新華記肥牛豬骨煲

新華記肥牛豬骨煲 (已結業)

Sun Wah Kee Hot Pot Restaurant
新華記肥牛豬骨煲 (已結業)
durian-oyster
越烚越好味
durian-oyster
2014-01-24
關注
這天是為阿拉斯加蟹而來, 因為朋友說識人食過話好好味.  阿拉斯加蟹 - 蟹要訂枱時訂埋, 我們要細蟹$9xx送埋清湯底. 價錢唔算平但是值得, 上枱時蟹鬚還在動, 新鮮程度可想而知, 蟹肉清甜嫩滑, 另有一碗蟹膏一起奉上, 可加入湯底, 令湯底蟹味更香濃.芝士蝦丸 - 蝦肉超彈牙, 非常新鮮, 原隻蝦亦清晰可見; 一咬下去芝士也迅速溢出, 濃濃芝士味像是笑牛牌竹笙 - 爽口, 好大碟好抵食,.鱔 - 叫了半條份量,  非常彈牙, 味道鮮甜, 一點兒刺舌頭的感覺也沒有.墨魚滑 - 墨魚肉多, 值得推介!廣島蠔 - 因是日本蠔, 所以蠔味不太重, 但洗得乾淨而且非常新鮮.響鈴 - 即叫即炸, 必叫之選!查看更多
+ 3
新到游水牡丹蝦
福如飯堂
2013-06-23
關注
自己是新華記常客,食物水準隱定!自己一定order本地手切肥牛。肥瘦分佈均衡,入口鬆化,有脂肪香。宜家有和牛供應,但總覺得太肥打爐不太啱!今次都叫田園湯,因為其它湯底自己覺得麻麻地。近排手鬆d再加刺身,叫左日本象拔,好鮮甜,連個膽都可以食埋。咁啱又有游水牡丹蝦,就叫兩隻試下。鮮甜,比一般出面食到既牡丹蝦爽口,沒有糯口感覺,不錯。打爐其實真係唔平,但鬼叫自已鍾意咩。盛胃500大洋。如不叫刺身一般$250左右。查看更多
本地手切肥牛
一餐美味聖誕節的牛肉海鲜火鍋
Kevin928118
2012-12-30
關注
聖誕節個曰凍凍地約左細路同自己兩家人出去打邊爐慶祝聖誕。今次去左佐敦新華記~朋友介绍兼幫我打去訂位。去到都爆場但好快安排左我地坐低。湯底我只係點了清湯,本人應為出去打邊爐都係想點新鮮野食,最清湯底就最適合。我地order左兩款牛肉,M6和牛同本地牛頸脊,芝士三寶丸,聖子皇,特價鲍魚,一客生蝦刺生及其他好大路火鍋配料。總括來講,大路野我叫了炸腐皮卷,鵝腸,桂花蚌只可以講新鲜但無乜驚喜。反而D牛肉真係好正,碟M6和牛真係無混水摸魚,起晒大理纹油花,食落好有肉味同油香,七成熟最正。牛頸脊都好淋同有牛味,海鮮類大聖子好鲜甜,孔雀飽彈牙有鮑魚味。埋單每人才三佰九十元,抵過去食西餐聖誕大餐。查看更多
m6
M6和牛,牛頸脊,大聖子,孔雀鲍,芝士三寶丸,生蝦刺身
kelvinpangbape
不知所謂…
kelvinpangbape
2012-12-26
關注
本人最愛打邊爐,一行幾人最好就係坐低食下野吹吹水就當然打邊爐,入到一睇餐牌價錢都唔平,不過算啦最緊要食得開心ja,打邊爐都係order個啲野,所以不詳細説,手切牛not good無牛味又過瘦(唔知我唔彩定點)鵝腸不肥…好(UN),生蠔怪怪地味,服務態度差,唔知係咪又係我唔彩定老板心情唔好,埋單cheak單都比説話我地聽: 我地明碼實價加放心啦,要呃都唔呃你個一蚊幾亳啦!查看更多
Andy11223344
保持水準
Andy11223344
2012-11-23
關注
一向去佐敦區打邊爐我都去新華記,貪佢配料款式多,又有海鮮刺身叫,比較多元化。至從大半年前俾公司调左上上海之後,好耐無落黎幫襯了。好懷念該店既自家制海蝦丸同活墨魚刺身。一坐低個老板好nice甘走過黎打個招呼,我望一望個menu,從係年頭個時既價錢無加個價,可以放心叫啦。我order左一碟有咬口既手切肥牛,海蝦丸,肥鹅腸,牛白肉,日本珍珠蠔,芝士三寶丸,墨魚刺身及豪少少開左條曰本象拔蚌。總括來講牛肉依家從係賣緊$148有甘既質素真抵,蝦丸鮮味彈牙,曰本蚌同墨魚刺身一個字正,只係D珍珠蠔細隻左D,呢個冬天唔駛谂,一定會再約齊D邊爐腳黎多幾次查看更多
手切肥牛,芝士三寶丸,海蝦丸,曰本象拔蚌,墨魚刺身
Apple112233
超勁差,不新鮮、服務差
Apple112233
2012-08-29
關注
初初見到門口都多海鮮,朋友都認為好似都ok,就試試! 價錢不算平,但食物質數不值這個價,海鮮不新鮮,蝦肉不新鮮、生蠔有點臭味、蟶子不是大蟶子、環境尚可,但服務又勁差,唔使錢都唔會再去!唔怪之假期都唔使等位! 查看更多
一間值得推薦火煱店
2011-07-04
關注
今日有朋友生日,約左去新華記打邊爐。我哋一行六人7:30到達,Book左檯所以好快有位俾到我哋。生日嗰位成日嚟呢間,差唔多大部份嘅湯底同嘢食佢試過,所以任佢付責點菜。我哋order左手切肥牛$148X2,墨魚滑$48,鮮蝦滑$48,芝士牛丸$48大花甲$68,聖子皇$78/3隻,美國桶蚝$1o8,最後揀左個刺身拼盤(象拔蚌拼花竹蝦)$548,湯係鯊魚唇雞腳窩。牛肉賣相o.k,幾肥有牛味。墨魚滑鮮味唔腥彈牙,我個人比較鐘意蝦滑,食得出真係用海蝦打出嚟嘅蝦膠。芝土牛丸芝士味濃,象拔蚌拼花蝦超新鮮,因為啱啱行出門口食煙,見住著水鞋嘅哥哥有order先出去魚池攞海鮮。總括來講,所有食物都好新鮮,份量及價錢尚算合理,地點適中,三五知已約出嚟烚下烚下,呢間都可以係個選擇。查看更多
手切肥牛,蝦丸,墨魚滑,象拔蚌拼花竹蝦刺身
相關食評
30日內同一位會員在同一間餐廳提交的食評
好味火煱
2011-06-30
關注
今曰終於可以試下新華記,同事同 D friend 試過都話O.K:)。我哋一行六人Book左7:3o,嚟到留左檯好快就有位俾到我地。生日嗰位主人家係呢度熟客,佢發板叫嘢食。我地先叫左個田園牛粒湯底,聽講用意大利蕃茄,蕃茄味真係幾濃嘅。之後點咗個大牛頸脊,墨魚滑,鮮蝦丸,水餃皇,聖子皇,原條象拔蚌拼生蝦刺身。牛肉賣相O.K,夠肥有牛味,合格:)。墨魚滑彈牙唔腥,手打蝦丸有蝦味爽口,比外面一般火煱店出色。後翻叫多一碟。象拔蚌花竹蝦超新鮮,剛剛走出門口食煙,睇住著水鞋哥哥有order先去魚池攞海鮮。個剌身盤$548,份量及價錢尚算抵食。概括所有食物都好新鮮,其他配料如山根,貢丸,魚皮餃,竹生和炸響鈴卷都有點,不過不失一般大路貨色。但係見佢哋應該幾多熟客,都有叫兩三款海鮮及活魚刺身。望下張海鮮menu,有幾多活海產選擇,價錢又唔係太過貴。下次我諗會試多兩三款。竹庶水就真係淡左D,須要改善。待應嘅服務態度幾好,但係呢度無代客泊車,須要自己揾位泊車。|查看更多
牛頸脊,墨魚滑,鮮蝦丸,聖子皇,象拔蚌拼花蝦刺身,鮮鵝腸。
相關食評
30日內同一位會員在同一間餐廳提交的食評
simoncheungyw
一次過
simoncheungyw
2011-05-17
關注
牛肉(睇openrice d 相及實物)都唔差食落去除了肉味太淡外,牛肉的質感也出乎意料之差, 心情已大打折扣其他海鮮、配料乏善足陳店裡最好的可能是 Budweiser以環境來說,價格偏高但生意又唔錯???查看更多
hazen_c
烚吓烚吓~~
hazen_c
2011-03-07
關注
上星期同幾個朋友一齊去打邊爐慶祝生日,d食物都好新鮮,店員服務都幾好!我地果晚叫左個,裡面d牛肉粒都好林好好味...推介佢嘅超大隻聖子、花竹蝦、牛肉、鮮鵝腸!!!好好味:)查看更多
+ 1
好味火鍋!
DFung
2011-01-15
關注
本來打算去新東記,沒這訂位,沒位!所以去咗佐敦碰碰運氣。有朋友介紹這一間火鍋,但沒乜食評,都試試吧!雖然我們一行四人沒訂位,但那位哥哥也挖挖頭,盡力帮我們搵張枱,地方也不錯!講番食物,點了手切本地牛肉,魚肚,蝦滑,魚皮餃,水餃,美國桶蠔,脆肉鯇腩,鵝腸,海蝦,唐生菜,鱔片,湯底是蕃茄蔬菜牛肉啦。所有食物都新鮮和好味,藉得推介是蝦滑(很爽口),牛肉(肥和肉很均勻),個湯底啲蕃茄來自歐洲,味道濃。但下次可以試試淡啲湯底,可以試真啲食物鮮味。只於飲料,竹庶水,酸梅湯,就太淡了。查看更多
手切本地牛肉,蝦滑
Wilson489
中規中矩
Wilson489
2009-03-19
關注
此店主打火煱,當然睇睇有甚麼湯底款式?當中大部份的火煱底都有供應,之前試過魚湯,今次我哋一行八人就揀咗椰子雞。個火煱一到,老細推介首先落哂啲雞,跟住就熄火等雞浸熟。雖然隻雞係冰鮮,但食落都好滑,再飲少少湯,無介紹錯。:)跟住再加水,就無味啦,唔再係椰子雞湯味。不過都無所謂,開始滾吓滾吓啦。 老細預留咗牛頸脊,油脂分佈平均,滾兩滾就入口,軟滑有牛味,又夠稔。不過就唔係好多塊,大約有二十塊,份量okl。: 其他火煱料水準都唔錯,無甚特別!唯獨我覺得魚皮餃好食,皮夠薄肉夠味。:)至於老細猛推介的海鮮就一般,新鮮及不過不失;當中的桶蠔,大大隻。野生鱔,新鮮又爽。仲有一樣,牛肉芝心丸,肉中有芝士,幾特別,相比起豬肉,牛肉比較彈牙。:) 總括用料新鮮,火煱料雖然多選擇,但都係一般火煱店應有的,水準中等。地點適中,朋友共聚方便。查看更多
牛頸脊,魚皮餃
LP
有誠意火鍋店
LP
2008-05-31
關注
朋友M同我一樣都係邊爐痴, 真係行到邊就打到邊, 今次地點到對方揀. 環境唔係走高檔路線, 不過都算企理乾淨蕃茄牛尾湯底 - 牛尾數量好多, 大大件羶味唔重, 到最後試飲幾啖, 牛味好濃郁, 另外有個小隔網畢起浮游物, 幾細心海鮮拼盤 - 足有十樣海鮮, 泥鯭仲郁, 味道好鮮甜, 花蟹好細隻, 本來諗住放棄唔食, 但朋友M話唔錯就試下, 肉質幾滑, 估唔到細細隻都幾重蟹味, 另外飽魚片, 大蜆等都好有水準, 賣$128幾抵食手切肥牛 - 雪花紋看似唔多, 但肉質又幾嫩滑同牛味幾重雞子 - 邊爐必叫, 大大粒幾飽滿, 入口好鮮帶少酥冰豆腐 - 呢個就麻麻, 放湯好耐都唔腍身, 亦容易散開蔬果拼盤 - 伙計無拉拉放底, 原來係送既, 不過見隔離檯又唔覺有, 唔知係咪見無叫菜所以送過來. 唐生菜, 皇帝菜, 西洋菜, 份量都幾多, 其中皇帝菜比較少食, 味道有點似茼蒿, 幾特別伙計會同食客搭兩咀, 見佢地好忙但都好有笑容. 另外見佢地既海鮮都賣得好平, 下次或者可以試試朋友推介既象拔蚌查看更多