2023-08-26 347 瀏覽
📍我哋喜歡瓹窿瓹罅😍去搵啲細細間又🈶️誠意嘅特色「隱世」小店✅今次我就搵到呢間係旺中帶靜嘅清新嘅餐廳🍴🍴餐廳雖然細細間😍但仍然充滿住打卡嘅靚位📷裝修係我簡約風格🌈我好喜歡呢🥰🐤唐揚炸雞配蛋包飯🍛$128🌈識食一定要呢個唐揚炸雞配蛋包飯😍餐廳足足用咗3隻雞蛋去做左呢個又香又滑嘅蛋皮🥚蛋皮薄薄一層✅重點誠意位係佢裡面嘅唔單止係白飯🍚仲係炒飯嚟㗎🔥而且份量又大份💯呢度嘅唐揚炸雞亦非常之出色👍外層脆卜卜加埋嫩滑嘅雞肉🍗即叫即炸🔥呢個係好推介必食喔🥳🍝拿破崙煙三文魚意粉🍝$118🌈呢個好有驚喜呀😍由賣相、食材同埋醬汁都配合得天衣無縫✅好鍾意佢地做嘅拿破崙醬汁👅醬汁味道濃郁💯蔬菜、香草配合得啱啱好❤️口感豐富😋加埋新鮮嘅煙三文魚🐟好讚喔🥳🍤咸蛋黃炸蝦 $68🌈邪惡嘅咸蛋黃炸蝦真係令人無法抗拒呀🤤上面個層香濃嘅鹹蛋黃食入口份外滋味👅蝦肉又鮮嫩又彈牙💯經鹹蛋黃炸過嘅蝦又香又脆口😍好食到我連蝦尾都食埋呀😋哈哈😂🍋檸檬柚子梳打 半價$29 (正價$58)🌈好大杯嘅檸檬柚子梳打🍹好味又唔會太甜✅賣相靚靚又可以打卡📷唔錯唔錯🥳

🐤唐揚炸雞配蛋包飯🍛$128

🍝拿破崙煙三文魚意粉🍝$118

🍤咸蛋黃炸蝦 $68

🍋檸檬柚子梳打 半價$29 (正價$58)

2023-08-26 162 瀏覽
前排係上環番工既朋友lunchtime 去左呢間樓上小店食晏之後,就極力推介左比我🙃見佢大讚高質,呢日平日夜晚就一於到訪一試,食物又真係好似朋友咁講,咁出色高質🤩不過餐廳入口比較隱閉,來回行左兩次先搵倒點樣上樓😂餐廳主打和洋菜式,原來老闆同廚師都係用一個人,真心佩服🥲店主間中仲會同客人交流下,閒談中得知佢對食物質素既要求,絕對吾想為做而做,每一次都會盡心盡力咁整好每道菜,真係睇得出店主好用心咁去煮同埋去經營佢既小店,好有誠意同熱誠🔥.👁‍🗨唐揚炸雞配日式蛋包飯(8/10)💲128.➰唐揚炸雞都有差吾多四五舊,食落雞肉仲係嫩身幾juicy 😎出面既炸皮吾會太厚,外層香脆,配埋蛋黃醬更惹味🤫佢個日式蛋包飯賣相都已經幾靚,面頭仲有啲蛋黃醬做點綴,入面既飯吾係就咁白飯咁簡單🤓而係可以比你揀要日式醬油定係咖喱為主既雜菌炒飯(用左珍珠米)☺️呢日我就叫左醬油,調味一啲都吾會太濃,炒飯除左有醬油味都仲食倒陣陣雜菌味,味道真係相當吾錯,非常有和風既味道‼️外層既蛋皮亦都嫩滑香蛋味🥚雖然成個飯冇咩醬汁,有別於平時既蛋包飯,多數會配上滿滿既醬汁,但係食既時候絕對吾會覺得乾身,老闆話就係吾想整咁多醬汁搞到個飯食

👁‍🗨唐揚炸雞配日式蛋包飯(8/10)💲128

➰唐揚炸雞都有差吾多四五舊,食落雞肉仲係嫩身幾juicy 😎出面既炸皮吾會太厚,外層香脆,配埋蛋黃醬更惹味🤫佢個日式蛋包飯賣相都已經幾靚,面頭仲有啲蛋黃醬做點綴,入面既飯吾係就咁白飯咁簡單🤓而係可以比你揀要日式醬油定係咖喱為主既雜菌炒飯(用左珍珠米)☺️呢日我就叫左醬油,調味一啲都吾會太濃,炒飯除左有醬油味都仲食倒陣陣雜菌味,味道真係相當吾錯,非常有和風既味道‼️外層既蛋皮亦都嫩滑香蛋味🥚雖然成個飯冇咩醬汁,有別於平時既蛋包飯,多數會配上滿滿既醬汁,但係食既時候絕對吾會覺得乾身,老闆話就係吾想整咁多醬汁搞到個飯食落太濕,所以就用左炒飯方法,同埋面頭淋啲蛋黃醬取代傳統做法😋
👁‍🗨北海道帶子蒜香意粉(7.5/10) 💲138

➰意粉炒得好乾身,一啲都吾覺得油膩,好有咬口吾韌身😛蒜味算係突出,不過果人覺得可以再濃烈啲🤭成個調味食落幾有和風既味道(可能有紫菜粉🤪)兩粒北海道帶子雖然吾算好大粒,但係就煎得幾金香,冇過火喉,食落仲係彈牙嫩身
👁‍🗨熱帶特飲 (7/10) 💲58

➰呢杯特飲既size都幾大,好在只係叫左一杯,夠哂兩個人飲😂入面有青檸同香葉,感覺好清新酸酸地
🔛 整體評分(8/10)
2023-08-25 126 瀏覽
餐廳位置比較隱蔽,係要喺德輔道中或者永樂街轉入一條小巷嘅一棟大廈入面。但餐廳嘅裝修環境十分乾淨和舒適,更有一些座位是面向窗,可以邊吃邊慢慢地欣賞街邊的風景。是日餐湯係粟米湯, 湯嘅味道濃郁,有一粒粒嘅粟米,唔錯唔錯。另外午餐仲包一杯嘢飲,檸檬茶有三大片後設嘅檸檬,可以睇得出餐廳用心製作良好嘅食物被顧客。比目魚西京燒有高級日本餐廳嘅水準,肉質都好滑,另外個糖心蛋真係流心,而且熱得好入味。堂楊炸雞炸粉好薄,一啲都唔油膩。日式炒意粉選擇咗醬油味,鹹鹹甜甜咁,配上面頭小小嘅沙律醬,有啲似食緊日式章魚燒嘅味道。

2023-08-24 172 瀏覽
【攣毛屋 Curly.Resutoran】好少會出港島食野嘅我俾我發現係上環有一間樓上充滿住日本風情嘅餐廳🎌裝修除咗有輕鬆嘅cafe氛圍仲帶有小小居酒屋活潑嘅感覺餐廳門口放滿一排排吞拿魚盲盒公仔真係攞盡曬顧客嘅眼球👀✨️係一個幾得意嘅打卡位🐟@curly.resutoran.🍴唐揚炸雞配日式意粉 - 💰128唐揚炸雞外皮酥脆,裡面雞肉多汁嫩滑,同日式意粉嘅搭配別具匠心🐔意粉軟硬度煮到啱啱好,食蒜嘅朋友可以額外自己要幾多加幾多落去,mix埋沙律醬一齊食,真係勁有日式風味😋 🍴七味魷魚鬚 - 💰68魷魚鬚炸到非常香口,唔會皮肉分離🦑七味粉香氣四溢,辣度適中,係會食到停唔到口,簡直係下酒嘅絕佳小菜🌟 🍴鰻魚串燒 (2串) - 💰68鰻魚厚切肥美,烤到皮脆肉嫩,上面淋上燒烤醬汁,甜中帶鹹,啖啖肉之餘仲可以感受到鰻魚嘅鮮美,得兩串根本唔夠喉🤩 🍫OREO芝芝朱古力 - 💰29 (惠顧意粉半價加配飲品)一望落去杯野飲就有三個層次,係超級順滑嘅芝士奶蓋上面灑咗好多OREO碎,同濃郁嘅朱古力完美配合,真係超級邪惡🤪.呢間嘅嘢食唔係吹水,真係超級好食❕️環境坐得舒適得黎,老闆超nice😍最適合帶埋朋友一齊上
【攣毛屋 Curly.Resutoran】
@curly.resutoran
🍴唐揚炸雞配日式意粉 - 💰128

🍴七味魷魚鬚 - 💰68

🍴鰻魚串燒 (2串) - 💰68

🍫OREO芝芝朱古力 - 💰29 (惠顧意粉半價加配飲品)
呢間嘅嘢食唔係吹水,真係超級好食❕️
環境坐得舒適得黎,老闆超nice😍
最適合帶埋朋友一齊上去傾計聚餐🍴

#香港美食指南 #美食分享 #日式西餐
#吃貨人生 #美食地圖 #美食日記
#攣毛屋 #西式 #樓上cafe
七味魷魚鬚
鰻魚串燒 (2串)
OREO芝芝朱古力 (惠顧意粉半價加配飲品)
七味魷魚鬚
鰻魚串燒 (2串)
OREO芝芝朱古力 (惠顧意粉半價加配飲品)
2023-08-20 120 瀏覽
👩🏻👨🏻今次嚟到上環嘅攣毛屋,原先諗住搵個地方happy hour🍻,點知三樣小食都太好食,結果叫多個主食share🤝🏻🤣🧐好奇呢度嘅大廚以前係邊度從事過,心想應大有來頭;一問之下,原來係主理某某前上環意粉紅店嘅大廚🤭😜「怪唔得啦!」.🝮炸雞皮 [$48]爽脆唔油,👨🏻話油溫控制得好先可以做到咁嘅效果.🝮鰻魚串燒 [$68]鰻魚厚身,燒汁咸甜度相宜,燒得唔錯👍🏻.🝮咸蛋黃炸蝦 [$68]呢款超邪惡😈,但咸蛋黃香氣滿溢,🦐大大隻而熟度剛好,呢款係令我哋有衝動叫多份晚餐嘅動力🤭🫶🏻🝮西班牙黑毛豬叉燒|配日式意粉 [$188]大廚自家焗製西班牙黑毛豬叉燒🐽,由於即叫即焗,點餐後約等15分鐘⏱️鍾意呢款叉燒肥瘦適中,而且黑毛豬肉味較濃,肉質更綿密👍🏻日式意粉🍝,似日式炒麵,質地爽口,可自行按喜好加蒜蓉醬,又幾惹味💓.🝮梅酒梳打 [$68]梅酒梳打係我飛彿,一見到就會叫😎.🝮乳酸梳打 [$58]乳酸梳打味道清新,食完濃味嘢,有清爽味蕾效果🌱

🝮炸雞皮 [$48]

爽脆唔油,👨🏻話油溫控制得好先可以做到咁嘅效果

🝮鰻魚串燒 [$68]

鰻魚厚身,燒汁咸甜度相宜,燒得唔錯👍🏻

🝮咸蛋黃炸蝦 [$68]

🝮西班牙黑毛豬叉燒|配日式意粉 [$188]

鍾意呢款叉燒肥瘦適中,而且黑毛豬肉味較濃,肉質更綿密👍🏻

🝮梅酒梳打 [$68]

梅酒梳打係我飛彿,一見到就會叫😎

🝮乳酸梳打 [$58]

乳酸梳打味道清新,食完濃味嘢,有清爽味蕾效果🌱

2023-08-08
早餐
於中上環有一家不算起眼的日式cafe,但老闆卻是誠意滿滿,堅持做好每一道自己滿意的菜式❤️重點是味道也很棒💯🌸 唐揚炸雞配日式意粉香辣味的日式炒意粉,意粉有咬口不會太軟身,香辣夠惹味🌶️老闆建議加生蒜伴着吃,味道真有加分!🥰 顧著拍照到吃炸雞的時候已經冷了,不過味道還是不錯,雞肉也不會變得乾身❣️🌸 軟殼蟹親子忌廉扁意粉這道菜有驚喜🤩一開始怕味道似街外的carbonara會很膩,不過這忌廉不會太濃稠,creamy帶奶狀忌廉味依然香💕軟殼蟹很香口🫶🏻外脆內軟❤️(比最近某家很hit 的軟殼蟹米線好很多倍…) 連同蟹子(量很多) 拌在一起💯😋👍🏻🌸 咸蛋黃薯條一層熱呼呼的咸蛋黃醬包裹著每條薯條,味道濃郁!🫶🏻老闆細心建議薯條後上,不然味太濃會蓋過其他菜式的原味👍🏻🌸 檸檬青檸可樂+ 梅酒梳打 可樂沒什麼好評價,個人則很喜愛梅酒梳打❤️加一點青檸perfect 💕整頓飯沒什麼想特別挑剔,美中不足的只有店舖地址…

🌸 唐揚炸雞配日式意粉

🌸 軟殼蟹親子忌廉扁意粉

🌸 咸蛋黃薯條

🌸 檸檬青檸可樂+ 梅酒梳打

整頓飯沒什麼想特別挑剔,美中不足的只有店舖地址…

2023-08-03
  • 軟殼蟹親子忌廉扁意粉
2023-08-12 99 瀏覽
最近我自己好鍾意上環一間風格獨特的日式西餐廳,這西餐廳位置不起眼但上到去別有洞天,無論是精緻日式裝潢配合特大窗戶🪟 ,或是食物水準都很好👍比目魚配蛋包飯比目魚肉鮮嫩多汁,滑蛋全個包裹著的咖哩飯再夾著配菜完美融合在一起!使我垂涎欲滴🤤蛋黃醬炸蝦🍤香脆蛋黃醬色香味俱全,蝦肉彈牙可口惹味十足!鰻魚串燒一向鰻魚控的我表示滿意,大大份厚厚的鰻魚入味又嫩滑!📍攣毛屋 上環永樂街1-3號世瑛大廈2樓203室

比目魚配蛋包飯

蛋黃醬炸蝦🍤
香脆蛋黃醬色香味俱全,蝦肉彈牙可口惹味十足!

鰻魚串燒
一向鰻魚控的我表示滿意,大大份厚厚的鰻魚入味又嫩滑!

📍攣毛屋
上環永樂街1-3號世瑛大廈2樓203室

2023-08-09 103 瀏覽
【香港搵食🍴】攣毛屋Curly.Resutoran 今日收工要去上環買啲嘢 咁就食埋先番屋企啦上openrice搵吓 發現呢間樓上cafe 望住繁忙車路 聽住餐廳播嘅歌 截然不同 🤭 🔹️比目魚西京燒配咖哩蛋包飯一黎到心諗 咦?個咖哩汁呢🤔一切開隻蛋 原來啲汁釀晒落啲飯度 正呀 😋😋😋😋蛋同魚都好滑🤤 魚嘅醬汁甜甜哋仲有個沙律托喺魚底 但對我黎講 沙律醬多咗啲不過唔影響味道 🤗 🔹️XO海蝦香蒜意粉唔油 意粉好入味 個XO醬好濃郁 ✅一人主理 慢工出細貨✅吧枱更有feel ✅portion夠晒大
【香港搵食🍴】攣毛屋Curly.Resutoran

✅吧枱更有feel
✅portion夠晒大
2023-08-09
2023-08-07 106 瀏覽
上環嘅永樂街入面原來有棟大廈都有幾間餐廳,今次lunch time就嚟到呢間新開嘅西日式餐廳☕️lunch set包埋餐湯同飲品,亦都可以加錢配其他小食😌法式鮮蠔忌廉意粉 $118今日嘅餐湯係周打蜆湯,質地厚身,入面都幾多蜆肉🥄而午餐嘅意粉就有3款選擇,我就揀咗比較特別嘅鮮蠔意粉🦪蠔肉已經融入咗忌廉汁度,所以啖啖都食到蠔香,如果醬汁都好creamy,好重芝士味🧀另外再加咗啲菇同洋蔥一齊煮,所以更加香🧅唐揚炸雞 +$38加咗份炸雞,有三件都算幾大件嘅炸雞🤓外層香脆,內裏肉質嫩滑🐔如果表皮炸得再乾爽啲就更加好🙈飲品就揀咗熱檸茶🍋係用原個茶包黎沖,所以茶味都幾濃😗

法式鮮蠔忌廉意粉 $118

唐揚炸雞 +$38

飲品就揀咗熱檸茶🍋係用原個茶包黎沖,所以茶味都幾濃😗

2023-08-03 115 瀏覽
去左一間上環樓上cafe,主打日式餐點,午餐價格都係$1xx,港島區黎講價錢吸引,晚市選擇更加多添😆.🥣鰻魚串燒🥣:💰$68鰻魚控必食,兩串厚肉又大塊鰻魚,外皮微微焦香,魚肉實有咬口,醬汁甜而不膩。🥣七味魷魚鬚🥣:💰$68外層炸漿薄而酥脆,魷魚鬚彈牙又帶點鮮甜,加埋七味粉,既有鹹香又帶點微辣,配酒必備。🥣唐洋炸雞配日式意粉🥣:💰$128叫左少辣,配半生太陽蛋,炸雞外脆內嫩,意粉加左沙律醬,可以另加蒜茸,辣辣地好香好夾,簡直增加左風味,少重黑椒味,意粉濕潤,有菇、洋葱等配菜。🥤Oreo芝芝朱古力🥤:💰$58(跟餐有半價‼️)成杯都好邪惡😈多Oreo 碎,奶蓋口感綿密細膩,同濃郁朱古力味道完美融合,一個人飲晒唔過份呀…
🥣鰻魚串燒🥣:💰$68

🥣七味魷魚鬚🥣:💰$68

🥣唐洋炸雞配日式意粉🥣:💰$128

🥤Oreo芝芝朱古力🥤:💰$58
(跟餐有半價‼️)

2023-07-30 121 瀏覽
對比起銅鑼灣、旺角,上環的樓上小店Cafe確實比較少,想上樓靜靜地享受吓、食吓嘢,呢間Cafe係一個好選擇~近上環地鐵站,裝修以白色為主,用上原木色的餐桌椅,簡約清新,近窗還有高枱,可以對住街景寫意地食。和店主傾開偈,原來一直都有做開飲食,所以對食物質素都有信心法式鮮蠔忌廉意粉($138)賣相吸引,看得出下了很多材料和心機,當中有蠔肉和雜菌,加上一點蟹籽作點綴。忌廉味道和質感剛好,唔會Heavy。而且混入了一點沙律菜,增加了一點清爽感檸檬柚子蜜($48)餐飲也不馬虎,簡單一杯柚子蜜,放入了青檸和檸檬,甜味和酸度都有層次感,非常讚

法式鮮蠔忌廉意粉($138)
法式鮮蠔忌廉意粉

檸檬柚子蜜($48)

檸檬柚子蜜
檸檬柚子蜜
2023-07-26 119 瀏覽
之前去開世瑛大廈食lunch,見到呢間攣毛屋都幾多人等,menu又幾吸引,今日lunch就去試吓~~▪️唐揚炸雞配日式意粉 - 醬油🍗🍝唐揚炸雞好大件,食落啖啖肉,而且炸得啱啱好,好嫩滑好juicy。意粉揀咗醬油味,咸咸哋甜甜哋,入面仲有好多菇菇,有少少似日式炒烏冬嘅感覺😂▪️法式鮮蠔忌廉意粉🦪🍝意粉彈牙,掛滿忌廉汁,而且入面都有幾多蠔仔,蠔味突出,仲有啲蟹籽增加口感▪️芝士漢堡扒咖哩飯🥘🍚日式咖哩汁甜甜哋唔辣,加埋隻太陽蛋嚟撈飯好正。漢堡扒好厚身,仲好香洋蔥味。另外飯量極多,如果可以少飯就好▪️餐湯、玄米茶攣毛屋 Curly.Resutoran📍上環永樂街1-3號世瑛大廈2樓203室

▪️唐揚炸雞配日式意粉 - 醬油🍗🍝

▪️法式鮮蠔忌廉意粉🦪🍝

▪️芝士漢堡扒咖哩飯🥘🍚

▪️餐湯、玄米茶

攣毛屋 Curly.Resutoran
📍上環永樂街1-3號世瑛大廈2樓203室
餐湯、玄米茶
芝士漢堡扒咖哩飯
發現中環性價比高質餐廳,同同事食午餐,發現呢間餐廳幾好食,意粉味道幾好有特別價錢又唔貴,又有得飲芝士朱古力飲!餐湯好有海鮮味炸雞意粉,炸雞juicy正正,成四大舊,意粉味好好食,分量又多蠔 意粉,一食個麵已好有蠔味!漢堡扒咖喱意粉,漢堡扒勁大!!飽到飯都食唔晒,咖啡好香!!價錢又唔貴,下次會再黎👍🏻
餐湯好有海鮮味
蠔 意粉,一食個麵已好有蠔味!
漢堡扒咖喱意粉,漢堡扒勁大!!飽到飯都食唔晒,咖啡好香!!
價錢又唔貴,下次會再黎👍🏻
2023-07-26 109 瀏覽
喺打風嘅前夕嚟到攣毛屋食lunch, 食物有質素,唔洗加一又有餐湯&餐飲,cp值都幾高!✨餐湯 - 第一啖已經飲到海鮮嘅鮮甜味,入面原來有好多蜆仔,個湯已經好有誠意🧡✨唐揚炸雞配日式意粉 - 我地揀左唔辣嘅醬油味,用日式醬汁嚟整意粉又幾特別,味道幾夾,炸雞火喉控制得幾好,肉質幾嫩滑😋✨法式鮮蠔忌廉意粉 - 個汁已經充滿著好香濃嘅蠔味,亦同意粉融合一齊,每啖都好creamy & 入味,鍾意食蠔嘅人必食!🦪✨芝士漢堡扒咖哩飯 - 面頭隻蛋好過癮,好似蛋黃哥😂塊漢堡扒激厚,入面好juicy,撈埋咖喱飯一齊食好正🤤✨芝士奶蓋朱古力 - 同事加左$10轉特飲,有d料到,大杯得嚟幾個芝士奶蓋咸香味好出,質地幾幼滑😚

芝士奶蓋朱古力

芝士奶蓋朱古力
2023-07-26 51 瀏覽
中午在上環工作完,同事介紹我到這間上樓的食店。店子不大,一個人來吃飯被安排坐吧枱,挑望街上的景物,可以乘機放空一下。比目魚西京燒配醬油溏心蛋白米飯這個午餐應該是這裡銷量no 1 item,差不多每20秒便聽到有人點這個。可以配白飯或意粉,選意粉還有醬油、咖喱或香辣口味可以選。意粉其實很吸引,但心想:日式的燒魚配意粉會不會怪怪的?還是配白飯正路一點。後來看到鄰坐的女生選配了香辣意粉,賣相吸引,我才後悔自己的決定太保守😂比目魚魚的份量慷慨,魚肉煎的嫩滑,而且沒有很多碎骨,可以吃得很放心,加上甜甜的西京燒汁很惹味。溏心蛋亦很滋味,看著蛋黃慢慢慘入白飯中很療癒呢。

比目魚西京燒配醬油溏心蛋白米飯

溏心蛋亦很滋味,看著蛋黃慢慢慘入白飯中很療癒呢。