麻辣牛肉麵($82)整碗麵給我的感覺都很普通。牛肉較散,湯底味道及麵條質感屬普通,不會讓人留下印象,沒有想再吃的念頭。價錢偏貴,感覺不值。沒有大家說得那麼好吃🙈🙊,可能我本身沒有太愛牛肉麵吧🙈😂。魯肉飯(小碗)($28)反而這碗魯肉飯給了我驚喜。飯粒,粒粒軟綿彈牙。魯肉有肥有瘦,味道好好,配上肉鬆,與飯混著吃,很讚😋👍。珍珠鐵觀音雪糕吐司($58)這個好好味😍😍。鐵觀音雪糕茶味香濃,吐司熱辣香脆,配上鮮忌廉與黑糖醬,非常美味滿足❤。想再吃🤤。飲品方面,之前聽朋友說它的茶味很濃,是他喝過最濃的,所以才想來試試。不過試了珍珠奶茶,感覺沒有說的那麼濃🙈🙊,跟在別家喝的沒有太大分別。沒有驚喜。用餐環境舒適。下次會想試試香酥雞和其他小吃配魯肉飯,再點雪糕吐司😂。

麻辣牛肉麵($82)

魯肉飯(小碗)

魯肉飯(小碗)($28)

珍珠鐵觀音雪糕吐司

珍珠鐵觀音雪糕吐司($58)

魯肉飯(小碗)
2020-09-19 308 瀏覽
又到忙裡偷閒嘅時間,去開沙田返工,緊係要喺新城巿發掘d未食過嘅餐廳試下豬手炆得好淋好入味,顏色均勻,而且每件都好完整!每一啖食落口都充滿骨膠原!女士便宜嘅補品!最重要嘅係清潔得好乾淨,無怪味,無豬毛!我食麻辣牛肉麵,半筋半肉,牛肉牛筋香軟,入口有油香,湯底濃郁,唔會過咸,麻辣味剛好。而且麵質偏硬,最鐘意d味有咬口!一流,真係想連湯都飲埋。必定推介嘅係鐵觀音Latte,出奇地奇,飲落仲有陣陣茶香依間店舖,我一定會再食!

必定推介嘅係鐵觀音Latte,出奇地奇,飲落仲有陣陣茶香

依間店舖,我一定會再食!
2020-09-06 634 瀏覽
若這家店的東主是香港人或是會說廣東話,這店名可能會不一樣吧。最近一至兩年,發現春水堂在香港不斷擴充,疫情回穩可以恢復6點晚市,我特地早點去拿位,很快便有位坐下了,一看餐牌已經很多東西想試吃,這餐牌也做的很精美!(1) 紅燒牛肉麵每次吃台式牛肉麵最期待的是第一口嘗到的湯底,這次沒來錯地方!湯底有香濃的牛骨味和紅蘿蔔味,還有多種香料(e.g. 花椒、八角和黑胡椒, etc.),牛肉偏瘦,不會太肥,牛筋口感非常有膠質,非常有吃豬軟骨的感覺,份量也很足夠,可能是太美味,覺得麵條不夠吃,哈哈!(2) 麻辣紅燒牛肉麵跟普通的紅燒差不多,多了一種麻香的味道,口感更加刺激感,但不算是很辣,即便不太能吃辣的人也應該能吃到這種麻辣。(3) 鹽酥雞本來是想不點的,可是又好想試,於是馬上追加了最喜愛的台式小吃之一鹽酥雞,非常有喜感的是這鹽酥雞偏淺色,炸的幾乎是金黃色,估計是不是用"萬年油"炸出來的,之前有光顧其他台式餐廳,鹽酥雞是炸的偏黑,所以我就特別記得顏色的差異,炸粉也不太厚,雞肉很熱很滑又不會太咸,真的是高水準之作,強力推介 (4) 珍珠奶茶茶葉味香,點了少少甜(30%),珍珠是小顆的,超有"咬口",真

(1) 紅燒牛肉麵

紅燒牛肉麵

(2) 麻辣紅燒牛肉麵

麻辣紅燒牛肉麵

(3) 鹽酥雞

鹽酥雞

(4) 珍珠奶茶

茶葉味香,點了少少甜(30%),珍珠是小顆的,超有"咬口",真的很有在台灣吃到的水平,真的很想去旅行呢

紅燒牛肉麵
麻辣紅燒牛肉麵
鹽酥雞
2020-09-02 382 瀏覽
Today I would like to share my review of this restaurant as I think it is a nice eatery with good quality of food and service in a very delightful atmosphere. I have ordered some appetisers and main course as well as one Taiwanese drink. First of all, I’ve ordered a taro rice cake and it’s is so tasty! The braised beef noodles and braised meat sauce with rice were delicious and it makes me think of the times in Taiwan. The soup of the noodles is so rich. The meat sauce rice is not too salty and

The braised beef noodles and braised meat sauce with rice were delicious and it makes me think of the times in Taiwan. The soup of the noodles is so rich. The meat sauce rice is not too salty and it is perfect to go with rice.

2020-09-01 329 瀏覽
難得出來沙田買野,不如去春水堂食埋晚飯。春水堂的奶茶試過就知茶味濃郁,我尤其喜歡它的鐵觀音奶茶❤️每次去春水堂都係為左呢杯奶茶,熱飲鐵觀音味更突出,呢杯卡路里非常值得😆食物方面,便當份量十足,味道未至於令人驚嘆,但可以稍為慰藉一下想去台灣的心靈😋鹽酥雞翼滷肉飯便當雞翼外皮炸得香脆但略嫌過厚,滷肉飯不過不失,唔會太油膩素肉手工麵線好香麻油味,味道有點似魯肉飯,份量較少,係輕食之選👍🏻疫症關係,餐廳限制人流,但枱與枱之間距離相隔少於1.5米,只有細屏風隔住,令人食得冇咁放心,希望餐廳可以改善一下~

鹽酥雞翼滷肉飯便當
雞翼外皮炸得香脆但略嫌過厚,滷肉飯不過不失,唔會太油膩

素肉手工麵線
好香麻油味,味道有點似魯肉飯,份量較少,係輕食之選👍🏻
2020-08-31
  • 鐵觀音奶茶
2020-08-29 327 瀏覽
lunch 食連城食到厭,決定行入D食台灣野~春水堂我在台灣次次都食,香港版menu有少少分別,價錢都貴好多.食物質數又如何呢?我同同事分別點左半筋半肉番茄牛肉麵、 蒲燒鯛魚便當同紅燒牛肉麵,牛肉麵麵條彈牙有質感,放耐都唔會好粉好淋,份量差不多,牛肉都好入味無多餘脂肪,配合清清牛肉湯底,同響台灣食感覺差不多!同時叫左個蒲燒鯛魚便當 $82,比想像中豪華,味道算ok,最好味係醬汁鹹淡適中,送飯一流,而且小菜有好多蔬菜,唔會太油膩,米飯都好有咬口,雖然係貴左D,但真係好食der.響台灣o個陣我超鐘意鐵觀音拿鐵 $36,所以o係香港當然都要叫返,可惜香港版本唔係碎冰而且奶泡好薄,茶香存在的,不過唔算特別出色,整體而言如果唔係咁貴都可以keep住食,lunch都加一我會去其他台灣菜餐廳lor

2020-08-17 293 瀏覽
每次去台北一定會去信義區的春水堂,叫一杯珍珠奶茶 。春水堂是珍珠奶茶的第一家店。好開心春水堂進駐香港。今天買了一杯外帶,失望:- 等了起碼15分鐘,人不多。堂食優先。- 珍珠是半顆半顆小珍珠,不是傳統的大大的整顆珍珠。記得台北春水堂的珍珠都很大顆,因為是他們的特色。- 珍珠很少。- 貴。 記得香港誠品裡面的天仁便宜而且靠近台灣味。確定這真的是春水堂的珍珠奶茶?

好開心春水堂進駐香港。今天買了一杯外帶,失望:
- 等了起碼15分鐘,人不多。堂食優先。
- 珍珠很少。
- 貴。 記得香港誠品裡面的天仁便宜而且靠近台灣味。

確定這真的是春水堂的珍珠奶茶?
外賣自取
2020-08-16 223 瀏覽
春水堂新開的沙田分店,飲料可以外賣,不用排隊。沙田店專有香蕉朱古力脆脆不是我口味,試另外新的好唔好呢?期間限定~烏金珍奶。店家的介紹系烏金茶底混珍珠奶添仙草。咁即系夏曰版?不過無得選甜度同冰度烏金狀元珍茶指引是:最佳嘗味期30 分鐘保持一水準,有人可能覺珍珠仙草少,但我自己的着眼點是奶茶,最要緊是有茶味,其他實屬錦上花,整柸滿意。而新店整潔,店員具耐性;反觀堂食那方有點混亂。會試沙田店堂食嗎?或待它上軌道先吧。
春水堂新開的沙田分店,飲料可以外賣,不用排隊。

不過無得選甜度同冰度

烏金狀元珍茶
指引是:最佳嘗味期30 分鐘

2020-08-16
4 分鐘 (外賣自取)
2020-08-05 311 瀏覽
疫情關係,幾乎日日都煮飯,間中都要調節一下,買外賣抖抖!掛住台灣美食.今次叫左台式菜,麵同湯會分開上,唔驚返到屋企林晒!幾好▪️紅燒牛肉麵 $82不得不讚,的確有台灣既風味!細心地將麵同湯分開,而免發漲,麵條爽口彈牙,湯底濃郁.▫️滷肉飯 $32雖然係迷你版,但份量一啲都唔小,一層層肉鬆鋪響滷肉上方,層次感一流而且引好開胃!▪️滷香拼盤 $78唔好睇佢細細碗,入面一應俱全!▫️鹽酥雞翼 $38炸得好香脆,必叫!

今次叫左台式菜,麵同湯會分開上,唔驚返到屋企林晒!幾好
▪️紅燒牛肉麵 $82

▫️滷肉飯 $32
▪️滷香拼盤 $78

唔好睇佢細細碗,入面一應俱全!
▫️鹽酥雞翼 $38

炸得好香脆,必叫!
2020-08-03 282 瀏覽
淨係試過喺台灣見過春水堂,今日第一次喺香港試!見到呢杯係限定推介,就叫黎試吓啦!佢嘅冰度同甜度都固定嘅!但飲落去唔甜,個味道係啱啱好。奶茶一邊仲帶着淡淡的香蕉味,除咗珍珠仲有啲香蕉肉係個底,超有口感啊!🤤👏🏻呢杯超級推介👏🏻👏🏻呢個吐司等咗差唔多半個鐘,如果趕時間嘅朋友就唔好嗌啦!本身以為個吐司係焗到勁脆嘅,點知原來個包係冇焗過㗎🥺咬落去仲係好林嗰啲🥺🌝都有少少失望,因為等咗咁耐同埋吐司我以為係脆嘅🌝但佢個紅茶雪糕配埋啲珍珠個味道係唔錯嘅,但個份量都比較少⋯所以唔算話太抵食,下次應該會試吓叫佢啲熱食。見到好多食客都係食緊熱食!另外值得一提嘅係呢度啲侍應服務態度都好好,抵讚!🤩🤩👏🏻
淨係試過喺台灣見過春水堂,今日第一次喺香港試!

珍珠招牌紅茶雪糕吐司

2020-08-02 179 瀏覽
🐄麻辣牛肉麵 $82(+10%)基底係紅燒湯加入辣椒碎 飲落幾辣😟冰糖味明顯 同時帶有葱同香辛料嘅甜味兩件牛展 兩件牛根 都係入味而且軟腍麵條嘅外層軟身吸湯 麵芯仍然有筋度🙂成件事好有層次 味道上亦比一般嘅細膩.🐄黃金香酥雞 $48(+10%)雞柳冇咩脂肪位 但係雞肉本身都帶肉汁調味偏甜 炸粉薄薄一層唔會太脆太乾🤓.🥤珍珠鐵觀音奶茶 $34(+10%)入口嘅奶酥香味好重 之後先飲到茶味同時間茶味係點到即止 甘香又唔會太濃珍珠係偏細粒 亦都冇落黑糖去煮 正常.🥤魯肉飯小碗 $28(+10%)肉粒半肥瘦 上面加咗層肉鬆唔知做乜😂乾葱油落得好重手 成個碗底都仲係油調味少甜 台灣米幾有咬口 整體上還可以
🐄麻辣牛肉麵 $82(+10%)
基底係紅燒湯加入辣椒碎 飲落幾辣😟
冰糖味明顯 同時帶有葱同香辛料嘅甜味
兩件牛展 兩件牛根 都係入味而且軟腍
麵條嘅外層軟身吸湯 麵芯仍然有筋度🙂
成件事好有層次 味道上亦比一般嘅細膩
🐄黃金香酥雞 $48(+10%)
雞柳冇咩脂肪位 但係雞肉本身都帶肉汁
調味偏甜 炸粉薄薄一層唔會太脆太乾🤓
🥤珍珠鐵觀音奶茶 $34(+10%)
入口嘅奶酥香味好重 之後先飲到茶味
同時間茶味係點到即止 甘香又唔會太濃
珍珠係偏細粒 亦都冇落黑糖去煮 正常
🥤魯肉飯小碗 $28(+10%)
肉粒半肥瘦 上面加咗層肉鬆唔知做乜😂
乾葱油落得好重手 成個碗底都仲係油
調味少甜 台灣米幾有咬口 整體上還可以
2020-04-10
30 分鐘 (堂食)
2020-07-03 306 瀏覽
八點幾,間間餐廳都排晒長龍,見到春水堂人龍短少少,就同呢排一齊戰鬥嘅伴侶去試下。我哋兩個都係第一次食春水堂,我抄考佢叫麵,叫咗麻辣牛腩麵。湯夠曬,岩曬重口味嘅我,仲可以辣D。牛腩牛筋各一半,略嫌牛腩太厚,有少少嚡。麵質大讚!好爽口、彈牙。但係食咗幾啖就已經冇晒,份量少得可憐。朋友嗰碗同樣情況。唔係我大食但真係食唔飽!!!!飲品方面,試咗據稱其他分店仲未有嘅香蕉奶茶。飲落有驚喜有香蕉果蓉。但同麵一樣致命地方係飲幾啖就已經飲晒,剩返大半珍珠。雖然細珍珠本身好味,但本身唔係珍珠狂粉。飲嘢係為咗解渴...但而家到喉唔到肺。

2020-07-03
10 分鐘 (堂食)
2020-06-25 365 瀏覽
平日二點半左右時間到 不需要排隊等候 算是坐满食客珍珠鐵觀音雪糕吐司不是不好吃 只是件吐司係凍咬落去唔係脆 係好煙韌觀音那那珍珠奶茶不是我叫的 好有香蕉味話好似食緊香蕉糕一樣翡翠香柚茶叫左走甜味道啱啱好 好多柚子 好好飲最可惜隻杯洗唔乾淨 好大陣味嗰陣味好似浸左係水度冇洗 然後攞出嚟比客人用咁唔知點形容點解可以係疫情之下清潔質素咁差嗰日平日唔算忙其實之前去過東匯城嗰間都唔係咁有點失望他們勝在不會好像別的店 未食完就收走客人的食物 好像趕人走的一樣可以慢慢坐 慢慢享受
平日二點半左右時間到

有點失望

可以慢慢坐 慢慢享受
翡翠香柚茶
2020-06-19 422 瀏覽
我一直都係春水堂粉絲🙈一直好希望佢會係荃灣或葵芳開希望佢會聽到我既願望喇😌其實已經食過幾次試過好多佢地既款式以下係我總結個人最鐘意既————————————————蕃茄半筋半腩麵🥰我最鐘意既係個湯底同佢既扁麵好香 同個湯好夾牛腩同筋我就一般但總括黎講 都係我必點之選我比👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻😚———————————————吾記得利個叫咩名😂麻辣牛肚?但真心勁推👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻🤩🥰利個係超級無敵野味其實拎佢去送酒 同朋友吹水係好一流!吾係話好辣 但佢夠麻 好重口味既感覺!正!———————————————鐵觀音珍珠奶茶🤪利杯係差唔多每枱都必點之選當初我試尖沙咀高鐵個邊個間都係試佢!一試難忘超鐘意佢既茶味 同其他奶茶鋪無得比!仲有佢既碎冰❤️但我厭堂飲既冰太少😂當初我飲外賣杯既碎冰較多但d碎冰係我眼中真心係加分!質感好好!但諗諗吓如果堂食野飲既多碎冰應該會比人投訴😂😂😂———————————————蕃茄蜜特飲🤪👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻(我又好似記錯名😂)利杯我都係回購之選我男朋友鐘意利杯多過鐵觀音珍珠奶茶因為酸酸地有d檸檬味又有蕃茄既清新味好搭🙈 的確好開胃👍🏻———————————————以
我一直都係春水堂粉絲🙈

吾記得利個叫咩名😂
麻辣牛肚?
但真心勁推👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻🤩🥰
利個係超級無敵野味
其實拎佢去送酒 同朋友吹水係好一流!
吾係話好辣
但佢夠麻 好重口味既感覺!正!

鐵觀音珍珠奶茶🤪
利杯係差唔多每枱都必點之選
當初我試尖沙咀高鐵個邊個間
都係試佢!一試難忘
超鐘意佢既茶味 同其他奶茶鋪無得比!
仲有佢既碎冰❤️
但我厭堂飲既冰太少😂
當初我飲外賣杯既碎冰較多
但d碎冰係我眼中真心係加分!質感好好!

但諗諗吓
如果堂食野飲既多碎冰
應該會比人投訴😂😂😂

蕃茄蜜特飲🤪👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻
(我又好似記錯名😂)
利杯我都係回購之選

細佬女我吾係成日可以食🤪
但真心我幾鍾意佢地既味道🤟🏻
希望真係可以係荃灣或葵芳會開新鋪❤️😚
2020-06-13
10 分鐘 (堂食)
春水堂餐廳最近進駐多個香港大型商場。Weekend 去左沙田店坐低品嚐「台灣第一杯珍珠奶茶」。揀左左上角「功夫麵」,餐牌冇詳述食材。原來係滷肉拌麵,滷肉半肥半瘦,配有少量肥嘟嘟嘅牙菜。撈起上黎唔會好乾身,麵身可以沾上足夠肉汁鐵觀音拿鐵 (熱) - $36奶茶香甜甜度係原有配方,唔知有冇少甜/走甜選擇。份量比想像中大杯,杯上泡泡可以保溫,所以即使食完野再飲,都唔會凍左。飲品類餐牌排板清晰易睇。慢煮豬手便當 - $82豬手好腍,用上酸梅醃製,味道酸酸甜甜。*慢煮需時,要耐心等候。(冇刻意計算時間)貢丸湯冇咩味,失分。

揀左左上角「功夫麵」,餐牌冇詳述食材。
功夫麵

鐵觀音拿鐵

鐵觀音拿鐵 (熱) - $36
奶茶香甜

飲品類餐牌排板清晰易睇。

慢煮豬手便當 - $82
豬手好腍,用上酸梅醃製,味道酸酸甜甜。
*慢煮需時,要耐心等候。(冇刻意計算時間)

貢丸湯冇咩味,失分。
珍珠鐵觀音奶茶