2021-10-03 200 瀏覽
新匯聚打冷小廚(觀塘)呢間餐廳位於觀塘成業工廠大廈的一樓,入到去店舖寬敞、光線充足、坐得舒服!餐廳主打潮州食物,但亦有很多港式的小菜,令客人要多一個選擇。而且價錢經濟實惠!*1)鹵水拼盤$130:我地叫左一碟細碟的拼盤,但份量卻非常多,好抵食。包括有鹵水鵝、墨魚、豆腐、紅腸、豬耳和豬大腸。鵝肉油脂分佈平均,啖啖肉,清香甘甜;肥美煙韌的豬腸也處理得非常乾淨,讓我們放心去食;豆腐香濃滑流入味;墨魚彈牙爽口;紅腸够鮮明美,每款食材滷得非常入味,美味到不得了!2)潮式蠔仔泡飯$80:老公最鍾意蠔仔泡飯,既飽肚又惹味,蠔仔份量多,每一勺都有三四粒蠔仔,非常多再。除蠔仔外,還有其他材料,例如冬菇,茶樹菇、芹菜和蔥粒,將泡飯的鮮味提升了,每一粒蠔仔非常結實而且飽滿,泡飯吸收了湯汁的精華了,每一口都鮮美無比。3椒鹽九肚魚拼泰式蝦丸$150呢間店舖嘅小菜可以叫雙拼,九肚魚非常新鮮,炸到非常香口,外脆內軟,肉質嫩滑,再鋪在面上的金香的炸蒜和香蔥,吃起來更惹味!*虾丸大大粒,炸得剛好,不會過熟,因此彈牙爽口,我們很快便把定吃完。4鎮店特飲:台灣蜂蜜有氣梳打$20;蜂蜜味濃郁出眾,可以潤喉清新,而且可以解膩化
新匯聚打冷小廚(觀塘)
4鎮店特飲:台灣蜂蜜有氣梳打$20;蜂蜜味濃郁出眾,可以潤喉清新,而且可以解膩化胃氣,飲完涼浸浸,非常解暑解渴,這鎮店之寶,值得向大家推介🙏🏻
5)馬豆糕:最後店舖為我們送上一碟馬豆糕,這是自家製作的甜品,非常滑溜甜味恰當,豆味濃郁,為這飯聚畫上完美的句號!
2021-10-03 144 瀏覽
觀塘有好多工廈隱世美食,潮州打冷好多香港人都鍾意食,今日同朋友去到呢間都幾多好評嘅餐廳嚟食晚飯聚一聚。餐廳都算近觀塘地鐵站,環境寬闊,適合多人聚會。滷水鵝片滷水鵝片烹調的時間剛剛好,咬下去非常冧和嫩,滷水味道濃郁,而且鵝皮經過長時間烹調後肥而不膩,令人忍不住繼續吃下去。鵝片下的滷水豆腐吸滿了滷水汁,超級好味。馬拉盞牛肉炒通菜菜式賣相不錯,師傅加了三色椒,增加味道。牛肉很滑而且份量很多。通菜新鮮。豉汁蒸白鱔白鱔非常新鮮爽口,肉質脆口,魚皮亦很出色,配飯食一流。適合二至四人食。師傅亦加入冬菇,是增加味道豐富。店員推介自家製檸檬薏米水非常適合夏天,消暑解膩,粒粒薏米亦很好吃,健康美味,推介這杯特飲!

滷水鵝片

馬拉盞牛肉炒通菜

豉汁蒸白鱔

店員推介
自家製檸檬薏米水
2021-09-29 155 瀏覽
𝒞𝒽𝒾𝓃𝑒𝓈𝑒 𝑅𝑒𝓈𝓉𝒶𝓊𝓇𝒶𝓃𝓉 𝒾𝓃 𝒦𝓌𝓊𝓃 𝒯𝑜𝓃𝑔餐廳地方闊落,卡位坐得舒服,仲有電視睇📺🌟潮洲蠔餅 ($80)蠔餅🧇煎到金黃色好靚,咬落好脆,入面有好多蠔仔🦪,好大份同厚身,配上魚露同胡椒粉非常正宗😋🌟滷水鵝肉 ($100)師傅刀功🔪唔錯,鵝肉切得厚薄剛剛好😂鵝片啖啖肉,唔會太肥,配少少豆腐,清清地唔會太滯,有醋同辣醬👍🏻幾正🌟蒜蓉粉絲蒸大蟶子 ($100)叫左2隻蟶子,蟶子好多肉😍調味好出色!加埋粉絲蒜蓉好惹味,淋埋𝘥汁就好下飯🍚🥛薏米水可以叫熱或凍飲,我呢杯熱的,有粒粒意米食,感覺好健康,酸酸甜甜,啱晒夏天😝🍹有氣鮮檸蜜呢杯係鎮店特飲😆所以特登試下,意外地好飲,佢既𝘴𝘰𝘥𝘢好夠氣同埋唔會過甜,有少少似飲緊汽水🥤🌟椰汁馬豆糕最後食完竟然送左客甜品,老闆娘話廚師自家製🥰而家已經好少地方有得食🥲質地幾凍同滑,如果再多𝘥馬豆就更好🤣🤣🤣📍 新匯聚打冷小廚觀塘成業街19-21 號成業工業大厦地下3號

餐廳地方闊落,卡位坐得舒服,仲有電視睇📺

🌟潮洲蠔餅 ($80)

🌟滷水鵝肉 ($100)

🌟蒜蓉粉絲蒸大蟶子 ($100)

🥛薏米水

🍹有氣鮮檸蜜

🌟椰汁馬豆糕

📍 新匯聚打冷小廚
觀塘成業街19-21 號成業工業大厦地下3號
2021-09-26 154 瀏覽
見早放工去左觀塘行工廈(人少少行得好舒服姐好滿意😌), 行到咁上下去左工廈入面呢間打冷食晚飯,望住menu 隨便叫左幾碟,每一樣都好好食絕對冇失望!杏汁燉豬肺-姐每次見到呢個燉湯都必叫!畢竟係屋企好難整到-豬肺好淋好厚肉-杏汁好香杏仁味好鮮,唔會太over 搞到好似杏霜咁九菜豬紅-豬紅好入味好淋滑,$70蚊一大碗,CP值好高!- 特別要讚個汁,有麻辣感但又唔會好辣。即係食完條舌係會少少麻但會好想追食下一舊。姐是不吃辣的但都食左半碗!椒鹹魷魚併欖角骨-魷魚炸得好脆身,炸粉唔厚,送啤酒一流-欖角骨好重欖油味,骨位唔肥,豬肉吸哂欖油,好惹味!砵酒美國桶蠔-好大盤份量好足-蠔唔會過熟,火喉控制得好好-洋蔥吸哂蠔汁同砵酒,送飯岩哂!有汽鮮檸蜜-有驚喜的一杯!蜜糖唔係死甜個種,仲要好慷慨地有勁多蜜糖!

杏汁燉豬肺
-姐每次見到呢個燉湯都必叫!畢竟係屋企好難整到
-豬肺好淋好厚肉
-杏汁好香杏仁味好鮮,唔會太over 搞到好似杏霜咁
杏汁燉豬肺湯

九菜豬紅
-豬紅好入味好淋滑,$70蚊一大碗,CP值好高!

椒鹹魷魚併欖角骨
-魷魚炸得好脆身,炸粉唔厚,送啤酒一流
-欖角骨好重欖油味,骨位唔肥,豬肉吸哂欖油,好惹味!
椒鹹鮮魷併欖角骨

砵酒美國桶蠔
-好大盤份量好足
-蠔唔會過熟,火喉控制得好好
-洋蔥吸哂蠔汁同砵酒,送飯岩哂!

有汽鮮檸蜜
-有驚喜的一杯!蜜糖唔係死甜個種,仲要好慷慨地有勁多蜜糖!

杏汁燉豬肺湯
2021-09-23 163 瀏覽
中秋節, 約三位長輩吃晚餐聚聚。係我地衰既, 遲到, 好彩靚女老闆照樣安排! 好正!第2個正係我地4個人比較大隻, 好難坐到卡位, 靚女主動埋黎話安排小圓桌,實在太感恩。飯菜一貫高質美味, 幾位長者食得開懷。咁就好! 一家人聚一齊嘻嘻哈哈,  平安健康、事事順心。我地叫左1) 台灣豆腐斑球(正!好似魚旦既台灣豆腐)2) 椒鹽九肚魚 (熱氣無食,但長輩光盤)3) 福健炒飯 (濕濕地,好味,少少咸,可能自己熱氣)4) 芝麻雞半隻 (好吃,脆)(好矛盾既係好想老闆超好生意, 但又怕佢太好生意我難訂位。唔怕, 開多幾間。正!) 謝謝靚女老闆, 讓我們有一個超級愉快的飯局~
飯菜一貫高質美味, 幾位長者食得開懷。咁就好!
一家人聚一齊嘻嘻哈哈,  平安健康、事事順心。

我地叫左
1) 台灣豆腐斑球(正!好似魚旦既台灣豆腐)
2) 椒鹽九肚魚 (熱氣無食,但長輩光盤)
3) 福健炒飯 (濕濕地,好味,少少咸,可能自己熱氣)
4) 芝麻雞半隻 (好吃,脆)

謝謝靚女老闆, 讓我們有一個超級愉快的飯局~
2021-09-22
平時想食茶餐廳小菜老豆都會帶我黎呢度食 意外好食🥰今次同一班大同黎個小聚今次雖然無食到 但平時我係必點🌟 杏汁豬肺湯 洗得好乾淨無豬味 花功夫嘅菜式 好滋補 仲有雞腳豬肉等其他湯渣 樣樣入味🌟 芝麻雞 好脆好香芝麻味小滷水拼盤 $130叫個細嘅已經好足料好抵食!有豬肚 豬腸 豬耳 紅腸 魷魚 豆腐等佐酒唔錯🍻啫啫通菜 $80就平時食開嘅味道😂無伏椒鹽九肚魚 $100好食!炸得香口惹味 每舊都沾滿蒜香同辣粉 肉質算滑 多人食唔夠分🥲炸蠔餅 $80蠔仔份量唔少 點鹽水提鮮🤤好香口但好熱氣🤣招牌蜜糖薯仔牛柳粒 $130比起牛肉飯 牛柳粒有啲牛味🐮大碟就大碟 不過2/3都係薯仔粒😂招牌話梅骨 $130酸酸甜甜好開胃 我幾鍾意 次次都嗌略嫌排骨有啲肥🤰🏻(平時食開瘦肉)蜜桃柚子蝦 $120充滿甜甜地嘅蜜桃香 又一道開胃菜蝦幾大隻但份量真係少 最唔抵食嘅一道鮮牛肉炒飯/咸魚雞粒炒飯 $75牛肉炒飯老實一般 牛無牛味 肉粒唔多 炒飯都無咩味但咸魚雞粒炒飯剛剛炒起就好有鑊氣好有咸香 雞粒份量都多

平時想食茶餐廳小菜
老豆都會帶我黎呢度食 意外好食🥰
今次同一班大同黎個小聚

今次雖然無食到 但平時我係必點
🌟 杏汁豬肺湯 洗得好乾淨無豬味 花功夫嘅菜式
好滋補 仲有雞腳豬肉等其他湯渣 樣樣入味
🌟 芝麻雞 好脆好香芝麻味

小滷水拼盤 $130
叫個細嘅已經好足料好抵食!
有豬肚 豬腸 豬耳 紅腸 魷魚 豆腐等

比起牛肉飯 牛柳粒有啲牛味🐮
大碟就大碟 不過2/3都係薯仔粒😂

招牌話梅骨 $130
酸酸甜甜好開胃 我幾鍾意 次次都嗌
略嫌排骨有啲肥🤰🏻(平時食開瘦肉)

蜜桃柚子蝦 $120

• 椒鹽九肚魚
  • 招牌話梅骨
  • 炸蠔餅
2021-09-07 242 瀏覽
公公生日,例牌食中菜,一家10人,叫左11個餸,1個湯,小菜價錢唔算平($100-150),份量適中,有幾碟配菜(羊仔肉,味菜鵝腸)比例比較多,但整體好味道只收現金同八達通,信用卡,支付寶,WeChat pay 都要多收2%服務費叫左:味菜鵝腸金銀菜煲豬肺(大)脆皮豬腸蠔仔粥(大)蠔餅金銀蛋娃娃菜椒鹽墨魚咀椒鹽九肚魚京蔥羊仔肉薯仔牛柳粒啫啫通菜㰖角骨Book 左6:45pm ,可能星期一,眼見都唔full house ,星期五/六/日應該一定要book 位

叫左:
味菜鵝腸

金銀菜煲豬肺(大)

脆皮豬腸

蠔仔粥(大)

金銀蛋娃娃菜

京蔥羊仔肉

薯仔牛柳粒

啫啫通菜

㰖角骨

金銀蛋娃娃菜
金銀菜豬骨煲豬肺(大)
京蔥羊仔肉
脆皮炸大腸
啫啫通菜煲
欖角骨
薯仔牛仔粒
蠔仔粥
椒鹽九肚魚
金銀菜豬骨煲豬肺(大)
脆皮炸大腸
薯仔牛仔粒
蠔仔粥
2021-09-03 106 瀏覽
好多年冇食過大排檔小炒,因為成日都覺得大排檔好污糟,早排聽同事講觀塘有間大排檔小炒好出名光猛又乾淨,就即刻走去試試好多人話知道一間餐廳掂唔掂叫下佢個小炒王就知,即刻叫咗個招牌小炒王,非常之有鑊氣,火候啱啱好👍🏻跟手再叫個椒鹽九肚魚,外脆內軟,非常新鮮!唔會太鹹又唔會好淡!加埋面頭啲炸蒜!掂呀之後再叫過蜜汁薯仔牛柳粒,又係必叫之選,薯仔唔會太林,又係外脆內軟,一睇就知係即叫即炒,牛柳粒非常之鬆軟,嫩得黎又非常之Juicy ! 最後食咗咁多上火嘅嘢,叫咗杯薏米水飲飲降下火,飲完涼浸浸一啲都唔覺得熱氣!食完送咗兩舊椰汁糕俾我哋食做飯後甜品,YUMMY👍🏻下次想食大排檔同小炒都一定會再嚟,乾淨坐得舒服又好味夠鑊氣

下次想食大排檔同小炒都一定會再嚟,乾淨坐得舒服又好味夠鑊氣
  • 椒鹽九肚魚
  • 蜜糖薯仔牛柳粒
2021-09-02 84 瀏覽
原以為過了上班時間,觀塘工廈的餐廳會比較寧靜,從沒有想過還是非常熱鬧!很有風味呢!講起打冷,滷水拼盤就一定唔少得!份量大得有點嚇人!所有配料都滷得非常入味,鵝肉很嫩滑,豬腸亦清理得乾乾淨淨。我們還很想吃韮菜豬紅,但已經售罄了😭😭值得一提的是,這裡的小炒可以雙拼,完全為我這種眼闊肚窄的人而設!我們就選擇了欖角骨拼椒鹽鮮魷,雖然各自的分量不算太多,但兩個人真的剛剛好!欖角骨微甜,而且肉質鮮嫩;椒鹽鮮魷則鬆脆可口,兩碟餸菜都非常好下飯👍🏻👍🏻蔬菜就必選啫啫芥蘭!鹹香配合芥蘭的爽脆,非常惹味!飲品方面:首推自家制檸檬薏米水!清新解渴,很是適合!

蔬菜就必選啫啫芥蘭!鹹香配合芥蘭的爽脆,非常惹味!

飲品方面:首推自家制檸檬薏米水!清新解渴,很是適合!
2021-09-02 78 瀏覽
觀塘一向有很多隱世美食,放工後,當然要和朋友聚一聚,鬆一鬆,來個打冷小菜,輕輕鬆鬆過一晚。韭菜豬紅整碗韭菜豬紅味道非常好,韭菜爽口沒有渣,豬紅入味結實又彈牙,佐飯一流!翡翠炒斑球斑球大大塊,魚肉鮮嫩滑溜,味道新鮮,加入爽脆新鮮的西蘭花和三色椒,口感豐富之餘,色澤鮮豔又吸引。潮式蠔仔泡飯天氣炎熱,泡飯最適合不過,既飽肚又美味,我們點了大碗的,一男一女都夠食。 蠔仔鮮香夠蠔味, 粒粒肉質結實夠飽滿, 泡飯盡收湯汁精華, 每一口都是天然海鮮味。有汽鮮檸蜜有汽檸蜜夠解渴,味道又清新,消暑一流。

韭菜豬紅

翡翠炒斑球

潮式蠔仔泡飯

有汽鮮檸蜜
有汽檸蜜夠解渴,味道又清新,消暑一流。
2021-08-30 139 瀏覽
去開觀塘,是晚想食打冷,在網上見到這間不錯,便與友人在這裡晚餐。工業大厦內,頗難找到入口。地方頗大,座位之間都很寬敞。我們點了「鵝片」、「招牌手撕雞」,原本想點「生炒骨」,但店員推介「招牌話梅骨」,我們便一試。再點他們推介的「自家制薏米水」。滷水鵝片,啖啖肉 招牌手撕雞,有蟹柳,醬汁有D 辣!招牌話梅骨,真係好食!店員告知,用話梅肉磨成粉作調味,黑點那些就是話梅粉。話明話梅骨,舊舊都有骨,惹味 叫了白飯,酸酸甜甜配飯,好味!自家制薏米水,原來有檸檬汁,酸酸地開胃,仲有好多薏米,大大粒!這店頗隱蔽,意想不到都有很多人食

工業大厦內,頗難找到入口。

地方頗大,座位之間都很寬敞。

我們點了「鵝片」、「招牌手撕雞」,
原本想點「生炒骨」,但店員推介「招牌話梅骨」,我們便一試。
再點他們推介的「自家制薏米水」。

鵝片
滷水鵝片,啖啖肉

招牌手撕雞
招牌手撕雞,有蟹柳,醬汁有D 辣!

招牌話梅骨
招牌話梅骨,真係好食!
店員告知,用話梅肉磨成粉作調味,黑點那些就是話梅粉。
話明話梅骨,舊舊都有骨,惹味

叫了白飯,酸酸甜甜配飯,好味!

自家制薏米水
自家制薏米水,原來有檸檬汁,酸酸地開胃,
仲有好多薏米,大大粒!

這店頗隱蔽,意想不到都有很多人食
鵝片
招牌話梅骨
今晚晚飯揀了食觀塘成業街的新匯聚打冷小廚食小菜。來到見到餐廳好多人,現在是防疫期間,所以每張枱都差不多有間隔。我很快就選擇了兩個菜式,鼓辣炒新鮮肥鵝腸及薑蔥美國桶蠔。鼓辣炒新鮮肥鵝腸$120豉椒鵝腸裏面有很多三色青紅椒、紫洋蔥、辣椒……等等,鵝腸不會肥,炒得爽口又入味,豉味很香,頗惹味!薑蔥美國桶蠔$170 面上鋪滿了青青翠翠的蔥,也有很多薑片、紫洋蔥及蒜粒,生蠔頗大隻,經炸過,很香口又軟淋,食落啖啖肉,配上青脆的蔥一齊食,更惹味香口!我們要了一個密瓜配西米露甜品,蜜瓜切成一粒粒,非常爽口清脆,配上少少煙韌的西米,帶著奶香,好滿足!食完後餐廳還送上一個椰汁馬豆糕, 馬豆糕軟滑中有一粒粒較腍的馬豆, 食落軟滑又帶點口感,椰香味很香濃,好正的一個甜品!
今晚晚飯揀了食觀塘成業街的新匯聚打冷小廚食小菜。

我很快就選擇了兩個菜式,鼓辣炒新鮮肥鵝腸及薑蔥美國桶蠔。

鼓辣炒新鮮肥鵝腸$120

薑蔥美國桶蠔$170

2021-08-17 135 瀏覽
今天放工想吃小菜,便到觀塘與朋友一起吃新匯聚,這家店已經來了很多次。椒鹽鮮魷每次去吃小菜這個是必點菜式,魷魚大大份,食到淡淡肉,上面充滿椒鹽,送飯一流。芝麻鷄這裏是半隻雞的分量,全部鷄皮都裹上芝麻,裏面的鷄肉仍然保持嫩滑,食入口有芝麻的香味。鹹魚鷄粒炒飯炒飯粒粒分明,鷄粒分量多,而且每顆鷄粒也大,吃到淡淡肉。蜂蜜有氣梳打水這個是鎮店飲品,每次來都會點。吃了感覺熱氣的小菜加上這個梳打水,感覺身心都涼透。 檸檬薏米水薏米分量多,在炎熱夏日有去濕氣的作用。
椒鹽鮮魷
芝麻鷄
鹹魚鷄粒炒飯
炒飯粒粒分明,鷄粒分量多,而且每顆鷄粒也大,吃到淡淡肉。
蜂蜜有氣梳打水
檸檬薏米水
薏米分量多,在炎熱夏日有去濕氣的作用。
2021-07-27 181 瀏覽
同朋友想打冷SEARCH到呢間之前試過小菜都幾好今日就黎打個冷點左~九菜豬紅黎到見到好SURPRISE勁大碟九菜同豬紅都好多豬紅好入味點埋佢既辣油一流九菜好有油水索晒D汁好入味~油鹽水花甲花甲份量都唔小隻隻SIZE都OK唔會好瘦湯底有好多粉絲....芹菜同菇粉絲索晒D汁好麻油香但就略嫌個湯唔夠惹味
同朋友想打冷

粉絲索晒D汁好麻油香
但就略嫌個湯唔夠惹味
2021-07-19
  • 九菜豬紅
難得可以在平日放一天假,總不想白白地浪費,於是趁機到約朋友出街執,觀塘區太多地方可以吃吃逛逛。沒有約定俗成地在那裡吃晚餐,反而跟朋友找了一家看來十分舒適,菜式選擇也較多的中菜餐廳來試。這家餐廳的名字有點耳熟,口碑不錯的,之前好像都吃過一次呢!新匯聚餐廳小廚位於觀塘成運工業大廈比較入嘅位置較為隱蔽,見到大廈門口要行入多少少先見到間餐廳。入到餐廳裡面環境光鮮明亮,枱櫈間隔夠闊落,成餐飯坐得算係舒服。門口也做足政府要做的措施,量好體溫,Scran code先可以入座呢間小廚主打潮州嘢食,除咗有經典嘅滷水小食之外,仲有好多港式小炒同各類煲仔菜。睇餐牌都選擇多多,價位都唔低,看來對食物都有一定的信心情度喔。嗰晚兩個人食就嗌咗「椒鹽九肚魚、海皇雜菜粉絲煲、招牌手撕雞同埋芝麻糊」,餐廳就送左紅豆糕比我哋試一試。.🍃椒鹽九肚魚︰極力推介椒鹽九肚魚,外面炸蒜粉同香蔥非常香脆可口,魚肉唔乾身肉質算嫩。碟上仲有啲炸辣椒粒可以一齊食,試咗少少幾辣口,中意食辣嘅可以一次過送埋落口。回味一下,殘留在記憶中盡是惹味的椒鹽香。🍃海皇雜菜粉絲煲︰個煲上菜時熱氣騰騰,粉絲同煲內雜菜份量十足,湯汁有香菇同蝦米嘅鮮甜,拎嚟撈

🍃椒鹽九肚魚
椒鹽九肚魚

回味一下,殘留在記憶中盡是惹味的椒鹽香。

🍃海皇雜菜粉絲煲
個煲上菜時熱氣騰騰,粉絲同煲內雜菜份量十足,湯汁有香菇同蝦米嘅鮮甜,拎嚟撈飯都好正。

🍃招牌手撕雞
話明係招牌就梗係要試試佢啦!上菜嘅時候見到得一碟仔份量真的偏少,碟內好少雞絲好多蟹柳,成碟餸調味偏甜,而且雞絲肉質偏鞋口,算係比較失望嘅一道菜。好難再評論下去...
招牌手撕雞

我期望的是無骨又啖啖肉, 無論是麻辣、香辣、還是鮮香,味道都超級棒,特別開胃下飯!如果餐廳改進一下我我這個菜或,這頓飯就高分了。

🍃芝麻糊

食完成餐飯個人㷫恰恰,芝麻糊就叫咗凍嘅嚟食。
芝麻糊

雖然凍芝麻糊印象無熱嘅咁滑,但係呢碗食落都好順滑,黑芝麻糊的味道又香又濃,一絲絲沙沙的口感,不卡喉、不粘嘴,連同紅豆糕左一啖右一啖咁食可以話係完美ending。

以觀塘標準,消費算高。出品質素參差,部份好好食、少部份僅一般(只是招牌手撕雞一般,相信廚房質素係可以穩定的。另一方面,環境及裝修很有正常,整間餐廳氣氛都是熱鬧的;人手充裕、服務細心。只要揀啱菜式,很適合三五知己吹水聚餐。
芝麻糊