2022-10-25 207 瀏覽
-餐廳:星馬茶室推薦度: 💛💛💛-1️⃣海南雞併喇沙 個喇沙嘅香味真係好吸引食左第一啖就停唔到好想繼續食落去😍😍個海南雞都係啖啖肉好味😋😋2️⃣咖咉鮮油多士呢個多士有三個味可以揀,有班蘭、榴槤、蛋黃。試過晒兩隻味,覺得榴槤嘅味道係比班蘭突出。鍾意食龍尾嘅可以試吓榴槤但係話想淡淡地就食班蘭啦✌🏻🥰3️⃣娘惹巴東牛肋條配白飯如果就咁空口食個咖喱味好重好惹味,如果用嚟送飯就差唔多🤩個牛肋條唔會話好硬咬唔到。整體嚟講都好好食😍-評分CP值 : 7/10好味: 6.5/10賣相 :6/10
餐廳:星馬茶室
推薦度: 💛💛💛

1️⃣海南雞併喇沙

2️⃣咖咉鮮油多士

3️⃣娘惹巴東牛肋條配白飯

CP值 : 7/10
好味: 6.5/10
賣相 :6/10
成班同事中午一兩點好肚餓心急搵嘢食,所以一入嚟禾輋廣場上一層就見到呢間星馬茶室,見到佢午市餐牌有個海南雞飯,張圖都影得幾靚仔,所以我哋四個人都叫咗同一個餐——就係無骨海南雞飯。由於大家都食同一個菜式,所以大家食完都有所討論,但大家叫嘅飲品都唔同,有一個凍檸茶,一個凍奶茶,一個凍檸水,而我就叫咗一個馬拉茶,其實就係馬拉嘅奶茶。由於我大膽試伏,所以玩著自己,個馬拉奶茶有啲苦澀,之後頂唔住要叫阿姐拎啲甜奶加返落個Cha度。最後講返我哋對過冇骨海南雞飯嘅評語,大部份同事都覺得雞嘅份量少咗啲,可能我哋都係男人個胃口比較大,但我就覺得都OK而且有個蘿蔔湯,雖然都係有味精,但係都不過不失啦!最失望反而係啲伴菜,只有兩片青瓜。
就係無骨海南雞飯。

無骨海南雞飯
看到這店環境光鮮亮麗,賣的又是我喜愛的馬來菜式,就入內一試。海南雞飯拼馬拉藥材肉骨茶:先喝肉骨茶,非常失望,湯很淡,完全沒有藥材的味道,也沒有肉骨茶的風味,就是一碗很淡的豬肉湯。接着吃海南雞飯,海南雞肉質尚算柔軟,但雞味不突出。配的米飯不太油膩,算是好吃。海鮮老鼠粉:這個味道還可以,海鮮包括蝦、魷魚和魚片,老鼠粉很多。咖央鮮油多士:這咖央多士也不合格,多士不是脆的,咖央醬只有甜味,沒有咖央風味,牛油下得太多,很油膩。熱檸檬茶和熱檸檬薏米水:一般水準這店名叫星馬茶室,但提供的食物沒星馬風味,給人味道不正宗的感覺。
海南雞飯拼馬拉藥材肉骨茶:
海鮮老鼠粉:
這個味道還可以,海鮮包括蝦、魷魚和魚片,老鼠粉很多。
咖央鮮油多士:
熱檸檬茶和熱檸檬薏米水:
一般水準
禾輋廣場一個人的晚餐,見到新開無幾耐的星馬茶室,裝修干淨企理,最后叫咗肉⻣茶晚餐套餐,有三種配料可選擇,揀咗排⻣,雞肉串小食,另外飲品係凍檸檬薏米水。白飯幾好幾香,雞肉串的質素正常,份量多d會更好。肉⻣茶的湯一般,正常。但肉⻣茶的排⻣則太韌了,少點牙力也吃不消。感覺係中央廚房弄的,在餐廳只係加熱,完全無煮軟腍。檸檬薏米水,薏米又係完全無煮腍。點消化?之后見到openrice的其他食評,都知中伏了。只此一次,不會再去。
肉⻣茶的湯一般,正常。
只此一次,不會再去。
2021-08-25
2021-08-19 431 瀏覽
管理差,一堆員工各自蛇王招落單扮見唔到。態度差到一個頂點,問佢拎隻匙羹好似差佢錢唔還咁嘅態度。成間嘢啲侍應黑口黑面無水洗面!食物超級難食!叫咗一個海南雞飯$62,一個喇沙摻摻$59。雞肉又乾又韌,雞皮好厚,油飯都唔掂。喇沙仲衰過屋企自己煮馬拉新加坡果隻白咖喱即食麵,淡而無味似係晏就食淨啲咖喱汁加水煮埋一碗。總之永!不!錄!用!BLACK LISTED! 我一直係open rice係cd-rom 都忍唔住要寫第一個食評就係寫臭佢! 如果佢係集團式我諗我會BLACK LIST晒佢其他食肆!

總之永!不!錄!用!BLACK LISTED!

2021-08-19
2021-08-16 381 瀏覽
禾輋的店舖,例如地下兩間餐廳,定還是瀝源的盛記火鍋的豉油雞,通通都給你大大的雞胸,我都不知道他們的雞脾、雞背、雞翼,究竟去了哪裏?這間新開一輪的星馬茶室,下午茶有時見到最乞人憎的「迷你」字眼,因為我有時把下午茶當作晚餐吃,因此不能叫迷你的,否則未到正正晚餐時候就已經肚餓。😂 然後我又點了個海南雞飯套餐,它的托盤上邊有湯,有飯有醬油以及一碟去骨海南雞。醬油都已經比較少,辣的沒有什麼特別,薑蔥非常少,甜豉油也其實不太足夠。這碟海南雞,雖然的確去了骨,但是底下亦都是大部份都是雞胸,面頭有兩件雞腿都算是非常幸運。莫講你幾十元不會給你新鮮雞,即使是新鮮雞的雞胸,也不會格外出色,因此這種雞胸肉,當然吃得不是味兒,上邊的雞背就稍好,去了骨,加點甜豉油配飯吃就不錯。比較特別的是它的下午茶亦都可以免費轉為拉茶,馬拉式拉茶,除了帶點甜味,還有少許香料的味道,比起普通港式茶餐廳的奶茶,沒有那麼熱還有點甜味以及香料味,算是比較特別。不過以一頓下午茶來說,只有超過半碟雞胸的海南雞飯,加熱飲,都要50多元,委實不便宜抵食。

這間新開一輪的

然後我又點了個

海南雞,雖然的確去了骨,但是底下亦都是大部份都是
雞胸,面頭有兩件雞腿都算是非常幸運。

雞胸肉,當然吃得不是味兒,
上邊的雞背就稍好,去了骨,加點甜豉油配飯吃就不錯。

比較特別的是它的
還有點甜味以及香料味,
算是比較特別。不過以一頓下午茶來說,只有
超過半碟雞胸的海南雞飯,加熱飲,都要50多元,
委實不便宜抵食。
下午茶
2021-07-04 339 瀏覽
未入去都覺得有少少伏味門口入去問收銀攞位,收銀就話:「自己睇有位就座無位就等。」入去搵到位,就比個呀姐要我哋行開未執檯,如果好聲好氣無問題,但個呀姐用命令式語氣黑晒口面咁。叫野食,揀野飲樣樣無。叫完野食個呀姐話無左拼盤,跟住我哋轉做米粉又打錯單無cut番拼盤。野飲黎到,凍檸檬薏米水淡而無味溝過水又唔夠凍。海南雞飯啲飯太硬,應該唔太熟。碗湯又臭左。米粉浸到軟晒又唔熱,應該放低左好耐都無人拎出嚟。(我哋等左三個字先開始有野食上檯)成餐得個西多士係食得落口,結果食完個西多同啲餸就走,而間野不可一不可再。禾靠最強劣食非此店莫屬。
未入去都覺得有少少伏味
門口入去問收銀攞位,收銀就話:「自己睇有位就座無位就等。」

叫野食,揀野飲樣樣無。

野飲黎到,凍檸檬薏米水淡而無味溝過水又唔夠凍。

海南雞飯啲飯太硬,應該唔太熟。碗湯又臭左。

米粉浸到軟晒又唔熱,應該放低左好耐都無人拎出嚟。
(我哋等左三個字先開始有野食上檯)

禾靠最強劣食非此店莫屬。
2021-07-04
2021-07-01 223 瀏覽
用食物熊貓叫了這間新開餐廳,附近也沒有類似餐廳,叫了肉骨茶配白飯,海南雞配雞油飯和燒雞配雞香飯,先講肉骨茶,嚟到個陣好重藥材味,好期待,點知一飲,冇味,啲豬肉又硬又冇味,個菇唔知咩味,仲差過自己煲剩啲湯渣。之後到海南雞配雞油飯,雞肉味道正常,但份量不多,個雞油飯可以有色冇味,普通白飯好硬,似隔夜飯,燒雞個味都可以,但都係一樣,份量不多,個白飯都係一樣,又硬又乾,雖然知道係新開,但都不會如此差,自己叫外賣多次,一定不會是煮好放耐左先係咁,後悔試新嘢。
2021-07-01
45 分鐘 (外賣送餐)
2021-06-20 177 瀏覽
20216-16 晚上,我與家人試新店「星馬茶室」。先嘗小食。鮮油蛋黃咖央多士$22,三人分享一份四件的多士,鮮油、蛋黃、咖央出現分佈極不均。黃金魷魚筒$38,價錢不貴,但油份驚人,我們祇好用紙巾吸油,魷魚圈、脆醬、蛋黃互不相連,賣相鬆鬆散散。娘惹咖哩酥$28,沒有油膩感,饀料像薯蓉、咖哩粉與洋蔥粒,微微辣味,蠻可口。印尼炒飯配雞串$72 ,份量是頗多,有味道與BB辣,飯粒炒得乾爽,唯是三小片蝦片是腍,非常沒有誠意。馬拉咖哩雞球配香米飯$68,味道尚可,咖哩汁帶微辣,雞球份量也不少。跟餐半價特飲$23:兩位家人兩份餐都要了美祿恐龍,他們都說很淡,沒有甜味。人均消費$84,不用加一服務費。今次晚飯體驗很差,「星馬茶室」有很多改進空間,希望能改進,否則客人難回再幫趁。
20216-16 晚上,我與家人試新店「星馬茶室」。

先嘗小食。

人均消費$84,不用加一服務費。

2021-06-16
2021-06-20 101 瀏覽
午餐時間去禾輋又見到新開的餐廳,又膽粗粗入去試吓,食物不貴,有一些平時較少食的一些食物,如肉骨茶,摻摻等。兩個人,叫了個咖喱牛肋條飯及馬來西亞狗仔粉。賣相靚,味道好,我最愛是配菜, 花生,菜脯,咸魚仔等與狗仔粉很夾。餐廳座位亦闊落,舒適,只係冷氣不太夠。侍應也有好招呼,當時侍應因溝通問題下錯了單,拿到來時看見我們可能記得我們叫的與他手上的不一樣,立即問我們有否點那飲品,並不停說對不起,而很快換了給我們,nice.
2021-06-17 134 瀏覽
#沙田 #星馬茶室 嗰日同阿媽行行下街,好難得佢話想食埋野先返,咁就梗係陪佢食佢最愛嘅海南雞飯啦🤗#海南雞飯 嘅雞肉略嫌有啲柴,分量有啲少,少少咸,調味啱啱好👌#雞油飯 同平時食到嘅唔一樣,但係偏肥同偏咸,唔夠香#雞湯 直情好似冬瓜湯味加味精味咁……我嗰下午茶就正囉🤤🤤🤤#咖央多士 配#魚蛋銀針粉 咖央多士好好味,夠多咖央,仲有好邪惡嘅厚切牛油,仲有烘底,好好味🤤🤤🤤🤤🤤魚蛋銀針粉就好一般,湯底無咩味,魚蛋就好鮮味,又唔腥😍餐飲我地揀咗#拉茶 同#檸檬薏米水 全部都好夠味,好飲👍👍👍👍👍味道: 7/10味精: 7/10價錢: 6/10環境: 6/10服務: 5/10#vinainshatin #vinafood #themakan #hainanchicken #kayatoast #fishballnoodles #tehTarik #chickenrice #lemoncoixseedwater #asianfusion #asiancusinie #foodporn #foodie #hkfoodie #f4follow #f4f #likesforlike #l4l #l4li

#雞油飯 同平時食到嘅唔一樣,但係偏肥同偏咸,唔夠香

#雞湯 直情好似冬瓜湯味加味精味咁……

我嗰下午茶就正囉🤤🤤🤤#咖央多士 配#魚蛋銀針粉

魚蛋銀針粉就好一般,湯底無咩味,魚蛋就好鮮味,又唔腥😍

味道: 7/10
味精: 7/10
價錢: 6/10
環境: 6/10
服務: 5/10

#asianfusion #asiancusinie #foodporn #foodie #hkfoodie #f4follow #f4f #likesforlike #l4l #l4likes
下午茶-海南雞飯
下午茶-咖央多士,魚蛋銀針粉,拉茶
拉茶,檸檬薏米水
咖央多士
2021-05-20 170 瀏覽
三層西多士$33⋯⋯正常都好食😋豬肚三層肉肉骨茶湯$39肉骨茶偏淡,豬肚都算乾淨無臭味凍檸茶要另+$3,可惜唔甜無茶味😥凍檸檬薏米水另+$3,又係無味可能健康關係,唔可以落糖🤫下午茶餐牌,價錢係街坊價,可能新開無幾耐,唔算多客人,俾多啲時間睇下
2021-05-19
2021-05-07 200 瀏覽
無骨海南雞真係唔錯,甜酸鳳尾蝦ok,但係餐廳推介馬拉盞通菜唔得,全部得菜骨,好老!小食拼盤,咖哩酥炸得唔夠鬆,炭燒串燒唔夠香,波菜豆腐又咸d,好在蝦餅可以,呢個小食拼盤值一半分啦!喇沙惨慘同巴東牛肋骨飯唔錯,但炸蠔餅粉太多,唔惦不過一定要推介就係榴槤炸彈,出便脆一咬d榴槤流入個口到好正,終於叫左兩碟,整體70分。

喇沙惨慘同巴東牛肋骨飯唔錯,但炸蠔餅粉太多,唔惦
不過一定要推介就係榴槤炸彈,出便脆一咬d榴槤流入個口到好正
,終於叫左兩碟,整體70分。
2021-05-05
  • 榴槤炸彈
2021-04-25 279 瀏覽
首先嗌咗一個肉骨茶我自問都有食過幾次正常嘅肉骨茶 但係第一次嗌咗肉骨茶點知嚟咗一盤胡椒水 同埋硬蘿蔔 (2)印尼炒飯加串燒最好食算係印尼炒飯(咁係因為應該我冇食過印尼炒飯)所以我淨係知道佢落咗啲豉油 加啲肉鬆同埋蝦片 (3)蛋黃味多士然後嗌咗一個自稱蛋黃味嘅多士 其實咪就係茶餐廳入面有一舊牛油嘅多士 根本就冇蛋黃味(4)唔知乜嘢炒飯然後一個炒飯佢嚟嘅時候我都疑惑咗一陣 因為完全唔一樣樣(5)美祿恐龍呢杯野真係超勁啦 笑到我傻 佢有分美祿同埋美祿恐龍 我睇張相咁靚所以嗌咗美祿恐龍 點知原來佢個恐龍就係嗰幾粒波波 最重要嘅係飲咗20幾年嘅餐廳嘢飲 冇試過嗌一杯凍飲 可以特登等啲冰都溶晒之後飲嘅時候仲係常溫!!佢未用晒之前杯嘢係暖嘅 認真唔話得(6)喇沙麵一間聲稱自己馬來西亞新加坡 個喇沙我可以幫佢改名叫做喇嘛 啲面仲有兩種真係唔該晒 求其煮都俾啲心機 敷衍下我都開心啲呀嘛衣
首先嗌咗一個肉骨茶
(2)印尼炒飯加串燒