招聘中
月薪
$22,000-$26,000
月薪 (面議)
2023-08-29 340 瀏覽
今晚收工去左食春水堂🫢仲要捱多3日先放假自從開左關,就算閒日都多左人食晚餐,不過好彩今日吾洗等位直接入得🥣主食:紅燒牛肉麵🐮$92牛肉麵尼講我覺得幾好食,麵質比較軟淋,食左幾次,今次牛筋夠入味同有咬好,牛肉軟嫩,湯底濃郁,但又冇油膩既感覺😋😋飲品:紅豆鮮奶茶🧋$39春水堂既珍珠奶茶出名好飲,今次叫左紅豆鮮奶茶小冰走甜,因為加左紅豆既關係,走甜都有小小甜味,個人覺得岩岩好🫣食飽飽之後,好想飛去台灣食野同飲珍珠奶茶🧋🧋🧋🎈如果有機會,都想試一次年尾去台灣倒數🎊
今晚收工去左食春水堂🫢
仲要捱多3日先放假

主食:紅燒牛肉麵🐮$92

飲品:紅豆鮮奶茶🧋$39

食飽飽之後,好想飛去台灣食野同飲珍珠奶茶🧋🧋🧋
🎈如果有機會,都想試一次年尾去台灣倒數🎊
2023-08-29 404 瀏覽
春水堂是其中一間經常會回訪的台灣餐廳 回訪的主因是餐廳珍珠鐵觀音奶茶 有一種令人掛念的魔力 百飲不厭 同朋友在觀塘逛街 見到春水堂不用等位 就決定坐低休息一下麻辣牛肉麵(半筋半肉) $92 湯底十分濃郁 夠麻夠辣 牛肉入味軟腍 有牛味 牛筋軟滑 幼身麵軟硬剛剛好 做到掛湯的效果 牛肉同牛筋份量比想像中多黃金香酥雞 $55熱辣辣 外皮香脆 雞肉有肉汁 不會炸到乾身 味道適中 不會過鹹珍珠鐵觀音奶茶 $38春水堂永遠的最愛 選擇少糖少冰 鐵觀音奶茶有出色的茶香 不會被奶味蓋過去 奶同茶的比例剛剛好 細粒珍珠煙韌有咬口 天氣炎熱的夏天飲到 暑氣即刻消失春水堂份量雖然偏細 對女士比較適合 但食物質素一直保持到水準環境又闊落舒服 加上令人念念不忘的珍珠鐵觀音奶茶 還是會忍不住回訪

麻辣牛肉麵(半筋半肉) $92

2023-08-27
黃金香酥雞
珍珠鐵觀音奶茶
2023-08-26 182 瀏覽
春水堂係佢第一年開嘅時候,好鍾意食,會願意排隊,因為覺得佢個麻辣牛肉麵好食,另外小食都好食。但事隔一年冇食過,今日再去食就覺得差左。$92 🍜麻辣牛肉麵加價都加得幾多,記得以前都係$70-$80左右。麵條好似未煮好咁,行落去有少少實心,辣都唔夠之前辣,以前牛肉份量比牛筋多,而家食到嘅就係牛肉得兩三舊細嘅。$35 🍚滷肉飯滷肉飯同以前嘅味道一樣,而且有肉鬆,多汁。整體感覺比以前差咗,員工服務懶散,唔會比水客人,問要水嘅時候,就算我哋係兩個人,都只係俾一杯。而且明明11點幾好多位將所有客人area,會感覺迫。加晒價,珍珠鐵觀音奶茶,而家都差唔多去到未加一前要40幾蚊一杯。

$92 🍜麻辣牛肉麵

$35 🍚滷肉飯
滷肉飯同以前嘅味道一樣,而且有肉鬆,多汁。

2023-08-21 137 瀏覽
滷水拼盤幾好食炸番薯條都唔錯嘢食唔錯,咁點解說是一般般呢?因為沒有任何服務可言,想找一個店員,不停舉手也找不到。價錢也不便宜,性價比不高,但係有好多人食,仲要等位。可能因為APM冇咩太好嘅選擇。

滷水拼盤幾好食

炸番薯條都唔錯

餐廳入邊有一大面積範圍暫停使用,話要做清潔,當時8:15pm ,排緊隊的時候完全冇講過,我排緊第三台客,後面一家四口排緊隊,在後面有兩位客人,另外幾位係一人用餐戴眼鏡的女職員走來同我哋講8:45pm last order ,完全冇禮貌,咁我當然問佢為何入邊唔開放,門外還有咁多客人排緊隊,而且沒有同人講last order時間,我排了差不多20分鐘才告知8:45pm last order,戴眼鏡女職員答我佢哋9:30pm 收工,所以要清潔好啦…..到8:42pm 我終於有位啦,個戴眼鏡女職員真係好冇禮貌個樣問我三位入先定四位入先我問佢咁邊個排隊先啦…..佢話我點知你哋黐埋一齊究竟邊個想入先?大佬……我食餐飯,唔知點解要有咁嘅對待後面一家四口都莫明奇妙….有位唔俾人入,排隊又唔同人哋講last order 幾點如果唔係湊住個小朋友,我真係一早走咗大家有冇同樣的用餐經驗?

大佬……我食餐飯,唔知點解要有咁嘅對待

如果唔係湊住個小朋友,我真係一早走咗

大家有冇同樣的用餐經驗?

2023-07-20 323 瀏覽
餐牌冇寫到明唔俾拎春水堂外賣杯入嚟,我哋有個同事見外賣杯平啲所以買外賣杯拎咗入餐廳 跟住戴眼鏡嘅女侍應極度冇禮貌話要加錢 連句唔好意思都冇講 跟住我同事話佢唔會飲喎 咁都唔得咩 跟住個女侍應完全冇理就搶咗張單 (真係用搶字都唔過分)話要加錢 但係我哋已經講到明唔會飲 咁我哋就據理力爭 話堂食嘅時候一定唔會飲跟住佢都冇辦法 但係之後佢送餐嘅時候 勁大力咁放低 又西口西面 完全唔知得罪咗佢啲乜?唔講以為佢有入股間餐廳

2023-07-15 364 瀏覽
今日拎住個hand carry 喼去食lunch一入到去,被一位戴眼鏡的女店員招待,被分配到一個雙人座位,個位後面係後門,而後門門口打開咗見到有啲污糟,唔想對住個污糟後門食飯,我向另一位店員表示來調去角落坐,該店員話ok,所以就過咗去坐。點知坐咗一陣,眼鏡女店員走過黎,態度極不友善,向我發脾氣話我唔坐佢分配既位,宜家個喼放係枱同枱之間,搞到佢俾唔到其他客入黎座!OK,咁我將個喼靠牆放,確保你有位入客(但最後隔離張枱全程無人坐)
今日拎住個hand carry 喼去食lunch
一入到去,被一位戴眼鏡的女店員招待,
唔想對住個污糟後門食飯,我向另一位店員表示來調去角落坐,
該店員話ok,所以就過咗去坐。
點知坐咗一陣,眼鏡女店員走過黎,態度極不友善,向我發脾氣

OK,咁我將個喼靠牆放,確保你有位入客
(但最後隔離張枱全程無人坐
2023-07-15
  • 牛肉面
2023-07-09 340 瀏覽
麻辣涼伴牛肚絲 $44牛肚絲有口感得黎唔會韌到咬唔開整得入味👏🏻第一啖辣味較出🌶️越食越過癮😋金沙芋泥丸 $52即叫即炸熱辣辣♨️芋頭味十足芋泥質地綿密🍠口感外皮小脆帶點兒煙韌中間有流沙奶黃餡流出流🫕鹹鹹甜甜好食👅黃金香酥雞 $55外皮炸得香脆🍗味道唔鹹皮厚肉較少一般🫢魯肉飯 $35有驚喜🤩唔中意食肥膏既我好少食魯肉飯但春水堂既魯肉飯🍛食落唔會油膩醬汁調味恰到好處鹹淡適中👍🏻有香菇、肉鬆配搭撈埋口感煙韌既珍珠米一齊食正🥳珍珠鐵觀音雪糕吐司 $62賣相吸引既熱量炸蛋🤣珍珠細粒煙韌鐵觀音雪糕有兩球🍨雪得夠凍味道唔苦澀帶茶香☕️吐司係丹麥吐司🍞煎香左🍳外脆內軟所有野夾埋一齊食冷熱交融、口感豐富好滿足要挑剔既係楓糖漿偏甜🍯比較容易膩🫣珍珠鐵觀音奶茶 $38嗌左走冰走甜鐵觀音奶茶🧋奶同茶既比例balance得幾好品嚐到茶香又唔會太澀珍珠細細粒口感煙韌、有咬口🤤無黑糖味唔怕過甜👌🏻整體味道清新唔會好heavy😎

麻辣涼伴牛肚絲 $44

唔怕過甜👌🏻
整體味道清新
唔會好heavy😎

2023-07-06 331 瀏覽
個人認為呢間台灣菜價錢略貴,不過勝在食物質素幾好👍🏻✨御品三寶牛肉麵($105)有牛肉、牛筋、牛肚,配料既份量都算多,麵條偏軟身幾好食,湯底都適中不太鹹。✨珍珠茉香奶茶($38)珍珠夠彈牙,茉香奶茶夠香唔會太甜,茶底味道濃郁。總結一下,未試過既朋友仔唔嫌貴的話可以一試,食物份量嚟講係適當既,味道夠好。
個人認為呢間台灣菜價錢略貴,不過勝在食物質素幾好👍🏻

✨御品三寶牛肉麵($105)

✨珍珠茉香奶茶($38)

珍珠夠彈牙,茉香奶茶夠香唔會太甜,茶底味道濃郁。

珍珠茉香奶茶
2023-05-04
珍珠茉香奶茶
2023-06-27 225 瀏覽
今晚同朋友去春水堂食晚飯,我避免夜晚瞓唔著,唔叫紅茶、綠茶、咖啡、奶茶,見有個新特飲蕃茄蜜凍飲,加左d胚芽,唔太酸、幾好。侍應幾醒,離遠叫拎匙羹及俾清水都get到。

侍應幾醒,離遠叫拎匙羹及俾清水都get到。
2023-06-27
  • 台式芋米糕
  • 魯肉飯(小碗)
通常去到大商場都係食試返啲連鎖店味道有保證👍🏻 春水堂嘅台式口味都算正宗穩定🇹🇼 呢間觀塘分店座位都算開揚舒服☀️ 但係點樣服務嘅質素就非常惡劣👎🏻 一入到去帶位已經非常無禮貌😠 店內只提供QR Code落單但係信號非常差 無提供Wifi之餘一開始店員亦都無禮貌地拒絕幫手落單😡 MK店員態度惡劣之餘幾經反覆聯絡經理先肯幫手落單 公平地講食物質素唔錯 但服務實在太差⭐️ 御品三寶牛肉麵 🍜有牛肉牛筋同埋牛肚份量都唔少🥩 紅燒味濃但偏鹹🌶️⭐️ 炸豬排配他他醬便當 🍱坦白講便當定價有點貴但係豬扒唔算太油🍘 配菜都算有誠意⭐️ 珍珠奶茶 🧋果然係最出名既一樣💛 珍珠奶茶有點泡沫係回憶中嘅味道🤪 粉圓口感不錯但偏軟⭐️ 金沙芋泥丸 🍳香口但欠缺蛋黃嘅油香整體不過不失😌

⭐️ 御品三寶牛肉麵 🍜

炸豬排配他他醬便當
珍珠奶茶
金沙芋泥丸
2023-06-16 236 瀏覽
牛肉麵無牛肉味 排骨淋到好似無帶遮出街 又淋又濕 牛肉麵無牛肉味 排骨淋到好似無帶遮出街 又淋又濕 人均消費成百蚊比啲咁既野完全唔得 啲費用去晒裝修個環境度 但野食完全唔太得 sad 牛肉麵無牛肉味 排骨淋到好似無帶遮出街 又淋又濕 牛肉麵無牛肉味 排骨淋到好似無帶遮出街 又淋又濕 人均消費成百蚊比啲咁既野完全唔得 啲費用去晒裝修個環境度 但野食完全唔太得 sad 牛肉麵無牛肉味 排骨淋到好似無帶遮出街 又淋又濕 牛肉麵無牛肉味 排骨淋到好似無帶遮出街 又淋又濕 人均消費成百蚊比啲咁既野完全唔得 啲費用去晒裝修個環境度 但野食完全唔太得 sad
2023-06-16
2023-05-31 388 瀏覽
今日起觀塘開會,順便約咗朋友食lunch,佢帶咗我去apm 一間食台灣野既餐廳,我地叫咗兩碗魯肉飯(小)、兩個小食同埋兩杯珍珠奶茶。整體食物唔錯,魯肉飯原本我話唔食嘅,但最後比佢說服咗,叫左碗魯肉飯試下,食落都幾好味。黃金香酥雞熱辣辣,皮酥肉嫩;金沙芋泥丸都好好食,入面既餡料好似食緊奶黃月餅,正呀。我叫咗杯朱古力珍珠奶茶,朱古力味濃郁,快快樂樂又一餐🔎春水堂人文茶館 (創紀之城五期(apm)) (觀塘)📌觀塘觀塘道418號創紀之城五期(apm)1樓L1-1號舖

🔎春水堂人文茶館 (創紀之城五期(apm)) (觀塘)
📌觀塘觀塘道418號創紀之城五期(apm)1樓L1-1號舖
2023-05-31 306 瀏覽
APM 春水堂巳食過幾次,開頭係朋友帶我嚟食,今次到我帶朋友嚟食,我每次都會叫一碗魯肉飯,呢碗魯肉飯(小)可以比個籍口叫多兩個小食嚟食。魯肉飯:以前聽到魯肉會怕肥唔敢叫嚟食。但自從試過第一碗魯肉飯之後,由驚變喜,每次必定叫一碗嚟食。魯肉肥瘦均勻,口感有些融化感,醬汁調味適中。黃金香酥雞:熱辣辣炸起,皮脆肉嫩,唔鞋口,幾好食。金沙芋泥丸:今次係第一次食,丸子外皮小小脆,咬落去煙煙韌韌,咬開中間,有驚喜,流沙奶黃慢慢流出來,超正呀。珍珠鐵觀音奶茶:本身鍾意飲鐵觀音嘅我,緊係叫翻杯鐵觀音茶底嘅奶茶+珍珠chill下啦,口感清新夠凍。整體用餐體驗唔錯,食物質素幾好,環境都幾好,但價錢略為偏貴小小。🔍春水堂人文茶館 創紀之城五期(apm) (觀塘)📍觀塘觀塘道418號創紀之城五期(apm)1樓L1-1號舖

魯肉飯:

黃金香酥雞:
熱辣辣炸起,皮脆肉嫩,唔鞋口,幾好食。

金沙芋泥丸:

珍珠鐵觀音奶茶:

🔍春水堂人文茶館 創紀之城五期(apm) (觀塘)
📍觀塘觀塘道418號創紀之城五期(apm)1樓L1-1號舖
  • 金沙芋泥丸
  • 魯肉飯(小碗)
  • 黃金香酥雞
2023-05-12 326 瀏覽
朱古力珍珠奶茶想要黑糖珍珠奶茶無,唯有叫佢…..有d怪,面頭塊類似餅又唔襯鐵官音奶茶 想要烏龍奶茶又無,唯有叫佢,叫做ok 啦麻油麵線 好香,不過有餸會好d,只得兩粒西蘭花紅燒牛肉麵夠焾夠味,都好多舊牛肉牛筋👍🏻
朱古力珍珠奶茶

鐵官音奶茶
想要烏龍奶茶又無,唯有叫佢,叫做ok 啦

麻油麵線
好香,不過有餸會好d,只得兩粒西蘭花

紅燒牛肉麵
夠焾夠味,都好多舊牛肉牛筋👍🏻