2017-01-17 1914 瀏覽
今晚友人要返去加拿大,作為最後一餐,必定動作一定嚟新斗記。今日係星期一,大約七點半都唔需要等位,記得以前打電話嚟,但仲要排隊。希望係星期一嘅關係所以得幾枱。燒乳豬係我嘅至愛!新斗記嘅燒乳豬簡直係冇得彈!乳豬皮食落口滿載油香,香脆之餘底部又冇黐住啲肥膏。乳豬本身啲肉比較瘦一點,如果肥一點就好啦今次啲粟米斑塊炸得好乾身,魚肉本身好似好扁,冇乜肉食,我仲覺得有啲乾乾地添冇以前咁好食聖子本身又大又肥美,其實佢哋可以切細啲,一抬10個人,每人都分唔到一條。要睇返Menu先知道係用豆腐同埋魚做嘅。味道適中,豆腐味比較重,魚味欠奉。
冇以前咁好食

2017-01-16
2016-12-01 2886 瀏覽
是夜的飯局有人要食乳豬,小人即時想起非新斗記莫屬了……先來鎮店名物乳豬是也。擺盤很搞笑,但別理那甩頭甩骨的模樣,真的勁好食呢!皮是超脆的,只是較為油膩,小人吃了兩件即止,可能傳統乳豬就是如此,不肥不夠甘香吧。除了乳豬之外,粟米斑塊亦是必食之選。店方聰明地把粟米汁另上,令炸得香脆的魚塊不會弄到杰撻撻的糊成一堆。當炸魚遇上香甜的粟米汁,太正了……椒鹽魷魚亦屬佳品,椒鹽和炸魷魚和得很好,不會椒鹽還椒鹽、魷魚還魷魚,入味又香口,送啤酒一流。肉食之後,來一個啫啫生菜煲清一清肉毒。難得的是以砂鍋保溫的生菜仍是爽身,大家極速清煲!其實新斗記不單乳豬好吃,每樣餸菜俱佳,吃得大顆兒盡慶而歸!
是夜的飯局有人要食乳豬,小人即時想起非新斗記莫屬了……

燒乳豬
粟米斑塊
椒鹽魷魚
啫啫生菜煲
其實新斗記不單乳豬好吃,每樣餸菜俱佳,吃得大顆兒盡慶而歸!
燒乳豬
粟米斑塊
椒鹽魷魚
啫啫生菜煲
2016-10-23 2777 瀏覽
我们六点不到就来了,一共没几桌,居然叫不到服务员,吃完了,还没来得及说菜已经全部被收走了。菜蛮好吃,但服务实在太差!这些服务员完全无视客人的要求!好像一直在忙,但不知忙什么!

2016-08-29 3689 瀏覽
今日兩口子去銅鑼灣行街,行下行下行到六點左右突然覺得有D肚餓,又想食中餐,第一時間就諗起新斗記。原先叫咗鹽焗奄仔,後來無奄仔,經理就介紹咗個籠仔荷葉蒸魚頭,再加返個例牌小食滷水豬腳仔,然後再整返個啫啫雞煲,完美。籠仔荷葉魚頭好鮮美,蒸得啱啱好。啫啫雞煲雞新鮮有雞味,重有幾塊雞潤,不過雞潤要先食,因為放耐咗變硬,所以要先食潤再食雞,最難得連配菜都好好味,葱鮮味唔在講,蒜頭夠香兼且帶甜,值得一試

籠仔荷葉蒸魚頭
2016-08-28
籠仔荷葉蒸魚頭
  • 滷水豬腳仔
  • 啫啫雞煲
2016-08-08 3279 瀏覽
係銅鑼灣飲茶,選擇話多唔多,話少唔少。但始終無一間做到飯堂直到琴日去咗呢度飲茶,即刻想介紹朋友去。點心好味,每款都有水準。當中我仲揾到我既至愛,蛋煎糯米雞!仲有唔少得脆卜卜既粟米班塊!個碗粟米汁係另上既,非食不可!佢仲有個乳豬性價比好高。有乳豬,菜,炒麵,同苦瓜班腩煲!啲斑腩好入味,好香口!不能夠唔提係佢既煲仔飯,原來都唔錯,仲有飯焦添!當然佢既點心選擇唔算好多,但我個人覺得都算足夠!下次去飲茶,我絕對會再提議去呢度!
係銅鑼灣飲茶,選擇話多唔多,話少唔少。但始終無一間做到飯堂

直到琴日去咗呢度飲茶,即刻想介紹朋友去。

點心好味,每款都有水準。當中我仲揾到我既至愛,蛋煎糯米雞!

仲有唔少得脆卜卜既粟米班塊!個碗粟米汁係另上既,非食不可!

不能夠唔提係佢既煲仔飯,原來都唔錯,仲有飯焦添!

當然佢既點心選擇唔算好多,但我個人覺得都算足夠!

下次去飲茶,我絕對會再提議去呢度!
2016-08-07
2016-05-31 4233 瀏覽
由於openrice 推薦呢間半芝連新斗記,我book 左兩圍枱,拉隊去試試......誰知好失望!某些菜色過咸,一些過淡,最離譜是服務態度好差!開餐無幾耐有個經理sale我做會員,我回覆話考慮下先,居然即刻黑面,坦白講,我嚟食得既,無諗住話攞咩優惠,加上入唔入會是客人選擇仲離譜有是,我Book 左7點鐘,但我哋六點半前已經陸續到達,叫起菜時,同我講隻乳豬未燒好,但上菜時隻豬唔係熱辣辣囉~我們唯有上其他菜先……完全無諗過會咁樣情況經過呢餐後,我以後唔會再幫襯呢間新斗記話哂係一間米芝蓮推介, 點解可以做到咁差!好多人都會因為咁而試下, 點知真係名不符實!食物質素差、服務質素可以講話無!!! 食完今次真係無下次!店大欺客
某些菜色過咸,一些過淡,最離譜是服務態度好差!
我們唯有上其他菜先……完全無諗過會咁樣情況
經過呢餐後,我以後唔會再幫襯呢間新斗記
話哂係一間米芝蓮推介, 點解可以做到咁差!
好多人都會因為咁而試下, 點知真係名不符實!
食物質素差、服務質素可以講話無!!! 食完今次真係無下次!
店大欺客

2016-05-30
$672.5 (晚餐)
2016-03-03 4105 瀏覽
靚女車話要搞返個開年團拜飯局 ,開年飯當然首選去食中國菜喇,咁先似樣㗎嘛 !靚女Ivy話不如去食吖?!嘅然大家no objection就扑搥啦……是晚我地準時入座,大家翻閱餐單後,決定散叫,咁樣先可以試啲特別嘅菜式嘛 !1.半隻即燒乳豬 : 皮夠脆,肉少少鹹,皮下肥膏唔夠 , 跟外間一般酒家相比,差別唔大, 驚喜欠奉!2.金瑤琵琶豆腐  : 咬落外層微脆,内裡係綿滑嘅豆腐, !3.胡椒豬肚大蜆湯 : 嗰湯几辣吓,好暖胃, 豬肚爽, 蜆肉鮮。4.蛋白薑米絲香蟹飯 : 單睇賣相,啲飯白色 ,似乎無咩料到!食落口都ok嘅,有香蒜味,但就吸收唔到蟹嘅鮮味精華囉 !至於蟹肉,肉質算新鮮唔錯,但少蟹肉。5.金銀蛋浸時蔬 : 鹹蛋皮蛋下火夠入味, 白菜仔鮮嫩好食,下飯至正 !6.生炒上肉排 : 酸甜醒胃,咕嚕肉炸粉唔厚實,正正做到外酥内嫩 !7.大澳蝦醬骨 : 有淡淡蝦醬味,炸肉排唔夠腍滑。8.粟米魚塊 : 魚塊同粟米獻汁特別分開上,就算攤涼了,魚塊依然酥脆無比,魚肉嫩滑!9.沙薑雞腳 : 口感非常軟諗。10.彿山燻蹄 : 冰涼爽口。11.香燻鴨胸 : 薄切
靚女車話要搞返個開年團拜飯局
,開年飯當然首選去食中國菜喇,咁先似樣㗎嘛
!靚女Ivy話不如去[新斗記]食吖?!嘅然大家no objection就扑搥啦……

1.半隻即燒乳豬
: 皮夠脆,肉少少鹹,皮下肥膏唔夠
, 跟外間一般酒家相比,差別唔大, 驚喜欠奉!
半隻即燒乳豬
2.金瑤琵琶豆腐
 : 咬落外層微脆,内裡係綿滑嘅豆腐,
金瑤琵琶豆腐
3.胡椒豬肚大蜆湯
: 嗰湯几辣吓,好暖胃, 豬肚爽, 蜆肉鮮。
胡椒豬肚大蜆湯
4.蛋白薑米絲香蟹飯
: 單睇賣相,啲飯白色
!至於蟹肉,肉質算新鮮唔錯,但少蟹肉。
蛋白薑米絲香蟹飯
5.金銀蛋浸時蔬
: 鹹蛋皮蛋下火夠入味, 白菜仔鮮嫩好食,下飯至正
金銀蛋浸時蔬
6.生炒上肉排
: 酸甜醒胃,咕嚕肉炸粉唔厚實,正正做到外酥内嫩
生炒上肉排
7.大澳蝦醬骨
: 有淡淡蝦醬味,炸肉排唔夠腍滑。
大澳蝦醬骨
8.粟米魚塊
粟米魚塊
9.沙薑雞腳
: 口感非常軟諗。
沙薑雞腳
10.彿山燻蹄
: 冰涼爽口。
彿山燻蹄
11.香燻鴨胸
: 薄切片,油脂唔過厚,肉質有咬口但唔會超軟嫩,屬ok喇。
香燻鴨胸
整體唔錯,但味道再好都無用,侍應生服務態度懶閒,明明睇住佢望到我地舉手,竟然扮睇我地唔到
,希望酒家多些注重員工嘅服務質素!

2016-02-27
粟米魚塊
沙薑雞腳
彿山燻蹄
2015-10-17 4237 瀏覽
今晚老友記晚飯,再次選擇了這店,因地點交通方便,食物保持一向水凖。今晚预留了杏汁白肺湯,非常足料,又無味精,好香杏仁味,好多白肺,但全部食清。另一味大紅花蟹籠仔飯超正,花蟹清甜,蒜蓉好香,蟹汁撈飯,十分好味,個人吃了两大碗。此外還叫了乳豬和烧鵝,水準也可保持。豉椒炒蟶子也交得準,夠嫩滑,因如炒得太熟會好硬! 不過我最喜歡的姜葱生蠔煲就比較一般,蠔煮得太熟。
2015-10-16
  • 大红蟹籠仔飯
  • 杏汁炖豬肺湯
  • 啫啫蝦醬生菜煲
  • 炭炉燒鵝
  • 豉椒炒蟶子
2015-05-15 5264 瀏覽
今天預祝母親節,太太訂了一隻燒鵝(注意是一隻)外賣回家吃,還要冒雨到取,怎知掃慶地發覺原來没了頭頸,年輕一輩可能不介意,但燒鵝頭頸是老人家至愛,打電話投訴,那接綫的居然堅稱有給,反正吃了一半也無從爭拗,不過奉勸大家外賣時要當場驗收,如果是全隻乳豬就只能自求多福了。其實此情况是否違反商品説眀條例?至於鵝肉,入口嫩滑,還是要給個讚,不過作為主角的母親未能品嚐頭頸,所以5分減去2,只可惜服務一欄不能給0分吧。
其實此情况是否違反商品説眀條例?
2015-05-09
外賣自取
母親節
2015-01-23 7179 瀏覽
約了姑姐到銅鑼灣的新斗記午膳,出門前得知女兒放假,便叫她也來相聚。也許時間尚早,只得一、兩檯客人,我們呆站在知客檯前數分鐘,看著知客與另一女侍在爭拗外賣乳豬訂單的問題,漠視我們的存在似的,爭論完才帶我們坐下,其實,一切應以客為先,接待客人後才慢慢拗。芋角,蜂巢似的外層,充滿芋香,很鬆化,夠熱,餡料惹味;蟹粉小籠包,原來一籠只得一個,橙澄澄的蟹粉,很香,入口鮮美,皮也夠薄;燒賣,夠大粒,肉質彈牙,味道鮮美;雪山叉燒包,外皮似白色菠蘿包,好熱,咬開後,有熾熱的叉燒餡流出,整個包好好食,有水準;燒鵝瀨粉,點給姑姐吃,部位問題,不是件件都多肉,燒鵝不過不失;太極鴛鴛飯,一邊茄汁雞絲,一邊白汁蝦仁,炒飯底,茄汁酸酸地,幾開胃,雞絲亦頗多,白汁蝦仁,蝦肉新鮮彈牙,每人可吃幾碗;附送糖水,芋頭西米露,芋頭好香,好粉,好好味。除服務些少瑕疵,食物水準不錯,姑姐吃得滿意,會再來。

芋角,蜂巢似的外層,充滿芋香,很鬆化,夠熱,餡料惹味;
芋角
蟹粉小籠包
燒賣,夠大粒,肉質彈牙,味道鮮美;
燒賣
雪山叉燒包
燒鵝瀨粉
太極鴛鴛飯
附送糖水,芋頭西米露,芋頭好香,好粉,好好味。
芋頭西米露
除服務些少瑕疵,食物水準不錯,姑姐吃得滿意,會再來。
燒賣
蟹粉小籠包
芋角
太極鴛鴛飯
雪山叉燒包
芋頭西米露
2015-01-16 5663 瀏覽
好彩訂左位唔係真係有排等...加上今日係假期又起CWB食唔爆至奇啦!!~專登過黎都係諗住食乳豬, 因為呢間都係乳豬比較出名主打乳豬半隻,皮脆肉嫩!切得夠薄 好食~乾煸四季豆,充滿蒜香,正蔥油雞,雞係輔助,蔥花先係精華,成碟清曬粟米斑塊,斑塊結實魚味濃,應該係新鮮魚炸,魚香茄子,平實之輩烤魷魚,硬到....唔知以前食緊D咩...蒸肉餅,不值一提....魚骨腩煲,唔猩幾好味, 甜酸排骨,個醬較得岩岩好芥蘭海鮮煲,一上檯就咋咋響,正塞螃蟹,第一次食,無味道可言乾燒伊面,太飽食唔曬,比我當飯帶

專登過黎都係諗住食乳豬, 因為呢間都係乳豬比較出名
乳豬半隻
主打乳豬半隻,皮脆肉嫩!切得夠薄 好食~
乾煸四季豆
乾煸四季豆,充滿蒜香,正
蔥油雞
蔥油雞,雞係輔助,蔥花先係精華,成碟清曬
蔥油雞
粟米斑塊,斑塊結實魚味濃,應該係新鮮魚炸,
魚香茄子
魚香茄子,平實之輩
烤魷魚
烤魷魚,硬到....唔知以前食緊D咩...
蒸肉餅
蒸肉餅,不值一提....
魚骨腩煲
魚骨腩煲,唔猩幾好味,
甜酸排骨
甜酸排骨,個醬較得岩岩好
芥蘭海鮮煲
芥蘭海鮮煲,一上檯就咋咋響,正
塞螃蟹
塞螃蟹,第一次食,無味道可言
乾燒伊面
乾燒伊面,太飽食唔曬,比我當飯帶
2014-12-26
乳豬半隻
乾煸四季豆
甜酸排骨
  • 乳豬
2015-01-07 4473 瀏覽
傳統粵菜有時比人感覺肥膩不健康,但這裡款式精簡選擇也不少,地方開揚感覺舒服。我們一行四人六時多入坐餐廳內差不多八成滿;再遲一點到必定又要等位。我們先選了麻香黑木耳作前菜,味道開胃適中。招牌菜即燒乳豬味道不錯,外皮比想像中鬆脆。另一招牌菜粟米魚塊必吃。眼見多枱也要了生炒上肉排,也點了來嘗試,味道甜甜酸酸,好味道 ,我們還要了碗瀨粉來配,也是不錯的選擇。最後侍應生送上甜品及生果拼盤,很滿足。

• 乳豬
  • 生炒骨
2014-08-22 7016 瀏覽
這裏飲茶好正!又可book位,價錢ok,如果「懶」人鍾意食泥鯭魚粥,呢度就啱哂佢地啦!事關呢度嘅魚粥係拆咗骨嘅,泥鯭超鮮甜係呢度必食!正嘢陸續有嚟!黄沙豬潤腸好「沙」, 一試難忘!另外,腐皮卷嘅腐皮超新鮮,配合少少上湯,簡直係perfect match ! 比係其他酒樓嘅「行貨」, 呢個價錢絕對超值!由於價廉物美的關係,一到lunch hour , 職員就拿拿林催我地埋單走人,這是唯一的不好處
係呢度必食!

正嘢陸續有嚟!黄沙豬潤腸好「沙」, 一試難忘!

• 黄沙豬潤腸
  • 拆肉泥鯭粥
  • 招牌炒麪
  • 金牌即燒乳豬
2014-08-14 6002 瀏覽
馳名乳豬果然香脆,而且皮與肉之間既肥膏都同你切走,咁就食多多都唔怕肥。鹵水乳鴿醃得夠入味。生炒肉排個汁不會太酸,而且皮脆內軟。蝦子柚皮已經很少地方可以食到,蝦子很香而且夠多蝦子,而柚皮食落去亦有種甘味,很多地方吃過柚皮都有苦澀味,新斗記這間做得不錯!沒有這澀味。生菜煲也保持以往水準,味濃而不鹹!生菜亦夠爽脆!最后他們送上新鮮西瓜及紅豆沙。整晚食物滿意。
最后他們送上新鮮西瓜及紅豆沙。
整晚食物滿意。
2014-08-10
2014-08-09 5230 瀏覽
大伙兒14人吃飯好:乳豬好吃班塊類好,厚切肉感很好(吃了炒球,班腩煲及粟米班塊咕嚕肉外脆內軟豉油王炒麵香口乾身差:Dining experience 非常古怪:1. 起初想散叫,但我地叫任何一樣餸都話唔夠食,叫我地起雙。炒蜆都話唔夠一人一隻! 2. 每點一個餸,都話:「嗌一圍嘅餐抵d!」3. 叫貴妃雞,佢話,燒鵝啦。我地話:貴妃雞啦,佢話,燒鵝啦。重複幾次。4. 最後比佢說服叫12人餐。waiter 又話唔夠食!再叫加野起雙~~~~5. 然後⋯⋯當然係太多嘢啦⋯⋯6. 一圍嘅餐「送月餅2盒」,出單係梗係分開打單,個餐價錢減低,然後當你買2盒月餅啦。咁我地冇損失,但就明白點解狂sell 餐囉。7. 上菜非常慢,半小時以上先上第一道!餐喎!8. 12人餐嘅湯係2個例湯的分量。我知係因為,佢直接拎兩煲例湯出嚟,倒出嚟都費事。例湯感覺是茶餐廳level. 埋單每人近四百。咁私人愚見係:1. 嘢食OK,但以我們點的食物來説,CP值很低 . 這價位,選擇非常多。其實我期望是「貴得值!」2. 跑數壓力太明顯,食客員工兩難。點菜過程非常吃力3. 希望 店家對於份量給予老實的建議,否則造成浪費。4.名店

大伙兒14人吃飯

好:
乳豬好吃
班塊類好,厚切肉感很好(吃了炒球,班腩煲及粟米班塊
咕嚕肉外脆內軟
豉油王炒麵香口乾身

差:
Dining experience 非常古怪:
2. 每點一個餸,都話:「嗌一圍嘅餐抵d!」
5. 然後⋯⋯當然係太多嘢啦⋯⋯
7. 上菜非常慢,半小時以上先上第一道!餐喎!

埋單每人近四百。咁私人愚見係:
2. 跑數壓力太明顯,食客員工兩難。點菜過程非常吃力
3. 希望 店家對於份量給予老實的建議,否則造成浪費。
4.名店也希望有service. (是不是太天真?)