奇異果汁。個班戟賣相幾好,係香蕉味既,食落不太甜。而個奶凍由於我唔食木瓜既關係,所以冇try到。而最抵既就係個奇異果汁,好鮮甜,有少少酸,但一飲就覺得唔係用糖水溝出既~anyway,overall都唔錯,平均都係洗左30蚊,抵食!

宵夜
  • 月光光班戟