2023-09-06 18 瀏覽
Recently, I visited this ramen restaurant, which stands out for its fusion of Hong Kong and Japanese elements in their innovative ramen dishes. They have developed their own unique flavors by incorporating local culinary elements and Japanese cooking techniques, offering a fresh and exciting culinary experience.Firstly, I ordered one of their signature dishes, the "Very Green" Coriander Chicken Ramen. This ramen features a coriander-themed broth infused with a mixture of spinach and kale. The so

Firstly, I ordered one of their signature dishes, the "Very Green" Coriander Chicken Ramen. This ramen features a coriander-themed broth infused with a mixture of spinach and kale. The soup base is refreshing yet flavorful, with the fragrant coriander complementing the tender chicken. The addition of spinach and kale adds nutritional value and enhances the overall texture, making the ramen deliciously healthy.

Another dish I tried was the "Very Rich" Fresh Tomato Stewed Beef Ramen. The tomato broth in this dish is prepared using a unique "no water cooking technique," where no additional water is added during the process. Instead, fresh tomatoes are used to simmer and create a rich tomato soup base. Paired with tender stewed beef, each bite is filled with intense flavors and natural sweetness, leaving a lasting impression.

Overall, New Noodle House offers a delightful and innovative ramen experience. Their fusion of local culinary elements and Japanese cooking techniques results in unique flavors and dishes.

The restaurant provides a comfortable dining environment, and the service is attentive. If you're looking for a fresh and delicious ramen experience, I highly recommend visiting New Noodle House and trying their carefully crafted menu. Whether it's the "Very Green" Coriander Chicken Ramen, the "Very Rich" Fresh Tomato Stewed Beef Ramen, or their signature dumplings, you'll be able to enjoy an exceptional and memorable culinary journey.
2023-09-06 14 瀏覽
大仔彥彥話想趁暑期前食拉麵買完餸經過元朗廣場見到有間新開的 《新▪︎麵舍》見個仔咁乖唔使我老人家拎餸梗係要帶佢食好嘢慰勞一下個仔咁生性❤️我地點了兩款拉麵⬇️🔵《很地》火炙叉燒·豬油渣·豚骨白湯🔵《很火》慢煮雞、赤蓮藕·醬油雞清湯因為每點一個拉麵+一款小食就可以加$1就可以揀$20以內的飲品真係好抵食的套餐👍所以我倆點了⬇️🔵海老唐揚雞🔵燒烤味手羽飲品就分別點了🔵Sangaria橙汁🔵凍咸檸檬雪碧💁‍♀️+💁‍♂️食後感:我同仔仔都覺得以份量來計麵底真係唔少我地兩個一人一碗拉麵、一個小食、一杯飲品食完碗拉麵都飽到差d食唔落小食🤭而仔仔那碗豬骨湯拉麵湯底夠哂香濃厚厚被火炙過的叉燒肥瘦適中還有流心蛋及粟米筍配菜而卡卡那碗是帶辣味的拉麵下單時同姨姨講要小辣便可但送上來的碗裡那些青綠色和紅色辣椒嚇咗一跳平時食開三哥五小辣的我怕太辣即時抽起所有辣椒出來但當我飲第一啖醬油雞清湯時這就是我所喜愛的辣度而不油膩的美味湯底了我同仔仔差不多飲完自己那碗拉麵湯底🤭慢煮雞肉有足足3塊之多因為慢煮關係肉質夠鮮嫩而多汁(必點)兩份小食炸得夠香脆可口配上大大杯冰底的咸檸雪碧解喝又解膩呀!總括來說這間港式拉麵店抵食好味仔仔已經決
大仔彥彥話想趁暑期前食拉麵
買完餸經過元朗廣場見到有間新開的 《新▪︎麵舍》
見個仔咁乖唔使我老人家拎餸
梗係要帶佢食好嘢慰勞一下個仔咁生性❤️

我地點了兩款拉麵⬇️
🔵《很地》火炙叉燒·豬油渣·豚骨白湯
🔵《很火》慢煮雞、赤蓮藕·醬油雞清湯

真係好抵食的套餐👍

🔵Sangaria橙汁
🔵凍咸檸檬雪碧

💁‍♀️+💁‍♂️食後感:
我同仔仔都覺得以份量來計麵底真係唔少
我地兩個一人一碗拉麵、一個小食、一杯飲品
食完碗拉麵都飽到差d食唔落小食🤭

但當我飲第一啖醬油雞清湯時
這就是我所喜愛的辣度而不油膩的美味湯底了
我同仔仔差不多飲完自己那碗拉麵湯底🤭
慢煮雞肉有足足3塊之多
因為慢煮關係肉質夠鮮嫩而多汁(必點)

兩份小食炸得夠香脆可口
配上大大杯冰底的咸檸雪碧
解喝又解膩呀!
總括來說這間港式拉麵店抵食好味
仔仔已經決定下星期會再回訪❤️

2023-09-03 30 瀏覽
打風困咗喺屋企兩日,今日終於可以出嚟食好西~ 見到元朗廣場新開咗間拉麵店,都幾多客,於是試下。餐廳融合咗港日元素,結合本地特色+日本匠人嘅烹調手法,自家研發拉麵,創造新口味。🐂「很濃」拉麵 $68牛肋條・芝士蕃茄吐司・蕃茄清雞湯賣相一流,而且配料豐富。蕃茄湯底係無加任何清水,直接用蕃茄熬出湯水,所以味道鮮甜濃郁。牛肋條啖啖肉幾鮮嫩,自家製嘅芝士蕃茄吐司外脆內軟有驚喜,而拉麵嘅口感彈牙又掛汁,溏心蛋嘅蛋白軟滑Q彈,蛋黃味濃郁又香,大滿足😋🐖「很地」拉麵 $58火炙叉燒・豬油渣・豚骨白湯湯底帶有豬油渣同香蔥蒜提煉而成的背脂 (即係豬背脂肪),香氣十足,但食落唔會太肥膩。叉燒半肥瘦,口感爽脆。鍾意食豬肉嘅屋企人表示好食🤤‼️而家新店開幕期間有限定優惠,買任何一款拉麵+單品小食,就可以$1換購價值$20內嘅飲品一杯‼️🐓 海老唐揚雞 $28🐓 手羽先3隻 (燒烤味) $28兩款都外脆內軟,肉質非常嫩滑多汁。唐揚雞帶有香口嘅南乳味,而雞翼嘅燒烤醬惹味又唔會太鹹。大力推薦💯🥤 話梅雪碧 +$1今日好熱,大大杯雪碧加粒話梅好清爽,酸酸甜甜幾開胃。🍎 Sangaria 蘋果汁 +$1蘋果汁香甜清新,下次想

🐂「很濃」拉麵 $68
牛肋條・芝士蕃茄吐司・蕃茄清雞湯

🐖「很地」拉麵 $58
火炙叉燒・豬油渣・豚骨白湯

🐓 海老唐揚雞 $28
🐓 手羽先3隻 (燒烤味) $28

🥤 話梅雪碧 +$1
今日好熱,大大杯雪碧加粒話梅好清爽,酸酸甜甜幾開胃。

🍎 Sangaria 蘋果汁 +$1
蘋果汁香甜清新,下次想試埋橙汁~

今次試勻豬牛雞,全部都好正。職員態度好好,尤其係長髮女經理笑容可掬,親力親為💯 呢間有下次🙌🏻
新・麺舎|有新意港式拉麵| 卡米飯團 –.–.–.–.–.–.–.–.–.–總括💬:拉麵有驚喜,拉麵+小食每人$100有找,cp值高好抵食環境:9/10 | 味道:9/10服務:9/10 | 抵食:10/10———————————————元朗新開拉麵店,主打六款港風拉麵,餐廳以「豚骨白湯」及「雞清湯」加入本地食材元素,我地就order了「很綠」&「很膠」。-▶️「很綠」拉麵 - 慢煮雞・芫茜・豚骨白湯,係芫茜湯底+皮蛋,同時加入菠菜及羽衣甘藍,配菜有慢煮雞胸、脆炸釀豆卜,配搭好特別,出奇地好味,慢煮雞胸唔會柴。-▶️c- 慢煮沙薑豬手粒・雞清湯,加入爽口彈牙沙薑豬手粒,肥美適中。上枱時店員介紹食法,食麵之前先將由豬皮和雞腳製成骨膠原厚啫喱溶入拉麵湯當中,增加湯底膠感,口感濃滑而不膩。-▶️煎餃子-$26有5隻,皮薄多餡-▶️唐揚炸雞-分量多,入口juicy-▶️手羽(燒烤味)-雞皮脆卜卜,同樣好juicy-▶️ 依家新店開幕仲有期間限定優惠,凡惠顧任何一款拉麵及單品小食,仲可以加$1換$20內飲品一杯,每位有齊拉麵+小食+飲品每人$100有找,超抵食。———————————————─ 𝑀𝑜𝑟𝑒
[元朗.拉麵] 新・麺舎|有新意港式拉麵| 卡米飯團
 –.–.–.–.–.–.–.–.–.–
環境:9/10 | 味道:9/10
服務:9/10 | 抵食:10/10
———————————————

「很膠」拉麵

▶️煎餃子-$26有5隻,皮薄多餡

▶️唐揚炸雞-分量多,入口juicy

▶️手羽(燒烤味)-雞皮脆卜卜,同樣好juicy

———————————————
#新麵舎 #shinmensha #港風拉麵
#元朗拉麵 #元朗 #拉麵 #新麺舎 #港風拉麵
「很膠」拉麵
2023-09-03 21 瀏覽
有日由朗屏站行到元朗廣場,發現喺一入門口個位開左間新嘅拉麵舖,仲要寫到明係港風拉麵,所以就吸引左我去試。原來佢哋自家研發左唔同口味而且充滿港日元素嘅拉麵。六款拉麵都保留日本匠人嘅烹調手法,同時亦加入具香港特色飲食文化。1️⃣(很濃)鮮茄燉牛肉 $68店員同我講佢哋嘅番茄湯底完係新鮮番茄熬製,有別於好多麵食餐廳都會用茄膏。的確食得出湯底香濃、濃稠嘅番茄味。一匙羹湯底再加爽彈嘅拉麵,衝擊味蕾同口感。燉牛肋條好嫩好軟腍,當中嘅筋亦為牛肋條彈牙感。個芝士番茄toast 焗到好香脆,我就鍾意將佢浸落啲湯底,吸多啲番茄湯先至食!2️⃣(很膠)豬手粒濃雞湯 $62 想食到滿滿嘅骨膠原就一定要叫呢碗!!!慢煮嘅豬手粒帶有少許花雕酒香,豬皮保留到彈牙口感,肉質嫩,一啲都唔柴。另一個特色係有一粒由雞腳同豬皮整成嘅「骨膠原啫喱」,一放入湯底即刻融化,為湯底增加濃稠度,亦令湯底更香!3️⃣章魚餅 $32 煎得好香,當中嘅章魚粒好彈牙!4️⃣海老唐揚雞 $28炸得夠乾身,外面好脆口,雞肉同時保持嫩滑!5️⃣手羽先 (麻辣)$28本身隻雞翼有醃過,所以已經好夠味,加埋麻辣醬,好惹味!新開張期間,叫小食或拉麵可以 $1換購廿蚊內嘅飲品

1️⃣(很濃)鮮茄燉牛肉 $68

2️⃣(很膠)豬手粒濃雞湯 $62
想食到滿滿嘅骨膠原就一定要叫呢碗!!!

3️⃣章魚餅 $32
煎得好香,當中嘅章魚粒好彈牙!

4️⃣海老唐揚雞 $28
炸得夠乾身,外面好脆口,雞肉同時保持嫩滑!

5️⃣手羽先 (麻辣)$28
本身隻雞翼有醃過,所以已經好夠味,加埋麻辣醬,好惹味!

新開張期間,叫小食或拉麵可以 $1換購廿蚊內嘅飲品,所以我就叫左話梅雪碧。
2023-09-01 40 瀏覽
元朗中日合璧拉麵「很濃」拉麵 $68入面配料有牛肋條配芝士蕃茄吐司,湯底用咗蕃茄清雞湯,利用新鮮蕃茄熬出鮮茄湯水再加上途中冇加任何清水,濃縮咗所有嘅精華香醇夠味,牛肋條啖啖肉夠晒入味肉質鮮嫩,加上特別嘅芝士蕃茄吐司,點綴咗成個配搭,脆口吐司加上香濃芝士真心為整體都加晒分!「很地」拉麵 $58經典嘅配搭有火炙叉燒加埋豬油渣配豚骨白湯,湯底蘊含經由豬油渣及香蔥蒜提煉而成的背脂,香氣逼人加上豬油慢慢不斷滲透落湯底同拉麵入面,真係可以好濃郁地享受豬油渣嘅惹味,配上叉燒慢煮兩個半鐘再火炙,滋味無窮!柚子菜芯苗 $20新鮮嘅菜心苗柔嫩又爽口,加上柚子調味更加帶出呢個新鮮口感!煎餃子 五隻$26煎得香脆嘅外皮包住啖啖肉嘅餃子,皮薄餡靚小食一流!新店優惠凡惠顧任何拉麵及小食,即可$1 換購$20 內的飲品一杯新・麺舎 (元朗)元朗青山公路249-251號元朗廣場2樓260號舖
元朗中日合璧拉麵

「很濃」拉麵 $68

「很地」拉麵 $58

柚子菜芯苗 $20
新鮮嘅菜心苗柔嫩又爽口,加上柚子調味更加帶出呢個新鮮口感!

煎餃子 五隻$26
煎得香脆嘅外皮包住啖啖肉嘅餃子,皮薄餡靚小食一流!

新店優惠
凡惠顧任何拉麵及小食,即可$1 換購$20 內的飲品一杯

新・麺舎 (元朗)
元朗青山公路249-251號元朗廣場2樓260號舖
2023-08-31 35 瀏覽
><睇餐牌時見到有皮蛋 豬手 豬油渣作配料以日式拉麵混合具本港特色食材炮製出別出新穎嘅港式風格拉麵很綠拉麵(62)慢煮雞胸/芫茜/豚骨白湯芫茜湯底夾雜菠菜同羽衣甘藍 清爽不膩慢煮雞胸柔軟juicy 仲有脆炸釀豆卜同皮蛋很濃拉麵 (68) 牛肋條/芝士蕃茄吐司/蕃茄清雞湯蕃茄湯頭濃郁清甜 牛肋條有嚼口自家製芝士法包半嗦湯汁仍脆鹽麴沙薑豚足(32)手羽先(28)而家有新開張優惠嗌拉麵+單點小食就可以1蚊換購飲品(20蚊以內)><><><><><><><><><><新・麺舎 元朗青山公路249-251號元朗廣場2樓260號舖
睇餐牌時見到有皮蛋 豬手 豬油渣作配料
以日式拉麵混合具本港特色食材
炮製出別出新穎嘅港式風格拉麵
很綠拉麵(62)
慢煮雞胸/芫茜/豚骨白湯
芫茜湯底夾雜菠菜同羽衣甘藍 清爽不膩
慢煮雞胸柔軟juicy 仲有脆炸釀豆卜同皮蛋
很濃拉麵 (68)
牛肋條/芝士蕃茄吐司/蕃茄清雞湯
蕃茄湯頭濃郁清甜 牛肋條有嚼口
自家製芝士法包半嗦湯汁仍脆
鹽麴沙薑豚足(32)
手羽先(28)

而家有新開張優惠嗌拉麵+單點小食
就可以1蚊換購飲品(20蚊以內)
><><><><><><><><><><
新・麺舎
元朗青山公路249-251號元朗廣場2樓260號舖
2023-08-30 23 瀏覽
日式拉麵食得多,呢間位於元朗廣場嘅新店主打食港風拉麵,透過融合港日元素,自家研發咗匯聚本地特色嘅拉麵,加入本地食材,例如沙薑豬手、豬油渣、鴨胸等,好有特色,同時融入日本匠人烹調手法,打造成拉麵新口味。「很濃」拉麵 $68蕃茄湯底味道濃厚,利用新鮮蕃茄熬製而成。配料豐富,有鮮嫩無比嘅牛肋條、香甜粟米粒、半隻蛋、同埋自家製芝士法包片,第一次食配有法包嘅拉麵,感覺好特別!用嚟點蕃茄濃湯味道又唔錯!麵條口感Q 彈,亦好掛汁,啖啖香濃蕃茄味!「很地」拉麵 $58呢款湯底非常有港式風情,採用豬油渣粒同火炙叉燒為賣點,湯底好香豬油渣味同蒜味,叉燒都有幾片,經火炙後迫出油脂,味道好香,令人回味無窮。小食都幾多款,叫咗雞翼同煎餃子,即叫即整熱辣辣!依加新店開幕期間有限定優惠,叫一款拉麵同小食,就可以用$1換購$20內飲品!有得揀波子汽水 (+$2),同來自日本嘅橙汁!

「很濃」拉麵 $68

「很地」拉麵 $58

2023-08-29 41 瀏覽
元朗廣場最近都多左食店見到一間新開拉麵 係融合左港日既元素 自家研發好有香港本地特色元素的拉麵 d湯底好有趣 帶來新口味沖擊😂- 🔸很綠 $62芫茜控太愛呢個拉麵 唔止多茜 仲好健康咁用左慢煮雞 而個豚肉白湯更加係好清甜-🔸很濃 $68俾佢個芝士蕃茄吐司on top 所吸引牛肋條勁入味 個鮮茄雞清湯都好濃郁-🔸海老唐揚雞 $28個唐揚雞好特別 個皮同坊間有d唔同佢個皮唔厚 炸完d雞都係多汁滑嫩的-🔸煎餃子 - 3隻 $18🔸柚子菜芯苗 $20原來仲有新店開幕期間限定優惠任何一款拉麵及單品小食 就可以$1 換購價值港幣$20 內的飲品一杯所以$1就飲到凍柚子蜜同埋咸檸檬可樂😂😂爽-📍新・麺舎📌元朗青山公路元朗段 249-251 號元朗廣場 2 樓 260 號舖#新麵舎 #shinmensha #港風拉麵 #拉麵 #元朗拉麵
元朗廣場最近都多左食店
見到一間新開拉麵 係融合左港日既元素