2006-06-30 19 瀏覽
好耐冇試過兩個人出去撐"木台"腳,原本打算去九龍城食地道泰國菜,不過因為路程太遠而留番向銅鑼灣食。多謝各openrice食家既useful information,先知道原來登龍街開左呢間泰國菜館,於是向睇戲之外一於來試試~~一入登龍街遠處已經見到間舖頭前面有好多人等緊位,有個肥肥地既人(我估係老闆)同我地講話好快就有位,仲話其實間舖係有兩層,叫我地點定菜先。果然等左15分鐘左右就有得入去,由於之前等位時已經點左少少菜,所以我地一坐底就已經有野食~~^^我地點左三個菜+一個冬陰公湯:冬陰公湯(細)--兩個人都好夠食,每人都有at least兩大碗。唔算好辣,都幾甜~~^^仲有三隻大蝦tim!!(GOOD!)生蝦--都幾多隻,好鮮甜~~抵食!!串燒(雞+豬)--$35蚊有六串,好抵~~我個人覺得豬好食過雞,下次可以Only叫豬~~^^燒雞青木瓜沙津--好似都係30幾蚊,都好大碟~~青木瓜切絲上加埋D花生同酸甜Source,勁開胃。燒雞都ok。我地仲叫左個椰青($18)同埋椰汁紅豆冰($10),個椰青好清甜~~~紅豆就反而唔係好夠甜……總括來講好滿意今餐,唯一差少少既係環境比較迫,坐得唔係

我地點左三個菜+一個冬陰公湯:
生蝦--都幾多隻,好鮮甜~~抵食!!

總括來講好滿意今餐,唯一差少少既係環境比較迫,坐得唔係太舒服。不過咁抵既價錢+咁好味既食物質素,一定會再來過~~~^0^//
2006-06-28 13 瀏覽
星期一晚2個人又來此店食泰菜...又叫炸蝦餅- 一樣份量多..不過今次既蝦餅好似無上次咁彈牙...不過都叫ok...泰式炒河- 有少少沙嗲又加d九層塔好香好好味.原本叫豬頸肉炒椰苗..但第一次上通菜已經叫佢地改...點知第二次就俾左唔知咩肉炒椰苗..算啦照單全收...不過碟菜麻麻太油啦.最後叫埋燒魚...這味就保持水準啦..不過佢地點魚個汁真係勁辣...如果無咁辣就會好味d.青檸7-up...嘩只俾一片青檸好孤寒呀...忍不住叫佢地俾多幾片..最後係俾多2片有少少爤青檸...明顯今次既服務員無我上次來咁好,食物有d都可以有d就麻麻地..不過2個人食左百多元..叫抵食啦.
不過碟菜麻麻太油啦.

2006-05-23 2 瀏覽
之前試過幾次呢間餐廳都覺得好OK !價錢又平,d 野又好食。所以今次有人生日話想食泰國野就立刻打去訂位。佢呢到地方好細,但我地有10 個人,所以一定要book 定唯一的一張大台。o個朝book 完話一定要準時到,訂左7:30,我7:15 就到左,去到的時候竟然見到唯一的一張台已坐滿10 幾人!!仲明顯係o岩o岩上菜,食到如火如荼…見狀立即找人理論,但d 人仲要話:人地都有訂位架,人地都要等,你等下啦!哇!點等呀?你之前有人訂左就唔好比我訂位啦!我訂完位你又要賣我台!攪到人地失哂預算!

2006-05-15 7 瀏覽
亞媽day, 亞媽唔想出街食飯同人地迫, 所以我地就去買d野回家一起食. 叫左個小食拼盤(蝦餅及魚餅), 串燒(雞及豬各半打), 椰菜苗.d串燒好正, 個sauce有好多花生粒- 正正個蝦餅就無堂食咁正, 可能凍左啦, 個魚餅就有d辣唔係太"arm"小朋友食. 個菜就一般啦, 都係覺得佢地唔係用菜苗嫌唔夠嫰.p.s不過我都係覺得堂食好味好多
d串燒好正, 個sauce有好多花生粒- 正正
個菜就一般啦, 都係覺得佢地唔係用菜苗嫌唔夠嫰.
p.s不過我都係覺得堂食好味好多
2006-05-12 8 瀏覽
看到這間新曼谷的評語那麼好,便決定去試試。訂了晚上八時三位,七時五十分左右便到了餐廳,已見到有很多人在門口等候,再等了約三十分鐘,問待應還要等多少張枱,起初她也答不上來,並叫我再等,之後我再問另一位侍應,她也答不上來,並說:「訂了七時三十分的也在等候中。」我表示會離開,但她連一句「不好意思」也沒有,只說:「你走吧!」這樣的座位安排方法及服務態度,就算食物再好吃也沒有用!
2006-05-04 5 瀏覽
放假同傻鬼睇完戲去食晚飯. 6:30pm已經full house...好勁.這間服務比起登龍街前一些既泰菜館好好多. 2個人叫左炸蝦餅- 好味又大碟, 有成4大塊只係38蚊...超抵食. 香芧燒則魚- 又係抵食之作....魚肉香甜又滑.咸魚炒椰菜苗- d菜有d老老地...唔似菜苗啦...不過味道算ok架海鮮炒金邊粉- 成晚算這碟最唔好食啦...唔知係咪無泰式酸酸甜甜既醬俾我呢....總之此店可以反食好多次..不過環境就真係麻麻地.
香芧燒則魚- 又係抵食之作....魚肉香甜又滑.
總之此店可以反食好多次..不過環境就真係麻麻地.
2006-04-23 5 瀏覽
味道唔錯~兩個人叫四碟o野都食唔曬~但只是每人六七十元~Very good~
味道唔錯~
兩個人叫四碟o野都食唔曬~但只是每人六七十元~
Very good~
2006-04-15 2 瀏覽
尋晚約左朋友仔食飯,又唔知食乜好,就上黎哩度巢巢有咩好野食,結果見到哩間泰國菜館,雖然只得四個食評,但四個都係正面架喎,咁應該唔錯啦!於是我地三個就去啦~~嘩,都好多人喎,睇怕都至少要等半個鐘,結果都真係等左差不多半粒鐘呢~我地叫左:1.印尼炒飯2.半打串燒(豬同雞)3.一人一個椰青4.蒜茸炒通菜5.咖喱肉蟹6.蒜茸包食到我地攤攤腰...好飽呀!!!全部野都幾正~係個椰青好似怪左少少,唔知係咪我地飲唔慣呢!地方都幾迫,始終間舖係細,不過都預左了~侍應的態度都幾好~~總之一個字:抵吃!哈哈!

我地叫左:
1.印尼炒飯
2.半打串燒(豬同雞)
3.一人一個椰青
4.蒜茸炒通菜
5.咖喱肉蟹
6.蒜茸包

食到我地攤攤腰...好飽呀!!!

全部野都幾正~係個椰青好似怪左少少,唔知係咪我地飲唔慣呢!

地方都幾迫,始終間舖係細,不過都預左了~

侍應的態度都幾好~~

總之一個字:抵吃!哈哈!
2006-03-28 0 瀏覽
二人吃晚飯,叫了:生蝦刺身- $58有8(或10)隻,蝦身新鮮爽口,夠辣夠香,好抵食好正辣椒炒蟶子–$58 辣,香,正小拼盤- $45 可自選兩款小食。揀了蝦餅(有3塊, 好味)和沙嗲雞串(有3串, 味道正常一般),抵食泰式海鮮濕炒河–$38 河粉薄身,好入味椰汁紅豆- $10 椰汁味偏淡,一般檸樂- $10 用了青檸店員服務很好很有效率,有禮貌。環境略為狹小,但乾淨企理。不收加一。整體來說好味又抵食。只是...我倆又吃得過飽了。
二人吃晚飯,叫了:
辣椒炒蟶子–$58 辣,香,正
泰式海鮮濕炒河–$38 河粉薄身,好入味
椰汁紅豆- $10 椰汁味偏淡,一般
檸樂- $10 用了青檸
2006-03-27 7 瀏覽
宵夜同boss去食的,,生牛湯河(不錯)香葉炒飯(超不錯)串燒豬&牛(不錯)仲有椰青..都幾正宗!!地方唔大,,,估唔到會咁好食,, =]我會keep住去食的,,,kaka
宵夜同boss去食的,,
生牛湯河(不錯)
香葉炒飯(超不錯)
串燒豬&牛(不錯)
仲有椰青..
都幾正宗!!
地方唔大,,,
估唔到會咁好食,, =]
我會keep住去食的,,,kaka

2006-03-06 5 瀏覽
呢度服務態度非常之好! 食物味道都非常正宗,大大碟非常抵食!!!心水推介: 芋頭鋦飯,泰式濕炒河,各式湯河,龍眼冰

心水推介: 芋頭鋦飯,泰式濕炒河,各式湯河,龍眼冰
2006-02-21 7 瀏覽
哈哈! 依然係生日宴,朋友話呢度泰菜好好味,而且都開好耐,即刻上黎睇睇,估唔到之前原來無呢間餐廳data,在此推介俾大家,有機會值得一試。我們當晚兩人點了以下菜式:-1) 蒜蓉炒芥蘭(好好味,芥蘭一d都唔苦呀)2) 冬蔭公湯(好味,唔會太鹹,也足料,每人仲可以分到兩碗)3) 辣椒炒蟶子(好正呀,雖然蟶子較細隻,不過完全無沙呀)4) 泰式南瓜海鮮焗飯(都好好味)其實呢度環境較擠迫,亦沒有華麗裝修,不過食物質素好好,所以都要等位呀! 估唔到直至晚上十時多還突然有一班人來等位,老闆也多次走出門口叫大家不要離開,會儘快安排入座!侍應服務也不錯,最重要係真係好抵食,全店更不設加一。呢餐我們吃不完所有食物,肚子飽得不得了,也只需用$165!

我們當晚兩人點了以下菜式:-

1) 蒜蓉炒芥蘭(好好味,芥蘭一d都唔苦呀)
3) 辣椒炒蟶子(好正呀,雖然蟶子較細隻,不過完全無沙呀)
4) 泰式南瓜海鮮焗飯(都好好味)