打風後嘅今日,落街睇吓有咩好食,本身去咗隔籬街一間比較出名嘅新式茶餐廳食嘢,但係店員態度好差,冇食到就即刻走走咗了。嚟到長旺街。見到呢間舊式嘅茶餐廳。感覺人情味重,入咗嚟試吓,發覺好有驚喜。我叫咗個西多士加煉奶,好好食,食返以前嘅港式味道,好大份,煉奶都比得好足。好好食真係推薦要嚟試吓!上菜速度都好快,隔一陣就到。附近嚟幫襯嘅見到大部份係街坊,好有人情味。老闆同埋店員都好好人。真係一間碩果僅存嘅地道茶餐廳!而家已經買少見少了。發覺唔夠喉,再叫多咗個雞髀炸薯條雞髀做外賣,雞髀好大隻好好食,薯條都好夠脆。真係要嚟支持吓!我應該會做熟客仔了,因為搬咗嚟附近之後發覺真係無乜好食既茶記!

發覺唔夠喉,再叫多咗個雞髀炸薯條雞髀做外
賣,雞髀好大隻好好食,薯條都好夠脆。
西多士,雞髀薯條
西多士,雞髀薯條
今天偶然发现了一家香港的牛腩面店,简直是美味的天堂!他们将牛腩处理得十分干净,没有任何异味,炖得十分烂乎,每一口都充满了牛肉的鲜香。更让我惊喜的是,牛腩入口后十分Q弹,咬上去有种令人陶醉的口感。这家店的价格也非常公道,牛腩用料十足,每一碗面条都搭配了足够的牛腩,简直是肉食爱好者的绝佳选择。我选择了搭配冷饮的套餐,喝的是清凉爽口的冻柠乐,为整顿美食之旅增添了一份清新的感觉。最令我惊喜的是,这一顿牛腩面加冷饮的套餐只需58元Hk,简直是太划算了!无论从口感还是价格上看,这家牛腩面店都值得推荐。如果你也是牛肉爱好者,一定要来尝尝这里的美味!牛腩面是一道干净炖烂、Q弹入口的美食,价格公道,性价比超高。

牛腩面
2020-02-27 587 瀏覽
原來茶餐廳有酸辣米線同薯粉食, 食落去有川式既口味, 味道唔錯, 值得再一試。 而且睇到好多外賣送去九龍塘幾間中學 。呢間茶餐廳既奶茶,咖啡好香滑,而檸檬茶好有茶味。聽講茶葉係老闆自己撈出黎。
紅腸豬紅腩肉酸甜辣米線
2020-02-23
15 分鐘 (堂食)
2019-05-31 328 瀏覽
剛剛開始喺附近返工,有時出去食都唔知食乜好,見到有間街坊式嘅餐廳,同埋午餐時間有唔同嘅蒸餸,所以一連三日 都就入去試吓!叫咗個鹹蛋蒸肉餅餐,熱檸水,老闆娘仲好好主動問我洗唔洗少飯,當然好! 好過食唔晒浪費左⋯⋯ 不過連續兩日嘅蒸餸,擺到上枱其實都唔係熱只係微暖呢度真係扣晒分! 但係飲品就超級熱結果第三次我忍唔住叫炒飯! 呢次終於熱啦!因為廚房係即刻炒出來的! 所以好肯定來呢間餐廳最好最好就係叫炒粉麵飯,保證新鮮保證熱辣辣!如果唔高要求嘅話其實呢一間餐廳都OK,至少食到第三日老闆娘已經認得我飲乜嘢會食啲乜嘢😂😂人情味一定搭夠!

呢度真係扣晒分! 但係飲品就超級熱

2019-05-21
2019-05-30 124 瀏覽
午餐有六、七個餐揀,算係多選擇。除左午餐外,仲有常餐果d,咩都有得食咁滯。我叫左個午餐,金針雲耳蒸雞飯,42蚊,凍飲加2蚊,仲送埋個例湯,旺角區黎講都算抵食。d雞幾嫩滑,不過有d雪藏味。例湯有豬骨,又有舊瓜,都足料。

d雞幾嫩滑,不過有d雪藏味。例湯有豬骨,又有舊瓜,都足料。
金針雲耳蒸雞飯
金針雲耳蒸雞飯
2012-10-23 469 瀏覽
某一天的早餐,來到這間不曾幫襯過的街坊茶餐廳,吃了一個簡單的「煎豬扒 + 蘑菇炒蛋 + 凍檸水」的早餐。這間街坊茶記的環境著實欠佳,甚至有點簡陋,蘑菇炒蛋的水準也同樣欠佳,蛋皮沒有蛋汁,蘑菇片亦淡而無味,就連方包也是冷冷的,幸好已切成碎塊的煎豬扒水準比想像中好,醃得味道適中,而且帶有少許的薑味,為這頓早餐帶來一點的驚喜。這豬扒無疑是有點水準的,不過要是你不習慣在簡陋的環境中吃東西的話,相信都未必會來了。
,就連方包也是冷冷的
$24 (早餐)
2011-06-02 225 瀏覽
返工前係度試左早餐..沙爹牛 豬扒麵 雙拼都只係22$等既中途有客人話黎既杯奶茶唔係走甜..伙計就拎走一野倒左落垃圾桶..極度浪費...要咁做都唔好係客人面前做啦! 而個麵黎度試左啖幾好麵質感..但試真d好快知道原全無乜味...再試牛..汁係似樣..以為ok..又係好快打回原形..淡口的...豬扒係最肉樣..但得好細啖係有食肉感覺..其餘都係脂肪或者容容爛爛唔食得好既物體...就算杯野+1$ 凍鴛偏甜(我中意甜) 都難以挽回分數...
返工前係度試左早餐..
沙爹牛 豬扒麵 雙拼都只係22$

$23 (早餐)
2010-01-12 227 瀏覽
路經新合群茶餐廳,我和老公便在這裡享受下午茶‧叫了餐蛋治、吉列豬扒薯條和熱奶茶,味道竟然幾好! 餐蛋治: 餐蛋治幾厚身,而內裏餐肉的味道都幾香,蛋不太老,味道合格‧吉列豬扒薯條: 因為豬扒帶有少許肥肉,所以炸出來既香口又鬆脆,十分好味!至於薯條的味道不太鹹,味道適中‧熱奶茶: 茶味不太特出,但是特濃的奶味卻遮掩了茶味的不足,味道ok‧

2010-01-01
2007-03-09 96 瀏覽
昨日與同事於午膳時間路經長旺道,見餐廳其門如市,所以入來一試。該餐廳午膳有四款選擇,其中的花彫蒸醉雞,雞肉滑,味道捧極。另一款午膳咖哩焗雜扒飯,汁濃味香。有機會路過,不妨一試。
2005-11-02 117 瀏覽
聽同事講喱間茶餐廳味道唔錯,所以雖然行遠D,都去試一試,點知......叫個漢堡蛋早餐,所謂漢堡居然係兩塊豬柳漢堡,仲以為係漢堡牛肉,而且煎唔夠香,烚熟咁款,真係極度失望,仲無厘頭加塊冇提及過o既火腿(?).將煎蛋改為炒蛋,居然又加料,加D草菇o係裡面,草菇未吸乾水就去炒蛋,水汪汪咁,仲令到D蛋冇晒蛋香,失敗!