26/AUG. 太座生日正日, 因為她感冒剛好不能吃西餐,今年的正日也是中式的了,我們選擇去了有維港景色的”映月樓”因為那天也是天清氣朗,對岸景色也算一覽無為了, 另一個原因是HKBC 的咭有某些優惠套餐可以打六折, 但可能這些套餐利潤低,如果客人不問的話特別的餐牌是不會拿出來的,因為這裡是針對遊客的餐廳,枱布,枱巾擺設也是有別於一般美心集團的酒樓,有一般西餐廳的擺法,只要餐具的筷子和匙則無法改變,始終是粵菜,我們選的套餐菜式是:上湯波士頓龍蝦- 因為上湯味濃,非常之好味,一人半隻,尤其是蝦鉗肉厚肥美,砂鍋云吞雞- 云吞明顯是廣式云吞的變奏效果強差人意, 要求不高的話還是可以的吧,始終廣式菜館做其他的地方菜系是有點勉強,有時吃力不討好,另外加的菜式有:蒜茸炒覓菜,OK啦, 什麼得獎菜式: 是一個應該是炸過的豆腐界開中間放一小片冬菇絲,同一小片簿到半透明的火腿片,上面淋個上湯獻汁加兩條油菜搞掂, 實在不明白咁樣點得獎?除了沒有豐富口感之外,味道也偏淡完全靠上湯獻汁帶出味道,本來內藏的冬菇絲/火腿片是應該用來帶出口感和味道奈何師傅太論惜放得過份的少,變成有等於”無”還要收$9X多元,實在不
我們選的套餐菜式是:
另外加的菜式有:蒜茸炒覓菜,OK啦,
還要收$9X多元,實在不值
另外一枱有一男一女,男的在枱上放notebook一邊看電腦一邊跟女的聊天,感覺古怪,這裡不是starbuck亦已經是晚上9點多, 為何老是要扮忙,真的那麼忙便吃”麥記”不用來這些地方?但他們也是叫了套餐,而且還加了些我們沒有諗到兩個人會叫的菜式,例如:堂煮火焰蝦,每次看見人表現這個菜式總感覺這菜相當不人道,儘管要劏要剎無須那樣, 雖然她們被養殖出來就是給人吃,但這樣看着她們被活活燒死又有快感嗎?雖然那個黃酒藥材湯的味道的確很濃,整個廳面都聞到,實在不喜歡這類生吞活剥的烹調手法
還有, 那天見有三個外國人進店,揸住本MENU看了45分鐘完全沒有部長行埋去問要什麼或者推介一下菜式,雖然說一般外國人遊客看菜譜須要多一點時間但也不致須要45分鐘啩,即使他們不會點什麼名貴/複雜的菜式但始終待客之道不會是這樣吧,在這區這樣的大飲食集團沒有理由這樣但偏偏就這樣發生了,正正看到了服務業的質素參次,那晚客人並不多亦不見得他們忙得不可開交,難道客人來只可以食”景”?當然, 我亦看見很多食友讚賞這裡的待應和部長服務態度好的評語,不過當晚所見就是有這種事情發生了,有時”樹大有枯枝”就是這樣了

全晚最似樣的一味
差因為只是得個樣囉
只是OK
差,只得這個字
2009-08-26
全晚最似樣的一味
(非會員)
2009-09-01 46 瀏覽
上星期約咗班朋友出嚟敍吓,一早就打電話book枱六點幾去到,我們是第一枱客之後服務員帶左我地入去坐VIP房酒樓裝修夠骨子,有海景夠格調圍環境都好舒服點了很多很多很多小菜前菜係原隻冰鎮鮑魚,整得好味,鮑魚都易入口乳豬拼盆賣相好靚,d皮又確係幾脆,而是片片切得很幼小一品鍋材料豐富,有鮑片,,海參,帶子,冬菇,花膠,菜膽等超級個汁鮮甜百花釀蟹鉗一人一隻,足夠十四個人食,外脆裡面的蝦膠,流著甜美的肉汁,不錯XO醬炒帶子,配菜有西蘭花,每人一隻大帶子當然有剩,不過不失黎一個紅燒雞絲翅幾好飲,足料翅分量多蒸石斑條魚蒸得火侯剛好超級新鮮,面珠登肉夠滑,貴係貴廿蚊一兩炸子雞-雞脆皮真好好味!皮脆肉嫩蛋白瑤柱炒飯--飯粒炒至粒粒分明,清爽利落,一淡都唔可以放過難得全碟掃清侍應服務亦訓練有素,全部侍應生都笑容滿面落呵打拿拿聲去做.非常之周到,幫你換碗碟換得好密,服務態度值得一讚不少得合時甜品布甸/ 生果連酒水還有(鮮榨橙汁/西瓜汁/仲有餐酒)埋單四千八百幾.都算係咁(十四個人食)我覺得下次坐出面好過VIP房.比個房我會貴左少少.總括來說一定會再來呢
上星期約咗班朋友出嚟敍吓,一早就打電話book枱
六點幾去到,我們是第一枱客之後服務員帶左我地入去坐VIP房
酒樓裝修夠骨子,有海景夠格調圍環境都好舒服
點了很多很多很多小菜
前菜係原隻冰鎮鮑魚,整得好味,鮑魚都易入口
乳豬拼盆賣相好靚,d皮又確係幾脆,而是片片切得很幼小
黎一個紅燒雞絲翅幾好飲,足料翅分量多
炸子雞-雞脆皮真好好味!皮脆肉嫩
侍應服務亦訓練有素,全部侍應生都笑容滿面落呵打拿拿聲去做.
非常之周到,幫你換碗碟換得好密,服務態度值得一讚

不少得合時甜品布甸/ 生果
我覺得下次坐出面好過VIP房.比個房我會貴左少少.
總括來說一定會再來呢
2009-08-25 46 瀏覽
09年8月9日 星期日一直是映月樓的常客, 常常到來食晚飯, 貪其環境夠浪漫, 坐得舒服, 服務周到, 夜景更加是美不勝收, 食完晚飯順道再到海傍走一圈, 度過了一個富羅曼蒂克情調的晚上. 今天3個人還是頭一次去映月樓嘆茶, 原來午間時段的映月樓是另一番景象, 窗外海面泛起閃閃金光, 充滿陽光的活力氣息, 人頓時精神抖擻, 悶氣全消. 1. 燒乳鴿我們3人點了約7-8碟點心及3個甜品, 其中最好味的是燒乳鴿, 乳鴿皮脆肉嫰, 燒得香噴噴, 不會食到成口油, 好好味. 2. 菜乾豬骨煲粥底軟綿綿, 滑溜無比, 豬骨切成細細粒, 肉質煲得軟腍, 夠入味, 菜乾有淡淡的鹹香味, 再配上細塊的油炸鬼, 真是滋味無窮. 3. 叉燒包, 灌湯餃, 雞腳, 牛肉球....至於其他的點心很普通, 吃後也沒有多大的感覺. 當中最差的算是價錢頗貴的灌湯餃, 灌湯餃很精緻, 份量很細, 內裡的海鮮料也不多, 不過勝在湯味濃而不膩. 4. 甜品 - 紅豆沙及合桃露紅豆沙煲到起沙, 紅豆量夠多, 甜度適中, 有很香的果皮味道, 很不錯. 合桃露比紅豆沙更要好, 幼滑無比, 合桃味超濃, 吃後合桃味久久也未散,
09年8月9日 星期日

1. 燒乳鴿

2. 菜乾豬骨煲

3. 叉燒包, 灌湯餃, 雞腳, 牛肉球....

4. 甜品 - 紅豆沙及合桃露
紅豆沙煲到起沙, 紅豆量夠多, 甜度適中, 有很香的果皮味道, 很不錯. 合桃露比紅豆沙更要好, 幼滑無比, 合桃味超濃, 吃後合桃味久久也未散, 實在很久也未曾嘗過這樣美味的合桃露了.

我們3人只點了10-11碟點心連甜品, 再用了hsbc的信用咭折扣, 埋單也要$360, 每人$120. 以點心的食物質素來說, 實在不太平宜. 下次還是到此吃一頓晚餐, 享受一個浪漫的晚上.

乳鴿皮脆肉嫰, 燒得香噴噴, 不會食到成口油, 好好味.
菜乾豬骨粥粥底軟綿, 豬骨煲得軟腍, 夠入味.
牛肉球味道普通, 沒多大驚喜.
叉燒飽也是很普通的貨色.
差 灌湯餃很精緻, 份量很細, 內裡的海鮮料也不多, 不過勝在湯味濃而不膩.
鳳爪份量較少.
合桃露幼滑無比, 合桃味超濃, 吃後合桃味久久也未散
2009-08-09
乳鴿皮脆肉嫰, 燒得香噴噴, 不會食到成口油, 好好味.
菜乾豬骨粥粥底軟綿, 豬骨煲得軟腍, 夠入味.
合桃露幼滑無比, 合桃味超濃, 吃後合桃味久久也未散
  • 乳鴿
  • 杏仁露
(非會員)
2009-08-14 40 瀏覽
星期三晚,我同朋友一行四人去左尖沙咀文化中心個間映月樓食晚飯,當晚入面唔係好多人,可以傾下計啦,不過佢地d食物及服務就真係.....唉 我地原本想叫個 $600幾蚊ge 四人套餐,不過個侍應生係落單前話散叫小菜的話,恆生卡有88折,所以我地就散叫左以下幾個小菜:- 乳豬燒味雙拼:叉燒肥左D,D乳豬就比較乾;- 竹笙蝦子豆腐:舊豆腐超大塊,不過D蝦子就唔見左;- 足料靚湯:木瓜雪梨響螺湯,D木瓜又唔見左兼無咩味;- 蟹肉炆伊麵:味道okay但是D蟹肉又再度唔見左;- 甜品:芒果布甸,椰林西米露,焗布甸,甜到有糖尿病;燥底事件.1食布甸時,諗住問d侍應攞花奶,攪左好耐都未有,再問個『經理』,佢就話佢地酒樓無花奶,我地咪話『你同事頭先又話攞俾我地?!』跟住用通訊機問邊個應承我地張檯...身為客人,我地點會理你地依d野喎,乜整布甸唔駛用花奶咩??燥底事件.2叫埋單,仲離譜。我地當然用恆生咭(因為佢話用恆生卡散叫有88折),點知另一個侍應話恆生卡ge優惠7月尾已經完左,問我地係咪問另一張咭,我地咪話『你地同事頭先話散叫恆生有折架喎!』,佢堅持話『個優惠已停左』,仲話佢地日日都有briefing

- 乳豬燒味雙拼:叉燒肥左D,D乳豬就比較乾;
- 竹笙蝦子豆腐:舊豆腐超大塊,不過D蝦子就唔見左;
- 足料靚湯:木瓜雪梨響螺湯,D木瓜又唔見左兼無咩味;
- 蟹肉炆伊麵:味道okay但是D蟹肉又再度唔見左;
- 甜品:芒果布甸,椰林西米露,焗布甸,甜到有糖尿病;

燥底事件.1
身為客人,我地點會理你地依d野喎,乜整布甸唔駛用花奶咩??

燥底事件.2
叫埋單,仲離譜。我地當然用恆生咭(因為佢話用恆生卡散叫有88折),點知另一個侍應話恆生卡ge優惠7月尾已經完左,問我地係咪問另一張咭,我地咪話『你地同事頭先話散叫恆生有折架喎!』,佢堅持話『個優惠已停左』,仲話佢地日日都有briefing,肯定個優惠已停。咁大間酒樓,出錯不是問題,但應承左d客,係咪d經理可以酌情做返個折扣呢?

真係估唔到,咁大個美X集團,服務態度竟然咁不濟,大家以後去映月樓食飯真係要諗過先好去!
2009-08-12
  • 沒有
2009-08-09 39 瀏覽
食完咁耐, 已家先寫番食評, 希望各位食家仲用得著啦!之前上網睇到美心集團有呢款特價套餐, 逢星期一至五, 六人餐只需$888, 恒生信用咭仲有85折優惠, 見個餐有咁多款菜式, 好似去飲咁, 我同班朋友當然唔可以錯過啦! 話晒係美心, 質素一定有保證!!當晚準時7點去到, 估唔到平日晚飯時間, 呢間映月樓都居然滿座, 真係睇少佢! 不過我一早訂了要窗口位置, 但接待員卻沒有為我們安排, 頗為失望! 好在一路等朋友入座, 一路見到有唔少飯客埋單走人, 我睇準機會便要求換較好位置的窗口夜景枱, 好在侍應們都好好人, 不介意為我們換枱執位!! 另外要提大家, 這款套餐餐牌, 當晚並沒有放在枱上供食客選擇, 我們只好問詢問經理是否有這個餐, 他才"醒目"地拿出餐牌來給我們看, 咁抵食!! 無理由收埋唔比食客揀喎!!講番餐飯, 我們一行5人, 點了這個6人餐, 當初以為每款菜式只有一人一件"淺嘗", 誰不知這個餐份量十足!! 燒味拼盤有齊雞鵝叉燒海蜇等等五六款, 帶子盒(即係類似炸蝦丸) 每人約有兩三粒, 翠玉炒蝦仁大大隻, 仲要係爽脆, 又係每人唔知一兩隻咁少! 瑤柱甫同鮮東菇扒翡翠(即係生
食完咁耐, 已家先寫番食評, 希望各位食家仲用得著啦!

講番餐飯, 我們一行5人, 點了這個6人餐, 當初以為每款菜式只有一人一件"淺嘗", 誰不知這個餐份量十足!! 燒味拼盤有齊雞鵝叉燒海蜇等等五六款, 帶子盒(即係類似炸蝦丸) 每人約有兩三粒, 翠玉炒蝦仁大大隻, 仲要係爽脆, 又係每人唔知一兩隻咁少! 瑤柱甫同鮮東菇扒翡翠(即係生菜)就普普通通(可能到尾聲已吃得太飽!) 翅有得添食! 霸皇雞就真係麻麻地, 無燒味咁出色!! 最尾荷葉飯都幾好味, 可惜只有一人一碗!! 到甜品, 珍珠露都做得唔錯, 因為我o地有5個人, 每人分到一大碗!

雖然我們都幾大食, 但吃到最尾都只係"盡人事"食埋落去, 癈事打包!! 可能6個人來會剛剛好!! 但說實話, 這個餐真係大件夾抵食!! 一定唔會吃唔飽!! 唔似其他酒家所賣的套餐, 每款菜式每人只有一小件"品嘗"!!! 這間絕對有誠意!! 美心始終有質素保證!! 無關乎我擺結婚酒都一定要揀番美心集團吧!!!
2009-07-14
  • 燒味拼盤
  • 帶子盒
  • 炒蝦仁
找了個閒日跟家人到映月樓吃下午茶,一邊嘆茶一邊欣賞海景。 剛坐下沒久,我們便一口氣叫了茶、點了幾個點心加個乾炒牛河($58)還有一碟豆瓣醬(小弟吃乾炒牛河一定要加豆瓣醬),接著我們便開始欣賞香港美麗的海港了。先來個叉燒穌(見圖),只有三個但吃下覺得不錯,但一吃就知道不是即叫即做,因為裡面只是暖暖的。再來個沙律明蝦角(見圖),有四大大個而裡面都塞滿了蝦,不錯不錯。在上的有燒賣和其他點心,味道一般,但我們均認為來映月樓吃的不只是食物,是那個海景。就這樣我們坐了許久(至少20分鐘),因為乾炒牛河還沒到而我們想多叫兩個點心,所以我們再次下單,叫了個牛肉球和叉燒包。最後連那兩個點心都上了(都是味道麻麻的),那個乾炒牛河還未到。後來我們問了又問,才有個部長走過來說漏了單,但會在5分鐘內上。牛河(見圖)有鑊氣、油又不會過份地多、牛肉也只有少少化學的感覺,可見師傅的廚藝的水準。但是蒸的點心真是一般,有些屋村酒樓也許比映月樓做得更出色。服務方面真的要有一大的改進,堂堂尖沙嘴文化中心映月樓在外國旅遊書中都有介紹,既然有那麼好的海景,那服務態度應該要有太子飯店的那麼好才可展示香港人的好客之道吧。
找了個閒日跟家人到映月樓吃下午茶,一邊嘆茶一邊欣賞海景。

2009-07-06
2009-01-11 33 瀏覽
1.士多啤梨骨$88 ~ 貴精不貴多,味道很配合,酸甜適中,但肉排很多肥肉,肥肉佔整塊肉40%.2.大斑兩味$288 ~ 是翠玉瓜炒斑片,幾好味,斑塊雖未至於鮮香,但仍可收貨.3.至於斑腩煲就非常差,炸過的魚塊又腥又臭,感覺非常不新鮮,整個煲又肥又膩.4.竹笙雞燉翅$360 ~ 一煲可分到六碗,但好似食唔到魚翅,而湯底亦很夠味精.5.甜品的賣相反而幾特別,一口芝士蛋糕細細粒,味道亦唔差. 而楊枝甘露,湯丸及紫米露的味道亦只是一般.
2008-12-20 42 瀏覽
點心選擇唔多, 有些點心同小菜都無得供應但來既點心樣樣都唔錯, 大家都讚不絕口蟹籽蒸燒賣,熱辣辣,有肉汁同鮮味,如果大粒番少少就正晒雞油豆苗, 好鮮嫩又唔油叉燒包, 個包好熱,包身厚得黎亦好鬆軟,咬開個包後有流沙咁既叉燒肉同汁流出黎,幾得意,味道亦幾好)蛋白瑤柱炒飯, 夠干身煎蘿蔔糕,蘿蔔同臘味都幾多,煎得幾香口,味道亦不錯...總結佢地食物質素都唔錯,招呼都合格啦!
點心選擇唔多, 有些點心同小菜都無得供應

但來既點心樣樣都唔錯, 大家都讚不絕口

蟹籽蒸燒賣,熱辣辣,有肉汁同鮮味,如果大粒番少少就正晒

雞油豆苗, 好鮮嫩又唔油

蛋白瑤柱炒飯, 夠干身

煎蘿蔔糕,蘿蔔同臘味都幾多,煎得幾香口,味道亦不錯...

總結佢地食物質素都唔錯,招呼都合格啦!
  • 蟹籽蒸燒賣
2008-10-28 45 瀏覽
拿!如果有得揀,我唔會揀呢間野飲茶!不過凡事總有第一次既又!唔黎過又點知佢那麼不濟呢!!!叫左以下食物:-炸雲吞:D餡少到鬼咁!叉燒穌:不過不失啦!算好架喇!四寶扎:得平時size的1/3,腐皮包住雞,火腿,魚肚及雞批菇,好聽d講係精緻,難聽d講係縮水!春卷腸粉:個名本身好長既,但我唔記得喇!一黎到,成個外形好似炸兩咁款架!食落就真係絕無驚喜可言喇!都算喇!正正經經兩樣野未好囉!腸粉包住舊春卷,但不倫不類在於,佢用西餐既長碟盛著,懶係糅合中西fusion菜咁,但係確實失望!荷葉飯:呢個就真係要XYZ喇!一個小蒸籠盛著一隻珍珠雞咁款,收我成28蚊,把鬼!馬來亞喳咋:呢個好味!料都足!蓮茸焗布甸:上桌時,覺得賣相非常過癮!開頭食落感覺奶味極濃,食到戲肉,嘩!D蓮茸甜到呢~~~我好似要食藥咁呀!一路食一路灌左3杯水,乜事呀!大哥,好重手下播!我嗜甜都頂唔蒲呀!膩到無人有,甜度高出正常標準九阿幾倍,正常人絕無可能食到。短期內,蓮茸焗布甸唔會係我既選擇,係咁多!結賬:HK$200/2人
拿!如果有得揀,我唔會揀呢間野飲茶!
不過凡事總有第一次既又!唔黎過又點知佢那麼不濟呢!!!

叫左以下食物:-
炸雲吞:D餡少到鬼咁!
叉燒穌:不過不失啦!算好架喇!
馬來亞喳咋:呢個好味!料都足!
短期內,蓮茸焗布甸唔會係我既選擇,係咁多!

結賬:HK$200/2人
2008-08-08 49 瀏覽
一行 5 人 2:00p.m 去飲下午茶環境清靜座位寬闊窗口位向海景職員態度友善。。。點心選擇亦多荷葉飯、咸水角味道不錯灌湯餃咸咗 dd肉絲炒麵幾好味

一行 5 人 2:00p.m 去飲下午茶
環境清靜
座位寬闊
窗口位向海景
職員態度友善
。。。
點心選擇亦多
荷葉飯、咸水角味道不錯
灌湯餃咸咗 dd
肉絲炒麵
荷葉飯
咸水角
肉絲炒麵
  • 荷葉飯、肉絲炒麵
2008-08-02 35 瀏覽
家有喜事, 註冊完係度訂了兩席, $1388, 再叫些點心....!套餐包括點心併盤 (蝦餃, 燒賣, 素粉果, 春卷), 燒味併盤, 斑片炒西蘭花, 草菇扒小棠菜, 什菌扒豆腐, 炒飯, 炒河, 窩米, 楊枝金露! 另叫了叉同蝦腸粉, 鳳爪, 排骨, 牛肉, 炸雲吞, 叉燒酥等等)!先講點心....水準唔錯, 最特別係腸粉, 成條過, 蝦大大隻, 不過, 唔夠爽脆! 叉燒酥又係好彩好食啲, 燒賣既蝦夠爽, 彈牙! 燒味做得唔出色, 雞係背位, 無乜肉, 牛"月展"唔腍! 斑片係東星斑, 唔錯, 菌, 菜好多, 啱哂我! 最後既炒飯面有啲類似忌廉牛油汁....好香! 楊枝金露無咩特別!對上一次係十幾年前....最深刻係點心好好食, 今次就一般, 最唔好係服務, 侍應太少, 叫襯都好耐, 特別係上粉麵飯時....等得太耐了! 必須改善改善!

斑片炒西蘭花
燒賣蝦餃
素粉果
叉腸
斑片炒西蘭花
燒賣蝦餃
叉腸
2008-06-21 29 瀏覽
映月樓D野吃唔算得上味道一流但係如果唔中意一般中式茶樓D嘈雜想靜靜甘飲茶呢間都算系幾好ge選擇我凈系寫稍稍自己覺得滿意ge point出黎先1. 中午ge時候去幾清凈,唔中意嘈但想飲茶ge朋友最適合2. 起文化中心對海果邊,如果坐到近窗口,有海景3. 甜品味道一流4. 價錢都算合理啦
映月樓D野吃唔算得上味道一流

1. 中午ge時候去幾清凈,唔中意嘈但想飲茶ge朋友最適合

2. 起文化中心對海果邊,如果坐到近窗口,有海景

3. 甜品味道一流

4. 價錢都算合理啦
$50 (早餐)
2007-11-20 32 瀏覽
又再次因為AE card offer,今次嚟到呢度飲茶...景觀一流,全維港景,但食物水準三流...小刺猬即係炸白蓮蓉包。皮厚兼死實,可以不吃...燒腩仔叫做似D樣。正式五花腩肉,皮脆...义腸,棉花雞等等,普通水準...用咗$100coupon後都要每人百三銀,正式"燒鵝咁嘅價錢,蔗渣咁嘅味道"....

景觀一流,全維港景,但食物水準三流...

小刺猬即係炸白蓮蓉包。皮厚兼死實,可以不吃...

燒腩仔叫做似D樣。正式五花腩肉,皮脆...

义腸,棉花雞等等,普通水準...

映月
2007-11-18 32 瀏覽
(17/11/07)美心集團裡,未去過此酒家。相信都幾好。翡翠帶子腸粉,完整一條腸粉$30,放在一長碟上,變相份量比"standard"三條少。xo醬蒸鳳爪,潮州粉果,陳腎排骨粥,唔錯。蜂巢海鮮盒,極細粒,幸好非常香口、芋蓉十足,「海鮮」粒已成了配角。蟹粉小籠包$48,四粒。蟹肉很多,蟹油唔夠香,其實都ok既,不過唔知好似都係欠些什麼。欖菜三文魚肉鬆炒飯,好多料,炒得很均暈,must eat!胡椒湯牛腩玉米麵,先問侍應,玉米麵是混入粟米猜的。唏!來到即係米線!?牛腩切左片,怪怪,不過ok腍。浸住水,有點牛羶味。賣單要等好耐,就算係食完既吉碟,吉籠,水壺無水,都無人理,美心竟然會咁......
(17/11/07)美心集團裡,未去過此酒家。相信都幾好。
xo醬蒸鳳爪,潮州粉果,陳腎排骨粥,唔錯。
欖菜三文魚肉鬆炒飯,好多料,炒得很均暈,must eat!

2007-10-23 26 瀏覽
為方便觀禮,一眾親戚先來食個午飯。最高興人多飲茶,點了廿多款點心、又炒粉麵飯、又有炒茶,我點得暢快之餘,他們食得暢。雖然美心集團比一般集團式酒樓略貴,但有信心保證。燒腩仔脆皮鬆化鹵水豬仔腳-豬皮爽口,夠入味蝦餃-晶瑩剔透,蝦身爽脆燒賣-不帶半點肥膏,豬肉與蝦肉搭配均勻腸粉-皮薄幼滑流沙奶皇包-香滑奶皇,可惜不夠流沙蒜茸長春卷-賣相特別,遠道而來的親戚們非常欣賞蟹粉生煎包-不算熱辣,但仍可保持蟹粉鮮味香甜叉燒包-包身軟熟、料蜜味……雖然我已有好幾年未來過,食物方面依然保持水準。而環境可以望看維港對岸,只可惜玻璃窗似多時沒有抹過,看上去好像蓋了一層煙霞。
為方便觀禮,一眾親戚先來食個午飯。
雖然美心集團比一般集團式酒樓略貴,但有信心保證。
燒腩仔脆皮鬆化
鹵水豬仔腳-豬皮爽口,夠入味
蝦餃-晶瑩剔透,蝦身爽脆
燒賣-不帶半點肥膏,豬肉與蝦肉搭配均勻
腸粉-皮薄幼滑
流沙奶皇包-香滑奶皇,可惜不夠流沙
蒜茸長春卷-賣相特別,遠道而來的親戚們非常欣賞
蟹粉生煎包-不算熱辣,但仍可保持蟹粉鮮味香甜
叉燒包-包身軟熟、料蜜味……
燒腩仔