2016-10-20 537 瀏覽
本來同男朋友plan好嚟緊11月去韓國睇紅葉,點知佢公司突然出announcement話唔比11月攞假,真係嬲到震!男朋友為左氹返我,應承成個月都同我成韓國菜補返數,同埋任我買韓國護膚品,咁就算佢啦,今晚佢就揀左呢間喺佐敦嘅餐廳同我開餐!首先歎下免費豐富前菜,總共有7款,好味,好正,好開胃,食下食下心情都即刻變返好。作為一名韓粉加職業吃貨,次次食韓菜必點芝士炒年糕,最鍾意佢一上到檯,熱辣辣既煙氣帶著香辣味散出黎,將d芝士同年糕mix埋黎食,煙煙韌韌口感一流,最正係入面仲有埋韓國拉面,粗粗地既麵質索晒d辣汁,兩個人share分量剛剛好。今晚既主角係韓國國民美食一:土豆豬骨湯!土豆即係馬鈴薯,d薯仔慢慢熬到成泥狀,冒著燙口既風險都等唔切放入口,勁鬆軟,而d豬骨就燉到好嫩,直接用手攞住食先夠過癮,咬落軟軟嫩嫩,其實輕輕一撥d骨同肉就會分離,熱辣辣由頭暖到腳,而家有少少涼既天氣食係唔錯。辣辣地既湯頭配飯一流,好濃郁好好味。呢道既食物味道夠正宗地道,加少少幻想就當自己喺韓國囉!
土豆豬骨湯
呢道既食物味道夠正宗地道,加少少幻想就當自己喺韓國囉!
2016-10-17
5 分鐘 (堂食)
2016-10-02 430 瀏覽
有朋自遠方來🇺🇸,當然帶去食人氣美食。雖然沒有華麗的裝潢,但勝在夠地道。不但係韓國人開,而且好多韓國食客。D牆身貼滿韓星廣告,由播緊韓文節目,以為自己在韓國。D食物仲好好味,一定要encore
不但係韓國人開,而且好多韓國食客。D牆身貼滿韓星
廣告,由播緊韓文節目,以為自己在韓國。
D食物仲好好味
,一定要encore
牛肋骨
五花腩
Yummy  餃子
開胃前菜
2016-09-13 1016 瀏覽
好耐無見既朋友話想食韓國野就揀左呢間黎食到坐底就話想食芝士炸雞 所以必嗌左然後再嗌埋泡菜炒豬肉等既時間比較耐少少 先黎既係前菜 好肚餓既我地係甘食 有5款前菜都幾多然後到炸雞既時間 店員會幫我地撈勻d芝士係雞上面 我地就開始食 初初食係好好食因為佢好多芝士 陣味超濃 但當食到第二舊既時候我已經好流但唔食快少少 d芝士硬哂又唔好食抖左陣就食下泡菜豬肉 但無我想像中甘好食 因為太大陣豬肉既味道!對比起見到隔離檯既牛肩骨 我更想食牛只能說開頭食得太多芝士搞到好濟唔想食其他野
好耐無見既朋友話想食韓國野就揀左呢間黎食

泡菜豬肉
2016-09-11
芝士炸雞
2016-09-10 528 瀏覽
嗌左3樣,海鮮辣麵,雙拼炸雞,泡菜煎餅食之前食完😑炸雞粉漿超厚,入面白烚雞泡菜餅有陣怪味,咖啡味只有麵食曬物非所值本來在猶豫大胃燒還是川燒還是星星,吃完後悔了
嗌左3樣,海鮮辣麵,雙拼炸雞,泡菜煎餅

食之前
食完😑
炸雞粉漿超厚,入面白烚雞

泡菜餅有陣怪味,咖啡味

只有麵食曬

物非所值

本來在猶豫大胃燒還是川燒還是星星,吃完後悔了
2016-09-10
慶祝紀念
紀念日
2016-09-03 2479 瀏覽
女朋友工作關係, 間唔中都會去佐敦等佢放工既時候黎依邊食街睇下, 就見到依間星星PHO CHA餐廳叫星星的pho cha 所以場內有好多星星既擺設,例如圖中既燈, 仲有好多不同既韓星poster,餐廳唔算太大,裝修亦正常,一坐低打開個油筒凳放袋入去就開始點餐見到隔離台個芝士炸雞有好多芝士 所以跟點左個,本身想叫醬油蟹, 但女朋友堅持要點好想食既炸醬麵,先黎左個韓式炸醬麵, 之前食過一直都唔知果D黑色既醬係咩黎, 網上查過之後原來係用黑豆製成既, 叫「春醬」, 味道甘甜咸都有被黑色醃蓋既係洋蔥, 蒜頭, 豬肉等等, 加上半隻熟蛋D麵都幾彈牙, 不過食依個真係要好小心, 因為D麵太彈, 一拉就出事, 會彈到周身都係。食左半碗左右之後, 熱辣辣既芝士炸雞出現啦!芝士真係十分多, 但唔係好"溜"果種, 佢係可以拉極都唔斷果種芝士雞都幾滑, 唔會炸到乾憎憎, 個味就同專食炸雞果間差不多, 但加埋芝士同好多粒甜粟米就好好味*可能依度價錢都ABOVE AVERAGE, 所以員工服務我見都好好, 隔離醬油蟹見到可以跟個飯團! 我見員工都會幫手整埋
女朋友工作關係, 間唔中都會去佐敦

見到隔離台個芝士炸雞有好多芝士

被黑色醃蓋既係洋蔥, 蒜頭, 豬肉等等, 加上半隻熟蛋

食左半碗左右之後, 熱辣辣既芝士炸雞出現啦!
2016-08-31 369 瀏覽
午餐帶同事黎試lee間韓國餐館,大家都大讚好味,而且價錢合理午市有十幾款選擇,食過幾次都覺得味精唔多,唔會食完好口渴。想食得清淡d,會選擇牛肉或者雞肉飯,四款前菜份量亦唔算少,58蚊一個餐,價錢非常合理

2016-08-31 305 瀏覽
呀仔難得放假陪我老人家行街睇戲食飯,直落!去到佐敦搵食,見到呢間星星韓式料理餐廳。一坐底見到張海報推介芝士辣炒雞,呀仔嚷著話要食。基於我身形限制,芝士係我絕緣體,所以最終都無點。點了3個特色菜,分別有香炸雞腎、雞肉沙律、牛肉蘑菇粉絲煲。咁大個人第一次食炸的雞腎,外脆內軟,雞腎肉無被高溫油炸等乾水反而鎖住肉汁。雞肉沙律非常底食大份,雞肉佈滿整碟沙律,都大體。紫洋蔥令整體口味更見出色,又酸又甜又有口感。牛肉蘑菇粉絲火鍋個湯底好清甜,雖然感覺呢道菜有fusion feel, 不是太正宗的韓菜。但份量,牛肉質素都可以值得一試!

2016-08-31
2016-08-31 223 瀏覽
My Canadian friend was in HK for several days and said these are the most yummy Korean food she had. I have to agree. These dinners come with 4-5 unique side dishes. Quite usual presentation and all very flavourful. Specially to recommend the Korean egg rolls, this is a common Korean side dish and are often packed in school lunch boxes. It filled with carrot, onion and green onion, I love the sized pieces with egg mixture rolling up several times and sliced into pieces. Sounds easily to home-mad

Specially to recommend the Korean egg rolls, this is a common Korean side dish and are often packed in school lunch boxes. It filled with carrot, onion and green onion, I love the sized pieces with egg mixture rolling up several times and sliced into pieces. Sounds easily to home-made, but I believe it's not easy for me.
The seafood ramen was also delicious, portion was very generous and my friend took some of her meal home. I was afraid the squid was overcooked but it wasn't. Thanks God!
Seafood  ramen
The crabs in soy sauce were very tasty even I don't have the habit of eating raw crabs. Especially when you mixed the rice with the crabs' roe on the shell to eat, that's a special experience for us!
All the servers come over and were personable. Would definitely recommend!
2016-08-29
10 分鐘 (堂食)
慶祝紀念
生日
Seafood  ramen
  • 醬油蟹
2016-08-21 534 瀏覽
次次黎食都係dinner , 今次黎試下lunch先得。未到1 點已經滿座,因為我地坐outdoor,所以實有位。lunch餐唔貴,早餐都未食既我超肚餓,所以order 2 個飯餐,有我最like既前菜,好快就比我ko哂,要左個牛肉餐,另一個就炸雞,牛肉正路都好味又夠多,有汁跟飯食一流,但炸雞因為無汁好乾,麻麻地,其實韓國炸雞我真係麻麻,雖然跟餐有3 件,但我只食左1件就食唔落,如果有汁點下會好好多。餐係無野飲要加錢,但點都平過晚餐好多喇!lunch要+10% . outdoor黎講有風扇吹都唔太熱,lunch time黎到無位,都好多人叫外賣返公司食,其實lunch set選擇都幾多款,份量又唔少,有圖,似係晚餐款精選咁。重點係附近有車位,起碼唔洗食張320 牛肉乾先喇
次次黎食都係dinner , 今次黎試下lunch先得。

未到1 點已經滿座,因為我地坐outdoor,所以實有位。

重點係附近有車位,起碼唔洗食張320 牛肉乾先喇

2016-08-12
2016-07-11 878 瀏覽
佐敦尖沙咀一向不缺超卓餐廳,韓國食品店更是開到成行成市。今晚我和友人則試了位於佐敦的星星韓國餐廳。餐廳細小,牆上貼上韓戲星星的海報,並播著韓國電視頻道,很有韓風感。食物方面,我要大讚芝士飯團,很好味!碎紫菜和芝士的配合剛剛好,放在鐵板上,有飯焦香,還有專人幫你撈埋飯。另外,烤五花腩都好正,肥瘦適中,韓國醬料味度濃郁,一大推介!
2016-07-09
2016-07-10 1200 瀏覽
上星期約咗舊朋友敍舊。由於正街人多車多關係,唔想同人迫同等位。所以問同事有冇啲小店好介紹。就係咁,同事就介紹依咗間韓國餐廳,試咗感想係:中上!芝士酸辣味炸雞 ($158) 依個炸雞味覺視覺都一流!芝士拉絲效果未食淨係睇都已經吸引! 芝士味香,加埋粟米食落去感覺冇咁膩,食完一啖唔洗飲水都可以食第二啖。 炸雞個甜酸汁雖然搶咗少少雞味,但係就同芝士粟米好夾。擺落口融為一體!醬油蟹 ($168)+紫菜飯 ($20)第一次食醬油蟹,原來唔係想像中咁鹹! 店員係上菜嗰陣會幫手處理隻蟹。首先蟹殼部份嘅膏會用匙羹撈撈撈,然後再擺舊紫菜飯落去,變成蟹殼飯!睇住佢撈已經好想食! 剩低嘅蟹身店員會擠啲肉出黎方便你食,服務相當貼心!
芝士酸辣味炸雞
芝士酸辣味炸雞 ($158)

醬油蟹
醬油蟹 ($168)+紫菜飯 ($20)

2016-07-07
2016-07-06 335 瀏覽
自從5月去完韓國之後,就更加鍾意食韓餐,之前朋友話佐敦有間舖仔好韓feel幾好食,一於今日去試試。朋友仔話食呢間要有order次序,要先叫雞肉salad同醬油蟹,芝士炸雞要之後再order,唔係d芝士凍左就唔好食,我真係完全無咁諗過。雞肉salad都ok, d菜夠新鮮,醬油蟹就味道適中唔會過咸,將d醬膏撈埋飯食真係超正,而芝士炸雞就超多芝士,雞件又炸得好香囗,十級邪惡,食得炸雞又點少得配番杯韓國啤酒總結:今餐食得好滿足,朋友仔果然無介紹錯。
,我真係完全無咁諗過。

總結:今餐食得好滿足,朋友仔果然無介紹錯。
2016-06-29
2016-07-05 285 瀏覽
7.1有3日假,緊係要约d姊妹gathering啦,姊妹強烈要求黎lee度,總之都係太陽fans啦,我無睇過唔知有咩咁吸引,屋企已經有對大细情人,無閒情再追星 不過見姊妹講得gum興奮,就陪佢顛下啦~地方唔算大,不過都坐得幾舒服,姊妹話黎到一定要點星星飯盒……明明只係一個頹飯gei配料,都可以gum著迷,睇黎中太陽毒太深嘞 不過估佢唔到又幾得wor,有兩層,撈埋一齊再加辣醬搖搖搖,份量比平時食d石鍋飯大,味道同石鍋飯差唔多又無gum油,$53有得撈又好玩~我實在唔應該對午餐肉腸仔蛋有偏見~另外仲叫左星星蛋卷同芝士炒辣雞,兩樣都有非常豐富gei芝士,如果係芝士迷就一定LIKE爆!不過個雞就就貴左少少,成$188...如果唔係姊妹話炸雞肥我一定會叫炸雞lor~
不過見姊妹講得gum興奮,就陪佢顛下啦~
2016-06-30
2016-07-04 213 瀏覽
之前睇完太陽的後裔真係中哂毒,次次追完劇都有後遺症...之前已經為左oppa同朋友去左喜來稀肉食..就係為左影佢個紙牌今次又黎到星星 Pho Cha,見d人話有軍用飯盒喎...真係要黎見識下可惜...3個女仔..真係冇咁多個胃...樣樣都好邪惡好滯...都唔知叫得邊樣....最後軍用飯盒係都係冇叫到..只可以遠望隔離台果個..唯有睇完當食左而我地就梗係唔少得叫炸雞同oppa代言既啤酒啦....食韓國野點可以唔啤啤佢...炸雞好正呀...好香好脆...真係拍得住上次係韓國食果d...另外我地叫左個細既牛肉磨菇火煱,由於某人話減肥..要清清地喎...所以專登叫左呢個...味道都ok..真係清清地...不過份量唔算多...可能我地叫個細啦...但冇記錯好似都$21x..貴左少少....跟住再叫左個好邪惡既芝士炒辣雞..呢個又係超正呀...好惹味..辣野我最岩..不過又有人話辣左d..但對於我黎講真係好少兒科...不過食完呢個已經KO左......真係想叫多樣都食唔落...其實好多野都好吸引..樣樣都想食...無奈真係食唔到咁多...所以我地已經約定下一次...今個月尾再去食多次先...

只可以遠望隔離台果個..唯有睇完當食左

hite生啤
牛肉磨菇火煱
芝士炒辣雞
  • 芝士炒辣雞
2016-06-20 916 瀏覽
又是Girls night聚會, 愛oppa的朋友介紹呢間餐廳我地試.店子小小, 但食物製作非常有誠意!前菜好好食, 味道好正宗醬油蟹好抵食, 好好味又不會太鹹, 把飯加進蟹蓋和羔一起吃! 好正星星兩拼炸雞, 好滑好juicy! 沒有油膩感 (好邪惡)星星蛋卷, 好滑好味芝士炒年糕, 好好食, 吃得很飽都把它KO了!海鮮蔥餅, 普普通通燒酒加啤酒, 好飲, 不會太濃, 女生都可以接受
店子小小, 但食物製作非常有誠意!

前菜好好食, 味道好正宗
星星兩拼炸雞, 好滑好juicy! 沒有油膩感 (好邪惡
星星蛋卷, 好滑好味
芝士炒年糕, 好好食, 吃得很飽都把它KO了!
海鮮蔥餅, 普普通通
燒酒加啤酒, 好飲, 不會太濃, 女生都可以接受
蟹蓋飯
星星兩拼炸雞
星星蛋卷
海鮮蔥餅
燒酒加啤酒
題外話/補充資料: 來之前已先訂位不用等 老闆是韓國人, 所以味道非常正宗 老闆娘非常和藹可親, 很有媽媽feel :) 如果見食物吃不完, 都立刻了解食物是否不合口味, 但實情是我們樣樣都想吃眼闊肚窄, 叫得太多喇 :D
2016-04-10
蟹蓋飯