(非會員)
長沙灣新開張新加坡餐廳, 呢間餐廳左開;兩三日,今日放假諗住同男朋友去食餐午飯啦..諗住佢叫新加坡餐廳,叫個星洲炒米冇點錯啦..點知叫到出尼..碟野重白個我男朋友對白飯魚..諗住,,一埸叫到,都試下啦..重尼譜..我重來未食過一碟完全冇咖哩味星洲炒米..我男朋友見側邊d人都唔敢叫中式野..淨係叫扒餐..攪笑..新加坡餐廳食西餐..我男朋友叫左個焗意粉..好慘..隨碟附送通粉多粒..記住我男朋友係叫意粉喎..算當我賺左..點知食落似湯粉多過焗意粉..好都算..諗住叫埋杯茶就走啦..我..杯凍零茶..似凍零水多D..可能佢要節省成本啦..連茶包錢都慳埋...到比錢就唔順..足足要七十幾蚊去食餐咁野..簡直好似隻羊古咁..
2006-03-28 12 瀏覽
約了幾個老友出o黎俾手信,為方便大家,老友就揀了呢間。不知是否地方大的關係,抑或唔冇乜客,我估計全晚不夠5成客人。焗田螺-33蚊一客6粒,大家認為會好食得去邊?不過老友話要食。炒貴刁-貴刁炒得好碎,配料又少、又冇味。加多加多-與一般印尼餐廳有些分別,沒有芽菜、豆腐,只係青瓜絲、甘荀絲。醬汁亦唔好食,唔夠花生味。焗大蝦配薯菜-蝦肉勁霉。干咖哩雞-menu幅相同真實係兩回事,所謂干咖哩只係將雞塊干煎,而咖哩汁是另上的,咖哩味道!?當然是港式咖哩啦!不過真係名副其實的干煎雞,因為d雞肉又"鞋"又乾。串燒牛-全晚最好食,叫做有D牛味,唔會韌。最後甜品係焗火燄雪山,可能大家期望不太,味道ok啦,不過淋上面的朱古力醬,又係好難食,味道怪怪的,毫無朱古力味。真係要bad list呢間野。
約了幾個老友出o黎俾手信,為方便大家,老友就揀了呢間。
炒貴刁-貴刁炒得好碎,配料又少、又冇味。
焗大蝦配薯菜-蝦肉勁霉。
串燒牛-全晚最好食,叫做有D牛味,唔會韌。
真係要bad list呢間野。
2006-02-21 4 瀏覽
Went here for lunch today. Big portion. Pretty comfortable seats. Food okay. With this cheap price, no complaint. We ordered 2 lunch set (with soup, bread, main course + tea/coffee):1. Curry beef rice $29 2. Smoke Duck Breast with Speghatti $30+
1. Curry beef rice $29

2006-02-14 8 瀏覽
其實去過呢間餐廳兩次,第一次同媽咪夜晚去,員工d服務態度幾好,叫左個二人餐,d野食不過不失,跟住同媽咪講都食得過。於是就過多兩個幾星期之後特登帶阿姨去食午市,諗住介紹話佢知有間野都ok(因為阿姨o係旺角番工)。可惜,唔知係咪讚壞左,o個日我地中午1:11叫個侍應落單,點左兩個午餐:一個係吉列龍魚、一個係夏威夷雞扒。然後因為怕阿姨趕番工順便叫埋野飲,我地叫o既野飲一樣就係兩杯熱檸水。點知黎到變左兩杯熱檸茶,其實都唔明"水"同"茶"發音完全唔同,都唔知點解會錯,於是咪叫左先前落單o既人幫我地換囉,(佢著d衫特別d o既我估佢應該係高級d o既)。跟住唔知係咪表逹 o既問題,佢語氣有d唔係咁好串串地咁話:「你係要兩杯熱檸茶,咁即係我聽錯啦係咪呀!!好!!唔緊要!!好少事!!幫你換過佢!!」,之後就換左番黎啦。本黎都無咩野架啦,我個魚柳過左無幾耐就黎左,不過唔知係咪預我地點千島醬啦,件魚如果唔點醬,一d味都無架。呢個都係其次,最弊係等我阿姨個雞扒,我一路食魚一路同佢傾住計等個雞扒啦,然後人開始多,隔離有人坐低左,叫埋野食,湯都飲完,阿姨個扒依然未到,我地開始搵侍應追,佢就話:「黎緊架啦,等等啦

本黎都無咩野架啦,我個魚柳過左無幾耐就黎左,不過唔知係咪預我地點千島醬啦,件魚如果唔點醬,一d味都無架。呢個都係其次,最弊係等我阿姨個雞扒,我一路食魚一路同佢傾住計等個雞扒啦,然後人開始多,隔離有人坐低左,叫埋野食,湯都飲完,阿姨個扒依然未到,我地開始搵侍應追,佢就話:「黎緊架啦,等等啦!」之後佢又去招呼其他人,無咩再理到我地啦。跟住我一路望住出菜位,都唔覺係有我阿姨份,於是再問個侍應,佢就又話追左架啦,黎緊架啦,咁無法我地唯有繼續等。跟住又過多幾分鐘啦,依然未到,我地咪又再問囉(隔離遲黎o個兩個人已經連佢地個餐都食埋飲緊餐飲啦),佢又話得得得。我真係忍無可忍,於是叫番先前落單即係我估佢係高級d個人埋黎,當時已經係中午1:43(足足等左32分鐘)我直澄好大聲鬧出口啦,我問佢叫左咁耐d野追左咁多次都未黎今次係"大件事"啦掛,(因為先前佢串串咁講話俾錯左兩杯熱檸茶係好小事),跟住佢仲妙極好傲慢咁答我:「d野食唔係我整架喎!」。我直突然到上天,我夠知d野食唔係佢整架啦,咁係咪要我自己入廚房追呀!跟住佢話叫我唔好咁"惡",我就同佢講我已經好溫和架啦,哈,佢都得啦,佢竟然好不屑咁話:「好..你咁叫做好溫和..好..」我真係唔知呢d係咩服務態度,佢梗係唔想我嘈佢啦,因為其他客會聽倒呀ma,但係俾左任何一個人都控制唔倒自己啦!!激死!!之後我阿姨話如果五分鐘仲未黎就唔要啦。跟住呢個我認為高級d o既人仲要好串咁同我地講:「唔駛五分鐘啦!!一分鐘啦!!」仲要一路講一路自己已經"擰歪面"行左去。之後係我係見佢即刻入廚房唔駛一分鐘拎左個雞扒出黎,但係佢d服務態度真係差到離譜,同屋企最親o既人都唔會咁講野啦,仲有佢可以咁快拎倒d野食出黎,我就唔明點解先前要追左32分鐘,離譜到極,跟住我叫阿姨快d食完番工啦要,一路我就諗緊一定要上黎呢度寫低,我話過唔寫晒呢件事出黎,誓不為人呀!!!仲有以後都唔會再去,係絕對絕對"唔會"!!!

本黎第一次去ok就諗住介紹俾阿姨啦,點知仲反效果俾左個好差o既印象佢。唔係唔駛俾錢架,中午食36蚊唔係算平,所以大家去之前要好好考慮清楚!!!唔係真係一肚氣!!!我地係去求食得好,唔係去求受氣架,真係"貼錢買爛壽"!!!
2006-02-04 4 瀏覽
今晚十點幾同我Honey 行過旺角, 見到間大大隻字寫著九時後八折, 便上去試囉.上到去見到地方很大, 望落去都幾干淨. 我地叫個雞喇沙, 半打沙嗲同埋海南雞飯. 先講過喇沙, 完全是一碗雞絲湯米, 幾條雞絲加米粉都要收42蚊, 唎. 沙嗲又只可叫一種欠彈性, 最後碟海南雞飯生到仲流緊蚊飯, 總之成餐都冇樣好.最後要講, 奇實佢service唔差, 但食物就有代改善.
2006-01-01 6 瀏覽
先不說食物,服務真的好好,不是你們說的那樣...一進去,他(一位侍應先生)先給一杯凍水,我話想要杯暖水,佢立即換過一杯。然後有卡位,佢又主動幫我地轉,因為卡位大點。點完菜已經主動給tabbasco。九點後有8 折,兩人便上去試試,叫了個焗田螺,德國鹹豬手和雞喇沙。焗田螺下面有不少薯焗,我很喜歡吃焗薯,很好食。再上雞喇沙,這個就麻麻,很油,而且不是很多料。問了一個經理要多一份碗(雞喇沙是用碗筷的),都很快。最後上德國鹹豬手,很大份,豬皮肥而不膩,豬手肉也很淋身,侍應先生上這個菜時,見到跟另一人的碗筷少了隻匙,更主動獻上一隻匙和多一份吃鹹豬手的刀叉碟,難為佢咁都見到少o左隻匙,成都係野...最後我向待應先生要了杯熱水,真的是熱的。而我回想我一坐下時要的暖又真的是暖的。食物算不錯,但這樣的服務都要不好嗎?裝修,其實都不錯啦!
先不說食物,服務真的好好,不是你們說的那樣...

九點後有8 折,兩人便上去試試,
叫了個焗田螺,德國鹹豬手和雞喇沙。

焗田螺下面有不少薯焗,我很喜歡吃焗薯,很好食。

最後我向待應先生要了杯熱水,真的是熱的。
而我回想我一坐下時要的暖又真的是暖的。

食物算不錯,但這樣的服務都要不好嗎?
裝修,其實都不錯啦!
2005-12-25 6 瀏覽
12月24號係旺角行街,行到肚餓就四圍搵野食,行到雅蘭,見到星加坡餐廳有8折,就上去試o下,點知完全唔得,款式又要限制住你,o的野又唔算好食,服務態度唔夠好,見到個水吧沖完我o地兩杯野飲,等差唔多3-4分鐘先有人去,仲有既所謂既甜品,跟本係一件垃圾,一件普普通通既蛋糕加o的唔好食既醬,所以完全唔想再去食.
2005-12-12 7 瀏覽
係旺角搵食, 搵黎搵去都唔知去邊食好, 見佢個阿姐係下面派紙仔派得咁落力, 又話6000千呎豪裝, 見佢平平地咪上去一試啦上到去咪又係咁, 一d都唔覺係豪裝, 只係一間大的shop, 係好鬼大架, menu又係一般個d什扒, 蒜蓉雞扒, 黑椒牛扒個隻, 叫左個黑椒牛柳同肉眼扒, 跟薯菜係有好大碟炸薯條同什菜, 意粉係星加坡最招牌個隻茄汁撈意, 牛柳好大份下, 肉眼一般size, 但係全部有落鬆肉粉...但都好過金鳳......service個d人又無禮貌, 醒係醒, 叫佢會望到, 但係態度奇差, 食又唔掂service又唔掂......