2017-05-29 270 瀏覽
在附近吃完晚飯,朋友說還未試過這家的甜品,就帶他來試試看!雖然在門口排隊的人數好像不會減少,但實際上等待的時間都只是大約十五分鐘左右。畢竟這是老店,裝潢和環境都是有點懷舊的。由於朋友受不了榴槤的味道,所以這次只點了楊枝甘露和芒果黑糯米。左邊的楊枝甘露用上芒果漿代替椰汁作為底層,吃起來每一口都充滿了芒果的甜味。而超甜的芒果肉配上西柚,剛好突顯了西棣的苦澀味和酸味。可惜,芒果漿不夠濃郁,混合淡奶後味道就不夠濃烈。相反,右邊的芒果黑糯米相對下比較出色。淡奶把黑糯米的甜店中和到剛剛好,有加分的效果。而且,黑糯米不會煮得太軟,吃起來還是彈牙的!整體食物的質素不錯,但沒有別人講的是非吃不可。價錢已經比上次來的時候上升了不少,現在平均是三十多元一碗,性價比都是可以的。

2017-04-15
15 分鐘 (堂食)
$35 (宵夜)
2017-05-27 250 瀏覽
每一次在西灣河晚飯後,或在深夜來太安樓掃完街之後,都會有人提出食糖水。在西灣河,選擇多不多我並不知道,因知道,每一次被帶來到的,都是一間叫《明記》的糖水店。今次也是由他人帶路,糖水店的目標也是一致的,我們來到這一間店,叫《明記咖啡糖水小食》。 甜品,也就是同時尚的糖水/甜品店一樣,是中西合壁的。在這兒,可以吃到帶點西化的中式甜品,當然,也有傳統日常食慣的可以食。朋友叫了一個西化少少的,法式焦糖雪糕蛋白。一個仔蛋白果凍加上少許的焦糖漿,就是所法式焦糖謂的蛋白,而雪糕是普通的雲呢拿奶味,幸好芒果不酸。味道上,只可以說是尚可,但賣相不行,看起來同吃起來都沒有令人覺得出色的感覺,這甜品,分數不高。 雪糕士多啤梨小丸子,雪糕好味,椰奶也好味,小丸子也夠香軟煙韌。可以說,最傳統的甜品款式點都有少少保證的。 芋頭西米露,是一個更保證合格的東西。也是我本人要的甜品,而且是熱的。甜甜的,椰汁味香,西米又多又滑。熱食的西米露,很是香口,很合我口胃。而近來我的糖水喜好,偏向了傳統糖水,始終這是由細食到大的味道啊。 芒果撈珠,應該是店方搞錯了。沒有芒果,只有小丸子同那些奇奇怪怪的台式甜品產品。這是朋友要的,換

芒果撈珠,應該是店方搞錯了。沒有芒果,只有小丸子同那些奇奇怪怪的台式甜品產品。這是朋友要的,換著我,我不會喜歡這一類型的東東。
這一次來,感覺很普通。回想當年第一次來的感覺,好像不同了。沒有變得更好,也沒有變到好差。可能自己在這麼多年來,早已經吃過更好的甜品店,所以,覺得是日《明記》的出品,變普通了。朋友說,俗稱 "新明記" 的《明記甜品》好似更好,咁下次再有機會在西灣河晚飯,再試下啦。
$50 (宵夜)
2017-05-20 215 瀏覽
細個成日食呢間的糖水的 好耐無來西灣河 難得時間又啱 就去食碗糖水懷緬一下細個的時候家人買俾我食的 雖然唔太清楚價錢 但好似十幾蚊都有交易宜家食都要20幾蚊了 但比起果啲裝修好好的甜品鋪 都算幾平的了宜家呢個年代有幾可搵到1字頭嘅糖水呀今次食細個最鍾意的涼粉西米露($22)依然幾大碗 依然幾多涼粉 抵食啊而且鍾意佢啲椰汁香 但有唔會好傑好漏 感覺食完一整碗都唔會好罪惡好飽雖然好似無左芋頭係入面 佢依然係好得我歡心啊
宜家呢個年代有幾可搵到1字頭嘅糖水

今次食細個最鍾意的涼粉西米露($22)
依然幾大碗 依然幾多涼粉 抵食啊
雖然好似無左芋頭係入面 佢依然係好得我歡心啊
2017-05-03 252 瀏覽
食完晚飯,要食個甜品先算完滿。西灣河一講甜品,一定諗起明記老字號。,都算足料,仲有入口鬆化的紅豆包埋。豆腐花都幾香豆味,但唔係非常滑。,只係比芋圓豆腐花少咗十幾粒芋圓,味道一樣。,份量都幾多,生果佔咗一半,仲有涼粉tim。生果有香蕉、西瓜、哈密瓜,火龍果等等...,冬天暫停售賣的項目。雖然只係4月,但選材都幾好,湯底都好香榴槤味,榴槤肉味甘,讚!
食完晚飯,要食個甜品先算完滿。
西灣河一講甜品,一定諗起明記老字號。
[芋圓豆腐花],都算足料,仲有入口鬆化的紅豆包埋。
豆腐花都幾香豆味,但唔係非常滑。
芋圓豆腐花

[紅豆豆腐花],只係比芋圓豆腐花少咗十幾粒芋圓,味道一樣。
紅豆豆腐花

[雜果西米露],份量都幾多,生果佔咗一半,仲有涼粉tim。
生果有香蕉、西瓜、哈密瓜,火龍果等等...
雜果西米露
[榴槤忘返],冬天暫停售賣的項目。
榴彈忘返
2017-04-24
榴彈忘返
2017-04-11 290 瀏覽
一班人夜晚食完飯冇嘢做就梗係一齊去食糖水!呢間糖水舖我同朋友夜媽媽平時聚會傾計都會去食 因為其他鋪頭收晒佢都未收😂 我哋通常會一人嗌一個糖水 我就比較鍾意食楊枝甘露 因為佢酸酸甜甜咁 但就要睇返食嘅季節芒果當唔當造 如果唔係有時就會好酸。 另外如果係夏天嘅話我都會揀綿綿冰 因為係幾軟同埋幾清新 而且仲有好多款唔同味俾我揀 而且其他配料例如珍珠,QQ果都可以另外加!
芒果小丸子
芋圓芒果西米露
芒果小丸子
今日番學番到人咁攰.. 梗係要食個糖水滋潤返架啦.. 😝住得喺筲箕灣.. 有邊個係唔識"明記糖水"呢個大名吖.. 但講起就真係火都黎!😠宜家既明記貴左勁多囉!! 一個double咁上.. 仲要細碗左.. d料都少左好多!! 😔糖水鋪愈做愈多.. 一條街都幾間.. 都唔知點解明記可以加到咁貴!! 仲要服務態度差左好多 (尤其係戴眼鏡身材略胖嗰位男士..) d人情味去哂邊?? 😤變咗只係一堆為錢為做生意嘅可憐蟲!! 住左筲箕灣咁耐.. 真係心淡呀!! 😩 唉...
2017-03-23 326 瀏覽
是日在太古吃完晚飯,步行來到西灣河吃飯後甜品.西灣河和筲箕灣都是筆者最常到的甜品地帶, 因為這兩個地方較多本地小店為主的甜品鋪,供應一些經典款式和水果型的甜品.其實,是日晚上是非常涼快的,但筆者也是很怕冷卻偏偏要吃凍甜品暖胃.是次點了筆者的最愛多芒小太子配雪糕($40). 用上新鮮完熟芒果渣汁,多芒小丸子就像喝一杯美味的芒果汁,不過在這層次裡頭添上多一點配料:芒果肉和小丸子.芒果的特性固然是甜酸,而小丸子則是沒帶任何味道,讓芒果汁將之餵飽入味.做得煙韌的小丸子,吃起來口感過癮,做得出色! 推薦指數: 5/5至於,友人點的熱蕃薯糖水($17),筆者試了一點,老薑味道非常突出,蕃薯又煮得鬆化,是冬天暖身的好選擇.推薦指數: 5/5唯一的缺點是店鋪少,有時候需要等位輪候, 但從味道和性價來說,是一家可常去的甜品小店.
是日在太古吃完晚飯,步行來到西灣河吃飯後甜品.

本地小店為主的甜品鋪,供應一些經典款式和水果型的甜品.

雪糕多芒小丸子
至於,友人點的熱蕃薯糖水($17),筆者試了一點,

老薑味道非常突出,蕃薯又煮得鬆化,是冬天暖身的好選擇.
蕃薯糖水
推薦指數: 5/5

2016-12-05
$30 (宵夜)
雪糕多芒小丸子
蕃薯糖水
  • 多芒小丸子
2017-03-22 269 瀏覽
由中學開始跟同學仔去明記,食到而家結左婚同老公一齊去,明記嘅糖水水準保持不變,而且仲一路推出新花款添!不過我嘅最愛就一定係多芒雪糕小丸子呢度食絕對係好味同足料過許x山好多倍架!佢地d芒果底係用芒果肉打成,夠清新而唔會死甜,小丸子大大粒煙煙un un,好好咬口!唯一彈嘅就係佢個雪糕球,雪到太冰太硬,唔夠奶香,如果可以skip左佢就更加好喇!明記呢排仲推出左芋圓,食過一次都唔錯架,明記d 姐姐好nice架,入到去好有親切感

不過我嘅最愛就一定係多芒雪糕小丸子
多芒小丸子
宵夜
多芒小丸子
2017-01-12 391 瀏覽
因為家住港島,比較近和方便的,就是這間明記。飯後想跟朋友聚聚腳,聊聊天,這是個好選擇。由於明記亦頗出名,常常惹來許多食客,大多數時候都要等待,節日還需更久呢!不過也是值得!我最喜愛吃明記的芒果小丸子,芒果甜甜的,再配上口感十足的小丸子,真是絕配。小丸子會有很多很多,不會太硬,也不會太軟,咬下去十分有感覺。而且價錢不會太貴。正。
2016-12-06 387 瀏覽
一班fd食完飯, 當然唔少得最後的甜品時間.特登行去明記揾食, 因為質素ok價錢唔貴.好多中式糖水都係$20左右, 西式甜品就$30多.叫咗, 實物同圖95%相似.有一隻匙羹+一隻叉俾你, 驚d河粉太滑溜走.河粉有少少椰子味, 滑得黎有咬口.芒果汁+芒果肉好足料, 而且夠甜.配埋西米一齊食, 好滿足!
一班fd食完飯, 當然唔少得最後的甜品時間.
特登行去明記揾食, 因為質素ok價錢唔貴.
好多中式糖水都係$20左右, 西式甜品就$30多.
叫咗[芒果河粉], 實物同圖95%相似.
有一隻匙羹+一隻叉俾你, 驚d河粉太滑溜走.
河粉有少少椰子味, 滑得黎有咬口.
芒果汁+芒果肉好足料, 而且夠甜.
配埋西米一齊食, 好滿足!
芒果河粉
2016-12-05
5 分鐘 (堂食)
$35 (宵夜)
2016-11-01 455 瀏覽
今次去明記糖水又有新野試? 尋晚萬聖節,所以南瓜為主角糖水特別吸引我注意。芋頭,粟米,南瓜西米露張poster咁岩係正枱隔離,冇理由唔試下。未攪拌西米露之前同一般西米露無異,都係奶白色,然後用匙羹施魔法不斷攪拌西米露,漸漸泛起金黃色南瓜漣漪,南瓜濃香清甜,芋頭亦綿密細緻,入口即化,粟米新鮮,最適合呢段時間食。仲有我估唔到碗糖水只係20蚊咁平,朋友外賣番屋企問幾錢我先知~ 又食到平靚正甜品。朋友繼續捧涼粉,小丸子場,因為佢最鐘意呢度小丸子夠煙韌,涼粉夠爽,至於菠蘿則酸酸甜甜令成碗甜品冇咁寡。

2016-09-27 520 瀏覽
明記, 我諗真係吃足十年了!跟以前一樣咁大份, 咁新鮮, 人也一樣的多!!由記得以前讀書時一大班人柴娃娃HEHEHAHA咁來, 但今日只得返小貓三四隻~沒錯人大了喔!! 經過時間年月, 人變, 食物反而不變, 神奇吧!!雜果涼粉、西米露大份到要用麵碗, 絕對真才實料!另外, 榴槤也是時令甜品, 喜歡的人直頭覺得人間美食~ 明記也很會挑, 都是用剛熟透的榴槤, 今次真係榴槤飄香!!!!
明記, 我諗真係吃足十年了!

跟以前一樣咁大份, 咁新鮮, 人也一樣的多!!

雜果涼粉、西米露大份到要用麵碗, 絕對真才實料!

2016-09-25 415 瀏覽
食完個豐富晚餐,走左黎西灣河明記糖水食個甜品先心安~呢度成盒芒果糯米糍先十幾蚊六粒😶不過芒果唔係當造期,加上糯米糍皮有啲厚,唔夠軟滑,所以味道普通,平平地同朋友食下share都可以。🙄係香港可以食到好似雲吞麵咁大碗既糖水只係30蚊,又要水果新鮮,明記完全做到以上幾點,不過初初上枱真係嚇親咁鬼大碗,仲要岩岩食飽飽🙊我當飯後果食都ok架👌雜果西米露唔太甜夠fresh👍涼粉份量同樣咁多
食完個豐富晚餐,走左黎西灣河明記糖水食個甜品先心安~
涼粉份量同樣咁多
宵夜
2016-09-14 413 瀏覽
🗺西灣河可以稱得上是港島區的美食熱點📍,🚇港鐵站一出過對面馬路就是「太安樓」,太安樓內有著各式各樣的🍢🍜🍗港式美食。而在太安樓對面馬路的內街有幾間糖水店,其中明記便是最多捧場客的一間,基本上每逢假日或假期前夕門外都會有條叫外賣的人龍。每次來到都👍🏻必點芒果西米露,這裡的西米露加入芒果汁,芒果肉,大大碗有時還會加$6 另加配料(小丸子)小丸子是由店內的姐姐親手製作,粒粒都煙煙韌。每次都有‼️20粒以上,實在誇張。*但有時去食都會食到酸芒果另外叫了一碗木瓜雪耳糖水糖水略甜,整體不錯👌🏻還是叫芒果西米露就沒錯了✌🏻

有時還會加$6 另加配料(小丸子)
*但有時去食都會食到酸芒果
芒果西米露加小丸子
另外叫了一碗木瓜雪耳糖水
糖水略甜,整體不錯👌🏻
木瓜雪耳糖水
還是叫芒果西米露就沒錯了✌🏻
2016-09-07
5 分鐘 (堂食)
$30 (宵夜)
芒果西米露加小丸子
2016-08-28 254 瀏覽
今晚喺太古食鐵板燒,食完飯好想食甜品,但附近好似冇咩甜品店,於是唸起上次朋友帶我去西灣河嗰間明記,佢話係嗰區好出名。今次去到完全唔使等位(經濟低迷)!甜品水準跟以往都差不多,我叫咗「榴連忘返」榴連肉香甜味濃,但芒果肉就比較酸,涼粉和西米適中,總結,勝在夠大碗又抵食。