2021-11-14 191 瀏覽
春水堂呢個名聽咗好耐,今日終於食到😎平時經過旺角分店勁多人,估唔到lunch時間坑口分店唔多人好快入得!坐正呢個位好有園林feel ~麻香烏骨雞麵線平時去台式餐廳大多都叫牛肉麵,但見到餐牌有烏骨雞麵線就二話不說叫呢個,年紀大咗真係會對啲滋補養生特別有興趣😂上枱時聞到藥材味,好香麻油味,食完覺得暖胃,手工麵線質地特別好食,烏骨雞嫰滑但份量唔多,單食真係唔夠飽,加杯珍珠奶茶就岩岩好!🧋珍珠奶茶飲到淡淡茶味,口感滑順,唔甜。珍珠係迷你size,粒粒煙韌。整體來講質素唔錯但唔算好大驚喜,始終定價過高唔會成日黎,我諗我會叫珍珠奶茶外賣嘅次數比堂食多😆

坐正呢個位好有園林feel ~

麻香烏骨雞麵線

🧋珍珠奶茶

2021-10-29
2021-11-05 128 瀏覽
星期六未夠12點,無人龍只一人在填表,我地4人量好體溫及掃安心出行直入餐廳因已有食客在用餐。突然有位女店員叫番我地去排隊,後面剛好有幾個人都想入去。店員又叫我地量體溫,話先排隊一個一個吾洗心急。餐廳有好多吉檯吾明為何要排隊,後面的人同我地一樣無理佢入晒去,結果咪又係坐低左。價錢吾平,$98一碗牛根腩麵,便當豬扒及排骨好似一樣$82, 另叫一個小滷肉飯。牛麵係最出色的,湯頭夠濃鮮,料亦吾少,麵彈牙。豬扒及排骨同時到,但一大塊的先係排骨 (只肉無骨),而斬開一舊舊的係豬扒 (吾清楚有無骨因我無食,但係好細舊)。起初以為聽錯但店員重復話係咁。結果同家人對調黎食。即我食一大塊的排骨,吾太厚又吾夠味要點他他醬,好麻麻,而斬開一舊舊的豬排亦然,便當有配菜,一般無特別。小滷肉飯無死鹹及太甜,吾錯。中間叫服務員,有個男的經過張檯但無望我地but"第"左一下隻手,以為佢會過黎但係原來我地林多左,佢自顧自反入 bar台無再出現。 只有另一位男服務員好快留意到我地叫人而立即幫忙的。無留意餐廳環境因為一坐低已知道吾會再幫襯。我公司樓下間台灣外買小店好食得多亦較平,價錢係其次,好食與否最重要。
2021-10-30
2021-10-18 213 瀏覽
平時觀塘apm的春水堂多數都要排隊, 今次假日到東港城的分店, 竟然可以即時入座, 實在非常驚喜🤩。 新開不久店內環境很新淨, 今次午餐點滷香拼盤$78、 紅燒牛肉麵$82、 魯肉飯$28、 珍珠鐵觀音奶茶$34。 ◽滷香拼盤🍲 ~ 有豬大腸、牛肚和牛筋, 濃郁的滷水味, 三款都好味。 ◽紅燒牛肉麵🍜 ~ 麵的質地幼身, 有點黏口,牛肉軟腍, 最重要湯底都非常好飲, 好重牛肉味又不會膩。 ◽魯肉飯🍚 ~ 細細碗, 味道普通啦! ◽珍珠鐵觀音奶茶🧋 ~ 珍珠細粒口感煙韌, 鐵觀音茶味香醇, 不錯哦! 春水堂的價錢不算抵, 但勝在食物有質素, 我感覺東港城的分店味道勝於觀塘apm的☺️。

滷香拼盤

紅燒牛肉麵

◽魯肉飯🍚 ~ 細細碗, 味道普通啦!

魯肉飯

珍珠鐵觀音奶茶

2021-10-17
滷香拼盤
珍珠鐵觀音奶茶
2021-10-11 124 瀏覽
本來好開心附近開咗春水堂之前觀塘分店經常幫襯..以前無得外帶..滿心歡喜地終於等到佢有外帶飲品結果浪費quota..白白變肥😭佢已經變咗🥺已經唔係以前嘅春水堂價錢係平左..但質素都唔同左珍珠奶茶嗌咗微糖都仍然偏甜..說好的茶味呢?我寧願飲返天仁😞
本來好開心附近開咗春水堂
之前觀塘分店經常幫襯..以前無得外帶..
滿心歡喜地終於等到佢有外帶飲品
結果浪費quota..白白變肥😭
佢已經變咗🥺
已經唔係以前嘅春水堂
價錢係平左..但質素都唔同左
珍珠奶茶嗌咗微糖都仍然偏甜..
說好的茶味呢?
我寧願飲返天仁😞
2021-09-29 165 瀏覽
成日都見觀塘 apm店 排長龍, 一直未有機會試一試呢間傳說中嘅台灣過江龍~終於等到坑口店, 咁啱見到唔使點排隊就可以入座, 所以決定一試~佢飲珍珠奶茶我飲香醇奶茶半半肉蕃茄牛肉麵身為牛魔王嘅佢, 我覺得牛肉同牛筋都有被認真處理, 口感同味道都好唔錯, 佢表示欣賞~ 麻香烏骨雞麵線清清淡淡湯底中帶着微微藥材香味, 覺得補身麻 我忍唔住飲多幾啖呢, 開心飲落唔口渴呢~ 雞肉份量雖然超級少, 骨佔份量頗多, 幸好嫩滑滑, 味道 ok呀~

佢飲珍珠奶茶
我飲香醇奶茶

半半肉蕃茄牛肉麵

麻香烏骨雞麵線

2021-09-26 120 瀏覽
將軍澳嘅春水堂開咗一段時間,終於有機會去試吓啦,香港嘅春水堂價錢都唔係平,一個便當嘅價錢連埋加一都差唔多$100 ,真係有啲唔捨得食,今次試咗功夫面$53,仲有黃金香酥雞$48,功夫面入面主要有肉碎同芽菜,分量唔算多,但係都夠飽,味道都唔差,但又唔算特別好食,黃金香酥雞份量都唔算多,而且雞肉入邊比較乾身,連埋加一50幾蚊,我寧願過去隔離連理街買繼光香香雞,整體來說環境好舒適,地方又夠大,食物性價比唔算高
2021-09-19 119 瀏覽
食過好多次好友買嘅春水堂外賣,今日終於同佢一齊嚟到堂食😊😊。平時喺外面等外賣,只係見到鋪頭嘅出面,就以為間餐廳比較細。今日入去堂食,就發現原來間舖頭係好大,好深嘅😅😅。半筋半肉番茄牛肉麵以為加咗蕃茄會影響到個湯底,但冇,牛味仍然濃郁,筋同肉均炆到好淋。麵條用咗關廟刀削麵,有咬口。手工麻香麵線呢個麵一上枱,好友同我都覺得「伏」咗😳😳。除咗份量好少,底下嘅麻油水汪汪,一點麻香味都沒有,唔會有下次㗎啦。黃金香酥雞呢個雖然賣相普通,但食落非常好味,外皮雖然炸得香脆,但內裏雞肉仍然保持得非常嫩滑👍。慢煮豬手外賣雖然成日叫,但依然冇食到厭,堂食仍然要encore🤣,好食在於佢個醬汁非常濃郁,啲肉汁滲透哂係豬手入面,惹味非常!好友叫咗熱珍珠鐵觀音奶茶,荼味唔係好突出,但啲小珍珠就好煙韌好有咬口。而我個杯朱古力珍珠奶茶,面頭鋪咗啲美祿粉同 pretzel,朱古力味若然唔夠濃郁。

半筋半肉番茄牛肉麵

手工麻香麵線

慢煮豬手

2021-09-07
There were not many people at 5pm 🤣 and we ordered the noodles in sesame oil, the minced beef rice and the braised beef belly and cord noodles in soup. The braise beef belly and cord are really tender and full of flavour! Very nice! Just the price is not cheap at all. The minced pork rice is good too! But not the noodles in sesame oil. It’s rather bland.

紅燒半筋半腩牛肉麵
紅燒半筋半腩牛肉麵
春水堂已經唔係咩新鮮事,但也簡單的寫下。💯總體來說,鹵水又香又濃,飲品味道鮮明,唔會得個甜字。🤔而價錢就⋯⋯我覺得少少貴嘅⋯⋯😅但下次仍會再去,因為味道真係唔錯😋🙋🏼‍♀️鹵水慢煮豬手🔅豬皮部分炆得軟糯,皮下嘅肉亦軟滑。夠味,咸甜適中。🙋🏼‍♀️鹵水豬腸🔅軟熟,乾淨,無騷臭味,非常入味,而且份量比我地想像中多,仲有肥仔芽菜墊底,夾埋一齊食,口感豐富。🙋🏼‍♀️XO醬辣拌麵🔅中辣,夠味,香口;麵質較幼,爽彈。但整體略為油膩。份量適中,不是小碗。🙋🏼‍♀️功夫麵🔅由於味道只來自肉燥,拌勻後整體味道比較較清爽淡口;麵質較粗,亦爽彈。🙋🏼‍♀️珍珠紅豆鮮奶茶 (少甜)🔅大推,超好味😋紅豆已煮至起沙,奶茶味亦香濃,拌勻飲用口感濃厚,下次必點💯🙋🏼‍♀️愛玉檸檬綠茶🔅味道鮮明,超香檸檬味,夠酸,反而蓋過了綠茶香;愛玉口感正常😋
春水堂已經唔係咩新鮮事,但也簡單的寫下。

💯總體來說,鹵水又香又濃,飲品味道鮮明,唔會得個甜字。
🤔而價錢就⋯⋯我覺得少少貴嘅⋯⋯😅
但下次仍會再去,因為味道真係唔錯😋

🙋🏼‍♀️鹵水慢煮豬手
🔅豬皮部分炆得軟糯,皮下嘅肉亦軟滑。夠味,咸甜適中。

🙋🏼‍♀️鹵水豬腸

🙋🏼‍♀️XO醬辣拌麵

🙋🏼‍♀️功夫麵

🙋🏼‍♀️珍珠紅豆鮮奶茶 (少甜)

🙋🏼‍♀️愛玉檸檬綠茶
2021-08-31
  • 慢煮豬手
  • 鹵香大腸
  • 珍珠紅豆鮮奶茶
2021-09-01 769 瀏覽
將軍澳開左春水堂都一段時間,食飯時間長期都好多人排隊,所以一直都未有機會食🥲今次星期二晚黎試下,7點左右竟然冇人排隊終於都可以食到🤩食物質素整體黎講都好食,而且好有台灣既風味唔怪得咁受人歡迎😝🍜紅燒牛肉麵 ($82)牛肉麵好足料,牛肉份量都算多🐮牛肉好軟林入味,有一陣牛肉既酥味,中意食牛既朋友一定會中意😍麵既質感亦都好好食,咬落有啲彈牙👍湯底亦好香濃,而且有好香既麻油味🤗🍜麻辣牛肉麵 ($82)同紅燒牛肉麵差不多,係多左麻辣既味道😝辣度大概只係BB辣,應該唔食辣既朋友都會食到🍚魯肉飯(小碗)($28)魯肉飯出奇地好好食,係全晚我覺得最出色既食物😍魯肉完全做到台灣既口味,好足料好入味👍份量亦足夠撈晒成碗飯😉仲有啲肉鬆係面,好惹味🤤雖然係細碗,但都有滿滿一碗唯一建議個碗可以用大小小,一開頭食既時候冇空間將魯肉同飯拌勻好易食到成枱都係😅🐔鹽酥雞翼 ($38)雞翼有4大隻,炸得好香脆,好有“鹽酥”既效果但個炸皮稍為做得有啲厚,咬落去會令炸皮同本身雞皮分離🍞珍珠鐵觀音雪糕吐司 ($58)吐司賣相好吸引,有2球鐵觀音雪糕、4塊吐司雪糕好香茶味,吐司好香焦糖味,面頭既忌廉亦都好滑😋😋雪糕、忌廉同吐司
今次星期二晚黎試下,7點左右竟然冇人排隊
終於都可以食到🤩
食物質素整體黎講都好食,而且好有台灣既風味
唔怪得咁受人歡迎😝

🍜紅燒牛肉麵 ($82)
牛肉麵好足料,牛肉份量都算多🐮
麵既質感亦都好好食,咬落有啲彈牙👍
湯底亦好香濃,而且有好香既麻油味🤗
紅燒牛肉麵

🍜麻辣牛肉麵 ($82)
同紅燒牛肉麵差不多,係多左麻辣既味道😝
辣度大概只係BB辣,應該唔食辣既朋友都會食到
麻辣牛肉麵

🍚魯肉飯(小碗)($28)
魯肉飯出奇地好好食,係全晚我覺得最出色既食物😍
魯肉完全做到台灣既口味,好足料好入味👍
份量亦足夠撈晒成碗飯😉
仲有啲肉鬆係面,好惹味🤤
雖然係細碗,但都有滿滿一碗
魯肉飯(小碗)

🐔鹽酥雞翼 ($38)
雞翼有4大隻,炸得好香脆,好有“鹽酥”既效果
但個炸皮稍為做得有啲厚,咬落去會令炸皮同本身雞皮分離
鹽酥雞翼

🍞珍珠鐵觀音雪糕吐司 ($58)
吐司賣相好吸引,有2球鐵觀音雪糕、4塊吐司
雪糕好香茶味,吐司好香焦糖味,面頭既忌廉亦都好滑😋😋
雪糕、忌廉同吐司一啖放入口真係超滿足😍
珍珠鐵觀音雪糕吐司

🧋珍珠茉香奶茶 ($34)
🧋珍珠鐵觀音奶茶 ($34)
珍珠奶茶茶味亦好香,珍珠size偏細,好軟糯好有咬口😙
飲完好似去左台灣咁🥳
2021-08-25
魯肉飯(小碗)
珍珠鐵觀音雪糕吐司
  • 魯肉飯
  • 珍珠茉香奶茶
等咗咁耐坑口終於開咗啦😍 當晚8點半去到唔洗排隊滷肉飯-細 $28細碗粉量一人食岩岩好 肉唔會好肥 夾埋冬菇撈飯😋 不過上菜時係凍既就有少少失望😣魯肉撈娃娃菜 $38習慣咗食飯通常都會嗌一碟菜 感覺娃娃菜同魯肉都係分開 唔入味鹽酥雞翼 $38通常台灣嘢都會係鹽酥雞 但係我鍾意食雞翼多d 雞翼好大隻好多肉好好味😋 啱啱好唔會好鹹仲有少少辣粉流沙芋泥呢個真係超好食😍 必食推介👍🏻 蛋黃好好味真係流心😋 要趁熱食❕熱辣辣一咬真係好正😍
等咗咁耐坑口終於開咗啦😍 當晚8點半去到唔洗排隊

滷肉飯-細 $28

魯肉撈娃娃菜 $38

鹽酥雞翼 $38

流沙芋泥
2021-08-17 204 瀏覽
將軍澳終於開咗春水堂啦🥳約20:00 黎到 都唔係好多人等位Menu 都同觀塘分店一樣將軍澳依間坐落舒服啲仲好有去咗台灣既感覺整體黎講都幾好員工服務態度好食物質數👍🏻仲試咗朱古力珍珠奶茶🧋比較普通如果係限定推出都一試無妨😎
將軍澳終於開咗春水堂啦🥳

仲試咗朱古力珍珠奶茶🧋
比較普通
如果係限定推出都一試無妨😎

2021-08-17 154 瀏覽
終於將軍澳都開分店喇唔駛成日去到老遠觀塘到食今次4大1細去食叫左好多野🤣..食物方面:豬手魯肉便當-普普通通啦XO醬辣拌麵- 估唔到又幾好食幾香有啲青瓜絲紅燒牛肉麵-正正常常 半筋半腩 腩唔會好老金沙芋泥丸-真心不錯 流沙鹹蛋黃 意想不到黃金香酥雞-普普通通黃金地瓜條-唔錯👍🏼小朋友鍾意食麻辣涼拌牛筋-比想像中好食滷香大腸-好入味 唔錯的珍珠熔岩蛋糕-小朋友好鍾意 不過可能間間唔同啦 將軍澳比嘅珍珠偏少 珍珠茉香奶茶-茉香好濃味胚芽奶茶-冇乜特別 正正常常 今次飲就冇乜奶味🤔..環境方面:新裝修 所以整體都唔錯地方都闊落 唔會話好迫冷氣都好足夠
終於將軍澳都開分店喇

黃金地瓜條-唔錯👍🏼小朋友鍾意食
麻辣涼拌牛筋-比想像中好食
滷香大腸-好入味 唔錯的
珍珠茉香奶茶-茉香好濃味
胚芽奶茶-冇乜特別 正正常常 今次飲就冇乜奶味🤔.
環境方面:
珍珠熔岩蛋糕
珍珠茉香奶茶
胚芽奶茶
2021-07-29 367 瀏覽
買左1杯紅荳珍珠奶茶,整體對我黎講係比較普通,無乜驚喜,就係1杯普通既紅荳珍珠奶茶,珍珠比起其他舖頭係比較煙韌,覺得都幾好味,但係可能係加左紅荳既關係,奶茶同珍珠既味道都蓋過哂🤔價錢$38蚊,性價比上無咁高,其他飲品就未試,價錢就大約30左右,都可以一試🤪
2021-07-28
外賣自取
下午茶
2021-07-27 217 瀏覽
東港城新開既春水堂,平時好多時都係飲野多,今次呢間有埋堂食,可以食埋午、晚餐,而且店鋪內既坐位都算多,地方又闊落,都坐得幾舒服嫁!😁🥳半筋半肉蕃茄牛肉麵 $92呢個半筋半肉真係冇錯!佢既筋炆得好淋!係一咬就咬得開果種!而且筋既骨膠原感好重,好食!😁肉都係炆到淋晒,一啲都唔會un!同埋好香牛肉味呀! 湯底都好正呀!蕃茄味好濃,同埋真係有一舊舊既蕃茄,絕對唔偷工減料!😇🥳珍珠鐵觀音奶茶 少甜 $34呢度既珍珠奶茶係質素有保證既! 最中意佢既珍珠係細細粒!而且好煙un !有齊晒好食珍珠既元素呀!同埋個茶底都好香!叫左少甜所以我呢啲唔太食甜野既女仔都岩飲!😍

🥳半筋半肉蕃茄牛肉麵 $92

🥳珍珠鐵觀音奶茶 少甜 $34