2023-12-28 78 瀏覽
可以自選湯底、自選食材嘅拉麵,上台熱辣辣拉麵真係熱辣辣先好味今次我揀嘅係芫茜湯底,原來同啲拉麵都好夾下喎,我本身又喜歡芫茜,芫茜控嘅朋友要嚟試下當然仲有其他湯底選擇喇麵嘅份量係大碗嘅絕對夠飽,飲埋湯夠晒滿足囉(如果湯底可以減咸我會更加Like)
可以自選湯底、自選食材嘅拉麵,上台熱辣辣
拉麵真係熱辣辣先好味
當然仲有其他湯底選擇喇

麵嘅份量係大碗嘅絕對夠飽,飲埋湯夠晒滿足囉

(如果湯底可以減咸我會更加Like)
自選拉麵
2023-12-28
自選拉麵
2023-12-15 76 瀏覽
之前知道係元朗新開左一間係港日fusion既拉麵🍜佢地仲有好多款唔同新口味拉麵都係以’好’字開頭,又盞鬼又易記🤣不過今次去到原來依家已經變左自選拉麵,由湯底起就可以自己揀🙆🏻‍♀️我今日就搭配左我自己心目中既理想拉麵啦😋。🐒鹽麴沙薑豚足💰$32首先講左小食先🐷佢係沙薑豬手粒,佢主要調味係黎自於鹽麴,配搭埋沙薑都好特別,而且係唔會食到好油膩嘅感覺。🐒豚骨白湯博多拉麵💰$58👉🏻半熟玉子👉🏻原味紫菜👉🏻豬油渣👉🏻慢煮鴨胸肉+$10👉🏻話梅雪碧+$9。🐒鮮蕃茄湯扎幌拉麵💰$58👉🏻加辣+$3👉🏻粟米粒👉🏻炒雜菌👉🏻慢煮雞胸+$10👉🏻麻辣紅燒肉+$13👉🏻可樂+$6呢到拉麵食完都唔會覺得好口渴,所以湯底都好真材實料,而朋友既豚骨白湯就好清,食落好舒服😍而拉麵都有3個選擇,真係夠哂多款選擇,總有一款岩大家!。之前有期間限定優惠,凡惠顧任何一款拉麵同單品小食都可以港幣$3換購價值港幣$20內既飲品一杯,食拉麵配埋冰涼既飲品真係絕配嫁🥤

🐒鹽麴沙薑豚足💰$32

👉🏻炒雜菌
👉🏻慢煮雞胸+$10
👉🏻麻辣紅燒肉+$13
👉🏻可樂+$6

雖然依間拉麵店嘅裝修偏向日式,但係招牌註明係食港風拉麵,聽落幾特別,拉麵嘅款式好多,有9款,湯底有分豚骨、醬油清雞湯、蕃茄清雞湯,而且啲配搭的確好新奇,例如沙薑豬手粒、紅燒肉~很營拉麵🍜鴨胸肉夠嫩而且燒過所以好香,炒雜菌嘅香草味突出,而韮王就相對清新,配搭醬油清雞湯就可以突顯到各種配料嘅味道,成碗拉麵有好多唔同元素🍄很地拉麵🍜睇個配搭就知依款係相對濃味啲,有火炙叉燒配豚骨白湯,仲有加埋豬油渣嘅油香,不過配料有粟米芯、翠玉瓜、紅蘿蔔等蔬菜可以平衡一下🥕煎餃子嘅餃子皮好脆,要趁熱食🥟叫一碗拉麵同埋小食就可以加$3配飲品,就好似一個餐咁,而且唔收加一,晚餐每人埋單$100內都算係實惠🥤

煎餃子嘅餃子皮好脆,要趁熱食🥟

2023-12-09 34 瀏覽
車仔麵就食得多,車仔拉麵真係第一次食,可以自由選擇自己想要既湯底、拉麵、配菜!而佢地既配料都好有港式風味,例如牛肋條、豬手粒同麻辣紅燒肉都有,好有特色!🍜鮮蕃茄湯 + 博多拉麵 + 麻辣紅燒肉蕃茄湯係出色嘅,味道濃郁!博多拉麵嘅麵條偏幼身,好掛汁,最出色係麻辣紅燒肉,燜得好入味,煮到肉質軟腍,口感極好!碗內仲有粟米、炒雜菌同半熟玉子,相當豐富🍜豚骨白湯 + 札幌拉麵+ 味噌叉燒湯底味道濃厚,札幌拉麵較為粗身,食落更有口感同蛋香味!叉燒有輕輕炙燒過,味道惹味,配以脆紫菜、珍珠荀同粟米粒等配料,口感豐富🐙章魚餅新鮮即整,章魚餅彈牙有口感,食到有章魚粒💥期間限定優惠依加惠顧任何一款拉麵及單品小食,即可以$3 換購價值港幣$20內飲品一杯

🍜鮮蕃茄湯 + 博多拉麵 + 麻辣紅燒肉

🍜豚骨白湯 + 札幌拉麵+ 味噌叉燒

🐙章魚餅
新鮮即整,章魚餅彈牙有口感,食到有章魚粒

💥期間限定優惠
2023-12-07 24 瀏覽
麻辣紅燒肉拉麵:這碗麻辣紅燒肉拉麵絕對是辣食愛好者的最愛!湯頭麻辣香辣,充滿豐富的辣椒和香料味道,讓人垂涎欲滴。紅燒肉的肉質鮮嫩多汁,搭配著彈牙的拉麵,口感十分出色。整體而言,這碗麻辣紅燒肉拉麵絕對能滿足你對辣味和豐富口感的需求。鮮茄燉牛肉:這道鮮茄燉牛肉是一道非常濃郁的料理。牛肉燉煮的時間恰到好處,肉質軟嫩入味,配上新鮮的茄子和濃郁的番茄湯汁,口感豐富。這道菜的湯汁十分濃郁,帶有番茄的酸甜味,與牛肉的鮮甜相互融合,令人回味無窮。如果你喜歡濃郁的牛肉料理,這道鮮茄燉牛肉絕對是值得一試的美食。新麵舍餃子:這家新麵舍的餃子非常美味!每個餃子都包裹著豐富的餡料,肉汁鮮美,口感滑嫩。餃子皮薄而有彈性,十分好吃。而且,這裡的餃子還提供多種口味選擇,無論是鮮肉、素菜還是海鮮,都能滿足不同人的口味偏好。如果你想品嚐正宗美味的餃子,不妨來這家新麵舍一試。忌廉蟹肉薯餅:這款忌廉蟹肉薯餅絕對是一道令人驚艷的美食!薯餅外皮煎至金黃酥脆,內部則是鬆軟的薯泥與鮮美的蟹肉混合而成。忌廉的加入使得薯餅更加香濃,帶來一種豐富的口感和奶香味道。這道菜的味道獨特,絕對是一道讓人難以忘懷的美食體驗。無論是單獨享用還是搭配其
麻辣紅燒肉拉麵:

鮮茄燉牛肉:

新麵舍餃子:

忌廉蟹肉薯餅:
這款忌廉蟹肉薯餅絕對是一道令人驚艷的美食!薯餅外皮煎至金黃酥脆,內部則是鬆軟的薯泥與鮮美的蟹肉混合而成。忌廉的加入使得薯餅更加香濃,帶來一種豐富的口感和奶香味道。這道菜的味道獨特,絕對是一道讓人難以忘懷的美食體驗。無論是單獨享用還是搭配其他菜餚都非常美味。
2023-12-05 25 瀏覽
行過門口見到幾平,新開無耐拉麵店,原來係主打港式風味拉麵,好特別!環境餐牌每款都改咗啲好特別嘅名🙈 咁啱去幫襯有期間限定優惠!只要叫拉麵及小食,就送飲品😍 特飲加港幣$3 換購價值港幣$20內的飲品一杯,波子汽水就加$5,好抵! (很紅)麻辣紅燒肉拉麵 $68 以港式麻辣紅燒肉、蒸豆腐拉豚骨白湯拉麵,超新穎嘅配搭!紅燒肉用自家製芝麻辣醬同燜熟,夠焾身,數量唔少,肥瘦參半,辣度頗為強高,雖然係配白湯,但都用上粒粒指天椒配返紅燒肉,成碗好濃郁,鍾意食辣嘅要試下。 (很綠)香菜嫩雞肉拉麵 $62 另一碗就叫返碗Mild啲嘅「很綠」,用芫茜做Base,配豚骨白湯及慢煮雞。除咗芫茜,同時加入菠菜、羽衣甘藍混合熬製成湯底,成碗湯真係超夠菜碎,但一啲都唔草腥,仲有慢煮雞胸、脆炸釀豆卜和皮蛋。 忌亷蟹肉薯餅 $18 麵包糠脆得嚟薄身,入面裝得滿滿。 手羽先(3隻) $28 有原味/麻辛味/燒烤味,質素正常。 柚子菜芯苗 $20 另外再叫咗碟菜食下😂

餐牌

(很紅)麻辣紅燒肉拉麵 $68

(很綠)香菜嫩雞肉拉麵 $62
(很綠)香菜嫩雞肉拉麵
(很綠)香菜嫩雞肉拉麵

忌亷蟹肉薯餅 $18
忌亷蟹肉薯餅

忌亷蟹肉薯餅
麵包糠脆得嚟薄身,入面裝得滿滿。

手羽先(3隻) $28
手羽先(3隻)

有原味/麻辛味/燒烤味,質素正常。

柚子菜芯苗 $20
柚子菜芯苗

另外再叫咗碟菜食下😂
2023-12-04 22 瀏覽
對上一次同friend食新麵舍覺得好好食食完我心裡認為老公一定好鍾意已plan定要帶老公過嚟食一次今日終於大家都放假🥹即刻過嚟食發現個餐牌update咗,多咗幾款新口味一睇見到新口味有鴨胸,老公嘅最愛!感覺上呢款「有營」幾有日式拉麵影子如果有食過新麵舍應該知呢道玩fusion佢個醬油雞清湯係濃郁偏咸加上鴨胸嘅油脂,飲個湯係舒服順喉嘅配埋麵食就更加正,個配搭好出色慢煮鴨胸真係非常嫩滑,上等之作鴨油係健康嘅油,唔洗怕肥怕三高㗎!整體呢碗我比滿分,所有配搭都好match我都試新嘢,「好纖」辣番茄雞湯餐牌上有一粒辣椒,但我覺得都幾辣的(後來聽到有熟客叫走辣!原來可以咁)慢煮雞胸&原個番茄,上面都有拉絲芝士番茄湯本身咩味唔係太飲得到因為比啲辣味掩蓋咗,少許可惜生紫洋蔥我自己就麻麻地一定要讚佢哋個溏心蛋超重蛋味!配咩湯底都係咁好食湯夠熱,食到碗底都仲熱辣辣食拉麵我就係要呢啲!另外加小食可以以$3加購飲品幾抵的!叫左小食煎餃子&炸豆卜,好食👍而家仲有儲分咭仔,食四碗送一碗真係抵喎,好彩住得近可以成日食🤣
對上一次同friend食新麵舍覺得好好食
食完我心裡認為老公一定好鍾意
已plan定要帶老公過嚟食一次
今日終於大家都放假🥹即刻過嚟食
發現個餐牌update咗,多咗幾款新口味
一睇見到新口味有鴨胸,老公嘅最愛!

感覺上呢款「有營」幾有日式拉麵影子
如果有食過新麵舍應該知呢道玩fusion
佢個醬油雞清湯係濃郁偏咸

加上鴨胸嘅油脂,飲個湯係舒服順喉嘅
配埋麵食就更加正,個配搭好出色

慢煮鴨胸真係非常嫩滑,上等之作
鴨油係健康嘅油,唔洗怕肥怕三高㗎!
整體呢碗我比滿分,所有配搭都好match

我都試新嘢,「好纖」辣番茄雞湯
餐牌上有一粒辣椒,但我覺得都幾辣的
(後來聽到有熟客叫走辣!原來可以咁)

慢煮雞胸&原個番茄,上面都有拉絲芝士
番茄湯本身咩味唔係太飲得到

因為比啲辣味掩蓋咗,少許可惜
生紫洋蔥我自己就麻麻地

一定要讚佢哋個溏心蛋
超重蛋味!配咩湯底都係咁好食
湯夠熱,食到碗底都仲熱辣辣
食拉麵我就係要呢啲!

另外加小食可以以$3加購飲品
幾抵的!

叫左小食煎餃子&炸豆卜,好食👍
而家仲有儲分咭仔,食四碗送一碗
真係抵喎,好彩住得近可以成日食🤣
2023-12-03 18 瀏覽
早兩日經過元朗廣場,見到一間港日fusion 拉麵店,覺得幾特別就入去試下啦🫶🏻座落於元朗廣場的「新・麺舎」,以木質中性色調打造的店面,搭配日式簡約風格的裝潢襯托出一絲絲文青清新風格,在舒適的環境中品嚐地道的港風拉麵。新口味「很叉」拉麵 - 叉燒.蟹棒.脆紫菜.豚骨白湯 叉燒採用日式烹調手法巧製,豚肉以慢煮就方式,上桌前再灑上麥芽糖火炙入口嫰滑軟腍同時帶焦香。拉麵再配以脆紫菜、蘆筍及蟹棒等配料,口感豐富不油膩,味道岩岩好!「很地」拉麵 - 火炙叉燒・豬油渣・豚骨白湯 食材豬油渣粒及火炙叉燒為賣點湯底蘊含經由豬油渣及香蔥蒜提煉而成的背脂作點綴淡淡背脂融合湯底而不失香氣。叉燒以慢火煮再以火炙結尾湯底仲有紅蘿蔔粒同埋翠玉瓜粒配上豬油渣粒,令到成件事不失油脂味,但又好健康!期間限定優惠凡惠顧任何一款拉麵及單品小食,即可以港幣$3 換購價值港幣$20 內的飲品一杯。飲品就加$3咸檸樂同埋跟餐送既日式煎okay茶🍵小食叫咗章魚餅同埋餃子五隻,餃子皮薄,煎得啱啱好,章魚餅咬落去食得到粒粒章魚,非常和味!整體對呢間餐廳印象很好,原來香港日本Fusion嘅拉麵可以咁夾✌🏻🥂重點係小食飲品,再加拉麵每人$

新口味「很叉」拉麵 - 叉燒.蟹棒.脆紫菜.豚骨白湯

「很地」拉麵 - 火炙叉燒・豬油渣・豚骨白湯
食材豬油渣粒及火炙叉燒為賣點
湯底蘊含經由豬油渣及香蔥蒜提煉而成的背脂作點綴
淡淡背脂融合湯底而不失香氣。叉燒以慢火煮再以火炙結尾

期間限定優惠

飲品就加$3咸檸樂同埋跟餐送既日式煎okay茶🍵

重點係小食飲品,再加拉麵每人$100有找,性價比非常之高👍🏼一定會再回訪😛

📍 新・麺舎
元朗青山公路 - 元朗段249-251號元朗廣場2樓260號舖
2023-10-26 105 瀏覽
原址舊鋪拉麵還波有機會品嚐,新的一間又開業,竟然是創新港日拉麵,光是這點子已經足以到店試試,食後果然有驚喜!配搭新穎唯特,要吃必要回來光顧。以深淺木與黑色為主,設計與顏色均沉實穩重。餐廳只製作6款拉麵及9款小食,每款拉麵都有明確主題,芫荽、豚肉、麻辣、蕃茄、豬手及雞肉,款款配搭特別都想試,隨意點選2款試試。很濃拉麵以牛油條、芝士番茄吐司及蕃茄雞清湯為主,蕃茄湯底無想像中濃,不過偶有蕃茄粒真材實料,牛油條配蕃茄十分合適,味道配搭如番茄牛柳焗飯,吐司沾湯底食法如餐湯跟餐包概念一樣。而很火拉麵以慢煮雞、赤蓮藕及醬油清雞湯為主,光看外貌與名字想像不到為何與辣有關,原來醬油雞湯底用青及紅椒熬製而成,鹹香雞湯帶有椒辛香好新穎!會愈食愈辣好過癮,香脆炸蓮藕如吃薯片般,雞肉嫩滑軟身。即叫即炸熱烘烘,又脆內裡鎖到肉汁,炸皮薄雞肉嫩滑。標準豬肉餃子味道,皮薄零負擔,多層冰花增加脆口感,豉油與醋自己製餃子汁控制醋度。

以深淺木與黑色為主,設計與顏色均沉實穩重。

海老唐揚雞

即叫即炸熱烘烘,又脆內裡鎖到肉汁,炸皮薄雞肉嫩滑。
煎餃子

2023-10-10
海老唐揚雞
煎餃子
逛元朗廣場時,見到一間新麵店,名為「新·麵舍」,屬港風拉麵🍜,既然屬港風,好奇心下就入內光顧👇🏼鮮茄牛肋條拉麵(很濃拉麵)$68,先喝一口番茄湯底,好飲,所以最後喝掉整碗湯底,而芝士番茄吐司香脆👏🏼,溏心蛋OK,拉麵不過不失,牛肋條就有些失望,細塊的有點靭,厚身一些的更靭,烹調淋些會較好👇🏼豬手粒拉麵(很膠拉麵)$62,豬手粒很淋,讚🫶,有我喜歡的芫荽,但也有我不喜歡的炸蒜粒😅,還有溏心蛋、椰菜和紫椰菜條,在碗中間的半透明方形粒是骨膠啫喱,是與整碗麵融和後一起吃👇🏼章魚餅$32,香口彈牙,就算涼了也好吃👇🏼餃子$18,這種煎法底部是脆的,但餃子面沒有煎過,不是我杯茶🖍️最後,凡惠顧拉麵+單品小食,即可以$3換購$20內的飲料一杯注意❗️各款單品小食的價格都不同,舉例:豬手粒拉麵$62+章魚餅$32+鹹檸檬可樂$3=$97

鮮茄牛肋條拉麵

豬手粒拉麵

👇🏼章魚餅$32,香口彈牙,就算涼了也好吃
章魚餅

餃子

注意❗️各款單品小食的價格都不同,舉例:
豬手粒拉麵$62+章魚餅$32+鹹檸檬可樂$3=$97
2023-10-17
章魚餅
2023-09-29 409 瀏覽
朋友考完試,打算用美食犒賞自己一番,相約了筆者到元朗廣場的「新・麺舎」晚餐。這間拉麵店特別之處在於創意!在日式拉麵上添加了港式元素,港日飲食文化交融,非常fushion的感覺。愛茜之人必點!湯底用了芫茜、菠菜、羽衣甘藍3款蔬菜熬製,入口清香味濃郁。配有慢煮雞胸肉、脆炸釀豆卜、皮蛋半隻,其中雞胸肉質感非常嫩滑,味道也很香。這一碗的拉麵條明顯較另一碗幼身,幼細size令麵條更易掛湯,突出芫茜湯底的香味。很膠的膠,原來是代表骨膠原。碗上有一粒骨膠原啫喱,集合了豬皮、雞腳的骨膠精華,會自然溶化在湯底中。這碗採用了札幌拉麵,這款拉麵的其中一個特色是會在湯底加入蔬菜,所以碗中有大量紫椰菜絲。配上沙薑豬手粒,豬手以金華火腿、花雕酒湯頭慢煮,肉質軟腍鹹香。炸雞翼有3隻,外皮炸至脆卜卜,內裡雞肉juicy。塗上燒烤醬後更加惹味。剛巧碰上餐廳做優惠,點一款拉麵和一客小食就可以$1換購一杯飲品。非常抵飲!

這間拉麵店特別之處在於創意!在日式拉麵上添加了港式元素
,港日飲食文化交融,非常fushion的感覺。

手羽先

2023-09-28
手羽先
2023-09-27 123 瀏覽
元朗廣場呢間新開既拉麵店,同一般既拉麵店好吾同,大玩港式 x 日式fusion風,將拉麵加入港式元素,本身都擔心會好奇怪,但食落又幾吾錯,而且感覺到餐廳幾用心創造出新款式吸引客人。很濃 鮮茄燉牛肋條拉麵 $68蕃茄清雞湯質感濃厚,無加清水,完全用左蕃茄去熬出湯底,不過拉麵比較快吸收湯汁,食到一半得返好少湯,個人建議點餐時叫多湯。牛肋條燉得夠淋,好易咬開,吸左蕃茄湯所以好入味。另外有一塊芝士蕃茄吐司,雖然吾知點解有呢個配搭,但又幾好食。很地 豬油渣豚肉拉麵 $58比較簡單既配搭,豬骨白湯好濃味偏咸,2塊豚肉有火炙過,食到燒焦既咸香味。半熟溫泉蛋好滑,邪惡既豬油渣帶點微微油脂香味。唐揚釀豆卜 $22炸得幾酥脆,幾乾身,吾會好油膩。煎餃子 $26冰花煎餃,煎得幾靚。海老唐揚雞 $28炸雞既炸粉吾多,雞肉幾嫩滑。宜家新開張做緊優惠,只要叫拉麵加小食各一,就可以加$1揀$20或以下既飲品,飲品選擇都多同埋幾港式,有話梅雪碧同咸檸檬可樂。

很濃 鮮茄燉牛肋條拉麵 $68

很地 豬油渣豚肉拉麵 $58

唐揚釀豆卜 $22
炸得幾酥脆,幾乾身,吾會好油膩。

煎餃子 $26
冰花煎餃,煎得幾靚。

海老唐揚雞 $28
炸雞既炸粉吾多,雞肉幾嫩滑。

2023-09-27 78 瀏覽
元朗廣場開左間新既拉麵店有勁多款特式湯底佢地既拉麵好平,CP值勁高✨✨只要叫一款拉麵+小食一款+$1 就可以有埋飲品🍸大約$70-$80就成個套餐甘食物份量仲要好多~~~~ ❤️很地拉麵火炙叉燒煮得岩岩,有少少焦香味道👅肉質軟綿,豚骨🐷白湯豬骨味香濃好地道日本🇯🇵風味😋😋❤️很濃拉麵蕃茄清雞湯,🍅超濃厚酸酸甜甜,能夠掛係每一條拉麵上面牛肋條肉好軟霖,入口好容易咬開而且好入味(⁎⁍̴̛ᴗ⁍̴̛⁎)上面配上芝士蕃茄吐司 🍞沾沾濃濃蕃茄湯,勁好味🤤🤤❤️手羽先雞翼好入味,多汁又多肉外脆內軟,加埋上面有醬汁,好正😍 ❤️煎餃子🥟餃子煎到金黃有脆皮吾會太油,食落入面熱辣辣仲有滿滿肉汁💦❤️話梅雪碧 Sangaria 蘋果汁日本🇯🇵罐裝蘋果汁🧃冰底🧊話梅雪碧~~
元朗廣場開左間新既拉麵店
有勁多款特式湯底
佢地既拉麵好平,CP值勁高✨✨
只要叫一款拉麵+小食一款
+$1 就可以有埋飲品🍸
大約$70-$80就成個套餐甘
食物份量仲要好多~~~~

❤️很地拉麵
火炙叉燒煮得岩岩,有少少焦香味道👅
肉質軟綿,豚骨🐷白湯豬骨味香濃
好地道日本🇯🇵風味😋😋

❤️很濃拉麵
蕃茄清雞湯,🍅超濃厚
酸酸甜甜,能夠掛係每一條拉麵上面
牛肋條肉好軟霖,入口好容易咬開
而且好入味(⁎⁍̴̛ᴗ⁍̴̛⁎)
上面配上芝士蕃茄吐司 🍞
沾沾濃濃蕃茄湯,勁好味🤤🤤

❤️手羽先
雞翼好入味,多汁又多肉
外脆內軟,加埋上面有醬汁,好正😍

❤️煎餃子🥟
餃子煎到金黃有脆皮
吾會太油,食落入面熱辣辣
仲有滿滿肉汁💦

❤️話梅雪碧 Sangaria 蘋果汁
日本🇯🇵罐裝蘋果汁🧃
冰底🧊話梅雪碧~~
2023-09-22
2023-09-26 66 瀏覽
行過元朗廣場,發現呢度開咗間拉麵店位置就喺天橋旁邊,開頭以為開喺呢個位實好貴點知一睇又唔貴wo!所以都好多人幫襯呢間餐廳係全新創意港風拉麵店佢地自家研發匯聚本地特色飲食元素嘅拉麵,同時融入日本匠人烹調手法, 重新打造拉麵新口味。「很膠」拉麵 -慢煮沙薑豬手粒・雞清湯 (每碗$62) 慢煮沙薑豬手粒爽口彈牙、晶瑩剔透、肥美適中嘅豬手粒由金華火腿及花雕酒熬製 4 小時而成,骨膠原厚啫喱由豬皮同雞腳製成,骨膠原厚啫喱會慢慢喺湯入面溶化, 流心蛋都整得好好味😋「很綠」拉麵 - 慢煮雞・芫茜・豚骨白湯 (每碗$62) 呢個拉麵係芫茜湯底,再加入菠菜同羽衣甘藍混合熬製而成,配料有慢煮雞胸、脆炸釀豆卜同皮蛋,呢個價錢真係好抵食!海老唐揚雞$28炸雞外脆內軟,雞肉夠juicy呀!鹽麴沙薑豚足$32將豬腳切成粒粒更易入口😋新店開幕期間仲有限定優惠,而家凡惠顧任何一款拉麵及單品小食,即可以港幣$1 換購價值港幣$20 內的飲品一杯。我哋就叫咗話梅雪碧同埋鹹檸檬可樂飲,每杯都係加$1好抵💓
行過元朗廣場,發現呢度開咗間拉麵店
位置就喺天橋旁邊,
開頭以為開喺呢個位實好貴
點知一睇又唔貴wo!所以都好多人幫襯
呢間餐廳係全新創意港風拉麵店
佢地自家研發匯聚本地特色飲食元素嘅拉麵,
同時融入日本匠人烹調手法,
重新打造拉麵新口味。

「很膠」拉麵 -
慢煮沙薑豬手粒・雞清湯 (每碗$62)

「很綠」拉麵 -
慢煮雞・芫茜・豚骨白湯 (每碗$62)
海老唐揚雞$28
炸雞外脆內軟,雞肉夠juicy呀!

鹽麴沙薑豚足$32
將豬腳切成粒粒更易入口😋

新店開幕期間仲有限定優惠,
我哋就叫咗話梅雪碧同埋鹹檸檬可樂飲,每杯都係加$1好抵💓
2023-09-25 29 瀏覽
日前經過見到這間主打港式拉麵的餐廳看看餐牌每碗拉麵都非常有特色而且結合了港日元素打造出地道的口味創意感十足拉麵以豚骨白湯和雞清湯為基礎首先點了一碗很綠拉麵($62)以芫茜🌿湯底為主題並加入菠菜和羽衣甘藍混合熬製而成這三種食材的結合相得益彰帶來豐富的口感和清新的味道配料包括慢煮雞胸肉、脆炸釀豆腐和皮蛋芫荽味相當突出絕對令人難以忘懷很膠拉麵(每碗$62)以慢煮沙薑豬手粒🐖和雞清湯為基礎慢煮沙薑豬手粒口感爽脆彈牙晶瑩剔透至於拉麵最上層有一粒骨膠原啫喱是上豬皮和雞腳所製成溶入湯底後口感濃滑卻不油膩除了特色拉麵餐廳更製作了一系列特色小吃麻辛味手羽先($28)一上桌就飄散著麻辣的香氣雞翅🐓炸得酥脆可口另外還有煎餃子($18)餃子🥟底部煎至酥脆餡料充滿肉汁好鮮甜絕對讓人垂涎欲滴🤤此外,在新店開幕期間更有限定優惠凡購買任何一款拉麵和特色小吃即可用港幣$1換購價值港幣$20以內的飲品一杯我們就選擇了話梅雪碧和咸檸檬可樂🥤咸咸甜甜又清新總結餐廳用心製作每款拉麵都好有細節帶來獨特的口味體驗絕對值得一試
日前經過見到這間主打港式拉麵的餐廳
看看餐牌每碗拉麵都非常有特色
而且結合了港日元素打造出地道的口味
創意感十足

拉麵以豚骨白湯和雞清湯為基礎
首先點了一碗很綠拉麵($62)
以芫茜🌿湯底為主題並加入菠菜和羽衣甘藍混合熬製而成
這三種食材的結合相得益彰
帶來豐富的口感和清新的味道
配料包括慢煮雞胸肉、脆炸釀豆腐和皮蛋
芫荽味相當突出
絕對令人難以忘懷

很膠拉麵(每碗$62)
以慢煮沙薑豬手粒🐖和雞清湯為基礎
慢煮沙薑豬手粒口感爽脆彈牙晶瑩剔透
至於拉麵最上層有一粒骨膠原啫喱
是上豬皮和雞腳所製成
溶入湯底後口感濃滑卻不油膩

除了特色拉麵餐廳更製作了一系列特色小吃
麻辛味手羽先($28)
一上桌就飄散著麻辣的香氣
雞翅🐓炸得酥脆可口

另外還有煎餃子($18)
餃子🥟底部煎至酥脆
餡料充滿肉汁好鮮甜
絕對讓人垂涎欲滴🤤

此外,在新店開幕期間更有限定優惠
凡購買任何一款拉麵和特色小吃
即可用港幣$1換購價值港幣$20以內的飲品一杯