2008-03-17 41 瀏覽
這間車仔麵可說係陪小女子長大至愛佢ge剪釀三寶, 因為好受歡迎, 買的人多, 店員要不停地煎, 所以買到手都係新鮮滾熱辣! 買次放工放學都低受唔到誘惑買, 之前肥左10磅都係多得佢>.< 還有他的車仔麵, 蘿蔔夠林, 牛腩啊,豬腸啊煮得剛剛好, 看得出老闆對食物的認真程度, D辣汁調配係整碗麵的靈魂.除左食物外, 還有氣氛, 旁晚後來到文記你會以為自己來到小食街, 各類的車仔擋(咖哩魚旦檔,剪釀三寶檔...)擺滿小小的巷仔, 可惜牛頭角下村快要清拆, 這樣的光景將來很難見到了!話比大家知文記有第2間分店, 好近的行幾多步路就到. 就在牛頭角道55號利基大廈行入D, 近英皇補習社...可能係為將來作打算, 現在開間分店召集人氣啦! 分店環境比舊店乾淨很多, 而食物味道當然一樣, 都係咁好味~ 但就無"小食街"的光景啦~
這間車仔麵可說係陪小女子長大

2008-02-29 41 瀏覽
次次旁晚來親九龍灣,一定來呢度幫趁﹗近排肥左既關係,今次清清地,只係食左碗生菜魚肉,魚肉依舊彈牙鮮味,份量仲好足,半碗菜半碗魚肉,食完真係滿足﹗來九龍灣的必試,又平又抵食﹗
次次旁晚來親九龍灣,一定來呢度幫趁﹗

來九龍灣的必試,又平又抵食﹗
2008-02-16 10 瀏覽
每次往附近打波,總係忍唔住食返碗,先旨聲明,呢個係早個幾月前既野,不過又一間遭遷拆命運既舊店,雖然已另覓新舖,但店外幾檔車仔檔入舖是風味全無了.我最喜愛呢度有我至愛柚皮,炆得入味夠淋,汆水絕不含糊,苦澀味輕清,比起坊間一些酒樓還用心,豬腸無乜肥膏,可惜無乜膻味,至於麵底中的油麵,並非常踫到的粗身'梘'水味重之流,而是選用較幼身及彈牙的一款,雖然湯底是味精大全,但食落又唔覺咁口乾喎.....奇怪服務是快手快腳,幾高效率,檯椅不多,加起來得五,六張左右,人多時都幾逼下,店外車仔檔魚肉翅及煎釀三寶等可order入店內食,幾方便及多元化.
2008-02-07 8 瀏覽
年三十那晚同老婆落九龍灣行街,經過呢到就順便黎醫肚,見佢貼出告示,做埋今年就會拆,呢類屋村小店真係買少見少。講返食,車仔麵足料,質素唔錯,在店外車仔檔再叫煎釀三寶,沙爹魷魚葉,這晚著實好滿足。
2008-01-11 39 瀏覽
是日將軍澳工地有工友罷工,如假日我必到聲援但奈何今天幾單工程有心無力,只有打個電話去慰問支持,希望業界多0的關心我地呢0的低下階層,真係有血有淚架﹗收工身水身汗,個肚打哂鼓,次次經過呢度就會聞到沙爹香,無錯就係文記﹗於是入來食番個魚肉碗仔翅。呢度0的魚肉碗仔翅我成日來食,不杰不稀感覺岩岩好,裡面足料有齊肉絲冬菇等配料,彈牙魚肉特多食完真係飽肚,大家經過絕對值得來一試架﹗

2007-12-29 13 瀏覽
嚟得呢度一定係食車仔麵加門口的煎釀三寶.雖然比較污漕及食後口渴,但我相信間間車仔麵檔都係咁咖啦!
2007-12-29 13 瀏覽
呢度其實除左車仔麵之外仲有好多野食韮菜豬紅大腸煎釀三寶腸粉咖哩魚蛋牛柏葉樣樣都好有水準而價錢亦唔貴特別係咖哩果堆牛柏葉牛丸同魷魚係佢個招牌咖哩汁配合下真係好正次次食完都成頭汁真係好惹味!
呢度其實除左車仔麵之外仲有好多野食
韮菜豬紅大腸煎釀三寶腸粉咖哩魚蛋牛柏葉
樣樣都好有水準而價錢亦唔貴特別係咖哩果堆
牛柏葉牛丸同魷魚係佢個招牌咖哩汁配合下
真係好正次次食完都成頭汁真係好惹味!
2007-12-09 8 瀏覽
三個人叫了兩碗車仔麵+ 咖哩魷魚牛栢葉魚蛋+ 煎釀三寶.車仔餸有螺肉, 牛腩, 豬頸肉, 豬紅和豬皮. 螺肉大粒爽口但味淡, 牛腩肉爽不韌, 豬頸肉爽口, 豬紅滑嫩, 豬皮則剪得太細塊又不入味.咖哩魷魚牛栢葉魚蛋–汁不太辣, 也不夠香濃, 好像不夠入味.煎釀三寶揀了魚肉球, 豆腐和矮瓜–最愛魚肉球, 煙韌不太粉, 炸得熱辣辣. 豆腐也炸得乾身脆口.豆漿$6一大支, 不太甜, 可以喎.
三個人叫了兩碗車仔麵+ 咖哩魷魚牛栢葉魚蛋+ 煎釀三寶.

豆漿$6一大支, 不太甜, 可以喎.
2007-12-04 4 瀏覽
韮菜豬紅大腸$12,我覺得OK,我隔離果個覺得好OK.煎釀四寶6蚊4件:豆腐、兩粒魚蛋、芋頭,所有都正!魚蛋個口感特別,不訪一試!
2007-11-05 5 瀏覽
對好多講究健康飲食的現代人來說, 要接受味精好似是一件難事。儘管, 他們在高級餐廳酒家用膳時, 其實都有機會接觸到味精, 但可能排場夠好, 令他們忘記了此物, 反而光顧低檔食肆時, 舌頭卻像觸電般靈敏。到文記吃車仔麵, 如果不喝任何東西, 事後喉嚨肯定乾涸, 這是味精的訊號。不過, 那兒的魚蛋、冬菇、大腸都做得不錯, 湯底亦名副其實地具傳統風味。要是你闊別了味精久矣, 想懷舊一番, 還是值得去嘗嘗, 不過一定要叫多支可樂。有時會想, 科技愈進步, 醫學愈昌明, 但人們的抵抗力卻愈差。太過受保護, 便經不起任何輕輕的刺激; 習慣了味精, 可能, 在對味道的要求、分辨食物質素的層次有所提高之餘,也不會下下在吃完連鎖快餐店後渴到幾乎想死。

2007-07-12 17 瀏覽
自從車仔舖全面入舖後.那一種掃街的感覺叫人懷念.今天有幸在這裡吃了一些,九菜紅,炸尖召,很正即六的牛百首重有加辣的車仔面...全都是兒時的味道.有無味精己是其次熱騰騰的才是皇道...這裡的全是不能即時放入口的熱.愛死了. 但包污衊
自從車仔舖全面入舖後.那一種掃街的感覺叫人懷念.
2007-07-01 12 瀏覽
依度除左車仔麵, 煎釀三寶重有腸粉,燒賣, 魚蛋, 牛栢葉, 魷魚同腸仔, 都可以叫左入去坐低食.車仔麵有好多選擇, 我好鍾意叫伊麵底加牛腩, 韮菜餃同酸齋, 唔係間間車仔麵都有酸齋架, 雖然伊麵有D肥, 但鬼叫自已鍾意食咩!講到環境真係麻麻, 因為係0係屋村樓下果D 檔, 千祈唔好期望咁高.
2007-04-18 17 瀏覽
19-4-2006 1944相約朋友在附近取貨後,有點肚子餓,到了附近搵食,想搵間舖頭坐底,這裡都有不少人幫襯,便入去坐底。這裡有車仔麵、腸粉及街頭小食,我就要了車仔麵加辣汁,配了油麵、豬皮、豬紅和豆腐卜,湯比一般的濃兼似生粉水埋獻,不能接受,而且飲完汽水之後都係好口渴,黎得呢的地方當然有師傅,但都未如此勁差,都係去番太安樓食好過。
19-4-2006 1944

2007-03-16 12 瀏覽
可謂繼灣仔Thai Hut串燒後另一"巨"作...上幾次去雲興隆食飯,隔鄰就見到一條小人龍,排隊買煎釀三寶...嘩...粒魚蛋大到離晒譜...仲要賣十蚊七件,唔怪得咁多人排la..抵受唔到誘惑,排埋一份...魚蛋、青椒及豆腐,全部屬super king size...味道並不突出,魚肉落得過多粉,失去質感..但都係講句: "實在太抵嘞"...
可謂繼灣仔Thai Hut串燒後另一"巨"作...

嘩...粒魚蛋大到離晒譜...

仲要賣十蚊七件,唔怪得咁多人排la..

抵受唔到誘惑,排埋一份...

味道並不突出,魚肉落得過多粉,失去質感..

但都係講句: "實在太抵嘞"...
2007-03-04 5 瀏覽
read an article about this place, hence going for lunch on a Sat.manye I went with too much expectation, didn't find this place's cart noodles as good as reported.Everything is just so average, there's no difference with any cart noodles out there.Still, 松記is still my no.1 in cart noodles.