2016-11-24 545 瀏覽
某日, 我很罕有地獨自一個人到了 文蔚街, 去探訪一位已經退了休的老行家 .... 見面後, 這位前輩帶了我到這間茶餐廳吃飯 ~Menu ~我點了一客 海南雞飯套餐 $ 49包括:(例湯、海南雞、雞油飯、青菜、餐飲)例湯: 冬瓜排骨湯味道溫和, 嚐得出是沒有下味精的家常湯油菜灼得軟硬適中, 不過腍也不過硬, 咬落清脆爽口海南雞肉質細緻, 嫩滑又厚肉, 皮下脂肪少, 雞味濃鮮 ~雞油飯是非一般的雞油飯, 因為是用黃薑粉和雞蛋炒過的, 飯粒鮮明, 味道十分香口惹味 ~熱檸茶檸檬夠酸而不太有苦澀味, 茶味亦夠香濃, 不俗~總括來說 : 平、靚、正! 職員態度有禮 ~本篇完 ~
見面後, 這位前輩帶了我到這間茶餐廳吃飯 ~
Menu ~
我點了一客 海南雞飯套餐 $ 49
包括:(例湯、海南雞、雞油飯、青菜、餐飲)
例湯: 冬瓜排骨湯
味道溫和, 嚐得出是沒有下味精的家常湯
油菜
灼得軟硬適中, 不過腍也不過硬, 咬落清脆爽口
海南雞
肉質細緻, 嫩滑又厚肉, 皮下脂肪少, 雞味濃鮮 ~
雞油飯
熱檸茶
檸檬夠酸而不太有苦澀味, 茶味亦夠香濃, 不俗~

總括來說 : 平、靚、正! 職員態度有禮 ~

本篇完 ~

• 海南雞飯套餐
今天老婆仔因為工作上關係中午放工後要前往柯士甸附近我陪她到達工作所需地點附近順便搜尋一下附近的美食發現附近有之前見過很吸引的黑白西多士的餐廳所以在老婆仔完成工作後就和她前往試試來到時已經是下午茶時段我們分別要了一份33元的黑椒牛柳絲炒烏冬以及24元的黑白西多士飲品方面分別加4元選了蜂蜜青檸茶以及柑桔話梅蜜餐廳位於幾幢屋宇之間平日應該主要是街坊生意看見店員和食客聊天是一份街坊茶餐廳的味道很快就等到美食送來了這份黑椒牛柳絲炒烏冬很香離遠也聞到黑椒味的確裡面除了黑椒外還加入了紅椒和青椒所以吃起來有點辣不過這樣更美味加上牛柳絲炒得剛剛好不會過硬而且份量剛好接下來就是重點 - 黑白西多士原來黑白就是朱古力醬和煉奶看似簡單但配合起來效果卻很突出為西多士帶來不同形式的甜味而且西多士本來就很不錯很貼心的切好一粒粒吃起來很方便同樣也令每粒的四邊都變成金黃色最重要的是價錢非常便宜24元一份大大份的西多士還配有飲品不枉專誠來到熱的蜂蜜青檸茶和柑桔話梅蜜在冬天喝都非常合適加上在吃過相對較濃味的西多士後喝點微酸的飲品也有消滯作用
今天老婆仔因為工作上關係

2016-11-21
黑椒牛柳絲炒烏冬
3K
2016-11-17 564 瀏覽
放工好肚餓,想食埋野先返去,同事推介左黎呢度食個家常便飯,佢話佢係常客,啲炒餸勁好味咁話。入到黎,一般茶餐廳格局,但老闆好熱情,好有街坊人情味嘅感覺。隨便揀了張卡枱坐,睇睇餐牌,二人餐$92平喎,再加多樣野,大食同事都夠飽啦。跟餐的例湯,合掌瓜豬骨湯(?),湯底清甜,真材實料非師傅,飲完不會口渴的。海南雞一碟,賣相實而不華,但味道是十。分。好。吃!新鮮雞自然有所謂的雞味,肉質結實有口感,皮滑而且皮下脂肪不多,連皮食都好安心。雞本身已醃了咸味,連骨都入哂味,個人覺得已很正了,不過如果想再重口味啲,可以點埋附送的醬料。隨海南雞附送的雞醬同薑蔥蓉,同事勁愛個甜辣醬,點都一滴不剩。個人較愛薑蓉,同雞太夾了,香香的薑味,送飯都正㗎。跟套餐可選$47中式小炒一碟,揀了粟米班腩,貪其有汁好送飯。一碟約有七、八塊班腩,滿滿的粟米汁,正啊!魚肉包了薄薄一層炸漿,外層香脆,內裏軟滑,啖啖魚柳肉勁好味。粟米汁香甜,撈飯一流。跟餐的油菜,是晚係唐生菜,爽口翠綠,少少甜豉油已足夠。另加了沙拉骨($47),小炒本身都有飯,例湯同飲品送,唔使怕,有大食同事在乜都會清得哂絕不浪費(>﹏<)講返碟沙拉骨

跟餐的油菜,是晚係唐生菜,爽口翠綠,少少甜豉油已足夠。
另加了沙拉骨($47),小炒本身都有飯,例湯同飲品送,唔使怕,有大食同事在乜都會清得哂絕不浪費(>﹏<)講返碟沙拉骨,同我預期中不一樣呢,還以為係沙律醬汁,原來只係加了沙律醬係上面。一碟同樣有七、八塊,份量很大啊,豬小扒煎香了加了甜酸醬,肉質軟腍但不失口感,啖啖肉啱哂同事口味,佢超鍾意食!個人覺得都好味的,但醬汁再加上沙拉醬甜了一點點。
白飯,好大碗,實滴滴的。粒粒飯軟硬適中,同事大讚,二話不說KO兩大碗。
餐飲要了熱奶茶同咸檸七(跟餐加$6)。奶茶勁香勁滑,茶奶比例剛好,正。同事的咸檸七有成罐七喜,抵飲喎,檸好香,咸ok,加埋酸酸地嘅七喜勁夾。
單,攝係玻璃底係常式吧。記得小時候多手,張整張單攝哂入去,廢了不少氣力才拎得出來(^_^;)
食飽,睇一陣電視再離開。店內啲位都好濶,燈光柔和,仲有好特別嘅手繪牆。
2016-11-16
2016-11-15 258 瀏覽
朋友公司剛搬到 Elements, 為了方便上班, 她在佐敦道文字派系的屋苑找了一個單位租住, 因為這是舊區,  租金实際, 早午晚餐也可在附近餐廳開餐, 方便經濟.   地舖多是各式不同的食肆, 可以天天吃得新款.今午約了她到她家坐坐, 剛好她理髮未回, 提議我去 文利餐廳 吃個下午茶等她. 也是好主意.文利餐廳外觀是茶餐廳形式, 門外推介有鐵板精選餐, 看來吸引.店內氣氛和諧, 座位多, 有卡位方枱, 又有大電視, 可以邊食邊睇.牆上繪畫, 顏色奪目.店員送來餐牌, 食品有很多選擇:  每日精選套餐,  鐵版餐, 快餐, 小炒, 飯麪, 下午茶, 小食等等......現正下午 3:00 店員向我介紹  ~~ 下午茶餐及特式飲品.飲品我選了至 Hit 人氣健康推介 ~ 蜂蜜青檸茶 :  開胃清滯幫助消化, 夠清新有青檸味而不太甜, 下午茶餐, 我選了英倫風味的黑白西多士.上枱時真的叫我眼晴一亮, 這多士反傳統制作, 不是一塊而是切成小四方磚形, 層層疊疊, 擺設美觀, 再配上白色盛器, 繪上深啡朱古力迷幻圖案,  緊貼時代潮流, 黑白色真叫座!!多士厚切, 浸入了牛奶蛋液煎至金黃色,

文利餐廳外觀是茶餐廳形式,
門外推介有鐵板精選餐, 看來吸引.
牆上繪畫, 顏色奪目.
下午茶餐, 我選了英倫風味的黑白西多士.
黑白色真叫座!!
多士厚切, 浸入了牛奶蛋液煎至金黃色, 油份不多, 非常可口, 入口香而不太甜.
煙肉腸卷帶子

上枱時, 帶子仍熱, 炸皮薄,   煙肉腸仔卷有三個, 煙肉不肥, 如可烤焗得香一点會更好.

腸仔肉質不錯, 什果沙律調味ok,   品質一般.
這個下午茶餐很豐富,  比一般茶餐廳有特式.  我和店員打趣說, 如果加一支裝飾英倫小旗, 更貼近 "英倫風味" 名字.

看見我的即值急才 ??   店員笑了..............
好有街坊感及富有人情味的港式茶餐廳, 價錢老实。下次要來吃個晚餐.
  • 英倫風味的黑白西多
2016-11-13 189 瀏覽
Happy Friday~OT後終於可以離開公司,食飯之餘又想睇電視劇,一於去平時光顧的茶餐廳。朋友點香滑奶茶,而我今次就試下 蜂蜜青檸七喜,裡面似有醃製青檸醬,再倒7喜,味道好似鹹檸七,不過多一份青檸清新味。是日例湯也是十分推介老火湯,沒有味精,啖啖住家湯的味道。點小菜share,$47 有湯、白飯、飲品,好超值。菠蘿生炒骨 $46賣相都幾吸引生粉骨外脆內軟,夠獲氣,醬汁也調得剛好,菠蘿也好甜。XO 醬翠瓜炒雜菌 $47XO醬好惹味,不過翠瓜炒得較腍身,至雜菌份量算多,真係幾抵食。最美不足是白飯太乾有點硬。
Happy Friday~

是日例湯也是十分推介
老火湯,沒有味精,啖啖住家湯的味道。
點小菜share,$47 有湯、白飯、飲品,好超值。
賣相都幾吸引
菠蘿生炒骨 $46
生粉骨外脆內軟,夠獲氣,醬汁也調得剛好,菠蘿也好甜。
XO 醬翠瓜炒雜菌 $47
XO 醬翠瓜炒雜菌 $47
菠蘿生炒骨 $46
在佐敦搵完個朋友有點肚餓 他就介紹了我們去他由細食到大的飯堂開餐文利餐廳是一間街坊式的港式茶餐廳儍爸一睇餐牌,見到他成日食的公仔麵茶餐,就即刻點了份叉燒公仔麵下午茶餐叉燒公仔麵 + 火腿煎蛋 + 牛油方包 + 奶茶 ... 盛惠 HK$28 ... 又幾抵食碗叉燒公仔麵賣相又幾得喎 !!!好少見茶餐廳咁有心機砌到碗麵咁靚靚至上枱 ~~上面仲有佷多蔬菜,湯底也較清不太味精,就算食碗公仔麵都覺得健康點 ~~ 至於有選擇困難症旳我,睇見咁多下午茶餐都唔知食咩好 ????終於點了老闆推介的『黑白西多士』+ 紅豆冰成座山咁高的多士磚,加埋朱古力醬拌碟 ... 賣相真是好吸引 ~~但是價錢仲吸引 ... 配埋飲品只是 HK$24 ... 轉飲紅豆冰好就要 +$$ (加幾多就唔記得 ???)平時食西多我們都搶住食脆卜卜的西多士邊但是這份多士磚粒粒四邊都是我們鍾意的脆卜卜西多士邊 ... 唔洗爭囉 !!!西多磚較厚身,外面略脆,裡面麵包鬆軟有蛋香上面的朱古力醬和煉奶也啱啱好,不會過甜仲不會油淋淋,食多兩件都不會很油膩囡囡的雞翼撈麵下午茶餐 HK$ 33同樣有很多的蔬菜,仲有兩隻鹵得入味的雞全翼公仔麵
文利餐廳是一間街坊式的港式茶餐廳

碗叉燒公仔麵賣相又幾得喎 !!!

好少見茶餐廳咁有心機砌到碗麵咁靚靚至上枱 ~~

終於點了老闆推介的『黑白西多士』+ 紅豆冰

平時食西多我們都搶住食脆卜卜的西多士邊

西多磚較厚身,外面略脆,裡面麵包鬆軟有蛋香

上面的朱古力醬和煉奶也啱啱好,不會過甜

仲不會油淋淋,食多兩件都不會很油膩
囡囡的雞翼撈麵下午茶餐 HK$ 33
同樣有很多的蔬菜,仲有兩隻鹵得入味的雞全翼

公仔麵夠爽身,配埋瑞士汁一起食好好味,不過多點汁仲好味
囡囡仲 +HK$6 改配醒胃潤喉的咸檸七
** 以上分享是以我的口味、喜好和情況作出分享及感受,一試 / 合用與否請自行決定
2016-11-05
下午茶
  • 黑白西多士
  • 瑞士雞翼撈麵
2016-11-07 235 瀏覽
難得星期六,與朋友游走在油麻地佐敦一帶的舊區,發現一間富有人情味的港式茶餐廳。我們一行兩人,甫踏入茶餐廳,老闆即殷勤地介紹一些特色的下午茶和飲品。我發現我們留意到牆上的畫作,老闆即興奮地向我們介紹這是之前找人畫上去的,希望食客進來時感受到不同的風格。最先來到的是飲品,紅豆冰和蜂蜜青檸,都是比較懷舊的特色飲料,飲落味道相當不錯,可說是秋天一流的飲品。炸魚柳配薯條,魚柳都算炸得香脆嫩滑,薯條是幼身,但個人比較喜歡粗身的薯條。另外因為太肚餓,叫多左個西炒飯,炒得幾夠乾身,幾足料,連埋咁多蝦,都係三十一蚊。最後見到餐牌上有個好靚既黑白西多,所以都叫埋黎試下。西多賣相好靚好有驚喜,餐廳好有心機咁將多士切開一件件,加上朱古力醬和煉奶,配搭清新。

3K
2016-11-05 206 瀏覽
明星去的不一定是高級餐廳,朋友報料在佐敦文蔚街一間並不起眼的餐廳,居然有明星的足印。今晚一於碰碰運氣,可否捕獲如周潤發呀!容祖兒呀⋯⋯!裝潢茶餐廳格局,店內氣氛和諧。老闆常常同客人聊天,短短的數分鐘就見到好多熟客前來幫襯。海南雞套餐嚇!我有冇睇錯!點解嘅!居然只$49,海南雞,青菜,老火湯全部在你眼前,不論好食與否,已經超值啦!金黃一片的海南雞,皮薄,皮與肉之間有層脂肪,薄薄的,那油脂增添了脂香。雞肉質尚算嫩滑,有陣陣的幽香。非常欣賞那碗飯,並不是一般的白飯,用了黃薑粉調配,粒粒飽滿,色凙金黃高貴。黑白西多士人氣之選,冇理由唔試吓啫!黑即是朱古力醬汁,白即綀奶,賣相不會遜色於潮興的西式甜品店。西多士切成一粒一粒,容易入口,深受女仕們歡心。味道不錯,有疍香,內裡軟熟,醮少許朱古力醬和練奶,有點似食奶醬多感覺。紅豆冰兒時的飲料,好懷念喔⋯⋯紅豆末夠火喉,有點硬。整體甜度適中。今晚雖然碰不到明星,但又發掘了一間臥虎藏龍的小店。

今晚一於碰碰運氣,可否捕獲如周潤發呀!容祖兒呀⋯⋯!

幫襯。
海南雞套餐

嚇!我有冇睇錯!點解嘅!
雞肉質尚算嫩滑,有陣陣的幽香。
黑白西多士

人氣之選,冇理由唔試吓啫!
西多士切成一粒一粒,容易入口,深受女仕們歡心。
紅豆冰

兒時的飲料,好懷念喔⋯⋯
紅豆末夠火喉,有點硬。整體甜度適中。
紅豆冰
今晚雖然碰不到明星,但又發掘了一間臥虎藏龍的小店。
2016-11-04
黑白西多士
值得推介!小炒熱烘烘,好好味,用料無欺。老板係有為青年,勤奮熱情,餐廳一角有手繪牆畫,給人清新既感覺。物超所值,價錢大眾化!餐牌食品多選擇:有小炒、有套餐、有每日精選套餐、全日供應快餐、有鐵版餐,有海南餐等。
2011-01-26
菜芯炒班塊
羌蔥霸王雞
手繪牆畫
苦瓜炒火腩煲
  • 例湯,無味精。咸蛋蒸肉餅,好得,豬肉非雪藏!