2023-09-21 40 瀏覽
餐廳裝修舒適,沙發卡位適合打卡,非常休閒,適合放鬆心情🐔河內雞絲扎肉湯河 $68微鹹的雞湯底,濃郁的九層塔🌿香氣,配上清爽的雞絲和脆炸的豬皮,非常惹味🐔蒜蓉牛油醬雞中翼(4隻)$68皮炸得金黃酥脆,肉汁豐富,濃厚牛油味,是下酒良伴🐔青咖哩無骨雞柳 $88用鍋仔呈上,保持熱度,無骨雞啖啖肉,蔬菜入味,青咖喱不會很辣,醬汁惹味,可以蘸麵包吃,非常開胃🐔手工無骨海南雞(例牌)$88皮脆肉嫩,由於沒有骨頭,可以無所顧忌地大口吃,醬汁有特色,其中辣醬應該是自家製,非常有誠意🍞泰式街頭烤麵包(榴蓮)$58爆漿烤麵包,榴蓮新鮮、香濃,一口大滿足,香甜可口,忍不住一連吃兩個🍧泰國奶茶雪山刨冰船 $98有干冰表演的刨冰🍧,就算只是打卡都回本,賣相精緻,吸引眼球,奶茶味濃郁香醇,珍珠、燒仙草及西米露都煙靭Q甜彈=== === === === === === === === === 🌟整體:8/10🌟食物:7.5/10🌟環境:8/10🌟價格:8/10=== === === === === === === === === 摩登堂 (荃灣廣場) (荃灣)荃灣大壩街4-30號荃灣廣場3樓350-352號舖===
餐廳裝修舒適,沙發卡位適合打卡,非常休閒,適合放鬆心情

🐔河內雞絲扎肉湯河 $68

🐔蒜蓉牛油醬雞中翼(4隻)$68
皮炸得金黃酥脆,肉汁豐富,濃厚牛油味,是下酒良伴

🐔青咖哩無骨雞柳 $88

🐔手工無骨海南雞(例牌)$88

🍞泰式街頭烤麵包(榴蓮)$58

🍧泰國奶茶雪山刨冰船 $98

🌟整體:8/10
🌟食物:7.5/10
🌟環境:8/10
🌟價格:8/10

摩登堂 (荃灣廣場) (荃灣)

2023-09-21 45 瀏覽
荃灣廣場向來只有一間泰國菜, 難得有多個選擇,梗係要試試佢😎先講環境,餐廳裝修舒適,座位寬敞,坐得舒服😌餐具好乾淨🍽️豬頸肉腌既味道唔錯, 好少食豬頸肉係唔油膩,個汁酸甜醒胃, 如果再燒香多少少仲正😃🍽️咖喱軟殼蟹有成隻酥炸過既軟殼蟹,咖喱濃郁唔辣,個底係蔬菜,紅蘿蔔,薯仔,茄子等等...分量都叫左呢個可以唔使另外叫菜🍽️蟹肉菠蘿炒飯個飯炒得粒粒分明,大蝦同蟹肉都係真材實料, 仲有肉鬆, 同燒菠蘿,個燒菠蘿真係好甜🥹想encore個菠蘿有機械人送餐,幾得意唔應該成日飲凍野,但芒果冰沙真係忍唔住, 呢個冰沙係透心涼既冰😆🙋🏻‍♀️甜品menu係好吸引,本來想叫榴蓮口味但售罄, 所以叫左芒果糯米飯雪糕, 無試過糯米飯夾雪糕,係好食窩,個雪糕應該係自家製,牛奶味,甜得黎有d鹹味, 本身唔好有鹹味既雪糕但呢個我又真係鐘意窩,雖然好飽,但都再encore左個剩雪糕原來餐廳門口係有counter剩係賣雪糕的,值得一試💁🏻‍♀️♥️

先講環境,餐廳裝修舒適,座位寬敞,坐得舒服😌

餐具好乾淨

🍽️豬頸肉

🍽️咖喱軟殼蟹

🍽️蟹肉菠蘿炒飯

有機械人送餐,幾得意

‼️❤️ 記得CLICK我PROFILE關注我呀 ❤️‼️.🌶️ ƬΉΛI FӨӨD PΛЯΛDIƧΣ @ 🌟 More Than Thai 摩登堂《👽食神大媽食泰菜》.💁‍♀️ 圖片展示美食為:Red Curry Beef Brisket with Fragrant Jasmine Chicken Rice HKD 96Hanoi Chicken Shredded Pork Soup Vermicelli HKD 68Secret Recipe Black Soy Sauce Boneless Pork Knuckle Soft-Boiled Eggs with White Rice HKD 88Coconut Satay Chicken SkewersCoconut Satay Pork SkewersShrimp Net Spring RollsLemongrass Chicken WingsPalace Boneless Spicy Chicken FeetStreet-Style Coffee Bun with KayaCaramel Cookie Danish Thick Toast
‼️❤️ 記得CLICK我PROFILE關注我呀 ❤️‼️
💁‍♀️ 圖片展示美食為:
Coconut Satay Chicken Skewers
Coconut Satay Pork Skewers
Shrimp Net Spring Rolls
Lemongrass Chicken Wings
Caramel Cookie Danish Thick Toast + HKD 78
Mango Sticky Rice Ice Cream + HKD 32
Pineapple Peach Soda with Sago + HKD 29
Brown Sugar Thai Milk Tea with Sago + HKD 31
Peach Soda
👽 呢間新開無耐嘅泰菜餐廳,整體裝修好清新,好多綠色植物,日光充足,空間感十足,打卡一流呢!下晝時段來都仲有午餐同下午茶餐牌供應,性價比超級高,有好多不同種類嘅美食選擇,同朋友仔們一齊叫咗幾款試吓。

🐂 首先係「紅咖喱雪花牛坑腩配油飯」,份量十足,真係抵食!牛腩好多件仲要大大舊,煮得幾嫩。紅咖喱就香辣濃郁,配上超級香嘅雞油飯,味道一絕。

🍜 另外就叫咗「河內雞絲扎肉湯檬粉」,有好大堆雞絲,扎肉調味唔錯,湯底都幾鮮味,米粉好味彈牙,好暖胃呢。

🐖 仲有就係「秘制黑醬油無骨豬手溏心蛋配絲苗白飯」,豬手煮得好嫩滑,如果再多少少就更好。個秘制黑豉油好味,配上溏心蛋白。

🌶️ 可以用優惠價加配小食,所以我哋就瘋狂咁樣叫哈哈哈!「椰香沙嗲串燒雞肉同豬肉」味道真係唔錯!燒得香脆多汁,同埋好大件!沙爹醬香辣開胃,個份量同正餐冇乜分別!
🦐 「網米蝦春卷」足夠大件,蝦如果再大隻啲就更好,外層足夠脆。「香茅雞翼」調味好好味,同埋雞翼都算肥大。「宮廷無骨香辣鳳爪」就非常之清新惹味,酸酸地,如果食正餐前食會更加開胃!

🧈 點可以唔叫甜品,而一定要食嘅當然係「街頭咖央多士」,好鬆脆。好彩有朋友仔一齊分咋,好大份一個人食唔晒呢。
🍞「焦糖嘉年華丹麥厚吐司」又係好大份,上面有一大球嘅雪糕,多士烤得金黃香脆,入面有焦糖曲奇味道,超邪惡!

🥭 仲有「芒果糯米飯雪糕」,呢個地道經典一定要叫!雪糕大大球,新鮮芒果配糯米飯一絕。

Mango Sticky Rice Ice Cream

🧋 另外跟餐係可以用優惠價升級特色飲品,所以試咗「鮮菠蘿蜜桃梳打」,好清新,酸酸甜甜,仲有大大嚿菠蘿可以做飯後甜品哈哈。「黑糖泰色珍珠奶茶」就有濃厚嘅泰式奶茶味道,同埋可以額外加配料例如西米,口感超豐富。

🍑 而就算佢跟餐唔需要額外加錢嘅是日梳打都好好飲,是日推介就係「蜜桃蘇打」,酸酸甜甜超消暑,配上打卡一流嘅顏色。
😋 呢間新開嘅泰菜餐廳真係值得一試,菜式多樣化,份量足夠,價格好合理。仲要坐得舒服,空間感又足夠,好適合傾偈打卡呢!

📍 荃灣大壩街4-30號荃灣廣場3樓350-352號舖
📲 +(852)5373-7754
‼️❤️ 記得CLICK我PROFILE關注我呀 ❤️‼️
💯 最真實的美食點評 ❤️ 歡迎報料 ❤️
꧁𖠌ꕥ𖠌ꕥ𖠌ꕥ𖠌ꕥ𖠌ꕥ𖠌ꕥ𖠌ꕥ𖠌ꕥ𖠌꧂
Mango Sticky Rice Ice Cream
荃灣最近真係開多左新食肆 經常路過荃灣廣場都見到有間新開的泰國菜餐廳 門口招牌吸引眼球的係泰式刨冰 🍧 星期五晚就決定獎賞一下自己💕餐廳星期五晚都比較多人 需要輪候入座 六點鬆d左右黎到就大概等15分鐘左右 黃咖哩脆皮軟殼蟹蒜蓉包(2件)+28上菜時會附以小爐加熱 非常貼心 有兩大隻完整的軟殼蟹 外脆內軟 配上咖哩汁非常惹味 而且亦配上少量雜菜 增添口感 烤金菠蘿虎蝦蟹肉炒飯以飯類主食黎講份量相當有誠意 飽肚感十足 菠蘿🍍清甜 肉鬆炒飯粒粒鮮明 泰國奶茶雪山刨冰船🍧整個晚餐最期待的部分✨下單後約15-20 分鐘左右送到 奶茶選上超過70年歷史的傳統茶葉Cha Tra Mue 茶味香濃 再加上邪惡的煉奶帶點奶香 刨冰船底部更有珍珠和涼粉 清爽煙韌彈牙 口感十足💕鮮菠蘿百香果綠硏茶菠蘿🍍入口鮮甜 配上清香的百香果 消濟解膩 帶有點點果香味 可自由選擇甜度和冰量 點這杯飲品同時餐廳會捐贈$1給予不同之社福機構 👍🏻星期五晚想舒舒服服食餐晚飯 同時又可以打下卡 荃灣廣場又多個好選擇✅

黃咖哩脆皮軟殼蟹
蒜蓉包(2件)+28

泰國奶茶雪山刨冰船🍧

鮮菠蘿百香果綠硏茶

2023-09-08
2023-09-18 52 瀏覽
荃灣廣場開咗依間新派嘅泰式餐廳,平日去到夜晚都人山人海要等位,都等咗一陣先有位入座,環境好寬敞舒服,想試嘅話要早啲拎位la 🫶🏻🔎 曼谷醉貓炒金邊粉(不辣)$128佢可以俾你選擇辣或者唔辣;炒金邊粉,唔會好乾身,加啲青檸汁之後配埋唔同嘅香料酸酸甜甜咁樣,唔食辣都可以食得好滋味,另外都好足料,除咗有一隻大蝦之外,都有好多已經剝好左嘅基圍蝦,推介依個👍🏻🔎 炭燒鮮菠蘿串(1串) $28好少商場舖頭嘅泰國菜會有燒菠蘿,因為比較花功夫,同埋燒得好食都唔係咁容易,食落去個菠蘿好鮮甜,啲汁爆曬出嚟,一定要試吓呢個 🍍 🔎 斑蘭香葉包雞(4件) $49包雞來講價錢都算實惠,食落去雞肉好嫩滑,陣陣荷葉味都好重,配埋佢本身嘅香料令到更加出色,重點係$50都唔使🫶🏻🔎 紅咖喱安格斯牛坑腩煲 $128佢呢個牛腩煲大大份,紅咖喱嚟講唔會好辣,唔會話好多薯仔小牛腩咁樣,而同時間牛腩都唔會好肥膩,除咗牛腩之外都有好多配料,例如佢會有牛筋,茄子等等,岩哂啲想食咖喱,但係唔食海鮮既朋友,因為見到隔籬枱個蟹都好吸引🫢🔎 加配蒜蓉包(2件)+28 蒜蓉包食落去蒜香味好足夠,價錢商場嚟講亦都經濟實惠,可以撈埋個汁一齊食一流

🔎 曼谷醉貓炒金邊粉(不辣)$128

🔎 炭燒鮮菠蘿串(1串) $28

🔎 斑蘭香葉包雞(4件) $49

🔎 紅咖喱安格斯牛坑腩煲 $128

🔎 加配蒜蓉包(2件)+28
蒜蓉包食落去蒜香味好足夠,價錢商場嚟講亦都經濟實惠,可以撈埋個汁一齊食一流😀

🔎 鮮菠蘿蜜桃梳打 $36
梳打用嚟解辣一流,飲落去唔會太甜,冇死甜嘅感覺😉

🔎 芒果糯米飯雪糕 🥭🍧 $32
食落去會令你有啲掛住泰國行夜市嘅感覺,芒果糯米飯都算足料,係一個好好嘅嘗試😆

📍 摩登堂 (荃灣廣場) (荃灣)
2023-09-17 42 瀏覽
見到荃灣新開左間泰國菜見個裝修幾靚 就同朋友試吓🤤晚飯時間餐廳門外等滿人唔知係咪因為新餐廳效應..所以特別多人排隊😂推介嘅食物😍🩵菠蘿蟹肉炒飯 好香又夠熱份量好多兩個人都差啲食唔晒😂🩵米網蝦春卷 脆卜卜又香口🤭🩵蜂蜜吐司🍞見到有吐司覺得好吸引🤩忍唔住order咗一份 配埋cream 好好味~🫣🩵芒果糯米飯雪糕甜品價錢相宜 份量雖然唔算好多但係足料 味道都算幾好唔錯👅仲有其他食物圖分享😳總括嚟講呢間餐廳裝修幾靚而且座位都算闊落~食物嘅選擇好多👍而且份量十足上菜速度好快 上菜見到咁大份我都嚇親👀除咗一般嘅主食 甜品嘅選擇都有好多啱晒一家人或者一班朋友聚餐👌😆
見到荃灣新開左間泰國菜
見個裝修幾靚 就同朋友試吓🤤
晚飯時間餐廳門外等滿人
唔知係咪因為新餐廳效應..
所以特別多人排隊😂

甜品價錢相宜 份量雖然唔算好多
但係足料 味道都算幾好唔錯👅

仲有其他食物圖分享😳

總括嚟講呢間餐廳裝修幾靚
而且座位都算闊落~
食物嘅選擇好多👍而且份量十足
上菜速度好快 上菜見到咁大份我都嚇親👀
除咗一般嘅主食 甜品嘅選擇都有好多
啱晒一家人或者一班朋友聚餐👌😆

未開張嘅時候,經常經過店舖,已經被名字及甜品茶飲圖吸引!好期待怎樣”more than” 無論是餐廳環境、主食、甜品、茶飲都花心思。整個用餐體驗都是很舒適,店員很細心友善!我哋當日去嘅時候喺lunch time,基本上接近全場滿座。掃QR code落單非常方便!叫咗兩個lunch set加配小食及招牌甜品,在荃灣廣場中的食肆價格算很合理。無骨海南雞飯配油飯$78海南雞飯賣相非常吸引,黃色肥美的海南雞皮,雞肉一點也不鞋!黃油飯也很出色,很有油香。另外,配的湯和開胃菜都很有驚喜。秘制黑醬油無骨豬手流心蛋配白飯$88豬手肉部分比較多,比較適合鍾意啖啖肉嘅朋友。最特別是配有沙律菜及流心蛋,第一次吃泰式豬手飯有這樣的配搭!可以豬手的油膩感。流心蛋處理得很好,半融化!追加小食$62/3款椰香沙嗲串燒雞肉及豬肉各2串+ 網米蝦春卷很推薦大家吃串燒,兩款肉一點也不鞋!醬汁份量很合適,特別是豬肉,厚厚的豬肉咬下去還有點肉汁,絕對不乾,非常驚喜!追加小食咖央多士是白色的麵包塗了一層咖央醬。這個咖央醬吃下的感覺是輕輕、甜甜的。不會過份甜膩!如果喜歡吃沒用烘得很脆的麵包,相信也會很喜歡。追加甜品$78 流金歲

無骨海南雞飯配油飯$78

沙嗲串燒

追加小食咖央多士
咖央多士

追加甜品$78 流金歲月丹麥厚吐司
一個很厚的吐司上面配了一球巧克力雪糕、金莎、棉花糖。很豐富的口感,份量剛好足夠2人。
流金歲月丹麥厚吐司

跟餐升級茶飲
靜岡抹茶3.6牛奶沙冰
黑糖泰式珍珠奶茶
很誇張、很大杯、很適合打卡呢!泰國餐廳果然泰奶很不錯,一直都是泰奶愛好者,選擇了少甜,味道剛好,很好喝。
靜岡抹茶3.6牛奶沙冰 & 黑糖泰式珍珠奶茶

2023-09-11
秘制黑醬油無骨豬手流心蛋配白
串燒+春卷
沙嗲串燒
咖央多士
流金歲月丹麥厚吐司
靜岡抹茶3.6牛奶沙冰 & 黑糖泰式珍珠奶茶
  • 串燒豬肉、泰奶、海南雞
2023-09-16 44 瀏覽
一大朝早就遠征上山配媽咪複診(荔景山都係山🤪,等到天昏地暗睇完都夠鐘食lunch,啦啦聲趕去荃灣訂傢俬順便食個靚飯好耐冇同媽咪撐枱腳,帶下佢食啲摩登嘢😌見到門口排咗人買嘢飲,媽咪一睇就話menu好靚要飲百香果茶🤣外貌協會會長嚟架飲品都有好多款,點熱賣推介既飲品餐廳仲會捐款🥰168餓到我就嚟暈,睇咗食咩先啦🤢聽聞呢到出名海南雞,咁就已經幫我揀咗一款啦👌🏻媽咪就揀烤安格斯牛扒沙律甜品真係吸引到癲🥹不過真心食唔曬,下次搵多幾個人嚟share先得。今次就小小地點個小小的芋泥芋丸雪糕我既烤杏仁生椰首先登場,上面既cream好好食呀🥹有陣nut既味,感覺唔太膩mix埋椰汁到感覺都幾rich,唔會好甜媽咪既菠蘿百香果綠妍茶叫咗少甜就啱曬口味,唔會太假糖漿味,媽咪超like塊菠蘿🤣隨餐+$26可以追加一款小食,我揀咗香辣無骨鳳爪,份量都唔少有5隻大大隻既無骨鳳爪😳味道唔算太辣,好入味😻安格斯牛扒沙律本身已經撈上咗沙律汁,味道唔會太酸太鹹,安格斯牛烤得剛剛好仲見到粉紅色😻海南雞油飯金黃色好靚仔!三色醬入面既辣椒醬好惹味,媽咪唔食辣既就俾我拎曬去撈飯😛加咗$18轉雞脾😌真係值得架嘛!雞皮好薄而且冇乜肥,雖

飲品都有好多款,點熱賣推介既飲品餐廳仲會捐款🥰

mix埋椰汁到感覺都幾rich,唔會好甜

加咗$18轉雞脾😌真係值得架嘛!
雞皮好薄而且冇乜肥,雖然未去到脆口但都完全收貨,雞肉仲有少少粉紅色就知相當嫩滑🤤又真係好好食,唔怪之得咁出名

本身仲想encore個鳳爪,諗起仲有小小的雪糕等緊我,暫且收一收手先
雪糕真係好小巧可愛😛芋泥份量都唔少,旁邊放咗好多唔同顏色既小芋丸

本身以為啲芋丸咁細粒一定係腍滋滋冇口感,哎呀又唔係wor😳又幾好𡁻口幾煙韌,媽咪都話留幾粒比佢🤣

唔常出街食飯既媽咪都表示很滿意,同媽咪食飯既餐廳list入面有可以bookmark多一間啦😻
【New🙀泰·多元化泰國菜餐廳🍴】/////餐廳裝修以大地色為主調 有大量卡位以及植物🌳充滿泰國度假風情🏖食物款式有好多選擇 串燒同甜品最出色(*≧ω≦).👉🏻手工無骨海南雞 (半隻$138) 海南雞無骨易處理 大部分口感嫩滑 會連住啫喱 滿滿膠原蛋白🤤.👉🏻泰谷醉貓炒金邊粉 ($128)金邊粉份量多 加左洋葱同花生碎特别香口 蛋絲甜中帶香濃蛋味 啲蝦應該係急凍 冇彈性同味道🫣.👉🏻炭燒牛肉 鮮菠蘿串 ($54+$28)炭燒香氣融入肉片同菠蘿 牛肉入口鮮嫩多汁😳菠蘿酸酸甜甜 唔會有太多渣🍍.👉🏻米網蝦春卷 ($58/4件)外層用米網包住大蝦 米網脆卟卟有少少油脂 配搭酸甜泰式醬汁幾惹味☺️.👉🏻榴槤糯米飯雪糕 ($38)望落細杯其實好足料🤪濃郁嘅榴槤醬配糯米飯微甜煙靭 加上雲呢拿雪糕凍冰冰 質地偏硬身 整體味道比如期好 消暑之選👏🏻———-📍摩登堂 (荃灣廣場) (荃灣)荃灣大壩街4-30號荃灣廣場3樓350-352號舖
【New🙀泰·多元化泰國菜餐廳🍴】
/////

👉🏻手工無骨海南雞 (半隻$138)

👉🏻泰谷醉貓炒金邊粉 ($128)

👉🏻炭燒牛肉 鮮菠蘿串 ($54+$28)

👉🏻米網蝦春卷 ($58/4件)

👉🏻榴槤糯米飯雪糕 ($38)

———-

📍摩登堂 (荃灣廣場) (荃灣)
2023-08-13
5 分鐘 (堂食)
荃灣開咗一間新嘅餐廳食泰國菜 其實佢除咗餐廳有堂食之外 亦都有飲品賣有泰式嘅奶茶 甜品 沙冰等等之前飲過佢哋嘅蘋果蝶豆花梳打覺得幾特別幾透心涼今日就同埋朋友嚟試佢嘅堂食啦餐廳安排咗靠窗邊嘅位置望住荃灣廣場嘅正門 好開陽枱面亦都有好多好靚嘅Decoration張枱都夠闊落坐落好舒服 多卡位 而且裝飾感覺好少女風呢度用QR code落單但亦都有提供Menu 烤金菠蘿虎蝦蟹肉炒飯一上枱擺盤好靚 見到一大片菠蘿除咗面上面嗰隻虎蝦 成個飯都有好多剝左殼嘅虎蝦 菠蘿粒 芒果粒 蟹肉絲食落去個味道好豐富 亦都好甜 啖啖海鮮而且個飯嘅份量足夠兩個人share幸福摩天輪小食拼盤Total 15件小食 最啱啲三心兩意嘅人睇返Menu 其實好抵食 因為一個小食$5/60最啱啲三心兩意嘅人咖喱角:春卷皮炸得香脆 但又唔會太燶 咖喱內涵係小小嘅咖喱味 唔會好搶 做小食啱晒 過吓口癮榴槤酥球:煙靭嘅糯米皮 包住留心嘅榴槤蓉 濃濃嘅榴槤味 絕對唔係糖果甜嗰種斑蘭包雞 :雞肉有煎過 啖啖肉食落Juicy 米網蝦春卷:用米網包住隻蝦 非常酥脆 香茅雞中翼:好有泰式嘅感覺 有香矛味 煎焗過好惹味冬陰功海鮮湯呢個係2人版
有泰式嘅奶茶 甜品 沙冰等等

飲落好清爽好解膩

2023-09-11
  • 楊枝甘露
2023-09-14 1474 瀏覽
喺荃灣廣場新開左一間泰國餐廳,餐廳裝修設計以木為主,感覺似新派泰國餐廳,大部分主食、甜品都好岩打卡📸雖然menu 款式唔多但都有提供主食飯麵類、串燒、各款小食、咖哩、沙侓等✨炭燒豬肉串燒(3串起)本身我以為可以每款肉各一串,但電話下單係一款肉要3串,所以我朋友就揀左豬肉串,豬肉一啲都唔「鞋口」口感軟腍幾好食,搭配醬汁感覺好Fresh,唯一缺點唔夠熱,串燒熱d 會好d✨烤金菠蘿虎蝦蟹肉炒飯賣相非常吸引🤩新鮮菠蘿配上新鮮虎蝦一隻,而炒飯底有額外4隻蝦仁,菠蘿粒,蟹肉,配料非常多每啖飯都食到🤤菠蘿甜味非常突出,尼個飯係幾出色✨黃咖哩脆皮軟殼蟹炸至金黃色既軟殼蟹外層掛滿咖哩汁,咖哩入面有不少蔬菜,如茄子 蘿蔔 冬菇等、泰式黃咖哩汁味道濃烈帶點微辣,整體較鹹😂所以我地加左$28 要左兩塊蒜蓉包夾黎食,平衡返個味道。✨ 斑蘭生椰出面少見既斑蘭嘢飲🤔搭配生椰,味道比想像中夾,斑蘭味道好突出🤤而且唔太甜,如果鐘意斑蘭味一定唔可以錯過✨榴槤糯米飯雪糕/芒果糯米飯雪糕榴槤雪糕味道夠香濃配搭少許糯米飯,口感更煙韌而芒果糯米糍雪糕就有點失望🥲因為餐牌寫北海道牛奶味雪糕,但牛奶味唔夠香濃,淨係食到芒果甜味😂整體

✨炭燒豬肉串燒(3串起)

✨烤金菠蘿虎蝦蟹肉炒飯

✨黃咖哩脆皮軟殼蟹

✨ 斑蘭生椰

✨榴槤糯米飯雪糕/芒果糯米飯雪糕
榴槤雪糕味道夠香濃配搭少許糯米飯,口感更煙韌

整體而言,餐廳食物質素不錯,只係食物上菜快但食物唔夠熱,我覺得要改善下

2023-09-13
2023-09-13 50 瀏覽
每次經過門口都比佢呢個泰茶刨冰同埋芒果糯米飯刨冰吸引,每次經過都話想入去食,結果決定生日飯一家三口去試試佢,點知伏伏伏,我哋嗌咗個三串雞串+三串牛(牛串靭既,雞串好咸),嗌咗個必叫金邊粉(多油到炒多碟都得,好似有油益味咁唔好食),嗌咗個炒小椰菜(又澀又唔熱),海南雞例牌(中下貨色),本身諗住嗌個摩天輪小食拼盤同芒果或者泰茶刨冰(無)🤦🏻‍♂️服務唔知女部長、女主任定女經理冇嘢架(正常黑面囉)😔
行完街買完嘢當然要搵個舒服嘅地方嘆返餐,摩登堂就啱晒,新淨、光猛、乾淨、闊落,入到嚟感覺好醒神,餐具又靚,食物嘅賣相又吸引摩登堂A4宮崎和牛船粉($148) - 牛肉軟腍,仲有肉丸、流心蛋、豆卜同炸豬皮,湯底幾香,檬粉口感好好,大家可以按個人口味揀其他麵底,好貼心仙氣香芒果青木瓜大蝦沙律($108) - 大蝦爽口彈牙,青木瓜、芒果、洋蔥、車厘茄同生菜都好新鮮,配上甜甜酸酸嘅沙律汁,食得好開胃手打月亮炸蝦餅($58) - 炸得好脆,入邊嘅蝦餅爽口彈牙,好欣賞伴碟嘅蝦片,又香又脆個人覺得摩登堂嘅飲品同甜品特別出色,元祖泰奶茶加珍珠($39)、鮮芒爆打香水檸檬四季春加西米($45)、泰國奶茶雪山刨冰船($98) - 飲品同甜品賣相極吸引,泰式奶茶陣獨特嘅茶香好出,甜度調較到啱香港人口味;四季春集芒果、檸檬、香草嘅味道於一身,味道好豐富,真係做到香水嘅感覺,仲啖啖芒果肉同西米;刨冰好綿,煉奶好夠,泰式奶茶味極香濃,仲有極大量珍珠、仙草同芋圓,味道同口感都好豐富餐廳推介嘅菜式全部都好吸引,飲品同甜品嘅款式極多,款款都好似好好食,好想試晒佢摩登堂環境好舒服,木系嘅裝修好靚,好啱慢慢食慢慢傾,侍應笑

摩登堂環境好舒服,木系嘅裝修好靚,好啱慢慢食慢慢傾,侍應笑容好親切,態度又殷勤,成餐飯食得好開心
2023-09-12 73 瀏覽
今日係荃灣買完嘢諗住搵間餐廳食嘢,經過荃灣廣場有間新餐廳下晝5點半已經有人等緊入座,見佢咁誇張我當然要食下係咪真係咁好食啦。餐廳以泰國水上市場主題,門口有一個好吸引嘅甜品站。首先,我哋叫咗佢哋嘅「無骨海南雞」,例牌半份另加一碗雞油飯。雞肉鮮嫩配上3種醬汁,其中黑醬油相比市面上的特別,味道比較甜,食落更有層次。而香茅雞油飯飯身比較黃,味香而不油。然後有「炭燒豬肉串」,豬肉鮮嫩,而醬汁則酸酸咸咸,極為開胃。曼谷醉貓炒金邊粉用料十足,粉上先有一隻大頭蝦,金邊粉的配料亦有好多蝦仁。跟住到非常IGable嘅焦糖嘉年華丹麥厚吐司。厚吐司上除咗一大球雪糕外,同時有爆谷同Lotus Biscoff,再淋上滿滿焦糖醬,配上吐司既鬆軟又酥脆,甜品愛好者唔可以錯過。食完唔夠喉再叫多兩杯雪糕,分別係芒果糯米飯雪糕同芋泥芋蓉雪糕,兩杯都真係有芒果糯米飯同芋泥芋蓉。芒果糯米飯有清新的芒果風味和糯米的綿密口感。而芋泥芋蓉雪糕則是濃郁的芋頭味,帶著淡淡的甜味。最後食泰國菜當然要飲返杯泰式奶茶啦,元祖泰奶茶濃郁的茶香和奶香混合,有濃厚的泰國風味。

餐廳以泰國水上市場主題,門口有一個好吸引嘅甜品站。

首先,我哋叫咗佢哋嘅

2023-09-12 105 瀏覽
荃灣新開泰菜 ,環境優美好多人排隊 一入到去睇到餐牌既甜品既好吸引講返正餐,先叫左個咖喱脆皮軟殼蟹配蒜蓉包都好抵食有成三隻蟹 同埋佢好似用燒鱸魚嘅方法一路滾住個咖哩 熱辣辣好好食,配埋蒜蓉包好想要多個白飯。之後叫咗一份照燒蜂蜜醬烤豬頸肉蜂蜜汁配上豬頸肉一個字 「肥」不過幾正 同埋切得岩岩好唔會太簿食食下口喝叫左杯特色斑蘭生椰 佢比椰汁冰厚身但好飲有d斑蘭係底飲落仲好過引烤菠蘿虎蝦蟹肉炒飯 必叫!菠蘿一啲都唔硬,超級juice ,炒飯粒粒企身 同埋蟹肉一d都無偷工減料真係必食甜品方便其實好想叫芒果糯米飯雪山刨冰船不過賣曬🥲所以叫咗芒果糯米飯雪糕同黑糖珍珠雪糕
荃灣新開泰菜 ,環境優美
好多人排隊 一入到去睇到餐牌既甜品既好吸引

講返正餐,先叫左個咖喱脆皮軟殼蟹配蒜蓉包
白飯。

之後叫咗一份照燒蜂蜜醬烤豬頸肉

烤菠蘿虎蝦蟹肉炒飯 必叫!
菠蘿一啲都唔硬,超級juice ,
炒飯粒粒企身 同埋蟹肉一d都無偷工減料
真係必食

甜品方便其實好想叫芒果糯米飯雪山刨冰船不過賣曬🥲
所以叫咗芒果糯米飯雪糕同黑糖珍珠雪糕

2023-09-05
20 分鐘 (堂食)