2025-06-15 0 瀏覽
第一次喺尖沙咀食過晚飯,今次喺旺角鋪食lunch環境幾舒服夠大,韓國奧巴服務態度幾好主動俾圍裙我,因為我着淺色衫。lunch set幾抵食份量好夠,最緊要冷氣非常充足
🇰🇷 韓迷注意‼️《SAMSAM 三三骨肉》(삼삼뼈국)旺角店正式登場!✨尖沙咀首店開幕時已經引爆全城,門外日日大排長龍~今次二號店落戶旺角,唔使再捱長龍都食到爆湯香氣💥 主打用豬脊骨慢火燉煮4小時嘅招牌清湯土豆脊骨湯,肉質鬆軟入味,湯底乳白濃郁,骨膠原滿滿,暖胃一流 😍 配搭三三烤肉、韓式辣味餃子麵等地道小菜,真係啖啖韓國味 ❤️ 喜歡韓食既你千祈唔好錯過!#mochicouple_hk旺角搵食團⸝⸝‪⸝♡ ꔛ ꔛ ꔛ ꔛ ꔛ ꔛ ꔛ ꔛ ꔛ ʕ´•ᴥ•ʔ ‧˚ 1️⃣ 🍲 清湯土豆脊骨湯(2人)($360)打開鍋蓋瞬間已經聞到濃濃嘅湯香💨 乳白色湯底足足燉足3-4小時,濃中帶清,一飲即暖胃~特別用上西洋菜代替紫蘇葉,多咗陣清新菜香 🌿 配料勁足:豬脊骨、薯仔、金菇、西洋菜樣樣齊 💰豬脊骨煮到一夾就離骨,肉質超~級軟嫩,唔會乾柴,仲帶少少筋位同油香,口感一流!🦴🧡 薯仔吸晒湯底精華,入口即化~湯底可無限refill,誠意十足 💯 我哋嗌咗中鍋,足足6大塊骨,加埋娃娃菜做free refill,好滿足!💕呢款真心係來到必食NO.1招牌菜,打邊爐以外的韓國 comfort foo

#mochicouple_hk旺角搵食團

1️⃣ 🍲 清湯土豆脊骨湯(2人)($360)
打開鍋蓋瞬間已經聞到濃濃嘅湯香💨 乳白色湯底足足燉足3-4小時,濃中帶清,一飲即暖胃~特別用上西洋菜代替紫蘇葉,多咗陣清新菜香 🌿 配料勁足:豬脊骨、薯仔、金菇、西洋菜樣樣齊 💰豬脊骨煮到一夾就離骨,肉質超~級軟嫩,唔會乾柴,仲帶少少筋位同油香,口感一流!🦴🧡 薯仔吸晒湯底精華,入口即化~湯底可無限refill,誠意十足 💯 我哋嗌咗中鍋,足足6大塊骨,加埋娃娃菜做free refill,好滿足!💕呢款真心係來到必食NO.1招牌菜,打邊爐以外的韓國 comfort food!

2️⃣🥩 三三烤肉(2人)($390)
韓式BBQ無得輸🔥 五花肉+豬肩肉,雙重滿足!而且選用濟州島豬肉,油花分布靚到漏油~肥瘦均勻,燒到微焦時食落酥香肉嫩 😋五花肉香口多汁,肉味超濃郁,每塊都有厚度但唔會肥膩!豬肩肉就帶嚼勁,肉質彈牙而不韌,有肉香又唔乾柴~烤完加埋生菜、蒜片、醬料一齊包住食,一啖落肚超~爽快 🥬🧄🔥店員幫忙燒肉控火超穩,燒得剛剛好!食韓國菜唔食燒肉=白去 🤭 打卡又靚,味道又正~約朋友嚟chill都超啱

3️⃣🌶️ 辣味餃子麵 ($115)
重口味之選來啦~辣味餃子麵真係夠晒韓!🔥 麵條煙韌彈牙,掛汁力MAX,湯底微辣帶甜,唔會辣到求救,但夠晒刺激味蕾 🌶️🧡最驚喜係入面嘅韓式餃子,皮薄餡靚,啖啖肉香,加埋濃郁辣湯一齊食,好滿足!呢款辣得來又有層次,愛辣之人必試🔥 而且份量唔少,食完仲會好飽肚,CP值高到爆!

4️⃣🍹 柚子汽水 $30(250字)
食完一輪熱辣辣嘅韓食,飲返杯清爽嘅柚子汽水真係perfect ending 🍊✨ 柚子香清香酸甜,汽水夠氣~啖啖冰涼超解膩!而且佢唔係死甜嗰種,味道好天然,有種韓國便利店feel~飲落refreshing 💦配搭燒肉、脊骨湯都好啱,飲完胃口更開!

🔥即將推出|三三辣炒豬肉韓定食($100/人起) 同燒牛肋骨

準備推出嘅新menu勁吸引!🔥韓式辣炒豬肉定食真係韓味滿分~辣中帶甜,豬肉薄切易入口,加埋韓式小菜超有風味~仲有招牌燒牛肋骨登場,濃香又入味,韓國飯堂級美味!

⸝⸝‪⸝♡ ꔛ ꔛ ꔛ ꔛ ꔛ ꔛ ꔛ ꔛ ꔛ ꔛ ʕ´•ᴥ•`ʔ ‧˚
🌟想知道更多美食🤪記得follow@mochicouple_hk啦😍🎉📸
📍 旺角彌敦道628號瓊華中心7樓
🚇 港鐵旺角站E2站出口,步行約5分鐘
🕒 Mon-Sun:11:00-23:00
#香港美食#香港必食#香港韓國餐廳#香港韓式料理#香港好去處#旺角必食#旺角美食#旺角好去處#香港燒肉#旺角燒肉#hkfoodie#foodiehk#香港小店#性價比#韓國餐廳
2025-06-05 349 瀏覽
2個人叫咗2人份既燒五花肉,再加芝士泡菜炒飯。五花肉嘅肥瘦分佈適中,係我喺香港食過最好食嘅燒豬肉!仲有staff 幫手燒同埋幫手炒飯。另外旺角分店環境都好舒服,嚟緊會上嚟試埋牛骨湯!
2025-06-04 332 瀏覽
之前喺尖沙咀食過一次覺得幾好,知道啱啱新增咗韓牛燒肉即刻嚟旺角店試吓。我哋八點幾嚟到,問咗店員收11點10:00 last order,叫咗個$550嘅韓牛同一個土豆排骨湯,上菜上得好快,加上我哋嚟嗰個時段全場只有一成顧客,心諗正,尖沙咀嗰間要排隊依間唔使。點知店員好熱情咁幫我哋燒啲韓牛,用咗5分鐘唔使嘅時間已經燒好晒成碟韓牛放晒喺爐邊,如果食開牛肉嘅人,應該知道啲牛Over cook會點樣,搞到我哋即刻夾都夾唔切放晒落個碗度,$550一碟牛肉,唔好諗佢係咪真係韓牛先啦,仲要佢有三款肉其中一款啲肥膏多到唔係正常人會選擇,成個用餐體驗好差,我哋都即刻咋咋臨食唔夠半個鐘都走,其實喺香港食飯都唔會諗啲咩俾咗錢顧客就係上帝呢啲嘢,但係成個飲食業寒冬都不無道理,咁多人返大陸食飯,其實有冇需要檢討吓?可能係公司策略要燒快啲等啲客人唔好坐咁耐要翻枱,講緊我哋係有九成都係吉枱。
2025-06-04 352 瀏覽
第一次光顧食店,見到有寫食評送飲品,我當唔執輸,立即参加。環境乾淨,唔會感覺油立立,座位舒適。前菜有三款,醬料大約四款,其中一款係明太子。叫左一碟牛,會附送菇,生菜等等。另外有店員燒烤,非常抵讚。
2025-05-29 273 瀏覽
🫧 最近同男朋友去咗旺角瓊華中心食呢間韓式燒肉,環境好高級,肉質又好靚!而且仲有店員幫你燒🤭推薦可以飲酒同朋友傾偈👍🏻😋✨三三韓牛(2人)呢個韓牛套餐真係全晚嘅亮點🤩🐄 牛肉質素極高,油花分佈啱啱好,切得薄厚適中👍🏻入口即化,肉汁鎖得好足💦,帶有陣陣牛肉香,食落好滿足!配菜方面有新鮮嘅生菜🥬,包住肉一齊食,口感清新又解膩份量啱啱好,兩個人食唔會太飽或唔夠🥩✨L.A. Ribs 肋骨肉質軟嫩,醃製得入味,燒烤後外層微焦,內裡Juicy,咬落有濃濃嘅炭燒香氣🩻🔥✨清湯脊骨面麵條彈牙爽口,脊骨肉燉得夠腍,輕輕一啜就骨肉分離,食落好有滿足感🍜👍🏻✨酥炸餃子餃子外皮炸得金黃酥脆🥟,咬落有「卡滋」聲,內餡係多汁嘅豬肉同菜,味道調得啱啱好,唔會太鹹🥰😋✨米酒米酒清甜順喉,帶有淡淡嘅米香🍚,入口好易飲,唔會太烈🤤✨Jim-beam highballHighball清爽又夠氣🧊,淡淡嘅威士忌🥃味同碳酸水好平衡,飲落唔會太甜或太濃,解燒肉嘅油膩感👍🏻

✨三三韓牛(2人)
呢個韓牛套餐真係全晚嘅亮點🤩🐄
配菜方面有新鮮嘅生菜🥬,包住肉一齊食,口感清新又解膩
份量啱啱好,兩個人食唔會太飽或唔夠🥩

✨L.A. Ribs

✨清湯脊骨面

✨酥炸餃子

✨米酒
米酒清甜順喉,帶有淡淡嘅米香🍚,入口好易飲,唔會太烈🤤

✨Jim-beam highball
2025-05-28 297 瀏覽
環境比尖沙咀好!比較清幽!有得book位,味道同尖沙咀分店一樣咁好!薯仔排骨湯好正宗!服務好周到!好主動勤快!主動加湯同埋小菜,有oppa在塲,交通方便,價錢適中,
2025-05-11 392 瀏覽
名過其實韓國菜?!-旺角삼삼뼈국 Samsam尖沙咀嗰間分店,都訂唔到枱,見旺角都開咗間就試吓啦,依家唔係太多人,可能啱啱開未有人知道😅點咗辣味土豆脊骨湯,另外加咗土豆、金菇同西洋菜,仲有香煎韓豚肉片,蛋餅都煎得幾香,至於辣味土豆脊骨湯,個人就覺得普通,肉骨唔算太腍同入味,反而西洋菜配辣湯幾match🙂Overall, 普通😅唔知燒肉會唔會吸引D🥹
名過其實韓國菜?!-旺角삼삼뼈국 Samsam

2025-05-09 334 瀏覽
今次來訪位於旺角嘅韓國餐廳😚 餐廳裝修簡約富韓國特色,座位寬闊又舒適,好啱約大批朋友一齊黎食野兼吹水👍 先叫咗一份勁高質嘅三三韓牛😋 二人份量都非常多😆 職員會協助燒肉,火喉質素有保證👍 食落焦香味濃,牛香出眾,配搭香蔥一齊食,更添惹味🤤 香煎韓豚肉片同樣份量十足,大大塊香脆又可口👍 雞蛋嘅香與豚肉嘅鮮互相襯托,味道好夾滋味滿分😆酥炸餃子又一邪惡之作😈 餃子皮炸得熱辣辣卜卜脆😋 內裡肉餡鮮嫩多汁,鹹香美味☺️ 真係食唔停口咁正🌟 麵食㨂咗一客韓豚肉片冷麵😚 冷麵配料好豐富😍 有蛋絲、紫菜、青瓜、蛋餅條等等😍 與彈牙順滑嘅冷麵一齊食,口感味道都好出眾✅ 飲品㨂咗清爽解膩一流嘅果味汽水👍 柚子味甘甜清香,檸檬味酸香清新😍 兩款都同燒肉勁夾😘

午餐
2025-05-07 177 瀏覽
第一次食,估唔到清湯都好食!湯底裏面有四大嚿脊骨、薯仔、金菇、西洋菜,推介追加麵!吸埋個湯底好好味!下次會試埋辣湯。旺角店都好大好舒服,我哋大概5:30左右過嚟,基本上唔使等位直入
📍偶然發現呢間人氣韓燒店[三三骨肉],紅磚土牆身配上寬落舒適氛圍,即刻忍唔住入去試試先! 除咗招牌韓式薯仔脊骨湯,仲有靚仔OPPA✔️ 親自幫你燒肉,幸褔感滿滿🌀 清湯土豆脊骨湯既然係招牌當然唔可以唔試! 豬脊骨經過3-4小時燉煮,湯底加入咗唔少配料 (金菇+超大塊薯仔+西洋菜芫茜),豬骨肉香滲曬落成個湯到,清甜暖胃唔油膩。脊骨煲得軟腍,一撕就輕鬆骨肉分離🌀 三三烤肉 (豬肉) +追加韓牛薄切牛肉眼套餐會跟配豆腐磚+雞髀菇+大蔥+新鮮生菜,仲有一大棵韓式泡菜😻 OPPA燒得好專業! 燒得好有順序,有保持到唔會燒燶🙆🏻‍♀️ 韓牛薄切油花分怖平均細緻,朋友表示肉質嫩滑帶油脂香。OPPA 沒有加額外調味,只是裹上微熱的大蔥就好香✔️五花豬烤肉燒得啱啱好唔乾柴,美味肉味😻 OPPA細心烤熱泡菜,配搭油脂層較重的五花腩肉係perfect match ah! 非常建議加泡菜炒飯,店家的泡菜偏甜微酸,就算食唔到辣嘅朋友都handle到~🌀 香煎韓豚肉片韓式煎餅進化版😂 以雞蛋代替煎餅麵粉團,再將豬肉片放入中間成為夾心餡,如果放埋落烤盤暖一暖係美味加倍🙆🏻‍♀️餐廳位置便利,而且空間寬闊,都幾適合大型gat
📍

🌀 清湯土豆脊骨湯

🌀 三三烤肉 (豬肉) +追加韓牛薄切牛肉眼

🌀 香煎韓豚肉片

餐廳位置便利,而且空間寬闊,都幾適合大型gathering

五花豬烤肉

五花豬烤肉
泡菜炒飯
清湯土豆脊骨湯
2025-04-15 178 瀏覽
三三價錢: $550/ $100/ $100/ $115好味程度: 4/5服務🍴: 4/5環境🗾: 3.7/5性價比🥢: 3.7/5回頭率😚: 3.7/5-三三之前係尖沙咀食過!而家旺角都開左了,仲要係瓊華成層,空間超大。馬鈴薯排骨湯係佢哋招牌,仲有燒韓🐮、唔同湯底的麵同餃子。店員會幫你燒曬所有韓牛,又可以係殘廢餐🤣 -✅2人份燒韓牛。呢個拼盤有3個韓牛部分,薄切牛肉眼、牛胸油、大廚推薦,當日有d似牛板腱!d肉色澤係超靚,好紅潤🥰雪花分佈好平均,而唔肥膩,同日本和牛係兩回事😛牛胸油比較膩,陣味有d臘鴨咁🤨薄切牛肉眼好嫩好食!牛板腱就卷住蔥煎🤪有d惹味的野係中間味道即刻無咁悶!-✅香煎韓豚肉片。都幾大份!將豚肉沾左蛋去煎,幾香口,而入面係大大片豚肉,唔會太韌。略帶小小肥膩,所以一定要配中間的酸蘿蔔條食!味道突出好多🥳-✅✅清湯餃子湯。估唔到幾鍾意呢個!雖然係清湯,但一d都唔淡,有啲似雪濃湯的感覺,飲到濃的牛骨味而之後唔會口渴👍🏻餃子好似我個拳頭咁大😳見到呆左。皮唔係太厚,餡都係好似平時韓國餃子的味道,偏重韭菜味😝-✅辣味脊骨麵。呢個味道其實就係排骨湯的湯底,但係迷你版!湯底小小辣,唔會太
三三
價錢: $550/ $100/ $100/ $115
好味程度: 4/5
服務🍴: 4/5
環境🗾: 3.7/5
性價比🥢: 3.7/5
回頭率😚: 3.7/5

✅辣味脊骨麵。呢個味道其實就係排骨湯的湯底,但係迷你版!湯底小小辣,唔會太重味,都係d骨味,加d蔥香d😌入面都有幾多脊骨的,熬到骨肉分離,一梳梳,有啲位會連啲軟骨/膏。麵底係韓國滑捋捋的黃色個d麵,口感有啲軟,但都夾個湯食。
2025-04-13 267 瀏覽
泡菜好食,非常啱我們口味,酸甜剛剛好。份量兩個人啱啱好。服務態度非常好。之前尖沙咀分店已經想試,但實在太多人排隊。新店於假日5:30pm入座,不用排隊,還有窗口位!
2025-04-09 249 瀏覽
兩公婆唔想燒肉,叫咗即食菜品1. 冷麵:比傳統韓式冷麵好食,加咗紫菜個麵酸中帶甜好醒胃2. 大醬牛湯:有白飯跟,味道正常但個飯太削,啱鍾意食軟飯嘅3. 湯餃:麻麻地,多肉少菜仲要機攪肉,無咬口,建議唔好叫主帶排骨同燒烤無叫,下次早啲嚟會試佢二人BBQ餐
兩公婆唔想燒肉,叫咗即食菜品
1. 冷麵:比傳統韓式冷麵好食,加咗紫菜個麵酸中帶甜好醒胃
3. 湯餃:麻麻地,多肉少菜仲要機攪肉,無咬口,建議唔好叫
主帶排骨同燒烤無叫,下次早啲嚟會試佢二人BBQ餐
2025-04-08 281 瀏覽
土豆脊骨湯是十分推薦,湯底濃郁,融合了鮮美的豬脊骨和軟滑的土豆。脊骨的肉質鮮嫩,與土豆的粉糯口感交融,讓人回味無窮。湯中還可加入胡蘿蔔和洋蔥,增添香甜風味。每一口都讓人感受到家的溫暖,非常適合寒冷的冬季享用。還能讓人感受到滿滿的幸福。