2017-04-30 313 瀏覽
呢排日日瘋狂OT都無咩時間食好野 今日終於無咁忙就早d收工打邊爐 我同朋友一個係葵芳一個係尖沙咀 最後就決定揀太子呢個中間位 咁大家都無咩概念食邊間 睇完openrice就決定試下呢間新餐廳. 首先呢間餐廳留俾我最深刻既印象係服務好 好有禮貌 可能今日仲係星期四 餐廳唔算太多人 待應可以慢慢去serve客 我既感覺當然係好好 待應哥哥同阿姨由介紹餐牌落單上菜 所有野 都係做得好 近期真係好難得遇到d餐廳係service做得咁好 連酒店都無咁好 very good. 我地叫咗2人套餐 唔好睇樣樣得少少 但食曬成個餐係好飽好飽 全部食物都非常新鮮 特別係蝦同蠔 好鮮甜好正 overall 我覺得用呢個價錢黎食呢餐 係好正好抵食 ;)) 唯一美中不足就係沙嗲湯底偏鹹 少少重口味.

二人套餐

二人套餐
2017-04-24 247 瀏覽
同家人晚飯,揀食火鍋,各人喜好唔同,可以鐘意食乜就叫乜,火鍋最方便!之前去過太子基隆街食火鍋,有間都幾出名,揸車去到,原來現在已經好似關閉了,所以我地就去左間新開的,都是在基隆街,叫新天地人中華料理。老闆介紹佢地招牌野,椰青雞鍋, 手切牛,海鮮,刺身,咁我地就叫左個椰青雞鍋半隻雞,孖寶餐368蚊,有象拔蚌刺身+手切牛,老闆話可以補返差額轉做特大牛,加190蚊,緊係好啦,海鮮每樣叫d, 7孔鮑魚,聖子皇,愛爾蘭大蚌,海蝦,沙巴龍躉。其他就自己睇menu揀,美國桶蠔,黑豚肉,雲吞,響鈴,午餐肉,米線,蔬菜,皇帝菜,仲有好特別,有隻叫冰菜,我第一次食咋,好好味,口感幾正,望落菜上面好似有冰粒水珠咁。食到我地飽晒,老闆又送飲品,又送左個椒鹽粟米俾我地食,最後埋單時仲送雪糕糯米糍俾我地食,我爸爸好滿意,好high,好開心,不停同老闆吹水,老闆仲話下次再黎會俾9折,俾左張卡片我地。做生意既人係唔同d,識得哄客人,服務態度又好,好親切,食物價錢合理,好味,好新鮮,環境都幾舒服。值得再幫襯。
同家人晚飯,揀食火鍋
各人喜好唔同,可以鐘意食乜就叫乜,
火鍋最方便!
之前去過太子基隆街食火鍋,有間都幾出名,
叫新天地人中華料理。
老闆介紹佢地招牌野,
椰青雞鍋, 手切牛,海鮮,刺身
咁我地就叫左個椰青雞鍋半隻雞,
孖寶餐368蚊,有象拔蚌刺身+手切牛,
老闆話可以補返差額轉做特大牛,加190蚊,緊係好啦,
其他就自己睇menu揀,
美國桶蠔,黑豚肉,雲吞,響鈴,午餐肉,米線,

老闆仲話下次再黎會俾9折,俾左張卡片我地。

美國桶蠔
聖子皇
2017-04-23
美國桶蠔
聖子皇
2017-04-13 270 瀏覽
話說我餐晚飯10:30pm先食,因為朋友們太遲放工啦,我地10個人,係香港工作,有時真係想同朋友gathering都難約,難夾時間。我揀左去 新天地人中華料理,記得上次去係1月時,果時新老板剛剛接手,我覺得都算好味,抵食,夠飽。今次再黎,都想睇下老板係咪真係有用心去改良,加推新食物先。嘩,一睇就睇得出,多左好多款海鮮,我平時最鐘意食生蠔,師傅就推介流浮山生蠔,新鮮,唔似桶蠔太大隻,好漏,刺身,成條章紅魚刺身,再加椒鹽頭腩,好抵食,$580咋,朋友再叫埋加拿大象拔蚌刺身,見食評都幾多人讚佢地既象拔蚌。老闆話食到一半刺身先開始上鍋,所以刺身即刻落單等師傅快d開先,佢地全部都新鮮,章紅魚即刻在魚缸撈上黎切, 之後我地再揀鍋揀其他野。刺身非常得,好好味,下次再黎必叫,本地新鮮手切牛一定要食,唔好再食雪花牛啦,無得比,級數相差好遠,椰青雞鍋香到返屋企都仲掛住,好想買d椰青返屋企飲,好清甜。所有海鮮都好味,一夠新鮮就真係好味架啦,呃唔到人。最後,我地食到1:30,先走人,老闆又送雪糕又送涼茶汽水,真係好好人,自家經營係唔同d, 老闆落手落腳做野,好親切,師傅連海鮮都會送多幾隻蝦俾我地,又送多兩隻大
話說我餐晚飯10:30pm先食,
因為朋友們太遲放工啦,我地10個人,
我揀左去 新天地人中華料理,
記得上次去係1月時,
果時新老板剛剛接手,
我覺得都算好味,抵食,夠飽。
今次再黎,都想睇下老板係咪真係有用心去改良,加推新食物先。
嘩,一睇就睇得出,多左好多款海鮮,
我平時最鐘意食生蠔,
師傅就推介流浮山生蠔,新鮮,唔似桶蠔太大隻,好漏,
刺身非常得,好好味,下次再黎必叫,
椰青雞鍋香到返屋企都仲掛住,好想買d椰青返屋企飲,好清甜。
所有海鮮都好味,一夠新鮮就真係好味架啦,
呃唔到人。

自家經營係唔同d, 老闆落手落腳做野,
好親切,
師傅連海鮮都會送多幾隻蝦俾我地,
又送多兩隻大蚌,
仲話最緊要大家食得開心,幫手宣傳一下,帶多d朋友黎,

宵夜埋單9折,即係免左加1,
咁都平左3百幾蚊呀,連埋送既飲品,即係都400蚊有多,
埋單每人大約350元。

必定再黎,
老闆送左張9折卡俾我,任何時段都9折。
多謝多謝。

油炸鬼
本地新鮮手切牛
大蚌
2017-04-05
$350 (宵夜)
油炸鬼
本地新鮮手切牛
大蚌
  • 章紅魚
  • 加拿大象拔蚌
2017-04-08 256 瀏覽
我地一行八人七點半到店,未見有滿座情況.座位尚算舒服,不算太迫.我地分別叫左一個椰青雞同一個番茄湯薯仔湯底,今日主攻海鮮,因為係即叫即劏,最少等左十幾分鐘左右,各類海鮮先開始送上,餓死我地班餓鬼.好采老闆推介左幾款小食頂下肚送下啤酒!呢度既海鮮真係用料好新鮮,重點推介加拿大象拔蚌身非常新鮮切得好薄好鮮甜,蟶子皇,鮑魚爽口彈牙!另外除主打海鮮外,手切牛肉都比想像中更為甘香油潤,肉質脂肪分佈平均,呢度既脆肉鯇魚腩爽口,忍唔住一叫再叫!椰青雞湯底清甜雞肉肉質好滑,淨係飲湯都飲飽呀!番茄薯仔湯底同海鮮係絕配,真係鮮甜到不得了!價錢真係非常公道,抵食之選!!之前聽過朋友講依度啲嘢好新鮮,所以專程黎試下,果然無令我失望Encore
2017-04-01
  • 加拿大象拔蚌身
  • 蟶子皇
  • 鮑魚
  • ,手切牛肉
  • 脆肉鯇魚腩
2017-04-01 201 瀏覽
天時:突然轉冷地利:太子地鐵站行去唔洗5分鐘人和:一家人為老公慶祝生日妹妹男友提議上星期佢去過既太子小店 《天地人》話食材新鮮有誠意 支持小店既我地即刻舉手贊成去到見到小型魚缸 👀 真係游緊水叫左 椰青雞鍋 湯底,清甜 😋😋😋 特別推介:- 孖寶:手切肥牛(中size - 好重牛味!) + 象拔蚌 - 鮮甜- 聖子皇 無沙!- 桂花蚌 - 手打墨魚滑 小店今日仲有 萵筍 賣,真係爽!海鮮唔知係咪因爲即叫即劏 真係新鮮配少少生蒜 已經好好食 如果佢有 海鹽 提供應該好正可能因為都算新 太子人流唔算多價錢同服務都好合理 (妹妹男友去左3次,所以有9折,等於無+10s.c.已經好開心!)食完見到 2人 或 4人餐,影低同大家開心share 🤣期待下次再光顧!
天時:突然轉冷
地利:太子地鐵站行去唔洗5分鐘

去到見到小型魚缸 👀 真係游緊水
叫左 椰青雞鍋 湯底,清甜 😋😋😋
特別推介:
- 聖子皇 無沙!
- 桂花蚌
- 手打墨魚滑
小店今日仲有 萵筍 賣,真係爽!
海鮮唔知係咪因爲即叫即劏 真係新鮮
配少少生蒜 已經好好食
如果佢有 海鹽 提供應該好正
可能因為都算新 太子人流唔算多
食完見到 2人 或 4人餐,影低同大家開心share 🤣
期待下次再光顧!

2017-04-01
慶祝紀念
生日
  • 孖寶:手切肥牛,象拔蚌
2017-03-27 217 瀏覽
第2次來,最近一想打邊爐就會諗起e度,即刻book位先,e度價錢合理,新鮮好味,服務態度良好!冷氣又夠!上次多人黎食,乜都可以叫黎試,今次得4個人,其中1個朋友遲join,哈哈,咁岩又有新優惠set出,睇到,諗都唔駛諗,即叫啦!椰青雞鍋,至夾孖寶,海鮮拼盤。先食象拔蚌刺身,好新鮮,之後上椰青雞鍋,滾起,侍應姨姨會杯湯,叫客人飲下先,超香超清甜,因為椰青水同椰青肉都倒晒落去!如果湯面有泡泡,仲會自動過黎幫客人片走d泡,好細心。手切牛,真係無得輸!非常值得推介。海鮮拼盤,送鮮魚片,嘩,睇到水吧廚師係魚缸撈上黎洗同切!係活生生架!仲有得加蒸盤蒸黎食,睇到變色,3分鐘到就食得。聖子皇好大隻,大蚌又係好大隻,好甜,好好味。之後再散叫菜,響鈴,午餐肉果d...同埋一定再食既招牌自家韮菜餃,粗薯粉都幾好味,幾有口感架。最後又有送雪糕糯米糍俾我地食。
第2次來,
最近一想打邊爐就會諗起e度,
即刻book位先,
e度價錢合理,新鮮好味,
服務態度良好!冷氣又夠!
上次多人黎食,乜都可以叫黎試,
今次得4個人,其中1個朋友遲join,
哈哈,咁岩又有新優惠set出,
睇到,諗都唔駛諗,即叫啦!
椰青雞鍋,至夾孖寶,海鮮拼盤。
先食象拔蚌刺身,好新鮮,
之後上椰青雞鍋,
滾起,
侍應姨姨會杯湯,叫客人飲下先,
超香超清甜,
因為椰青水同椰青肉都倒晒落去!
如果湯面有泡泡,
仲會自動過黎幫客人片走d泡,好細心。
手切牛,真係無得輸!非常值得推介。
海鮮拼盤,送鮮魚片,
嘩,睇到水吧廚師係魚缸撈上黎洗同切!
係活生生架!
仲有得加蒸盤蒸黎食,
睇到變色,3分鐘到就食得。
聖子皇好大隻,大蚌又係好大隻,
好甜,好好味。
之後再散叫菜,響鈴,午餐肉果d...
同埋一定再食既招牌自家韮菜餃,
粗薯粉都幾好味,幾有口感架。
最後又有送雪糕糯米糍俾我地食。
海鮮拼盤,送鮮魚片
  • 至夾孖寶
  • 海鮮拼盤
  • 手切牛
2017-03-27 211 瀏覽
同爸爸出去食晚飯,去左一間新開的火鍋店,爸爸之前同朋友去過食既,話食材好新鮮,e個質數如果去其他地方,例如九龍城果邊,人地起馬貴3分1價錢,我細路女,無佢食野咁叻唔駛我俾錢,就跟住食啦!哈哈我地2個人,食唔到咁多野,食老闆推介先,有個抵食孖寶,加拿大象拔蚌刺身+本地新鮮手切牛,只係$368!象拔蚌超爽甜牛好嫩好滑好軟熟,勁正!打邊爐一定係要食高級牛想補補,想靚靚,就叫左花膠筒,大大隻,第一次見火鍋店會咁大條花膠筒俾客,好有心!海鮮揀左流浮山生蠔,隻隻都又肥又圓,無穿無爛,好靚原來師傅每日自己去揀海鮮,真係細鋪頭先會做到好有heart,果d大集團一定係等交貨,食物會有靚有唔靚咁溝住俾客人食。仲有爸爸鐘意食魚,揀左白鱔,塊塊都好大塊,好鮮味!湯底揀左個清清地,芫荽皮蛋茶瓜湯底,落左茶瓜無咁熱氣,唔係度度有。老闆仲好好人,自帶酒無收我地開瓶費。開心豐富的一餐, 好味,環境舒服,唔嘈,又有少少音樂播住,又唔會太靜。一定會再幫襯!
同爸爸出去食晚飯,
去左一間新開的火鍋店,
爸爸之前同朋友去過食既,
話食材好新鮮,
e個質數如果去其他地方,例如九龍城果邊,
人地起馬貴3分1價錢,
我細路女,無佢食野咁叻

唔駛我俾錢,就跟住食啦!哈哈

我地2個人,食唔到咁多野,
食老闆推介先,
有個抵食孖寶,
加拿大象拔蚌刺身+本地新鮮手切牛,
只係$368!
象拔蚌超爽甜

牛好嫩好滑好軟熟,勁正!
打邊爐一定係要食高級牛

想補補,想靚靚,就叫左花膠筒,
大大隻,第一次見火鍋店會咁大條花膠筒俾客,好有心!
海鮮揀左流浮山生蠔,
隻隻都又肥又圓,無穿無爛,好靚

原來師傅每日自己去揀海鮮,
真係細鋪頭先會做到
好有heart,
果d大集團一定係等交貨,
食物會有靚有唔靚咁溝住俾客人食。
仲有爸爸鐘意食魚,揀左白鱔,
塊塊都好大塊,好鮮味!
湯底揀左個清清地,
芫荽皮蛋茶瓜湯底,
落左茶瓜無咁熱氣,唔係度度有。

老闆仲好好人,自帶酒無收我地開瓶費。
開心豐富的一餐, 好味,環境舒服,
唔嘈,又有少少音樂播住,又唔會太靜。

一定會再幫襯!

加拿大象拔蚌刺身
2017-03-26
加拿大象拔蚌刺身
  • 滋補花膠筒
  • 本地新鮮手切牛
2017-03-20 136 瀏覽
收工搵飯食,上openrice睇吓有咩好嘢,見到哩間火鍋有孖寶優惠,加拿大象拔妦刺身加本地新鮮手切牛(中)都係$368 , 超抵食,而且大家都鍾意食刺身,一於打去訂位試吓,3個人叫咗半隻棷青雞鍋和一份孖寶試吓先,加拿大象拔妦刺身即叫即開真係好新鮮,棷青雞鍋個湯好好味好鮮甜,上枱時係你面前開個椰青倒落鍋,百分百新鮮,飲完先加湯打邊爐!手切牛一流,食得出係新鮮手切,肉質軟腍牛肉味濃!(最後再叫多ROUND孖寶)店員推介豬腳根,豬頸脊,鵝腸,愛爾蘭大蚌……雖然第一次光顧但印象唔錯,食物新鮮選擇多,店員服務好好,原來哩度有得蒸海鮮,不過要預訂,所以我地已經訂咗下星期再來食!
豬腳根
2017-03-19
孖寶
前兩日,我同屋企人同男朋友,男朋友媽媽一齊食餐飯,煩緊邊度可以搵個靜靜地,又坐得舒服又可以慢慢食既地方,等齊人放工都成9點先食得,點知阿妹話有朋友食過一間新火鍋店幾好味,又無限時,值得試,咁我就即刻book位,晚上8:30,6大人1BB, 慢慢傾計,食下小食,等齊人就打邊爐。去到鋪頭,裝修都幾特別,紅色門,有少少中國特色,有個大魚缸,播住懷舊經典金曲,有中文有英文歌,水吧廚師幾親切,幾好笑容,侍應哥哥似係老闆,熱情招呼我地,有主動問我地駛唔駛要BB櫈,之後傾計原來佢地係一家人一齊開鋪的,開張左2個月,講返正題, 食乜好呢?先叫左個炸椒鹽雞軟骨食住傾下計,又熱又香,老闆介紹招牌湯底,新鮮椰青雞鍋,本地手切手,水吧廚師介紹新鮮海鮮,愛爾蘭大蚌,韓國蚌,竹串海蝦,好啦,就試啦心諗唔駛自己諗食乜都幾好!媽媽同男朋友喜歡辣,叫左個4川毛血旺湯底鍋,其他火鍋配料就慢慢再揀, 鍋黎啦,椰青雞,真係倒左2個椰青落去滾湯,超香,每人即刻飲一碗先。陸陸續續其他野食都黎啦,個辣湯底裡面有豬皮,豬粉腸,聞到好香,而且好辣,我唔食得辣。招牌野真係讚,另外要大讚,9菜餃,我地食完一碟再加點食多一碟,好正,好香,
咁我就即刻book位,晚上8:30,6大人1BB,
慢慢傾計,食下小食,等齊人就打邊爐。
先叫左個炸椒鹽雞軟骨食住傾下計,又熱又香

心諗唔駛自己諗食乜都幾好!

陸陸續續其他野食都黎啦,
個辣湯底裡面有豬皮,豬粉腸,聞到好香,而且好辣,
我唔食得辣。

招牌野真係讚

另外要大讚,
9菜餃,我地食完一碟再加點食多一碟,好正,好香, 仲有黑豚肉都好好味。

最後我地食左1500幾蚊。

必定再返黎食,良心小店,食物新鮮,服務態度親切友善。我想試埋佢地的活魚刺身,睇佢地網頁有介紹啊

同埋原來佢地做緊宵夜優惠,9點半後入座有9折。
(特大)新鮮本地手切牛
  • 竹串蝦
  • 本地新鮮手切牛
  • 9菜餃
2017-03-17 102 瀏覽
這店已經光顧過兩次,食材新鲜,刺身新鲜,所以今日約埋朋友來試下,見到愛爾蘭大蚌做特價$38兩隻,蟶子皇$68兩隻,每樣叫咗半打試吓(非常鮮甜),之後再叫咗一條加拿大象拔蚌同章紅(非常鮮甜),大家都非常滿意。湯底揀咗一個四川毛升血旺(麻辣豬什)一個花膠雞,佢地個麻辣好香,花膠雞香濃,我每次都會叫,配牛肉十分夾!主角牛肉出場,我叫咗,本地新鮮手切牛,肉質軟腍牛肉味濃,牛胸尖,爽口牛油味濃,其他火煱料点咗: 響令好香脆,黑牛栢葉,流浮山生蠔,墨魚滑(爽、彈),脆骨腩,花雕醉蝦,魚腐,白鱔片(爽脆),新鮮肥鵝腸,招牌豬腳根……。每樣都好新鮮,值得推介比朋友,我地個個都食得好開心!一定會再來!
題外話/補充資料: 服務好好,態度貼心!
2017-03-07
  • ,牛胸尖
  • 花雕醉蝦,
  • 流浮山生蠔,
  • ,新鮮肥鵝腸
  • ,招牌豬腳根
  • ,加拿大象拔蚌
  • ,章紅
  • ,本地新鮮手切牛
2017-03-16 73 瀏覽
一向都中意去唔同既地方食野, 特別係一d 有心既小店, 一定支持! 今日同老婆行過呢間新天地人中華料理, 睇個名都唔知原來係做火鍋。見門口個哥哥仔咁落力介紹, 就入去試下啦, 果然哥哥仔無介紹錯!試左佢推介既椰青雞鍋(全隻雞) 同手切牛,個鍋2個椰青倒落去,焗一陣再著番火, 個湯真係一流, 飲得出個湯底真材實料無味精, 再加埋d 椰青味, 正, 2個人都飲左差唔多半鍋湯之後再試個大手切牛,一食就知係新鮮手切,係咁依浸一下湯就食, 很嫩很有牛味, 絕對值得推介俾中意食牛食好野既人士下次會帶朋友再去食,希望小店繼續保持水準

下次會帶朋友再去食,希望小店繼續保持水準
2017-03-16 68 瀏覽
又係時候打邊爐! 鍾意打邊爐嘅朋友應該同我有同一個問題, 就係怕熱氣!怕油膩! 所以我今次選擇咗新鮮椰青雞煲! 正當我好興奮起勢咁飲啲湯嘅時候, 老闆話最近買咗好多雞殼和豬骨淆湯底, 難怪啲湯咁好飲! 因為今次我哋多人呀,所以叫到成枱都係嘢食; 如果你哋人少少,其實雞煲入面已經有雞食! 等我讚埋個湯先, 椰青味重! 我個人推介新鮮手切牛, 牛胸尖,新鮮肥鵝腸! 堅好食!仲有立魚刺身, 好新鮮!另外D火鍋配料都好好食,炸魚皮又夠脆,蔬菜拼盤夠新鮮!整體來講食物超出我預期!

2017-03-15
  • 立魚刺身
  • 新鮮手切牛
  • 韓國玫瑰蚌
  • 愛爾蘭大蚌
  • 蟶子皇
我經常去開基隆街食飯、第一次同朋友來這間新開的店舖、一去到感覺很不錯、環境很舒服、我同朋友坐低就看看他的餐牌、一看大部份食材每間火鍋店都有、好啦!我就開口問有什麼推介、經理推介了本地手切肥牛、椰青雞窩、還有時令海鮮、魚蝦蟹、我就叫了一條游水原條䲞魚刺身、冇得輸、比起一般日本菜食刺身來講、價錢很便宜、但是很新鮮、之後在叫了一個大棷青雞窩、本地手切肥牛、還有超大隻的蟶子皇😍、慢慢吃之餘見到隔離枱叫了一碟豬腳筋、我就問經理什麼來、他說每一隻豬腳只得一條細細的腳筋、我聽完就試吓、叫了一碟、新鮮👍🏽👍🏽👍🏽!今次就試住咁多先,下次一定再來幫襯😁😁
2017-03-08
2017-03-05 132 瀏覽
早幾日同幾個朋友一齊去咗試吓,我哋叫咗個二人套餐$368,估唔到二人套餐都好豐富,首先有沙律,刺身,加$100叫咗條紅魚,另外再叫咗一條象拔蚌,醉海蝦,同老闆推介本地手切肥牛。鍋底揀咗麻辣同蕃茄薯仔湯底,雙拼加$10。套餐入邊已經包左幾款肉類,餃子,蔬菜。所以真係超飽!點知再嚟過甜品雪米糍。😍值得一讚象拔蚌係超鮮甜👍手切肥牛好靚,整體來講,價錢合理,食物新鮮好味。👍👍👍不單止食物,老闆和員工態度非常親切友善。一定會再去!
2017-03-04
2017-02-22 208 瀏覽
與友人進食 享受不一樣的火鍋文化「慢」。第一次嘗試卻有意想不到的驚喜,享用新鮮食材,活魚即叫即切,章紅刺身味道更勝三文魚刺身體驗小店經營,用心的服務,即使消費不多,也能慢慢享用火鍋美食。
二人火鍋套餐
2017-02-18