2023-02-01 259 瀏覽
方叔叔重慶老火鍋 (QRE Plaza) (灣仔)今次又同朋友嚟食重慶火鍋🤩食過一次就返唔到轉頭😝野食好食之餘,間間分店都裝修得好靚🥰鴛鴦麻辣鍋$76(2人)+$40 茶位/醬料(2人)美國Prime牛小排(半份)$138油脂分布平均,鮮嫩可口😝入口即化🤩稻庭烏冬(半份)$28彈牙入味🤩韭菜豬肉水餃(半份)$38足料皮薄🤤韭菜新鮮,豬肉多😝入口口感正!鮮滑魚麵(半份)$38好特別嘅味道,似係魚蛋整做條狀🤩值得一試,彈牙爽口😆紅糖糍粑(半份)$38新做法係入面係紅糖,做到外脆內軟😝入面熱辣辣同埋流心😋好好食!水仙烏龍檸檬茶(凍)$48鮮黃喉(半份)$58好彈牙,質感正,超推薦🤩唐生菜(一份)$28鮮豬心(一份)$68質感似肉片,但多左份爽口😝手打魚籽蝦滑(半份)$58爽口足料,魚味重🥰稻田毛肚(半份)$78彈牙爽口,必食推介!🤤紅糖冰粉$28 冰冰涼涼,食完熱辣辣嘅邊爐再食返碗冰粉真係好正❤️🥰地址:灣仔皇后大道東202號QRE Plaza 6樓整體評分:5/5味道:5/5環境:5/5抵食:4/5
方叔叔重慶老火鍋 (QRE Plaza) (灣仔)

鴛鴦麻辣鍋$76(2人)+$40 茶位/醬料(2人)

美國Prime牛小排(半份)$138
油脂分布平均,鮮嫩可口😝入口即化🤩

稻庭烏冬(半份)$28
彈牙入味🤩

韭菜豬肉水餃(半份)$38
足料皮薄🤤韭菜新鮮,豬肉多😝入口口感正!

鮮滑魚麵(半份)$38
好特別嘅味道,似係魚蛋整做條狀🤩值得一試,彈牙爽口😆

紅糖糍粑(半份)$38

水仙烏龍檸檬茶(凍)$48

鮮黃喉(半份)$58
好彈牙,質感正,超推薦🤩

唐生菜(一份)$28

鮮豬心(一份)$68
質感似肉片,但多左份爽口😝

手打魚籽蝦滑(半份)$58
爽口足料,魚味重🥰

稻田毛肚(半份)$78
彈牙爽口,必食推介!🤤

紅糖冰粉$28
冰冰涼涼,食完熱辣辣嘅邊爐再食返碗冰粉真係好正❤️🥰

地址:灣仔皇后大道東202號QRE Plaza 6樓

整體評分:5/5
味道:5/5
環境:5/5
抵食:4/5
2023-01-20 130 瀏覽
作為打工仔,星期五必定係最輕鬆一日,就算平時Lunch唔出街食飯,星期五都會約同事出去聚一聚。係QRE附近返工,一定會黎食方叔叔,因為午市有一人鍋,四個湯底仲可以揀兩款,如果同同事兩個人黎,就可以試晒麻辣、山珍菌、蕃茄同皮蛋湯底!每樣食物係唔同湯底烚下烚下,令我呢個星期五嘅中午感到特別滿足~ !食物方面,我地揀左牛小排、羊肉卷同嫩牛肉,肉味濃郁,值得再試。而我地特別鍾意個魚麵,所謂「食雞有雞味」,呢個魚麵的的確確有好新鮮的魚味,一試難忘。最後,餐廳送上每人一碗滋潤糖水,真係照顧周到,甚為滋潤。以後星期五都可以黎滿足一下!
最後,餐廳送上每人一碗滋潤糖水,真係照顧周到,甚為滋潤。
以後星期五都可以黎滿足一下!
2023-01-16 80 瀏覽
•室內環境坐位寬敞唔迫夾,有卡位,亦有窗邊位,光猛闊落。抽煙系統良好👌。•食物飲品午市套餐豐富,滑牛配魚麵,蔬菜丸類鮮蝦麵食飲品一應俱全,可雙併湯底火鍋,爐火夠猛,亦可調較火力👍。仲有餐前糖水俾你先潤一潤👍👍才打邊爐。枱面的麻油,落一兩滴在蘸醬(醋/豉油/蔥/蒜)裡,可大大提升香味。枱面熱麥茶都好好飲。qr code自助落單。•位置位處灣仔QRE低層6/f,食完飯離開要等好耐lift。•有圍裙/可訂位👍服務態度非常好有次想點麻辣鍋底,但點錯了清湯。樓面叔叔醒目又精靈,好快幫手加辣,抵讚👍**美中不足,食完午市邊爐成身麻辣味一整個下午,氣味揮之不去。如果櫃檯能提供“除味噴霧“予客人離開前使用,就更好更貼心了😉
•室內環境

•食物飲品
仲有餐前糖水俾你先潤一潤👍👍才打邊爐。
枱面熱麥茶都好好飲。
qr code自助落單。

•位置
位處灣仔QRE低層6/f,食完飯離開要等好耐lift。

•有圍裙/可訂位👍服務態度非常好

滑牛配魚麵鴛鴦湯底
2023-01-13
午餐
滑牛配魚麵鴛鴦湯底
  • 滑牛配魚麵鴛鴦湯底午市套餐
1K
朋友最鍾意食辣野,所以每次約佢都會去唔同地方食辣!最近天氣凍,決定去食下辣野!「方叔叔」真係都幾多分店下,朋友灣仔返工,就去了QRE分店,入面都幾大幾多位,而且坐得幾舒服。打邊爐最開心就係點到成枱都係野食~餐廳好貼心咁寫好曬每樣野食淥嘅時間,確保食到最佳水準。1️⃣湯底- 點了鴛鴦麻辣鍋,係麻辣湯配皮蛋香菜湯,兩款都係我們嘅favorite!❤️- 重慶麻辣湯底嘅麻香味好重,好適合淥肉類,吸曬麻辣味辣得好過癮!連蒜蓉食一流2️⃣食物- 其實好多款食材都超有質素,個人最鍾意食以下幾款:🐟鮮龍躉片- 龍躉片連厚厚晶瑩剔透魚皮,整熟後好軟香。本身魚肉白雪雪好厚肉juicy,正!😋😋🐷黑豚腩肉- 雖然話係腩肉,但好難得地係唔多肥肉,本身豬肉軟嫩,豬肉味濃,配麻辣一齊食非常入味,熱熱地,辣辣地,幾過癮!😋😋🐑紐西蘭精品羊肉卷-薄片羊肉同樣好match麻辣湯底,肉質有嚼勁得來幾嫩而且唔會好「蘇」🦪晨洲生蠔- 係季節限定款式,本身比較肥美結實,淥過後都唔縮水!食落去先係比較實嘅口感,然後慢慢食到蠔嘅鮮甜味道,有D似食帶子咁,幾特別!另外仲有比較少見嘅鮮魚膘,彈口新鮮。✨鮮滑魚麵- texture彈口,魚麵滑身

鴛鴦麻辣鍋

1️⃣湯底

2️⃣食物
- 其實好多款食材都超有質素,個人最鍾意食以下幾款:
鮮龍躉片

🐟鮮龍躉片

🐷黑豚腩肉

紐西蘭精品羊肉卷

🐑紐西蘭精品羊肉卷

🦪晨洲生蠔

另外仲有比較少見嘅鮮魚膘,彈口新鮮。
鮮滑魚麵

✨鮮滑魚麵
- texture彈口,魚麵滑身之餘好濃香魚味,的確好有水準。

3️⃣飲品
洛神花鮮橙特飲

- 飲品大大杯,包夠飲成晚+解辣,真係好正!個人幾鍾意洛神花鮮橙特飲,入面真係用上好多粒鮮橙,味道香口又不會太甜。

值得一讚嘅係,店員服務都好好,擺碟整齊又會第一時間serve你,一定會再來

鴛鴦麻辣鍋
鮮龍躉片
紐西蘭精品羊肉卷
鮮滑魚麵
2022-12-22 101 瀏覽
自從上次吃過方叔叔的火鍋之後,經常懷念,今晚便來到另一分店。鴛鴦麻辣鍋,重慶普通辣拼皮蛋香菜湯 $76桂花蚌(半份)$88,放在湯內30秒,便可享用香脆可口的桂花蚌了。晨洲生蠔(半份)$88,這個生蠔就算放在湯內超過3分鐘,蠔身都沒有半點縮水,非常爽甜。鮮龍躉片(半份)$78,龍躉片魚肉味道鮮甜,魚皮煙煙靱靱,口感豐富。鰻魚(白鱔)(半份)$58,白鱔爽口彈牙,非常新鮮。麻辣牛肉(一份)$88,用不同辣椒粉醃成的牛肉,辣的層次豐富,每次吃完都覺得個頭有點麻痹感覺,牛肉鮮嫩美味。土豆片(半份)$18,原來用薯仔來打邊爐,味道都很配合。鮮腐竹(半份)$28,豆味十足。衝上雲霄百香果雞尾酒(含酒精)$48,這個混合了中國老酒和百香果的飲,非常容易入口,加上喜愛百香果的味道,是個人的最愛。青島生啤(杯)$28,冰凍可口。

鴛鴦麻辣鍋,重慶普通辣拼皮蛋香菜湯 $76

鰻魚(白鱔)(半份)$58,白鱔爽口彈牙,非常新鮮。

土豆片(半份)$18,原來用薯仔來打邊爐,味道都很配合。

鮮腐竹(半份)$28,豆味十足。

青島生啤(杯)$28,冰凍可口。

2022-11-08 186 瀏覽
收咗工又想打邊爐😆 所以就去咗灣仔分店嘅方叔叔👍🏻 環境地方都係好大好舒適,好適合同朋友聚會慢慢坐,服務員夠主動有禮貌👍🏻 一坐低就飲碗糖水先~我地依舊點咗鴛鴦麻辣鍋,一邊麻辣鍋,麻辣惹味刺激味蕾🥵 一邊菇菌鍋,菇味濃郁👍🏻神洲生蠔🦪 3隻生蠔肥美又大隻,一咬爆醬好鮮甜👍🏻美國Prime牛小排,牛味濃郁😍白鱔🐟 魚肉爽脆,帶有小小細骨~牛柏葉一絲絲爽脆口感一流😃手打魚籽蝦滑,彈牙有口感~功夫萵筍片,清甜又爽口鮮魚膘我哋最鍾意食~ 望落洗得好乾淨~ 計時煮三分鐘就食得,軟硬啱啱好,又唔會太腥~洛神花鮮橙特飲大大杯凍飲打邊爐最正👍🏻 飲落甜得來又有小小回甘😍 幾解渴👍🏻

神洲生蠔🦪 3隻生蠔肥美又大隻,一咬爆醬好鮮甜👍🏻

美國Prime牛小排,牛味濃郁😍

白鱔🐟 魚肉爽脆,帶有小小細骨~

牛柏葉一絲絲爽脆口感一流😃

手打魚籽蝦滑,彈牙有口感~

功夫萵筍片,清甜又爽口

2022-10-27 845 瀏覽
「打邊爐」一年四季都大受港人歡迎,前名為渝味曉宇重慶老火鍋,今年,決定從加盟品牌正式轉為直接經營品牌,把品牌名字定為「方叔叔重慶老火鍋」,全線以新名字為食客帶來一樣的味道,及不一樣的體驗。今日再一次嚟到灣仔分店,除咗名字,所有嘢依舊不變,喜歡黎呢度打邊爐,裝修古色古香,環境一流,好喜歡呢度嘅重慶麻辣湯底夠正宗之外,食材全部可以叫半份,都係非常重點,好多人都係兩個人打邊爐,可以食多好多唔同款式,另外服務態度更是貼心一流,有餐前糖水先俾你食麻辣火鍋之前保護個胃,服務員亦專業友善👍🏻👍🏻是日二人前,湯底我哋點咗重慶麻辣和芫荽皮蛋鴛鴦鍋,湯底每位計,價錢都只係$38,呢個都係一個好大嘅賣點,冇見過其他火鍋店湯底可以咁抵食,另外可以食到這麼多食物,每樣可以試少少,高質新鮮,非常滿足👍🏻🥘▪️鴛鴦麻辣鍋 (重慶麻辣/ 皮蛋芫荽) $76 (兩位)重慶麻辣湯底一貫水準,老重慶味道夠麻夠辣,越食越過癮,配肉類,餃子,鵝腸,牛柏葉超級正,皮蛋芫荽湯可以先飲啖湯,湯頭好清甜,香濃嘅芫荽味,配合竹笙,蔬菜同埋烏冬,吸收左湯汁之後非常好食👍🏻👍🏻✨▪️鮮竹笙(半份) $ 38
🐖▪️黑豚腩肉(半份) $ 4

🥘▪️鴛鴦麻辣鍋 (重慶麻辣/ 皮蛋芫荽)
$76 (兩位)

✨▪️鮮竹笙(半份) $ 38

• 美國Prime牛小排
  • 鮮鵝腸
  • 現炸豆皮
2022-10-25 191 瀏覽
食店: 方叔叔火鍋@灣仔秋風起係時候打邊爐🔥今次就去咗呢一間係灣仔嘅方叔叔火鍋,主打重慶風味~張梁點餐👦🏻👧🏻1)$58《養生花膠雞湯底+重慶麻辣湯底》 評分(10分滿分):8️⃣食評💬:呢個鴛鴦鍋補身之餘又帶啲刺激,湯底每位$38,養生花膠雞湯每位+$28,雞湯好足料,好多滑雞同埋花膠,平均1個人$58就享受到兩種湯底滋味!2)$48《四大天王特飲》評分(10分滿分):8️⃣食評💬:飲品我哋嗌咗2杯四大天王特飲,🍊洛神花鮮橙特飲 & 🍋水仙烏龍檸檬茶,水仙烏龍茶底好濃厚,800ml超巨大好抵飲!3)$48《嫩牛肉- 半份》評分(10分滿分):8️⃣食評💬:麻辣就係要配牛肉!好嫩滑嘅牛肉,淥3分鐘就夠,重牛味~4)$48《大刀牛肝- 半份》評分(10分滿分):8️⃣食評💬:首先將隻蛋撈勻啲牛肝,再淥佢2分鐘,然後再點埋特製嘅調味粉,非常香口惹味~5)$58《手打魚籽蝦滑- 半份》評分(10分滿分):8️⃣食評💬:打親邊爐都會食下丸類,不過今次就試吓蝦滑🦐新鮮彈牙~6)$28《功夫萵筍片- 半份》評分(10分滿分):8️⃣食評💬:睇個賣相就知佢功夫了得🤣淥30秒就食得,食落爽脆,可以食吓過吓口癮~7)$38《鮮
食店: 方叔叔火鍋@灣仔

5)$58《手打魚籽蝦滑- 半份》

6)$28《功夫萵筍片- 半份》

7)$38《鮮滑魚麵- 半份》
評分(10分滿分):8️⃣
食評💬:打邊爐以往都會用一個公仔麵或者烏冬嚟做總結🤣但今次特別啲,我揀咗鮮滑魚麵🐟麵質好彈牙而且好滑身,口感似魚蛋加烏冬嘅混合體,食到雪雪聲~

8)$68《紅糖糍粑- 一份》
評分(10分滿分):8️⃣
食評💬:正所謂甜品係第二個胃,紅糖糍粑煙煙韌韌值得一試,點埋黃豆粉食好正👍🏼

2022-10-22 557 瀏覽
鴛鴦麻辣鍋(重慶普通辣/蕃茄湯)味道:🐧🐧🐧🐧🐧重慶麻辣湯底十分正宗,配料足本,麻香四溢,辣度十足,惹味之選。蕃茄湯底蕃茄味十分濃郁,酸酸甜甜非常清新開胃。嫩牛肉($88/一份)賣相:🐧🐧🐧🐧味道:🐧🐧🐧🐧🐧牛肉外表嬌嫩新鮮,厚薄大小平均得宜,非常吸引。味道方面,嫩牛肉嫩如其名,入口軟嫩不韌,牛味十足,配搭麻辣湯底惹味非常,高度推薦。黑豚腩肉($48/半份)賣相:🐧🐧🐧🐧味道:🐧🐧🐧🐧腩肉肥瘦肉各佔一半,上盤每片大大塊十分抵食。味道方面,薄切腩肉快熟入味,配搭兩款湯底效果均好。潮汕手打牛筋丸($28/半份)賣相:🐧🐧🐧味道:🐧🐧🐧🐧🐧牛筋丸一口大小,夾上手"聚"手有份量。味道方面,牛筋丸實心之餘又不乏彈性,爽口彈牙,牛味夠,十分不錯。手打魚籽蝦滑($58/半份)手打墨魚滑($58/半份)賣相:🐧🐧🐧🐧🐧味道:🐧🐧🐧🐧🐧蝦滑、墨魚滑以竹筒裝載呈上,表面以少量魚子蟹子點綴,賣相美觀雅緻。味道方面,蝦滑、墨魚滑均用料十足,入口爽滑彈牙,蝦味、墨魚味突出,必試之選。武隆苕粉($28/半份)賣相:🐧🐧🐧味道:🐧🐧🐧🐧🐧苕粉原條奉上,每條都又長又闊,感覺十分抵食。味道方面,苕粉質感十分特別,煙韌滑
鴛鴦麻辣鍋(重慶普通辣/蕃茄湯)

味道:🐧🐧🐧🐧🐧

蕃茄湯底蕃茄味十分濃郁,酸酸甜甜非常清新開胃。

嫩牛肉($88/一份)

賣相:🐧🐧🐧🐧
味道:🐧🐧🐧🐧🐧

牛肉外表嬌嫩新鮮,厚薄大小平均得宜,非常吸引。

黑豚腩肉($48/半份)

賣相:🐧🐧🐧🐧
味道:🐧🐧🐧🐧

腩肉肥瘦肉各佔一半,上盤每片大大塊十分抵食。

味道方面,薄切腩肉快熟入味,配搭兩款湯底效果均好。

潮汕手打牛筋丸($28/半份)

賣相:🐧🐧🐧
味道:🐧🐧🐧🐧🐧

牛筋丸一口大小,夾上手"聚"手有份量。

手打魚籽蝦滑($58/半份)
手打墨魚滑($58/半份)

味道:🐧🐧🐧🐧🐧

武隆苕粉($28/半份)

賣相:🐧🐧🐧
味道:🐧🐧🐧🐧🐧

苕粉原條奉上,每條都又長又闊,感覺十分抵食。

味道方面,苕粉質感十分特別,煙韌滑嫩,只需滾煮5分鐘,已能吸收湯底精華,十分美味。

重慶炸酥肉($38/半份)

味道:🐧🐧🐧🐧🐧

炸酥肉金黃香脆,每個一口大小,方便食用。

味道方面,炸酥肉外脆內嫩,調味足,香口惹味,亦可放到邊爐略為滾煮,滋味十分。

四大天王飲品系列
🍹洛神花鮮橙特飲($48/杯)
🍸生津止渴楊梅汁($48/杯)

味道:🐧🐧🐧🐧🐧

兩杯飲品大大杯,足足有800ml, 非常抵飲。

味道方面,兩杯飲品各有特色,酸甜開胃,解膩解辣,配搭麻辣火鍋良選。

紅糖滋粑($68/全份)

味道:🐧🐧🐧🐧🐧

滋粑以井字型擺盤呈上,表面淋上滿滿紅糖漿,並附上黃豆粉,十分吸引。

味道方面,滋粑外脆內軟,煙韌可口,配搭香甜的紅糖漿,滋味一流。

輪候時間:🐧🐧🐧🐧🐧

在平日晚上7點幾入座,無需輪候能即時入座。

等候上菜時間:🐧🐧🐧🐧🐧

在15分鐘內所有點菜已全數呈上,頗為迅速。

環境:🐧🐧🐧🐧🐧

環境裝修雅緻美觀,與餐廳主題合襯。

桌與桌之間間距闊,不會過於逼狹。

桌面寬闊可擺放多盤食物,如有需要餐廳會主動提供小餐車幫忙擺放食物,十分理想。

服務:🐧🐧🐧🐧🐧

職員親切有禮,主動提供協助,回應迅速。

餐廳以QR code 下單,十分方便。

餐廳有提供滾煮食物最佳時間建議,並附上計時器,十分窩心。

P.S. 慶祝中環新店開張,贈送紅棗雪耳糖水一碗。

🐧❤️結語:高質重慶火鍋,務必一試。
2022-10-20
15 分鐘 (堂食)
  • 嫩牛肉
  • 手打魚籽蝦滑
  • 洛神花鮮橙特飲
  • 生津止渴楊梅汁
2022-10-21 418 瀏覽
呢排天氣轉涼又係打邊爐嘅季節☺🍂🍲之前都聽過渝味曉宇呢個品牌,原來最近已經正式改名為「🕺🏻方叔叔重慶老火鍋」聽聞老闆沿用返舊班底,保持食物同服務質素💛方叔叔喺香港有9間分店,香港最新店喺9月已經進駐中環📍新店室內設計簡約明亮,座位寬敞,感覺好舒服☺️ 每枱都有專屬嘅醬油、蔥同蒜🧂🧄 留意返茶位/醬料收$20/位☝🏻 另外落單用QR code 好方便🤳🏽一坐低店員隨即為我地送上一碗雪耳糖水💕 之後就開始揀湯底同叫嘢食😙🥘•湯底•✤ 鴛鴦麻辣鍋 (兩位) $𝟳𝟲重慶普通辣+ 大骨磁補湯其實一向打邊爐好少食辣,今次都係懷着興奮又緊張嘅心情試一試🫣 湯底呈鮮紅色睇落去有啲驚😂 但係可能因為我淨係揀咗普通辣,食落冇想像中咁辣,完全接受到好開心😝大骨磁補湯好清甜同香濃☺️ 湯底仲有唔少嘅配料,同一舊大豬骨🤤 店員仲主動俾支飲管我,等我可以食埋入邊嘅骨髓😆食物方面,質素大致上都好滿意,特別推介以下幾款💛 (以下價全部為半份)✤美國牛板腱 $𝟵𝟴鮮紅色嘅牛肉好靚😍 肉味都幾香濃,脂肪分布平均,唔錯☺️✤鰻魚(白鱔) $𝟱𝟴✤鮮龍躉片 $𝟳𝟴魚肉新鮮,肉質彈牙,鍾意食海鮮嘅朋友都好推介呢兩款🐟✤淮山條 $𝟮
呢排天氣轉涼又係打邊爐嘅季節☺🍂🍲

🥘•湯底•
✤ 鴛鴦麻辣鍋 (兩位) $𝟳𝟲
重慶普通辣+ 大骨磁補湯

✤美國牛板腱 $𝟵𝟴
鮮紅色嘅牛肉好靚😍 肉味都幾香濃,脂肪分布平均,唔錯☺️

✤鰻魚(白鱔) $𝟱𝟴
✤鮮龍躉片 $𝟳𝟴
魚肉新鮮,肉質彈牙,鍾意食海鮮嘅朋友都好推介呢兩款🐟

✤淮山條 $𝟮𝟴
純粹自己鍾意食淮山同埋個樣好靚😆

✤稻田毛肚 $𝟳𝟴
即係牛肚,口感彈牙爽脆,淥10秒就食得😙

✤鮮滑魚麵 $𝟯𝟴
魚麵同樣口感彈牙,連湯食好滿足🍜

飲品點咗《四大天王》其中兩款飲品

✤水仙烏龍檸檬茶 (凍) $𝟰𝟴
好大杯‼️冰凍檸檬茶好爽🧊🍋

✤生津止渴楊梅汁 (凍) $𝟰𝟴
酸酸甜甜,開胃解膩😙

整體覺得環境舒適,地點方便,服務又好,已經book咗枱下星期再去🤣

⋆ ⋆ ⋆ ⋆ ⋆
🐽 Overall : 8/10
🐽 Revisit : Yes
2022-10-20 113 瀏覽
Great hotpot at Uncle Fong’s - the previous Xiao Yu. Same great hotpot, team, service and atmosphere. Great soups - one hot and one pork knuckle. Had various cuts of beef and pork including a marinaded beef dish. Also had fish paste, beef balls and various vegetables. Team were very friendly and attentive. Very nice layout and decor. Highly recommend Uncle Fong’s.
2022-10-20
  • Spicy  hotpot soup