2020-12-05 1416 瀏覽
今年又來吃蟹粉啦!蟹粉豆腐, 充滿橙黃色的蟹粉, 料很足, 好送飯, 不用二百蚊一碟, 好食抵食!蟹粉小籠包, 大小適中, 肉汁充滿蟹粉鮮味, 只是18蚊一隻, 真是吃蟹粉小籠包的首選之地! 一場來到, 每人吃兩隻。選星期六的午飯時段來, 因為星期一至六有客飯套餐, 最貴的只是50蚊, 可選鱔糊或紅燒黃魚, 但當天沒有黃魚, 改成雪魚, 都好吃。糟溜魚片, 口味偏甜, 魚肉份量不少。客飯套餐連飯和酸辣湯, 轉菜飯加2蚊。酸辣湯的埋獻粉打不勻, 有點一舊舊, 不過例湯也沒什麼要求吧。價錢和氣氛都很街坊, 是和家人隨意吃飯的好地方。
今年又來吃蟹粉啦!
價錢和氣氛都很街坊, 是和家人隨意吃飯的好地方。
糟溜魚片菜飯 紅燒雪魚菜飯
蟹粉豆腐
蟹粉小籠包
2020-12-05
午餐
蟹粉豆腐
蟹粉小籠包
2020-11-21 945 瀏覽
鍋貼(焼餃子)が一番好きかなぁ。Beerに良く合う。他によく頼むメニューは土鍋鶏、煎包、酸辣湯、水母和えあたりかなぁ。たまに麻婆豆腐もアリ。この数年全体的に価格上昇が凄い。サービスはまぁまぁまぁまぁ可もなく不可もなし。安いBeerが在るのが有り難い。カードはHKD200以上から使用可能。平時は週末の夜は予約がベター、人数、時間によってはウオークインしたダメな時が有る。2人の時は予約出来ない時が多い。
鍋貼(焼餃子)が一番好きかなぁ。
Beerに良く合う。
たまに麻婆豆腐もアリ。
この数年全体的に価格上昇が凄い。
サービスはまぁまぁまぁまぁ可もなく不可もなし。
安いBeerが在るのが有り難い。
カードはHKD200以上から使用可能。
  • 鍋貼
呢間嘢,食物質素都ok嘅,不過服務態度差,特別係負責收銀嗰個光頭佬。叫外賣,喺舖外等咗半個鐘啲食物都未俾我,走去收銀處問個光頭佬點解咁耐都未有外賣?個光頭佬先喺個收銀處裏面摷番我啲外賣俾我,原來啲外賣一早整好咗,擺咗喺收銀處裏面好耐,個光頭佬唔處理,只係招呼堂食客。我問佢做乜收埋咁耐唔叫我攞?佢就厚顏無恥話剛剛煮好擺喺度(又會煮半個鐘咁耐?又會咁啱我一入嚟就剛剛煮好擺咗喺收銀處裏面?),仲要一句道歉都冇!就算個廚房煮到幾好食都假,服務太差。
2020-11-07
30 分鐘 (外賣自取)
2019-11-11 2514 瀏覽
之前我想食上海野,於是黎左樓下上海飯店食中午飯~星期一至六上午十一時至下午五時,供應午市經濟客飯~所有客飯$42至$48不等,免收茶芥及加一!以呢個價錢黎講算幾特惠,難怪吸引左唔少呢頭番工既打工仔過黎食!我就叫左炒鱔糊,配例湯同菜飯~我都係比較懷念以前有得揀酸辣湯既日子炒鱔糊份量唔多,而且鱔糊同芽菜比例大約4:6,感覺少左少少~小籠包蒸得岩岩好,皮厚左少少但可以接受,豬肉餡好嫩同香,一咬就爆汁,好味!
之前我想食上海野,於是黎左樓下上海飯店食中午飯~

炒鱔糊

小籠包

2019-11-04
小籠包
2019-11-03 1279 瀏覽
好耐冇幫襯過上海飯店,感覺上同之前有啲唔同左。但係去到啲員工又好似冇變喎。至於食物方便就同之前有啲出入啦。先講去過韭王鱔糊,鱔煮得有啲淋,粟米魚肚羹就似魚肚湯唔似魚肚羹,但味道都算可以,但係酸辣湯就keep到個水準。小籠包都算唔錯。黑醋骨過醋味好出,蔥爆羊肉個樣就一啲都唔蘇。酥炸魷魚,個酥皮唔會太厚。甜品有豆沙鍋餅,高力豆沙⋯⋯豆沙鍋餅唔油膩,高力豆沙食落去好有傳統嘅感覺⋯⋯總括來講係以佢嘅價錢可以食到咁多嘅餸菜都算係一個街坊之選。
總括來講係以佢嘅價錢可以食到咁多嘅餸菜都算係一個街坊之選。
蔥爆羊肉
蔥爆羊肉
2018-09-09 2425 瀏覽
Wanted to book a table but someone who answered the called sounds like a customer calling to make a reservation was such a stupid question. How the heck would a customer know u dun accept 2 ppl booking? Well can u be polite and say no that’s all?! Jesus