2019-10-13 122 瀏覽
今日心情不太好,原因我的兄弟讓我忐忑不安,他不但沒跟我吃飯,亦不跟我說話,所以我今天就要將我呢個心情擺到佢去自性所上面與他一同處理,去到呢間鋪頭嘅時候真係冇乜人,可能青年人都要圍住呢個未來去抗爭啦。我哋坐下嘅時候老闆立即就介紹我哋食呢個心太軟啦!佢話心情唔好梗係要將佢軟飯啦,因為大家心態都係硬, 就需要去軟化落嚟, 今次佢介紹我識新嘅味道就係薄荷心太軟等左10分鐘左右佢就送咗上嚟,我哋將佢上面切開,用匙羹飲下佢嘅朱古力醬,果然朱古力充滿左薄荷嘅香氣!我真係覺得好幸福!一覺得老闆做呢一個甜品係充滿着愛心同埋心機,最重點當然係有處嘅愛啦!

2019-10-01 178 瀏覽
食完蟹之後都好似差啲未夠滿足,所以大家建議去食糖水,屯門多數都係去虹橋食,我地揀左去智勝所食。一行13人行過去虹橋,大約9點幾都已經有人食,因為地方唔大所以分開左兩批人,一批要坐出面。我地叫了心太軟,梳乎厘都好好食。心太軟好流心加上味道都係唔太甜,好岩我食。今次因為叫左個特濃心太軟,老板覺得唔係好流心,所以再做了一份普通心太軟比我試下有幾流心,真心讚好,老板對食物有要求,所以之後都一定唔會差。梳乎厘真係用純蛋白打成,所以鬆鬆軟軟的,口感好似食緊棉花糖咁,都唔錯。如果一想起食甜品,第一時間都會去呢間。

如果一想起食甜品,第一時間都會去呢間。
2019-09-30
$40 (宵夜)
  • 梳乎厘
  • 心太軟
2019-09-30 100 瀏覽
今晚去完食蟹之後,其實都好飽架,但嚟緊虹橋呢一個區,真係要來食雪糕食甜品,如果唔識真係對唔住自己,雖然我就嚟要結婚,又好怕肥,又怕女朋友鬧我,事關我就嚟要影婚紗相,肥咗一定會畀人鬧到臭晒筋,但朋友嘅梳比底下,最終都係要去。朋友介紹我嚟到呢一間甜品店, 間甜品店其實都好細下, 我諗大概只係坐得12個人左右,但價錢其實亦都唔算好貴, $40就有啦,叫咗一個心太軟裡面加左酒心,朱古力亦叫咗特龍嘅,再加多個雪糕朱古力,其實都算幾底下,因為出面動輒都要六十幾一個。見完之後等左5分鐘就上到嚟啦,個心太軟好大個,個酒心唔係一兩滴就算、都好重手下,如果唔飲得酒嘅我怕食完都會醉。我哋食咗半個鐘之後就走啦,事關外面都幾多人等㗎!

我哋食咗半個鐘之後就走啦,事關外面都幾多人等㗎!
2019-09-30
$40 (宵夜)
小店充滿住人情味 嚟得幫襯大多數都係街坊 有街坊表示會搬走 但搬之前都特登嚟店舖食野 揾老闆傾計 就知道老闆幾用心經營小店😌.另外小店都設有連儂牆 唔該大家入去幫襯個陣 順便到時一人一memo幫老闆貼滿個牆😚.👉🏻鮮炒牛肉厚多士多士厚到我分開上下部份嚟食😛出面個層烘到好脆 入面好軟熟好新鮮😳配料方面 有半溶芝士、葱同埋一塊塊鮮牛肉 望下張相都知有幾足料 牛肉多到就跌出嚟!.👉🏻芝士年糕炸到好香好脆 食到入面嘅芝士可以拉絲 年糕個部份可以更煙韌🤘🏻——————————————智勝所小食店 屯門青柏徑6號鹿苑地下3號舖

👉🏻鮮炒牛肉厚多士

屯門青柏徑6號鹿苑地下3號舖
2019-09-28
鮮炒牛肉厚多士
2019-09-20 123 瀏覽
019年9月20日(星期五)首先被基督教「智勝所」舖名吸引。好好彩午飯時間我係第一個嘅顧客。小店裝修有D簡陋,全場三張細枱10幾張櫈;但食物種類繁多。早午晚三餐以外,還有小食同甜品。時間所限要揀就手,叫咗個奄列餐:磨菇洋蔥奄列,奶油多+火腿通仲有飲品盛惠$40。洋蔥好香甜,磨菇冇乜味;奶油多最搶鏡!多士脆香鬆軟👏👏👏,可以做招牌食品全場所有客人都叫飯餐,佢哋個炸雞髀飯好犀利,用 「鋪天蓋地」嚟形容最貼切😍不過自己始終鍾情脆卜卜、香噴噴同熱辣辣嘅奶油多士。👍餐廳播放悠揚詩歌,小朋友識得背主禱文仲有得奬小食添🙏🙏🙏
019年9月20日(星期五)

洋蔥好香甜,磨菇冇乜味;奶油多最搶鏡!
多士脆香鬆軟👏👏👏,可以做招牌食品

👍餐廳播放悠揚詩歌,小朋友識得背主禱文仲有得奬小食添🙏🙏🙏
2019-09-20
  • 奶油多
2019-02-06 312 瀏覽
今日突然想食個下午茶,打去落order,點知所有可搭配通粉的材料售罄,老闆立即轉了一個红酒燴牛尾併落通粉,真係一試難忘,好正好好食!精心調配食物,充分利用食材搭配出美食,老闆亦用心烹調。
外賣自取
2019-01-01 250 瀏覽
這天放假約朋友去行山 出發點在屯門 先吃個午飯再起行 紅橋這邊很多不同種類的餐廳 選擇很多 自己有時也會來這邊吃飯 逛了兩圈 發現了這間小店 看到價錢相宜 便進來了 這裡賣芝士撈丁和碟頭飯 本來我點的是豬頸肉芝士撈丁 但看到旁邊的客人點的雞髀很大隻 就問店員能不能轉雞髀 雖然店員已經開始製作 但仍然願意換給我 服務真的很好 餐飲當然點我最愛的茶走 芝士撈丁味道有點淡 芝士味不濃郁 而且麵沒熟透 有些還是硬的 但炸雞髀很出色 非常大隻 外脆內嫩 調味亦剛好 不會太咸

2018-10-17 147 瀏覽
楼下小店需然细小但食品精美, 小小年纪老闆用心製作自家製小食给客人感覺有用心去做,只要用心食品就会好直得比個 Like ! 我最喜愛就是他的自家製餃仔超好味有妈妈感覺和鲜牛肉多士。
2018-09-25 287 瀏覽
<有心製作小店 好好食!>👍🏻😍呢間喺屯門洪橋附近既<智勝所小店> 開星期一至六 朝早7點至5點半 喺大圍店既分店 主要係食一 d小食 麵類 三文治 多士 雞脾等等 雖然係小食店 但食物製作用心 黎屯門既朋友真係好值得一試😍🍴鮮炒牛肉厚多士 28 蚊🍞🐂外表靚靚既多士 出面嗰層 多士 好香脆 入面帶 d包既軟熟 帶 d牛油香 包入面痴住芝士🧀半溶 同綠色葱合埋一齊好有口感 😍 🌿 最正係牛肉用左牛冧片 即係近臀部位 口感彈牙 🐮牛味香濃 同多士芝士簡真係 perfect match 😍😍🍴麻辣肉碎上湯米粉 🌶🐷 30 蚊大大碗米粉 係用平時大排檔食嗰 d星州炒米 既米粉整成 所以俾湯浸住都好有口感🍜 而佢既醬汁 係用左四川運過黎既花椒 再加辣椒整 好夠麻辣香 🌶豬肉碎又入味🐷 連埋 d紫洋葱 同米粉一齊放落口 層次豐富 好惹味😄🍴媽媽手製雲吞20 蚊🥟🐷用左加左葱花既清湯🌿浸住既雲吞 5 粒 20 蚊 抵食 雲吞大大粒 佢個餃皮係 厚身 d嗰 d所以食落比較有口感😍 而佢入面既菜肉新鮮 豬肉 juicy 🐷 若鍾意辣既朋友點埋自家炒辣菜莆 🌶更美味!

<有心製作小店 好好食!>👍🏻😍

🍴鮮炒牛肉厚多士 28 蚊🍞🐂

🍴麻辣肉碎上湯米粉 🌶🐷 30 蚊

🍴媽媽手製雲吞20 蚊🥟🐷

🍴炸雞脾 26 蚊 🐥🔥若跟熱飲 32 蚊
大大隻炸雞脾 好欣賞佢好細心 喺雞脾後面起埋骨 😄 無論手拎定用刀叉食都好方便👍🏻 雞脾外脆內軟🐤出面有辣粉 食落除左有皮既香脆感仲十分惹味 推介😁

🍴奶油脆豬🐷20 蚊
大大塊奶油豬 個豬仔包唔厚但個面積好闊😃 除左勁香脆外 佢嗰層奶油又多又香 甜度適中 好正😍

早餐系列
🍴沙嗲牛肉麵 🐮🍜加杯熱飲30 蚊
用左出前一叮整 麵質爽口 😈加埋沙嗲汁整夠哂邪惡 d沙嗲汁係自家製 花生味香濃 甜感度夠 撈埋一叮無得輸🍜😍

🍴芝渣芝士撈叮 32 蚊 🧀🍜加大陽蛋6 蚊🥚
超邪惡既芝士撈叮😈用左芝士加多幾種唔同芝士塊自家撈成 芝士味香密度又高😍🧀 同一叮食簡直 perfect match 🍜最邪惡係加埋豬油渣 🐽 咬落去外面香脆 出面啖啖油香 , 再加埋大陽蛋 將 d蛋皇汁撈落一叮食 🥚勁正。 老板提議 醬佢地自家製唔辣菜莆撈埋一齊食 都好帶出到麵既香味😍

🥤荔枝梳打特飲 28 蚊
🥤菠蘿梳打特飲 28 蚊
若跟餐就加 12 蚊
雖然一杯普通飲品 但做得一 d都唔 hea . 荔枝梳打 荔枝味香 仲有椰果🍡 而菠蘿味係大月菠蘿喺入面🍍 食住嗰 d炸脾撈叮既街頭小食 再飲透心涼 ❄

Score 平均分 <8/10>
Taste 味道:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻
Present 外觀:👍🏻👍🏻👍🏻
Decor&Hygiene 環境衞生:👍🏻👍🏻👍🏻
Value for $ 性價比:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻
Service 服務:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻
~~~~~~~~~~~~~
#智勝所小食店
屯門青柏徑6 號鹿苑地下3 號鋪
~~~~~~~~~~~~
2018-09-25
2018-08-16 203 瀏覽
小弟是這裡長大的老街坊,有好多地方也已經吃過了,這一間總不會讓我失望。(還有機會領免費小食)老板為人親切,煮食也好用心,都好願意分享自己的事,這是很難得的。會聽顧客的意見力求改進,更是難得。還是說食。先總結:這間民間小店總給我驚喜不斷。就算是奶油豬+煎蛋。蛋都給你煎得好好食。自家方法醃製的豬排讓我也食得好有驚喜。兩種口味的牛肉十分嫩口,都好有心思。很多看似平凡的一碗一碟,食落口全都是老板滿滿的熱情。自問能食辣的,挑戰一下麻辣肉碎撈丁吧午餐肉厚切大大塊的( ˘•ω•˘ )大胃的你可以挑戰豐盛油渣麵連菜甫也是手工製作,都多花心機了?!幹話不多說,上圖就對了。

還是說食。

先總結:這間民間小店總給我驚喜不斷。

就算是
奶油豬+煎蛋。蛋都給你煎得好好食。

自家方法醃製的豬排讓我也食得好有驚喜。

兩種口味的牛肉十分嫩口,都好有心思。
很多看似平凡的一碗一碟,食落口全都是老板滿滿的熱情。

自問能食辣的,挑戰一下麻辣肉碎撈丁吧
午餐肉厚切大大塊的( ˘•ω•˘ )

大胃的你可以挑戰豐盛油渣麵

連菜甫也是手工製作,都多花心機了?!

幹話不多說,上圖就對了。

• 豬排
  • 五餅二魚
  • 麻辣肉碎撈麵
2018-08-11 150 瀏覽
有次唔覺意上openrice搵食無意中見到屯門新開小食店,原來係大圍已開了兩年,屯門是分店,我哋叫咗三樣美食有雞芝士撈丁, 豬油渣麵, 鮮牛肉炒腸粉。先嚟係鮮牛肉炒腸粉,牛肉味道醃到啱啱好唔太咸,而腸粉炒到都幾乾身也不太腍不過硬幾挺身,爽口彈牙,唯有缺點係食到尾見到碟上有很多油,這一點已經反應了比老板聽,因為這碟係老板推介比我食。再嚟係炸豬油渣麵,即管食了口豬油渣(因為平時我唔食豬油渣)奇脆無比而非常香口,好啱我口味,而麵質係上海麵,麵夠硬而不會太腍,而豬油渣裡也有蝦米醃到好入味,哩個麵好有驚喜好食。最後上係炸雞芝士撈丁,芝士味香濃而唔漏,但可惜個麵太腍冇彈性所以減了分,至於雞味道剛好啱晒重口味朋友。凍檸檬茶味道偏淡,而荔枝梳打味道恰到好處,唔會太甜或太淡,荔枝味夠清香飲落好舒服,可推介比朋友。^ ^ 😋😀👍👍

2018-08-11
2018-07-06 155 瀏覽
很開心每天為我制作精美早餐,你的的脆脆奶油豬,鬆脆可口,蒜蓉脆多士又香又可口,如份量多小小就更加prefect, 不得不讚你推介的炒鮮牛肉公仔湯麵,用上好的材料,加上不咸的淹制,同埋D牛肉好鬆軟,一個学"正",仲有好想試吓你的生炸大雞肶,真系一試難忘,店主是一名青年人有心有幹勁,亦肯為上主委作見証,真的很欣賞你有這份美意,希望你的善意能成就更多人得到祝福,值得你們來光顧的小店,會繼續支持你丫希望你繼續究發更多不同的小食啦,十卜十卜
你們來光顧的小店,會繼續支持你丫
希望你繼續究發更多不同的小食啦,十卜十卜