2023-09-27
上次媽媽生日飯,叫了一次傳統中式廚師發辦,家人都非常滿意,今次預祝中秋節,我哋決定食過返尋味, encore 撻Q私家煮,特別想大廚花心思發揮創意,集傳統及創新於一身,希望帶給家人難忘的驚喜。足秤東星,我諗將近兩斤重,啖啖肉又唔老,大人細路都鍾意,跟上的配料吊起魚的鮮味,用乾燒可以食到微微煙𤊿燻味道,煮法絕對對得起這條星斑王,原汁原味香口,炸面乾身唔油膩,芋頭蓉磨得細緻入口即溶!裡面中央的帶子啱啱熟好滑,兩種不同口感對比鮮明有趣!個個食第一啖都話:好味呀!瞬間售罄。傳統菜式,老人家有好高期望,果然不負所託,大家食到舔舔脷,鵝掌炆得好琳好入味,花菇係食得出嘅上等貨,又香又肉厚,配上經典慶祝味道啱啱好,下低啲娃娃菜吸晒啲鮮味同菇嘅香味,這是老人家們最滿意的菜式細個嘅時候只能夠聞到隔籬枱響螺嘅香味,因為價錢貴,之前都冇機會食,呢味響螺,勾起好多我哋童年喺港式西餐廳食嘢嘅回憶,裏面啲配料豐富,螺肉好林好易入口,最緊要係嗰隻經典嘅香味,同埋擺盤精美,就咁睇聞到香味,未食已經流晒口水,食埋就簡直係大滿足!老實講,大廚揀吓真係有一手,全晚最鮮味係隻蝦,煮得啱啱好,但㗎,肉質厚實,香煎有炭燒香氣,鹹蛋
老味乾燒原條星斑
荔茸香酥帶子
北菇扣鵝掌
懷舊海鮮釀響螺
黃金蝦配年糕底
老實講,大廚揀吓真係有一手,全晚最鮮味係隻蝦,煮得啱啱好,但㗎,肉質厚實,香煎有炭燒香氣,鹹蛋黃均勻地散落在香與年糕中間,又一香口食過返尋味的菜式。
鴛鴦炒飯
中餐點少得食飯吖!炒飯功夫都唔使講係上乘,不用多講,咁大盆炒飯眨吓眼就食晒,用行動證明質素
總括來說,大家食到好開心,每味菜式都好有驚喜,食得出大廚的心思及手藝,多謝大廚用心的製作,唔單止滿足大家的食慾,更加連繫我們一家人在餐桌上更多交流,以往常常都要勞煩父母輩辛勞煮大餐,現在可以安安樂樂坐埋一家人齊齊整整食飯,真的很感恩🙏