2019-02-18 2681 瀏覽
恐怖枸杞浸豬潤,豬潤浸發如朔膠,冇味,從未吃過如此難吃的豬潤,其他煎咸雞、藕餅、生抄骨都冇特別,同生記冇得比。坐席太迫,嘈吵之極,價錢一般,米芝連星級,只能一笑
2018-12-12 5208 瀏覽
「星記飯店」這名字,相信在灣仔上班的大家都非常熟悉。星記星期一至五都有午市套餐,而且價格合理,因此午市都坐無虛席。*溫馨提示:要預早訂位啊!今日一行8人又來到星記吃午飯,幸好有預早訂位,來到時枱面已放好一切。店員非常貼心,為我們在椅子上的外笠上保護套。介紹下我們吃了什麼!椒鹽鮮魷必推!炸粉小,厚切鮮魷,皮薄肉厚!火候適中,食落煙煙韌韌好食食!非常推薦!金莎鮮蝦豆腐鹽蛋黃不足,但不錯,送飯幾好。鮮蝦略少,豆腐是玉子豆腐,都挺特別的!鳳梨生炒骨正!肉多骨太,有肉吃,調味很好,鳳梨甜,酸酸甜甜,非常開胃!肉碎麻婆豆腐配飯一流,可惜辣度不足,但豆腐香滑、大小適中。蝦腰涼瓜炒蛋一般。涼瓜片略小,蛋不夠滑。臘味芋粒炒飯飯量多,適合大班人食。臘味足,味濃,飯粒分明,炒飯乾身,不錯!不錯!有驚喜!有糖水送,今天是綠豆沙,有臭草及果皮,用料足!

*溫馨提示:要預早訂位啊!

介紹下我們吃了什麼!

肉碎麻婆豆腐
配飯一流,可惜辣度不足,但豆腐香滑、大小適中。
肉碎麻婆豆腐

蝦腰涼瓜炒蛋
一般。涼瓜片略小,蛋不夠滑。
蝦腰涼瓜炒蛋

臘味芋粒炒飯

有驚喜!有糖水送,今天是綠豆沙,有臭草及果皮,用料足!
鳳梨生炒骨
今日幾個好友同我慶生,去左星記一黎到,好友話預訂左個豆腐心諗豆腐都要預訂?點知黎到個豆腐又真係將好食佢出面係炸左既,裡面既質感同味道有啲肉玉子豆腐,係豆腐上面 鋪左一堆菇,再配以少量紅燒汁 , 食落去個豆腐都好香蛋味,但啲菇就相對淡少少,要沾夠汁才行,但整體黎講算係好食之後黎左個蓮藕肉餅,炸左出黎都外脆內爽,值得一食既之後既蟲草蒸滑雞 ,食落冇咩特別,唔係特別好食但都都算滑同夠味可惜之後既黑椒中蝦粉絲煲就一般了,完全冇黑椒味,粉絲只有豉油味,蝦就好貼心,剪開左個殼,但蝦味都唔算濃而個煲仔四寶炒飯就偏淡,而且我地研究左一段時間,四寶究竟係邊四寶呢,最後既結論係蝦,米,豉油同蔥。。。。而送既綠豆沙就好稀同冇乜豆同味,好友話佢送既紫米露好食,可惜今日冇整體成餐飯黎講都算唔錯,起碼冇一樣野上多黎係想反佢枱,只不過係正常野咁,下次再幫襯就只會叫豆腐同蓮藕餅,其他菜式都要換過
今日幾個好友同我慶生,去左星記
一黎到,好友話預訂左個豆腐
心諗豆腐都要預訂?
點知黎到個豆腐又真係將好食
之後黎左個蓮藕肉餅,炸左出黎都外脆內爽,值得一食既
2018-12-11
生日
  • 炸豆腐
  • 煎蓮藕餅
2018-10-20 3955 瀏覽
今日午餐想食飽啲,所以揀左去食小菜,因為食親小菜都會好飽,所以今日去試新小菜店(本人都幾鍾意食小菜😁)。三個人食,叫左兩餸一飯。雙蝦粉絲煲既粉絲係乾身的,唔濕、我鍾意,微微辣,幾惹味。鳳梨炒肉排,皮幾脆,酸酸甜甜幾好味。美中不足既係我地食呢碟比較肥,七成都偏肥,如果係瘦就更加好味,可惜、可惜。牛肉鬆炒飯好大碟,唔係講笑,真係好大碟,最後食唔晒要打包😂。佢既炒飯粒粒均勻,味道岩岩好,唔會鹹。賣單先知原來有甜品送,係熱既陳皮紅豆沙,陳皮味幾香,幾好味。

三個人食,叫左兩餸一飯。

雙蝦粉絲煲

雙蝦粉絲煲既粉絲係乾身的,唔濕、我鍾意,微微辣,幾惹味

鳳梨生炒肉排

生炒牛肉鬆飯

賣單先知原來有甜品送,係熱既陳皮紅豆沙,陳皮味幾香,幾好味

雙蝦粉絲煲
鳳梨生炒肉排
生炒牛肉鬆飯
2018-09-25 3215 瀏覽
星記是我比较偏愛的中式食堂之—,尤其是过年过節的日子,老員工親切和謁的笑面,永恒不変的菜餚,喜欢餐馆不入新派菜品,道道地地的餐品,不迎合中、外遊客口胃,貫切始终的粵式菜館,平實温馨大有家庭飯局的感覺,燉湯至小抄適隨尊便,出品水準保持良好,無論閒日或時節亦不會令人失望。我很喜欢餐馆的燉湯,每次訂枱例必預留,愛其真材實料,生抄骨都是必点菜品,相信其酸甜是出自山渣水,因为味道迴異—般中菜食肆,我是生抄骨狂,能够扣着我的胃獨此家了!
2018-09-24
  • 鳳梨生炒骨
  • 椒鹽鮮魷
2018-09-21 8632 瀏覽
今晚飯局,朋友因為工作關係,建議在灣仔星記食,又可以試新嘢,反正依間未食過七點半準時到食店,地點在The Phoenix 大厦三樓,一出Lift 嚇咗我一跳⋯⋯貼住個Lift 門口已經有一張大圓枱食緊飯,真係好貼架Lift 㗎!大概出Lift 兩至三步全院滿座,好彩朋友一早訂咗枱,否則一定冇得食後來先知原來依間是米芝連推介⋯⋯嚟到梗係想食招牌野啦!杏汁豬肺湯、泥猛粥,豬潤⋯⋯通通冇晒!原來要預訂!冇預先做功課,冇得食因為樓底太矮,枱與枱太密,全院滿座,加上大部分都互飲啤、紅、白酒⋯⋯碗碗碟碟、酒杯聲音互相交錯⋯⋯熱鬧非凡茶芥系列中,依碟醃蘿蔔,好入味蔬菜平均價$88以上,而小菜由$108 起⋯⋯鳳梨生炒骨$128, 唔覺有乜特別,價錢略貴梅菜蒸菜芯,菜芯蒸過火,太淋身椒鹽鮮魷,唔夠乾身,魷魚太多水分輝哥煎咸雞,雞唔夠滑身,半隻$200金沙鮮蝦滑豆腐,餸飯一流香煎手磨蓮藕餅,有陣陣陳皮香,唔錯涼瓜魚頭雲煲,不過不失當晚最喜歡這個沙鍋金華四寶炒飯,有陣陣飯焦香,炒得粒粒乾身,值得一讚整體上覺得小菜偏貴,而又幾嘈的中菜館,整餐飯和朋友傾談中,擘大喉嚨,聲嘶力竭,飯局後,講完喉嚨沙啞

大概出Lift 兩至三步

全院滿座,好彩朋友一早訂咗枱,否則一定冇得食
後來先知原來依間是米芝連推介⋯⋯

茶芥系列中,依碟醃蘿蔔,好入味

蔬菜平均價$88以上,而小菜由$108 起⋯⋯

鳳梨生炒骨$128, 唔覺有乜特別,價錢略貴

鳳梨生炒骨

梅菜蒸菜芯,菜芯蒸過火,太淋身
梅菜蒸菜芯

椒鹽鮮魷,唔夠乾身,魷魚太多水分

輝哥煎咸雞,雞唔夠滑身,半隻$200

輝哥煎咸雞

金沙鮮蝦滑豆腐,餸飯一流
金沙鮮蝦滑豆腐

香煎手磨蓮藕餅,有陣陣陳皮香,唔錯

生煎手磨蓮藕餅

涼瓜魚頭雲煲,不過不失

涼瓜魚頭雲煲

沙鍋金華四寶炒飯

2018-09-20
生煎手磨蓮藕餅
沙鍋金華四寶炒飯
2018-09-09 2655 瀏覽
今晚慶祝姑姐生日,一家十五口去左灣仔星記。第一次食,以為都係一般中式酒樓,原來都係米芝蓮推介!杏汁白肺花膠湯真係好好飲,佢吾係純白色好似杏仁茶甘,但飲落個啖濃厚既杏仁味真心正,雖然吾係咩靚花膠,但加埋落個湯度真係夠滋補養顏炸豆腐都好味,我鍾意上面啲雜菇,豆腐應該用左玉子豆腐,個人對玉子豆腐冇乜好感但都係ok好食。咕嚕肉好好食,炸得好鬆化,個汁酸甜度適中,最欣賞佢夠多菠蘿,好正!煎藕餅都係出色之作,吾係啖啖肥豬肉,煎得夠香口但吾油膩小炒皇我最愛,夠有鑊氣,唯一不足係吾太夠菜脯。鹽焗雞夠入味,我呢個愛雞之人係有能力包辦半隻粉絲大蝦煲好惹味,大蝦夠新鮮又大隻,粉絲入味但不太油,唯黑椒味太重有少少辣。

煎藕餅都係出色之作,吾係啖啖肥豬肉,煎得夠香口但吾油膩

小炒皇我最愛,夠有鑊氣,唯一不足係吾太夠菜脯。

鹽焗雞夠入味,我呢個愛雞之人係有能力包辦半隻

2018-09-07
生日
2018-04-24 6152 瀏覽
是晚約同一班舊友會面,一員說常與同事到此聚頭,大力推介,小人沒甚麼所謂,反正晚飯是要吃的。椒鹽九肚魚無椒鹽味,九肚魚的肉何來會多,作為小食還可,要做正餐的餸,差之甚遠……咕嚕肉撈了汁後所追求的香口感完全欠奉;只因炸肉黏上類似漿糊的酸甜汁笠笠痴痴的,汁是滴都滴不下,超多的生粉,少有的難吃。看見很多枱都叫的名為店之名菜之脆皮豆腐,以為無衰,誰知就跌落了陷阱裏……似是一塊厚多士加一些無味的汁,中間的豆腐是鞋的;面頭的菇是徒具虛形,無汁無味,達至化境。一碟只得幾條的炒芥蘭,吃完都差點忘了是用薑汁去炒囉。所以小人已不相信米芝蓮和朋友的推介。

椒鹽九肚魚
咕嚕肉
脆皮豆腐
一碟只得幾條的炒芥蘭,吃完都差點忘了是用薑汁去炒囉。
薑汁芥蘭
所以小人已不相信米芝蓮和朋友的推介。
2018-02-15 5312 瀏覽
一行十一人團年,首選必定是中菜,因為一定有大圓檯讓大家聚在一起。經朋友介紹初嘗這間米芝蓮推介的星記海鮮。由於聞說訂位不易,於是在一個月前打電話訂檯,還預留了鹽焗雞,店員也提醒我,若要訂燉湯,必須要兩星期前訂。店內環境尚可,由於多大檯,相對比較迫。點了很多招牌菜,但可能食物太吸引或朋友太餓,大家完全忘記相機食先生炒排骨:這個沒有太特別,就是一碟生炒排骨。煎藕餅:原先以為是兩片蓮藕夾肉去煎,但這裡是年藕+肉混合再煎,好味!椒鹽鮮魷:粉薄而脆,鮮魷夠厚!椒鹽豆腐:完全做到外脆內軟!推薦!鹽焗雞:夠味及皮是脆身。十一人叫了中size的老火湯(爪子螺頭花膠湯),每人有一碗,每碗也有花膠,超級足料,湯也很濃郁。豆腐火腩炆魚,豆卜入味,比主角-魚還出色。腊咪炒飯最後必提是沒有收取開瓶費,幾乎每一檯客均自備酒!

店內環境尚可,由於多大檯,相對比較迫。

生炒排骨:這個沒有太特別,就是一碟生炒排骨。

椒鹽鮮魷:粉薄而脆,鮮魷夠厚!

椒鹽豆腐:完全做到外脆內軟!推薦!

鹽焗雞:夠味及皮是脆身。

豆腐火腩炆魚,豆卜入味,比主角-魚還出色。

腊咪炒飯

最後必提是沒有收取開瓶費,幾乎每一檯客均自備酒!
2018-01-25 4285 瀏覽
老細請食飯, 預先訂了一席午餐, 菜式由飯店按費用擬定。 基本上味道都不錯, 唯獨是菜單擬定的甜品本是"養顏蓮子八寶茶", 最後卻變了"紅豆沙", 與經理理論後他只說不好意思, 這星期的甜品只有紅豆沙, 並說"你們應該很少在本飯店吃飯, 因本飯店每星期只提供一款糖水。" 我們說但我們是預訂好的呢?那可以退款或還有其他甜品可以提供嗎?他說沒有了, 只有一款。 而且甜品是免費送的, 並沒有計費。 我們便說那你餐單上不應寫明是八寶茶, 應寫"合時甜品"算了吧, 更應在菜單上註明甜品是免費送的。 那經理這時才說我已吩咐職員, 下次的訂單不要這樣寫。 這次真不好意思。 難道他真的不怕"商品說明條例" 嗎? 但老細請也沒有追究,只好作罷。
2017-12-05 4987 瀏覽
星記的午餐(只限週一至週五)不錯,有多款72元的小菜選擇。餐廳的環境和服務幾好,點了野菌豆腐炆班腩和燒汁野菌炒鮮牛肉,賣相,味道都不錯。推薦給本地人,建議先訂檯,因午餐多人,較易滿座。
2017-12-05
野菌豆腐炆班腩
燒汁野菌炒鮮牛肉
2017-11-02 3904 瀏覽
After the previous visit with just one friend, we decided to try more dishes with a group of five.  Opted out of soup and went straight for fried calamari (very good, tender and tasty, freshly out of the wok - though need to be eaten very quickly as the batter didn't last crispy for very long),  reserved half a chicken (recommended to get only half but we would have finished the whole one as it was delicious!),  bitter melon with fish belly (again the portion size was modest for five people and we polished it off in a few minutes, another testament to the great flavour), pineapple with sweet and sour pork (normally i would not order this but since so many people raved about it, i gave it a try - worthwhile as pork was crispy on the outside but tender on the inside, sweet and sour was fine ),  lamb stew (big clay pot heated on the table, while delicious, it took up quite a lot of space and seemed the fire was too strong and some burnt smell escaped),  we even ordered extra portion of beef rib but that's a bit too much.  dessert of red bean soup was on the house.  All in all a very satisfying dinner.
題外話/補充資料: No corkage fee so feel free to bring own wine.
2017-11-01
  • 盐焗鸡
2017-10-22 3321 瀏覽
本想搵個地方同屋企長輩食飯,朋友向我推介左呢間星記,話啲小炒吾錯。約好幾位長老們星期日午市,咁我大安旨意星期六先打電話去留枱,仲驚無位,點知接線小姐十分有禮為我安排到星期日午市枱。我仲問有咩推介,個姐姐仲解釋訂枱同食飯時間太近,部分菜式無留就未必有。諗住都吾緊要,試下先講。點知全部長者星期日到哂先發現間舖原來無開,跟住嗰位姐姐話佢地搞錯booking,星期日係吾開喎!跟住就係咁話個同事搞錯,雖然有講吾好意思,但我好質疑吾開工都會搞錯?仲有,個姐姐啲口音都幾易認,吾好亂屈人。就算幾值得試,都吾會去。講真,好食嘅菜館灣仔有吾少囉
就算幾值得試,都吾會去。講真,好食嘅菜館灣仔有吾少囉
2017-06-11 15983 瀏覽
一個同樣愛飲愛食的朋友曾經幫襯灣仔「星記」,力讚食物水準一流;也知道「星記」的中環分店入選了 2017年版《米芝蓮》車胎人美食推介。雖然一向對於《米芝蓮》這一本由鬼佬編撰的美食指南所推介的中菜餐館有所保留,但即使唔係超級美味、都起碼叫做好食,再加上友人激讚;儘管一試灣仔總店的實力。周六晚上肯定超級多人,專登提早兩三日訂枱,餐廳當時已經聲明要分時段:第一輪六點至八點,第二輪八點之後。這種分時段安排晚飯訂枱的營運手法相信只有香港的中菜館才有,雖然不太喜歡,但也已經習慣了,並選擇了六點至八點時段。其實也明白到中菜館此舉目的為了盡量提升生意額,尤其周末及假期的晚飯黃金時段更加不容有失;但這種安排卻不見於其他菜式的餐廳,大家都要做生意、同樣面對高昂的商舖租金壓力,到底為什麼呢?去到餐廳所在地的大廈樓下,竟然連一個正規的電梯大堂都沒有,等電梯就只能站在電梯口,幸好有瓦遮頭,否則落大雨都幾麻煩。上到樓上、電梯門一打開,第一眼見到的並不是餐廳前台、或客人等候區,竟然是一張已經坐了客人的六人枱,實在太過離譜!相信平日晚飯時段這個對正電梯口的位置不可能會擺放一張餐枱吧?!餐廳面積不算太大,餐枱餐椅又非常普

上到樓上、電梯門一打開,第一眼見到的並不是餐廳前台、或客人等候區,竟然是一張已經坐了客人的六人枱,實在太過離譜!相信平日晚飯時段這個對正電梯口的位置不可能會擺放一張餐枱吧?!餐廳面積不算太大,餐枱餐椅又非常普通,加上樓底矮、甚至沒有任何假天花;整體的裝修佈置與一般中下價酒樓沒有太大分別。枱與枱之間的空間相當擠迫、樓底又實在太矮,因此人聲沸騰、相當嘈吵,稱不上高級舒適的用餐空間。
中環分店獲得《米芝蓮》車胎人推介當然可以大力推廣,但灣仔總店只是被《米芝蓮》收錄在指南內,雖然也有一個獎章,也要宣傳一番?
餐牌及廚師推介單張也是非常典型的港式粵菜酒家展示模式,但菜式價錢卻稱不上便宜。這個級數的價錢、配合相對街坊感覺的裝修風格,很自然與「新斗記」及其他同類型粵菜館作出比較。
中式酒樓的前菜要收錢已經見怪不怪,估唔到這一碟自家醃漬蘿蔔竟然唔使收錢。蘿蔔切薄片,有別於一般中菜漬物用白醋醃制,改用了鎮江醋,呈深啡色的蘿蔔都幾特別。蘿蔔大大片,夾起來軟身,但食落口又非常爽脆。調味技巧相當好,醋甜平衡,同時又保留了白蘿蔔的天然清甜。
自家醃漬蘿蔔
大廚輝哥煎鹹雞(半隻)($200)賣相唔吸引,同普通酒樓、甚至乎街坊小菜館沒有太大分別;收這個價錢,理應注意一下上菜擺盤,先輸了印象分。選用二斤半以下的本地新鮮雞,確保脂肪少兼肉質嫰滑;斬件生煎,無論雞肉或雞皮皆煎至表面略為焦香,而且夠乾身、沒有油淋淋。
大廚輝哥煎鹹雞(半隻)
雞皮夠薄、沒有多餘脂肪,雞肉鮮嫩得來又充滿彈性,平價急凍雞或冰鮮雞絕對無法媲美。味道調校得非常適中,又充滿「雞味」。四個大人兩個小朋友分享半隻雞唔係好夠食。
蔥花生煎龍躉腩($438)賣相同樣完全唔吸引,而且價錢幾貴,不過份量都算夠多,夠四至六個人分享。龍躉腩肉質當然較龍躉背肉更為嫩滑,卻無可避免會黏連著一些腩骨、及帶有魚膏的少少腥味;但收得這個價錢,當然不會好似坊間其他酒樓的斑腩煲骨頭多個肉,加上採用真真正正幾十斤重的大龍躉,龍躉腩骨及魚膏又去除得相當徹底,每一件龍躉腩其實同龍躉球沒有什麼分別,都是啖啖肉,只是其中一兩件連著少少魚骨。
蔥花生煎龍躉腩
孜然鹽焗魚鮫($138)冇寫明什麼魚,估計是鯇魚。所謂魚鮫,即是魚頭及魚腩之間的撥水翅;由於只有幾塊片狀大骨、並沒有細條刺骨,非常容易食;而且位近魚腩,是整條鯇魚最嫰滑的部位。每塊魚鮫表面沾滿了乾濕粉,表層炸得非常鬆脆;乾濕粉同時混入了適量的孜然粉,第一口咬落去的質感有點似椒鹽脆豆腐粒,但這一層脆外衣只有鹹香、欠缺孜然粉應該有的麻辣,與名字有點不符,嗜麻辣口味者會不滿意。每塊魚鮫原來還連着一截鯇魚腩、當然也包括了鯇魚最嫰滑的那一小塊魚鮫肉;由於骨頭少、又大塊,都可以叫做啖啖魚肉,而且又沒有鯇魚的草腥味;只評論用料選材,其實真的相當不錯,唯獨未達預期中的惹味。
孜然鹽焗魚鮫
椒鹽大尾鱿($128)與普通椒鹽鮮魷的分別在於選材,普通椒鹽鮮魷一般採用火箭魷;大尾魷則筒身較闊,一般較厚肉,所以也較爽口。採用了薄粉漿油泡,炸好之後有部份粉漿鬆脫了、露出粉漿下的魷魚,足以證明粉漿非常鬆脆、薄身。
椒鹽大尾鱿
夾起一件大尾鱿,第一口咬牙去,表層果然非常鬆脆、鹹味中些微帶辣,相當惹味;但講到香口鑊氣,始終及不上沾蛋漿、撲乾粉、再油炸。兩種口味難有優劣之分,既要睇廚師功夫、也要看個人口味;這碟椒鹽大尾魷就做到了前者炮制方式的重點要求。味道是合格了,但魷魚本身就有點失望,沒有大尾有應該有的優點。唔夠厚肉;咬落去雖然唔韌,但太軟身、唔夠爽口;而且水份太多,唔夠乾身。
金銀蛋上湯浸莧菜($98)是一道普通家庭小菜,但要煮得好也不容易。金銀蛋即是鹹蛋及皮蛋,但處理得唔係太好,一大團鹹蛋白結成一塊舖在波菜上面,又見不到鹹蛋黃碎及皮蛋粒,賣相完全唔掂,同大排檔差不多。莧菜又有一點偏黃,浸煮時間似乎過久。選用了細棵、幼嫰的莧菜,又用了魚湯浸煮;莧菜吸收了魚湯的鮮味、加上鹹蛋本身的味道,食落口又冇渣,都算幾好食。
金銀蛋上湯浸莧菜
糖水是粵菜酒樓的指定動作,一般都是大路的紅綠荳沙、椰汁西米,見到雪耳圓肉紅棗,絕對是驚喜。落足材料、全部滋潤正氣,適合寒底熱底仼何底子;清甜而不膩,雖然並非甚麼貴價糖水或技巧較高的合桃露、芝麻糊,但肯定是有心思的免費糖水
雪耳圓肉紅棗糖水(贈送)
訂位時已經同餐廳講好大概六點半才到,部長姐姐也說沒有問題,但要八點交枱。明白遊戲規則,沒有問題。朋友準時到達,筆者一家則遲了少許;為了兌現承諾,坐下來已經盡快點菜。由於遲到,差不多 7:45 才吃完;跟着,不愉快的事情開始出現了。7:50:部長主動問我們是否埋單,其實這種態度已經不要得,但明白餐廳一早講好的規則,好;接著,同時奉上糖水。未夠八點,賬單仍然在處理中、仍然食緊糖水侍應已經完成清理整張枱面,不單止餐具碗筷,甚至茶壺茶杯全部一併收走,唯獨食緊的糖水沒有收走。搭正八點,剛剛簽完信用卡、差不多食完糖水侍應再來溫馨提示我們踏正八點要交枱,但想飲啖茶、清清甜膩口腔的機會都已經沒有。
部分菜式味道的確是相當出眾,但某些出品就非常一般,同普通酒樓或小菜館沒有太大分別,與期望有所落差。至於服務一欄,本來想俾零粒星,但總算未至於開口趕客;催促埋單之前的服務態度也正常,但也未能配合酒樓的價格定位。所以,服務質素只能俾一粒星。

收得這個近乎《米芝蓮》星級餐廳的價錢,就應該有對應的服務質素。這種近乎趕客的態度,某程度上因為餐廳在兩個設定的晚飯時段之間沒有任何緩衝時間、及過分擺設餐枱而沒有預留客人等候區。姑勿論菜式質素如何,既然唔係收取大排檔或茶餐廳的價位,但卻有這一種待客態度,已經足以給予一個大喊臉!「星記」中環分店貴為 2017年版《米芝蓮》車胎人美食推介餐廳,除了着種食物美味之外,也必須改善服務質素,否則摘星無望,車胎人之銜頭也隨時被除!
2017-04-29
蔥花生煎龍躉腩
大廚輝哥煎鹹雞(半隻)
自家醃漬蘿蔔
雪耳圓肉紅棗糖水(贈送)
2017-05-14 5867 瀏覽
母親節嘅星期六,兩個星期前已經定位,好彩有張八點鐘枱比我哋。呢間餐廳自從攞咗米之蓮推介之後名氣大增,朋友試過亦推介叫我哋去。我以為自己好醒目,早幾日前打電話去訂定啲餸,見到open rice 啲相好多人都食鹽焗雞。諗住打電話訂定先,點知佢話一晚只可以整到四隻鹽焗雞,我當場,點解一間餐廳可以限定得四隻鹽焗雞買呢?所以唯有訂咗隻炸子雞啦,都算好啦有雞食。去到裝修是平民化尚算乾淨。工作人員所有都很忙,但係忙之中都算有禮貌。聽朋友講呢一個蓮藕餅好好食所以嚟到一定要叫,結果上枱5分鐘成碟掃晒。大人細路都覺得好好味,蓮藕夠爽脆,食落又唔係太油膩,煎得香口椒鹽魷魚一上枱,我哋叫起上嚟,我哋仲加大咗中size,食落口感一流,魷魚一啲都唔un ,帶鮮味,炸得乾身椒鹽味剛好生炒骨又係招牌菜,又係要預訂先有,第一嚿食落去覺得好炸得好脆,甜酸味道又剛好。但係第二嚿就開始發覺原來裏便好多肥肉。跟住第三嚿覺得我咩特別。可能係太肥膩啦!因為休漁期嘅關係沒有海中蝦唯有叫花竹蝦$98一隻。諗住每人一半就算數,用較剪一剪發覺啲蝦有啲發霉,不太新鮮,其中兩隻細到不得了!覺得有啲伏。黑椒粉絲蟹煲,反而有驚喜!啲蟹好多膏,啲膏

蓮藕餅

椒鹽魷魚

菠蘿生炒骨

豉油王花竹蝦

黑椒粉絲糕蟹煲

黑椒粉絲蟹煲,反而有驚喜!啲蟹好多膏,啲膏sum晒落去啲粉絲裏面,正!因為係煲仔上嘅關係加埋黑椒同埋洋蔥鑊氣一流!值得一試

菜心炒牛肉

簡單嘅菜心炒牛肉,不過不失,唯一遺憾嘅係例牌size細咗啲,我哋一台10個人每人一條菜已經無晒Lu ,唔係好夠食囉。
蝦子柚皮

蝦子柚皮,聽人講話好難整,話要浸柚皮一至兩天先可以製成。 本來抱住好大期望,但係一食落口,蝦子味太重,蓋過咗柚皮本身嘅清甜味。

土魷蒸肉餅

土魷肉餅,咸咗啲,但係食得出佢唔係用太多肥肉。算係一個健康嘅肉餅

炸子雞

炸子雞,有點失望,味道只是一般不是太出色。雞本身唔係太多肉,係一隻比較瘦嘅雞。

總結:其實大致上都唔錯,叫做還咗個心願,試咗話傳說中好好食嘅餸菜,佢始終係一間米之蓮推介嘅餐廳,希望今晚各位媽咪都覺得ok la

2017-05-13
母親節