2014-04-13 5179 瀏覽
終於搵得番小小一張晚餐既相XDDD普光齋晚餐除左有點菜版,仲有任食版選擇任食既話外面會有午餐、下午茶buffet出現既沙律同凍齋另外仲會有湯有飯等等,更為豐富任食晚餐仲有點餐紙,都係任點既小菜當然會細份d,可以試多幾款上行:醬燒玉茄好夠味除左面頭有少少焦香,仲有茄子本身既香味(唔係青味茄子內裏仲有點實,咬落去有水份有汁紅燒鮮竹焦香可口,不過真心太油,食過一件已經冇翻兜既意欲醋溜黃金扒質感像真酸酸地好開胃,醬汁微稠好痴食材(Y)不過整體感覺有點油膩:^|沙拉薯角唔係脆版既,尚算有薯仔香味佢用既沙律汁比較creamy,真係淺嚐就算了黃金琵琶好香口,入面既豆腐嫩滑,有d豆香都係果句,膩了點燒汁三寶真係個樣似,味道都唔算好似,主要係調味料既味上面既釀餡有點硬實,食落個配搭怪怪地豉汁鰻魚用紫菜包住扮係魚皮XDDD講真食落又幾似,質感同味道都係好鬆軟,似係可以抿開既,本身食材調味再另加豉汁真係似但我覺得豉汁太濃稠太多,搞到好似浸住咁過重味脆皮素鴨就唔好提到似唔似啦味、形都不搭軋,同埋「脆皮」其實已淋……黑椒牛柳粒個調味幾似加上佢既牛柳粒有點硬度,同齋鴨腎係朋友下行:金粟鯪魚件又幾似葷食首先個汁一定
終於搵得番小小一張晚餐既相XDDD
普光齋晚餐除左有點菜版,仲有任食版選擇
任食既話外面會有午餐、下午茶buffet出現既沙律凍齋
另外仲會有等等,更為豐富
任食晚餐仲有點餐紙,都係任點既小菜
當然會細份d,可以試多幾款
上行:
醬燒玉茄
好夠味
除左面頭有少少焦香,仲有茄子本身既香味(唔係青味
茄子內裏仲有點實,咬落去有水份有汁
紅燒鮮竹焦香可口,不過真心太油,食過一件已經冇翻兜既意欲
醋溜黃金扒質感像真
酸酸地好開胃,醬汁微稠好痴食材(Y)
不過整體感覺有點油膩:^|
沙拉薯角唔係脆版既,尚算有薯仔香味
佢用既沙律汁比較creamy,真係淺嚐就算了
黃金琵琶好香口,入面既豆腐嫩滑,有d豆香
都係果句,膩了點
燒汁三寶真係個樣似,味道都唔算好似,主要係調味料既味
上面既釀餡有點硬實,食落個配搭怪怪地
豉汁鰻魚用紫菜包住扮係魚皮XDDD
講真食落又幾似,質感同味道都係
好鬆軟,似係可以抿開既,本身食材調味再另加豉汁真係似
但我覺得豉汁太濃稠太多,搞到好似浸住咁過重味
脆皮素鴨就唔好提到似唔似啦
味、形都不搭軋,同埋「脆皮」其實已淋……
黑椒牛柳粒個調味幾似
加上佢既牛柳粒有點硬度,同齋鴨腎係朋友
下行:
金粟鯪魚件又幾似葷食
首先個汁一定冇甩拖,味夠稠度夠,加上粟米粒甜甜地幾好食
鯪魚件又係有d軟稔,同真魚質感相像
鹵水豆腐冇咩特別啦XDDDD
好多非素食既地方都有得賣,冇大分別
鯪魚球調味得宜,可惜食完一粒已覺得劑:^(
咖哩貢丸主要都係咖哩味搶先
不過丸真係dense左d,好易會覺劑(葷素皆是
醬爆黃螺質感好似葷食,都係彈牙有嚼勁,大概係用蒟蒻(?)
脆皮豆腐角乾身脆口,香而少膩,豆泡都唔會老到難咬開:^)
西……汁魚鬆,打個名真係怪怪地咁A__>A(唔好咁
酸酸甜甜開胃又鮮膩,其實味道都ok
白汁時蔬用既蔬菜好新鮮清甜,白汁creamy左d,可能會有點膩
麒麟冬瓜賣相不錯,冬瓜清甜綿密,又唔係好濕爛果種:^)
題外話/補充資料: 呢篇都幾悶,因為冇咩食物相可以放到出黎,全部del哂(係舊手機
2014-03-21 4534 瀏覽
其實係呢間素食食左好多次啦除左晚市單點、自助,仲有午市、茶市自助都試勻哂我又唔係好Keep相唔少相都已經冇左,但我都會講下d冇相既食物既以下係午市茶市自助既食物:^)沙律可能我中意沙律醬,酸酸甜甜好開胃同埋佢既蔬菜粒偏大,唔似係平時frozen既大小,食落去仲清新爽口炸春卷春卷皮薄香脆,入面多芋蓉,滑而不膩加埋酸甜汁就唔會咁劑了酸齋有點油,不過酸甜汁都好開胃,算係冇咁膩既齋鴨腎質感較硬,好易整損口咁又唔會好油膩,夠哂入味齋叉燒齋叉燒幾入味,唔算好假同埋硬度都有少少似既:^)齋滷味滷汁太淡味食落去都幾油膩炸芋頭做成卷既外形芋蓉細滑清香,而中間既腐皮脆薄香口講得炸物,係咪會吸油架啦,視乎多少姐呢個感覺上又唔會油淋淋既,但食食下都係膩燒賣係就係有d料既粉漿太多了,食落好漿口粉果皮好厚,料多,但好油韭菜餃韭菜切碎量多,味道新鮮濃郁只怕太油了,一咬開除左水分仲見到有點油光/__>叉燒包包體香甜軟稔可惜唔係太配齋叉燒d味瑤柱西蘭花瑤柱絲味形質感俱似醬汁濃稠但菜爽脆,唔會咁膩炒飯我個人最中意係呢個炒飯有點濕糯仲鹹香味好重,加上有雜豆粒冇雪味好好食粉絲多蔬菜,粉絲唔會太稔爛,但有點油蛋散香甜酥
其實係呢間素食食左好多次啦
除左晚市單點、自助,仲有午市、茶市自助都試勻哂
我又唔係好Keep相
唔少相都已經冇左,但我都會講下d冇相既食物既
以下係午市茶市自助既食物:^)
沙律
可能我中意沙律醬,酸酸甜甜好開胃
炸春卷
春卷皮薄香脆,入面多芋蓉,滑而不膩
加埋酸甜汁就唔會咁劑了
酸齋
有點油,不過酸甜汁都好開胃,算係冇咁膩既
齋鴨腎
質感較硬,好易整損口咁
又唔會好油膩,夠哂入味
齋叉燒
齋叉燒幾入味,唔算好假
同埋硬度都有少少似既:^)
滷汁太淡味
食落去都幾油膩
炸芋頭
做成卷既外形
芋蓉細滑清香,而中間既腐皮脆薄香口
講得炸物,係咪會吸油架啦,視乎多少姐
呢個感覺上又唔會油淋淋既,但食食下都係膩
燒賣
係就係有d料既
粉漿太多了,食落好漿口
粉果
皮好厚,料多,但好油
韭菜餃
韭菜切碎量多,味道新鮮濃郁
只怕太油了,一咬開除左水分仲見到有點油光/__>
叉燒包
包體香甜軟稔
可惜唔係太配齋叉燒d味
瑤柱西蘭花
瑤柱絲味形質感俱似
醬汁濃稠但菜爽脆,唔會咁膩
炒飯
我個人最中意係呢個炒飯
有點濕糯仲鹹香味好重,加上有雜豆粒冇雪味好好食
粉絲
多蔬菜,粉絲唔會太稔爛,但有點油
蛋散
香甜酥脆,仲要冇油膩感,加埋糖漿真係好滋味
桂花糕
好足料,多杞子多桂花
清清地唔會過甜
馬豆糕
甜香不膩,同埋幾清又唔易散爛
馬蹄糕
清甜,馬蹄不少又好爽口
芒果布甸
芒果粒都有既,但味道幾人工
焗西米蓮蓉
西米香稔微糯,焗得金黃,焦香味重
蓮蓉細滑,亦甜而不膩
芋頭西米露
清甜之餘西米又有d糯感,粒粒分明
格仔餅
有staff會幫手整,不過好香脆又足料,唔會好油膩
試左唔同既sauce同配料,最中意都係花生黃糖同埋煉奶:^)
  • 沙律
  • 炸芋頭
  • 蛋散
  • 桂花糕
  • 焗西米蓮蓉
  • 芋頭西米露
  • 格仔餅
2014-02-16 3840 瀏覽
兩公婆第一次去食,叫了廚師推介的「雲耳金針蒸雞」,頂佢個肺,雲耳唔見幾片,姜絲多到啖啖都係姜絲,好似姜絲唔使錢 ,姜絲辣到想嘔。盛惠78元,超級運桔。其他菜亦水準之下,唔敢躬維。
2014-02-15
2014-01-11 4202 瀏覽
I haven’t been having vegetarian food for ages and thus my bf suggested to come here since this restaurant is pretty famous. As he is a big fan of Pumpkin, so he ordered a pumpkin seafood soup. He also found sweet and sour beef in Mexican style interesting and thus he ordered one. Finally, I ordered Chinese cabbage with fish meat as I’ve been craving for Chinese cabbage.Pumkin seafood soup – It was lovely that they used a pumpkin as a bowl to contain the pumpkin soup. However, the soup wasn’t ho
Pumpkin soup with Seafood
Pumkin seafood soup – It was lovely that they used a pumpkin as a bowl to contain the pumpkin soup. However, the soup wasn’t hot enough and it tasted little too blank.
Chinese cabbage with fish meat – This dish was my favorite dish of the night. The Chinese cabbage was perfectly cooked, neither too saggy nor too hard. I loved the crunchiness of the cabbage. The imitated fish meat was quite true to genuine fish meat.
Sweet and sour beef in Mexican style – My bf and I were quite disappointed at this dish. It didn’t look as presentable as the photo in the menu. The texture of the imitated beef was a bit too hard, a bit like beef jerky. The sweet and sour sauce they made didn’t match the beef very well.
Overall, food at this restaurant is so far so good. If I don’t have great vegetarian restaurant options, I might consider going back to this restaurant.
Pumpkin soup with seafood
2014-01-11
用餐優惠
其他
仲未病好… 食清淡d… 今次食齋…呢間齋舖ge特別地方係… 佢比較少 “齋肉”, 即係模仿肉類or魚類ge齋選擇. 反而真係食菜食菇比較多. 同埋佢樓下係齋自助餐, 樓上係叫小菜. 齋自助餐我都係第一次聽, 幾得意, 下次可以試下~鮮菇麵清到不得了…麵: 爽口得黎鹼水味晤重~ 同埋一d都晤碎~鮮菇: 有冬菇, 蘑菇, 草菇. 其實呢… 佢d菇味道好淡, 無咩味…湯底: 當然同一般麵店ge晤同, 無海鮮ge鮮味… 係清湯…齋滷味一般齋滷味: 酸齋, 齋鴨腎, 齋叉燒. 齋燒鵝, 齋雞?(圓形果個), 咖哩齋, 豉油齋.要特別一提ge係:酸齋: 味道剛剛好, 晤會好酸, 平時有d酸齋係好大陣醋味, 食落拿喉嚨, 但呢個就無咁ge情況.齋鴨腎: 完全晤夠味西蘭花炒魚腐西蘭: 爽口, 但有d硬…魚腐: 佢呢個魚腐… 落得太多鹼水, 所以有d爽, 口感怪怪的… 無左魚腐好腍果種感覺. 不過就好香口~Overall:Service好好, d waiter n waitress 都好好招呼, 服務態度好好! 至於environment就都ok, 坐得舒服, 係冷氣吹得比較勁左d…
仲未病好… 食清淡d… 今次食齋…
鮮菇麵
清到不得了…
: 爽口得黎鹼水味晤重~ 同埋一d都晤碎~
鮮菇麵
要特別一提ge係:
齋鴨腎: 完全晤夠味
西蘭花炒魚腐
西蘭: 爽口, 但有d硬…
Overall:
2013-09-28
2013-08-30 1785 瀏覽
一個人無無聊不知中午吃什麼,剛好走到這裡門口.看到款式不少的素點心好像頗吸引那便推門而入!入到來才發現,原來午市有頗多麻甩一個人吃齋!鹹水角外皮冰凍又硬又厚,完全沒有軟濡的質感.一口咬下內裡乾乾的....這只是一件稍作調味的炸麵粉!燒賣這竟然又不錯!起碼上檯時還是新鮮熱辣,油份不多.羅漢齋炒麵一等便超過了四十五分鐘!百份百是肯定漏了單,如不追問必定不會出現!麵份量是出乎意料的多,炸得乾身少油夠脆口,芡汁厚薄適中唯獨是素菜的種類甚少.吃起來有點單調.服務認真麻麻,你追佢單佢塊臉仲黑過你!
入到來才發現,原來午市有頗多麻甩一個人吃齋!
鹹水角
燒賣
這竟然又不錯!起碼上檯時還是新鮮熱辣,油份不多.
羅漢齋炒麵

服務認真麻麻,你追佢單佢塊臉仲黑過你!
2013-08-08 1508 瀏覽
某夜下課後,又要找東西吃。下雨認真教人不爽,不要走太遠了,求其見這裡有齋吃都照殺啦(唉,罪過罪過。)都說好奇心害死貓,明明說吃齋又要走去吃咖哩魚柳飯($62)!老實說樣子還不太差啊,用個韓國石頭鍋飯的鍋上桌,冒著熱氣裡面還是「卜卜」聲的滾著的。黃色那些是咖哩汁/葡汁,用不著多到搞到煲飯好像水浸吧!汁的味精又多 。配菜有些蕃茄西蘭花什麼的。素魚柳該是大豆製品,你說是魚肉又好,就算說是豬扒我都會信,反正都是同一個質感和味道。我自己當然吃不完一整鍋,便打包剩餘的拿走。外賣盒收$2 個,但結帳時發現連外賣盒的價錢竟然都要計加一,是我少見多怪還是平常太粗心沒留意到呢?難得阿姐還要很理直氣壯地說「係呀!」激死。

題外話/補充資料: 茶錢 $6/位
2013-07-28 1179 瀏覽
剛好在QE 探病落佐敦, 時已七時多已是晚飯時間 , 經過齋鋪門口, 好多年前光顧過幾次, 印象中都OK, 而且見店內都已有約七八成枱有客, 應該唔差啦, 一於入去回顧一下 看看餐牌, 不知是否要迎合大眾追上潮流, 還是適者生存唔到你唔去跟 ... 連這麼一間老牌齋鋪, 餐牌上都是一大堆肉類/海鮮類的名稱 , 入齋鋪食肉 (雖然只是個名) 感覺都唔多好 >.< 落單不久 , 好快的開始上餸 ............ 蜜瓜炸鮮奶 $59.00   皮鬆脆 , 內餡的蜜瓜 和 鮮奶味都亙相配合得剛剛好, 不過始終都是甜的奶類, 第一件好味, 第二件後便開始覺得漏 , 收手了   粟米粥 $38.00  粥底夠綿 , 料足, 一窩分出來有六小碗半, 份量十足抵食   甜酸糖醋魚 $58.00  整體賣相都不俗, 但似"鱔" 多過似魚 , 用紫菜包住腐皮炸完, 再加上糖醋獻汁,  但味道太酸頂唔順, 問侍應取來一小碗暖水, "要過一過河" 減低酸味才可食 .   紅燒豆腐煲 豆腐夠滑, 加上草菇 , 冬菇 , 秀珍菇 , 腐皮等一齊炆 , 比較清淡, 但個人認為全晚最好此煲 ,
有客, 應該唔差啦, 一於入去回顧一下

落單不久 , 好快的開始上餸 ............

蜜瓜炸鮮奶 $59.00

粟米粥 $38.00

粥底夠綿 , 料足, 一窩分出來有六小碗半, 份量十足抵食

甜酸糖醋魚 $58.00

"要過一過河" 減低酸味才可食 .

紅燒豆腐煲

但個人認為全晚最好此煲 , 而且份量十足好大煲
一窩粥 + 一碟齋 + 三款餸 , 再計埋加一茶芥共 HK$350

題外話/補充資料: 我們坐 2 樓一間大房 (兩張大 + 兩張小枱) 以為房會清靜一點, 怎知道後面那張大枱 ( 全部貌似八十後的青年 ) 大大聲嘻嘻哈 哈, 在房間聲音特別響 , 真的給他們吵死了 :mad: 另外此大房冷氣好凍 , 再有下次幫襯 , 都不會坐此大房....
2013-07-21
2013-07-27 836 瀏覽
這天剛好途經這附近,突然看見有一個小窗口,而窗口的旁邊正貼着一張正是蔡瀾介紹的招紙,連蔡瀾也介紹的 齋菜,是不簡單吧,於是便是便買了一盒雜錦齋,當然最喜歡的橙色酸甜齋就是要多一點,作為晚上的加菜。是有水準的齋菜,最喜歡還是酸甜齋,酸度和甜度平衡 得宜,酸甜汁的厚度也得宜,光吃,不配飯的話其實很可以。消費:$33
消費:$33
5 分鐘 (外賣自取)
$33 (其他)
2013-04-22 667 瀏覽
那天朋友高太太問我會否食齋,一向吃少肉多菜的我又怎會say no,於是佢就比左個website我,其中一間就係普光齋,我也不知道原來齋都有放題,真的未試過,以為幾十蚊,即管去試下個晚餐自助餐。前幾日已訂了今晚六點六點來到,已見有幾枱客開始左,問一問價錢先入座,因為我都吾太相信$88,一問,原來係$112再加一,個waitress話$88已經係好耐之前,anyway,都嚟到就試下,我地也沒有抱好大期望。我首先來一個沙律,都不錯,可能我鍾少少菜,加d菠蘿粟米,加埋千島醬,真係好味之後就冷盤- 粉皮、齋,以叉燒、腎、蠔油齋最好有個椰子花生眉豆煲龍眼杞子淮山湯都好好味,海帶綠豆薏米糖水也不錯估吾到有pancake,雖然冇咩餡料可選擇,但我落牛油、花生醬、煉奶已經好ok,即煎熱辣辣,好味,不過,食第二塊時,可能轉左另外一個阿姐煎就靭左d。也試左一些馬蹄糕、煎堆仔、芒果布甸、蛋散等,個馬蹄糕就麻麻地,其他都ok除左出面d嘢外,仲有一張小菜紙可點,因為都好飽,所以只點左黑椒牛柳粒同鰻魚,個牛柳都幾好仲有其他熱葷,炒菜、炒飯、粉麪等,款式都有幾種,而且隔一陣都會出一款,侍應的招呼呼也很好,老闆也會成日

之後就冷盤- 粉皮、齋,以叉燒、腎、蠔油齋最好

仲有其他熱葷,炒菜、炒飯、粉麪等,款式都有幾種,而且隔一陣都會出一款,侍應的招呼呼也很好,老闆也會成日望住,幫手招呼,其實以百幾蚊嘅價錢都好抵食,味道吾錯,如果吾抗拒食素嘅人都可以一試,而且可以由六點坐到十點,慢慢食,傾下偈,真係非常不錯,今晚都好旺場,可能係星期六啦,所以人多左,唯一令我感到希奇嘅係: 你去完廁所洗手時,有個阿姐會遞紙巾比你抹手,同你講身體健康,旁邊有隻碟比你放底tips,當然,你可以吾比,我去左兩次,第一次我都冇比,第二次有d吾好意思,就比左。呢種傳統,連五星級酒店已經冇了,今晚竟然在呢度有,吾知咪因為星期六人多先有呢?
2013-04-20
$123.2 (晚餐)
2013-03-11 468 瀏覽
年幾前黎過呢度食素食tea buffet, 宜家再黎~加左少少價, 宜家係$43, 再加一, 不過都依然好抵^^ 都埋d 野食都好好味 ~點心/糕點: 蘿蔔絲春卷超好味!!! 再加埋d 酸酸甜甜既汁, 真係超爆正呀!!! ^^ 而素菜餃都超好味!!! 入面有西芹, 生葛 同花生, 咬落去爽爽地, 塊皮又軟糯唔黐牙, v. yummy~ 至於咸水角就因為唔夠快, 食唔倒><... 另外仲有芋角, 炸蓮藕, 叉燒包, 腸粉, 煎蘿蔔糕~ 椰汁粟米馬豆糕食落好有椰汁味, 好好味~ 不過馬蹄糕就冇乜特別, 普普通通啦..~ 水晶餅有豆沙餡同蓮蓉餡, 2 款都好好味, 不過豆沙餡好味d ^^~小菜& 炒粉麵飯: 絲瓜雲耳炒素雞 d 素雞食落好似冇乜腐竹味.. d 雲耳好爽口, 仲好味過d 素雞 tim..~ 炒豆干ok 啦~ 冬瓜炆豆卜 d 豆卜好好味~ 另外仲有好多款熱食, 如 花椰菜, 茄子, 炒白菜, 豆角, 黑椒脆肉瓜, 咖哩薯仔, 炒麵, 炒飯等等~齋鹵味: 有5 款~ 咖哩齋好有咖哩味, 超爆好味~ 酸齋夠酸, 都好好味~ 豉油齋甜甜地, v. tasty
年幾前黎過呢度食素食tea buffet, 宜家再黎~
~

點心/糕點: 蘿蔔絲春卷超好味
!!! 再加埋d 酸酸甜甜既汁, 真係超爆正
, 不過豆沙餡好味d ^^~
齋鹵味: 有5 款~ 咖哩齋好有咖哩味, 超爆好味
~ 酸齋夠酸, 都好好味
~ 豉油齋甜甜地, v. tasty
too~ 素叉燒素鴨腎都唔錯, 都好味嫁~
其他: 蛋散好味~ 錦鹵雲吞好脆, 又香口, 幾好味~ 淋上d 汁(有菠蘿, 麵筋等) 食, 鹹鹹地, 都唔錯~ 仲有雜果青瓜沙律, 不過唔夠快, 又食唔倒><..
整體黎講, 呢個 齋既tea buffet d 野食全部都好好味
~ 不過今次就冇我好期待既 好好味既楊枝甘露糕, 紫米糕, 燒賣 同 腐竹...
同埋好少refill d 野食.. 由3 點鐘開始食, 4點半就會收野, 但~3:50pm 就已經再冇refil
... 好想食多d 春卷都冇... 咸水角, 沙律1早冇晒又唔refil... 如果refill 咁就好好多了..~!!! 枱子有限, 所以太多數都要搭枱坐... 不過服務都唔錯既~
2013-03-09
$47.3 (下午茶)
  • 蘿蔔絲春卷
  • 雜錦齋鹵味(esp. 咖哩齋
  • 酸齋
  • 豉油齋)
  • 素菜餃
  • 水晶餅
2013-01-14 216 瀏覽
呢間齋舖可以講話係陪住我長大,細過個時成日都會過來買幾件點心。不過話就咁話,其實自己從來都冇特別中意過呢度啲野食。最近經過,走入去懷緬一下童年,結果都係敗興而回。點解呢?灌湯餃皮厚到煮唔透,而啲湯亦都無味。點心類都係無乜味道,完全無吸引力。只有煎炸嘢,炸㗎嘛,先食得落口。如果真係要食齋,過咗佐敦道都有幾間好食嘅,無謂嚟呢度。

如果真係要食齋,過咗佐敦道都有幾間好食嘅,無謂嚟呢度。
2012-12-04 359 瀏覽
相約朋友聚舊,她推介這裡,因為夠靜。已訂枱7:00pm。兩個人,叫了一窩湯烏冬及一碟齋鹵味。齋鹵味 ($xx):材料十分豐富,量也很多,有咖喱齋、甜酸齋、腐皮、素叉燒、齋燒鵝、豆腐乾等。各款都十分入味,好味!菜遠魚腐烏冬 ($5x):魚腐的味道好像魚旦,但吃不出是用什麼素食材料做的,但口感和味道不錯。菜遠有五六條,新鮮夠焾。烏冬份量多,焾得來也有點彈牙。連茶芥及加一,埋單一百多元,價錢合理。食物不俗,最重要是地方寧靜,十分適合與友人靜靜地談天。但服務卻有點奇怪:我來到時,已表明訂了枱,侍應卻好像很迷惘的樣子,只指示我在幾張細枱中隨便找一張,又沒有主動招呼,服務方面需改善。
相約朋友聚舊,她推介這裡,因為夠靜。

已訂枱7:00pm。兩個人,叫了一窩湯烏冬及一碟齋鹵味。

齋鹵味
菜遠魚腐烏冬
2012-11-16
齋鹵味
菜遠魚腐烏冬
2012-08-29 124 瀏覽
菠蘿咕嚕肉個汁好好食但唔油佢加埋蜜桃但唔多夾d味,淨菠蘿其實已經夠肉係炸杏飽菇,炸到好香又好似肉既質感好清唔會好似真肉咁劑,但又好入味,有d椒鹽味芺蓉蛋好香蛋味香係面頭焦香但入面好嫩,仲要有少少蛋汁個外表好油但食落好清因為入面有好多菜,芽菜,紅白蘿蔔,菇,酸菜等等雖然我一個人都食左三分2個,但完全唔劑越食越有咬口食左5塊既炸芋酥炸到好香脆但唔油點埋酸汁好易入口又唔劑
菠蘿咕嚕肉

個汁好好食但唔油
佢加埋蜜桃但唔多夾d味,淨菠蘿其實已經夠
肉係炸杏飽菇,炸到好香又好似肉既質感
好清唔會好似真肉咁劑,但又好入味,有d椒鹽味
芺蓉蛋
好香蛋味
香係面頭焦香但入面好嫩,仲要有少少蛋汁
個外表好油但食落好清
因為入面有好多菜,芽菜,紅白蘿蔔,菇,酸菜等等
雖然我一個人都食左三分2個,但完全唔劑越食越有咬口
食左5塊既炸芋酥
炸到好香脆但唔油
點埋酸汁好易入口又唔劑
題外話/補充資料: 結果自己係食唔哂3個餸,要打包
2012-08-14 144 瀏覽
成三十幾歲人我都係第一次踏入素菜館感覺同酒樓無甚麼分別唯一分別是這裡多了很多賣點心賣小食的地方坐下看見這優惠不錯呀光顧兩碟小菜就多送一碟送贈的小菜款式都算多先來一碟齋鹵味三個人三個意見一個話要咖哩齋…一個話要酸齋…我就咩都想試最終結果就當然集中晒所有人意見叫一碟咩都有齊的齋鹵味每款都有好多件相當抵食唔知可唔可以外賣?!朋友先選了這碟素軟骨啡色的是種酸酸味好醒胃的汁,撈飯都唔錯軟骨中間的是連藕再來一碟雀巢什錦味道一般,雀巢不夠香脆我選了蜜汁燒豚肉作送贈小菜哇…不得了…好香口…簡直好似食緊脆口燒叉燒一樣但我覺得佢比真既肉更好食
成三十幾歲人

最終結果就當然集中晒所有人意見
叫一碟咩都有齊的齋鹵味

每款都有好多件
相當抵食
唔知可唔可以外賣?!
什錦素食
朋友先選了這碟素軟骨
啡色的是種酸酸味好醒胃的汁,撈飯都唔錯
軟骨中間的是連藕
素軟骨
再來一碟雀巢什錦
味道一般,雀巢不夠香脆
什錦雀巢
我選了蜜汁燒豚肉作送贈小菜
哇…不得了…
好香口…簡直好似食緊脆口燒叉燒一樣
但我覺得佢比真既肉更好食
蜜汁燒豚肉
題外話/補充資料: 最後 想說一下的是碗碟好污糟 三份餐具裡面,杯碟碗都有跡,甚至有上一手餘下的食物 我真心希望這家店可多注重清潔! 不要倒我們胃口!
2012-08-08
素軟骨